Αρχική Σελίδα ΑΡΘΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ Εγγραφή Νέου Συνδρομητή ή Aνανέωση Συνδρομής
Αρχείο Φωτό-Βίντεο Υλικό Μηνύματα - Ανακοινώσεις Αποστολή E-mail

τελευταία ενημέρωση:

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2015 - 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ

ΤΟ 65ΕΤΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ

2015: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 Α ΚΑΙ Β

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

& 2014:•ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ-ΠΕΡΙΦ/ΚΕΣ •ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΕΣ-
ΕΥΧΕΣ  2015-2016-2017

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ - ΖΩΑ

ΕΥΧΕΣ 2014

ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΜΗΛΟΥ

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ!
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013 -2014

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012

ΕΚΛΟΓΙΚΑ 2012

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΑΠΟ ΝΗΣΙ ΣΕ ΝΗΣΙ

ΑΛΛΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ Κ.Λ.Π.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Α Κ Τ Ο Π Λ Ο Ϊ Κ Α

 

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΕΔΩ OΣΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

Ή ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥΣ

(ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ

ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΥΛΗ

ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ:

 

http://www.kykladikonfos.gr/anakoinwseis_efhmeridas/

anakoinwseis_efhmeridas.htm

 

ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΔΕΚΤΗ

ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ...

 

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

"ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΦΩΣ"

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΕΡΓΟ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ...

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ

ΤΩΝ ΕΝΔΟΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ

("κλικ" στο έγγραφο ή στον πιο κάτω σύνδεσμο)

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΜΑΣ:

9 6 2015. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΝΔΟΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠ ΟIΚΟΝ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ.pdf

 

Το Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Κύθνου με την με αρ. 81/2015 απόφασή του αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ και εκδίδει

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ VMS ΣΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΜΕΤΡΩΝ.

Αύριο 29/5/2015 λήγει η παράταση για την εγκατάσταση του δορυφορικού συστήματος καταγραφής στίγματος αλιευτικών σκαφών(VMS) και του ηλεκτρονικού ημερολογίου(ERS) σε σκάφη με μήκος 12-15 μέτρα. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε η Κύθνος διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο ανά κάτοικο πανελληνίως! Ένας αλιευτικός στόλος ο οποίος με την εφαρμογή του μέτρου της τοποθέτησης συστημάτων VMS και ERS πλήττεται ανεπανόρθωτα και οδηγείται με συστηματικές μεθόδους στην αφάνεια.

Καθημερινά βιώνουμε εποχές που ότι συμβαίνει γύρω μας είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς όμως η εφαρμογή τους ερμηνεύεται και πραγματοποιείται στην Ελλάδα ανάλογα με τις προθέσεις του κάθε θεσμικού παράγοντα και ανάλογα ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται.

Η εγκατάσταση του δορυφορικού συστήματος καταγραφής στίγματος αλιευτικών σκαφών(VMS) και του ηλεκτρονικού ημερολογίου(ERS) συμπεριλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1224/2009 στον οποίο αναγράφεται στο Άρθρο 9 και στο Άρθρο 15 ότι κάθε κράτος μέλος δύναται να απαλλάξει τα σκάφη κάτω από 15 μέτρα εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Προς ενημέρωση, το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται περί στα 3.000 ευρώ και το μηνιαίο κόστος περί τα 60 ευρώ , και σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα συντήρησης που βαραίνουν φυσικά τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού σκάφους.

Συγκεκριμένα ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1224/2009, αναφέρει:

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΜΑΣ:

- ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟΥ. Ψήφισμα Διαμαρτυρίας - Δορυφορικά.pdf

KINHΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ

Καταπάτηση Δημόσιου χώρου

στις παραλίες του νησιού

 

– Παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες

– Kακή αισθητική στις παραλίες

Η παρακάτω επιστολή κατατέθηκε στον Δήμο σήμερα, εν όψει της δημοπράτησης των παραλιών για το 2015

Προς :

Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κων/νο Κουκά
Κοιν:
•    Πρόεδρο ΔΣ Δήμου Μυκόνου, κ. Λάμπρο Παναγιωτακόπουλο
•    Αντιδήμαρχο Μυκόνου και Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κ. Μίλτο Ατζαμόγλου
•    Πρόεδρο Επιτροπής Αισθητικής κ. Γιώργο Μπουγιούρη
•    Πρόεδρο ΚΔΕΠΠΑΜ, κ. Ανδριανή Κουφού

Μύκονος,  

 8 Ιουνίου 2015

Περισσότερα στο

 https://kepom.wordpress.com/2015/06/08/paralies-katapatisi/

Συρμαλένιος Νίκος

Βουλευτής Κυκλάδων

Υπεύθυνος ΕΠΕΚΕ Ναυτιλίας

www.syrmalenios.gr                                               

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου

στην Ημερίδα για την Ακτοπλοϊα

 

Στην τοποθέτηση του στην Ημερίδα που έγινε στη Νάξο, με θέμα " Η Ακτοπλοϊα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων" ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

"....Η Ακτοπλοϊα επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά, σε σχέση και με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Πρώτον, διενεργείται αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρείες και δεύτερον, κατέχει τα ακριβότερα εισιτήρια σε σύγκριση με αντίστοιχες αποστάσεις των άλλων χωρών...

Ουσιαστικά σήμερα η Ακτοπλοϊα έχει μετατραπεί σε ολιγοπώλιο υπό την ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ουρές κάποιες υπερχρεωμένες εταιρείες που σπρώχνονται εκτός αγοράς.

Αυτό το τοπίο που διαμορφώθηκε βαθμιαία όλα τα τελευταία χρόνια, παρήγαγε λιγότερα πλοία, μείωση δρομολογίων ιδιαίτερα τους πέντε χειμερινούς μήνες από Νοέμβριο έως Μάρτιο, εκατοντάδες απλήρωτους ναυτικούς που βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση. Παράλληλα,  ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΜΑΣ:

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στο Συνέδριο για την Ακτοπλοΐα.doc

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ.pdf

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Φηρά Σαντορίνης – Τ.Κ 84700

e-mail: savesantorini@gmail.com

ΠΡΟΣ:

ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΟΣ

Απανταχού φίλους της Σαντορίνης

Θέμα: Για τρίτη φορά ένοχοι οι κατηγορούμενοι του Sea Diamond

Σαντορίνη, 28 Μαρτίου 2015

Ύστερα από δύο επαναλαμβανόμενες καταδίκες των κατηγορουμένων για το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης, ήρθε και η τρίτη καταδικαστική απόφαση από το Ποινικό Εφετείο Πειραιά, μετά από την μερική αναίρεση και την επανεξέταση που αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου κατόπιν εξέτασης αιτήματος των κατηγορουμένων. Έτσι στις 20/3/2015, το Τριμελές Ποινικό Εφετείο Πειραιά έκρινε ένοχους τους τρείς τελικά κατηγορούμενους και σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, επέβαλε τις παρακάτω ποινές:

Α) Στον Πλοίαρχο Ιωάννη Μαρίνο του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου επέβαλε συνολικά 6,5 χρόνια φυλάκισης. Αναλυτικά: Δύο έτη για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, 4 μήνες για την παραβίαση της SOLAS 1974 (παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων), 20 μήνες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ένα έτος για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων και 18 μήνες για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης που παραμένει από την προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου η οποία δεν αναιρέθηκε. Το Πρωτοδικείο Πειραιά (τον Ιούλιο 2013) είχε καταδικάσει αρχικά τον πλοίαρχο σε ποινή φυλάκισης 12 ετών και 10 μηνών με τις παραπάνω κατηγορίες από πρόθεση ή από ενσυνείδητη αμέλεια.

Β) Στον Ανθυποπλοίαρχο Παναγιώτη Κουβέλη (Αξιωματικός Γέφυρας του Sea Diamond) επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 42 μηνών (3,5 χρόνια). Αναλυτικά: 10 μήνες για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, 20 μήνες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, 8 μήνες για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα,  και 4 μήνες για παραβίαση Διεθνούς Κανονισμού Προστασίας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.

Γ) Στον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Στόλου Γεώργιο Κουμπενά της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 8 έτη για το ίδιο αδίκημα αλλά από πρόθεση.

Δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας για πρόκληση ναυαγίου από τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά για όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Επίσης το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση.

Στην απόφαση αυτή επισημαίνεται ότι το ναυάγιο του Sea Diamond σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά σε αμέλεια του καπετάνιου του πλοίου.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ! Ήρθε η ώρα επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Όλοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης απαιτούμε να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η μεγάλη ζημιά και να σώσουμε το περιβάλλον μας από άλλη μία, πολύ μεγάλη, φυσική καταστροφή. Απαιτούμε από την πολιτεία να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία, το άρθρο 24 του Συντάγματος και το Νόμο 2881/2001 «περί ανέλκυσης ναυαγίων» και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους, που για πολλοστή φορά υποδεικνύει περίτρανα και η Ελληνική Δικαιοσύνη, να πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν και να σταματήσουν να υπεκφεύγουν. Όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενο κράτος, ο πλοιοκτήτης και ο ασφαλιστικός του φορέας οφείλει να πληρώσει για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Εδώ και οκτώ χρόνια, σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός διεκδικεί την ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ SEA DIAMOND και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε άλλες δικαιολογίες και άλλες καθυστερήσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα της απονομής δικαιοσύνης και της ανάληψης των ευθυνών από όλους όσους έστησαν αυτόν τον εφιάλτη όχι μόνο για το νησί της Σαντορίνης, αλλά για ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος.

Απαιτούμε την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων, διεκδικούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, προστατεύουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και διαφυλάττουμε τον φυσικό πλούτο και τον πολιτισμό της πατρίδας μας σε μία αέναη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

 

Με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας, ζητάμε άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και την άμεση επέμβαση της πολιτείας στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η νομοθεσία που διέπει την ανέλκυση ναυαγίων είναι ξεκάθαρη και η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη. Ταυτόχρονα όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας, το ναυάγιο συνεχίζει να διαβρώνεται, να ρυπαίνει και να μας απειλεί καθημερινά όλο και περισσότερο.

 

Εν αναμονή των ενεργειών κάθε αρμόδιας αρχής.

 

Μετά τιμής,                              

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

----------------------------------------

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Φηρά Σαντορίνης – Τ.Κ 84700

e-mail: savesantorini@gmail.com

Σαντορίνη, 30 Ιανουαρίου 2015

 

ΠΡΟΣ:

ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΟΣ

Απανταχού φίλους της Σαντορίνης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να απειλεί και να ρυπαίνει τη Σαντορίνη

("κλικ" στην φωτό)

Οκτώ χρόνια από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Hellenic Cruises (νυν εταιρείας Celestyal Cruises, μετά την πρόσφατη μετονομασία της) στην καλντέρα της Σαντορίνης. Οκτώ χρόνια συνεχόμενης ρύπανσης και υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού μας, και όμως το ναυάγιο βρίσκεται ακόμη εδώ, βυθισμένο στην Καλντέρα της Σαντορίνης, λίγα μόλις μέτρα από την ακτή και το λιμάνι του Αθηνιού.

Μετά από δύο συνεχόμενες καταδικαστικές αποφάσεις, οι καταδικασθέντες της πλοιοκτήτριας εταιρείας άσκησαν αίτηση αναίρεσης κατά της εφετειακής απόφασης, στον Άρειο Πάγο.
Στις 29/1/2015, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι καλώς καταδικάστηκε ο πλοίαρχος για το αδίκημα της σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης και την παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, ενώ αναίρεσε την εφετειακή απόφαση γι’ όλα τα άλλα αδικήματα, κρίνοντας ότι δεν έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.

 

Έτσι, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε μερικώς την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά με την οποία καταδικάστηκαν για πλημμελήματα τρία άτομα αναφορικά με το ναυάγιο του Sea Diamond, το 2007, στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με την απόφαση, τα τρία επίμαχα άτομα παραπέμπονται να δικαστούν και πάλι από το Ποινικό Εφετείο Πειραιά, από άλλους δικαστές, εκτός από αυτούς που δίκασαν την υπόθεση την προηγούμενη φορά.

 

Να σημειώσουμε εδώ ότι στις 5 Απριλίου 2015, συμπληρώνονται 8 χρόνια από τη βύθιση του Sea Diamond και εφόσον η υπόθεση των ποινικών ευθυνών δεν έχει τελεσιδικήσει, θα παραγραφεί. Στην περίπτωση αυτή 8 χρόνια συνεχόμενων ανακρίσεων, καταθέσεων, μετακινήσεων των μαρτύρων, εισαγγελικών και δικαστικών αποφάσεων θα πάνε όλα χαμένα. Στην περίπτωση αυτή κανένας δεν θα φέρει την ποινική ευθύνη για άλλο ένα έγκλημα που έγινε σε βάρος του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών και της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δικαστικών αποφάσεων για το ναυάγιο του Sea Diamond:

Σύμφωνα με την απόφαση 464/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς – Τμήμα Ναυτικών Διαφορών, ύστερα από αγωγή του Δήμου Θήρας και του Δημοσίου, η πλοιοκτήτρια εταιρεία καταδικάστηκε να πληρώσει 8 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο προς το Δήμο Θήρας, για την ηθική βλάβη και τη ρύπανση που προκάλεσε, και άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης η πλοιοκτήτρια και οικονομική διαχειρίστρια εταιρεία, υποχρεώθηκαν από το δικαστήριο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

------------------------------------------------------

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙA ΕΝΩΣΙΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ

Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ


ΕΔΡΑ:   ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 100 -Τ.Κ. 185 35 ΠEΙΡΑΙΑΣ
TΉΛ.: 210 4136734. 210 4136712 . FΑΧ: 210 4.136756

e-mail: pespen@otenet.gr   www.pespengr.blogspot.com
12 Μαρτίου 2015


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 12/3/2015
 
Η. Γεν. Συνέλευση της Π..Ε.Σ.Π.Ε.Ν- που συνήλθε στις 12/03/2015 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την αποστολή του κατωτέρου ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

 
1)  ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την συνεχιζόμενη για περισσότερα από πέντε χρόνια άγρια, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση Κυβέρνησης και Τρόικας - Ευρωπαϊκής Ένωσης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτικών εν ενεργεία και συνταξιούχων.
2)   ΑΠΑΙΤΕΙ την επαναφορά των Συντάξεών μας στα προ-Μνημονίων νομίμως κεκτημένα και διατήρηση του συνταξιοδοτικού μισθού μας στο 70% του μισθού των Ακτοπλόων συν το επίδομα Κυριακών Ν. 3075/2002. Επιτέλους να γίνει πραγματικότητα η κάθαρση με παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των εμπλεκομένων για την επιστροφή των κλεμμένων και των συνεχών μειώσεων των συντάξεων μας που μας οδηγούν στην εξαθλίωση.
3)   ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (στο φυσικό του φορέα). Να διατηρήσει την αυτοτέλειά του και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων (κυρίων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών, επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ και Εστίας Ναυτικών).
4)  ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των συναδέλφων μας (από τους ιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για την προμήθεια των φαρμάκων τους.
5) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της Κ.Υ.Α. 476-28/2/2012 με την οποία επήλθαν μειώσεις, μεταξύ των άλλων, 7% από το πρώτο ευρώ στις συντάξεις μας. Πράγμα, που έγινε επιλεκτικά σε εμάς τους ναυτικούς και σε κανέναν άλλο κλάδο συνταξιούχων.
6)  ΖΗΤΟΥΜΕ την επαναλειτουργία του Ν.Ι.Ε.Ν. για τους Έλληνες Ναυτικούς εν ενεργεία και συνταξιούχους και αξιοποίησή του, (αποκλειστικά και μόνο) για τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.
7)  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ και υπεράσπιση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Ν.Α.Τ. και των εποπτευομένων από το Ταμείο Οργανισμών.
8)  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των Συνταξιούχων Πλοιάρχων στα Διοικητικά Συμβούλια του Ν.Α.Τ. και Οίκο Ναύτου.
9)   ΖΗΤΟΥΜΕ, οι Συνταξιούχοι Πλοίαρχοι Ε.Ν., να έχουν το δικαίωμα να ναυτολογούνται σε πλοία χωρίς διακοπή της συντάξεώς των, όπως ισχύει σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εφόσον βέβαια δεν προσφέρονται εν ενεργεία Πλοίαρχοι. Αυτό, θα επιφέρει και οικονομικά οφέλη στη χώρα μας, αντί της Ναυτολόγησης αλλοδαπών Πλοιάρχων.
10) Την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης Βαρβιτσιώτη του 2013, που κατάργησε την έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους Συνταξιούχους Ναυτικούς.
Βάσει των προαναφερομένων, η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν., εξουσιοδοτεί την Διοίκηση με γνώμονα πάντα την διασφάλιση των συμφερόντων των μελών μας, να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα κρίνει ότι πρέπει να αναληφθούν για την αποστολή του παρόντος ψηφίσματος προς όλες τις κατευθύνσεις και τα Μ.Μ.Ε.
Το παρόν ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσης απεφάσισε να αποσταλεί στους πιο κάτω αναφερόμενους φορείς που συνημμένως αναφέρονται.
 
Για το Δ.Σ. Π.Ε.Σ.Π.ΕΝ.
Ο Πρόεδρος Θεμιστοκλής Δασκαλάκης
Ο Γεν. Γραμματέας Γεώργ. Μαλλής


(Σημ. «Κ.Φ.»: Το ως άνω Ψήφισμα χωρίς τις 161 κατωτέρω υπογραφές λόγω ελλείψεως χώρου δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα και στην εφημερίδα μας, αρ. φ. 706, ΙΑΝ./ΜΑΡΤ. 2015)
 
Πίνακας Αποδεκτών
- Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος
- Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας
- Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Πολιτικά Κόμματα
- Υπουργοί α) Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Γεώργ, Σταθάκης β) Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παν. Σκουρλέτης
 γ) Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδ. Δρίτσας
- Ε.Ε.Ε. κ. Θεόδ. Βενιάμης
- Γ.Σ.Ε.Ε. κ. Παναγόπουλος Ιωάν.
- Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο κα Κωστάκου
- Π.Ν.Ο. κ. Ιωάν. Χαλάς -ΟΙΚΟΝΑΥΤΟΥ   κ. Ευάγ.  Μπαρμπάκος
- Ταμείο Πρόνοιας Αξ/κών Ε.Ν. & Κατωτέρων Πληρωμάτων Ε.Ν. κ. Νίκος Καλλιβρούσης
- Εργατικό Κέντρο Πειραιά κ. Νικ, Ξουράφης -Οργανώσεις Δύναμης Π.Ν.Ο.
- Οργανώσεις Συνταξιοδοτικών Σωματείων Ναυτικών
- Μ.Μ.Ε.

SOCIAL MEDIA AWARDS 2014

H BLUE STAR FERRIES BΡABEYETAI ME TO SILVER ΑWARD

Η Blue Star Ferries, μέλος του Ομίλου Attica και η εταιρεία ολοκληρωμένων υπηρεσιών Marketing, Προώθησης και Πωλήσεων MSPS, απέσπασαν  το Silver Award  στην κατηγορία Best Use of Social  Media in Real Life στα Social Media Awards 2014 που διοργανώθηκαν από την εταιρεία Boussias Communications.

 

Το βραβείο απευθύνεται στην εφαρμογή/διαγωνισμό «Travel Fun Memories», που κέρδισε το κοινό της Blue Star Ferries και προσέφερε αξέχαστες αναμνήσεις σε όλους τους fans της σελίδας που διατηρεί η εταιρεία στο Facebook.

 

Συγκεκριμένα, η Blue Star Ferries σε συνεργασία με την MSPS δημιούργησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2014 μια User Generated Content εφαρμογή. Μέσω της εφαρμογής, οι fans της Blue Star Ferries είχαν τη δυνατότητα να ανεβάσουν στο Facebook και στο Instagram, φωτογραφίες από τις αγαπημένες καλοκαιρινές στιγμές μέσα από τα πλοία ή και από τους προορισμούς της Blue Star Ferries, χρησιμοποιώντας το hastag #BSFtravelfun.

 

Οι φωτογραφίες γίνονταν αυτόματα μέρος ενός καλοκαιρινού φωτογραφικού άλμπουμ στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook, όπου οι χρήστες καλούνταν να κάνουν tag στον εαυτό τους, λαμβάνοντας αυτόματα δικαίωμα συμμετοχής σε κλήρωση με δώρο ταξίδια σε αγαπημένους προορισμούς της Blue Star Ferries.

 

O Όμιλος Attica δραστηριοποιείται στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας στην Αδριατική θάλασσα και στις Ελληνικές Ακτοπλοϊκές γραμμές. Διαθέτει  το νεότερο στόλο στη Ευρώπη, με 12 επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, προσφέροντας υπηρεσίες μεταφοράς υψηλού επιπέδου για επιβάτες, φορτηγά και Ι.Χ. οχήματα.

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2014

Για περισσότερες πληροφορίες:

κ. Διονύσης Θεοδωράτος

Attica Group

Τηλ: 210 891 9820 Fax: 210 891 9829

e-mail: theodoratos@attica-group.com

Σαντορίνη, 24 Ιανουαρίου 2015

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Φηρά Σαντορίνης

e-mail: savesantorini@gmail.com

            Προς:

ΜΜΕ  Ελλάδος

Απανταχού φίλους της Σαντορίνης

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Κομισιόν για το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη

 

Οκτώ χρόνια από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Οκτώ χρόνια συνεχόμενης ("κλικ" στην φωτό)

                   ρύπανσης και υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού μας.

Οκτώ χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, να υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις και να επιβάλει μία οριστική λύση στο σημαντικότατο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αυτή τη φορά η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων μας, πιστοποιείται και από την Κομισιόν, μέσω του νέου Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vella.

Η απάντηση του κ. Vella ήρθε μετά από ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με το θέμα των  επιπτώσεων από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στο βενθικό οικοσύστημα της Καλντέρας της Σαντορίνης, ζητώντας ταυτόχρονα από την Κομισιόν να αναλάβει δράση για την ανέλκυση του ναυαγίου και την εξυγίανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Vella, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μας ενημερώνει ότι η Ελλάδα ουδέποτε υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, για υποστήριξη σε δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης μετά το ναυάγιο του Sea Diamond και ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα αμφισβητήθηκαν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Επίσης, στην απάντησή του ο κ. Vella, εκτιμά ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, μόλις ληφθεί τελική απόφαση από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συνεχίζει να διαμαρτύρεται για το συνεχιζόμενο καθημερινό περιβαλλοντικό έγκλημα που συμβαίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, με την προκλητική ανοχή των υπευθύνων της Ελληνική Πολιτείας. Η διάβρωση του κουφαριού του “Sea Diamond” συνεχίζει ακάθεκτη, προκαλώντας αναπόφευκτη έκλυση και εξάπλωση επικίνδυνων ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τις όποιες επιπτώσεις επιφέρουν στο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα.

Απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης στην πρότερη κατάστασή του. Φτάνει πια η συγκάλυψη, η αδράνεια και η εκούσια αδιαφορία της πολιτείας. Δεν αρκούμαστε στα ημίμετρα που μας προσφέρουν και στις υποσχέσεις των αρμοδίων για δράση όταν θα χρειαστεί… Τότε θα είναι πολύ αργά!!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2014-009549&format=XML&language=EL

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την  Επιτροπή

Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL)

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

 

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΡΙΘ. 05 / 21.10.2014

Α΄ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Α/Α ΘΕΜΑΤΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ 1 Τροποποίηση δρομολογίων για το χρονικό διάστημα από 21‐09‐2014 έως 31‐10‐2014

Α) του Ε/Γ‐Ο/Γ “ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ” και εκτέλεσή τους στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΑΡΟΣ – ΝΑΞΟΣ –

ΘΗΡΑ και

Β) του “ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ” στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΣΥΡΟΣ – ΤΗΝΟΣ ‐ ΜΥΚΟΝΟΣ

ΟΜΟΦΩΝΑ ΘΕΤΙΚΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ WORLD TRAVEL MARKET ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κας ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Κο ΚΟΥΚΑ

Μύκονος, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 - Στη μεγάλη Τουριστική Έκθεση ‘’World Travel Market’’ που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου 2014 παίρνει μέρος η Μύκονος με ξεχωριστή και αυτόνομη παρουσία στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος κος Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος βρίσκεται εκεί εκπροσωπώντας τη Μύκονο, συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και μίλησε για τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες που στηρίζουν τον κλάδο, τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όσο και κατά την προετοιμασία της. Η συζήτηση επεκτάθηκε τόσο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και στην εικόνα της Μυκόνου και τη σημασία της και τη συμβολή της στην συνολική εικόνα της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Φηρά Σαντορίνης

e-mail: savesantorini@gmail.com     

Σαντορίνη, 12 Οκτωβρίου 2014

Προς:

ΜΜΕ  Ελλάδος

Απανταχού φίλους της Σαντορίνης

Αδιαφορεί η πολιτεία για το ναυάγιο Sea Diamond στη Σαντορίνη

Δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα στην ατζέντα των αρμόδιων πολιτικών το ναυάγιο του Sea Diamond. Παρόλο που μέχρι σήμερα όλες οι δικαστικές αποφάσεις αποδέχονται και τονίζουν την επικινδυνότητα και την εξακολουθητική ρύπανση που προκαλεί το ναυάγιο του Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης, ουδείς αρμόδιος φορέας της πολιτείας κινεί κάποια διαδικασία προς την εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Ούτε καν συζητούν για το πρόβλημα, σαν να μην υπάρχει ή σαν να θέλουν να ξεχαστεί από την μνήμη μας. Όμως, ότι δεν βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει.

Έλαμψε διά της απουσίας του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης στο πρόσφατο συνέδριο, που έγινε στις 4/10 στη Σαντορίνη, με θέμα τη «Βιώσιμη θαλάσσια οικονομία στις νησιωτικές περιοχές». Αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα παραστεί στο συνέδριο ως κεντρικός ομιλητής, τελικά δεν ήρθε λόγω της εορτής των 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Να τονίσουμε βέβαια ότι είναι ο μοναδικός από τους 6 υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας των τελευταίων 7 ετών από το ναυάγιο του Sea Diamond, που ουδέποτε θέλησε να συναντηθεί με την επιτροπή των πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου, που ποτέ δεν απάντησε σε σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, ενώ όποτε ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το Sea Diamond που σαπίζει στην καλντέρα της Σαντορίνης, υποστήριξε τις θέσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας λέγοντας ότι: "το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής."

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2014

Στην ICTS Hellas η ασφάλεια του Λιμένα Μυκόνου  

Στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας και στη διασφάλιση του μέγιστου επίπεδου ασφαλείας για τους επισκέπτες και τους λοιπούς χρήστες του λιμανιού της Μυκόνου στοχεύει η ανανέωση της συνεργασίας της ICTS Hellas με το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου. Η νέα συνεργασία θα είναι ετήσιας διάρκειας (Οκτώβριος 2014 – Σεπτέμβριος 2015) και αφορά υπηρεσίες ελέγχου ασφαλείας των υπόχρεων κατά ISPS πλοίων ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας οχημάτων, επιβατών αποσκευών και φορτίων. Στις υπηρεσίες περιλαμβάνεται ο έλεγχος επιβατών κρουαζιέρας και των αποσκευών τους καθώς και ο έλεγχος οχημάτων για επικίνδυνες ύλες όπως εκρηκτικά, με τη χρήση εκπαιδευμένων σκύλων (βιοανιχνευτές Κ9).

Στόχος της ICTS Hellas είναι να μεταφέρει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει σε έργα  διαχείρισης επιβατών κρουαζιέρας στους Λιμένες της Κέρκυρας, της Κω, του Ηρακλείου και του Πειραιά, σε έρευνες ικανοποίησης επιβατών κρουαζιέρας που έχει διεξαγάγει για λογαριασμό των Οργανισμών Λιμένων Κέρκυρας και Ηρακλείου καθώς και σε έργα ελέγχου φορτίων με τη χρήση εκπαιδευμένων σκύλων  - βιοανιχνευτών Κ9 στον Λιμένα Πάτρας.

Σημειώνεται ότι το 2013 η Μύκονος ήταν το 4ο λιμάνι της χώρας σε κατάπλους πλοίων κρουαζιέρας (485) και το 5ο σε αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας (587.501).

 

 

EΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ – WATER AIRPORTS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα 28 Αυγούστου 2014

Η εταιρεία “Ελληνικά Υδατοδρόμια” παραμένοντας συνεπής στον προγραμματισμό της για την δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων παρουσίασε την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 , κατόπιν πρόσκλησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τις προτάσεις της στην επιτροπή διαβούλευσης για την δημιουργία υδατοδρομίου στη Σύρο.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο της εταιρείας κο Γκόβα Α. ,τον Υπεύθυνο Υδατοδρομίων κο Ροντογιάννη Π. και τον πιλότο υδροπλάνων

κο Καραγκούνη Γ. παρουσίασε διεξοδικά τις χωροταξικές δυνατότητες που καθιστούν εφικτή την δημιουργία υδατοδρομίου τόσο στο λιμάνι της Ερμούπολης όσο και στον όρμο του Φοίνικα.

Στη συζήτηση, που διήρκησε περισσότερο από τρείς ώρες, η εταιρεία παρουσίασε επίσης αναλυτικά στοιχεία (σε επίπεδο οικονομικό, λειτουργικό, κοινωνικό) που αποδεικνύουν ότι ο συμφερότερος τρόπος για το «Δ. Λ. Τ. Σύρου» είναι να αποκτήσει την Άδεια του Υδατοδρομίου στην ιδιοκτησία του, επιλέγοντας ταυτόχρονα τον καταλληλότερο ανάδοχο για τη λειτουργία του υδατοδρομίου. Τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει το συγκεκριμένο μοντέλο υδατοδρομίου εξασφαλίζουν την διαχρονικότητα ισχύος της Άδειας αλλά και τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Η “Ελληνικά Υδατοδρόμια” ακολουθώντας το παραπάνω μοντέλο αδειοδότησης, μετά την ψήφιση του νόμου 4146/13, έχει αναλάβει την αδειοδότηση των κάτωθι υδατοδρομίων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ

 

Ρόδος, 25 Ιουλίου 2014

Μίκα Ιατρίδη:

«Βοηθήστε τους παράκτιους αλιείς να επιβιώσουν».

 

ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ

 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς.

Στο κείμενο της ερώτησης της η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται στην επιστολή της «Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Νήσου Ρόδου», στην οποία αναφέρεται το ζήτημα της εμφάνισης ξενικών ειδών και της αντιμετώπισης τους, καθώς και την κατανομή των αλιευμάτων, η οποία επηρεάζεται από τον τρόπο λειτουργίας των αλιευτικών σκαφών μέσης αλιείας.

 

Η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να βοηθήσουν τους παράκτιους αλιείς, οι οποίοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς   Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

   Ναυτιλίας και Αιγαίου

                                          

Θέμα: «Προβλήματα Παράκτιας Αλιείας».

 

Είναι γνωστό ότι οι παράκτιοι αλιείς αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και θεωρούν ότι η πολιτεία τους έχει αφήσει στην τύχη τους. Σύμφωνα με επιστολή της «Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Νήσου Ρόδου», δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή.

 

Το πρώτο αφορά στα ξενικά είδη, και ειδικά στην εμφάνιση του περίφημου «λαγόψαρου» το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να προκαλέσει μυϊκή παράλυση και να επιφέρει το θάνατο σε όποιον το καταναλώσει. Ενώ στην Κύπρο έχει αναληφθεί δράση για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους, στην Ελλάδα δεν έχει αναληφθεί καμία τέτοια πρωτοβουλία.

Η συνέχεια κατωτέρω στο

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ. ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ.doc

26.08.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε αδιέξοδο οδηγούν την ακτοπλοΐα οι κυβερνητικές πολιτικές

Σε αδιέξοδο οδηγούν την ακτοπλοΐα οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές. Αυτό κατήγγειλαν σε διημερίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που διεξάγεται στη Μυτιλήνη με θέμα την ακτοπλοϊκή διασύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Συρμαλένιος, Γιάννης Ζερδελής και Αγνή Καλογερή.

Ειδικότερα οι βουλευτές επεσήμαναν ότι εξαιτίας της κατάστασης των δρομολογίων στο Βόρειο Αιγαίο, με αποκορύφωμα τη Λήμνο και τη Σάμο, χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία και ανασφάλεια. Τόνισαν επίσης ότι συμφωνούν απόλυτα με τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης και συμπαρίστανται στους αγώνες τους.

Πιο αναλυτικά οι βουλευτές είπαν:

Νίκος Συρμαλένιος, υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας και βουλευτής Κυκλάδων:

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που η ακτοπλοϊκή αγορά ανήκει αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες και επίσης έχει τα ακριβότερα ναύλα. Η κατάσταση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στο Νότιο Αιγαίο, παίρνει δραματικές διαστάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο από Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Απριλίου, διότι δεν αποκομίζει κέρδη για τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Ο υπουργός Ναυτιλίας, αν είχε πολιτική βούληση, θα μπορούσε να δώσει λύσεις, ακόμα και στα πλαίσια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο τον καθιστά παντοδύναμο είτε απέναντι στις συμβάσεις δημοσίου συμφέροντος είτε σε ότι αφορά τις τακτικές γραμμές. Εμείς θεωρούμε την ακτοπλοΐα αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό προτείνουμε τη σύσταση του δημόσιου - κοινωνικού φορέα, που με συνεργασία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αναλάβει κατά κύριο λόγο τις λεγόμενες άγονες γραμμές. Δεν καταργούμε τις ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά χαράζουμε το δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, καθορίζουμε το πλαίσιο και τους κανόνες, δημιουργούμε κοινοπραξία με συμμετοχή του δημοσίου, η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και μάλιστα να χρηματοδοτήσει και την κατασκευή ή την επισκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Η πρόσφατη τροπολογία που καταψηφίσαμε στη βουλή, για την αζημίως διάλυση των συμβάσεων δημοσίου συμφέροντος και την αντικατάσταση του συγκεκριμένου συγκοινωνιακού έργου με απευθείας ανάθεση σε άλλη εταιρεία μέχρι το πολύ τρείς μήνες το χρόνο, κινδύνευε να αφήσει τα συγκεκριμένα νησιά χωρίς κανένα απολύτως πλοίο για τους υπόλοιπους εννέα μήνες. Θα αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να δοθούν άμεσα συγκεκριμένες λύσεις με ασφαλή, αξιόπιστη και τακτική συγκοινωνιακή διασύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα.»

Γιάννης Ζερδελής, βουλευτής Λέσβου:

«Το μοντέλο που θέλει την ακτοπλοΐα στο Αιγαίο αποκλειστικό πεδίο της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού έχει αποτύχει παταγωδώς. Μείωση δρομολογίων, καθυστερήσεις και αβεβαιότητα στον προγραμματισμό του ταξιδιού με πλοία τρίτης και τέταρτης κατηγορίας που δίκαια προκαλούν στους νησιώτες και στους επισκέπτες αγανάκτηση και διαμαρτυρίες. Ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο με αυτό το καθεστώς της συνεχώς επιδεινούμενης ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών δεν μπορεί να υπάρξει. Οι εμβαλωματικές προσωρινές λύσεις δεν βελτιώνουν τις ακτοπλοϊκές γραμμές. Το υπουργείο βρίσκεται σε καθεστώς ομηρείας από ανταγωνιζόμενες εταιρείες που παραπαίουν οικονομικά με στόλο που έχει σημαντικά μειωθεί και εξαρτημένες από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, ενώ το Δημόσιο απουσιάζει παντελώς και η Ρυθμιστική Αρχή Θαλασσίων Ενδομεταφορών έχει καταργηθεί.

Το θεσμικό πλαίσιο μετά την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών με το νόμο 2932/2001 και το νόμο 4150/2013 ουσιαστικά αποδεικνύεται φιλικό μόνο προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο και εχθρικό προς τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες.

Επειδή δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, μέχρι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται άμεσα να θεωρηθεί επί της ουσίας η ακτοπλοΐα ως υπηρεσία δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικό αγαθό και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που δίνει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στο αρμόδιο υπουργείο χωρίς εξαιρέσεις για την τήρηση των νόμων και των συμβάσεων.»

Η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή στην ομιλία της τόνισε:

«Το μέχρι τώρα εφαρμοζόμενο μοντέλο που έχει μέλημά του τα κέρδη των εφοπλιστών έχει αποτύχει παταγωδώς και έχει μετατρέψει το Βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα τα μικρότερα νησιά σε άγονους τόπους.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός μπροστά στην υπανάπτυξη, την απομόνωση των νησιών και την ανασφάλεια των νησιωτών οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η νησιωτικότητα και η ιδιαιτερότητα του Αρχιπελάγους μπορούν και πρέπει να γίνουν εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας.

Η πρόταση ενός κοινωνικού, δημόσιου φορέα συγκοινωνιών είναι εφικτή, αναγκαία και αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την συνοχή της χώρας.»

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Φηρά Σαντορίνης

e-mail: savesantorini@gmail.com     

Σαντορίνη, 24 Ιουλίου 2014

Προς:

ΜΜΕ  Ελλάδος

Απανταχού φίλους της Σαντορίνης

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ποιος θα ανελκύσει το ναυάγιο του Sea Diamond;

 

Πέρασαν 7 χρόνια και τέσσερις μήνες από το ναυάγιο του Sea Diamond, και τελικά η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό: ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND, ΟΥΤΕ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟΣ Ο ΓΥΑΛΟΣ. Άλλωστε και η πλοιοκτήτρια δήλωσε ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, χωρίς μέχρι σήμερα να κάνει λόγο για προσφυγή στον Άρειο Πάγο.

("κλικ" στην φωτό)

 

Έστω και αν οι ποινές μειώθηκαν, έστω και αν οι ένοχοι λιγόστεψαν, η ουσία είναι πάλι η ίδια: Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ SEA DIAMOND ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΙΑΡΧΟ, ΤΟΝ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Είτε το ναυάγιο προκλήθηκε από πρόθεση, είτε από αμέλεια, η πραγματικότητα είναι πάλι η ίδια: ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.

 

Και το ερώτημα είναι πλέον ένα και μοναδικό: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ; Στη γειτονική μας Ιταλία, έγινε η ανέλκυση του έξι φορές μεγαλύτερου Costa Concordia και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η μεταφορά του στη Γένοβα για τη διάλυση και την ανακύκλωσή του. Όλη η επιχείρηση ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και από τη μέρα του ναυαγίου πέρασαν μόλις δυόμισι χρόνια. Οι αρμόδιες αρχές υποχρέωσαν την πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική της εταιρεία να πληρώσουν όσα απαιτούνται για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προ του ναυαγίου κατάστασή του, χωρίς να σκεφτούν πόσο αυτές μπορεί να ζημιωθούν. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, εφτά χρόνια μετά, ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο και παρά το ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ήδη τρείς φορές εις βάρος της πλοιοκτήτριας, κανένας εκ των αρμοδίων αρχών δεν συζητά για την ανέλκυση του Sea Diamond!

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας και Αιγαίου, κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος, κυρία Υπουργέ Τουρισμού, η Σαντορίνη που για το 2014 ψηφίστηκε ως πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως χρειάζεται την προστασία σας και την προσοχή σας. Δεν αρκεί να την τοποθετείτε στη βιτρίνα του Ελληνικού Τουρισμού, δεν αρκεί να ποζάρει πρώτη σε κάθε αφίσα για την τουριστική καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, δεν αρκεί μόνο η διαφήμιση της όμορφης Καλντέρας της. Απαιτείται και η προστασία της μέσω της τήρησης του Ελληνικού Συντάγματος, μέσω της εφαρμογής των Νόμων που εσείς ψηφίσατε και μέσω της εφαρμογής των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

 

ΑΝΕΛΚΥΣΤΕ ΤΟ SEA DIAMOND ΠΡΙΝ ΝΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ! ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

 

                      Μετά τιμής                              

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Πανελλήνιο Δίκτυο “ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ”

 

http://aktesora0.wordpress.com/

 

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

τηλ:  210 3823 850 

|  email: info@environ-sustain.gr

 

("κλικ" στην φωτό)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 24/7/2014

Το Δίκτυο «Ακτές Ώρα Μηδέν» ενημερώνει για την συνάντηση της 24-7-2014 των εκπροσώπων του με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη:

Ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι εκφράζει κυβερνητική θέση, προέβη σε τρείς ανακοινώσεις.

Πρώτον, ότι θα προωθηθεί αμέσως προς ψήφιση μόνον το μέρος εκείνο του νομοσχεδίου, που περιέχει τους ορισμούς και ρυθμίζει τα του καθορισμού των οριογραμμών (αιγιαλού, όχθης, παραλίας κλπ.).

Δεύτερον, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό των παράκτιων ζωνών και του θαλάσσιου χώρου, σε συμμόρφωση με το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο.

Τρίτον, ότι η πολιτική του ΥΠΕΚΑ στα ζητήματα του περιβάλλοντος θα βασισθεί σε ευρεία διαβούλευση.

Από την πλευρά του Υπουργείου έγιναν αρκετές αναφορές στη λεγόμενη «γαλάζια ανάπτυξη», ενώ ουδόλως διευκρινίσθηκε η τύχη των υπολοίπων περιβαλλοντοκτόνων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Κατά τα λοιπά, ο Υπουργός φάνηκε να αναγνωρίζει την ανάγκη σύμπραξης των αρμοδίων επιστημόνων στα ζητήματα των ορισμών του αιγιαλού και των οχθών, αλλά και στις επιτροπές καθορισμού των οικείων οριογραμμών, υποσχεθείς συνεργασία του Υπουργείου ΠΕΚΑ με το ΕΛΚΕΘΕ.

Κατόπιν τούτων, το Δίκτυο εκτιμά,

-ότι πρόκειται περί ελιγμών τακτικής, συνεπεία της σφοδρής αντίδρασης της Κοινωνίας των Πολιτών,

-ότι η απειλή, που συνιστούσε το μερικώς αποσυρθέν νομοσχέδιο για τις ακτές, τον αιγιαλό, τον θαλάσσιο χώρο και τα συστήματα επιφανειακών υδάτων της χώρας, δεν εξέλιπε,

-καλεί δε τις οργανώσεις και τους πολίτες σε διαρκή εγρήγορση

Εκ μέρους του Δικτύου

ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ,

στη συνάντηση παρευρέθησαν οι:

Δρ. Βασίλειος Λυκούσης, Αντιπρόεδρος ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Γεώργιος Χριστοφορίδης, Δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Δέσποινα Κουτσούμπα, ενάλια αρχαιολόγος, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Γεώργιος Σγούρος, Διευθυντής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Θεμάτων Περιβαλλοντικής Πολιτικής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Γιώργος Καλλιαμπέτσος, μέλος εκτελεστικής γραμματείας ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

 

Ερμούπολη, 2/4/2014            Αρ. Πρωτ: 34663/548

EΓΓΡΑΦΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΥΣΣΑΙΟΥ

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υπόψη Υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ακτή Βασιλειάδη Ε1-Ε2

ΤΚ 18510

Λιμένας Πειραιά

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με σεβασμό στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα και θεωρώντας την  απεργία ως αναφαίρετο και κεκτημένο δικαίωμα του κάθε πολίτη δεν μπορώ ως Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων να αγνοήσω το πλήγμα που δέχεται η νησιωτική Ελλάδα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Π.Ν.Ο τόσο στην οικονομία των νησιών με σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση εμπορευμάτων  και προϊόντων, όσο και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι επιβάτες  αλλά και το καθεστώς αποκλεισμού στο οποίο έχουμε περιέλθει ήδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ www.news.travelling.gr  

 

Daily Travelling News - Wed. Apr. 2, 2014

Τετ 02/04/2014 06:10 μμ

From: Travelling News (http://news.travelling.gr)

 

Ειδήσεις

 

·         Να τερματίσει την απεργία της αποφάσισε η ΠΝΟ

 

  ΙΑΤΑ: Πρέπει να διασφαλίσουμε καλλίτερα τη παρακολούθηση των αεροσκαφών

 

·        Αντίθετος ο ΗΑΤΤΑ σε κυρώσεις προς τη Ρωσία

 

Μάχη για τα Υδατοδρόμια – Μήλο της έριδος το Υδατοδρόμιο στα Χανιά

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ http://news.travelling.gr

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΑΡΟΥ

Πάρος, 27 Φεβρουαρίου  2014  Αρ.πρωτ.42/2014

Όλοι μαζί μπορούμε

Μετά την πρωτοφανή συμμέτοχη στο δημοψήφισμα, αλλά και την λαοθάλασσα στο λιμάνι, η διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού μας κρίνεται απολύτως επιτυχημένη

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ερμούπολη, 1/4/2014  

                                            

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡ/ΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

       Επιστολή προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη απέστειλε ο Αντ/ρχης Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίος με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο του τουρκικού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ «Yusuf Cepnioglou», στη βόρεια ακτή της Μυκόνου, επισημαίνοντας του για ακόμα μία φορά τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν για το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και την οικονομία των νησιών που στηρίζεται στον τουρισμό και την αλιεία και ζητώντας του συνάντηση προκειμένου να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα πρόληψης μεγάλου θαλασσίου ατυχήματος στο Αιγαίο και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

 

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του

Κ/Ζ Sea Diamond

Φηρά Σαντορίνης e-mail: savesantorini@gmail.com

 Σαντορίνη, 19 Ιουλίου 2013

Προς:ΜΜΕ  Ελλάδος

Απανταχού φίλους της Σαντορίνης

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ

ΤΟΥ Κ/Ζ SEA DIAMOND

                    Κυρίες και κύριοι,

στις 16/7/2013, πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία

αναδημοσίευσαν άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΜΠΕ,

με τίτλο «Πολύ μικρή η ποσότητα πετρελαίου από το Sea Diamond στη Σαντορίνη». Αυτό αποτελούσε μέρος της κατάθεσης που δόθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond, από τον υπεύθυνο της εταιρείας για την απορρύπανση, κ. Βασίλειο ΜαμαλούκαΟ λόγος της διαμαρτυρίας μας βασίζεται στο γεγονός ότι δημοσιεύθηκε η κατάθεση ενός μάρτυρα υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας εταιρείας, χωρίς να είναι γνωστή η ακρίβεια των στοιχείων αυτών, αρκούμενοι μόνο στα γραπτά ενός δημοσιογράφου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και χωρίς να δημοσιεύεται σε αντίστοιχη έκταση η άποψη της πολιτικής αγωγής ή αντίστοιχου μάρτυρα κατηγορίας που μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλοί. Έτσι θα διασφαλιζόταν τουλάχιστον η αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών και δεν θα καθοδηγούνταν σε μονόπλευρα συμπεράσματα.

Όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1) Στο ανωτέρω άρθρο αναφέρεται ότι: «Σχετική μελέτη αποδεικνύει ότι οι 11 δεξαμενές του πλοίου κατά τη βύθισή του, λόγω της μεγάλης αυξομείωσης της πίεσης και του βάθους, 127-148 μέτρα, συνεθλίβησαν, γι’ αυτό και η μεγαλύτερη διαρροή σημειώθηκε τότε και αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, υποστήριξε ο Ωκεανογράφος. Δήλωσε ότι από τους συνολικά 425 τόνους αποβλήτων καυσίμων του πλοίου μαζεύτηκαν από τα ειδικά συνεργεία οι 330. Η ποσότητα πετρελαίου που εκλύεται πλέον από το ναυάγιο του Sea Diamond στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός Σαντορίνης, είναι πολύ μικρή και ανεβαίνει με μορφή σταγόνων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος διέρρευσε και περισυλέχθηκε από τα ειδικά συνεργεία κατά τη βύθιση του πλοίου».

Αντίθετα, στο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στις 13/4/2007, με τίτλο «Κρίσιμες ώρες για την απάντληση του πετρελαίου» της κυρίας Τάνιας Γεωργιοπούλου(1), μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, σε συνέντευξη που έδωσε τότε ο ίδιος ο κ. Μαμαλούκας Βασίλειος, αναφέρονται τα εξής: «Έως τώρα έχουν συλλεγεί 500 κυβικά μέτρα από τη θάλασσα, από τα οποία όμως μια μικρή ποσότητα είναι πετρέλαιο, ενώ το υπόλοιπο είναι γαλακτώματα (πολλοί τύποι αργού πετρελαίου εμφανίζουν την τάση να απορροφούν νερό σχηματίζοντας γαλακτώματα πετρελαίου αυξάνοντας τον όγκο του ρυπαντή κατά 3-4 φορές) και νερό». «Η μεγαλύτερη ποσότητα των καυσίμων βρίσκεται μέσα στις δεξαμενές του πλοίου» και επίσης «όπως φαίνεται, το κρουαζιερόπλοιο έχει σταθεροποιηθεί σ’ ένα βράχο σε βάθος 120 μέτρων, αλλά κινδυνεύει να ξαναπέσει. Σε αυτήν την περίπτωση και η άντληση θα είναι πιο δύσκολη, αλλά και είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ρήγμα στη δεξαμενή καυσίμων.

 Eίναι χαρακτηριστικό ότι εφόσον δημιουργηθεί ρήγμα και τα καύσιμα «βγουν» στη θάλασσα υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί κηλίδα που μπορεί να αγγίξει τα 70-75 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να καλύψει περίπου 20 χιλιόμετρα ακτής. Μάλιστα, εφόσον αυτή η ποσότητα χυθεί στη θάλασσα, μικρό ποσοστό της τάξης του 15-20% μπορεί να ανακτηθεί.» (1): http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/

_w_articles_columns_2_13/04/2007_223161

Από τότε μέχρι και σήμερα η θέση του πλοίου δεν άλλαξε και συνεπώς η πίεση δεν αυξήθηκε στις δεξαμενές. Μεγάλη διαρροή καυσίμων από ρήγμα στις δεξαμενές ποτέ δεν σημειώθηκε και ποτέ δεν είδαμε όλη την περιοχή της Καλντέρας της Σαντορίνης (έκτασης περίπου 83 τετραγωνικών χιλιομέτρων) πλημμυρισμένη από πετρελαιοειδή. Αυτό είτε επειδή τα εξαεριστικά των δεξαμενών καυσίμων ήταν ανοιχτά κατά τη βύθιση του πλοίου και συνέβη σταδιακή εξίσωση της πίεσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό των δεξαμενών, οπότε και δεν προκλήθηκαν σοβαρά ρήγματα, είτε επειδή το μαζούτ που διέρρευσε από αυτές εγκλωβίστηκε στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου που ακόμη στέκεται σχεδόν όρθιο σε μία απότομη πλαγιά του βυθού της Σαντορίνης χωρίς πολύ σοβαρές ζημιές στα διπύθμενά του.

Η επιχείρηση απάντλησης που έγινε τον Ιούνιο του 2009 ήταν σχεδόν αποτυχημένη αφού από τους 155 τόνους υγρών που συλλέχθηκαν μόλις το 1% αντιστοιχούσε σε πετρελαιοειδή και το 99% σε θαλασσινό νερό σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Με ποιο τρόπο λοιπόν ισχυρίζεται ο κ. Μαμαλούκας, υπεύθυνος της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», ότι “από τους συνολικά 425 τόνους αποβλήτων καυσίμων του πλοίου μαζεύτηκαν από τα ειδικά συνεργεία οι 330”; Μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο έλεγε στο άρθρο της Καθημερινής ότι έχει συλλεχθεί μία πολύ μικρή ποσότητα πετρελαίου. Πότε βγήκε στην επιφάνεια της θάλασσας της Καλντέρας μας τόσο πολύ μαζούτ και δεν το είδαμε; Με δεδομένο ότι κάθε κυβικό μέτρο πετρελαίου καλύπτει θαλάσσια επιφάνεια τουλάχιστον 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα έπρεπε οι 330 τόνοι που συλλέχθηκαν από τα συνεργεία απορρύπανσης στην επιφάνεια της θάλασσάς μας να καλύπτουν 660 τετραγωνικά χιλιόμετρα τουλάχιστον! Δηλαδή 8 φορές την έκταση της Καλντέρας της Σαντορίνης! Στη διάρκεια των δύο μηνών περίπου που διήρκεσε η επιχείρηση απορρύπανσης της θαλάσσιας επιφάνειας και των γειτονικών ακτών σε καμία περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό άλλωστε και πραγματοποιήθηκε και η επιχείρηση απάντλησης δύο χρόνια μετά τη βύθιση του ναυαγίου, αλλά δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

2) Ποιος αρμόδιος δημόσιος φορέας πιστοποίησε αυτές τις ποσότητες που υποτίθεται πως συλλέχθηκαν κατά τον κ. Μαμαλούκα; Πόση ήταν η περιεκτικότητά τους σε μαζούτ και πόση σε θαλασσινό νερό;

3) Πως είναι δυνατόν να αναφέρεται στο άρθρο ότι από το ναυάγιο του Sea Diamond η ποσότητα πετρελαίου που συνεχίζει να διαρρέει είναι πολύ μικρή, σε μορφή σταγόνων, όταν καθημερινά βλέπουμε τον υπάλληλο που επιτηρεί το φράγμα να βγάζει στην ακτή από 30 έως 50 λίτρα πισσωδών καταλοίπων, όπως αυτά που φαίνονται στην διπλανή φωτογραφία;

4) Σύμφωνα με το Πράσινο Διαβατήριο που εξέδωσε το 2008 η ίδια εταιρεία  «Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος» που είναι υπεύθυνος ο κ. Μαμαλούκας, μέσα στο ναυάγιο του Sea Diamond, την ημέρα της βυθίσεώς του υπήρχαν 505 τόνοι καυσίμων (μαζούτ και diesel), 62.000 λίτρα λιπαντικών – λαδιών μηχανών, 22 κυβικά μέτρα λυμάτων πετρελαίου, περισσότερα από 2582 κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, 406 κιλά ανοδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, περισσότερα από 17.000 μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, περισσότερα από 300 λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, περισσότερους από 3 τόνους χρώματα, διαλυτικά, αντισκωριακά και σταθεροποιητές βαφών, 7 τόνους χημικών σε συσκευασμένη μορφή, 7000 λαμπτήρες φθορισμού και αλογόνου αλλά και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα και στις εγκαταστάσεις του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όλες οι εύφλεκτες επιφάνειές του ήταν εμποτισμένες με βρωμιούχες φλογοεπιβραδυντικές χημικές ενώσεις. Όλα αυτά και άλλα πολλά, συνεχίζουν να απειλούν την υγεία μας, μέσω της βιοσυσσώρευσης στους θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά και το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής με ανεπανόρθωτη βλάβη. Συνεπώς είναι εγκληματικό, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, να προσπαθούν κάποιοι να ωραιοποιούν την κατάσταση και να προσπαθούν να πείσουν τους Θηραίους πολίτες και κατ’ επέκταση τον Ελληνικό λαό, ότι κανένας κίνδυνος δεν υφίσταται πλέον από το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη.

Περιπτώσεις όπως αυτές του ναυαγίου του Sea Diamond ντροπιάζουν τη χώρα μας και τη ναυτιλία μας στα μάτια όλου του κόσμου, βλάπτουν πολύ σοβαρά την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και απειλούν απευθείας την υγεία μας και το φυσικό μας περιβάλλον από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα. Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από τότε, έξι χρόνια εμπαιγμών, κενών υποσχέσεων και πολιτικής αδράνειας. Ωστόσο εμείς δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μοναδική και οριστική λύση αποτελεί η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θάλασσά μας και επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάστασή του. Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου 2881/2001 και του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος. Απαιτούμε καθαρό φυσικό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε! Το οφείλουμε στους προγόνους μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας!

 

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Βραβεύτηκε το BLUE STAR PATMOS

για τον σχεδιασμό του και την εξέχουσα αισθητική

 των εσωτερικών του χώρων

Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και τη Ναυτιλία μας

αποτέλεσε η βράβευση του  Blue Star Patmos

από το σουηδικό περιοδικό ShipPax Information,

το οποίο αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο διεθνώς

των πιο εκτεταμένων και αναλυτικών πληροφοριών

 για τη ναυτιλία με σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας.

Σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του 11ου ετήσιου συνεδρίου

για τη ναυτιλία που διοργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό

ShipPax και πραγματοποιήθηκε από 23 έως 25 Απριλίου 2013

στο Rotterdam, το BLUE STAR PATMOS απέσπασε

δύο βραβεία, ένα για τον συνολικό σχεδιασμό  του πλοίου

από τα στελέχη της Attica Group και ένα

για την εξέχουσα αισθητική των εσωτερικών του χώρων

όπως διαμορφώθηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα

 Molindris & Associates - βασικού συνεργάτη 

της Attica Group σε όλα τα projects.

Το BLUE STAR PATMOS ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd

ης Ν. Κορέας με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές

 και παραλήφθηκε τον Ιούνιο του 2012.

Το νεότευκτο πλοίο δρομολογήθηκε τον Ιούλιο

του 2012 στη γραμμή Πειραιά – Χίου – Μυτιλήνης

και έκτοτε εκτελεί καθημερινά δρομολόγια με συνέπεια

και σεβασμό στους επιβάτες και τους μεταφορείς.

Διαθέτει 90 καμπίνες επιβατών (326 κλίνες),

405 καθίσματα Αεροπορικού Τύπου, άνετους

κοινόχρηστους χώρους επιβατών και όλες

τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προσφέρει

ένα πολυτελές και άνετο ταξίδι όλο το χρόνο.

Η Blue Star Ferries εγκαινίασε τη νέα εποχή

στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας και συνεχίζει σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα με μία επένδυση που

 υπερβαίνει τα 70 εκατ. Ευρώ, με στόχο τη συνεχή

προσπάθεια να προσφέρει υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες με σύγχρονα, καινούργια και γρήγορα πλοία

και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νησιών προς όφελος

 των κατοίκων και των επισκεπτών τους.

Ο Όμιλος Attica δραστηριοποιείται στον κλάδο

της επιβατηγού ναυτιλίας στην Αδριατική θάλασσα και στις Ελληνικές Ακτοπλοϊκές γραμμές (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα

Νησιά Β.Α. Αιγαίου και Κρήτη). Διαθέτει τον νεότερο στόλο

στην Ευρώπη, με  13 επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία,  προσφέροντας υπηρεσίες μεταφοράς υψηλού επιπέδου για επιβάτες, φορτηγά και Ι.Χ. οχήματα.

                                                     Αθήνα, 14 Μαΐου 2013

Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Διονύσης Θεοδωράτος Attica Group

Τηλ: 210 891 9820 Fax: 210 891 9829

e-mail: theodoratos@attica-group.com

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

13/5/2013

 

Προς

τους κ.κ. Υπουργούς

Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,

 Μεταφορών και Δικτύων,

Ναυτιλίας και Αιγαίου και

Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ:

Ναυάγιο SEA DIAMOND - Mελέτες ΕΛΚΕΘΕ

Αμέσως μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου

SEA DIAMOND στις 6 Απριλίου 2007 στην θαλάσσια περιοχή

 της Καλντέρας της Σαντορίνης, τη μελέτη των επιπτώσεων

  στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής με φορέα χρηματοδότησης το τότε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανέλαβε ευθύς εξαρχής, λόγω του σκοπού

και της αποστολής του το "Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών", Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου,

εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο Ερευνητικό Κέντρο γνωστό ως ΕΛΚΕΘΕ,

 κατά τακτά χρονικά διαστήματα συντάσσει εκθέσεις

 σχετικές με τις επιπτώσεις του ναυαγίου από τα ανελλιπώς εδώ και επτά χρόνια αναδυόμενα στην επιφάνεια πετρελαιοειδή αλλά και από τα κάθε είδους απόβλητα.

Όμως και ενώ όλοι είχαν την εντύπωση ότι το ΕΛΚΕΘΕ

μελετά και συντάσσει τις εκθέσεις του, ως δημόσιος Οργανισμός, χωρίς καμιά εξάρτηση ή όποια σχέση με τους φορείς του ναυαγίου, μόλις τελευταία και εξ αιτίας της διεξαγόμενης δίκης στα Δικαστήρια του Πειραιά, κατά των υπευθύνων της πρόκλησης του ναυαγίου και της βύθισης

 του πλοίου, αποκαλύφθηκε ότι το ΕΛΚΕΘΕ, εκτός από τις συνεχιζόμενες μελέτες για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, ήδη από τον μήνα Απρίλιο του 2007

είχε συνάψει σύμβαση και με την πλοιοκτήτρια του ναυαγήσαντος πλοίου εταιρεία με την οποία και ανέλαβε, έναντι αμοιβής, την εκτέλεση των έργων που

 του ανατέθηκαν και μάλιστα ότι από την υπογραφή της μεταξύ των σύμβασης στις 28.04.2007 μέχρι

και τις 08.05.2007, το ΕΛΚΕΘΕ φέρεται να έχει εισπράξει

από την εταιρεία LOUIS HELLENIC CRUISES LTD το ποσό

 των 358.400 Ευρώ.

Επειδή η μεταξύ αυτών σύμβαση δεν είχε ποτέ δημόσια ανακοινωθεί και ο άμεσα ενδιαφερόμενος Θηραϊκός λαός

δεν γνώριζε και δεν είχε πληροφορηθεί απολύτως τίποτα,

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί αν:

 

α) γνώριζαν  την κατάρτιση της παραπάνω σύμβασης

και ότι οι σχετικές μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ έγιναν

επί πληρωμή από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και

αν ναι γιατί αυτό δεν ανακοινώθηκε δημόσια;

β) γνώριζαν ότι η σύμβαση με το ΕΛΚΕΘΕ προήλθε με απευθείας ανάθεση, χωρίς να έχει προκηρυχθεί

διαγωνισμός ή να έχουν τηρηθεί οι αρχές της διαφάνειας;

 

Καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να καταθέσουν τις όποιες συμβάσεις έχουν υπογραφεί μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και των πλοιοκτητών ή εκπροσώπων της εταιρείας

του ναυαγήσαντος πλοίου, τις σχετικές αποδείξεις

πληρωμών από το έτος 2007 μέχρι και σήμερα,

καθώς και τις εκθέσεις που έχει συντάξει το ΕΛΚΕΘΕ

για το θέμα του Sea Diamond.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Νίκος Συρμαλένιος

Θοδωρής Δρίτσας

ΑΙΤΗΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1981
 

Αριθ. Πρωτ. 44/2013
ΕΔΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 100 - Τ.Κ. 185 35 ΠΕΙΡΑΙΑΣ,

ΤΗΛ.: 210 4136734. 210 4136712 - FΑΧ: 210 4136756,

e-mail: pespen@otenet.gr  pespengr.blogspot.com

Πειραιάς 4 Απριλίου 2013

Προς τον Πρόεδρο Ν.Α.Τ. κ. Γεώργιο Θεοτοκά
Εθνικής Αντιστάσεως 1 Πειραιά

Κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να σας ευχαριστήσουμε εκ μέρους του Δ,Σ. και των μελών της Ενώσεως μας

για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για συνάντηση. Συνάντηση

η οποία θα ήθελα να πιστεύω

ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας συνεργασίας προς όφελος του ταμείου μας

 και των συναδέλφων ναυτικών.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ


Κύριε Πρόεδρε,
1) Όπως γνωρίζετε, με την με αριθμό πρωτ. 5432.2.16/2012 από 26/11/2012

Κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης

και Πρόνοιας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στο αρ 1 παρ. β΄ αυτής ορίστηκε ότι :

« Η κράτηση 4% εκ του νόμου υπόχρεη αρ. 19 Ν. 3918/2011 επί των καταβαλλομένων

συντάξεων των ναυτικών αποδίδεται εξ ολοκλήρου για την κάλυψη των παροχών σε είδος».

Από την παραπάνω ΚΥΑ προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κράτηση 4% (ΚΑΑΝ) πρέπει να υπολογίζεται

 επί της πράγματι καταβαλλομένης σύνταξης, δηλαδή στο ποσό που απομένει

μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.


2) Ζητάμε την συμμετοχή μας στο Δ.Σ. του Ταμείου. Είμαστε ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος , σε αριθμό

ασφαλισμένων συνταξιούχων (Πλοίαρχοι Πάσης Τάξεως περί τις 10.000 και Μηχανικοί

περίπου το ίδιο).

Η σύνθεση του Δ.Σ. δεν είναι αντιπροσωπευτική μια και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των 72.000

 χιλιάδων συνταξιούχων με μόνο 16-18 χιλιάδες εν ενεργεία, ναυτικούς. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή

του ισχύοντος καθεστώτος λόγω υφιστάμενων νόμων.

Πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένο να αλλάξει η σύνθεση του Δ.Σ.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση Ιωάν. παρουσία

της Αντιπροέδρου Ν.Α.Τ. κας Κωστάκου, ήταν θετικός ως προς την αναγκαιότητα να αυξηθεί

ο αριθμός των συνταξιούχων στο Διοικητικό Συμβούλιο.

3) Μητρώο ασφαλισμένων. Αποτελέσματα της απογραφής η οποία είναι σε εξέλιξη,

εάν είναι γνωστάκαι πως θα ολοκληρωθεί ώστε να πάψει το Ταμείο μας να αιμορραγεί

πληρώνοντας συντάξεις σε μη δικαιούχους. Το ζητούσαμε εδώ κα τρία χρόνια,
4) Ποιες είναι οι προοπτικές για την πληρωμή των εφ'άπαξ, στα οποία παρά την πρόθεση

που διατύπωσε ο κ. Υπουργός Εργασίας δεν έχει παρουσιασθεί καμία πρόοδος

 με αποτέλεσμα για μια και πλέον τριετία να μην έχουν πληρωθεί οι δικαιούχοι.
5) Ζητάμε την γνωστοποίηση, του κατ' έτος προϋπολογισμού του ταμείου μας

ώστε να γνωρίζουμε την οικονομική του κατάσταση και επιτέλους να κλείσουν

οι ισολογισμοί που έχουν σταματήσει από το 2003.


6) Αξιοποίηση επιτέλους της ακίνητης περιουσίας ώστε να αποδίδει στο Ν.Α.Τ

οικονομικά αποτελέσματα ανάλογα του ύψους της. Ποιά είναι η προοπτική

αξιοποίησης των μη μισθωμένων ακινήτων.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΊΉΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ.


7) Εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Ν.Α.Τ. με πληρότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης

και εξοικονόμηση πόρων...

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν.


Ο Πρόεδρος capt. Γεώργιος Δεωνάς
Ο Γεν. Γραμματέας capt. Δημήτ. Μηνδρινός

 

Εγκαίνια του Δεύτερου

Διεθνούς Επιβατικού Σταθμού

του ΟΛΠ Α.Ε. στις 27.05.2013

Προσοχή! Ανοίγει σε νέο παράθυρο.Πειραιάς, 09.05.2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 και ώρα 12:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Δεύτερου

 Διεθνούς Επιβατικού Σταθμού του ΟΛΠ Α.Ε.
Τα εγκαίνια θα κάνει ο Υπουργός Ναυτιλίας

 και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.
Το νέο κτίριο, εμβαδού 5.600 τ.μ. θα υποδέχεται

 τους επιβάτες των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, τα οποία ελλιμενίζονται στους προβλήτες Αλκίμου, Παλατάκι και Θεμιστοκλέους του Κεντρικού Λιμένα Κρουαζιέρας.
Το νέο Cruise Terminal από κοινού με το παλαιό λιθόκτιστο κτίριο (πρώην Κανέλλου) διαθέτει μεγάλους χώρους εισόδου-εξόδου επιβατών και σύγχρονα συστήματα έλεγχου, περιβάλλοντα χώρο για στάθμευση ταξί, τουριστικών λεωφορείων και Ι.Χ., η δε είσοδος του θα γίνεται από την Πύλη Ε12 (Λέοντος).


Κατά την είσοδο τους οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάζουν τμήμα των τειχών του Κόνωνος του αρχαίου λιμανιού, περνώντας από μια γυάλινη γέφυρα. Το τμήμα αυτό αποκαλύφθηκε και συντηρήθηκε πλήρως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά με δαπάνη του ΟΛΠ Α.Ε. Αποτελεί από μόνο του τον πλέον σημαντικό πόλο έλξης σε μια πόλη και λιμάνι με μακραίωνη αρχαία ιστορία.
 Ο νέος Σταθμός Κρουαζιέρας θα φέρει το όνομα του Θεμιστοκλή, του οποίου, κατά μία εκδοχή, παραδίπλα βρίσκεται το ταφικό του μνημείο.
 Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: “Με τη λειτουργία και του Β΄ Σταθμού Κρουαζιέρας, ο ΟΛΠ Α.Ε. θα μπορεί να εξυπηρετεί ημερησίως μέχρι 25.000 επιβάτες με τον πλέον σύγχρονο και άνετο τρόπο από δύο διαφορετικά σημεία εισόδου-εξόδου. Μέχρι δε το τέλος του έτους θα είναι έτοιμος και ο Γ΄ Σταθμός Επιβατών Κρουαζιέρας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια της περιοχής της Ακτής Μιαούλη. Και οι τρείς Σταθμοί μαζί θα έχουν έκταση 15.500 τ.μ. Ο Τομέας Κρουαζιέρας έχει τεθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Διοίκησης του ΟΛΠ Α.Ε. με συνεχείς αναβαθμίσεις και αισθητικές παρεμβάσεις. Ο ΟΛΠ Α.Ε. μαζί και με τη νέα επέκταση των Προβλητών του, μετατρέπεται από άποψη θέσεων ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης επιβατών, στο πιο σημαντικό λιμάνι κρουαζιέρας της Μεσογείου.

ΑΠΟ ΤΟ http://www.olp.gr

Ανακοινώσεις & Δ.Τύπου »

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

 Τήνος, 14/5/2013

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

 ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ

 

Ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης

 του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών

Συγκοινωνιών

την 17η Μαΐου στο νησί της Νάξου,

 ο Δήμαρχος Τήνου,

κ. Παναγιώτης Κροντηράς,

έστειλε επιστολή σε μια σειρά παραληπτών,

εμπλεκόμενων με το θέμα

 της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών,

με τις  κάτωθι παρατηρήσεις: 

1. Την προσέγγιση των ταχύπλοων Ε/Γ-Ο/Γ- ΤΑΧ High Speed 5 & του Ε/Γ-Ο/Γ- ΤΑΧ Μάστερ τζετ και στο λιμάνι της Τήνου για 2 φορές την εβδομάδα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία

άλλη επικοινωνία με το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης.

2. Την προσέγγιση του Ε/Γ-Ο/Γ Νήσος Μύκονος, που εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ικαρία – Σάμος, και στο λιμάνι της Τήνου, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

3. Την άρση της απομόνωσης της Τήνου

από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια

με την επανεξέταση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία με τις Δυτικές, Ανατολικές και Νότιες Κυκλάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε τη σοβαρότητα του θέματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας κατά τη θερινή περίοδο και ζήτησε την κατανόηση και  συνεργασία του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πληροφορίες:

 2283360125 e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr

(Σημ. "Κ.Φ.": Οι φωτό από το Αρχείο μας)

Κοινό Υπόμνημα Δημάρχων Β. Αιγαίου

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΟ

http://www.kykladikonfos.gr/ektakth_eidhseografia/ektakth.htm

Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού:

ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους ειδικούς

του κλάδου

Το 2ο Φόρουμ για το θαλάσσιο τουρισμό Posidonia Sea Tourism Forum

προσελκύει έντονο διεθνές ενδιαφέρον

Το 2ο Posidonia Sea Tourism Forum, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Διεθνούς Συμβουλίου Εταιρειών Κρουαζιέρας CLIA – Europe,  του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, του Συνδέσμου Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise), της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος, της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών». 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Φώτου, Marketing and Advertising Coordinator, +30 210 4283608,mphotou@posidonia-events.com
Σοφία Τσάκα, Press Officer, τηλ.: +30 210 9604200, e-mail: posidonia@msps.net

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ερμούπολη, 2/5/2013

Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη

Υδατοδρομίων

Σύσκεψη με στόχο την αξιοποίηση του νόμου

 για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδοατοδρομίων οργανώθηκε μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ Γ. Πουσσαίου,

του Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert

 W. Peck, προέδρου του ΔΣ του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη και στελέχη εταιριών. Αντίστοιχες συσκέψεις έχουν προηγηθεί και στο παρελθόν συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολιτικής υδατοδρομίων.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναγνωρίζοντας την σημασία των υδροπλάνων για την ανάπτυξη

των νησιών μας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση διεθνούς Forum εντός του Ιούνιου 2013

 στη Σύρο.

Τέλος, προκειμένου να ενημερωθούν οι Δήμοι και τα Λιμενικά Ταμεία των Κυκλάδων τους αποσταλεί ο σχετικός νόμος 4146 που αφορά την διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΥΣΣΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πληροφορίες: 2283360125

e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr

Τήνος, 17/5/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΙΘΑΚΗ 

 ΣΤΙΣ 18/5/2013

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά από αίτημα

του Δήμου Τήνου, το πλοίο Blue Star Ιθάκη

το Σάββατο 18/5/2013, θα αναχωρήσει από τη Σύρο για το λιμάνι της Τήνου με μισάωρη καθυστέρηση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές

από το νησί της Τήνου, οι οποίοι έχουν μεταβεί

στη Σύρο για να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης ξένων γλωσσών.

 

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί θερμά

την Blue Star Ferries για την άμεση και θετική  ανταπόκριση & εύχεται στους μαθητές καλή επιτυχία.

 

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

 ΜΕ ΤΗΝ BLUE STAR FERRIES

 

Η Blue Star Ferries διοργανώνει μίνι κρουαζιέρα στο Καστελλόριζο και δίνει την δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να απολαύσει τις Άγιες ημέρες του Πάσχα στο μαγευτικό ακριτικό νησί

από 33,2€/ημέρα το άτομο

για 5 ημέρες στο Καστελλόριζο με το πλοίο

 ΔΙΑΓΟΡΑΣ.

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

·       Η τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από Πειραιά κατ’ άτομο με επιστροφή, σε ΑΒ4 καμπίνα

·       3 διανυκτερεύσεις στο πλοίο κατά την παραμονή του στο Καστελλόριζο

 

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων,

οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν

με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα ή στο 18130.

 

Blue Star Ferries

Κανείς δεν μας ταξιδεύει καλύτερα

 

Αθήνα, 10 Απριλίου 2013

Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Διονύσης Θεοδωράτος Attica Group, Τηλ: 210 8919820 Fax: 210 8919829

e-mail:  theodoratos@attica-group.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

·       Η τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από Πειραιά κατ’ άτομο με επιστροφή, σε ΑΒ4 καμπίνα

·       3 διανυκτερεύσεις στο πλοίο κατά την παραμονή του στο Καστελλόριζο

 

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων,

 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν

 με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα ή στο 18130.

 

Blue Star Ferries

Κανείς δεν μας ταξιδεύει καλύτερα

 

Αθήνα, 10 Απριλίου 2013

Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Διονύσης Θεοδωράτος Attica Group, Τηλ: 210 8919820 Fax: 210 8919829

e-mail:  theodoratos@attica-group.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1981

ΕΔΡΑ  ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 100 - Τ.Κ. 185 35 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΤΗΛ.: 210 4136734. 210 4136712 - FΑΧ: 210 4136756

e-mail:  pespen@otenet.gr                 pespengr.blogspot.com

Πειραιάς 4 Απριλίου 2013                                                                            Αριθ. Πρωτ. 44/2013

 

Προς τον Πρόεδρο Ν.Α.Τ. κ. Γεώργιο Θεοτοκά

Εθνικής Αντιστάσεως 1 Πειραιά

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Θέλω να σας ευχαριστήσουμε εκ μέρους του Δ,Σ. και των μελών της Ενώσεως μας

για την άμεση ανταπόκριση

 στο αίτημά μας για συνάντηση. Συνάντηση η οποία θα ήθελα να πιστεύω ότι θα αποτελέσει

 την απαρχή μιας συνεργασίας προς όφελος του ταμείου μας και των συναδέλφων ναυτικών.

 

Α Ι Τ Η Μ Α Τ Α

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

1) Όπως γνωρίζετε, με την με αριθμό πρωτ. 5432.2.16/2012 από 26/11/2012 Κοινή απόφαση των Υπουργών

 Ναυτιλίας και Αιγαίου, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας

 στο αρ 1 παρ. β΄ αυτής ορίστηκε ότι : « Η κράτηση 4% εκ του νόμου υπόχρεη αρ. 19 Ν. 3918/2011 επί των καταβαλλομένων συντάξεων των ναυτικών αποδίδεται εξ ολοκλήρου για την κάλυψη των παροχών σε είδος».

 Από την παραπάνω ΚΥΑ προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κράτηση 4% (ΚΑΑΝ) πρέπει να υπολογίζεται επί της

 πράγματι καταβαλλομένης σύνταξης, δηλαδή στο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση

 των μνημονιακών μειώσεων.

2) Ζητάμε την συμμετοχή μας στο Δ.Σ. του Ταμείου. Είμαστε ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος , σε αριθμό ασφαλισμένων συνταξιούχων (Πλοίαρχοι Πάσης Τάξεως περί τις 10.000 και Μηχανικοί περίπου το ίδιο). Η σύνθεση του Δ.Σ.

 δεν είναι αντιπροσωπευτική μια και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των 72.000 χιλιάδων συνταξιούχων

 με μόνο 16-18 χιλιάδες εν ενεργεία, ναυτικούς. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος

 λόγω υφιστάμενων νόμων. Πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένο να αλλάξει η σύνθεση του Δ.Σ.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση Ιωάν. παρουσία της Αντιπροέδρου

 Ν.Α.Τ. κας Κωστάκου, ήταν θετικός ως προς την αναγκαιότητα να αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων

 στο Διοικητικό Συμβούλιο.

3)  Μητρώο ασφαλισμένων. Αποτελέσματα της απογραφής η οποία είναι σε εξέλιξη, εάν είναι γνωστά

 και πως θα ολοκληρωθεί ώστε να πάψει το Ταμείο μας να αιμορραγεί πληρώνοντας συντάξεις σε μη δικαιούχους.

 Το ζητούσαμε εδώ κα τρία χρόνια.

4) Ποιες είναι οι προοπτικές για την πληρωμή των εφ'άπαξ, στα οποία παρά την πρόθεση που διατύπωσε

 ο κ. Υπουργός Εργασίας δεν έχει παρουσιασθεί καμία πρόοδος με αποτέλεσμα για μια και πλέον τριετία

να μην έχουν πληρωθεί οι δικαιούχοι.

5)  Ζητάμε την γνωστοποίηση, του κατ' έτος προϋπολογισμού του ταμείου μας ώστε να γνωρίζουμε

 την οικονομική του κατάσταση και επιτέλους να κλείσουν ο ισολογισμοί που έχουν σταματήσει από το 2003.

6) Αξιοποίηση επιτέλους της ακίνητης περιουσίας ώστε να αποδίδει στο Ν.Α.Τ οικονομικά αποτελέσματα

 ανάλογα του ύψους της. Ποιά είναι η προοπτική αξιοποίησης των μη μισθωμένων ακινήτων.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΊΉΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ.

 7) Εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Ν.Α.Τ. με πληρότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης και εξοικονόμηση πόρων...

 

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν.

 

Ο Πρόεδρος capt. Γεώργιος Δεωνάς

Ο Γεν. Γραμματέας capt. Δημήτ. Μηνδρινός

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

Τήνος, 8/4/2013

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ  ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΤΗΝΟΣ

ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Μετά από σχετικές πληροφορίες για το ανεκτέλεστο του πρωινού δρομολογίου Πειραιάς – Τήνος, για ακόμη μια χρονιά, την Μεγάλη Παρασκευή 3/5/2013, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς,  έστειλε επιστολή στην ναυτιλιακή εταιρεία Blue Star Ferries, διαμαρτυρόμενος για τον αποκλεισμό της Τήνου την ημέρα αυτή από Πειραιά, ενώ τα γειτονικά νησιά Σύρος και Μύκονος θα εξυπηρετηθούν κανονικά από το πλοίο Blue Star 2.

Ο Δήμαρχος, στην επιστολή του, ζήτησε την επανεξέταση της δρομολόγησης του πλοίου Ιθάκη στο κανονικό πρωινό δρομολόγιο Πειραιάς - Τήνος ή την επέκταση του δρομολογίου του Blue Star 2 προς Τήνο για την Μεγάλη Παρασκευή. Η μη εκτέλεση του ανωτέρω δρομολογίου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην τουριστική κίνηση του νησιού και κάτι τέτοιο θα έρθει να επιβαρύνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι ελπίζουν στην «ανάσα» του Πάσχα.  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πληροφορίες: 2283360125 e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr

www.photosikinos.com

     

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

 

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ:

«Με αυτό το νομοσχέδιο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να γκρεμίσετε

αυτά που επιθυμείτε να ανασυγκροτήσετε».

Ρόδος, 28 Μαρτίου  2013

Σημεία ομιλίας της Βουλευτού Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας

των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη συζήτηση του νομοσχεδίου

«Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

 

Την αντίθεση επί της αρχής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο νομοσχέδιο του

Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή

Παραγωγής και Εμπορίου,  εξέφρασε ως ειδική αγορήτρια του κινήματος

 η βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης Ναυτιλίας, Μίκα Ιατρίδη.

Στην ομιλία της, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

στο πρόγραμμα τους είχαν τονίσει

 την ανάγκη για την επανίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Ναυτιλίας και ότι είχαν

σχολιάσει θετικά τη δημιουργία του

 από την κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου.

Παρόλα αυτά, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό περισσότερο γκρεμίζει

 παρά ανασυγκροτεί.

 Το παρόν νομοσχέδιο κινείται σε μια ακραία μνημονιακή πολιτική η οποία θέτει ζητήματα

επιβίωσης των νησιωτών, αλλά και όσων εργάζονται στο χώρο της ναυτιλίας – ποντοπόρο,

ακτοπλοΐα, λιμάνια, λιμενικό σώμα – σε μια ελαστική σχέση ζήτησης και προσφοράς,

η οποία τελικά δεν οδηγεί πουθενά. Και η Μίκα Ιατρίδη κατέληξε ότι, ουσιαστικά,

οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα

από αυτά που καλούνται να λύσουν.

 

Ακολουθούν τα σημεία ομιλίας:

[…] Είχαμε τονίσει ότι η επανίδρυση του Υπουργείου ήταν απαραίτητη με δεδομένο ότι η ναυτιλία μας είναι από τους βασικούς αιμοδότες της οικονομίας μας, ενώ ο πολυνησιακός χαρακτήρας της πατρίδας μας καθιστά απαραίτητη

την ύπαρξη ενός ξεχωριστού Υπουργείου, το οποίο και θα μπορούσε επιτελικά να συντονίζει και να δίνει λύσεις στα ζητήματα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των νησιών μας.

Για αυτούς τους λόγους, είχαμε σχολιάσει με θετικό τρόπο την ίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και είχαμε ευχηθεί ως κίνημα, και εγώ προσωπικά, καλή επιτυχία στο έργο του Υπουργού, του κ. Μουσουρούλη.

 

Όμως, το παρόν νομοσχέδιο φαίνεται ότι ελάχιστα πράγματα ανασυγκροτεί. Αντίθετα, με τις ρυθμίσεις που περιέχει

είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να γκρεμίσει τελείως αυτά που, υποτίθεται, επιθυμεί να ανασυγκροτήσει.

Η ηγεσία του Υπουργείου έκανε δύο επιλογές οι οποίες αδικούν κατά την άποψη μου τόσο την προσπάθεια που

 κατέβαλλε, όσο και το αποτέλεσμα που πέτυχε.

 

Η πρώτη επιλογή αφορά στο γεγονός ότι μπήκε στη λογική να φτιάξει άλλο ένα νομοσχέδιο «σκούπα», όπως τόσα

 και τόσα έχουν φτιαχτεί κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης με ελάχιστα αποτελέσματα. Εξήντα πέντε συνολικά

 άρθρα τα οποία περιλαμβάνουν μια σειρά θεμάτων τα οποία, κατά την άποψη μου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ξεχωριστά νομοσχέδια.

Η δεύτερη επιλογή, ή ,μάλλον, αναγκαστική επιλογή, ήταν η υιοθέτηση στον υπερθετικό βαθμό των μνημονιακών

επιταγών από την Τρόικα, η οποία, όπως και στους άλλους κλάδους, επιθυμεί την απόλυτη ισοπέδωση

των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την απόλυτη νέο-φιλελευθεροποίηση και εντάσσει το δικαίωμα της ακτοπλοϊκής μετακίνησης των νησιωτών και των επισκεπτών σε μια στείρα σχέση κόστους και οφέλους. Αντίστοιχη είναι η επιρροή του Μνημονίου και στα ζητήματα των λιμένων και της λιμενικής πολιτικής.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την Ακτοπλοΐα. Είναι δεδομένο ότι η Ακτοπλοΐα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

 Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά τα χρέη των ακτοπλοϊκών εταιρειών την τριετία 2009-2011 ανέρχονται περίπου

 στα 900.000.000 ευρώ ενώ το μεταφορικό έργο έχει μειωθεί πάνω από 25%.

 

Ο κ. Σακέλλης ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου ανέφερε χαρακτηριστικά

 ότι για να καλυφθούν οι ζημιές του 2012 θα πρέπει να αυξηθεί η κίνηση κατά 40%! Κάτι που με την πολιτική

του Μνημονίου όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβεί αλλά αναμένεται να ακολουθήσει περαιτέρω πτωτική πορεία.

Και το Υπουργείο τι αποφάσισε να κάνει; Αποφάσισε να μετακυλήσει το κόστος αποκλειστικά στους εργαζόμενους

 ναυτικούς προτάσσοντας ευελιξία στις συνθέσεις των πληρωμάτων, ανάλογα με την εποχή, ευελιξία στη δρομολόγηση

 των πλοίων, γεγονός που καθιστά προβληματική τη σύνδεση των νησιών όλο το χρόνο και εκτιμώ ότι θα πάμε και σε ατομικές συμβάσεις στην ακτοπλοΐα, όπως και στα ποντοπόρα. Και όλα αυτά θα γίνονται με αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού.

 

Και το ερώτημα είναι: Πόσο πια θα μειωθεί το εργατικό κόστος; Πόσα θα γλυτώσουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από

 τις μειώσεις των συνθέσεων, οι οποίες ως ένα βαθμό, λόγω εποχικότητας της ζήτησης θα μπορούσαν

 να δικαιολογηθούν; Πόσο πιστεύουν ότι θα αυξηθεί το μεταφορικό έργο;

Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Ο κόσμος δεν έχει εισόδημα για να ταξιδέψει. Και λυπάμαι που το λέω, στο παρόν

νομοσχέδιο δεν βλέπουμε καμία παρέμβαση ώστε να αυξηθεί το μεταφορικό έργο. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση

στο ζήτημα της φορολογίας επί των εισιτηρίων, με το ΦΠΑ κλασικό παράδειγμα, ή στο κόστος των καυσίμων,

 ή στη ρύθμιση των δανείων των εταιρειών με τις τράπεζες. Σημειώνεται ακόμη ότι τα μισθώματα για τις άγονες γραμμές

 είναι σημαντικά μειωμένα κατά 11% - 13%.

Δεν υπάρχει καμία νύξη για ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους του κράτους ώστε να μειωθεί

και με αυτόν τον τρόπο το εργατικό κόστος των πληρωμάτων, όπως συμβαίνει με την Ιταλία.

Και τελικά, μένει ο Έλληνας ναυτικός μετέωρος και τα νησιά χωρίς σύνδεση.

……………………………..

Συνεχίζω, σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα. Εμείς, δεν έχουμε αντίρρηση το Λιμενικό

 Σώμα να ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Όμως, εδώ έχουμε την σφοδρή αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,

 τα οποία ουσιαστικά μιλούν για απαξίωση του Λιμενικού Σώματος με τις διατάξεις αυτές και επιθυμούν τη διατήρηση

 του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ως έχει, και να μην είναι ένα απλό «κουφάρι» όπως καταγγέλλουν. Πιστεύω ότι εδώ η ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό,

και σε τελική ανάλυση η σωστή λειτουργία του Λιμενικού Σώματος αντανακλά και στο έργο του εκάστοτε

Υπουργού Ναυτιλίας.

Στo νομοσχέδιο που συζητάμε γίνονται παρεμβάσεις στα Λιμάνια και στη Λιμενική Πολιτική της χώρας μας.

Πιστεύω ότι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: Σε μια πολυνησιακή χώρα όπως η δική μας, το Υπουργείο προχωρά

σε ομαδοποιήσεις οργανισμών λιμένων στη λογική τεσσάρων Κεντρικών Λιμενικών Δικτύων:

Αττικό, Βορείου Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος και Ηρακλείου.

 

Είναι προφανές ότι οι ομαδοποιήσεις δεν αντέχουν σε λογική κριτική και αυτό γιατί:

Τα λιμάνια που ενώνονται διοικητικά ανήκουν σε διαφορετική, επί της ουσίας, γεωγραφική περιοχή.

Το συμφέρον ενός λιμανιού δεν συνεπάγεται το συμφέρον του άλλου. Με ποια κριτήρια οι ενοποιημένες διοικήσεις

 θα κατευθύνουν τα κονδύλια που τυχόν θα έχουν;

Ποιες παρεμβάσεις χρειάζεται, για παράδειγμα, η Ραφήνα για να γίνει ανταγωνιστικό λιμάνι προς τον Πειραιά

στην επιβατηγό κίνηση;  Και γιατί η ενοποιημένη διοίκηση να μην προτιμήσει να κάνει τις παρεμβάσεις

στον «έτοιμο» Πειραιά και να γλυτώσει τα κόστη; Τι θα γίνει με τα λιμενικά ταμεία, ειδικά με αυτά των μικρότερων

νησιών; Πως αυτά θα ενισχυθούν; Αφού λόγω κόστους και μνημονίου, τα όποια ποσά θα διατίθενται

για λιμενικά ταμεία των νησιών που θα εμφανίζουν κέρδος και θα είναι προσοδοφόρα.

Λιμενικά Ταμεία, όπως αυτό της Σκύρου για παράδειγμα, τα οποία είναι κερδοφόρα γιατί θα πρέπει

να συγχωνευθούν με αυτό της Χαλκίδας, όταν η απόσταση είναι τόσο μεγάλη; Στο κέντρο του Αιγαίου το ένα,

ογδόντα χιλιόμετρα από την Αθήνα το άλλο.

Κατά την άποψη μας, η επιλογή της ομαδοποίησης είναι προφανής:

Ξεπούλημα των κερδοφόρων λιμανιών της χώρας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα κάνει τις μελέτες βιωσιμότητας

και θα προχωρήσει, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, στην εκποίηση τους, μέσω παραχωρήσεων κλπ.

Σημειώνεται ότι οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου είναι κερδοφόροι.

 Και επιτρέψτε μου να πω ότι η πολιτική σας προδιαγράφει ότι δεν θα ληφθεί καμία μέριμνα για τους υπηρετούντες υπαλλήλους στους Οργανισμούς Λιμένων καιθα προκύψει και άλλη ανεργία και δραματική ισοπέδωση των σχέσεων εργασίας.

Και όλα αυτά όταν μόνο για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις ύψους

300.000.000 ευρώ, μέρους των οποίων έχει πληρώσει ήδη ο Έλληνας φορολογούμενος, ενώ η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 27,5% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ και ο τομέας διακίνησης

αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 9,8%.  

Πιστεύω ότι όσο παρουσιάζονται νομοσχέδια που κινούνται στην πιο σκληρή γραμμή της μνημονιακής λογικής τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Και το νομοσχέδιο αυτό είναι ποτισμένο με τη λογική του Μνημονίου

και θα οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα από αυτά που με καλή πρόθεση ο κ. Υπουργός θέλει να επιλύσει. […]

 

ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ

 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

press@yen.gr

 

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013

 

Απόφαση για πολιτική κινητοποίηση

των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων

 

Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου, είχαν διαρκείς επαφές και συνεργασία με τη διοίκηση της ΠανελΛ. Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).


Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα χτες, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.


Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης στην ΠΝΟ τη χρηματοδότηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης των ναυτικών, μέσω κοινοτικών κονδυλίων.
Στην ίδια συνάντηση η ΠΝΟ ενημερώθηκε και για τη δέσμευση στην εξόφληση των οφειλών των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους.


Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών.


Αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν,όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο.
 

Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ SUPERFAST VI

8.3.2013

Η Διοίκηση της ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανακοινώνει

ότι συνήψε συμφωνία με την Genting Group για την πώληση

 του πλοίου Superfast VI, έναντι συνολικού τιμήματος

Ευρώ 54 εκατ. καταβλητέου τοις μετρητοίς.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές

Απριλίου 2013 με την παράδοση του πλοίου.

Το Superfast VI θα αντικατασταθεί στη γραμμή

Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ancona από άλλο πλοίο του Ομίλου.

Από την συναλλαγή αυτή η εκτιμώμενη ζημία

για την Attica Group θα ανέλθει σε Ευρώ 6,3 εκατ.

περίπου και θα περιληφθεί στα αποτελέσματα του 2012.

Μετά την εξόφληση του τραπεζικού δανεισμού,

της προμήθειας πώλησης του πλοίου και λοιπών

 εξόδων συναλλαγής, το εναπομείναν ποσό εκτιμάται

ότι θα ανέλθει σε Ευρώ 21 εκατ. περίπου.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Attica Group κ. Γ. Κρητικός Group CFO Τηλ.: 210 891 9500 Fax: 210 891 9509

e-mail: ir@attica-group.com www.attica-group.com

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων και αναφορών

σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την μη πληρωμή δεδουλευμένων των ναυτικών που εργάζονται

σε ακτοπλοϊκές εταιρίες, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Η Attica Group, μητρική εταιρία της Blue Star Ferries

 και της Superfast Ferries, δεν έχει ουδέποτε

καθυστερήσει και δεν οφείλει δεδουλευμένα

τόσο στους ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία της

 όσο και στο προσωπικό ξηράς.

 

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Απόλλωνος και Λαδοπούλου, 84100 Ερμούπολη, Σύρος Τηλ. 22810 82346 – Fax 22810 86555

www.e–kyklades.gr,  e–mail: info@cycladescc.gr  

Ερμούπολη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Αριθ. Πρωτ. 1791

Προς:

κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη

Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου

Fax: 210 4220767

Κοινοποίηση: Ως πίνακας αποδεκτών

Θέμα: «Απεργιακές κινητοποιήσεις Π.Ν.Ο

 

Κύριε Υπουργέ,

Αν και ο τρόπος διευθέτησης του θέματος πιστεύουμε ότι δεν εκφράζει καμία πλευρά,

ωστόσο εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με τα νησιά, έστω και αν αυτό έγινε με καθυστέρηση.

Προερχόμενοι από μια νησιωτική περιοχή με μεγάλη εμπειρία στη ναυτιλία, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν την ναυτική οικογένεια.

Παράλληλα, ως εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αυτής της περιοχής, που αντιμετωπίζουμε μαζί με τους εργαζόμενους μας τα ίδια θέματα επιβίωσης, τονίζουμε ότι τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πλέον κοινά, και δεν ωφελεί κανέναν να διαφοροποιείται και να τίθεται αντιμέτωπος με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για τις σημερινές δηλώσεις σας περί συνέχισης του διαλόγου με την ΠΝΟ, ελπίζοντας στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Σας καλούμε να υλοποιήσετε άμεσα το πάγιο αίτημά μας, όπως είχε υποβληθεί με την υπ αρ. πρωτ. 4720/3.4.12 επιστολή μας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας για πρόβλεψη τήρησης βασικών κανόνων ασφαλείας. Αυτό άλλωστε προβλέπεται σε κάθε άλλη περίπτωση κινητοποιήσεων που εγείρουν θέματα εθνικής σημασίας, γιατί περί αυτού πρόκειται όταν αποκλείεται ολόκληρη η νησιωτική επικράτεια της χώρας. Η διασφάλιση της διάθεσης και δρομολόγησης πλοίων με προσωπικό ασφαλείας προκειμένου να καλύπτονται

βασικές ανάγκες των νησιών, αφενός δεν θίγει το δικαίωμα των εργαζόμενων να απεργούν, αφετέρου θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας των νησιωτικών περιοχών, από τα ακραία φαινόμενα που έχει επανειλημμένα προκαλέσει ο αποκλεισμός τους.

 

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Πίνακας αποδεκτών: Βουλευτές Νομού Κυκλάδων κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, Περιφερειάρχης Ν.Αι. κ. Γιώργος Πουσσαίος, Αντιπεριφ/ρχης κ. Ευστ. Κουσουρνάς, Πρόεδρος Π Ε Δ Νοτίου Αιγαίου Επαγγελματικοί Φορείς Κυκλάδων κ. Γιάννης Χαλάς, Γενικός Γραμματέας Π Ν Ο κ. Αντώνης Νταλακογιώργος πρόεδρος Π Ε Ν Ε Ν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ

Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

           

Αθήνα, 05 Φεβρουαρίου 2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Νομοθετική ρύθμιση

για την άρση

της απομόνωσης των νησιών

 κατά την διάρκεια απεργίας.

 

 

Χωρίς περιστροφές και για να μιλήσουμε επί της ουσίας. Το δικαίωμα των ναυτικών στην απεργία είναι απόλυτα σεβαστό. Ιδιαίτερα όταν κάποιοι από αυτούς είναι απλήρωτοι μήνες και όταν απειλούνται θέσεις εργασίας. Επ’ αυτού δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση. Οι ναυτικοί όμως κινούν τα καράβια και τα καράβια είναι για τα περισσότερα νησιά η μοναδική «γέφυρα» σύνδεσής τους με την στεριανή Ελλάδα αλλά και μεταξύ τους. Όταν λοιπόν οι ναυτικοί απεργούν, η «γέφυρα» κόβεται, με αποτέλεσμα να φαλκιδεύεται μέχρι καταργήσεως το δικαίωμα των νησιωτών στην επικοινωνία, να πλήττεται ανεπανόρθωτα η οικονομία των νησιών και να αναστέλλονται πολλές βιοτικές δραστηριότητες στο νησιωτικό χώρο.

Στο σημείο αυτό οφείλει να παρέμβει θεσμικά η πολιτεία και να ρυθμίσει με σαφή τρόπο την προστασία του δικαιώματος και των δύο πλευρών, έτσι ώστε η άσκηση του ενός, δηλαδή της απεργίας, να μην λειτουργεί σε βάρος του δικαιώματος του δεύτερου, δηλαδή της ακώλυτης επικοινωνίας.

Επομένως, ανεξάρτητα από το γεγονός της λύσης της απεργίας των ναυτικών και με το ενδεχόμενο αυτή η απεργία να επαναληφθεί και στο μέλλον, η πολιτεία οφείλει να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών κατά την διάρκεια της απεργίας.

Χωρίς καθυστέρηση, επιβάλλεται η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των απεργών, να διαθέτουν πλήρωμα για την κίνηση «πλοίων ασφαλείας» για κάθε μια από τις κύριες ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα οποία θα διασφαλίζεται η ελάχιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών.

 

Τα «δρομολόγια ασφαλείας» και η συχνότητα τους είναι ζητήματα τα οποία θα καθορίζονται στην συνέχεια με βάση τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η πιο πάνω ρύθμιση είναι απαραίτητη και ισχύει για τις απεργίες σε άλλους κλάδους όταν απειλούνται μείζονα κοινωνικά αγαθά.

 

Τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία απ’ όσο γνωρίζω βρίσκει σύμφωνους όλους τους φορείς των νησιών και κυρίως την Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια, προτίθεμαι να υποβάλω στον αρμόδιο Υπουργό, ενόψει της συζήτησης νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του.

 

Θεωρώ ότι αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε άμεσα σε πρακτικό επίπεδο και στην συνέχεια να συζητήσουμε σοβαρά και απροκατάληπτα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα και κατά συνέπεια η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Προβλήματα κυριολεκτικά υπαρξιακά για το νησιωτικό χώρο.

 

 

Ρήγας Παναγιώτης

Βουλευτής Κυκλάδων-ΠΑΣΟΚ

     ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

             ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Νάξος, 05/02/2013

Δελτίο Τύπου

     Ως νησιώτες και ως κάτοικοι του πολυνησιακού αλλά και του πολυπληθέστερου Δήμου των Κυκλάδων, πάντα κατανοούμε και υποστηρίζουμε τις θέσεις και τα αιτήματα του ναυτικού κόσμου, καθώς αποτελούμε κομμάτι αυτών και οι νησιώτες ναυτικοί υπήρξαν ανέκαθεν πρωτοπόροι στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής και της Ελληνικής οικονομίας.

 

Κατανοούμε τη σημαντικότητα των αιτημάτων της Π.Ν.Ο., αλλά παράλληλα οφείλουμε να τονίσουμε κάτι που όλοι οι ναυτικοί γνωρίζουν καλά. Τα επιβατηγά πλοία για τα νησιά αποτελούν κάτι παραπάνω από μέσο μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων. Αποτελούν την ζωοδόχο πηγή για τους νησιώτες και κυρίως για τους κατοίκους των μικρών νησιών της χώρας μας.

 

Η επάρκεια των καταναλωτικών αγαθών, των φαρμάκων, η αμφίδρομη μεταφορά των ασθενών και των αγροτοκτηνοτροφικών  και λοιπών ευπαθών προϊόντων, ο τουρισμός, όλα είναι συνάρτηση της απρόσκοπτης μετακίνησης δια της θαλασσίας οδού μέσω των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων.

     Η απεργία που πραγματοποιεί η Π.Ν.Ο. για έκτη συνεχή ημέρα και εξαγγέλλει ότι πρόκειται να συνεχίσει, φέρνει τους κατοίκους των νησιών μας στα όρια της απόγνωσης. Η απουσία της έλευσης πλοίων στα νησιά ισοδυναμεί με την έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων, φορτηγών μεταφοράς προϊόντων, ακόμα και ασθενοφόρων, σε σχέση με μια πόλη της χερσαίας Ελλάδας. Ουσιαστικά παραλύει την οικονομική ζωή και βάζει σε κίνδυνο την υγεία των νησιωτών.

     Ως εκ τούτου και αντιλαμβανόμενοι τα αιτήματα της Π.Ν.Ο., παρακαλούμε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και τη Διοίκηση της Π.Ν.Ο. να λάβουν υπόψη τους τη σημασία και τις συνέπειες της πολυήμερης απεργίας των ναυτεργατών και να πράξουν τα δέοντα, ώστε να απεγκλωβιστεί ο νησιωτικός κόσμος από τη δυσχέρεια, στην οποία έχει περιέλθει.

Αιτούμαστε εκτάκτως τη δρομολόγηση πλοίων, ώστε να αρθεί η «πολιορκία» των κατοίκων των νησιών μας. Καλούμε και τις δύο πλευρές, Πολιτεία και Ναυτοσύνη, να δείξουν την απαραίτητη σύνεση για το σοβαρό πρόβλημα, στο οποίο έχουν περιέλθει τα νησιά μας.

Ο Δήμαρχος

Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

 

Μανόλης Μαργαρίτης

 

Την ως άνω επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κο Μουσουρούλη και προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Υπεύθυνος: Μανόλης Λυκουρόπουλος

Τηλ.: 6976436390

E-mail: pressnaxoy@gmail.com

EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Απόλλωνος και Λαδοπούλου, 84100 Ερμούπολη,

Σύρος, Τηλ.:22810.82346 - Fax: 22810.86555

www.e-kyklades.gr, info@cycladescc.gr

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟ

 

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ο. ΤΗΛ. (210) 3707970
FAX: (210) 3707976

e-mail: anexartitoiellines@parliament.gr
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΚΑΙ
ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ


Εξηγήσεις για την έξαρση της ανεργίας στον αρχαιότερο και νευραλγικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, αυτόν της Ναυτιλίας, ζητούν με Ερώτησή τους από τον Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, η Τομεάρχης Ναυτιλίας του Κινήματος Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

«Τα κατώτερα πληρώματα ανήκουν πλέον στην ιστορία και ακολουθούν οι Έλληνες αξιωματικοί» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού κ. Γιώργος Βλάχος και τόνισε πώς «όποιος αισθάνεται ασφαλής είναι πραγματικά γελασμένος».
Το μέγεθος της αγωνίας για επιβίωση των απλήρωτων και άνεργων ναυτικών μετά την πτώση των «ξύλινων τειχών» είναι τόσο μεγάλο, που θεωρείτο σίγουρη η πρόκληση εντάσεων στο λιμάνι του Πειραιά.
Στις 28 του παρόντος μηνός, στελέχη της εταιρείας ΝΕΛ, προσπάθησαν να μετακινήσουν το πλοίο «Θεόφιλος», συναντώντας την αντίδραση των ναυτικών που με τη συμπαράσταση της ΠΝΟ, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τους δεδουλευμένους μισθούς 4 και πλέον μηνών.

«Γνωρίζετε ότι με τις νέες διατάξεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ακτοπλοΐα ο αριθμός των ανέργων ναυτικών θα πολλαπλασιαστεί;» ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό οι Βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις «οποίες προτίθεται να προβεί ώστε να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτικών τόσο του πλοίου Θεόφιλος όσο και του European Express, οι οποίοι επίσης πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας».
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ.
ΘΕΜΑ : ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Κύριε Υπουργέ,
Μετά από χιλιάδες χρόνια πρωτοπορίας της ελληνικής ναυτιλίας, αυτή τη στιγμή κάτω από τις διαταγές της Τρόικας ο νευραλγικός αυτός τομέας για την πατρίδα μας οδεύει στην καταστροφή.
Σύμφωνα με αναρτήσεις του μπλόγκ XIOS_VITRINE η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πραγματοποίησε στις 29-1-2013 συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού κ. Γιώργος Βλάχος δήλωσε: «Τα κατώτερα πληρώματα ανήκουν πλέον στην ιστορία και ακολουθούν οι Έλληνες αξιωματικοί. Όποιος νιώθει ασφαλής είναι γελασμένος. Κάνει μεγάλο λάθος. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η ναυτιλία είναι το τελευταίο οχυρό της ελληνικής οικονομίας».
Η ανεργία στον κλάδο της ναυτιλίας αυξάνεται συνεχώς. Ενδεικτικά, τον μήνα Οκτώβριο του 2012 οι άνεργοι ναυτικοί ήταν 3.724 και ένα μήνα μετά, τον Νοέμβριο, έφτασαν τις 4.046!! Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο του 2012 οι άνεργοι ναυτικοί στην επιβατηγό ναυτιλία ήταν 3.166 ενώ τον Αύγουστο του 2008 ήταν μόλις 506!!!
Σημειώνεται επίσης ότι στις 28-1-2013 το βράδυ προκλήθηκαν εντάσεις στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ στελεχών της ΝΕΛ και ναυτικών του πλοίου «Θεόφιλος» . Τα στελέχη της ΝΕΛ προσπάθησαν να μετακινήσουν το εν λόγω πλοίο συναντώντας την αντίδραση των ναυτικών. Οι τελευταίοι με την συμπαράσταση της ΠΝΟ αρνήθηκαν να το μετακινήσουν καθώς πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τους δεδουλευμένους μισθούς 4 και 5 μηνών.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Στο τέλος του 2012 οι καταγεγραμμένοι στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ήταν 4.355, ποσοστό 27% του συνόλου των εν ενεργεία Ελλήνων ναυτικών. Γνωρίζετε ότι με τις νέες διατάξεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ακτοπλοΐα ο αριθμός των ανέργων ναυτικών θα πολλαπλασιαστεί;
2.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτικών τόσο του πλοίου «Θεόφιλος» όσο και του πλοίου «European Express» οι οποίοι επίσης πραγματοποιούν επίσχεση;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές


Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       

ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ

 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

– ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ρόδος, 17 Ιανουαρίου 2013

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ:

«Η εφαρμοζόμενη πολιτική του μνημονίου

οδηγεί στην απομόνωση τους κατοίκους

των μικρών νησιών της χώρας».

Ερώτηση για τη διακοπή των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων των Μικρών Κυκλάδων, κατέθεσε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, η υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη.

Στο κείμενο της ερώτησης, η βουλευτής αναφέρεται στην επιστολή των Νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων Δονούσας, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων με την οποία καταγγέλλεται ότι οι Μικρές Κυκλάδες θα μείνουν χωρίς σύνδεση με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, για δυόμιση μήνες.

Τονίζοντας ότι, η παραμονή των νησιωτών στον τόπο τους, εξασφαλίζει την ελληνικότητα του Αιγαίου, η Μίκα Ιατρίδη επισημαίνει ότι, οι κάτοικοι του Αιγαίου δεν μπορούν να θεωρούνται πολίτες Γ΄ κατηγορίας και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα:

«Χωρίς ενδοκυκλαδικά δρομολόγια

οι Μικρές Κυκλάδες»

Χωρίς ενδοκυκλαδικά δρομολόγια θα παραμείνουν οι Μικρές Κυκλάδες, για περίπου δυόμιση μήνες.

Σύμφωνα με την επιστολή των Νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίων, Σχοινούσας η αποδρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ «Άρτεμις», λόγω των περικοπών στις πιστώσεις για τις άγονες γραμμές, και η ετήσια ακινησία του Ε/Γ-Ο/Γ «Aqua Spirit» θα αφήσει τις Μικρές Κυκλάδες

 χωρίς τακτική

συγκοινωνία με την Σύρο, πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η πραγματικότητα που βιώνουν οι νησιώτες δείχνει ότι η πιστά εφαρμοζόμενη πολιτική του μνημονίου οδηγεί στην απομόνωση τους κατοίκους των μικρών νησιών της χώρας και αναπόφευκτα δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Επειδή η παραμονή των αιγαιοπελαγιτών στον τόπο τους εξασφαλίζει την ελληνικότητα του Αιγαίου. Επειδή οι νησιώτες δεν μπορούν να θεωρούνται πολίτες Γ΄ κατηγορίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή.

Επειδή αποτελεί πρόκληση για τους νησιώτες, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να παρουσιάζει σχέδιο επί χάρτου για τη νησιωτική πολιτική και την ίδια στιγμή με τις πράξεις του και τις παραλείψεις του να καταδικάζει σε μαρασμό όσους επιμένουν να ζουν στα νησιά τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει

ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση

των Μικρών Κυκλάδων με τη Σύρο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

(Σημ. "Κ.Φ.": φωτό από http://www.naxos-news.gr)

στο φAρο ΔYσβατο ΤHνου

 

 

Αθήνα  01.12.2012

 

Στον καιρό της απαξίωσης και της εγκατάλειψης   κάθε έννοιας πολιτισμού  ευτυχώς που υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες ώστε να αναπληρώνουν το κενό που αφήνει η απουσία του οργανωμένου κράτους.

Μια ομάδα ανθρώπων με  ανησυχίες και ευαισθησίες στο πολιτισμό και την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά  ανιδιοτελώς και αθόρυβα  στις 10.10.2012  ξεκίνησε τις υποστυλωτικές εργασίες στο φάρο Δύσβατο Τήνου που βρίσκεται στην ομώνυμη νησίδα στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Άνδρου και Τήνου. Ο φάρος αυτός όπως και οι περισσότεροι φάροι της πατρίδας είναι μνημεία  της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής  ιστορίας μας. Έχουν εγκαταλειφτεί  στη τύχη τους από τη στιγμή που η φαρική υπηρεσία του Π.Ν  αποστελέχωσε το έμψυχο δυναμικό τους και αντικατέστησε τη λειτουργία τους με σύγχρονα μέσα.

       Οι εργασίες αυτές είναι μία πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και άλλων φορέων συνεπικουρούμενος από εθελοντική χορηγία ιδιώτη (προμήθεια κόντρα πλακέ θαλάσσης), εθελοντική επιστασία και επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού κ. Κώστα Εισαγγελέα, χορήγηση  των οικοδομικών υλικών από το Δήμο Τήνου, του Αντιδημάρχου κ. Αντώνη Ξενόπουλου, και της Αδελφότητας των Τηνίων Εν Αθήναις.  Η συνολική μας προσπάθεια επικεντρώνεται  στη διάσωση, λίγο πριν καταρρεύσει, ενός μοναδικού  από αρχιτεκτονικής άποψης  κτηρίου  που στολίζει περήφανα το Αιγαίο. Βιγλάτορας στις πορείες των πλοίων, ένα φωτεινό σημείο ελπίδας των ναυτικών μας, το πολιτιστικό μας παρελθόν φορτωμένο με κάματο και αλμύρα.

Επιγραμματικά οι εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης είναι:

Α) Υποστύλωση - συντήρηση των κύριων κτηριακών εγκαταστάσεων

       Β) Καθαρισμός εσωτερικού χώρου  από σαθρά επιχρίσματα.

       Γ)Αποκατάσταση εξωτερικής τοιχοποιίας που είχε καταρρεύσει τμήμα  τοίχου 3m  x 2,50m στη Β.Α. πλευρά  του κτηρίου, επικάλυψη με πορώδη τμήματα πέτρας (τεμάχια από πουρί) και επίχριση διάκενων  με λάσπη ώστε να διατηρηθεί συμπαγές το ΒΑ περίγραμμα του κτηρίου.

      Δ) Καθαρισμός εξωτερικής στέγης (ταράτσα)και εργασίες νέας τσιμεντοκονίας  με ειδικά ρητινούχα υλικά για  προστασία από  βρόχινα νερά.

      Ε) Προμήθεια και τοποθέτηση κόντρα πλακέ θαλάσσης 20mm στα παράθυρα και στις πόρτες ώστε με αυτό τον τρόπο να προστατευτεί το εσωτερικό του Φάρου από την βροχή, υγρασία και ριπές από θαλασσινό νερό στις περιπτώσεις που η κατάσταση της θάλασσας είναι τρικυμιώδη και επικρατούν Β & ΒΑ ισχυροί άνεμοι.

ΣΤ) Καθαρισμός και συντήρηση με ειδικό υλικό (Ferro seal της isomat) του σιδηρού οπλισμού  της οροφής  που έχει διαβρωθεί εσωτερικά, επίχριση της οροφής με ειδική τσιμεντοκονία της isomat  ώστε να αποτραπεί  η περαιτέρω διάβρωση της στέγης ώστε να τη καταστήσουμε  και πάλι ασφαλή.

Ο Σύλλογος μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει  δημοσίως  το Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, το Δήμο Τήνου, το σωματείο Αδελφότητα των Τηνίων, τον ανώνυμο χορηγό  για τις οικονομικές του επιχορηγήσεις. Είναι πασιφανές ότι χωρίς τη βοήθεια τους θα ήταν ανέφικτη αυτή η προσπάθεια μας. Ακόμη τον Κώστα και Οδυσσέα Εισαγγελέα που ανιδιοτελώς φρόντισαν για το συντονισμό, επιστασία και επίβλεψη του όλου εγχειρήματος. Τη Φαρική Υπηρεσία του Π.Ν  που μας διέθεσε έμψυχο δυναμικό  και πλωτά μέσα  για τη μεταφορά των υλικών. Iδιαίτερες ευχαριστίες  στο Κυβερνήτη, Αξιωματικούς και Ναύτες του πλοίου της Φ.Υ  «Καραβόγιαννος» . Επίσης θερμές  ευχαριστίες για τις υπηρεσίες που προσέφεραν εθελοντικά  στο καπετάνιο Αρτέμη  Βαλάκα  και το Μηχανικό της Φ.Υ κ. Παναγιώτη Χιώτη.  Τέλος θα ήταν παράλειψη εάν δεν ευχαριστήσουμε τα μέλη του Συλλόγου μας που εκτέλεσαν τις εργασίες συντήρησης κ.κ  Γιώργο, Μάριο, Κώστα Ψάλτη και  Γιώργο Καγεώργη.

Να σημειώσουμε ότι οι εκτελούμενες εργασίες εποπτεύονται και από  πολιτικό κλιμάκιο της υπηρεσία Φάρων (Υ.Φ)  τη φιλοξενία  και  τη ενδιαίτηση των οποίων  μας παρεχώρησε ο κ. Κώστας Εισαγγελέας . Να επισημάνουμε δε, ότι παρά την ενημέρωσή του, τη παντελή απουσία του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου -Τήνου

Για το Διοικητικό  Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Μανώλης  Σκαρής

Η Αντιπρόεδρος Γεωργία Καγιώργη

Η Γενική Γραμματέας

                           Μαρίνα Ξυπολιτίδη                                    

ΣΗΜ. "Κ.Φ.": Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε στο φύλλο μας αρ. 695 που εκυκλοφόρησε.

"Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1903. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 31 μέτρα. Βρίσκεται στο ερημικό νησάκι Δύσβατο στο στενό ανάμεσα στην Ανδρο και στην Τήνο. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με βάρκα από την Πάνορμο της Τήνου."

Παρενθετική σημείωση και φωτό από το

http://www.faroi.com/gr/disvato_gr.htm

Η BLUE STAR FERRIES

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ

«Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑ»

 ΣΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ LLOYDS LIST

για 2η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Για 2η συνεχόμενη χρονιά

η BLUE STAR FERRIES ψηφίστηκε

 ως «Η καλύτερη εταιρεία της χρονιάς»

στα Ναυτιλιακά Βραβεία της Lloyds List.

 

 

Η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία που διακρίνουν

την πολύχρονη πορεία και τη συνεχή εξέλιξη

 της εταιρείας, διακρίθηκαν σε ειδική

 τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή

 7 Δεκεμβρίου 2012 στην Αθήνα. Το βραβείο

 παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group,

κος Σπύρος Πασχάλης.

 

Η δρομολόγηση του ολοκαίνουργιου

Blue Star Delos στις γραμμές των Κυκλάδων

το Νοέμβριο 2011 και του Blue Star Patmos

στη γραμμή Χίου-Μυτιλήνης τον Ιούλιο 2012,

επιβεβαιώνουν τη συνέπεια του Ομίλου ATTICA GROUP,

που διαθέτει στόλο 14 πλοίων με μέσο όρο ηλικίας μόλις

10 ετών αλλά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη

των νησιών μας.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέλη της κριτικής

 επιτροπής στα Ναυτιλιακά Βραβεία της Lloyds List,

προέρχονταν από όλους του κλάδους

 της ναυτιλίας, εκπροσωπώντας ένα ευρύ φάσμα

ειδικοτήτων του χώρου, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα

σημαντική τη διάκριση της BLUE STAR FERRIES,

 ως την καλύτερη εταιρεία της χρονιάς

για την Επιβατηγό Ναυτιλία.

 

Το φετινό βραβείο είναι το 2ο συνεχόμενο

για την BLUE STAR FERRIES ενώ είχε αποσπάσει

το ίδιο βραβείο και για το έτος 2006

και το 4ο συνολικά

μαζί με την κατάκτηση του βραβείου

ως Attica Group το 2004.

 

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

κ. Διονύσης Θεοδωράτος,

Attica Group,

Τηλ: 210 891 9820, Fax: 210 891 9829,

 e-mail: theodoratos@attica-group.com

 

 Συρμαλένιος Νίκος

 Βουλευτής Κυκλάδων

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για το θέμα της Ακτοπλοΐας

Οι προτάσεις Μουσουρούλη οδηγούν σε δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων σε μεγάλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας

Στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στις 26/11, ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«…..Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα της Ακτοπλοΐας, ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Το γεγονός ότι η Ακτοπλοΐα σήμερα στη χώρα μας βρίσκεται σε κακά χάλια, σε μια χώρα που το 1/3 είναι νησιωτική, είναι αποτέλεσμα ανυπαρξίας στρατηγικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπήρξε στρατηγική, διότι όλα υποτάχθηκαν στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστών, χωρίς κανένα σχέδιο και συγκεκριμένη χάραξη πολιτικής……

…....Που βρισκόμαστε σήμερα: α) είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης, που η Ακτοπλοϊα βασίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες β) Έχουμε τα ακριβότερα εισιτήρια, αν τα συγκρίνουμε με ανάλογες αποστάσεις άλλων χωρών γ) έχουμε επιδοτούμενα πλοία στις λεγόμενες άγονες γραμμές, χωρίς σχεδιασμό και κατά κανόνα με μονοετείς συμβάσεις δ) έχουμε καταργήσει τις εκπτώσεις κατά 50% των εισιτηρίων των κατοίκων των μικρών νησιών κάτω από 3.100 πληθυσμό ε) έχουμε ολιγοπώλιο στις τακτικές, κατά κανόνα κερδοφόρες γραμμές….

…....Η θέση της κυβέρνησης, τουλάχιστον αυτό που παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό κ. Μουσουρούλη, είναι διαφορετική από τις γενικές διαπιστώσεις που παρουσίασε σήμερα εδώ ο Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπιλάνης. Το Σχέδιο που παρουσίασε καταρχήν ο υπουργός με τη δημοπράτηση ζωνών εκμετάλλευσης, οδηγεί μαζί με την πρόταση του για τα λιμάνια, σε δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων σε μεγάλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Άλλωστε με τις περικοπές των κονδυλίων των επιδοτούμενων γραμμών κατά 18 εκατ μέσα από τον προϋπολογισμό, οδηγούμαστε σε περαιτέρω μειώσεις δρομολογίων, συγχωνεύσεις γραμμών κλπ…..

Η δική μας πρόταση εστιάζεται στα παρακάτω σημεία:

ü      Ενιαίο Κέντρο Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Ελέγχου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και βεβαίως όλου του μεταφορικού έργου, από – προς τα νησιά και μεταξύ τους.

ü      Καθοριστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Περιφερειακής και Δημοτικής στο σχεδιασμό των δρομολογίων της ενδοεπικοινωνίας.

ü      Σύσταση Δημόσιου – Κοινωνικού Φορέα Ακτοπλοΐας, που κατά τα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, είτε ως αμιγώς δημόσιος, είτε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα αναλάβει κυρίως τη διαχείριση των “άγονων” γραμμών.

ü      Η Ε.Ε. έχει αποδεχθεί να χρηματοδοτήσει Κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του Δημοσίου, οι οποίες μπορούν να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία (π.χ. Νεώριο). Να μελετηθεί η κατασκευή πλοίων με χρήση ΑΠΕ.

ü      Θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για καθορισμό τιμών ισοδύναμων με την αντίστοιχη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα αναμένουμε τα πορίσματα μελέτης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που το υπουργείο μάς είχε υποσχεθεί ότι θα ήταν έτοιμα από το τέλος του Αυγούστου.

ü      Επανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Επικοινωνιών, που ενώ θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 2932/01, καταργήθηκε ουσιαστικά πριν λειτουργήσει.

ü      Δημόσια παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων και προσπάθεια εξορθολογισμού των τιμών.

ü      Απόκρουση των αντεργατικών σχεδίων και μέτρων και κατοχύρωση των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ü      Χάρτα των δικαιωμάτων των επιβατών. Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος κράτησης και ενημέρωσης των εισιτηρίων.

Οι προτάσεις μας αυτές, είναι φανερό ότι θα τεθούν το επόμενο διάστημα σε δημόσια και συγκεκριμένη διαβούλευση, με την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και τις νησιωτικές κοινωνίες, έτσι ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας και διαμόρφωσης στόχων αγωνιστικής διεκδίκησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο…..

…….Είναι θετικό ότι άνοιξε επιτέλους αυτή η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου…..»

      27/11/2012  

CORPORATE AFFAIRS EXCELLENCE AWARD

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»

Η Blue Star Ferries, μέλος της Attica Group

και η εταιρεία MSPS Corporate Affairs

 βραβεύτηκαν με το Corporate Affairs Excellence Award

 στην κατηγορία «Δράση Πρόγραμμα Χαμηλού Κόστους», της ενότητας «Αριστεία Προγράμματος/ Δράσεις», κατά τη διάρκεια της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου της επικοινωνίας, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά εφέτος από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Το βραβείο αφορά στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τίτλο  «Παραδοσιακά Επαγγέλματα» το οποίο αποσκοπεί στην αναβίωση και συντήρηση παραδοσιακών επαγγελμάτων και τεχνών που αντιμετωπίζουν ολοένα και εντονότερα τον κίνδυνο αφανισμού.

Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της www.bluestarferries.gr,

 η Blue Star Ferries παρουσιάζει μία σειρά από επαγγέλματα και τέχνες που ασκούνται στα ελληνικά νησιά ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας και τη σημασία της διατήρησης και της προστασίας της εθνικής μας κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα «Παραδοσιακά Επαγγέλματα» αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας της Attica Group που τιτλοφορείται «Με προορισμό εσάς», το οποίο επιμελείται για τα δρομολόγια εσωτερικού η MSPS Corporate Affairs.

Για περισσότερες πληροφορίες:

κ. Διονύσης Θεοδωράτος

Attica Group Τηλ: 210 891 9820 Fax: 210 891 9829

e-mail: theodoratos@attica-group.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ                                        

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΩΣ ΤΙΣ 8 Μ.Μ.

 

Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, Κoji Sekimizu

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συναντήθηκε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization), Koji Sekimizu, στο Λονδίνο. Ο κ. Μουσουρούλης έθεσε στη συζήτηση το ζήτημα της αναβάθμισης της παρουσίας της Ελλάδας στον IMO. Στη συνέχεια, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση είναι τα ακόλουθα:

(α) Μηχανισμός αναθεώρησης και μεταρρύθμισης του ΙΜΟ

(β) Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία

(γ) Πειρατεία

(δ) Ασφάλεια ναυσιπλοΐας

(ε) Καθεστώς κύρωσης διεθνών συμβάσεων από τη χώρα μας

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η λήψη μέτρων για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και, ειδικότερα στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου του ΙΜΟ, ως το πλέον κατάλληλο όργανο. Οποιεσδήποτε περιφερειακές ρυθμίσεις ή πρωτοβουλίες στα πλαίσια άλλων διεθνών οργάνων και συμφωνιών η χώρα μας εκτιμά ότι δεν θα είναι λειτουργικές.

Στο ζήτημα της πειρατείας, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε προς τον κ. Sekimizu πως η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε διεθνή πρωτοβουλία (ΙΜΟ, Ε.Ε. και Ηνωμένα Έθνη) προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της πειρατείας. Επίσης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επικροτεί και ενθαρρύνει τους Έλληνες πλοιοκτήτες να εφαρμόζουν τις Βέλτιστες Πρακτικές για την αντιμετώπιση των πειρατικών επιθέσεων, όπως έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας και υιοθετηθεί στο πλαίσιο του ΙΜΟ.

Τέλος, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κυρώσει σχεδόν το σύνολο των διεθνών συμβάσεων του ΙΜΟ (18 από τις 19 συμβάσεις) στους τομείς προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, ναυτικής εκπαίδευσης, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και αστικής ευθύνης του πλοιοκτήτη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την πολιτική βούληση της χώρας μας, ως μεγάλης ναυτιλιακής δύναμης, να υπάρξει ένα παγκοσμιοποιημένο θεσμικό πλαίσιο εν ισχύ για μία ασφαλή περιβαλλοντικά φιλική ναυτιλία.

Απόψε το βράδυ, ο κ. Μουσουρούλης θα παρευρεθεί και θα εκφωνήσει ομιλία στην τελετή απονομής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Βραβείου στον επίτιμο γενικό γραμματέα του ΙΜΟ, Ευθύμιο Μητρόπουλο, ενώπιον των εκπροσώπων των 170 κρατών-μελών του ΙΜΟ. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ press@yen.gr

 

Περιφερειακό Συμβούλιο

26 Νοεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ

για ακτοπλοϊκά προβλήματα

των νησιών

Σε κοινό ψήφισμα – απόφαση για τα ακτοπλοϊκά

προβλήματα των νησιών προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

 

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώνει με ανησυχία τα δυσμενή δεδομένα που διαμορφώνονται σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, ένα δημόσιο αγαθό και προαπαιτούμενο για την επιβίωση και ανάπτυξη των νησιωτών, που εξακολουθεί η Πολιτεία να το προσεγγίζει με τη λογική κόστους – οφέλους.

Μια προσέγγιση που κατέστησε το πλοίο ακριβή πολυτέλεια για πολλά νησιά του Αιγαίου και επιβεβαιώνει την πλήρη άγνοια της κεντρικής διοίκησης και την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τον νησιωτικό χώρο.

 

Η διακοπή δρομολογίων, παρά την επιτακτική ανάγκη για αύξησή τους, και η πρόσφατη αύξηση των εισιτηρίων στις γραμμές του κρατικού ναυλολογίου, φανερώνουν από τη μία τις εγγενείς στρεβλώσεις του συγκοινωνιακού σχεδιασμού και από την άλλη την έλλειψη πολιτικής βούλησης να θωρακιστεί ο νησιωτικός χώρος από πρακτικές που τον διαχωρίζουν σε συμφέρουσες και μη επιχειρηματικές ζώνες, την ώρα που το μεταφορικό ισοδύναμο, πάγιο αίτημα των νησιωτών, παραμένει σχέδιο επί χάρτου και αντικείμενο αέναων συζητήσεων που καταλήγουν σε απόπειρες εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων.

Η κεντρική διοίκηση αδυνατεί, δεν μπορεί και δεν θέλει να κατανοήσει τη σημασία του πλοίου στη ζωή των νησιωτών, ασκώντας πολιτικές και παίρνοντας αποφάσεις με όρους “στεριανούς”. Μια φιλοσοφία που δεν είναι γέννημα και προϊόν της σημερινής οικονομικής κρίσης, αλλά διαχρονικών νοοτροπιών και αντιλήψεων του κράτους πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

 

Το κορυφαίο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας επισημαίνει και καταγγέλλει την αδυναμία της Πολιτείας να ασκήσει τον παρεμβατικό και ρυθμιστικό της ρόλο σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές στο νησιωτικό χώρο, με υπαρκτό τον κίνδυνο να αφεθούν οι νησιώτες στο έλεος ενός σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και να καταβάλλουν αυτοί τελικά το τίμημα της κρίσης που επικαλούνται οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Προκειμένου να διασφαλιστούν έστω στοιχειωδώς οι ελάχιστες έστω προϋποθέσεις για απρόσκοπτη και ποιοτική συγκοινωνία στα νησιά μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η ακτοπλοϊκή σύνδεση και η εξυπηρέτηση των νησιών.

Στο νησιωτικό χώρο απαιτείται, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, άσκηση νησιωτικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Καλούμε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους κοινωνικούς εταίρους σε κοινή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας στη διαβούλευση και να αγωνιστούμε για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των νησιωτών να απολαμβάνουμε ίδιων υπηρεσιών με τη στεριανή Ελλάδα.

 

Καλούμε το Υπουργείο:

-Να αναθεωρήσει την όποια σκέψη μείωσης των δρομολογίων.

-Να επιβάλλει στις ακτοπλοικές εταιρείες όταν αποσύρονται πλοία για δεξαμενισμό να αντικαθίστανται άμεσα με άλλο πλοίο της ίδιας εταιρείας.

-Η διαφαινόμενη αποδρομολόγηση του πλοίου Blue Star Ithaki μας βρίσκει αντίθετους. Δημιουργεί συνθήκες απομόνωσης σε δυο νησιά, όπως η Τήνος και η Μύκονος, με τεράστιες συνέπειες τόσο σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας (σύνδεση με νοσοκομείο Σύρου), διοικητικών υπηρεσιών κ.ά., όσο και των υπαλλήλων των δημόσιων υπηρεσιών της Περιφέρειας που πρέπει να μετακινηθούν από και προς τα αντίστοιχα νησιά.

-Στον όποιο σχεδιασμό αναθεώρησης των ακτοπλοϊκών γραμμών να εξασφαλιστεί με τακτικά δρομολόγια η σύνδεση όλων των νησιών τόσο με το διοικητικό κέντρο σε επίπεδο επαρχείου, όσο και με την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και με τον Πειραιά.

Ζητάμε επίσης,

-Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και μέριμνα για τα ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου.

-Κοινωνική πολιτική με μειωμένα εισιτήρια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητές κτλ).

-Σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των φορέων των νησιών μας.

-Λειτουργία του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, που προβλέπεται από τον Καλλικράτη και παραμένει ανενεργό.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου”.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 22810. 82630 – 22413.60609

email: press@pnai.gov.gr

ΣΗΜ. "Κ.Φ.": Τo ανωτέρω άρθρο  δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα μας, τεύχος αρ. 694.

Σύρος 26 Νοεμβρίου 2012

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ:

 

Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ:

 

- ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

- ΜΟΧΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

 

 

 

Ο κος  Χαράλαμπος Κόκκινος , επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Νοεμβρίου 2012 στη Σύρο,στο θέμα που αφορά την "Ακτοπλοία  στο Νότιο Αιγαίο",  αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής διαβούλευσης, την κατάθεση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων και άμεσων λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ακτοπλοΐα.

 

Τόνισε τη δύσκολη συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης και των αρνητικών οικονομικών μεγεθών που εμφανίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των τιμών των εισητηρίων.

 

Απαιτείται άμεσα , η κυβέρνηση να δώσει λύσεις και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις όπως:

 

- Σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των νησιωτικών φορέων και επανασχεδιασμό δομών και αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας.

 

- Λειτουργία του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής (άρθρο 208 του Ν.3852/2010 "Καλλικράτης") που παραμένει ανενεργό.

 

- Θεσμοθέτηση ετήσιου συνεδρίου για θέματα νησιωτικότητας.

 

- Καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου.

 

- Αξιοποίηση των μελετών για την ακτοπλοϊα, όπως η μελέτη για το "μετρό του Αιγαίου" (σύνδεση των μικρών νησιών με τα κομβικά νησιά που συνδέονται καθημερινά με τον Πειραιά).

 

- Εθνική Σρατηγική για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και μέριμνα για το μοναδικό ναυπηγείο της νησιωτικής Ελλάδας, το "ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ".

 

- Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

 

- Να αρθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη δρομολόγηση των υδροπλάνων.

 

- Κοινωνική πολιτική με μειωμένα ακτοπλοϊκα εισητήρια στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητές κλπ.).

 

- Γνωστοποίηση και ετήσιος προγραμματισμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στον κίνδυνο αποκλεισμού της Σύρου από τον Πειραιά αλλά και των νησιών της Τήνου και της Μυκόνου από τη Σύρο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες με την αποδρομολόγηση του Blue Star Ithaki.

 

Επίσης, ο περιορισμένος αριθμός δρομολογίων μεταξύ Ρόδου και Σύρου πλήττει την ενδοπεριφερειακή επικοινωνία και συνοχή.

 

Είναι άμεση η ανάγκη για την τακτική σύνδεση των νησιών μας με τις έδρες των δύο πρώην νομών και τον Πειραιά.

 

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι άμεση συνδεδεμένη με την άρση της απομόνωσης και την ανάπτυξη.

 

Αρκετές προτάσεις    τόσο του κου Κόκκινου,

όσο και των υπόλοιπων Περιφερειακών Συμβούλων

του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ,

εντάχθηκαν στο ψήφισμα που εξέδωσε

το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

για το θέμα της ακτοπλοΐας.

 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΗΜ. "Κ.Φ.": Τα σχετ. άρθρα με το λιμάνι της Τήνου

λόγω της σπουδαιότητος αναρτήθηκαν

και στην Έκτακτη Ειδησεογραφία μας και θα δημοσιευθούν

και στο τεύχος μας αρ. 694.

              27/07/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους

 κ.κ. Υπουργούς Ναυτιλίας & Aιγαίου

και

Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,

Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων

ΘΕΜΑ:  Λιμάνι της Τήνου

Η παράταση της εκκρεμότητας σε σχέση με την ολοκλήρωση των έργων στον λιμένα της Τήνου εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών τους που προσεγγίζουν το νησί. Συγκεκριμένα, το λιμάνι της Τήνου χαρακτηρίζεται ως ημιτελές, καθώς ως έργο αρχικώς είχε ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ και υλοποιήθηκε σε ποσοστό 86%, με πολλά προβλήματα και με μετάθεση ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Για το συγκεκριμένο λιμάνι έχει εγκριθεί το 2005 από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Εμπορ. Ναυτιλίας μελέτη αποκατάστασης ζημιών, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ακολούθησαν δεκάδες διαβήματαακτοπλοϊκών εταιρειών, εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, καθώς και της Πανελλήν. Ένωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ)σε σχέση με την κατασκευή του εξωτερικού λιμένος, καθώς και για τις δυσκολίες προσέγγισης των πλοίων στο λιμάνι. Στις 6.1.2012 συνεπεία σφοδρού νοτιοδυτικού ανέμου τα κύματα πλημμύρισαν την παραλιακή ζώνη παρασύροντας δεκάδες αυτοκίνητα και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Ακολούθως, στις 16.6.12 σημειώθηκε πρόσκρουση του πλοίου «Νήσος Χίος» στο λιμάνι της Τήνου, κατά την οποία από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2010 το υπουργείο Οικονομίας δια του τότε υφυπουργού, Σταύρου Αρναουτάκη, ανακοίνωσε την έγκριση, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, δαπάνη περίπου 7 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα στις Κυκλάδες προς ενίσχυση και της τουριστικής κίνησης, η οποία μεταξύ άλλων αφορούσε έργα αποκατάστασης ζημιών στο λιμάνι της Τήνου, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ. Τα εν λόγω έργα δεν προχώρησαν και ακολούθησε ένα χρόνο μετά η ένταξη του έργου στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, με την 17742/ΔΕ-2706 απόφαση που υπέγραψε ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Παναγιώτης Ρήγας. Για το έργο δεν υπήρχαν οι ανάλογες πιστώσεις από εθνικούς πόρους και έτσι έγινε προσπάθεια να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, με προϋπόθεση την έκδοση νέων περιβαλλοντικών όρων, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, δεδομένης της επικινδυνότητας που παρουσιάζει το λιμάνι στην παρούσα μορφή του.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μοναδική πύλη εισόδου στο νησί με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην επιβατική κίνηση και στον τουρισμό, καθώς είναι υπαρκτή η απειλή περικοπών δρομολογίων από πλευράς εταιρειών της ακτοπλοΐας, ενώ τα κρουαζιερόπλοια έχουν διαγράψει από προορισμό τους την Τήνο, μέχρι ολοκληρώσεως του λιμενικού της έργου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.       Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Τήνου;

2.      Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε το έργο να ενταχθεί εγκαίρως στο ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Νίκος Συρμαλένιος,

 βουλευτής Κυκλάδων

 

Θοδωρής Δρίτσας,

βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων

 

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σύσκεψη στο Δημαρχείο

για τους 25ους  Αιγαιοπελαγίτικους

Αγώνες Στίβου

 

  Νάξος, 5/9/2012

     Την Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της διοργάνωσης των 25ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου, οι οποίοι θα διενεργηθούν στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νάξου στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2012.

     Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, ως μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ο Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος σε θέματα αθλητισμού,  κ. Μανώλης Πολυκρέτης, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Αγώνων ΣΕΓΑΣ, κ. Θεόδωρος Βόσσος, ο Προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ηρακλής Κουντουρέλλης, ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ, κ. Μάρκος Καλούδης, ο Τεχνικός Σύμβουλος Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Τσαρτάλης, η υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης των αγώνων, κ. Μαρία Μαθιουλάκη, ο Πρόεδρος του «Ναξιακού» Γ.Σ., κ. Μανώλης Σαντοριναίος και το μέλος του Παναξιακού Α.Ο., κ. Στάθης Τσακωνιάτης. Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκαν όλα τα οργανωτικά και οικονομικά θέματα, που αφορούν στη διοργάνωση των αγώνων και στη φιλοξενία των αθλητών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Υπεύθυνος: Μανόλης Λυκουρόπουλος

Τηλ.: 6976436390 E-mail: pressnaxoy@gmail.com

12 Ιουνίου, 2012

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ BLUE STAR PATMOS

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Group επιθυμεί

να ανακοινώσει ότι παρελήφθη σήμερα και ύψωσε την Ελληνική σημαία

 το νεότευκτο πλοίο Ro-Pax Blue Star Patmos,

που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., Ltd, Κορέας.

 Το Blue Star Patmos είναι το δεύτερο από την παραγγελία

 δύο πλοίων, υψηλών προδιαγραφών, ολικού μήκους

145,50 μέτρων, ταχύτητας 26 κόμβων και μεταφορικής

ικανότητας 2.000 επιβατών και 427 αυτοκινήτων

ιδιωτικής χρήσεως ή 60 φορτηγών οχημάτων

και 145 αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως.

 

Σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, η επένδυση του Ομίλου Attica, που υπερβαίνει τα Ευρώ 70 εκατ., στοχεύει στη συνεχή προσπάθεια να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες με σύγχρονα, καινούργια και γρήγορα πλοία και να συμβάλλει μέσω του τουρισμού, στην ανάπτυξη των νησιών μας προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών τους, με την προϋπόθεση να εγκριθεί η δρομολόγησή του από τις αρμόδιες Αρχές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Για περισσότερες πληροφορίες:

 Fax : 210 891 9509 e-mail: ir@attica-group.com

www.attica-group.com

www.superfast.com www.bluestarferries.com

Δελτίο Τύπου

 

 

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΥ BLUE STAR PATMOS

 Με υπευθυνότητα, αξιοπιστία αλλά και συνεχή εξέλιξη δημιουργούμε με πνεύμα πρωτοπορίας τα νέα δεδομένα στο θαλάσσιο ταξίδι. Στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεχούς αναβάθμισης της ποιότητας υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, εντάσσεται και η απόκτηση του BLUE STAR PATMOS, ένα ακόμα νεότευκτο, υπερσύγχρονο πλοίο της Blue Star Ferries. Το BLUE STAR PATMOS ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd της Ν. Κορέας με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και παραλήφθηκε τον Ιούνιο του 2012. Το νεότευκτο πλοίο πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο στη γραμμή Πειραιά – Χίου – Μυτιλήνης την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012. Με αφορμή τον πρώτο του κατάπλου στα νησιά, την Τετάρτη 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν τελετές παρουσίασης του πλοίου στα λιμάνια της Χίου και της Μυτιλήνης παρουσία, του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη, του προέδρου της Marfin Investment Group (MIG) κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, των τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου. Η Blue Star Ferries εγκαινίασε τη νέα εποχή στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας και συνεχίζει σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα με μία επένδυση που υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ, με στόχο τη συνεχή προσπάθεια να προσφέρει υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες με σύγχρονα, καινούργια και γρήγορα πλοία και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νησιών προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών τους. Σε ομιλία του στην εκδήλωση για το πρώτο δρομολόγιο του νέου σκάφους, ο κ. Σπύρος Πασχάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group, δήλωσε: “ Η Εταιρεία μας μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας αλλά και προβληματική για τις Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες, τόλμησε και κατάφερε με επιτυχία να ολοκληρώσει επένδυση αξίας € 140 εκατ. με την κατασκευή του BLUE STAR PATMOS, αλλά και του αδελφού του πλοίου BLUE STAR DELOS το οποίο έχει δρομολογηθεί με επιτυχία στις γραμμές των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για πρόοδο και ανάπτυξη στην χώρα μας. Με την δρομολόγηση του BLUE STAR PATMOS, η Εταιρεία μας θα εξυπηρετεί τις Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες στο Αιγαίο με 9 πλοία, μέσου όρου ηλικίας μόλις 10 ετών, το μεταφορικό μας έργο θα ξεπεράσει τους 3.150.000 επιβάτες το 2012 και θα εκτελεστούν συνολικά πάνω από 3.500 δρομολόγια. Για το μεγάλο αυτό έργο και την συμβολή μας στην αναβάθμιση των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της πατρίδας μας είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, και σήμερα οφείλουμε να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τους μετόχους μας, τα στελέχη και τους συναδέλφους μας της στεριάς και κυρίως τους ναυτικούς μας, χωρίς τις ικανότητες των οποίων, τα νησιά μας θα ήταν καταδικασμένα σε μαρασμό. ” Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε σχετικά: “Καλή τύχη με έφερε σήμερα εδώ με ανάμικτα και ειλικρινή συναισθήματα. Από τη μια είναι η μεγάλη μου χαρά που εγκαινιάζεται αυτή η γραμμή με αυτό το συγκεκριμένο πλοίο και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά συγκυρίες και από την άλλη δέος για τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας στον θαλάσσιο τομέα. Έναν τομέα που η Ελλάδα έχει δείξει υπεροχή σε παγκόσμιο επίπεδο.” Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος της MARFIN INVESTMENT GROUP (MIG), μητρικής εταιρείας του ομίλου στον οποίο ανήκει και η Blue Star Ferries, δήλωσε: “Είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι γιατί βρισκόμαστε εδώ σε ένα από τα καλύτερα πλοία. Είμαστε περήφανοι γιατί το πιο σύγχρονο πλοίο στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη”. Τα κύρια χαρακτηριστικά του πλοίου είναι: Ολικό μήκος 145,9μ. - Πλάτος 23,2μ. - Βύθισμα 5,7μ. - Ιπποδύναμη κυρίων μηχανών 42.913 BHP ή 32.000 KW - GRT 10.756 - Ταχύτητα 26 μίλια/ώρα, δυνατότητα μεταφοράς 2.000 επιβατών και 430 αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης ή 60 φορτηγών και 146 Ι.Χ.. Διαθέτει 90 καμπίνες επιβατών (326 κλίνες), 405 καθίσματα Αεροπορικού Τύπου, άνετους κοινόχρηστους χώρους επιβατών και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προσφέρει ένα πολυτελές και άνετο ταξίδι όλο το χρόνο ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Αθήνα, 11 Ιουλίου 2012 Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Διονύσης Θεοδωράτος Attica Group Τηλ: 210 891 9820 Fax: 210 891 9829 e-mail: theodoratos@attica-group.com

 

Ένωση Ξενοδόχων Σύρου

Syros  Hoteliers Association

 

 Σύρος  26 Απριλίου 2012               

       Σήμερα πληροφορηθήκαμε για την απόφαση των 3 ναυτεργατικών σωματείων, όπως κηρύξουν 24ωρη απεργία την Τρίτη 1η Μαΐου και κρατήσουν δεμένα τα πλοία στα κεντρικά λιμάνια της Αττικής, απόφαση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την χθεσινή απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για τετράωρη στάση εργασίας.

       Επειδή ευρισκόμεθα πάλι στο ίδιο έργο θεατές, ας αναλογισθούν όλοι πολιτεία,

επαγγελματικοί φορείς, οργανώσεις και σωματεία το μέγεθος και την βαρύτητα των ευθυνών τους, απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες των νησιών. Ειδικότερα δε στον επαγγελματικό κλάδο του τουρισμού, ο οποίος με την οικονομική δυναμική που τον διακρίνει και την μεγάλη συμμετοχή του στον τομέα της απασχόλησης, είναι αποδεδειγμένα ο μοναδικός παράγοντας, που θα μπορούσε στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε, να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να βοηθήσει την χώρα μας  στον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής της ανάπτυξης.

      Σεβόμαστε πλήρως τα συνδικαλιστικά, εργατικά και επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελληνική Ναυτιλία, δεν είναι δυνατόν όμως ο τρόπος διεκδίκησης των όποιων ( σωστών και δικαίων ) αιτημάτων μίας επαγγελματικής ομάδας, να στρέφεται εναντίον της οικονομικής επιβίωσης  άλλων επαγγελματικών ομάδων ή να κρατά ομήρους ολόκληρες τοπικές κοινωνίες.

    Οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και ειδικότερα ο ξενοδοχειακός κλάδος στα μικρά νησιά και στους λιγότερο γνωστούς προορισμούς, αναμένεται να περάσουν εφέτος μία από τις δυσκολότερες περιόδους επιχειρηματικής και οικονομικής επιβίωσης των τελευταίων 15 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες των νησιών και πολύ περισσότερο για τον τομέα της απασχόλησης.

    Ας αναλογισθούν όλοι, πριν την κατάθεση προτάσεων και την λήψη των όποιων αποφάσεων, το μέγεθος των επιπτώσεων μίας ακόμη απεργίας σε όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς τομείς των νησιών συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη, τα εξής στοιχεία :

 • την μείωση, λόγω οικονομικής κατάστασης, επισκεπτών από την εσωτερική τουριστική αγορά

 • την ακύρωση όλων των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας

 • την φημολογούμενη ακύρωση των δύο προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ

 • και τέλος την χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, ότι οι αφίξεις για εφέτος των Γερμανών τουριστών προς την Ελλάδα προβλέπονται μειωμένες κατά 30%-35% συγκριτικά με πέρυσι.

     Έχομε 3 ημέρες έως την Τρίτη 1η Μαΐου. Χρόνος αρκετός, ώστε μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ πολιτείας και συνδικαλιστικών οργανώσεων να πρυτανεύσει την τελευταία στιγμή η σύνεση, η λογική και η κατανόηση. Στο σημείο που βρισκόμαστε πρέπει να γνωρίζομε και να γίνει κατανοητό

από όλους μας το γεγονός,

ότι ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα καταστραφούμε.

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής πρέπει να αντικαθρεπτίζεται σε κάθε ενέργεια

 και δραστηριότητα μας.

Αρβανίτης   Ιάκωβος

Γεωργακοπούλου Λευκή

P.O BOX 674 – 84100 SYROS ISLAND – GREECE   TEL: +30 22810 61761-79173    FAX: +30 22810 61000-43897 http:www.syroshoteliers.gr E-MAIL: syroshoteliers@yahoo.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 

Α.Π. 2366 ΓΧ/ΜΚ/ΜΣ                                                                       24 Απριλίου 2012

 

Η Διοίκηση της ΠΝΟ στην σημερινή της συνεδρίαση απεφάσισε την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας την 1η Μαΐου 2012 από ώρα 08.00 μέχρι 12.00 στο λιμάνι του Πειραιά σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

 

Η Ομοσπονδία αποτίει έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες των εργατικών αγώνων που με επίπονες προσπάθειες, θυσίες και αγώνες πάλεψαν για την καθιέρωση, κατοχύρωση και διεύρυνση θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία σήμερα αποδομούνται, συνθλίβονται και ισοπεδώνονται λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής με τις ευλογίες και τις εντολές της Τρόικας.

Συγχρόνως, αναδεικνύει, προβάλει και διεκδικεί λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών, θέτοντας σαν πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα την άρση του επαίσχυντου και αντιδημοκρατικού μέτρου της επιστράτευσης, ενός μέτρου που παραπέμπει σε άλλες εποχές και νοοτροπίες που έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση των πολιτών όλων των χωρών του πολιτισμένου και δημοκρατικού κόσμου.

 

Στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της ΠΝΟ, εκτός των άλλων, είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η άμεση απορρόφηση των προσφερομένων για εργασία ναυτεργατών, η προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και η άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά το μείζον ζήτημα με τον Οίκο Ναύτου, η ΠΝΟ αντιτάχθηκε, πραγματοποιώντας και απεργιακή κινητοποίηση, στην προσπάθεια υποβάθμισης της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των υπηρεσιών του προς τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διατήρηση της αυτοτέλειάς του και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του αποτελούν πάγιες θέσεις της.

 

Η Ομοσπονδία ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας της μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας, για την σφοδρή επίθεση που δέχονται κυρίαρχα δικαιώματά και για την κατακόρυφη και συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, διεκδικώντας ταυτόχρονα ουσιαστικές λύσεις σε κορυφαία προβλήματα των Ελλήνων ναυτεργατών, όπως είναι :

Άμεση αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας. -Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μη καταστρατήγησή τους και υπεράσπισή τους, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση, τους εφοπλιστές και την τρόικα για την κατάργησή τους -Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο) -Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ. -Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών και λοιπών παροχών. -Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ και σε κάθε περίπτωση μη κατάργηση του συστήματος της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, μη καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συνθέσεις των πλοίων καθώς και αυστηρή τήρηση των συμφωνιών που υπογράφει η ΠΝΟ με εφοπλιστές και εκπροσώπους πλοίων και αφορούν την στελέχωσή τους.

 

Με εντολή Διοίκησης

Γιάννης Χαλάς

Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ

 

24-4-2012

 

Ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος

 με τηλεφωνικό διάβημα του προς τον Γενικό

 Γραμματέα Θαλάσσιων Υποθέσεων κ. Λίτινα

μετέφερε τις διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων

 των δυτικών Κυκλάδων για την απαράδεκτη

κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοϊκή

διασύνδεση των νησιών με τον Πειραιά, λίγες

μέρες πριν τις εκλογές και ζήτησε

 την έκτακτη δρομολόγηση άλλου πλοίου.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Πειραιά για

 την Κύθνο υπάρχει δρομολόγιο μόνο την Κυριακή,

 για τη Σέριφο και Σίφνο και Μήλο

 την Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή,

 για την Κίμωλο μόνο την Παρασκευή

και Κυριακή.

Κατά τον κ. Λίτινα αυτό οφείλεται στην

ακινητοποίηση του “Γεώργιος” λόγω βλάβης

και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για εξεύρεση

 και άλλων λύσεων, όμως με μικρές πιθανότητες,

 όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΔΗΜΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

– ΣΥΡΟΣ 841 00ΤΗΛ: 22810 – 82875 / 81447  ΦΑΞ: 22810 – 81131 

 Email: info@pednotiouaigaiou.gr  


 

ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

4 / 4 / 2012

 

Επιστολή προς την Υπουργό

Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

 κα Άννα Διαμαντοπούλου και την

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.),

σχετικά με ‘’την ανακοίνωση

απεργιακών κινητοποιήσεων από την Π.Ν.Ο.’’,

έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ως Πρόεδρος

 Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων

  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων

Νοτίου Αιγαίου.

 

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας 

 αναφέρει τα εξής :

 

«Κύριοι,

 

          Με έκπληξη αλλά και έντονο προβληματισμό

οι αιρετοί και οι πολίτες των Κυκλάδων πληροφορηθήκαμε

 την ανακοίνωση απεργιακών κινητοποιήσεων από

 την  Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,   για τη Μεγάλη

 Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.  Τις μέρες δηλαδή εκείνες

που τα νησιά μας περιμένουν να υποδεχθούν

και να φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και

 ξένους για  τις Αγίες μέρες του Πάσχα.

 

          Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα των εργαζομένων

 στο να απεργούν, διεκδικώντας την ικανοποίηση

 δίκαιων αιτημάτων. Η στέρηση όμως της

συγκοινωνιακής σύνδεσης στα νησιά μας ,

ειδικότερα την περίοδο αυτή,  θα έχει τρομακτικές

  συνέπειες στις τοπικές μας κοινωνίες. Μιας και

οι τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες βιώνουν

 σοβαρά οικονομικά προβλήματα περίμεναν τις μέρες

 αυτές  για να λειτουργήσουν με θετικά αποτελέσματα.

Η πραγματοποίηση της απεργίας αυτής θα

 αποτελέσει τρομερό «κτύπημα» για τις τοπικές μας

αγορές οι οποίες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν

 να «συνέλθουν».

 

           Καλούμε την ΠΝΟ και την Πολιτεία να βρουν

 άμεσα εκείνες τις αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα

 των ναυτικών οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει

 κι εκείνοι να νιώσουν τα προβλήματα των νησιωτών

 και να αφουγκραστούν  τις αγωνίες τους ειδικά την

 περίοδο αυτή που όλοι βιώνουμε τις φρικτές συνέπειες

 της οικονομικής κρίσης.

 

Παράλληλα επαναφέρουμε την πρόταση μας,

τις μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων

 να δρομολογείται ένα πλοίο σε κάθε

ακτοπλοϊκή γραμμή, έτσι ώστε να

εξυπηρετούνται στοιχειωδώς οι ανάγκες

των νησιωτών μας.

          Μην ξεχνάτε κύριοι ότι το πλοίο για μας

           δεν είναι ένα απλό συγκοινωνιακό μέσο, αλλά είναι

           εκείνο το μέσο που μας συνδέει με τις υπηρεσίες

          υγείας , παιδείας , πρόνοιας και διοίκησης που

          στερούνται ακόμη σήμερα περισσότερο από

          ποτέ η συντριπτική πλειοψηφία των νησιών μας.

 

Προσδοκάμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική

 και η κοινωνική αλληλεγγύη και

 η προγραμματισμένη απεργία

  δεν θα πραγματοποιηθεί προς όφελος

όλων μας. »

                      

Από το Γραφείο Τύπου

 του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων

 της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

 

••••••••

 

ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «ΚΥΚΛΑΔΕΣ»

 

24 Σωματεία - μέλη στα νησιά: ΑΜΟΡΓΟΣ-ΑΝΑΦΗ-ΑΝΔΡΟΣ-

ΚΕΑ-ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ-ΚΥΘΝΟΣ-ΜΗΛΟΣ-ΜΥΚΟΝΟΣ-ΝΑΞΟΣ-

ΠΑΡΟΣ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΣΕΡΙΦΟΣ-ΣΙΦΝΟΣ-ΣΥΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ

Ταχ.Δ/ση: Πρωτοπαπαδάκη 13, Ερμούπολη,

84100 Σύρος, τηλ: 2281084470, φαξ: 2281085769

 

, www.cycladeshotels.net,

 www.fede.gr,

e-mail:omospondiaCyclades@gmail.com

 

5 Απριλίου 2012

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 441 /12

 

_ Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγ/τητας & Ναυτιλίας,

κα. Άννα Διαμαντοπούλου

 

_ Κοινοποίηση: Βουλευτές, ΜΜΕ, Επιμελητήριο Κυκλάδων, Σωματεία – μέλη της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων

 

Θέμα: Εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων

 ΠΝΟ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Απαιτούμε ως πολίτες και επιχειρηματίες αυτής

 της χώρας και ειδικότερα των νησιών των Κυκλάδων, να φροντίσει ο κρατικός μηχανισμός

 να κινούνται τα πλοία κανονικά και να μην επιτραπούν καταλήψεις και λοιπές παράνομοι μέθοδοι για την ματαίωση των δρομολογίων

 ή την

αποτροπή ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών - επιβατών.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Αντώνης Καρατάσος Στέλιος Πολυκράτης

 

 

Α.Π. 2155 ΓΧ/ΑΓΤ/ΜΣ        9 Απριλίου 2012

  

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της επαναβεβαίωσε την προηγούμενη, από 2 Απριλίου 2012 απόφασή της για κήρυξη 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 και λήξη την Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00.

   

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ 47-49, 185 36

Τηλ.: (210) 42 92 958-59, 42 92 642, 42 92 967, Fax: (210) 42 93 040

gram@pno.gr

 – www.pno.gr

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

Η νέα απεργία της ΠΝΟ,

χαριστική βολή για την Τήνο

Τήνος, 3/4/2012

Η Τήνος πέρασε ένα χειμώνα δύσκολο, τόσο από πλευράς καιρικών συνθηκών όσο και της γενικότερης οικονομικής μας κατάστασης. Τα καιρικά φαινόμενα δοκίμασαν φέτος τις αντοχές μας. Χιονοπτώσεις, σφοδροί άνεμοι, απαγορευτικά, ζημιές στο λιμάνι μας, απεργίες στα πληρώματα των πλοίων, ανθρώπινη αγωνία να περάσει ο αποκλεισμός χωρίς να τύχει κάτι άσχημο σε ένα συμπολίτη μας. Οι αντοχές έφτασαν στα όριά τους και λόγω της τεράστιας κρίσης που έχει πλήξει το νησί, με την οικονομία του προσανατολισμένη, χρόνια τώρα, πρωτίστως στην καλοκαιρινή περίοδο και στην οικοδομή, που κι αυτή πνέει τα λοίσθια…

Βεβαίως τα προβλήματα ενός μικρού νησιού δύσκολα θα βρουν τη θέση που τους αξίζει στην ελληνική ειδησεογραφία. Πρέπει να είναι κάτι πολύ σοβαρό για να ασχοληθούν τα ΜΜΕ, όπως με την τρομερή κακοκαιρία που μας χτύπησε ανήμερα τα Φώτα, οπότε και μας «διατέθηκαν» λίγα δευτερόλεπτα.

Και όμως η Τήνος, αντίκριζε με αισιοδοξία το άμεσο μέλλον της, μέχρι σήμερα. Ο Μάρτης έκλεισε με ωραίους καιρούς και όλοι έχουν «στρωθεί» στη δουλειά, εν αναμονή της νέας περιόδου αλλά σε πρώτη φάση του Πάσχα. Μιας περιόδου, που η γνωστή-άγνωστη Τήνος, αποκαλύπτει αφειδώς τις ομορφιές της σε όποιον την επιλέξει και χαρίζει ποιότητα και απλότητα, παράλληλα με τις κατανυκτικές τελετές και των δύο εκκλησιών μας.

Και μέσα σ΄αυτή την γλυκιά προσμονή, έρχεται σήμερα η ανακοίνωση της ΠΝΟ, για νέα απεργία των πληρωμάτων των πλοίων, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη. Η έκπληξή μας είναι τεράστια και η οδύνη μας, επίσης. Και για να μην παρεξηγηθούμε, έχουμε οριοθετήσει κι άλλες φορές τα πράγματα και το κάνουμε και τώρα:

Ο Δήμος αναγνωρίζει φυσικά το ιερό δικαίωμα της απεργίας. Η Τήνος τιμά τους ναυτικούς μας, όλων των πλοίων και κατηγοριών. Έχει άλλωστε και η ίδια συνδέσει την πορεία της στο χρόνο με τη ναυτοσύνη και έχει θρηνήσει άπειρα παιδιά της στις θάλασσες όλου του κόσμου. Εξάλλου, η μικρή Τήνος, λόγω και του Πανορθόδοξου προσκυνήματός της, έχει συμβάλλει κι αυτή από την μεριά της, στον τομέα της ανάπτυξης της ακτοπλοΐας κι αυτό είναι γνωστό σε όλους. Τέλος, η Δημοτική Αρχή διαχρονικά και ακούραστα προβάλλει διαρκώς το αίτημα για συγκεκριμένες ενέργειες της συντεταγμένης πολιτείας στην κατεύθυνση του σεβασμού της νησιωτικότητας, σε τελική ανάλυση του σεβασμού μιας συνταγματικής ρήτρας που κοντεύει να καταντήσει «ακάλυπτη επιταγή».

Χωρίς περιστροφές, η συγκεκριμένη απεργία, στο χρόνο που ανακοινώνεται (2-4-2012) και στον χρόνο που θα υλοποιηθεί (Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, 10 και 11-4-2012), αποτελεί τη χαριστική βολή στο νησί μας, στις ελπίδες και τις αντοχές μας. Είναι μια απεργία που φέρνει μια νησιωτική κοινωνία απέναντι σε εργαζόμενους, που μπορεί να έχουν δίκιο επί της ουσίας ή να έχουν άδικο. Το βέβαιο είναι ότι έχουν τον τρόπο να ασκούν πίεση αλλά και να «καταστρέψουν» το Πάσχα της Τήνου. Και θεωρούμε ότι η ζημιά έγινε, μόνο με την εξαγγελία της κινητοποίησης, γίνει δε γίνει η απεργία. Είναι, τέλος, μια απεργία που περιέχει το στοιχείο του εμπαιγμού μας διότι με ανακούφιση ακούσαμε πρόσφατα την αναστολή των κινητοποιήσεων (μετά από 48 ώρες) χωρίς, βεβαίως, τότε να μας πει κανείς ότι λίγες μέρες μετά, αρχές της Μεγαλοβδομάδας, θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα….

Πάγια θέση μας είναι ότι σε τέτοιες κινητοποιήσεις, επιβάλλεται ένα πλοίο ημερησίως να παραμένει στη γραμμή, υπό τύπον προσωπικού ασφαλείας για να μπορέσει να συνεχιστεί το μίνιμουμ των δραστηριοτήτων του νησιού και να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες μας. Το επαναφέρουμε και σήμερα, εφόσον δεν θα έχει αντίκρισμα η κραυγή αγωνίας που υψώνουμε, ζητώντας αναστολή των κινητοποιήσεων. Επιτέλους, ας σεβαστούμε όλοι μια μικρή νησιωτική κοινωνία που δοκιμάζεται.

Καλό Πάσχα στην ΠΝΟ και σε όλο τον κόσμο!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πληροφορίες: 2283360125

e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr

Aριθ. Πρωτ. 1545 ΓΧ/ΙΣ/ΑΓΤ/ΜΛ         16 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της απεφάσισε παμψηφεί την κήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης Πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και από ώρα 06.01 και λήξη την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 06.00.

Oι Έλληνες ναυτεργάτες δέχονται μια ολομέτωπη, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

 

Η Διοίκηση της ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες με την παραπάνω απεργία προτάσσουν την συνεχιζόμενη για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών που επεβλήθη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τρεις φορές κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και απαιτούν την άμεση ανάκληση και κατάργηση της νομοθεσίας που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό αυτό μέτρο, που αποτελεί όνειδος για κάθε πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, μάλιστα δε Ευρωπαϊκή.

 

Τα κυρίαρχα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα που οδήγησαν την Διοίκηση της ΠΝΟ σε απεργιακούς αγώνες περιλαμβάνουν:

 

Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μη καταστρατήγησή τους και υπεράσπισή τους, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και την τρόικα για την κατάργησή τους.- Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία. -Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010, διατήρηση των εφάπαξ παροχών. -Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ). Άμεση επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ. -Διατήρηση του ΕΛΟΕΝ ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου. -Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο). -Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ. -Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών, -προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα, για σταδιοδρομία σε θέσεις αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος, που συνιστά τον ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της απασχόλησης και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος, δεδομένου ότι έχει στερέψει επικίνδυνα η δεξαμενή έμψυχου δυναμικού της ναυτιλίας μας. -Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών – διεύρυνσή τους στο μέλλον και καταπολέμηση της ανεργίας. -Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

  

Υπενθυμίζεται ότι για την καλύτερη προετοιμασία και τον συντονισμό της παραπάνω απεργίας, η Διοίκηση της ΠΝΟ ανέλαβε πρωτοβουλίες και πραγματοποίησε την 12-03-2012 κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Συλλόγων Υπαλλήλων ΝΑΤ, Προσωπικού Οίκου Ναύτη, Εργαζομένων Εστίας Ναυτικών, Πολιτικών Υπαλλήλων ΓΕΝΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ), των Ενώσεων Συνταξιούχων ΝΑΤ, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας. Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των παραπάνω Συλλόγων, οι οποίοι δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα και τα αιτήματα των ναυτεργατών, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή τους.

 

Οι Έλληνες ναυτεργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά είναι αποφασισμένοι να υπερασπισθούν δυναμικά τις εργασιακές και κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις τους από την ανελέητη και άγρια επίθεση της Συγκυβέρνησης και να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου με ιστορία χιλιάδων ετών και προσφορά στο έθνος με το πολύτιμο συνάλλαγμά τους αλλά και το ίδιο τους το αίμα για την πατρίδα.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ

ΝΑΤ, ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ,

ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ

ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ Ε.Ν.

ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

2012

ΘΕΜΑ:  Έκκληση Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου προς ΠΝΟ

  «Πλήττεται ο νησιώτης,

δοκιμάζεται ο τουρισμός μας»

 

Να ανακαλέσει την απόφασή της για δέσιμο

των πλοίων κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα

καλεί την ΠΝΟ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, με επιστολή του προς τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά που κοινοποιείται και στην υπουργό Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου.

«Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν μπορεί να υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους», αναφέρει στην επιστολή του κ. Μαχαιρίδης, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

 

«Η απόφαση της ΠΝΟ να δέσουν ξανά τα πλοία στα λιμάνια, και μάλιστα τη Μεγάλη Εβδομάδα, οφείλουμε να πούμε πως μας αιφνιδίασε και μας εξέπληξε αρνητικά, καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν, και μετά από διάλογο, η Ομοσπονδία επέδειξε μια στάση ευθύνης απέναντι στους νησιώτες, αναστέλλοντας τότε τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

 

Θεωρούμε ότι είναι άδικο, από κάθε άποψη, να χρησιμοποιείται ο νησιώτης και η ακτοπλοϊκή του εξυπηρέτηση, σαν το ακραίο διαπραγματευτικό όπλο για μια τάξη εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων της. Λυπάμαι που το επαναλαμβάνω, αλλά αυτό είναι ο ορισμός της “ομηρίας”, καταδικάζοντας συνανθρώπους μας σε ένα μαρτύριο μέχρι να δικαιωθεί ένας κλάδος. 

 

Πέρα από το αυτονόητο της σημασίας των Άγιων ημερών, για μία ακόμα φορά υποβάλλεται σε μια νέα δοκιμασία και η εύθραυστη τουριστική μας βιομηχανία, η μόνη πλέον πηγή από την οποία μπορεί η καθημαγμένη εθνική μας οικονομία να αντλήσει πολύτιμα έσοδα.

 

Οφείλω, και προσωπικά, να σας εκφράσω επίσης την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι νοιώθω εκτεθειμένος μετά την προαναγγελία της κινητοποίησής σας, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταβάλλαμε τιτάνια προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη γερμανική αγορά, διαβεβαιώνοντας κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους και τουριστικούς παράγοντες, ότι μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς στη χώρα μας και πως οι ναυτικοί μας δεν πρόκειται να επιτείνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους επισκέπτες μας.

 

Γνωρίζοντας ότι ο Έλληνας ναυτικός, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, έχει πλήρη συναίσθηση τι σημαίνει για τον νησιώτη, και δη για τον ακρίτα του Αιγαίου, να δένει ο κάβος ενός πλοίου, του βασικού μέσου που διασφαλίζει το ελάχιστο δικαίωμα για επικοινωνία και μετακίνησή του, καλούμε την Ομοσπονδία να ανακαλέσει την απόφασή της γι’ αυτή τη 48ωρη κινητοποίηση.

 

Δώστε μας το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν θα υπάρξουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους, στο βωμό ικανοποίησης κλαδικών αιτημάτων.

 

Με την πεποίθηση ότι και αυτή τη φορά θα πρυτανεύσει το αίσθημα της ευθύνης και πως μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο θα συμφωνηθεί ο κοινός τόπος, προσβλέπουμε στην εμπέδωση ενός κλίματος εργασιακής ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας, ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει, κατά το δυνατόν, τα οφέλη από τη βαριά της βιομηχανία, τον τουρισμό. 

 

Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου»

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ.: 22813. 60115 – 22413.60609 www.pnai.gov.gr

email: press@pnai.gov.gr

     

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Οικονομικών

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

- Προστασίας του Πολίτη

 

Ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ

το με ημερομηνία 18/01/2012 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου σχετικά με ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤ

και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

                                                       Αθήνα, 26.1.2012

 

                                                           Ο καταθέτων  βουλευτής

                                                            ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 18/01/2012

 

1..  Άμεση κατάργηση της γενεσιουργού αιτίας όλων των δεινών των συνταξιούχων που είναι

η υπαγωγή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης - Τρόικα (Μνημόνιο - Ν.3845/6-2010) και

του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο (Ν.3986/2011).

2.  Επαναφορά των συντάξεων μας στο προ μνημονίου καθεστώς και διατήρηση του συνταξιοδοτικού

μισθού στο 70% του μισθού των ακτοπλόων, συν το επίδομα Κυριακών. Χωρίς βεβαίως να απεμπολούμε

 το δικαίωμα για αύξηση της συντάξεως μας στο 80%. Είμαστε η μοναδική τάξη η οποία ποτέ δεν έφτασε

το 80% του συνταξιοδοτικού μισθού, ενώ πληρώναμε από το πάλαι ποτέ για αυτό.

3.  Νομοθετική ρύθμιση για την απάλειψη του άρθρου 44 παρ. 1 του εφαρμοστικού Νόμου,

για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναφέρεται στην περικοπή χρηματοδότησης του ΝΑΤ (Ν. 3986/2011)

4.   Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

5.   Διατήρηση του ΝΑΤ με διατήρηση της αυτονομίας του και η απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τακτικό

προϋπολογισμό των παροχών όλων των ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010.

6. Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ με ταυτόχρονη αναβάθμιση

 των παρεχόμενων υπηρεσιών,

7. Επαναλειτουργία του Ν.Ι.Ε.Ν. για τους Έλληνες ναυτικούς εν ενεργεία και συνταξιούχους

και αξιοποίηση του, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε,

8.  Μητρώο Ασφαλισμένων, Άμεση απογραφή των ασφαλισμένων του ΝΑΤ και εκκαθάριση των μητρώων.

Είμαστε το μόνο ταμείο το όποιο δεν έχει προχωρήσει στην εν λόγω ενέργεια.

9. Άρση της επιστράτευσης των Ναυτικών. Μια πράξη που δεν τιμά την Δημοκρατία της Ελλάδος.

10.   Συμμετοχή στα Δ.Σ. του ΝΑΤ & Οίκου Ναύτου μέλους μας. Η σύνθεση του Δ.Σ. του ΝΑΤ δεν είναι

αντιπροσωπευτική. Και το παράδοξο είναι ότι στο ΝΑΤ υπάρχει ένας μόνο συνταξιούχος ναυτικός

 σαν μέλος του Δ.Σ. με 72.000 μέλη συνταξιούχων ασφαλισμένων   στο Ταμείο, το ίδιο συμβαίνει

και με τον Οίκο Ναύτου. Θέλουμε την θεσμοθέτηση του εν λόγω αιτήματός μας ώστε να συμμετέχουμε

 σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην μας.

Με βάση τα ανωτέρω,

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου εξουσιοδοτώ την Διοίκηση

όπως με γνώμονα πάντα την διασφάλιση των συμφερόντων των μελών μας, ώστε να προβεί

στις ενέργειες εκείνες που θα κρίνει ότι πρέπει να αναληφθούν για την ικανοποίηση

των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στον παρόντα Προγραμματισμό.

 

Για το Δ.Σ Ε.Σ.Ν.Σ.

 

Ο Πρόεδρος ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΑΟΥΖΑΙΟΣ

Ο Γεν. Γραμματέας ΓΕΩΡΓ. ΜΗΛΙΟΣ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ – ΣΥΡΟΣ 841 00

ΤΗΛ: 22810 – 82875 / 81447  ΦΑΞ: 22810 – 81131 /            Email: info@pednotiouaigaiou.gr

 

13/1/2012

          Eπιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ,

 τον Υφυπουργό για θέματα Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και την ακτοπλοϊκή Εταιρεία Βlue Star

Ferries με αντικείμενο την έκφραση διαμαρτυρίας για την διακοπή ακτοπλοϊκών δρομολογίων στη γραμμή

 Πειραιά –Σύρου –Τήνου –Μυκόνου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας

ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων  της Περιφερειακής ΄Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :

«Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου( Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων)  εκφράζει

την έντονη διαμαρτυρία της  για την διακοπή των δρομολογίων της  εταιρείας Blue Star Ferris

   από Μύκονο- Τήνο και Σύρο προς Πειραιά  κάθε  Σάββατο και από   Πειραιά για Σύρο –Τήνο

– Μύκονο κάθε  Κυριακή για την χρονική περίοδο από 14-1-2012 έως και 18-3-2012.

Αποτέλεσμα της διακοπής των προαναφερομένων δρομολογίων είναι η μη ύπαρξη ακτοπλοϊκής

σύνδεσης της Σύρου με τον Πειραιά το Σάββατο και ή έλλειψη δυνατότητας ακτοπλοϊκής σύνδεσης

 της Τήνου και της Μυκόνου με την Σύρο το Σάββατο  και την Κυριακή το πρωί.

Η διακοπή των προαναφερόμενων δρομολογίων και για σημαντικό χρονικό διάστημα 

θα δημιουργήσει σημαντικά  προβλήματα στους κατοίκους των νησιών μας λαμβάνοντας

υπόψη την αδυναμία μετακίνησης τους από τη Σύρο προς τον Πειραιά και αντίστροφα

 για 48 ώρες , διάστημα που οδηγεί την πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων , αλλά και

 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  ,μετά από πολλά χρόνια να στερείται την ακτοπλοϊκή σύνδεση

 με τον Πειραιά έστω και για μια ημέρα.

 Η διακοπή δρομολογίων σε μια τόσο βασική και κερδοφόρα , σε επίπεδο έτους ,

ακτοπλοϊκή γραμμή  , πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες των αιρετών του Νομού μας για την

διαμόρφωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιακών συνθηκών των νησιών μας. Ήδη αντιμετωπίζουμε

σημαντικές περικοπές δρομολογίων , αντικαταστάσεις σύγχρονων πλοίων με άλλα παλαιότερα ,

μείωση των ταχυτήτων κλπ.

Αναγνωρίζουμε βεβαίως τα δυσμενή αποτελέσματα της οικονομικής  κρίσης τα οποία  βιώνει

και η ακτοπλοΐα μας. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η  συγκοινωνιακή

 σύνδεση των νησιών μας , ιδιαίτερα τους δύσκολους χειμερινούς μήνες ,  είναι απαραίτητος

 όρος για την κοινωνική και οικονομική επιβίωση των  μονίμων κατοίκων τους.  

            Θα πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να λάβει όλα  εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ,  έτσι ώστε να άρει

το αίσθημα αποκλεισμού που νιώθουν οι Αιγαιοπελαγίτες που ζουν    στα νησιά  μας  όλο το χρόνο

 και όχι μόνο τους θερινούς μήνες .

Προσδοκώντας ότι η εταιρεία θα επανεξετάσει την απόφασή της για την διακοπή των δρομολογίων

 της και ότι οι πολιτειακοί παράγοντες , στους οποίους απευθυνόμαστε,  θα λάβουν όλα εκείνα

  τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσουν την ακτοπλοΐα μας  ,αυτές τις δύσκολες μέρες

 που ζούμε , σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».                                    

 Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου

 

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

 

Τήνος, 13/1/2012

Μετά από ανάλογο αίτημά του Δήμου προς τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, το Τμήμα Άγονων Γραμμών του Υπουργείου, το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τη ναυτιλιακή εταιρεία Nel Lines, σας ενημερώνουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών ακτοπλοΐας, η Nel Lines τροποποίησε τα δρομολόγιά του πλοίου «AQUA SPIRIT» για το διάστημα 13/1/2012 – 22/2/2012. Το διάστημα αυτό αφορά την περίοδο απουσίας του πλοίου «Θεολόγος Π.» από τη γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος - Μύκονος λόγω ετήσιας επιθεώρησής του.

 

Τα δρομολόγια τροποποιήθηκαν ως εξής:

Το πλοίο «AQUA SPIRIT» θα αναχωρεί κάθε Παρασκευή από Σύρο προς Τήνο στις 18:30 και από Τήνο προς Άνδρο στις 19:30. Από την Άνδρο θα αναχωρεί ξανά για Τήνο στις 21:45 προκειμένου να εξυπηρετεί τους επιβάτες από Ραφήνα προς Τήνο με ανταπόκριση του δρομολογίου του πλοίου «Πηνελόπη Α», το οποίο προσεγγίζει το λιμάνι της Άνδρου στις 21:00 από τη Ραφήνα.

 

Ο Δήμος μας, παρά τις τροποποιήσεις αυτές, συνεχίζει να επιμένει στην αντικατάσταση του δρομολογίου του «Θεολόγος Π.» με άλλο πλοίο έως την επαναδρομολόγησή του πρώτου.

 

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πληροφορίες: 2283360125/6932393491, e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους κ.κ.  Υπουργούς

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και  Ναυτιλίας

- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 

Ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ

το με ημερομηνία 10/1/2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δήμου Τήνου σχετικά με την δρομολόγηση

 της ολοκλήρωσης του έργου του Εξωτερικού Λιμένος Τήνου. 

Αθήνα, 12/1/2012 

 Ο καταθέτων  βουλευτής

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

 

ΣΗΜ. "Κ.Φ": Το με ημερομηνία 10/1/2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δήμου Τήνου

αναρτήθηκε στο "λινκ"μας

http://www.kykladikonfos.gr/ektakth_eidhseografia/ektakth.htm

KATAΡΓΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ

 

 

 

Με επείγουσα επιστολή που εστάλη σήμερα,

το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων,

Νήσων και Αλιείας

ανακοίνωσε την υλοποίηση

της εξαγγελίας για κατάργηση

από 1ης Ιουνίου 2011

ορισμένων τελών και κρατήσεων

υπέρ τρίτων που επιβάρυναν έως

σήμερα το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

 

Η Attica Group χαιρετίζει την κίνηση αυτή,

η οποία αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα

για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ακτοπλοΐας,

 και ανακοινώνει ότι

από

01.06.2011 μειώνονται ανάλογα

οι ακτοπλοϊκοί ναύλοι του Ομίλου.

 

Με τον τρόπο αυτό, ο Όμιλος Attica μετακυλύει

στο ακέραιο το όφελος

από τη μείωση των κρατήσεων

στον τελικό καταναλωτή,

προκειμένου να ενισχυθεί η κίνηση

και εν τέλει η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη

 των νησιωτικών μας περιοχών.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31 Μαΐου 2011

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

κ. Διονύσης Θεοδωράτος

Attica Group

Τηλ.: 210-8919820

Fax: 210-8919829

e-mail: theodoratos@attica-group.com

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

Τήνος, 6/05/2011

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε

για την απόφαση μείωσης της τιμής

των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες,

στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΤΕ, τη μείωση της τιμής τους τουλάχιστον κατά 10%, αναγνωρίζοντας ότι οι κρατήσεις υπέρ τρίτων ήταν αναχρονιστικές.

Με κοινή τους απόφαση

ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων,

Νήσων & Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης,

ο Γεν.  Γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Σακέλης και

ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας

 κ. Απόστολος Βεντούρης συμφώνησαν

για τη μείωση της τιμής με παράλληλη κατάργηση

 των κρατήσεων υπέρ τρίτων.

 

Ένα πάγιο αίτημα της νησιωτικής Ελλάδας και της νησιωτικής αυτοδιοίκησης αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Με το μέτρο αυτό είναι βέβαιο ότι θα δοθεί νέα ώθηση στον τουρισμό των νησιών μας και ταυτόχρονα μια οικονομική ανάσα στους μόνιμους κατοίκους τους.

Σε κάθε περίπτωση συνιστά δικαίωση (και) των προσπαθειών μας και ηθική ικανοποίηση των απόψεών μας. Ελπίζουμε και σε νέα ανάλογα μέτρα που θα αναγνωρίζουν πραγματικά και έμπρακτα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη «νησιωτικότητα». Η επίκληση της σχετικής αναφοράς του Συντάγματος, θα είναι από μέρους του Δήμου Τήνου, συνεχής και σε όλα τα επίπεδα.  

ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πληροφορίες: 2283360125

e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr

 

Σημ. "Κ.Φ.": Το ανωτέρω αναρτήθηκε προ ημερών και στο "λινκ" μας www.kykladikonfos.gr/mhnymata_anakoinwseis/

mhnymata_anakoinwseis.htm

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ

ΣΥΝΤΑΞ/ΧΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

 

Προς κ. Ιωάννη Διαμαντίδη,

Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων

και Αλιείας

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ζητάμε

την διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου μας και την κάλυψη από

τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών των ταμείων (κυρίων συντά-

ξεων Ν.Α.Τ. και επικουρικών συντάξεων Κ.Ε.Α.Ν.) Είμαστε έτοιμοι να

βοηθήσουμε όλους αυτούς οι οποίοι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να

αποφευχθεί αυτό το έγκλημα.

Είναι έγκλημα σαν λαός να μην διατηρούμε την ιστορία μας. Το Ν.Α.Τ. εί-

ναι συνδεδεμένο με το Ελληνικό κράτος και την επιβίωσή του, τα τελευταία

150 χρόνια. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην γνωρίζει ότι η Ναυτιλία και ο

Ναυτικός έχουν βάλει ένα πολύ μεγάλο ογκόλιθο για την οικονομική στήρι-

ξη των θεμελίων του οικοδομήματοςπου λέγεται ΕΛΛΑΔΑ.

Πρέπει, όσοι

μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους από κάθε μετερίζι, να το κάνουν.

Έχουν όπλα να πολεμήσουν την αναγνωρισμένη προσφορά και την χαρα-

κτηριστική ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του Ναυτικού και πολλά άλλα.

Είμαστε βέβαιοι, ότι σαν Υπουργός, θα πρέπει να αισθάνεσθε σε

πλεονεκτική θέση έναντι των συναδέλφων σας στα άλλα Υπουργεία.

 

Κύριε Υπουργέ,

έχετε να υπερασπισθείτε δίκαια αιτήματα πολιτών οι οποίοι ποτέ δεν

ήταν κρατικοδίαιτοι στην διάρκεια που εργάζονταν. Ένα κλάδο ο ο-

ποίος είχε εργοδότες που δεν χαρίζονται και ένα επάγγελμα, κατ’ ομο-

λογία όλων, πολύ σκληρό και επικίνδυνο.

1) Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων

των Ταμείων (κύριων συντάξεων Ν.Α.Τ., εφάπαξ παροχών, επικουρι-

κών συντάξεων Κ.Ε.Α.Ν., Ε.Α.Ο.Ε.Ν.) και Εστίας Ναυτικών,

Την απρόσκοπτη εφαρμογή του Νόμου 3075/2002 με καθορισμό του

συνταξιοδοτικού μισθού στο 70%του μισθού των ακτοπλόων συν το ε-

πίδομα Κυριακών, χωρίς να απεμπολούμε το δικαίωμα μας για αύξηση

της συντάξεώς μας στο 80% . -

Εφαρμογή του Νόμου 3075/2002 Νόμος Ανωμερίτη -Είναι ακατανόητη η

μη εφαρμογή του νόμου 3075/02 από το Ν,Α.Τ για τους ναυτικούς οι οποίοι

συνταξιοδοτούνται με το 70% των ήδη εν ισχύει συμβάσεων εργασίας.

Όπως οι συμβάσεις που έχουν κυρωθεί και έχουν τεθεί σε εφαρμογή ανα-

δρομική από 1-1-2010 οι ακόλουθες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

1)Με τηναριθ. 3525.10/01/2010 η ΣΣΕ πληρωμάτων Μεσογειακών Τουριστικών

Επιβατηγών Πλοίων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚΒ’ 1743/5-11-2010.

2) Με την αριθ. 3525.1 11/01/2010 η ΣΣΕ Πλοιάρχων Μεσογειακών Τουριστι-

κών Επιβατηγών Πλοίων, η οποία δημοσιεύθηκε στοΦΕΚΒ’ 1743/5-11-2010

3)Μετηναριθ.3525.1/2/01/2011 η ΣΣΕ Πληρωμάτων φ/γ πλοίων άνω των 4.500

TDW, η οποία δημοσιεύθηκε στοΦΕΚΒ’123/9-2-2011.

4)Μετηναριθ.3525.1.1/01/2011 η ΣΣΕΠλοιάρχων φ/γ πλοίων άνω των 4.500

TDW,ηοποίαδημοσιεύθηκεστοΦΕΚΒ’123/9-2-2011.

5)Με την με αριθμ 3525.1.4/01/2011 η ΣΣΕ Πληρωμάτων Μεσογειακών -Φορτη-

γών Πλοίων από 501-3000 ΚΟΧ ή 8014500 TDW η οποία δημοσιεύθηκε στο

ΦΕΚ127/9-2-2011.

6)Μετηναριθ.3525.1/3/01/2011 η ΣΣΕ Πλοιάρχων Μεσογειακών - Φορτηγών

Πλοίων από 501-4500 T.DWη οποία δημοσιεύθηκε στοΦΕΚ128/9-2-2011.

Σας καλούμε επίσης να κυρώσετε χωρίς καθυστέρηση την ΣΣΕ πληρω-

μάτων Επιβατηγών Ακτοπλοϊκών Πλοίων που υπεγράφη μεταξύ των

κοινωνικών εταίρων για τα έτη 2010 και 2011 και στη συνέχεια να προβεί-

τε στην αναπροσαρμογή των συντάξεων των συνταξιούχων Αξιωματικών

του Εμπορικού Ναυτικού, η σύνταξη των οποίων υπολογίζεται με βάση

την ΣΣΕ αυτήν.

Επαναφορά των συντάξεων στο προ μνημονίου καθεστώς. Θεωρού-

με το λιγότερο, άδικη την περικοπή του 13ου & 14ου μισθού και την πα-

ρακράτηση του Ε.Α.Σ, και τον τρόπου που γίνεται. Δηλαδή, διπλή α-

φαίρεση Κ.Α.Α.Ν. - Ε.ΑΣ. επί του συνόλου της σύνταξης.

2) Το επικουρικό μας είναι κλάδος του Ν.Α.Τ. Δεν αποτελεί ασφαλιστικό

φορέα και ως εκ τούτου δεν υπάγεται στα επικουρικά ταμεία ασφάλι-

σης, και θα πρέπει να παραμείνει ως έχει.

3) Το καθεστώς φορολόγησης των εν ενεργεία να ισχύει και για τους

συνταξιούχους ναυτικούς (το σκεπτικό του νομοθέτη για το ειδικό τρόπο

φορολόγησης του ναυτικού επαγγέλματος είναι συναλλαγματοφόρο - με

ειδικές συνθήκες εργασίας του ναυτικού επαγγέλματος), αποτελούμε

την συνέχεια των εν ενεργεία και γι’αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να φο-

ρολογούμεθα με τον ειδικό τρόπο που φορολογούνται και εκείνοι,

4) Μοριοδότηση των παιδιών των ναυτικών δια νόμου σε όλους τους

διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. ή τις προσλήψεις που αφορούν υπηρε-

σίες ελεγχόμενες από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και

Αλιείας (Ν.Α.Τ. - Οίκος Ναύτου -Εστία Ναυτικών - Ε,Λ.Ο.Ε.Ν. - Υπηρε-

σίες Υπουργείου).

5) ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ: Να διατηρήσει ο Ο.Ν. την αυτονομία του και να πα-

ραμείνει ως έχει, αναβαθμίζοντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

των Ναυτικών.

6 ) Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ. Ακί-

νητα όπως τα κτήρια που στεγάζεται ο Ο.Ν. να γίνουν περιουσιακά του

στοιχεία όπως και η κατασκήνωση και το Ν.Ι.Ε.Ν. τα οποία μπορούν να

λειτουργήσουν επ’ οφέλεια των ναυτικών αφού ενταχθούν στο πρόγραμ-

μα E.S.P.A.

7) Ανασύσταση Υπουργείου Ναυτιλίας. 8) Συμμετοχή στα Δ.Σ. του Ν.Α.Τ.&

Οίκο Ναύτου. Είμαστε ο μεγαλύτερος σε αριθμό ασφαλισμένων συντα-

ξιούχων (Πλοίαρχοι Πάσης Τάξεως περί τις 10.000 και Μηχανικοί περί-

που το ίδιο).Η σύνθεση του Δ.Σ. δεν είναι αντιπροσωπευτική μια και εξυ-

πηρετεί τα συμφέροντα των 73,000 και πλέον χιλιάδων συνταξιούχων με

μόνο 18-19 χιλιάδες εν ενεργεία, ναυτικών.

Θέλουμε την υποστήριξη του εν λόγω αιτήματος ώστε να συμμετέ-

χουμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην μας σήμερα. Και να ε-

ναρμονισθεί ο Ν 797/78 για την σύνθεση του Δ Σ. του Ν.Α.Τ.

9) Μητρώο ασφαλισμένων. Απογραφή όλων των συνταξιούχων με

ταυτόχρονη ταυτοποίηση αυτών. Να ξέρουμε επιτέλους πόσοι είμαστε και

πόσοι τη δικαιούνται. Πόσοι έχουμε πληρώσει για την σύνταξη μας και

πόσοι όχι.

10) Ζητάμε την τροποποίηση του άρθρου 205 του Ν.3816/1958 (ΚΙΝΔ)

υπό την μορφή που έχει σήμερα ώστε τα έσοδα κατασχέσεων (ΑΓΟΥ-

ΔΗΜΟΣ) να έχουν ως πρώτο δικαιούχο είσπραξης οφειλών τον ναυ-

τικό και κατ’ επέκταση τον ασφαλιστικό του φορέα. Έτσι δεν θα χάνει

και το Ν.Α.Τ. έσοδα. Ήδη το ταμείο διεκδικεί 27 εκατομμύρια. (Υποβάλ-

λονται σχετικά έγγραφα). Θέλουμε την σθεναρή υποστήριξη του αιτήμα-

τος όταν έρθει προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Είναι καιρός να άρετε την επιστράτευση των ναυτικών, μια πράξη που

δεν τιμά ένα Σοσιαλιστικό κίνημα.

 

Με εκτίμηση,

 

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν.

 

Ο Πρόεδρος capt. Γεώργιος Δεωνάς

O Γεν. Γραμματέας capt. Γεώργιος Μαλλής

Σημ. "Κ.Φ.": Το ως άνω υπόμνημα δημοσιεύθηκε στο ήδη εκδοθέν τεύχος μας αρ. 686 (σελ.7η).

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ BLUE STAR FERRIES

ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΕΥΚΡΑΝΤΗ»

Η Blue Star Ferries, μέλος της Attica Group, βραβεύτηκε

 στη φετινή διοργάνωση των βραβείων «Ευκράντη»,

αποσπώντας το βραβείο «Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας»,

το οποίο σηματοδοτεί τη συνέχεια και τη συνέπεια που διέπει

 την εταιρεία όσον αφορά στη σταθερότητα και στη διαυγή

και ουσιαστική επικοινωνιακή πολιτική της.

Τα βραβεία «Ευκράντη» διοργανώνονται κάθε χρόνο

από το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά», σε συνεργασία

με την Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος

(ΕΝΟΕ), και αποσκοπούν στην ανάδειξη των πρωταγωνιστών

της χρονιάς, οι οποίοι με την πορεία, τις προτάσεις

και την προσφορά τους σημάδεψαν το 2010.

Η πολυσυλλεκτική οργανωτική επιτροπή επιλογής

 βραβείων διακρίνεται από ουσιαστική εμπειρία

στη ναυτιλιακή ζωή, καθώς απαρτίζεται

από καθηγητές ΑΕΙ της χώρας, έγκριτους

 εκδότες του ναυτιλιακού τύπου, δημοσιογράφους

του εξειδικευμένου ναυτιλιακού ρεπορτάζ,

αλλά και αρθρογράφους του περιοδικού τύπου.

Η Blue Star Ferries ευχαριστεί πολύ τη δημοσιογραφική

κοινότητα, όπως επίσης και τα μέλη της ΕΝΟΕ

 που την ανέδειξαν ως νικήτρια στη συγκεκριμένη

κατηγορία βραβείων, ενώ δεσμεύεται να ασκεί

με υπευθυνότητα, πολιτική διαφάνειας και ανοικτού διαλόγου.

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2011     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες:

κ. Διονύσης Θεοδωράτος Attica Group

Τηλ: 210 891 9820 Fax: 210 891 9829

e-mail: theodoratos@attica-group.com

Διάκριση στα βραβεία "ΕΥΚΡΑΝΤΗ" για την Blue Star Ferries

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ – ΣΥΡΟΣ 841 00

ΤΗΛ: 22810 – 82875 / 81447  ΦΑΞ: 22810 – 81131 / 79231 Email: info@tedkkykladon.gr

 

Ερμούπολη  13 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ.κ. Γιάννη Ραγκούση και Γιάννη Διαμαντίδη, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλας Ιωάννης, σχετικά με τον ‘’Λιμενικό Καλλικράτη’’ στην οποία αναφέρει τα εξής:

 

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

            Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε μέσω του τοπικού τύπου, την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, για την δημιουργία ενός νέου εθνικού λιμενικού συστήματος με την επωνυμία «Λιμενικός Καλλικράτης» το οποίο θα στηρίζεται σε ενοποιήσεις Οργανισμών Λιμένων και Λιμενικών Ταμείων.

            Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από μακρόχρονους αγώνες πέτυχε το αυτονόητο, το να διαχειρίζεται δηλαδή τα λιμάνια των νησιών με τη σύσταση και λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Το έργο το οποίο έχει παραχθεί παρά τον ασφυκτικό έλεγχο και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τίθενται από το αρμόδιο Υπουργείο, είναι μεγάλο και σημαντικό. Οι πόροι αυξήθηκαν και όλες οι άμεσες ανάγκες των λιμανιών μας, όπως είναι η καθαριότητα, ο φωτισμός, η εξυπηρέτηση των επιβατών, κλπ, αντιμετωπίζονται άμεσα και σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Στο νόμο 3852/10 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και στο άρθρο 103, προβλέπεται η διοίκηση και η διαχείριση της ζώνης λιμένος  μέσω Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Με βάση τ΄ ανωτέρω δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, τι σκοπιμότητα μπορεί να έχει η δημοσιοποίηση σχεδιασμών για τη συγχώνευση των υφιστάμενων Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και τη δημιουργία Οργανισμών ή Ανωνύμων Εταιρειών, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων  θα  κατέχει με 51% το δημόσιο.

Δεν μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε, πως η ίδια η Πολιτεία καταρτίζει σχέδια ενοποίησης των λιμανιών, μόλις έξι μήνες από την ψήφιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να απεμπολήσουμε το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των λιμανιών μας και θα είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβολής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα αντιτίθεται στα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων των νησιών μας.

Τέλος, θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το θέμα αυτό, καθώς επίσης ζητάμε από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, όταν συζητάει για θέματα τόσο σημαντικά που αφορούν τη ζωή των νησιωτών, να ζητά τις απόψεις και τις θέσεις των θεσμικών τους φορέων.»

                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων

SILVER ERMIS AWARD

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ «ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

 

Η Blue Star Ferries, μέλος της Attica Group και η εταιρεία επικοινωνίας «Corporate Communications Per Se» βραβεύτηκαν με το Silver Ermis Award στην κατηγορία «Κοινωνία και Επιχειρηματικότητα», της ενότητας Ermis PR, κατά τη διάρκεια της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου της διαφήμισης και επικοινωνίας στη χώρα μας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας, Ermis Awards.

Το βραβείο αφορά στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τίτλο  «Ηλιοπροστασία», το οποίο συνδυάζει δωρεάν εξετάσεις και ενημερωτικές ομιλίες σε μικρά νησιά του Αιγαίου με στόχο να πληροφορήσει τους νησιώτες που απολαμβάνουν τον ελληνικό ήλιο σχετικά με την επικινδυνότητα της παρατεταμένης έκθεσης σε αυτόν και τους τρόπους πρόληψης.

Το πρόγραμμα «Ηλιοπροστασία» αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας της Attica Group που τιτλοφορείται «Με προορισμό εσάς», το οποίο επιμελείται για τα δρομολόγια εσωτερικού η Corporate Communications Per Se .

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2010                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες:

κ. Διονύσης Θεοδωράτος Attica Group

Τηλ.: 210 891 9820 Fax:  210 891 9829

e-mail: theodoratos@attica-group.com

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ

Πάρου – Αντιπάρου

Επιστολή διαμαρτυρίας

Επαγγελματιών ψαράδων

Πάρου – Αντιπάρου

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2010

Εμείς οι επαγγελματίες ψαράδες Πάρου – Αντιπάρου, κάτοχοι επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών βιντζότρατας, διαμαρτυρόμαστε για την άδικη απόφαση της απαγόρευσης της βιντζότρατας με τον γνωστό τρόπο εργασίας.

Απαγόρευση που έθεσε σε εφαρμογή η πολιτεία με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1 Ιουνίου 2010 επικαλούμενη την προστασία της βιώσιμης αλιείας. Μια απαγόρευση που απέχει μακράν από την πραγματικότητα περί βιώσιμης αλιείας.

Πριν από μια δεκαετία με την υπόθεση του ναυαγίου του «ΣΑΜΙΝΑ» οι ίδιοι άνθρωποι μας αποκαλούσαν ήρωες. Εμείς ουδέποτε κατατάξαμε τους εαυτούς μας στους ήρωες. Απλά αναδείξαμε αξίες προς τους συνανθρώπους μας και τη νεολαία κρατώντας ψηλά την εικόνα της χώρας μας εντός και εκτός συνόρων. Αξίες που δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στις άλλες χώρες αλλά στη χώρα μας την Ελλάδα τείνουν να χαθούν…

Σήμερα, από την Επίτροπό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ηρωίδα του Πολυτεχνείου, και των λανθασμένων χειρισμών των προηγούμενων που ασχολούνταν με το θέμα της αλιείας, μας παίρνουν τα μικρά σκάφη μας από την παράκτιο αλιεία και μας κατατάσσουν δίπλα στα υπερσύγχρονα επιδοτούμενα βαποράκια τις ανεμότρατες χωρίς αυτό να μπορεί να είναι εφικτό.

Εξαφανίζουν με λίγα λόγια μια πολιτισμική και χιλιοτραγουδισμένη κληρονομιά και παράδοση της χώρας μας την τράτα. Εξαφανίζουν το λαϊκό ψάρι τη μαρίδα. Επίσης μας δίνουν την ευκαιρία επίσημα πλέον για τον αφανισμό μας, γιατί όχι και –κυριολεκτικά- τον πνιγμό μας αφού μας πάνε σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή για εργασία με τα σκάφη μας που η ηλικία τους είναι πάνω από 30 ετών.

Ζητάμε την άμεση επαναφορά του εργαλείου με τον γνωστό τρόπο εργασίας από εμάς. Γιατί το μόνο που κατάφεραν είναι να φέρουν σε απόγνωση κάποιες εκατοντάδες οικογένειες και να αφαιρέσουν από τους νησιώτες κατά τους χειμερινούς μήνες από το τραπέζι τους το φθηνό λαϊκό ψάρι την μαρίδα.

Ζητάμε την άμεση υλοποίηση των υποσχέσεων που έχουν ανακοινωθεί και έχουν υπογραφεί περί καταβολής οικονομικών ενισχύσεων του απολεσθέντος εισοδήματός μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια στα νησιά μας χωρίς να περνάει από τη σκέψη μας ότι είμαστε τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Τέλος είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τα αναγραφόμενα.

Συνημμένα, προς ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε:

1. Τα επιστημονικά δεδομένα – έρευνες (για την πραγματική καταστροφή που κάνει η βιντζότρατα και όχι αυτή που επικαλούνται)

2. Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί καταβολής οικονομικών ενισχύσεων (κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα) από δημοσιεύματα

Α) της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» και

Β) της εφημερίδας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»

3. Ενημέρωση της ΠΑΣΕΓΕΣ με θέμα την αποζημίωση για την απόσυρση αλιευτικού σκάφους.

4. Ερωτήσεις δυο βουλευτών (Μαρκόπουλου, Ν.Δ. – Κρεμαστινού, ΠΑΣΟΚ)

Συνημμένα:

1.Επιστημονικά δεδομένα – έρευνες

* Για το ζήτημα της βιντζότρατας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες.

α) Βασιλοπούλου, Αναστασοπούλου κ.σ., ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Αλιευτικά Νέα Τ309, 2/2008, σελ. 59-63

* Απορρίψεις: Μηχανότρατα 40%, Στατικά δίχτυα 22% (Αιγαίο), 15% (Ιόνιο), Βιντζότρατα 8%

* Καταλήγει λοιπόν η έρευνα πως «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας τα παράκτια σκάφη που χρησιμοποιούν δίχτυα φαίνεται ότι αποφέρουν απορριπτόμενες ποσότητες οι οποίες αν και παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο του σχετικού στόλου. Θα πρέπει σε επίπεδο συνόλου σκαφών να είναι σημαντικές επηρεάζοντας έτσι την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Διερωτώμεθα γιατί θα πρέπει να καταργηθεί η βιντζότρατα τη στιγμή που τα στατικά δίχτυα είναι πιο καταστροφικά;

β) 26-30 September 2005: Ο πληθυσμός της μαρίδας, που αποτελεί τον κύριο στόχο-αλίευμα της βιντζότρατας, δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα.

γ) 2000 Αλιεία με πεζότρατα στην παράκτια ζώνη του Θρακικού Πελάγους. Σύγκριση σταθμών αλιείας και εποχιακή συνεύρεση ειδών. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωκεανογραφίας και Αλιείας, Χίος 23-26 Μαΐου 2000. Πρακτικά συνεδρίου σελ. 72-77

Από την υποβρύχια λήψη που πραγματοποιήθηκε φαίνεται η μηδενική επίπτωση της ανάσυρσης του εργαλείου.

δ) Πετράκης Γ., εκτίμηση των επιπτώσεων κατάργησης της αλιείας με βιντζότρατα στην Ελλάδα, Υπουργείο Γεωργίας 2001 (Επιστημονικός Υπεύθυνος).

Κάτω από 8% απορριπτόμενα και δεν έχει επίπτωση στα ιχθυαποθέματα.

ε) Πετράκης Γ. Εκτίμηση των επιπτώσεων της αλιείας με βιντζότρατα στα αλιευτικά αποθέματα το 2009, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΛ 2000-2006, με κωδ. Υποέργου: 128432/1, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Επιλ. Δαπ.: 150.000 ευρώ

Έγιναν μηνιαίες δειγματοληψίες σε 13 σημεία σε όλη την Ελλάδα καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο λειτουργίας της βιντζότρατας.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την ήπια μορφή αλιείας με βιντζότρατα.

Απορριπτόμενα λιγότερα το 8% (εκ των οποίων μόνο το 2% είναι εμπορεύσιμα είδη).

Οι εκτιμήσεις για την επίπτωση στα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι πως τόσο από επιτόπιες καταγραφές όσο και από υποβρύχιες λήψεις (ΕΛΚΕΘΕ), είναι αμελητέα (σχετική μελέτη ανέδειξε την επίπτωση στα λιβάδια από άγκυρες μικρών σκαφών πιο καταστροφική από την βιντζότρατα).

στ) Κόκκορης Γ. Αν Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ενίσχυση των θαλάσσιων αποθεμάτων και τόνωση της αλιείας 2009.

Από 19 καταγεγραμμένες πιθανές αιτίες μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων η βιντζότρατα βρίσκεται στην 17η θέση με συμβολή 1%.

Από τους 100 αλιείες που ρωτήθηκαν μόνο οι 11 πρότειναν να καταργηθεί η βιντζότρατα.

2.«ΦΩΝΗ της ΠΑΡΟΥ» Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010: Καταβολή οικονομικών ενισχύσεων σε επαγγελματίες αλιείς: Στο 100% του απολεσθέντος εισοδήματος.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Π. Ρήγας συνυπέγραψε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010 με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση στους επαγγελματίες αλιείς κατόχους αλιευτικών σκαφών. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν και τους αλιείς της βιντζότρατας. Συγκεκριμένα δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων είναι:

α) Οι επαγγελματίες αλιείς – ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών που πλήττονται από τα μέτρα για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων, τα οποία απορρέουν είτε από σχέδια διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων είτε από λήψη επειγόντων μέτρων (στο πλαίσιο σχεδίων διαχείρισης αποκατάστασης κ.λπ.) είτε λόγω φυσικών καταστροφών που υποχρεώνουν σε λήψη μέτρων για λόγους δημόσιας υγείας. Οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις διατίθενται για μέγιστο χρονικό διάστημα 12 μηνών που μπορεί να παραταθεί ισόχρονα.

β) Οι επαγγελματίες αλιείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) - ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών (συμπεριλαμβανομένων και των σπογγαλιευτικών) που προβαίνουν σε μόνιμη παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

Τα σκάφη τα οποία θα παύσουν, είτε προσωρινά είτε μόνιμα την αλιευτική τους δραστηριότητα πρέπει να είναι ενεργά, καταχωρημένα στο κοινοτικό αλιευτικό μητρώο και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% του ποσού που έχει υπολογισθεί ως απολεσθέν εισόδημα.

Απόσπασμα από την εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», Σάββατο 20, Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010. Στο εδώλιο η Ελλάδα για καταστρατήγηση της Κοινοτικής Πολιτικής… «Πειρατής» στην Ε.Ε. είναι η ελληνική αλιεία!

«Έγινε γνωστό ότι σε πρώτη φάση θα δοθούν 35 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση δεκάδων αλιέων οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα ρευστότητας. Τα χρήματα υπάρχουν στον κωδικό «Ενάλιον» και υπολογίζεται ότι θα ανακουφίσουν πάνω από 1.000 επαγγελματίες αλιείς που εκμεταλλεύονται σκάφη μέσης αλιείας».

3.ΠΑΣΕΓΕΣ

18-10-2010

Αριθ. Πρωτ.: 901

Θέμα: Άξονας προτεραιότητας Ι

– Μέτρο 1.1 – ΕΠΑΛ 2007-2013

……

2.3 Αλιευτικά σκάφη άνω των 15 ετών.

Τα αλιευτικά σκάφη με άδεια για το εργαλείο βιντζότρατα που οι ιδιοκτήτες τους υποβάλλουν αίτηση για μόνιμη παύση εντός των ετών 2010 και 2011 θα έχουν αυξημένη αποζημίωση που θα αντιστοιχεί στο 140% των προβλεπόμενων για τις λοιπές κατηγορίες αλιευτικών σκαφών.

 

4.ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Επιβίωση της βιντζότρατας - του πλέον παραδοσιακού αλιευτικού εργαλείου της Μεσογείου
Εύβοια - 1/5/2010

Βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ αυτών και ο Κώστας Μαρκόπουλος κατέθεσαν ερώτηση στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την επιβίωση της βιντζότρατας.

Η βιντζότρατα είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά αλιευτικά εργαλεία της Μεσογείου, με μακρύτατη παράδοση στη χώρα μας (υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για τον παραδοσιακό αυτό τρόπο αλιείας από την εποχή του Ομήρου). Από την εφαρμογή του Καν(ΕΚ) 1626/94, σχετικά με τη θέσπιση ορισμένων τεχνικών μέτρων διατήρησης των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο, η βιντζότρατα λειτουργεί με βάση άδειες που εκχωρούνται σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο της δυνατότητας παρεκκλίσεων, αν και η πρόβλεψη του σχετικού κανονισμού ήταν να σταματήσει η λειτουργία της από το 2002. Επιπλέον, με βάση τον Κανονισμό 1967/2006 για τη Μεσόγειο του Συμβουλίου της Ε.Ε., με τον οποίο καταργείται ο Καν(ΕΚ) 1626/94, η βιντζότρατα θα πρέπει να καταργηθεί εντός του 2010. Σήμερα, με βάση τα στοιχεία του Αλιευτικού Μητρώου, υπάρχουν 431 παραδοσιακά σκάφη σε όλη την Επικράτεια (με μέσον όρο μήκους τα εννέα μέτρα) και περίπου 1800 άτομα απασχολούνται και η οικονομική τους επιβίωση είναι άμεσα εξαρτώμενα από τη βιντζότρατα.

Επίσης, με Υπουργική Απόφαση του 2002, περιορίστηκε η περίοδος λειτουργίας κατά δύο μήνες (Απρίλιος και Μάιος) και έτσι σήμερα η βιντζότρατα λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, δηλαδή συνολικά έξη μήνες το χρόνο. Λειτουργεί δε παραδοσιακά πάνω από λιβάδια Ποσειδώνιας (Posidonia oceanica) και λασπώδεις βυθούς σε ποσοστό μικρότερο του 30% των χαρτογραφημένων περιοχών Πωσειδώνιας. Η αλιεία αυτή ασκείται σε πολύ συγκεκριμένα θαλάσσια σημεία –καλάδες-(από 0 έως 70 μέτρα από την ακτή) που συνολικά δεν ξεπερνούν το 1-2% της παράκτιας ζώνης, σε σύγκριση με άλλα παράκτια εργαλεία που μπορούν να αλιεύουν σε όλη την παράκτια ζώνη. Η διάρθρωση των τυπικών αλιευμάτων είναι 70% μαρίδα, 15% σαρδέλα, 10% γόπα και κάποια άλλα ψάρια της παράκτιας ζώνης. Η κατάργηση αυτού του τύπου αλιείας θα εκτοξεύσει το κόστος της κατά κανόνα φθηνότερης αυτής κατηγορίας ψαριών, που μάλιστα τους μήνες της απαγόρευσης είναι απαγορευτικό (με κόστος μεγαλύτερο από τα οφέλη), με αποτέλεσμα οι αλιείς τους μήνες αυτούς να μην δουλεύουν με τους εναλλακτικούς τρόπους (δίχτυα και παραγάδια).

Οι επιπτώσεις της βιντζότρατας στα λιβάδια Πωσειδωνίας, με βάση επιστημονικές μελέτες (π.χ. Μελέτη ΕΛΚΕΘΕ – Επιστημονικό Υπεύθυνο: Γ. Πετράκη), είναι μηδαμινή, όπως μηδαμινή είναι και η επίπτωση που θα έχει μία πιθανή κατάργηση στα ιχθυαποθέματα. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες από παλαιότερα πειράματα σε περιοχές της Ελλάδας που δείχνουν ότι ο περιορισμός της βιντζότρατας μείωσε τα σχετικά ιχθυαποθέματα, προκαλώντας ανισορροπία στις τροφικές και οικολογικές αλυσίδες του ενδιαιτήματος με μειώσεις στην βιοποικιλότητα των ιχθύων και των ασπόνδυλων του θαλάσσιου οικοσυστήματος.Οι φήμες για την κατάργηση της βιντζότρατας ολοένα και εντείνονται και τόσο όλοι οι άμεσα ενασχολούμενοι, των οποίων ο βιοπορισμός εξαρτάται από αυτή την αλιεία, όσο και Ενώσεις Εμπόρων από ιχθυόσκαλες και καταναλωτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για το τί μέλει γενέσθαι. Παράλληλα, μία εκ των πραγμάτων κατάργηση (με βάση τις νέες προβλέψεις των κοινοτικών κανονισμών η αλιεία αυτή θα πρέπει να ασκείται σε απόσταση 1,5 μιλίου από την ακτή και με άνοιγμα ματιού 40 χιλ., κάτι που καθιστά αδύνατη τη συνέχιση αυτού του τρόπου αλιείας) θα στερήσει από τη χώρα μας έναν από τους παραδοσιακότερους τρόπους αλιείας, ταυτισμένος με τον παράκτιο-αλιευτικό χαρακτήρα της πατρίδας μας, με έντονες τις πολιτιστικές και κοινωνικοοικονομικές του ρίζες σε μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Ερωτάται η κα Υπουργός
1. Έχει παραληφθεί επισήμως η επιστημονική μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ); Η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολλά επιστημονικά στοιχεία που απαιτούνται στο πλαίσιο των απαιτούμενων ενεργειών του ΥπΑΑΤ για τη διασφάλιση της συνέχισης της βιντζότρατας.

(Η Συνέχεια παραπλεύρως)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ

Πάρου – Αντιπάρου

(Συνέχεια από παραπλεύρως)

 

→→   2. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία οριστικοποίησης του Σχεδίου Δράσης που οφείλει να προετοιμάσει η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥπΑΑΤ; Πότε προτίθεται το Υπουργείο να αποστείλει το Σχέδιο Δράσης στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε.;  

    

3. Στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, έχουν συμπεριληφθεί τα στοιχεία της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας (εκτεταμένη παράκτια και νησιωτική της φύση), παράλληλα με αυτά της τεχνικής ιδιαιτερότητας αυτού του τρόπου αλιείας; Πώς συγκεκριμένα προτίθεται η κυβέρνηση να διαφυλάξει αυτό το αλιευτικό εργαλείο εν όψει του νέου καθεστώτος;

 

4. Με ποιόν τρόπο θα γίνεται η παρακολούθηση του νέου συστήματος αλιείας, προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας της βιντζότρατας που καθιερώνεται στο πλαίσιο των νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών; Υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης ενός τέτοιου μηχανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη σύνταξης των προβλεπόμενων περιοδικών εκθέσεων, από τον κρατικό προϋπολογισμό;

 

5. Τί ενέργειες έχουν γίνει συνολικότερα (π.χ. καταγραφή δεδομένων σύστασης αλιεύματος στα κατά τόπους Λιμεναρχεία, καταγραφή των σημείων αλιείας - καλάδων, δημιουργία συστήματος στόλου βιντζότρατας κ.α. διαχειριστικά εργαλεία) σε σχέση με την προετοιμασία της συμμόρφωσης στον εν λόγω Ευρωπαϊκό Κανονισμό προκειμένου να προστατευτεί η βιντζότρατα και οι περίπου 1800 άνθρωποι των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τη συνέχιση του τρόπου αυτού αλιείας;

 

6. Έχει συσταθεί Επιτροπή υποστήριξης του Σχεδίου Δράσης που θα επωμιστεί την τεχνική ευθύνη στήριξης του παραδοσιακού αυτού τρόπου αλιείας έναντι των αρμόδιων υπηρεσιών της Ε.Ε.; Ποιά είναι η τεχνική προετοιμασία για τη στήριξη των θέσεων της Ελλάδας σε σχέση με την σχετική διαδικασία της Ε.Ε.;

 

7. Υπάρχει επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου που θα συμβάλλει στην συμμόρφωση της Ελλάδας στα νέα δεδομένα, χωρίς να θιγεί η βιντζότρατα;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

 

Πλήρη ενημέρωση για το θέμα της βιντζότρατας και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Λέρου, μετά την απαγόρευση της χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου από την ΕΕ, παρέχει σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς με ερώτησή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.


Απευθυνόμενος στους υπουργούς
1. Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ. Γιάννη Διαμαντίδη
2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη
3. Oικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
4. Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
και με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει εξαίρεση για την Ελλάδα όσον αφορά την απαγόρευση χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου, γεγονός που αναγκάζει τους αλιείς να καταφύγουν υποχρεωτικά στη λύση της απόσυρσης και αποζημίωσης, ο βουλευτής ερωτά:

Γιατί δεν έχουν προβεί ακόμα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (κοινές υπουργικές αποφάσεις κλπ.) ώστε να προσδιορισθούν οι σχετικές διαδικασίες και να καταβληθούν μέχρι την 30.12.10 οι αποζημιώσεις στους αλιείς εκείνους που θα αποσύρουν τελικά το εργαλείο βιντζότρατα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

 

Κύριοι Υπουργοί,


Στις 15.12.2009 υπέβαλα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερώτηση που αφορούσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς που χρησιμοποιούν το εργαλείο γνωστό ως βιντζότρατα. Η ερώτηση είχε ως εξής:

«Ως γνωστόν στη χώρα μας η αλιεία παραδοσιακά πραγματοποιείται με βιντζότρατες ή μηχανότρατες.

Με προεδρικό διάταγμα του 1979 αποφασίστηκε η σταδιακή απόσυρση των βιντζότρατων έως το 1996, με το σκεπτικό ότι μέχρι το 1996 θα είχαν ούτως ή άλλως «γεράσει» τα σκάφη και τα μηχανήματα.

Με τον «Κανονισμό της Μεσογείου» για κάθε βιντζότρατα που αποσύρονταν μέχρι το 2000, δινόταν αποζημίωση 2.000.000. δρχ. Έτσι, από τις 1000 αρχικά βιντζότρατες απομένουν σήμερα 440.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες δεν τηρήθηκαν -όχι χωρίς ευθύνη της πολιτείας- ενώ και παρά την περί απόσυρσης απόφαση, δόθηκαν ενδιαμέσως κάποιες νέες άδειες. Επιπλέον η συντήρηση δεν εποπτευόταν, μεταβαλλόταν σε αντικατάσταση μηχανημάτων και έτσι μερικές βιντζότρατες από το 1979 είναι ακόμα εν ενεργεία.

Αργότερα, το 2006 η Ελλάδα υπέβαλε πρόταση παρέκκλισης της Ελλάδας για τις βιντζότρατες η οποία έγινε αποδεκτή και δόθηκε παράταση που λήγει τον Απρίλιο του 2010.

Το αίτημα παρέκκλισης περιλάμβανε ένα σχέδιο διαχείρισης που προέβλεπε εν ολίγοις τα παρακάτω:
1. Επιστημονική έκθεση με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι δεν καταστρέφεται η «ποσειδωνία».

2. Ελέγχους λειτουργίας του σκάφους.

3. Παρακολούθηση του σκάφους, ώστε να μην υπάρχει παράνομη αντικατάσταση ή μετεσκεύαση.

Το θέμα αφορά όλη τη νησιωτική Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά έχει ζωτική σημασία.

Ειδικότερα, η Λέρος διαθέτει αυτή τη στιγμή 13 βιντζότρατες και μόνο 4 μηχανότρατες. Η οικονομία του νησιού βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αλιεία και η οριστική απόσυρση -και μάλιστα χωρίς αποζημίωση- θα αποτελούσε πραγματικό πλήγμα για τις οικογένειες των αλιέων που τις χρησιμοποιούν.

Είναι κατά συνέπεια λογικό να γίνει αποδεκτό το αίτημα για δίκαιη επίλυση του θέματος. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση, είναι αδιανόητο να μην αποζημιωθούν οι άνθρωποι εάν αναγκαστούν να σταματήσουν τώρα την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός


• Πώς προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα των ιδιοκτητών βιντζότρατων, προτού εξελιχθεί σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για το νησί της Λέρου;"

Στην ερώτησή μου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε με το 293/11.1.10 έγγραφό του, δια του οποίου με ενημέρωσε ότι είχε εκπονηθεί «Σχέδιο Διαχείρισης για τη διενέργεια αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή τράτα ή βιντζότρατα» το οποίο βρισκόταν στο στάδιο της διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ότι σε κάθε περίπτωση μέσω κοινοτικών προγραμμάτων (ΜΟΠ, PESCA) δόθηκε η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης σε όσους από τους αλιείς επιθυμούσαν να αποσύρουν από την αλιεία το αλιευτικό εργαλείο «βιντζότρατα» και να συνεχίσουν να λειτουργούν με τα υπόλοιπα αλιευτικά εργαλεία.

Για το θέμα αυτό, είχα και σχετική αλληλογραφία με την αρμόδια Υπουργό, η οποία με την από 26.3.10 επιστολή της, με διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο σχεδίαζε να αποστείλει στην Ε.Ε. σχέδιο διαχείρισης προκειμένου να το εργαλείο βιντζότρατα να πάρει παράταση για 2 ακόμη χρόνια (η παράταση που είχε δοθεί έληγε στις 31.5.10) και ότι υπήρχε πάντα η δυνατότητα αποζημίωσης των αλιέων για απόσυρση τους σκάφους τους.

Στη συνέχεια στις 28.7.10 υπέβαλα δεύτερη σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία είχε ως εξής:

«Σε συνέχεια της από 15.12.09 ερώτησής και της σχετικής αλληλογραφίας που ανταλλάξαμε όσον αφορά τις βιντζότρατες, επανέρχομαι στο θέμα μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, δηλαδή την απόφαση της Ελληνίδας Επιτρόπου για την Αλιεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση -όπως δημοσιεύθηκε στον ελληνικό Τύπο- αλλά και την από 22.6.10 επιστολή του Γενικού Διευθυντή Αλιείας της Ε.Ε., η οποία αναφέρεται σε ελλείψεις όσον αφορά το Διαχειριστικό Σχέδιο για την αλιεία με βιντζότρατα που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2010.

Οι σύλλογοι των αλιέων υποστηρίζουν ότι οι ελλείψεις που επισημαίνει η Κομισιόν στο διαχειριστικό σχέδιο, είναι δυνατόν να συμπληρωθούν δεδομένου ότι υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές έρευνες, οικολογικών και άλλων οργανώσεων, που αποδεικνύουν ότι η χρήση του εργαλείου δεν βλάπτει το θαλάσσιο περιβάλλον. Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ 2000-2006 (με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), η επίσημη αξιοποίηση της οποίας θα οδηγούσε ενδεχομένως την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί το αίτημα εξαίρεσης της Ελλάδας από την απαγόρευση χρήσης του εργαλείου.

Για την καλύτερη υποστήριξη της πρότασής τους, μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι προτείνουν τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών-Επαγγελματιών Αλιέων, της Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΚΕΘΕ, που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις της.

Επειδή η κατάργηση της λειτουργίας της βιντζότρατας θα έχει ως επίπτωση την απώλεια εργασίας 1.200 περίπου αλιεργατών στη χώρα μας και άρα στον κοινωνικό ιστό αρκετών παραμεθόριων περιοχών μας και μάλιστα σε μια πολλή δύσκολη οικονομικά εποχή,

Επειδή απομένουν μόνο δύο μήνες από την επίσημη έναρξη της φετινής αλιευτικής περιόδου (1/10/10), διάστημα στο οποίο ενδεχομένως δεν θα έχει ληφθεί οριστική απόφαση, και άρα η χρήση του εργαλείου θα είναι παράνομη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αλιείς και τις οικογένειές τους,


Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

1. Προτίθεται να συμπληρώσει τις ελλείψεις του διαχειριστικού σχεδίου για τις βιντζότρατες, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ε.Ε. και αν ναι, με ποιο τρόπο και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

2. Προτίθεται να συγκροτήσει ειδική επιτροπή που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υποστηρίξει το ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο για τις βιντζότρατες και ποια θα είναι η σύνθεσή της;

3. Προτίθεται να ζητήσει από την Ε.Ε. να επιτραπεί κατ' εξαίρεση στους αλιείς να συνεχίσουν από 1/10/10 να κάνουν χρήση του εργαλείου έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ε.Ε. όσον αφορά την Ελλάδα;»
Στην ερώτηση αυτή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε με το 47/1.9.10 έγγραφο, δια του οποίου με ενημέρωνε ότι μέχρι την τελική αποδοχή ή απόρριψη του διαχειριστικού σχεδίου από την Ε.Ε., δεν δινόταν η δυνατότητα για συνέχιση της λειτουργίας του εργαλείου κατ' εξαίρεση των άρθρων 9 και 13 του Κανονισμού, αναφέροντας ότι στη σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου είχαν ληφθεί υπόψη όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει εξαίρεση για την Ελλάδα όσον αφορά την απαγόρευση χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου, οι αλιείς θα καταφύγουν υποχρεωτικά στη λύση της απόσυρσης και αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μου, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κονδύλι 30 εκ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία (μέτρο 1.1.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το οποίο θα αποζημιωθούν οι αλιείς εκείνοι που θα υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόσυρση του εργαλείου βιντζότρατα. Τα ποσά της αποζημίωσης κυμαίνονται από 50.000 έως 200.000 ευρώ. Όμως οι αποζημιώσεις πρέπει να έχουν εκταμιευθεί μέχρι το αργότερο την 30.12.10 αλλιώς τα χρήματα επιστρέφουν οριστικά στα κοινοτικά ταμεία. Για να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο, πρέπει να προσδιοριστεί η διαδικασία μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις, γεγονός που απαιτεί συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων.

Επειδή είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί -πρόκειται για λίγους βιοπαλαιστές- δεν έχουν κανένα περιθώριο και καμία άλλη επιλογή από την απόσυρση, εισπράττοντας την ανάλογη αποζημίωση, αφού εκείνοι και οι οικογένειές τους θα αντιμετωπίσουν πλέον από την 1 Ιανουαρίου 2011 κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

• Γιατί δεν έχουν προβεί ακόμα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (κοινές υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.) ώστε να προσδιορισθούν οι σχετικές διαδικασίες και να καταβληθούν μέχρι την 30.12.10 οι αποζημιώσεις στους αλιείς εκείνους που θα αποσύρουν τελικά το εργαλείο βιντζότρατα;


Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Κρεμαστινός

 

16oς Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας «ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2010»

 από 3/7/ – 10/7/2010 στις Κυκλάδες και στο Σαρωνικό

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Τζιτζιφιών Καλλιθέας (Ν.Ο.Τ.Κ.) διοργανώνει τον 16o Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2010» για σκάφη καταμετρημένα για ORC International, ORC CLUB και IRC. Ο αγώνας θα διεξαχθεί από Σάββατο 3 Ιουλίου μέχρι το Σάββατο 10 Ιουλίου 2010 στην περιοχή των Κυκλάδων και του Σαρωνικού. Τα νησιά που θα επισκεφθούν αυτό το χρόνο είναι η Τήνος, η Αμοργός (Αιγιάλη) και η Σίφνος (Πλατύς Γιαλός).  Συνδιοργάνωση υποδοχής και φιλοξενίας των σκαφών του αγώνα στο λιμάνι της Τήνου: Δήμος Τήνου, Επαρχείο Τήνου, Οργανισμός Νεολαίας & Άθλησης Δήμου Τήνου, Ναυτικός Όμιλος Τήνου.

Επιμέλεια Νίκος Φώσκολος


 

 

Αίτημα της ΤΕΔΚ Κυκλάδων

για επαναδρομολόγηση του πλοίου ‘’Νήσος Χίος’’στη γραμμή

‘’Πειραιάς – Σύρος – Μύκονος – Χίος – Μυτιλήνη’’»

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ – ΣΥΡΟΣ 841 00 / ΤΗΛ: 22810 – 82875 / 81447  ΦΑΞ: 22810

 – 81131 / 79231 / Email: info@tedkkykladon.gr

Ερμούπολη 27-5-2010 

Επιστολή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλας Ιωάννης, με θέμα: «Αίτημα επαναδρομολόγησης του πλοίου ‘’Νήσος Χίος’’ στη γραμμή ‘’Πειραιάς – Σύρος – Μύκονος – Χίος – Μυτιλήνη’’».

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

            Εδώ και ένα χρόνο περίπου είχε δρομολογηθεί στη γραμμή "Πειραιά – Σύρου – Μυκόνου – Χίου – Μυτιλήνης", το νεότευκτο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο "ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ".

            Μετά από πολλά χρόνια τα νησιά των Κυκλάδων συνδέθηκαν απευθείας με ένα ασφαλές και γρήγορο πλοίο με τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι Κυκλάδες συνδέονται πλέον τακτικά με τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα είχαμε την δυνατότητα επικοινωνίας με όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου, πλην της Κρήτης. Η γραμμή αυτή εξυπηρέτησε την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης μεταξύ των νησιών μας, μιας και έδωσε τη δυνατότητα της ολιγόωρης σύνδεσης της Χίου και της Μυτιλήνης, με έντονα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων και αντίστροφα. Παράλληλα εξυπηρέτησε ένα σημαντικό αριθμό Κυκλαδιτών στρατιωτών και φοιτητών, οι οποίοι υπηρετούν και φοιτούν στη Χίο και τη Μυτιλήνη.

            Τέλος δόθηκε η δυνατότητα σε κατοίκους των νησιών μας, να ανταλλάξουν επισκέψεις, όπως ενδεικτικά σας αναφέρω τις επισκέψεις σχολείων, Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, προσκυνητών, κλπ.

            Η ξαφνική διακοπή των δρομολογίων του ‘’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’’ από τη Σύρο και τη Μύκονο προς τη Χίο και τη Μυτιλήνη, οδηγεί σίγουρα στην οπισθοδρόμηση της ανάπτυξης του τοπικού μας τουρισμού και συμβάλλει στην αποξένωση μεταξύ των αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

            Σας ζητάμε όπως εξεταστεί σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ‘’HELLENIC SEAWAYS’’, η επαναδρομολόγηση του ‘’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’’, στη γραμμή ‘’Πειραιά – Σύρου – Μυκόνου – Χίου – Μυτιλήνης’’, έστω και για μερικές ημέρες της εβδομάδας.

            Προσδοκώντας στην ανταπόκριση του δικαίου αιτήματός μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γραφείου Τύπου της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟ

 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη

Ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ

την από 27/4/2010 κοινή Επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου

 και του Συλλόγου Καφεζυθεστιατόριων Πάρου - Αντιπάρου προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

με θέμα τη διατήρηση της δρομολόγησης του «Νήσου Μύκονος»

στη γραμμή Πειραιά – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος,

την επαναδρομολόγηση ταχυπλόων προς το νησί της Πάρου

 και την επαναλειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκης – Κυκλάδες – Κρήτη.

                                                       Αθήνα, 3.5.2010

                                                           Ο καταθέτων  βουλευτής

                                                            ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

 

"ΧΩΡΙΣ ΠΛΟΙΑ Η ΤΗΝΟΣ"

ΣΗΜ. "Κ.Φ.": Το κατωτέρω έγγραφο μας απεστάλη από το Επαρχείον της Τήνου με τον ως άνω ορθότατον τίτλο.

 

 

 

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ:

 

 «ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

 Η ΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΗΝΟΣ»

 

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2010

                                    

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρωτόγνωρη και ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών Άνδρου και Τήνου, μεταφέροντας ταυτόχρονα την αγανάκτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των θεσμικών φορέων και των κατοίκων των εν λόγω νησιών.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων στην ερώτηση του, υπογράμμισε ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σημειώνεται για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα να προκαλείται αδικαιολόγητος αποκλεισμός στα νησιά της Άνδρου και της Τήνου, καθώς και οικονομική ασφυξία με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ενώ ο συντονισμός και η ευθύνη για την αποτελεσματική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη της Πολιτείας, το αρμόδιο υπουργείο δεν αντέδρασε ως όφειλε επιδεικνύοντας ολιγωρία. Εξέλιξη, που ουσιαστικά «βύθισε» τα εν λόγω νησιά στην μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή απομόνωση των τελευταίων ετών.

Ο Γ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους χιλιάδες νησιώτες και επαγγελματίες των δυο νησιών, καθώς η τακτική σύνδεση τους με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας.

                                                                          Γραφείο Τύπου

 

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΥΡΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΚΡΗΤΩΝ ΣΥΡΟΥ

 

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1860

ΕΔΡΑ : Τ.Θ. 139 – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ – Τ.Κ. 841 00

 

http://kritonsyroy.blogspot.com/

e-mail : syllogoskrhtvnsyroy@yahoo.gr

( 6943 898539

Ερμούπολη, 27 Νοεμβρίου 2009 

ΠΡΟΣ : α) Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

β) Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

γ) κ. Βουλευτές Κρήτης & εκλεγμένοι Κρήτες εκτός Κρήτης και Κυκλάδων

δ) κ. Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου

ε) κ. Νομάρχες Κρήτης και κ. Νομάρχη Κυκλάδων

         στ) Νομαρχιακά Συμβούλια Κρήτης και Κυκλάδων

ζ) κ. Δημάρχους Δήμων Κρήτης και Δήμων Σύρου

η) Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης και Κυκλάδων

θ) Ακτοπλοϊκές εταιρείες Κρήτης

 

ΘΕΜΑ : «Ακτοπλοϊκή σύνδεση Σύρου – Κρήτης»

        Ο Σύλλογός μας από την αρχή του έτους 2009 είχε θέσει με έμφαση το ζήτημα που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρει λύση και απασχολεί έντονα και συνέχεια τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου αλλά και τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο της Σύρου, καθώς και τις αρμόδιες αρχές αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, και αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της νήσου Σύρου με την Κρήτη μέσω της δρομολογιακής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σποράδων – Κυκλάδων – Κρήτης.

        Η μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας σήμερα γίνεται μέσω του λιμένα του Πειραιά, με πιθανότητα και διανυκτέρευσης ή μέσω άλλου νησιωτικού λιμένα με πιθανότητα διανυκτέρευσης και σε αυτή την επιλογή,

γεγονός που σημαίνει πολύ σημαντικό επιπλέον κόστος μεταφοράς.

        Τα μέλη, οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, καθώς και οι κάτοικοι των λοιπών σταθμών αυτής της δρομολογιακής γραμμής, και φυσικά οι τουρίστες από την ενδοχώρα αλλά και την Βαλκανική ενδοχώρα, έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή,

άνετη και όσο το δυνατό ταχύτερη μετακίνηση τους από και προς τους προορισμούς τους.

        Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδαφική συνοχή, αναγνωρίζει την ανάγκη ότι, οι διάφορες περιοχές της, πρέπει να επικοινωνούν και να συνδέονται μεταξύ τους, με τακτική συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση

με την ενδοχώρα, με σύγχρονα, αξιόπλοα και γρήγορα πλοία.  

        Επίσης οι προκηρύξεις των δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να εξασφαλίζουν ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές. Όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες. Η επιδότηση για την θαλάσσια επικοινωνία της ηπειρωτικής χώρας με τη νησιωτική χώρα δίνεται μετά από πιστοποίηση

ότι η εταιρεία που παρέχει υπηρεσία κάλυψε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Απαιτείται βούληση και τόλμη από την πολιτεία. Δυστυχώς όμως οι επιλογές στα πλοία και στις δρομολογιακές γραμμές υπαγορεύονται από τα οικονομικά συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που θα έχουν, και για αυτό επιλέγουν πλοία παλιά,

βρώμικα και αργά, σε γραμμές χαμηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.

        Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο η επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σποράδων – Κυκλάδων – Κρήτης, με πλοίο σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές και επίσης να υπάρχει όρος στην ηλικία του πλοίου να μην είναι μεγαλύτερη των δέκα (10) ετών και ότι θα εκτελεί τα δρομολόγια σε συγκεκριμένους χρόνους.

        Οι πολίτες της νησιωτικής χώρας αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και επιβάλλεται να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με  τους πολίτες που μένουν στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό σημαίνει ισονομία στους πολίτες και σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Για αυτό η Πολιτεία οφείλει άμεσα να εξασφαλίσει την εδαφική συνοχή και την πρόσβαση όλων μας σε οποιοδήποτε σημείο,

όπως απολαμβάνουνε οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας με την κατασκευή μεγάλων τμημάτων εθνικών οδών.

Το πρόβλημα παραμένει και είναι όλων μας. Σας διαβιβάζουμε την αγωνία των μελών και φίλων του Συλλόγου μας, αλλά και των κατοίκων της νήσου Σύρου, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης στην στεριά, και ειδικά στον τόπο μας, στην Κρήτη.

Δεν θα σταματούμε ούτε στιγμή να θέτουμε το ζήτημα τις επαναδρομολόγησης της ακτοπλοϊκής αυτής γραμμής. Στην Ελλάδα του 2009 δεν είναι δυνατό να μην έχουν θαλάσσια επικοινωνία τα δύο άκρα της. 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΣ. ΚΑΛΥΒΑΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΤΣΙΜΠΙΜΠΑΚΗ

 

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΥΡΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

 

 

• ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ KYKΛΑΔΩΝ

 ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ

 ΑΙΓΑΙΟΥ


Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΚΑΙ ΖΗΤΑΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΑΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ

ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»


Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2009


Την έντονη ανησυχία του για τις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε Κυκλάδες και στο Αιγαίο

γενικότερα που κινδυνεύουν να διακοπούν, καθώς και την μείωση των προβλεπόμενων από το προσχέδιο

του Προϋπολογισμού πιστώσεων για τις άγονες γραμμές, εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης

με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Μεταφορών,

Υποδομών και Δικτύων.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων εκδηλώνει τον προβληματισμό του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες σύστασης του αρμόδιου φορέα που ασχολείται με τη διαχείριση των ακτοπλοϊκών θεμάτων (Επανασύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών και κατανομή αρμοδιοτήτων) και υπογραμμίζει ότι οι πρόχειρες λύσεις, όπως η παράταση των επιδοτούμενων δρομολογίων κατά ένα μήνα, δεν αρκούν για να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Αιγαίο.
Παράλληλα, ο Βουλευτής Κυκλάδων δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την μείωση των πιστώσεων που προβλέπονται για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών (στα 41 εκατ. €) σε σχέση με το παρελθόν (Το 2003 για 50 άγονες γραμμές καταβλήθηκαν 25,2 εκατ. €, το 2004 για 50 άγονες γραμμές δόθηκαν 25 εκατ. €, το 2005 για 55 άγονες γραμμές δόθηκαν 41 εκατ. €, το 2006 για τον ίδιο αριθμό άγονων γραμμών δόθηκαν 45 εκατ. €, το 2007 για 84 άγονες γραμμές 50 εκατ. €, το 2008 για 84 άγονες γραμμές δόθηκαν 70 εκατ. € και το 2009 για 85 άγονες υπήρχε πρόβλεψη να δοθούν 107 εκατ. €). Πρόθεση που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010 (σελ. 18 του προσχεδίου). Εξέλιξη, που αν συμβεί θα «βυθίσει» σίγουρα τα μικρά νησιά του Αιγαίου στο περιθώριο και την απομόνωση.
Ο Γ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις γύρω από τα θέματα αυτά, μεταφέροντας συνάμα την αγωνία των νησιωτών για το μέλλον των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών μεταφορών. Μεταξύ άλλων επισημαίνει :
«Επειδή, η κατάργηση και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και η προχειρότητα με την οποία μεταφέρθηκαν αυτές στα νεοσύστατα υπουργεία, επιδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης για τον ευαίσθητο τομέα της νησιωτικής Ελλάδος. Επειδή, τα πλοία της γραμμής αποτελούν τις μόνες  γέφυρες σύνδεσης και επικοινωνίας των μικρών νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Επειδή, η τακτική σύνδεση των μικρών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και επιβίωση αυτών. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει διευκρινήσεις και να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της σχετικά με:
• Τις ενέργειες που προτίθενται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη μείωση των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών συνδέσεων σε Κυκλάδες και  στο Αιγαίο γενικότερα. • Την πιθανότητα να μειωθούν οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμό του 2010.• Τα δρομολόγια που αναμένεται να διακοπούν στην ενδεχόμενη μείωση των ανωτέρω  πιστώσεων»


Από το Γραφείο Τύπου του κ. Βουλευτή

 

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ:

 

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ Δινση: Ερμούπολη ΣΥΡΟΣ 84100

 Τηλέφωνο:     2281083000

 FAX:     2281082376

E-maίl: nοmacycl@otenet.gr

Ερμούπολη 19-6-2009

Α.Π.:2686

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

1.Γραφείο Yφυπoυργoύ κου Π. Καμμένου Πειραιά

2.Γραφείο Γενικού Γραμματέα Αιγαίου

κου Χ. Κουρούση Μυτιλήνη

ΘΕΜΑ: Δρομολόγια Ενδοεπικοινωνίας.

    Επειδή έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, επανερχόμαστε

μεταφέροντας την διαμαρτυρία και τα ερωτηματικά των πολιτών των Κυκλάδων και ζητάμε

να δρομολογηθεί ΑΜΕΣΑ το τρίτο πλοίο ενδοεπικοινωνίας το οποίο είχε εξαγγελθεί από το Υπουργείο σας.

ΕπΙσης σας μεταφέρουμε τις διαμαρτυρίες κυρίως των ντόπιων κατοίκων των νησιών μας,

για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των πλοίων ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι και II.

Ζητάμε οι τιμές να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα ώστε να μην επιβαρύνουν

ούτε τους Κuκλαδίτες ούτε να αυξάνουν το κόστος διακοπών στα νησιά μας

σε μια κρίσιμη περίοδο για τον Τουρισμό.

Περιμένουμε άμεσες ενέργειές σας!

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΪΛΑΣ

*****************

Από τη Νομαρχία Κυκλάδων

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-6-2009

Επειδή προφανώς η καταχωρημένη πληροφορία στο διαδίκτυο (site Παναγιώτη Μυτιληναίου)

 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε στους κατοίκους της Θήρας τα παρακάτω:

Σε σχετικά ερωτήματα του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας υπήρξαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι παρακάτω

απαντήσεις:

1.    Με το υπ’αριθμ. 12527/19-3-2009 έγγραφό του, το ΥΠΕΧΩΔΕ μας γνωρίζει μεν ότι για την

 κατασκευή του στεγάστρου μπορεί να γίνει αλλαγή του Π.Δ. ΖΟΕ Θήρας αλλά χρειάζεται

οπωσδήποτε η έκδοση

νέας ΚΥΑ (ΥΠ.ΠΟ και γΠΕΧΩΔΕ) ή επικαιροποίηση της παλιάς.

2.    Με το υπ’αριθμ. 18150/4-6-2009 έγγραφό του το ΥΠΕΧΩΔΕ επαναλαμβάνει την ίδια άποψη

 για δυνατότητα παρέκκλισης από τη ΖΟΕ με τη διευκρίνηση ότι αυτό γίνεται μόνο με ΚΥΑ

(ΥΠ.ΠΟ ­ΥΠΕΧΩΔΕ).

Συμπληρωματικά δε, ενημερώνουμε τους κατοίκους ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας και της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού (κ. Μπαλτάκο) και το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί συντόμως, αν ήδη δεν έχει αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση μέσω του νομοσχεδίου που αφορά τους μεσογειακούς αγώνες.

Παρακαλούμε λοιπόν να μη διασπείρονται λανθασμένες φημoλoγίες

 χωρίς πρώτα να υπάρχει σφαιρική ενημέρωση.

 

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΜΗΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

ΜΗΛΟΣ 23.4.2ΟΟ9

ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΜΗΛΟΥ                                          ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
ΤΗΛ: 2287021100-23209
                                  ΤΗΛ: 2287021249-21485
FΑΧ: 2287021007                                                 FΑΧ : 2287021368


Αξιότιμοι Κύριοι,
Παρά τις επα
νειλημμένες διαμαρτυρίες μας, στις οποίες ουδεμία απάντηση πήραμε μέχρι σήμερα και επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι λύση δεν πρόκειται να υπάρξει στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης στις άγονες γραμμές Πειραιάς-Μήλος-Θήρα-Ηράκλειο-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος με πλοία αξιόπλοα, αξιόπιστα και συνεπή,


ΑΠΟΦΑΣΙ
ΖΟΥΜΕ
Απ
ό Παρασκευή 1-5-2009 κινητοποιήσεις των φορέων και κατοίκων του νησιού μας.
Εφόσον παραμείνουν τα πλοία της εταιρείας G. A. Ferries, η οποία με την ανοχή της Πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών, μας έχει προξενήσει κοινωνική και οικονομική καταστροφή, δεν θα επιτρέψουμε την προσέγγιση των πλοίων της στο λιμάνι του Νησιού μας.
Η δίκαιη α
παίτησή μας για ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες, που θα υπηρετούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για επαρκή ακτοπλοϊκή μετακίνηση και θα ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες επικοινωνίας μας με την υπόλοιπη Ελλάδα, καταπατούνται βάναυσα.
Από το Νοέμβριο του 2008
μέχρι και σήμερα που έχει γίνει απευθείας ανάθεση δημόσιας υπηρεσίας σε πλοία της προαναφερόμενης εταιρείας στη συγκεκριμένη γραμμή, τα δρομολόγια δεν εκτελούνται.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια
. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.
Οδηγού
μαστε στην τελική καταατροφή. Αυτό όμως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει. Θα αντισταθούμε ενωμένοι, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας στα νησιά μας.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Θεωρούμε ότι τα νησιά μας συνεισφέρουν τα μέγιστα στην δημόσια οικονομία της Χώρας και δικαιούνται τουλάχιστον το σεβασμό και την ιδιαίτερη προσοχή της Πολιτείας και όλων των Πολιτικών Κομμάτων στα μεγάλα προβλήματά τους.-

       Η ΕΠΑΡΧΟΣ ΜΗΛΟΥ                                                               Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΗΛΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ                                                            ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΪΝΗΣ

 

 

• ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

 

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ…80 ΩΡΕΣ!!

 

Το κάτωθι έγγραφο δικαιολογεί απολύτως το «αλαλούμ» του ακτοπλοϊκού  των νησιών μας κατά την διάρκεια της κρισιμότερης περιόδου του χειμώνα κατά την οποία είναι αναγκαιότατο

να υπάρχη διασύνδεση των νησιών μας με τα μεγάλα κέντρα και με τα μεγάλα νησιά,

κάτι ανύπαρκτον προς το παρόν, ενώ κατά το πιο κάτω, ναι μεν πηγαίνεις μετά από κάποιο ταξείδι άκρας ταλαιπωρίας, αλλά δεν μας αναφέρεται το πότε ξαναγυρίζεις από εκεί που ξεκίνησες! (Από πληροφορίες μας σταματάει το Ε/Γ-Ο/Γ ΚΕΝΤΕΡΗΣ τα δρομολόγιά του, ενώ για τις   άγονες γραμμές θα γίνη σύσκεψη για να παρθή απόφαση τον Μάρτιο του 2009!)

 

Και επειδή οι διαμαρτυρίες των νησιωτών μας εμφανώς μακρόθεν

δεν ακούγονται σε όλους,

θα προτείνουμε οι εκπρόσωποι του κράτους που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, να πάνε  ως κατωτέρω - για του λόγου των διαμαρτυριών το αληθές -, μήπως και ακούσουν τους νησιώτες μας!!

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

   ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μυτιλήνη 20-1-2009 Αρ.πρωτ.ΔΜ/Φ.231.09/508

.....................................................................................

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ

 Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΙΛΕΝΑ» ΣΤΙΣ 20/01/09.

ΣΧΕΤ.: α) Η αριθ. πρωτ. ΔΜ/Φ/231.01/10885/31-10-08 απόφαση ΥΕΝΑΝΠ.

β)Η αριθ. πρωτ. ΔΜ/Φ.231.01/12024/26-11.08 απόφασή μας,

γ)Η υπ’' αριθμ, 99/2008 υπογραφείσα σύμβαση με ΠΑΡΟΣ Ν.Ε.

δ) Το αρ. πρωτ. 947/19-1-09  αίτημα G.A. FERRIES.

ε) Το με ΩΠ: 20123/01·09 Σήμα ΥΕΝΑΝΠ/ΔΘΣ/Α'

Εγκρίνεται η εκτέλεση δρομολογίου με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας

του Ε- o/r «ΜΙΛΕΝΑ» στις 20/01/09 αντί 22/1/09, λόγω βλάβης του Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΑΡΙΝΑ»και επίσχεσης εργασίας του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ  «ΡΟΜΙΛΝΤΑ»

για εξυπηρέτηση εκτάκτων συγκοινωνιακώv αναγκών ως κάτωθι:

ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 17:00.

Για :

ΚΥΘΝΟ (21:10-21 :30) - ΣΕΡΙΦΟ (23:30-23:50) - ΣΙΦΝΟ (00:40-1:00) - ΚΙΜΩΛΟ (02:02.20) ­- ΜΗΛΟ (Ο3:20-3:40) -ΦOΛΕΓANΔPO (06:10-06:30) - ΣΙΚΙΝΟ (07:20-07:40) - Ι0 (08:10-08:30) - ΘΗΡΑ (10:10-10:30) - ΑΝΑΦΗ(12:20-12:40) - ΗΡΑΚΛΕIΟ (17:30-19:00) – ΚΑΣΟ (01:20-01:40) - ΚΑΡΠΑΘO (03:10-03:30) - ΧΑΛΚΗ (06:50-07:10) - ΡΟΔΟ (9:30)ΠΕΜΠTH

 

 

• ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ των Μικρών Κυκλάδων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 3/11/2008 

 

Ο Νοµάρχης Κυκλάδων ευρισκόµενος σε συνεχή

επικοινωνία µε τον Υφυπουργό Εµπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Π. Καµµένο και το Γεν. Γραµµατέα του ιδίου Υπουργείου κ. Χρήστο Κουρούση, µε ιδιαίτερη ικανοποίηση µπορεί µε το παρόν δελτίο και σύµφωνα µε επιβεβαιώσεις του Υπουργείου, να δηµοσιοποιήσει ότι το ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι ξεκινά και πάλι, µε απευθείας ανάθεση,

τα δροµολόγια που εκτελούσε το πλοίο ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ

ενώ εντός δεκαπέντε ηµερών θα επιστρέψει και το ΑΙΟΛΟΣ KENΤEPHΣ I Ι

το οποίο θα συνεχίσει τα δροµολόγια που εκτελούσε το ΠANAΓlA ΤΗΝΟΥ

Τα δροµολόγια αυτά θα συνεχιστούν µέχρι να ολοκληρωθεί η επανάληψη του ανοιχτού διαγωνισµού από τον οποίο ο Νοµάρχης, σύµφωνα µε επαφές και πληροφορίες

που έχει συγκεντρώσει, προσδοκά ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσµα.

Ο Νοµάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του

προς την ηγεσία του πρώην Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Π. Καµµένο και Χ. Κουρούση, γιατί για άλλη µια φορά επιβεβαιώνεται η άριστη μεταξύ τους συνεργασία.

 

 

    T.: 210. 9690950                                                                                   www.aegeanspeedlines.gr  

 

www.dash-espresso.gr  

info@dash-espresso.gr

 

T.: 22310 50551-3, Φαξ: 22310 50554, Email: imfth@otenet.gr

www.dimostinou.eu

 

 

www.bluestarferries.com

   

ΕNΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.) -ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ 25, 106 74 ΑΘΗΝΑ,

ΤΗΛ.:  210 7220 875, ΦΑΞ: 210 7215 129

www.edipt.gr  info@edipt.gr

 

All Tinos in a site. Το μυστικό σου!

www.tinosecret.gr

''ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΦΩΣ''

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

Εκδότηs: Ελένη Ιωάν. Τερζοπούλου

 

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασ. Παύλου 118,

Πειραιάs , T.K. 18533

 

Τηλέφωνο / Φαξ & Τηλεφωνητής: +30 210 4110117

Φαξ: +30 210 8955289

''KYKLADIKON FOS''

NEWSPAPER OF CYCLADES

 

Publisher: Heleni Ioan. Terzopoulou

 

Address: 118 str. , Vas. Paulou,

Piraeus , P.O. 18533

 

Telephone / Fax & Answering Machine: +30 210 4110117

Fax: +30 210 8955289

http://kykladikonfos.gr

 

http://kykladikonfos.com

 

http://kykladikonfos.eu

e-mail:

terzopoulou@kykladikonfos.gr

©2005 - 2017

all rights reserved