Νίκος Συρμαλένιος: Αναφορά κατέθεσε στη βουλή για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Σύρου


Δελτίο Τύπου | Πάρος, 06/10/2020

Νίκος Συρμαλένιος

Αναφορά κατέθεσε στη βουλή
για την αναστολή λειτουργίας
του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Σύρου

Ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσε στη Βουλή αναφορά την επιστολή- διαμαρτυρία του κ.Κωνσταντίνου Ιωάν. Καταγά σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Σύρου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και σχεδόν 7 μήνες.
Επισυνάπτεται στην διαμαρτυρία του η από 23/9 σχετική με τη θέμα επιστολή του Συλλόγου Στήριξης ΑΜΕΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου.


Ακολουθεί (συνοπτικά) η ως άνω επιστολή
του κ.Κωνσταντίνου Ιωάν. Καταγά:

Θέμα: Λειτουργία ΚΕ.Φ.Ι.Απ. Σύρου

1. Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.18155/2020 “Συστάσεις για την αποφυγή επισκεπτηρίων σε Κέντρα Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας”, Αθήνα, 14/ 03/2020 της ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙ-
ΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΟΣ , ΤΜΗΜΑ Α΄. ([email protected]).
2. Α.Π. ΑΠΑΠ/35552/3.7.2020 της 2ης ΔΥΠ Πειραιώς & Αιγαίου. ([email protected]).
3. Η από 23/09/2020 επιστολή του Συλλόγου Στήριξης ΑΜΕΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» προς τον Διοικητή του Β&Π Νοσοκομείου Σύρου.

Κύριε Διοικητά,

με δική σας απόφαση, κατ’ερμηνεία του σχετ.1, από την 14η Μαρτίου 2020 σταμάτησε η λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Σύρου με αιτιολογία τα μέτρα κατά της πανδημίας του covid-19, «κλείσιμο» το οποίο εντάξατε στο γενικότερο lockdown πανελλήνια και κοινοποιήθηκε σε μας τηλεφωνικά από τους φυσικοθεραπευτές μας του ΚΕΦΙΑ Σύρου.

Το Νοσοκομείο δεν προέβη τότε αλλά ούτε και μέχρι σήμερα, σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τους ασθενείς του ΚΕΦΙΑπ οι οποίοι είχαν θεραπείες σε εξέλιξη και οι οποίες με την απόφασή σας διεκόπηκαν. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, σχεδόν 7 μήνες μετά, με κλειστό το ΚΕΦΙΑπ Σύρου, δεν έχουμε καμμία πληροφόρηση καθ’όσον η σωματική(φυσική) και ψυχική υγεία μας συνεχίζει να καταρρέει.

Με δεδομένη τη διαμορφωμένη κατάσταση όπου χώροι του ΚΕΦΙΑπ όπως οι κοιτώνες ημερήσιας νοσηλίας, έχουν διατεθεί με αποφάσεις διοικητή (όχι δική σας αλλά προηγούμενου διοικητή) σε άλλες χρήσεις, η θεραπευτική πισίνα υδροθεραπειών δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, παρότι είχαμε διαβεβαιώσεις για την απαιτούμενη επισκευή και λειτουργία της, η μείωση της διάθεσης οδηγού για τη μετακίνηση ΑμεΑ από την οικία τους στο ΚΕΦΙΑπ και άλλες ενέργειες που έχουν μειώσει δραματικά τη δυνατότητα υλοποίησης θεραπειών των ΑμεΑ του νησιού και ευρύτερα του νομού, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι για άλλη μια φορά οδηγηθήκατε στην εύκολη απόφαση να «αγνοήσετε» τις ανάγκες της ευαίσθητης ομάδας των ΑμεΑ.

Η στάση σας αυτή μας δημιουργεί το συναίσθημα ότι για άλλη μία φορά ο ευαίσθητος πληθυσμός των ΑμεΑ για σας δεν «υπάρχει».
Από την 3η Ιουλίου σύμφωνα με το σχετικό 2, τα υπόλοιπα ΚΕΦΙΑπ του Αιγαίου (Χίος, Ρόδος, Σάμος, Μυτιλήνη) λειτουργούν κανονικά εφαρμόζωντας όλα τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη Σύρο παραμένει κλειστό, διότι εσείς αποφασίσατε να απασχολήσετε του εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές σε άλλη θέση στο νοσοκομείο (τους είδαμε με έκπληξη εκεί να κάνουν εργασίες φύλακα) και επιπρόσθετα να μην ασχοληθείτε καθόλου για την τύχη των ΑμεΑ, παρ’ότι το ΚΕΦΙΑπ στεγάζεται σε αυτόνομο κτήριο όπου οι «οδηγίες αντιμετώπισης της πανδημίας» μπορούν να εφαρμοστούν από το ίδιο προσωπικό και τους θεραπευόμενους με τους συνοδούς τους.

Η ευαίσθητη ομάδα των ΑμεΑ έδειξε και δείχνει πάντα κατανόηση στα προβλήματα έχοντας συνηθίσει να τα αντιμετωπίζει με υπομονή και εργατικότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προβήκαμε σε καμμία ενέργεια μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όμως ο χρόνος τρέχει εις βάρος της υγείας μας.
Δεν θα αναφερθώ για άλλες πιέσεις που δεχόμαστε εμείς οι ΑμεΑ λόγω της κατάστασης της πανδημίας διότι θέλω να περιοριστώ μόνο σε αυτά που είσαστε αρμόδιος.

Ο σύλλογος Στήριξης ΑΜΕΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» σας απέστειλε επίσης τη σχετική 3 επιστολή για το ίδιο θέμα από 23/09/2020 την οποία επισυνάπτω. Αυτή η επιστολή, από όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν έχει ακόμη απάντησή σας. Σας αποστέλλω την παρούσα επειδή,

  1. Ανήκω στην κατηγορία ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 85% και η υγεία μου επιβαρύνεται ιδιαίτερα με την επτάμηνη διακοπή λειτουργίας του ΚΕΦΙΑπ Σύρου και την ξαφνική διακοπή των θεραπειών μου.
  2. Δεν έχουμε, οι ΑμεΑ, σχετική πληροφόρηση για τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα για οικονομικούς λόγους δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επίσης δεν είναι δυνατόν να καλύψει
    το κενό. (Ιατρικά ιστορικά θεραπευομένων, υποδομές, πρωτόκολλα πανδημίας κλπ).
  3. Οι απώλειες που υποστήκαμε με τη διακοπή των θεραπειών δεν αναπληρώνεται απλά και η κατάπτωση της σωματικής (φυσικής) και ψυχικής μας υγείας είναι ορατή.
  4. Οι ενέργειές σας πλήττουν την υγεία μας και πιθανά κινούνται στα όρια της νομιμότητας.

Σας παρακαλώ όπως, αποκαταστήσετε τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑπ άμεσα, όπως το σχετ.2 σας επιτρέπει, και να μας ενημερώσετε σχετικά διότι η σωματική (φυσική) και ψυχική υγεία όλων των θεραπευομένων ΑμεΑ εξαρτάται από μακροχρόνια προγράμματα και όχι από εβδομαδιαίες ή μηνιαίες ρυθμίσεις.

Αυτά δε που χάσαμε από την σωματική (φυσική) και ψυχική μας υγεία αυτούς τους επτά μήνες δεν αναπληρώνονται γραμμικά αλλά απαιτούν πολλαπλάσια πάλη και ενασχόληση με εξειδικευμένο προσωπικό (φυσίατρους, φυσιοθερασπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γυμναστές κλπ.).

Αναμένοντας τις ενέργειές σας
στη διάθεσή σας

Κωνσταντίνος Ιωάν. Καταγάς