2018 – 2008 | A Ρ Θ Ρ Α ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ (από τη παλαιότερη ιστοσελίδα μας)

Άρθρα

A Ρ Θ Ρ Α

ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

συναδέλφων, συνεργατών, πολιτικών,

φίλων aναγνωστών κ.ά. που δεν πρόλαβαν να

δημοσιευθούν στην εφημερίδα μας,

 ή που επαναλαμβάνονται λόγω του ενδιαφέροντος και της σπουδαιότητός τους ή απλά, που ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ…

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ "ΛΙΝΚ" ΜΑΣ:

 

http://kykladikonfos.gr/anakoinwseis_efhmeridas/

anakoinwseis_efhmeridas.htm

 

ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΥΧΗ ΜΑΣ

ΥΠ’ ΑΡ. 721 ΚΑΙ ΥΠ’ ΑΡ. 722

ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ

"ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΦΩΣ"

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑ ΕΡΓΟ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ…

 

ΙΩΑΝΝΗ ΦΛΕΒΑΡΗ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΕΝΟΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Σε κάθε βάπτιση υπάρχει η επόμενη μέρα. Είναι η πρώτη μέρα μετά το μύρο και το λάδι της κολυμπήθρας. Συνήθως το όνομα του μωρού είναι εκ των προτέρων γνωστό. Ήδη το προσφωνούν με αυτό γονείς, παππούδες, θείοι και λοιποί συγγενείς. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις το παιδί παίρνει άλλο όνομα από αυτό που επιθυμούν οι γονείς του, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων. Επιθυμίες συμπεθέρων, απαιτήσεις του τύπου «να μπει το όνομα του πατέρα μου ή της μάνας μου» ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το παιδί είναι ταμένο σε κάποιον Άγιο της Εκκλησίας μας και παίρνει από εκεί το όνομά του. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε βάπτιση της οποίας προηγούνται διαφωνίες και διενέξεις προκαλεί φασαρίες, γκρίνιες και τσακωμούς που ξεκινούν πριν από αυτήν και συνεχίζουν μετά. Τι όμως συνέβη στην περίπτωση του «κράτους των Σκοπίων» που τώρα το ονόμασαν οι δυο πρωθυπουργοί, επιτελώντας χρέη νονού, όπως οι ίδιοι ήθελαν;;;

Ξημέρωσε λοιπόν η πρώτη μέρα με ένα νέο όνομα της χώρας στα βόρεια σύνορά μας όμως το αρχικό πρόβλημα να παραμένει. Υπάρχει θέμα σφετερισμού του ονόματος της «ξακουστής» Μακεδονίας μας και της Ελληνικής ιστορίας.  Παραμένει η άρρηκτη σύνδεση του ονόματος της Μακεδονίας μας με ζητήματα αλυτρωτισμού ενός Σλαβικού εθνικού μορφώματος που κάρφωσε σαν καρφί στα πλευρά και στα βόρεια σύνορά μας ο μεγαλόσχημος Γιόζιπ Μπροζ ή άλλως ο διαβόητος στρατάρχης Τίτο που απολάμβανε και στη χώρα μας αναγνώριση, τιμή και μεγαλεία, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε έπρεπε να κλείσει το θέμα, όταν πιθανώς και οι δυο υπερδυνάμεις και αντίπαλοι του μετέπειτα «ψυχρού πολέμου» θα έπαιρναν για δικούς του λόγους ο καθένας το μέρος μας…

Δεν θα προβώ σε ιστορική αναδρομή διότι υπάρχει τόση πίκρα σήμερα στην Ελλάδα που οι περισσότεροι σταματούν να διαβάζουν ή να ακούν, όταν αρχίζει κάποιος να εξιστορεί τα περί σλαβομακεδονικής γλώσσας, την διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και όσα ακολούθησαν καθώς και τα θέματα του αλυτρωτισμού του κράτους αυτού των νότιο-σλάβων που στρέφονται εναντίον μας, εναντίον της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, ενδεχομένως και τρίτων χωρών αποσκοπώντας στην ταύτιση του όρου Μακεδονία (ιστορικού, γεωγραφικού, πολιτικού, οικονομικού, διοικητικού) με την εθνική υπόσταση και πολιτική οντότητα του κρατιδίου. Υφίσταται και θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται στα βόρεια σύνορά μας, σειρά ανιστόρητων και ανυπόστατων διεκδικήσεων με δυνητική και πιθανή παρανόηση κάθε τρίτου για το τι σημαίνει «Μακεδονία», σε ποιον ανήκει και ποιος είναι ο κληρονόμος της ιστορίας της που για όλους εμάς είναι η ιστορία του Ελληνικού Έθνους, η δική μας ιστορία.

Με αγωνία όμως και με ανοιχτές τις πληγές που προκαλεί σε όλους τους Έλληνες η αδικία, η απώλεια ή η διακινδύνευση Εθνικών ζητημάτων και οι τριγμοί, οι εντάσεις και ο αναθεωρητισμός που έπονται, διατυπώνουμε ευθέως διαφωνία προς το γκρίζο περιεχόμενο της συμφωνίας με τις μεγάλες επιφυλάξεις που γενούν τα ερωτήματα που όλοι γνωρίζουμε και διατυπώνουμε προς τους εμπνευστές αυτής της ονοματοδοσίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Σχολιάζοντας…

Υπουργός διεμαρτυρήθη ποτέ

για τα βασανιστήρια των Ελλήνων;;

 Γράφει ο Μιχαήλ Στρατουδάκης

Τους βλέπομεν μάλλον αλλαζωνικούς και πάντα εύχαρεις, να εισέρχονται στην αίθουσαν του Υπουργικού Συμβουλίου για να συσκεφθούν και να λάβουν αποφάσεις επί  του οικονομικού μέλλοντος της Ελλάδος, των σχέσεων μετ΄ άλλων κρατών, αλλά και για την ευμάρειαν των κατοίκων. Άλλωστε γι΄ αυτόν εξελέγησαν, ώστε  να υπηρετούν την Ελλάδα μετά σθένους, παρρησίας και ευθυφροσύνης.

Εκάστην φοράν που συσκέπτονται, έχει προηγηθεί κάποια δραματική ληστεία σε οικίαν ηλικιωμένων ή μη, έχουν δαρεί ανηλεώς οι ληστευόμενοι, έχουν μαχαιρωθεί, έχουν δεθεί χειροπόδαρα, έχουν φιμωθεί, αιμορραγούν αλλά δεν δύνανται να καλέσουν σε βοήθειαν. Άλλοι σφαγιάζονται ως πασχαλινοί αμνοί. Τράπεζες αλώνονται,  καταστήματα «λαχανεύονται», μηχανήματα αυτομάτου πληρωμής αρπάζονται, χρηματοκιβώτια βαρέα κλέπτονται από επιχειρήσεις και πάσης μορφής απειράριθμα ανομήματα συμβαίνουν καθημερινώς και σε εκτεταμένην κλίμακα. Άτομα συλλαμβάνονται ως όμηροι, άλλοι σφαγιάζονται ως κοτόπουλα, άλλοι παραβιάζουν θρασύτατα τους κανόνες οδηγήσεως  αφανίζοντας ανθρώπινες ζωές. Γενικώς ο Ελληνικός πληθυσμός βιώνει μίαν φρικιαστικήν, τρομακτικήν, ανυπεράσπιστην ζωήν, καταδιωκόμενος συνεχώς από λαθρέποικους στο σύνολον, οι οποίοι αφικνούνται ανεμποδίστως, για να σκοτώνουν και να ληστεύουν μάλλον ανεξέλεγκτοι!!

Όλα αυτά τα γνωρίζουν και τα βλέπουν στις τηλεοράσεις οι Υπουργοί;;;;

Ερωτώ ως κατατρεγμένος και κατατρομαγμένος πολίτης.

Διεμαρτυρήθη ποτέ Υπουργός εντός του Υπουργικού Συμβουλίου για τα φρικτά βασανιστήρια που βιώνουν οι Έλληνες; Εξέφρασε την απόλυτην ανησυχίαν του για το μέλλον των Ελλήνων; Του απήντησε ο Πρωθυπουργός και οι καθ΄ ύλην υπεύθυνοι Υπουργοί τι μέτρα έλαβαν για άμεση προστασίαν των δεινώς και ανηλεώς  καταδιωκομένων και ραβδιζομένων Ελλήνων; Αν δεν έλαβεν απάντηση κτύπησε την χείραν του επί της τραπέζης του υπουργικού Συμβουλίου και να φωνάξει ότι «ζητώ άμεση προστασίαν των πολτών»;; Μάλλον δεν έγινε ποτέ κάτι ανάλογον διότι όλοι φροντίζουν την παραμονήν στον θώκον και την επανεκλογήν ως «καλά παιδιά». Άγνωστον επίσης αν συζητούνται τα δράματα των Ελλήνων στο υπουργικόν Συμβούλιον. Η αδυναμία αντιδράσεως οφείλεται και στην λανθασμένην συνταξιοδότηση εκ του βουλευτικού αξιώματος, κάτι που πολλάκις έχομεν προτείνει  να καταργηθεί, αλλά αποφέρει παχυλά οφέλη και δεν θίγεται.

Καίπερ άδικον γίνεται πράξις κατά το δή λεγόμενον.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Σχολιάζοντας…

Εβρίτικα σύνορα βατά μόνον εκ τουρκίας!!!

Γράφει ο Μιχαήλ Στρατουδάκης

Τα σύνορα στον  Έβρον τα οποία χωρίζουν την Ελλάδα με την Τουρκίαν, είναι βατά σε όλους μόνον όταν προέρχονται από την τουρκίαν. Όταν διασχίζονται  από Ελλάδα προς τουρκίαν απαγορεύεται ρητώς και η πράξη τιμωρείται. Τρανόν παράδειγμα,  η λόγω απωλείας των διαχωριστικών ορίων ένεκεν σφοδρής κακοκαιρίας των δύο Στρατιωτικών μας, οι  οποίοι τα «παρέβησαν»  (αν συνέβη κάτι τέτοιον) και αμέσως συνελήφθησαν κρατούμενοι έως σήμερα επί δύο και πλέον  μήνες!!!

Στα δικά μας εδάφη, από την πλευράν της τουρκίας καθημερινώς  γίνονται δεκάδες παραβιάσεις των συνόρων και οι παραβάτες δεν συλλαμβάνονται αλλά οδηγούνται σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Δηλαδή τους λέμε και «ευχαριστώ» από πάνω!  Όλες αυτές οι ορδές που έρχονται προς Ελλάδα δεν πλησιάζουν  την οριογραμμήν από την πλευράν της τουρκίας; Φυσικά ναι. Γιατί οι τούρκοι στρατιώτες δεν αντιδρούν; Δεν είναι εκεί στρατιωτική και απαγορευμένη ζώνη; Ή μόνον μέρος των συνόρων φρουρείται;  Θα ήταν απίθανον κάτι τέτοιο. Επομένως οι τούρκοι βοηθούν να εισρέουν στην Ελλάδα λαθρέποικοι από κάθε σημείον  του πλανήτη. Στην έσω των συνόρων πλευράν δραστηριοποιούνται ως «ξεναγοί» και ως βαρκάρηδες υπήκοοι διαφόρων χωρών Μαρόκου, Αλγερίας, οι οποίοι διαπερνούν τους λαθρεποίκους δια του Έβρου σε ασφαλές σημείον. Πρόκειται για δουλεμπόρους, αλλά κανείς δεν τους εκδιώχνει από τα Ελληνικά εδάφη!!

Με την πραγματικήν αυτήν κατάσταση δήλον καθίσταται ότι η Ελλάδα έχει ελεύθερα τα σύνορά της προς όλους, ενώ η τουρκία αυστηρώς και επί ποινή κλειστά. Κλειστά τα έχουν και  η Αλβανία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία. Που οφείλεται η απόλυτη αδιαφορία των Ελλήνων; Μας το επιβάλλουν ξένα κέντρα; Οι δε εισροές είναι κατά χιλιάδες καθημερινώς σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας, του πενομένου και δυστυχισμένου Λαού της.

Ερώτημα: Γιατί να είναι αφύλακτα τα χερσαία σύνορα; Αν παραμένουν αφύλακτα γιατί  καθιερώθησαν; Γιατί δεν γίνεται  φράγμα καθ’ όλον το μήκος όπως αυτό που  ήδη υπάρχει;;

Και στα θαλάσσια σύνορα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη απαγόρευση. Καμμία παράβαση. ‘Ολοι  τα προστατεύουν γιατί εμείς αγνοούμεν τις υποχρεώσεις μας  έναντι της εθνικής κυριαρχίας; Η απόλυτη ταπείνωση για την Ελλάδα έχει επέλθει από τα θαλάσσια σύνορα. Δεν θίγεται έστω και ένας Βουλευτής, ώστε  να διαμαρτυρηθεί για το δραματικόν αυτό συμβάν;; Μεθαύριον στις εκλογές όλοι θα αναφέρουν πως αντιδρούσαν στις εισροές λαθρομεταστών!

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Σχολιάζοντας…

Ποίοι θανάτωσαν το αρτιγέννητον;

ΜΑΪΟΣ 2018

Γράφει ο Μιχαήλ Στρατουδάκης

Αρές, επικρίσεις, ποινές ετοιμάζονται κατά νεαρής μητέρας η οποία άφησε το αρτιγέννητον βρέφος της σε ακάλυπτον χώρον αντί να το στέρξει. Ενήργησεν μόνη της ή επηρεάσθη; Το θανάτωσεν η ιδία; Έγινε παιδοκτόνος οικεία βουλήση; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Ευρίσκεται στις λέξεις που εξεφώνησε. «Ντρεπόμουν και φοβήθηκα». Ποίους ντρεπόταν και ποίους φοβήθηκε; Απλούστατα την κοινωνίαν και τίνα  μέλη της, τα οποία είναι βουτηγμένα στην  ανομίαν αλλά δεν βλέπουν τις δικές τους «πομπές». Μόνον να κατηγορούν έχουν επιδεξιότητα. Γυναίκες οι οποίες έγιναν μητέρες χωρίς γάμον είναι κοινωνικώς εξοβελιστέες. «Η αστεφάνωτη»  «το νόθον»,  «το μπάσταρδον». Η πράξη αυτή είναι αντίθετη με τους φυσικούς κανόνες; Όχι. Είναι και φυσιολιογική και επιβεβλημνένη. Και αντί σε όμοιες γυναίκες να είμεθα αρωγοί διότι θα αναθρέψουν ένα παιδί μόνες χωρίς την βοήθειαν του ανδρός, τις κυνηγούμεν για να τις ρίξομεν στα τάρταρα. Ποίοι είμεθα εμείς που εναντιωνόμεθα στην φύση;; Και η ανύπαρκτη πολιτεία τι κάνει για την περίπτωση αυτήν; Τίποτε. Φροντίζει να μη πειράζομεν τα σκυλάκια γιατί επίκειται πρόστιμον 30.000 Ευρώ, να μη θίξομεν τους λαθρομετανάστες ή τους έχοντες παρέκκλιση από το ερωτικώς φυσιολογικόν. Οι ποινές είναι βαρύτατες όπως ενομοθετήθη. Γιατί δεν υπάρχει ποινή αν θίξομεν μίαν γυναίκα ή οποία έτεκε άνευ γάμου;  Απλούστατα διότι αυτό θα ήταν αντίθετον προς τις «αρχές»  της «αξιοπρεπούς» κοινωνίας, η οποία αν και έχει προβεί σε αναρίθμητα όργια,  τώρα  δεν θέλει προγαμιαία τέκνα!!!!

Το νεογνόν το εθανάτωσαν αυτοί οι οποίοι  σκότωσαν τον Σωκράτην. Τρεις άθλιοι τον κατηγόρησαν και παρέστησαν μάρτυρες στο Δικαστήριον, παρασύροντάς  το σε άδικην απόφαση. Τρεις ουτιδανοί έπεισαν δικαστές που δεν θα ήσαν όλοι της πνευματικής υποστάσεως του Σωκράτους. Μία σεσηπυία ομάδα έτυχε αυτό που ήθελε παρασύροντας μίαν κοινωνίαν στο έγκλημα. Έγκλημα κατά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και κατά της ανθρωπότητος διαχρονικώς μέχρι της σήμερον. Είναι η ιδία σάπια κοινωνία η οποία έστειλε στην φυλακήν ή την εξορίαν ή  άφησαν να πεθάνουν εκ  πείνης, ο Πυθαγόρας, ο Μιλτιάδης, ο Αριστείδης, ο Φειδίας, ο Θεμιστοκλής, ο Αισχύλος ο Ευριπίδης, ο Ηρόδοτος, ο Σοφοκλής, ο Αναξαγόρας ο Πλάτων, ο Θουκυδίδης, ο Δημοσθένης και άλλοι πολλοί!! Ποίοι ήσαν ανώτεροι από τις κορυφαίες αυτές Πνευματικές, Φιλοσοφικές, Ιστορικές και Καλλιτεχνικές υπάρξεις; Κανείς  ποτέ  τότε αλλά και μέχρι σήμερον. Και όμως αποβράσματα στην Κοινωνίαν μηχανεύθηκαν την  εξόντωσή τους. Άνθρωποι ραδιούργοι και μηδαμινοί. Απάνθρωποι, διώκτες του πνεύματος και του καλού.

Όμοιοι άνθρωποι δεν έπαψαν να υπάρχουν διαχρονικώς στις κοινωνίες κάτι το οποίον κατά το μάλλον ή ήττον διαπιστώνομεν καθημερινώς.

Η νεαρή κοπέλα που άφησε το νεογόν στον ακάλυπτον του σπιτιού, το έπραξε διότι «ντρεπόταν και φοβόταν» και γι’ αυτό προέβη στην απενονοημένην πράξη. Ποίους φοβόταν; Και γιατί ντρεπόταν; Επραξε κάτι πέραν των φυσικών Νόμων;;

Ποιός θα διδάξει την καθεύδουσαν κοινωνίαν ότι η γέννηση ανθρώπου είναι κορυφαία και ευλογημένη πράξη και ότι οι ΜΗΤΕΡΕΣ πρέπει να έχουν την  απόλυτην εκτίμηση πάντων;;;

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

 

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Καμάρι

Μελέτη αναδείξεώς του από τον  π. Θωμά Συνοδινόν

ΜΑΪΟΣ 2018

Γράφει ο Μιχαήλ Στρατουδάκης

Το εξωκκλήσι αυτό το οποίον βλέπομεν βαδίζοντες εγγύς του ή εισερχόμενοι εν αυτώ σε κάποιαν  ακολουθίαν, δεν γνωρίζομεν  ούτε μπορούμεν να φαντασθούμεν την ιστορίαν του, την  ιδιόρρυθμον τεχνοδομήν του αλλά και το μεγαλείον των τοιχογραφιών του. Το θαυμάζομεν εξωτερικώς και για το «τετράδυμον» και διερωτώμεθα αν υπάρχει όμοιον στην Ελλάδα. Εύλογος η απορία μας, αλλά δεν αποκαλύπτει τον έσω πλούτον που κρύπτει.

Το πολύπλευρον μεγαλείον του Ναού, μας φέρνει στην δημοσιότητα ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, σε εμπεριστατωμένην μελέτην του η οποία έχει καταχωρισθεί στον δεύτερον τόμον του μεγάλου έργου υπό τον τίτλον  «΄Ήρως κτίστης» αφιερωμένον στην μνήμην του Χαραλάμπους Μπούρα, εξ ου ελήφθη ανάτυπον.

Στο έργον υπάρχει κάτοψη του Ναού από τον διαπρεπή επιστήμονα Αρχιτέκτονα Μανώλην Κορρέν, φωτογραφίες  εξωτερικώς και εσωτερικώς και φωτογραφίες τοιχογραφιών ιδιαζόντως σημαντικών και ιστορικών.

Ο Ναός είναι τρίκλιτος, ο αρχικός ήταν δίκλιτος και η πιθανή χρονολογία κατασκευής του είναι περίπου το 800 μ. Χ. δηλ. 300 χρόνια αρχαιότερος της Ι.Μ.Χοζοβιωτίσσης. Ο Ναός είναι κατάμεστος τοιχογραφιών και όπως φαίνεται,  από  τα κονιάματα και τις  ανεύθυνες παρεμβάσεις πρέπει να έχουν χαθεί σημαντικές τοιχογραφίες. Η παρατιθεμένη τοιχογραφία π.χ. του προφήτου Ησαΐου, εξόχως παραστατική, δείχνει τον υψηλόν διάκοσμον που κάλυπτε τους  τοίχους, αλλά και την εφαρμοσθείσαν τεχνικήν. Σώζονται επίσης  τοιχογραφίες  αδιαγνώστων Αγίων και τυχόν αποκάλυψη, ίσως περιέχει και εκπλήξεις, μεγάλες τοιχογραφίες των Αγίων Θεοδώρων, σκηνές από τον βίον της Παναγίας, σπαράγματα αγίων και Ιεραρχών και πλήθος   άλλων σε όλα τα μέρη του Ναού. Πάντα  ταύτα αφήνουν να εννοηθεί στον καθένα το μέγεθος του θησαυρού που ενυπάρχει εντός του Ναού.

Στην περιοχήν εγγύς ή μακρύτερα πρέπει να υπήρχαν άφθονα  οικήματα Αρχαίων, δοθέντος ότι στους τοίχους υπάρχουν αναχρησιμοποιημένοι αρχαίοι λίθοι. Η Αρχαία Αρκεσίνη που είναι πλησίον μας επιβεβαιεί ότι «διέθεσεν λίθους τιμίους » από ναούς ή οικήματά της. Το τεχνικόν λεξιλόγιον είναι άριστον για την επακριβή περιγραφήν κάθε τεμαχίου, μέλους ή σχήματος π.χ. «χαμηλόν έξαρμα», «καμαροσκεπές παρεκκλήσιον» «εγκάρσιον τόξον», «παράθυρα δίλοβα»,, «λαξευτός πεσσίσκος», «κοσμήτης», «άντυξ», «ανεικονικός διάκοσμος» και πολλές άλλες που ευφραίνεται τις να τις ακούει και να υμνεί την Ελληνικήν Γλώσσαν.

Εκτός από τον αφνειόν τοιχογραφικόν διάκοσμον, την μακραίωνα ίστορίαν του Ναού μάθαμεν και πλήθος Ελληνικών λέξεων.

 

Συγχαίρομεν εκθύμως τον π. Θωμάν για την σημαντικήν  προσφοράν του μίαν ακόμη στις δεκάδες για τον αχανή πλούτον της Αμοργού στον Εκκλησιαστικόν και Πολιτιστικόν τομέα. Μετά σου ο Άγιος.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

ANTIΣΤΑΘΕΙΤΕ!..

Σήμερα σηκώθηκα γεμάτη άγχος για να προλάβω... Είναι σίγουρο πως πολλοί σαν εμένα το ίδιο αισθανόμαστε και αναρωτιέμαι γιατί... Κάθομαι και σκέφτομαι... Γιατί τόσο άγχος εδώ σε αυτήν την πόλη που όλοι έχουμε αρρωστήσει με τις διάφορες πιέσεις που μας «χαρίζουν» απλόχερα άλλοι... Άλλοι που έχουν «πιάσει το νόημα» να ταλαιπωρούν τον κοσμάκη με διάφορα για να τον απασχολούν «σε δουλειά να βρίσκεται» για να προσπαθεί αυτός να σώση την πατρίδα και να φορτώνουν τα βάρη τους στην δική μας πλάτη!..

Ε, όχι!

Πρέπει κάτι να γίνη, ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ αρχίζοντας από τον εσωτερικό μας κόσμο ο καθένας μας! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη για να το κάνουμε σε όλες, μα ΟΛΕΣ αυτές τις «καρικατούρες» που μας περιβάλουν. Αρκεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πόσο καλά αισθανόμασθε όταν κάποιες στιγμές, με φίλους, σε μια παραλία, σε μια βόλτα με το αυτοκίνητο, χαϊδεύοντας τον γάτο μας, έτσι απλά, ξεχνάμε όλα αυτά τα περίεργα που μας φορτώνουν και μας αρρωσταίνουν!..

Όχι δεν μιλώ για αυταπάτες, να πιστέψουμε πως δεν υπάρχουν, μιλώ για αντίσταση του εαυτού μας που έχει πονέσει, που έχει αρρωστήσει, που υποφέρει, που αγωνίζεται να σταθή όρθιος... Ναι αυτό είναι το νόημα να αγωνιζόμεθα γιατί αγαπάμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την πατρίδα μας και πρέπει να αντιστεκόμεθα με τον σωστό τρόπο σε όλα αυτά που προσπαθούν να μας καταβάλουν -κι εγώ θα έλεγα-, επί τούτου!

Αναζητείστε αυτό που σας ξεκουράζει, αυτό που σας χαρίζει στιγμές ξενοιασιάς, αγάπης, ευχαρίστησης, ευτυχίας έστω και πρόσκαιρης... ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

Είμεθα ευλογημένοι σαν χώρα και σαν άνθρωποι... Ο εαυτός μας είναι μοναδικός και μπορεί να κάνη θαύματα εάν το θελήση πραγματικά!.. Είμεθα στη μέση ενός όμορφου καλοκαιριού μιας όμορφης πατρίδας με γαλανό ουρανό και θάλασσα…

Αναζητείστε τις όμορφες στιγμές που υπάρχουν και δεν τις βλέπουμε από την καθημερινότητα που μας έχει φορτίσει ανελέητα!

Τι κι αν δεν έχουμε πολλά; Τι κι αν ο δοσάς χτυπά την πόρτα; Τι κι αν χρωστάμε –όλοι- ανεξαιρέτως... Κάθε μέρα που περνά είναι πολύτιμη για τον εαυτο μας και τους γύρω μας... Μην μας παίρνει το παράπονο και τα δάκρυα... Η ζωή είναι μία και δική μας...

Και να πάρη ευχή, είναι πολύ όμορφη, ό,τι κι αν κάνεις, ό,τι κι αν είσαι, ό,τι κι αν έχης!..

Γι αυτό ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ. EΣΕΙΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΩΣ!

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ! ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΘΕ

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΑΣ! ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Ε. ΤΕΡΖ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2016, ΑΡ.Φ. 713

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ιούνιος 2016.

Περιμένω να μιλήση ο Πρωθυπουργός.

Άραγε, σκέπτομαι, τι θα μας πη πάλι;

Θα μιλήση με ενθουσιασμό για τις επιτυχείς προσπάθειες και αποτέλεσμα με την Τρόϊκα; Θα μιλήση πάλι για την «καμμένη γη» που του άφησαν οι «προηγούμενοι», που κάθονταν στη δική του καρέκλα; Ε, όχι αυτή την φορά δεν πρέπει να τον ακούσω σκέφθηκα, παρ’ ό,τι δεν είχε κάτι άλλο στο γυαλί να παρακολουθήσω…

Εξ άλλου ξέρω τι θα πη…

Να κάνουμε υπομονή, όλα θα πάνε καλύτερα, θα, θα, θα. Εδώ και πόσα χρόνια ακούμε αυτά; Κι όχι μόνο από αυτόν τον Πρωθυπουργό. Για «καμμένη γη των προηγουμένων», για θυσίες του ελληνικού λαού και "όλα θα πάνε καλά"… Θυσίες… Πόσες ακόμη;  Βέβαια, δεν ξέρετε ούτε εσείς ούτε οι προκάτοχοί σας. Κι ο ελληνικός λαός περιμένει… περιμένει… Ως πότε; Νια ήμουν και γέρασα και μάλιστα χωρίς σύνταξη και δη βουλευτική!..

Τουλάχιστον να ήξερα πως όλα αυτά θα τελειώσουν κάποια στιγμή! Οι θυσίες μας, η λιτότητα, οι φόροι, η μιζέρια στα φάρμακα κ.ά.π. Κάποιος φίλος που πέθανε πρόσφατα έγραφε στο Facebook: Τι να κάνουμε, κάποια στιγμή θα τελειώσουν όλα αυτά!

Και τέλειωσε πρώτα ο ίδιος!..

 

Μέχρι στιγμής, πάντως, ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΛΟ από τις θυσίες μας. Παρά την καλή πρόθεσή μου εις το έπακρον… Κι ας μου πάρουν το σπίτι με τους νόμους τους, που λένε και «ξελένε»…

Ντροπή! Νομίζω πως το ποτήρι ξεχείλισε.

 Αυτή είναι η αλήθεια!

 

Κι ο ελληνικός λαός το ίδιο πιστεύει. Αφού λοιπόν δεν βλέπουμε αποτελέσματα, μήπως είναι καιρός να σταματήσουν τα «σούρτα – φέρτα» στο εξωτερικό και να πάη κάθε «κατεργάρης» στον πάγκο του;

Με την καλή έννοια πάντα,

η αλήθεια πρέπει να λέγεται…

E.I.T.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2016, ΑΡ.Φ. 712

Ο ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ :

Δεν υπάρχει ανάρρωση 1.doc

››ΠΑΝ. ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ. Μια αφύσικη απόπειρα.doc

«ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ»!

ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ όταν καθημερινά βλέπεις μια κατάσταση αλλοφροσύνης των συνανθρώπων σου και ταυτοχρόνως μιας περίεργης βουβής καταστολής, όταν βλέπης το σύστημα να απλώνη ένα τεράστιο μηχανικό χέρι και να αρπάζει μερίδες από το πλήθος, από την μάζα των συνανθρώπων μικρομεσαίων και κάτω, γιατί πρέπει να «εκτελεσθούν» κάποιες διαταγές και μαζί με αυτές και μερίδες ανθρώπων,…

Τότε δεν πρέπει να μένη κανείς βουβός…Τα πράγματα συνεχώς όλο και χειροτερεύουν…

Πολλά θέματα στην τόσο αλλόκοτη εποχή μας μάς γεμίζουν με θυμό..

Καταστάσεις μας πιέζουν και δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα.. Πλην αυτών και άλλα μαστίζουν την καθημερινότητά μας, όπως η κακή διακυβέρνηση και ο εσωτερικός κυβερνητικός αλληλοσπαραγμός των βουλευτών μας που αλληλοτρώγονται για το ποιος έχει κάνει μικρότερα λάθη από τον άλλον… και αφήνουν το κράτος μας να κλυδωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια, βορά στις ορέξεις των οιονδήποτε ξένων ηγετών..

Όχι, δεν πιστεύω πια κανέναν, και δεν είναι θέμα θυμού αλλά απόφαση που προέκυψε από πάρα πολλά πολιτικά λάθη και προεκλογικές υποσχέσεις που κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων, και καλό είναι να βάλη ο Έλληνας καλά στο μυαλό του ότι δεν πρόκειται να αλλάξη τίποτα προς το καλύτερο όσο περνά ο καιρός..

Το είχα ξαναπή -τότε ήμεθα στα μισά του δρόμου ακόμη (βλ. κατωτέρω άρθρα μου παλ.ετών)-, πως συνεχώς θα προσπαθούν να μας παίρνουν βασικά κεκτημένα ετών και χιλιάδες είναι οι υποδείξεις που συνέχεια τα φερέφωνα γύρω μας θα επαναλαμβάνουν από όπου κι αν προέρχονται και που θα προσπαθούν να μας κάνουν να μπερδευόμαστε και να μην γνωρίζουμε τι να πιστέψουμε, θέλοντας να μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο πουθενά! Να μας χτυπούν από παντού, για να μας εξουθενώσουν και να μας εξαφανίσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο!… Εξ άλλου απεδείχθη ότι κανείς από την Ευρώπη, ιδίως από τους Ηγέτες της Ενώσεως, δεν διάκειται ευμενώς προς την Ελλάδα, χωρίς να διαφαίνεται το αίτιο αυτής της συμπεριφοράς..

Η Ελλάδα, αυτό το χαρισματικό όσο και πολύπαθο κομμάτι γης που από καταβολής της την επιβουλεύονται και προσπαθούν να την έχουν ηθικά και σωματικά δέσμια, δεν περνάει απλά στις ημέρες μας μια «κρίση». Ο μεσοέλληνας υφίσταται πρωτοφανή εκβιασμό και εκφοβισμό, μία νέα μέθοδο επίθεσης για αόρατη κατοχή, της Ελλάδας. Αιφνιδιασμένος από όλα όσα πληροφορήθηκε αφού οι μάσκες έπεσαν προ καιρού και από τα απανωτά «χτυπήματα» που τον στοχεύουν, έχει ήδη παραδοθή… Βουβός!.. Μεγάλο λάθος!

Όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι με τις αλλαγές των κυβερνήσεων που δίνουν ελπίδες ανεφάρμοστων λυτρωμών προεκλογικά και ακολουθούν μετέπειτα ακόμη πιο πιεστική διακυβέρνηση και με την.. άδεια του εύπιστου πολίτη Έλληνα, αλλά η Βουλή ψηφίζει συνεχώς νομοσχέδια για να λάβη η Ελλάδα μας μια βοήθεια που στην κυριολεξία είναι άχρηστη αφού θα «γλυτώση» η Χώρα μας, αλλά θα έχουν παραδώσει το «πνεύμα» σχεδόν όλοι οι μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές που έχουν ήδη ποδοπατηθή και εξουθενωθή από τα δυσβάσταχτα μέτρα ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων, ενώ η κρατική αναλγησία στον τομέα της φορολογήσεως των μισθωτών και συνταξιούχων, δεν περιγράφεται…

Οι δανειστές μάς επιβάλλουν και το κράτος πιέζει να μη εργάζονται οι Έλληνες, να μη παράγεται τίποτε, να μη γίνεται πρόοδος εργασιών και έργων, να υπάρχει πλήρης καθεύδουσα κατάσταση σε σημείο ναρκώσεως και τα χρήματα να διατίθενται αμέσως μόλις ζητηθούν! Τέλειος παραλογισμός!

Και το τελικό «χτύπημα» η ασφάλεια της πρώτης κατοικίας του Έλληνα παραδίνεται αργά αργά μεν, μα με σταθερά βήματα σε ξένες εταιρείες πάνοπλες και έτοιμες να «ξεζουμίσουν» ό,τι έχει απομείνει από τον δύσμοιρο Έλληνα δανειολήπτη..

Μετά από όλα αυτά, εγώ αναρωτιέμαι γιατί δεν αντιδρά ο Έλληνας! Η ροή των τελευταίων και όχι μόνον γεγονότων με τα εκάστοτε «πακέτα» συνοδευόμενα από εκβιαστικές «φόρμες», ήταν το επιστέγασμα στο αδιέξοδό του που τον έριξε στην πλήρη αδράνεια και ψυχική παραλυσία..

Η «σωτηρία» της Ελλάδας δεν είναι από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτό αποδεικνύεται από τα οικονομικά μεγέθη και τους μεγάλους οικονομολόγους και μας έχει οδηγήσει ήδη στις εφιαλτικές συνέπειες της εξαθλίωσης του λαού μας. Ο μονόδρομος που μας υπέδειξαν βαδίζει κατ’ ευθείαν εκεί…Τους πιστέψαμε δις, τρις και τετράκις… ΤΕΛΟΣ!

Είμαστε αρκετά μεγάλοι για να πιστεύουμε σε παραμύθια και όσοι πιστέψαμε τα πληρώνουμε με την ίδια την ζωή μας…

Οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν. Ας κάνουμε όλοι έναν εσωτερικό απολογισμό μέσα μας, τουλάχιστον όσοι δεν έχουν χάσει ακόμη την ψυχή τους παραδίδοντάς την στους… δανειστές!.. Βλέποντας την φτώχεια και την δυστυχία στο κατώφλι μας όσο ακόμη υπάρχει αυτό, ας βοηθήσουμε όπως μπορεί ο καθένας μας τον διπλανό μας σκεπτόμενοι τι δεν κάναμε και κυρίως τι θα κάνουμε και πώς. Με έργα και όχι λόγια πια και όλοι μαζί με ομοψυχία να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας κάνοντας την αρχή με το να σταματήσουμε να πιστεύουμε στα παραμύθια και δη όταν ξαναβρεθούμε εμπρός στην κάλπη!..

ΤΕΛΟΣ! Τα είπα και ξεθύμανα. Εύχομαι σε όλους καλή… ανάρρωση και με Υγεία Καλές Γιορτές!

ΕΛΕΝΗ  Ι. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙ:

Αρνητικά στοιχεία για την αφομοίωσην των προσφύγων.doc

 Βιβλία Μιχαήλ Στρατουδάκη. Κριτική.doc

 

 

 ΕΠΙΣΗΣ:

 

Ας σταματήσουν να μας εμπαίζουν.doc

 

Παγκόσμια Προβολή των Σκοπίων.doc

 

Οι παράλογες απαιτήσεις της τουρκίας προϊόν αβουλίας όλων.doc

 

 ΕΠΙΣΗΣ: Κυκλοφορούν δύο νέα βιβλία για την Γλώσσα(ν).doc 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ

Ομπάμα και λοιποί.doc

Ιοβόλα πλήγματα από την φορολογία των νησιών.doc

ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ. Στοχεύουν να μας ξεσπιτώσουν.doc

 

Καταιγισμός κρατικών εκποιήσεων! Τι θα εναπομείνει για τους γηγενείς;;

Όσον οι Έλληνες είναι στην ανεργίαν και δυστυχώς εγγίζουν τα 2.000.000 από το ενεργόν  δυναμικόν της χώρας, όσον η σκληρή λιτότητα μαστίζει τους πάντες, όσον οι εισροές μεταναστών  είναι αδιάκοπες  και πολλοί από αυτούς  προσλαμβάνονται σε επιχειρήσεις, σε οικιακές  ασχολίες,  ενώ παραμελούνται οι Έλληνες, είναι επόμενον να καθίσταται αδύνατη η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών μας.

Ποιοι από τους Πολιτικούς μας ανησυχούν για το άκρως θλιβερόν και άκρως επικίνδυνον για το μέλλον του τόπου φαινόμενον; Κανείς όπως δείχνουν τα πράγματα.  Και τούτο διότι ανέχονται στις θανατηφόρες οικονομικώς προτάσεις των δανειστών, οι οποίοι κυριαρχούν  στο σύμπαν του Ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι και ρυθμίζουν τα πάντα, όπως ακριβώς τους συμφέρει,  αδιαφορώντας πλήρως αν οι προτάσεις τους επιφέρουν την απόλυτην εξαθλίωσην του πληθυσμού και την κατάρρευσην της χώρας από πάσης πλευράς.

Τα Νομοθετήματα που μας αποστέλλουν και   εμείς τα παρουσιάζομεν ως δικές μας αποφάσεις και προτάσεις, δεν μας τιμούν καθόλου, εφ΄ όσον οι τρίτοι είναι αδύνατον να γνωρίζουν την Ελληνικήν πραγματικότητα και νοοτροπίαν και να νομοθετούν  με τις συνήθειες του τόπου.

Οι εμμονές τους για αποκρατικοποιήσεις δεν είναι  καθόλου συμφέρουσες για τον τόπον,  αλλά  αντιθέτως συμβάλλουν στην απόλυτην απογύμνωσήν του από περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Αναμειγνύονται παντού  και έχουν γνώμην για όλα  και για το λεγόμενον ΤΑΙΠΕΔ, ένα ταμείον το οποίον δεν έπρεπε να υπάρχει διότι  εκποιεί συνεχώς τον μέγιστον πλούτον της χώρας, χωρίς να μειώνεται καθόλου το χρέος, εφ’  όσον δεν εργάζεται κανείς και εφ’ όσον σκοπίμως μας δίδουν νέα δάνεια και εξακολουθούν  να «κυβερνούν» α= 5τοί!!  Αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία, τραίνα, ακίνητα μεγίστης αξίας, γαίες προς καλλιέργειαν ή άλλην αξιοποίσην,  ορυκτός πλούτος, τα πάντα προς πώλησην, μαζί με τις κατακόρυφες μειώσεις μισθών και συντάEEεων και τις υπερφορολογήσεις των πλέον φτωχών Τάξεων, για να πάρουν οι κερδοσκόποι δανειστές πολλαπλάσια των όσων έδωσαν. Καμμία λέξη από κανέναν  δικόν μας και ξένον για δημιουργίαν μονάδων αναπτύξεως και παραγωγής, για δυνατότητα επαναλειτουργίας των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες φορολογούν εξουθενωτικός, ώστε να μη σηκώσουν ποτέ κεφάλι!!!

Τα πάντα εκποιούνται και δεν θα μείνει απολύτως τίποτε για τις επερχόμενες γενεές, για τις οποίες  ισχύει από τώρα η ρήση του Ρίτσου «δεν έχει τόπο η λύπη να σταθεί να πλέξει τα μαλλιά της».

Τι θα αφήσετε κύριοι πολιτικοί των τελευταίων ετών για τους κατοίκους της Ελλάδος; Έχετε συνειδητοποιήσει  τι πράττετε;

Μιχαήλ Στρατουδάκης

ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ:

Αφιέρωμα στην Άννα Συνοδινού.doc

►Ποσειδώνες Ιερείς Περιφρονήσεις.doc

Υπευθυνότητα από τους Βουλευτές το 2016

Καλές οι ευχές για «χρόνια πολλά» που τις προσφέρομεν αφειδώς τούτες τις ημέρες, αλλά απόλυτη ανάγκη να υπάρξει και ολίγη υπευθυνότητα από τους Βουλευτές απέναντι στους πολίτες.

Μερικές χαρακτηριστικές  έξεις  και εξαναγκασμοί των Βουλευτών πρέπει να αλλάξουν.

Πρώτον:  Να τηρούν το άρθρον 60 του Συντάγματος. Δυστυχώς  η καταπάτηση των Νόμων γίνεται «από τους γεννήτορές τους» όπως  συχνά  και επί  έτη σχολιάζομεν. Και εδώ υπάρχει καταπάτηση του Συντάγματος εφ’ όσον  οι Βουλευτές ψηφίζουν τους Νόμους  βάσει των αρχών του κόμματος που ανήκουν και αμέσως ή εμμέσως βάσει της κομματικής πειθαρχίας. Μεγαλύτερη εξαπάτηση του Λαού δεν υπάρχει αφού πολλοί  Βουλευτές δεν συμφωνούν με τα κείμενα των Νομοσχεδίω, αλλά  αναγκαστικώς τα ψηφίζουν για να μη χάσουν τον  θώκον.  Η προσωπική τους γνώμη χάνεται, από  αλλότριες θελήσεις .

Δεύτερον: Να αναγινώσκουν τα Νομοσχέδια προτού τα ψηφίσουν. Η τακτική αυτή αποτελεί  ύβριν κατά του εντολοδόχου Λαού. Νομοθετούν για ποίον πράγμα; Για κάτι που δεν έχουν πλήρην γνώσην; Απλώς επειδή το φέρνει  το Κόμμα στο  οποίον ανήκουν;

Τρίτον: Να υπάρχει απόλυτη κατανόηση των συνθηκών διαβιώσεως του Λαού και όχι να γίνεται  προσχηματική μέθεξη στο κατά περίπτωσην δράμα του. Αυτήν την περίοδον  και επί μίαν πενταετίαν, ο Ελληνικός Λαός διέρχεται  δραματικήν οικονομικήν κρίσην. Έχει φτάσει σε επίπεδα απογνώσεως και αδυναμίας επιβιώσεως. Δεν έχει ληφθεί καμμία μέριμνα για ανατροπήν της καταστάσεως. Μισθοί, συντάξεις μειώθηκαν δραματικώς και το σύνολον του εργατικού δυναμικού είναι στην ανεργίαν. Ο περιορισμός της κρατικής  σπάταλης  δεν επέρχεται. Σ’ αυτόν τον περιορισμόν ανήκουν και οι μεγάλοι μισθοί των Βουλευτών και τα μυθώδη προνόμια, τα οποία πληρώνει  ο πάμφτωχος Έλληνας φορολογούμενος. Γιατί δεν ζητούν μείωσην όλων αυτών στα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων;

Τέταρτον: Το απαράδεκτον αίτημα  της απαιτήσεως αναδρομικών από συνταξιούχους  Βουλευτές, δείχνει  καταφανώς  ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους εντολοδόχους τους αλλά μόνον για την δικήν τους οικονομικήν ευμάρειαν και απολαβές. Γιατί ψήφισαν την συμμόρφωσην  αποδόσεως  αυτής της αποφάσεως; Απλούστατα γιατί δεν διάβασαν το σχετικόν Νομοσχέδιον!  Η καταβολή των τεραστίων για τα παρόντα δεδομένα αναδρομικών, μειώνει τα μέγιστα  την προστασίαν των πολιτών από τους εκπροσώπους του!

Πέμπτον: Στα ουσιώδη για περιστολήν των Δημοσίων δαπανών, εντάσσεται και ο περιορισμός των  Βουλευτικών εδρών στους 150!!!  Τίποτε δεν αναφέρεται  από κανέναν για το σοβαρόν αυτό θέμα το  οποίον θα ανακουφίσει  τον Έλληνα φορολογούμενον. Ουδείς  δεν το θίγει.  Όλοι φοβούνται  ότι ενδέχεται να μη εκλεγούν πλέον Βουλευτές αν περιορισθεί ο αριθμός!!!

Υπάρχουν και άλλα που απαιτούμεν από τους Εθνοπατέρες μας, αλλά ας αρκεσθούμεν σ’ αυτά. 

Καλή απόφαση και υλοποίησην αυτών  κύριοι Βουλευτές, με τον νέον χρόνον.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ιθάκη των κοψοχέρηδων

Είναι ώρα αποτίμησης των πραγμάτων:
–    Ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες λιγότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. 
–    Τα κόμματα, με την εξαίρεση της «Ένωσης Κεντρώων», έπεισαν λιγότερους ψηφοφόρους από όσους είχαν πείσει στις εκλογές του Ιανουαρίου. 
–    Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζήτησε πολιτική η οποία αρχίζει μετά την «αντιμνημονιακή» ρητορεία και

 

Η Συνέχεια και όλο το άρθρο στο λινκ μας:

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Η ΙΘΑΚΗ ΤΩΝ ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΩΝ.doc

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ

Μιχάλη Στρατουδάκη

  M. Στρατουδάκης. Οι Γερμανοί δεν έφυγαν.doc OI ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΦΩΤΟ σχέδιο.jpg

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ.doc

YΠΟΥΡΓΕΙΑ.doc

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΣ DEBATE ΤΩΝ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ.doc

Αισχρός εμπαιγμός οι τηλεμαχίες.doc

24.8. Ολίσθημα οι Εκλογές.doc

Μετανάστες και σύνορα.doc

Δέκα βάρκες την ημέραν.doc

Μας επιπλήττουν με το Μεταναστευτικόν.doc 

Καθυστερημένες αποφάσεις

Επιμηθείς Κυβέρνηση, Υπουργοί, Βουλευτές;;

Του Μιχάλη Στρατουδάκη

Σπανίως προλαμβάνουν τις δύσκολες καταστάσεις όταν ευρίσκονται στην εξουσίαν. Και αυτό είτε διότι δεν έλαβαν άμεσα γνώσην είτε αν έλαβαν δεν είναι προς το συμφέρον ομοία ενέργεια. Τα παραδείγματα άπειρα. Π.χ. τους καταλόγους με τους εξαγωγείς χρημάτων, τους έχουν από χρόνια στα χέρια τους αλλά δεν φέρουν αμέσως σε ολοκλήρωση την εκκαθάρισην. Πιθανώς να υπάρχουν ηθικά εμπόδια!! Γραμματέας Υπουργείου μετά την αποχώρησην από την θέσην αυτήν, έδωσε στην δημοσιότητα  σπατάλες και καταχρήσεις υπαλλήλων. Γιατί δεν μαχόταν το θέμα όταν ήταν εν υπηρεσία;

Το σύνολον του κοινού διαμαρτύρεται συχνά για τις υψηλές αποζημιώσεις των Βουλευτών και τα ατελείωτα προνόμιά τους. Δεν έγινε καμμία προσπάθεια να περισταλούν. Στην αρχήν της θητείας της παρούσης  Κυβερνήσεως ανεφέρθη ότι δεν θα δοθούν κρατικά αυτοκίνητα στους Βουλευτές.  Αντέδρασαν  οι φτωχοί Εθνοπατέρες και τα πήραν, αν και έχουν δύο και τρία πιθανόν ο καθένας. Αυτό αποτελεί αφόρητην σπατάλην του Δημοσίου την οποίαν πληρώνει ο φτωχός μισθωτός και Συνταξιούχος. Και για να συνέλθει η καταχρεοκοπημένην  οικονομίαν μας πρώτον βήμα είναι οι περιστολή της κρατικής σπατάλης και δεύτερον οι εισπράξεις φόρων. Σε τελευταίον νομοθέτημα αναφέρεται ότι οι αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των Βουλευτών φορολογούνται με 5%!!!! όταν ο πάμφτωχος φορολογείται από 25% και άνω!! 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ "ΛΙΝΚ" ΜΑΣ:

Καθυστερημένες αποφάσεις.doc

Παραλογισμοί ΦΠΑ

που μας ταπεινώνουν

Του Μιχάλη Στρατουδάκη

Πρωτοφανούς εκτάσεως παραλογισμοί, είναι όσα συμβαίνουν με τον ΦΠΑ και την υπαγωγήν σε μεγαλύτερη κλίμακα ορισμένων ειδών. Αρχικώς, το έχομεν τονίσει πολλάκις ότι πολλές κατηγορίες δεν έπρεπε να αλλάξουν κλίμακα όπως η εστίαση τα Ξενοδοχεία και όλα γύρω από την τουριστικήν βιομηχανίαν. Είναι ο πλούτος της Ελλάδας  ο Τουρισμός. Όσοι  βάλλουν κατά του Τουρισμού είναι φανεροί εχθροί της Ελλάδος. Απόδειξη ότι τα σκληρά μέτρα στον τουρισμόν, κάνουν τους αντιπάλους μας να τρίβουν τα χέρια τους από την χαράν τους.

Πλήγμα στον τουρισμόν  αποτελεί και η εστίαση. Μεγάλο πλήγμα και στους κατοίκους της χώρας μας. Από τα θεότρελα της αυξήσεως πρέπει να αναφερθούν  μερικά, για να επαναπροσδιορισθούν αμέσως

Το σουβλάκι, το εμβλημα τικόν φσγητόν της Ελλάδος και το προτιμώμενον από εντοπίους και ξένους, δέχεται μέγα πλήγμα. Αν είναι απλό μόνον με αλατάκι !!!! μένει στο 13% Αν ο κατασκευαστής προσθέσει πιπεριά ή άλλα  καρυκεύματα για να γίνει πιο νόστιμο και  πιο χορταστικό, φορολογείται με 23%!!! Ποιοι άθλιοι εγκέφαλοι καθώρισαν αυτήν την διάκρισην;; Είναι ντροπή και ταπείνωση του Έλληνα. Τα πρόσθετα δεν επιβαρύνουν τον καταναλωτήν.  Ο πωλητής φροντίζει για το καλλίτερον  του πελάτη. Και αυτήν την αύξησην στον  ΦΠΑ δεν θα την εφαρμόσει κανένα ψητοπωλείον. Θα βάζουν και πιπεριές και κρεμμύδια και θα το προσφέρουν στην χαμηλην  φορολόγησην.  Και όποιος δημόσιος ελεγκτής το αντιληφθεί ας τολμήσει  να κατηγορήσει τον ψητοπώλην. Η αισχρότητα της αποφάσεως δεν έχει όρια. Και δεν πιστεύομεν αυτό να το επέβαλαν οι δανειστές! Οι φανατικοί υπέρ των ξένων το επέβαλαν!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ "ΛΙΝΚ" ΜΑΣ:Παραλογισμοί ΦΠΑ.doc

 

Ας επιδιώξομεν έσοδα από πηγές ακένωτες!!

 

Επιστολή

στον Πρωθυπουργόν

Αλέξην Τσίπραν

Ο κ. Μιχαήλ Στρατουδάκης έστειλε προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξην Τσίπραν, την πιο κάτω επιστολήν,  όπου υποδεικνύει δύο τρόπους εισπράξεως εσόδων, αενάως και άνευ επιβαρύνσεως ουδενός, κατά τρόπον επαχθή, όπως απαιτεί η Γερμανία και συμφωνούν οι δικοί της «άβουλοι» πολιτικοί ηγέτες. Η επιστολή έχει ως εξής.

ΣΗΜ.: Τον τίτλον και την εισαγωγήν τα έβαλε η εφημερίδα ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ η οποία δημοσίευσε την επιστολήν ως κύριον   άρθρον.

Θεωρώ τους δύο αυτούς πόρους σημαντικούς και εξαιρετικώς αποδοτικούς σε σημείον που να αποτρέψουν κάθε οικονομικόν  κίνδυνον, αλλά και θα ανακουφίσουν  αισθητώς τους πενομένους Έλληνες. Το πρώτον μάλιστα επιβεβαιοί την διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και την  βάσην των συγχρόνων γλωσσών. Και αυτό για να …..καταπιούν την γλώσσαν τους μερικοί που μας θεωρούν  ποταπούς. Είναι ευκαιρία να τους πατήσομεν όλους . Αλλά ποιοι θα το τολμήσουν;;

Η Επιστολή έχει ως εξής :

 

ΘΕΜΑ:  Πηγές αποδόσεως τεραστίων εσόδων!

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

 Με αύξουσαν αγωνίαν σύμπας ο Ελληνικός Λαός παρακολουθεί τις προσπάθειες για ευνοϊκότερους όρους, αποπληρωμής το επαχθούς χρέους, αλλά περισσότερον, τις καταβαλλόμενες προσπάθειες ανατροπής της  επιδεινωμένης  ζωής των φτωχών Τάξεων και μέτρα στηρίξεως και βελτιώσεως της δυσβάστακτου  θέσεως στην οποίαν έχουν περιέλθει τα 8/9 του πληθυσμού!!!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι λοιποί τιτλούχοι δεν θέλουν όπως φαίνεται να αναπνεύσει οικονομικώς η Ελλάδα, διό και μηχανεύονται παντοίους τρόπους παραμονής μας στο αυτό ή χειρότερον καθεστώς. Πρέπει να απεμπλακούμεν αμέσως και να εξεύρομεν πόρους για λυσιτελή και απρόσκοπτον επίτευξην των ήδη εξαγγελθέντων υφ’ Υμών.

Στο βιβλίον μου «Η Ελληνική Οικονομία, προτάσεις ανασχέσεως διαφαινομένου ολέθρου»,(εστάλη στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των Κομμάτων), το οποίον εξέδωσα το 2010, αναφέρω απόψεις για περιστολήν της κρατικής σπατάλης, για πάταξην της φοροδιαφυγής και Ανάχωμα Δημοσίου χρέους και Ελλειμμάτων. Από τις δεκάδες περιπτώσεις ελάχιστες και αυτές υποτυπωδώς επεχείρησαν να εφαρμόσουν οι προηγηθείσες Κυβερνήσεις. Στις προγραμματικές σας δηλώσεις ακούσαμεν ευχαρίστως  πρόθεσην εφαρμογήν μερικών προτάσεών μας.

Όμως ήθελα να στραφώ σε δύο τις οποίες θεωρώ ως πηγή συνεχούς πλούτου  για την Ελλάδα. Αυτές είναι:

Πρώτον:  Στην σελίδα 114, παρουσιάζω και σχολιάζω την άποψη του Γάλλου Ζαν Λικ Γκοντάρ ο οποίος επιμένει. «Όλοι χρωστάμε λεφτά στην Ελλάδα. Οι  Έλληνες θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τον σύγχρονον κόσμον χιλιάδες δισεκατομμύρια για πνευματικά δικαιώματα»!! Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη. Απαιτείται η άμεση βούληση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα αποτελέσματα θα είναι απτά και αποστομωτικά των υβριστών μας.

Δεύτερον: Στην σελ. 117 αναφέρω την συμβολήν της Ελληνικής μας Ναυτιλίας. Έχομεν πλοία χωρητικότητος 250.000.000 τόννων dw. Προτείνω την επιβολήν τέλους ΕΝΟΣ (1) Λεπτού ανά τόννον, σε κάθε φόρτωσην πλοίου. Το ποσόν δεν θα επιβαρύνει τους πλοιοκτήτες, αλλά τους ναυλωτές, τους εμπόρους του φορτίου και θα επιρρίπτεται στην κατανάλωσην, οπότε δεν θα αντιδράσουν ούτε αυτοί, αφού θα μπορούν, (μάλλον ανεξελέγκτως) το ένα λεπτόν να το μετρέπουν σε ένα Ευρώ κερδίζοντας έτσι εκατόν φορές περισσότερα απ’ όσα έδωσαν!! Στα παραστατικά φορτώσεως του εμπορεύματος θα υπάρχει  σχετική κατάθεση στον λογαριασμόν που τον ονομάζω  «ΕΠΟΣ Ελληνικόν»  ήτοι Επιχείρηση Οικονομικής Σωτηρίας της Ελλάδος. Χωρίς αυτό το ασήμαντον ποσόν δεν θα επιτρέπεται η φόρτωση κανενός εμπορικού πλοίου, άνω των 500 κόρων, εντός και εκτός Ελλάδος.

Στον λογαριασμόν αυτόν μπορούν να κατατίθενται και από το εσωτερικόν διάφορα ποσά, από δραστηριότητες ή βουλομένους ιδιώτες.

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ

Περιληπτικώς εξέθεσα  τα ανωτέρω  θέματα. Ας ενδιατρίψουν σ’ αυτά οι αρμόδιοι. Σίγουρα θα έχομεν όφελος και ουδόλως ζημίαν ή επιβαρύνσεις σε κανέναν φορέαν ή άτομον.

Με την ευχήν απολύτου επιτυχίας των στόχων διατελώ,

Μετά πάσης τιμής

Μιχαήλ Στρατουδάκης

6/3/15

 

«Cave ne cantas» κυρία Μέρκελ!!

Του Μιχάλη Στρατουδάκη

«Πρόσεχε μη πέσεις»,  είναι  Λατινική προτροπή, που χρησιμοποιείτο συχνά στην Ρωμαϊκήν Αυτοκρατορίαν.  Η  αυτοκρατορία έπεσε, όπως όλες, μένουν  όμως αναμνήσεις και μαρτυρικά κατάλοιπα από αυτές. Άλλα ευχάριστα  και άλλα δυσάρεστα. Από  την κυριαρχίαν της γερμανίας στην Ελλάδα την περίοδον του 1941-1944, την αλήστου μνήμης κατοχήν,  έχομεν εμπειρίες δραματικές. «Αναμνήσεις από την κατοχήν», είναι σύντομον  αφήγημα από  Κυκλαδονήσι, που περιγράφει τις θηριωδίες στο μικρό και ακίνδυνο αυτό μέρος. Οι κατακτητές αντιμετώπιζαν τους απλούς κατοίκους σαν γεωσκώληκες, δεν τους επέτρεπαν να νέμονται τις στοιχειώδεις περιουσίες τους. Π,χ. τα σιτηρά μετά τον θερισμόν έπρεπε όλα να παραδοθούν στον κατακτητήν, σε ποσοστόν 90%!! Το αυτό για το κρασί, για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, γάλα, τυρί, σφάγια. Όλα στον κατακτητήν, ασήμαντα στον παραγωγόν και  την οικογένειάν του. Το αυτό και για το λάδι. Αγέρωχοι κατακτητές, πήγαιναν στα ελαιοτριβεία και σφράγιζαν το μεγάλο δοχείο όπου έπεφτε το λάδι από την μηχανήν  συνθλίψεως. Και έλεγαν μετ’ επιτάσεως στο υπεύθυνον: 

-Όταν γεμίσει φώναξέ με να το πάρω!

Πολλές φορές δεν…γέμιζε, γιατί  οι πεινασμένοι του ελαιοτριβείου, έβρισκαν τρόπον και το «έκλεπταν», χωρίς ο «πανέξυπνος» κατακτητής να αντιληφθεί  τίποτε!!! Ήταν τυφλωμένος από τον άκρατον κατοχικόν εγωισμόν και νόμιζε ότι οι πάντες τρέμουν στις προσταγές του, ασυζητητί και  αναντιρρήτως!!

Τελείωσε ο πόλεμος και οι κατακτητές στο νησί, έμειναν ξαφνικά  απολύτως γυμνοί και άκρως πειναλέοι. Δεν είχαν τίποτε για να φάνε. Πείνα, δυστυχία, συμφορά. Και εκτός των άλλων καταδιωκόταν από τις συμμαχικές δυνάμεις για να συλληφθέν και να φονευτούν! Έσπευδαν  εκλιπαρούντες τους κατοίκους του νησιού και ζητούσαν όχι φαγητό σε πρώτη φάσην, αν και δεν είχαν φάει ούτε ψίχουλον επί πολλές ημέρες, αλλά προστασίαν!! Φιλούσαν τα πόδια  σ’ αυτούς που πριν λίγο επί  χρόνια ποδοπατούσαν υπό την μπόταν τους, να τους κρύψουν σε κάποιον ασφαλές σημείον για  να γλιτώσουν τον αποκεφαλισμόν. Και οι ευγενείς και φιλεύσπλαχνοι νησιώτες , όσοι μπορούσαν, έσωσαν αρκετούς από τους δεινάστες τους!!

Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, προσέξτε κυρία Καγκελάριος μετά της παρέας σου! Τίποτε δεν προμηνύει ότι δια βίου θα ρυθμίζετε το μέλλον της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης. Το επιχειρήσατε και αποτύχατε οικτρώς, Τώρα επανέρχεσθε!!

Κάβε νε κάντας!! Το δις εξαμαρτείν δεν θα συγχωρηθεί ποτέ!!

Μιχαήλ Στρατουδάκης

————————————

To εύρος του Δημοψηφίσματος

Ποίοι  θα εννοήσουν το Δημοψήφισμα;;;

Του Μιχάλη Στρατουδάκη

Το  ότι οι πάντες είμεθα κατά των σκληρών και ταπεινωτικών μέτρων και αξιώσεων που ζητούν οι σκληροτράχηλοι δανειστές, κανείς δεν το αμφισβητεί. Και κανείς δεν συμφωνεί μαζί τους. Όλοι επίσης θεωρούμεν προσβλητικές και σε μεγάλο βαθμόν σκόπιμες τις  επιμονές τους.  Γι’ αυτό υποδυθήκαμε σε  ένα πολύμηνον αγώνα διαπραγματεύσεων, μήπως εξευρεθεί λύση. Αντί λύσεως  όμως οι δανειστές επέβαλαν όλο και σκληρότερα μέτρα. Επήλθεν το αδιέξοδον.

Μπροστά σ’ αυτό το ταπεινωτικόν για την Ελλάδα οργανωμένον  «παίγνιον», η Κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί στον Λαόν και να ζητήσει την γνώμην του.  Όμοιες καταστάσεις προβλέπονται από το Σύνταγμα. Τίθεται όμως το ερώτημα. Γνωρίζει ο Λαός σε βάθος τι θα αποφασίσει; Είναι σίγουρον ότι η πλήρης κατανόηση είναι ανύπαρκτη.

Στα Δημοψηφίσματα  απαντούμεν με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Εν προκειμένω το ΝΑΙ θα σημαίνει  συμφωνία στις προτάσεις της Κυβερνήσεως και το ΟΧΙ απόρριψη των προτάσεων των δανειστών.  Δεν είναι όμως τόσον απλό το θέμα. Είναι άγνωστον πως θα το εννοήσει η πλειονότητα των ψηφοφόρων. Οι σκέψεις εκάστου είναι πολλές και από διάφορα αίτια προερχόμενες.

Θα τεθούν τα διλήμματα  οίκοθεν ή με έξωθεν παρεμβάσεις – παρερμηνείες.

Στην Ευρωζώνην ή εκτός αυτής;

Στο Ευρώ ή στην Δραχμήν;

Εγκρίνετε  τις προτάσεις των δανειστών;

Να καταργηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις;

Και άλλα πολλά σκόπιμα και υποβολιμαία.

Τέτοιες απορίες θα δημιουργηθούν πολλές, αλλά και θα κυκλοφορήσουν από άτομα  που είτε αντιπαθούν την Κυβέρνησην ή μισούν την Ελλάδα. Δεν πρέπει να λησμονούμεν ότι ξένα Κέντρα  κατά της Ελλάδος υπάρχουν και δραστηριοποιούνται και εντός και εκτός της χώρας μας. Δεν θα μείνουν δυστυχώς και τώρα αδρανή. Πως θα τα πολεμήσομεν  αφού δεν τα γνωρίζομεν;

Στο ουσιαστικόν μέρος του Δημοψηφίσματος πάλιν υπάρχουν ελλείψεις στον Κυρίαρχον Λαόν. Κανείς δεν γνωρίζει σε βάθος το εύρος των διαπραγματεύσεων και το αντικείμενον κάθε προτάσεως. Π.χ. ζητούν οι δανειστές  ο ΦΠΑ  στην εστίασην και τον Τουρισμόν  να ανέλθει στο 23%. Αντιδρούμεν και δέχονται να φθάσει στο 13% . Σήμερα είναι στο 6%. Στο Δημοψήφισμα καλούμεθα να πούμεν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην συγκεκριμένην πρότασην. Και φυσικά θα ψηφίσομεν ΝΑΙ  ήτοι 13% που προτείνει η Κυβέρνηση. Είναι όμως αυτή η λύση ευνοϊκή για την Ελλάδα;  Δεν είναι. Θα επιφέρει τεράστιες ζημιές στην οικονομίαν της Χώρας,  μείωση του τουριστικού ρεύματος κάτι που οι αντίπαλοί μας βλέπουν με ικανοποίησην και αύξηση του κόστους των διατροφικών αγαθών. Ανάλογα και σε άλλες περιπτώσεις.

Ο Λαός καλείται να εγκρίνει κάτι που γνωρίζει στην γενικότητα και καθόλου στην ειδικότητά του. Είναι λύση το Δημοψήφισμα; Διέξοδος ανάγκης είναι. Το μόνον να έχει θετικά αποτελέσματα για την χώραν και να μη κυριαρχήσουν οι εχθροί της Ελλάδος, χρησιμοποιούντες σαν εφαλτήριον το  μέσον αυτό.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Ταπείνωση άνευ τέλους!!!

Του Μιχ. Στρατουδάκη

Τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα όχι μόνον αυτές τις ημέρες αλλά τα τελευταία χρόνια είναι απολύτως ταπεινωτικά για την χώραν και τους κατοίκους της. Το δάνειον ήταν η αφορμή για διεθνή ταπείνωση και ευτελισμόν της Ελλάδος. Και τα δυσμενή σχόλα και οι απρεπείς εκφράσεις κατά της χώρας και των κατοίκων της δεν ήταν μόνον απόρροια των δανειακών διαπραγματεύσεων αλλά  χρόνιον μένος κατά της Ελλάδος εκδηλούμενον  tempore dato!

Επαίτες μας απεκάλεσαν, τεμπέληδες μας χαρακτήρισαν, σπατάλους και οκνηρούς, τα πάντα είπαν σε βάρος μας, ευθέως ή μέσω των εντύπων τους. Μας έφεραν για παράλογον έλεγχον στην χώραν λογιστές των δανειστών να υποδεικνύουν τι θα ψηφίσομεν και τι όχι. Και η σκληρότητά τους σαν οικονομικών κατακτητών ήταν αφόρητη και δεν βρέθηκε εγκαίρως μία Φιλική Εταιρεία  να τους αποσείσει!! Και σήμερα που έχουν κάποιους μήνες   να έρθουν στην χώραν μας και να τους υποδεχόμεθα με βυζαντινούς τάπητες, ως δουλικώς επράτταμεν, μας τους παρουσιάζουν   κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις κατά τρόπον που μας μειώνει υπερβολικώς.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ "ΛΙΝΚ" ΜΑΣ:

ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΑΝΕΥ ΤΕΛΟΥΣ! Άρθρο Μιχ. Στρατουδάκη.doc

Πνιγηροί…εναγκαλισμοί!!

Του Μιχάλη Στρατουδάκη

Αυτά που συμβαίνουν με την Ελλάδα και το  χρέος της είναι πρωτόγνωρα αλλά και εν πολλοίς ανεξήγητα…. Καθημερινώς επί ένα τρίμηνον τώρα ακούμε ότι σύντομα θα υπάρξει  συμφωνία, αλλά  αυτή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αντ’ αυτής ακούμε τις φιλοφρονήσεις διαφόρων ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και  ότι  θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εξεύρεσην λύσεως.  Γίνονται δε αναρίθμητες συσκέψεις των διαφόρων φορέων και οργανισμών, χωρίς αποτέλεσμα. Όλοι λένε τα καλλίτερα λόγια για την Ελλάδα και όλοι μετά τις συνδιασκέψεις την έχουν καταπνίξει!!!! Και δεν είναι μόνον οι επίσημοι φορείς. Είναι και μια στρατιά από ανευθύνους, τους αναφερομένους  ως, «υψηλόβαθμα στελέχη», οι οποίοι μεταφέρουν ανευθύνως στους δημοσιογράφους διάφορες ψευδείς ειδήσεις, μακράν της πραγματηκότητας, ή αποτελούσας  μυχίους και ευσεβείς πόθους αυτών. Και βάσει αυτών οι διάφοροι δικοί μας ένοικοι Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Σταθμών, εξάγουν τα «πάνσοφα» συμπεράσματά τους και κάνουν τις προτάσεις τους. Προτάσεις μακράν πάσης έστω και στοιχειώδους πραγματικότητας. Και ο Ελληνικός Λαός που ακούει  όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα από ξένους και δικούς, δεν γνωρίζει τι  να πιστέψει και πιο θα είναι το μέλλον του. Που βρίσκεται η αλήθεια είναι άγνωστον…

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ "ΛΙΝΚ" ΜΑΣ: Πνιγηροί.. εναγκαλισμοί!.doc

Υπεράνω όλων οι δουλέμποροι.  Ανύπαρκτοι Διεθνείς Οργανισμοί-Συνθήκες!!!

Του Μιχ. Στρατουδάκη

Είμεθα πολύ κατώτατοι των περιστάσεων. Έχομεν συστήσει Διεθνείς Οργανισμούς για την αντιμετώπισην διαφορών μεταξύ Κρατών, πληρώνομεν αδρά για την συντήρησή  τους και, στην ουσία είναι θεωρητικώς μόνον αποτελεσματικοί. Ή μάλλον ότι τους συμφέρει!!

Για την Κύπρον  έχουν ληφθεί αποφάσεις του ΟΗΕ πριν 27 χρόνια ότι κατέχει το νησί και δεν έχει εφαρμοσθεί τίποτε. Για την Λιβύη πήραν αποφάσεις και σε 24 ώρες άρχισαν να τις εκτελούν!!  Για Γιουγκοσλαβία, Σερβία το ίδιον. Υπάρχουν αποφάσεις και Διεθνείς  Συνθήκες για σεβασμό της ακεραιότητας των χωρών και προστασία των συνόρων τους. Ποιοί τις εφαρμόζουν;  Όχι πάντως η Τουρκία, όχι οι δουλέμποροι που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της και έχουν ποδοπατήσει όλες τις διατάξεις περί  καλής γειτονίας και σεβασμού της ανθρωπίνης ζωής! Αυτά είναι μικρά γράμματα για την πρωτοπόρον  σε παραβιάσεις των διεθνών κανόνων τουρκίαν. Κανείς δεν της αντιτίθεται! Γιατί  άραγε;;

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ "ΛΙΝΚ" ΜΑΣ:

 

Υπεράνω όλων οι δουλέμποροι.Ανύπαρκτοι Διεθνείς Οργανισμοί- Συνθήκες!.doc

Ένας αετός λιαζότανε!!!

Του Μιχ. Στρατουδάκη

Σίγουρα αποτελεί  προσβολή της νοημοσύνης των Ελλήνων η φράση, υπουργού, ότι οι μυριάδες παράνομοι μετανάστες που κατακλύζουν και κατακυριαρχούν  το πάλαι  ποτέ κλεινόν Άστυ, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδος, βρίσκονται στας οδούς, τας ρύμας και τα ανάκλιντρα για να απολαύσουν τον Ελληνικόν ήλιον!! Κάτι ανάλογον δεν θα έλεγε ούτε ένα παιδάκι του Δημοτικού Σχολείου! Γιατί το είπε όμως αυτό η κυρία υπουργίνα; Απλούστατα για να δείξει ότι η ήδη κατακτημένη  από ορδές παρανόμων μεταναστών Ελλάδα δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνον. Οι κλοπές οι ληστείες, οι βιασμοί, τα μαρτύρια των κατοίκων με τις εφόδους αγνώστων και μασκοφόρων,  δεν είναι απειλή για τον Ελληνικόν πληθυσμόν;

Ακόμα τους αποκαλεί  πρόσφυγες και όχι μετανάστες. Ο  πρόσφυγας δεν είναι μετανάστης; Δεν μετακινείται από την χώραν του να πάει κάπου αλλού, ανεξαρτήτως αιτίου; Ο μετανάστης δεν είναι πρόσφυγας, αφού φεύγει από την έδραν του;  Και τις τελευταίες ημέρες που ήλθαν Σουδανοί, Ταϋλανδέζοι, Αφρικανοί, είναι πρόσφυγες; Δεν υπάρχουν εμπόλεμες καταστάσεις στις χώρες τους. Άρα είναι μετανάστες χωρίς νόμιμη άδειαν παραμονής. Και όλοι αυτοί θα προσπαθήσουν να εξεύρουν τρόπους διαμονής και διαβιώσεως.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ "ΛΙΝΚ" ΜΑΣ:

Ένας αετός λιαζότανε..doc

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ…

 

ΟΙ «ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ», ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΚΑΙ Η «ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ»

«Σερφάροντας» στο Διαδίκτυο, ο καθένας βρίσκει εκατοντάδες αρνητικά (και μόνον) σχόλια, έως και υβριστικά από νευριασμένους έως απηυδισμένους ανθρώπους, κάθε ηλικίας και ιδιότητας, εμφανώς (κατά)πιεσμένων ανθρώπων από τις κάθε είδους ενοχλήσεις που ασκούν -κατ’ ομολογία τους-, τηλεφωνικά και άλλως, εισπρακτικές εταιρείες, που «κρύβονται» πίσω από ομολογουμένως πρωτότυπους τίτλους εταιρειών με άγνωστα τηλέφωνα και που-γνωστόν τοις πάσι-, «δουλεύουν» ως εντολοδόχοι-δικηγόροι των τραπεζών, ή το χειρότερο, ιδίων συμφερόντων με αγορασμένα από αυτές δάνεια πολιτών (κατά την αναφορά των ως άνω), πως και τινι νόμον άγνωστον, όπως έγραφε κάποιος από τους πιο πάνω σε σχόλιό του…

Η αγανάκτηση αυτή των πολιτών αγγίζουσα την απελπισία θα έλεγα, αθέμιτα, μου έφερε κατά νου περιστατικά απελπισμένων ανθρώπων σε διάφορα συμβάντα αυτοκτονιών που διαβάζουμε και δυστυχώς την τελευταία διετία έχουν πάρει την άγουσα… Συμβάντα πολλά, κατ’ ομολογίαν συγγενών, ασχέτως εάν ο αριθμός που ακούγεται είναι μικρότερος, φιλήσυχων, ευγενών αλλά πιεσμένων από χρέη ανθρώπων, οι οποίοι, πιθανόν μη αντέχοντας την πίεση της οικονομικής καταστροφής τους, σημείον ολοέν και περισσοτέρων ανθρώπων αποτελούντων τον κανόνα πλέον, προτίμησαν να γίνουν αυτόχειρες…

Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, ωσάν τις πιο πάνω πιέσεις που τους «βγάζουν από τα ρούχα τους» και ομολογούν πως υφίστανται… όλοι αυτοί οι χρήστες του Διαδικτύου, είναι πολύ πιθανόν να υφίσταντο πολλοί από τους αδικοχαμένους αυτούς ανθρώπους…

Η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια του εντίμου οφειλέτη-πολίτη στον οποίο το απρόσωπο κράτος έχει φορτώσει υπέρμετρη φορολογία πάσης φύσεως στους ώμους του, σε συνδυασμό με τις όποιες αφόρητα επίμονες τηλεφωνικές ενοχλήσεις αναρίθμητες φορές καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας προς την οικία του (αδιαφορώντας εάν ενοχλεί ακόμη και κατά την μεσημεριανή ώρα κοινής ησυχίας τα άλλα πρόσωπα της οικογένειας, πιθανόν μη γνώστες και αμέτοχα εντελώς, αλλά και άρρωστοι ή υπερήλικες ή βρέφη…), και δη από εντελώς άσχετα έως απροσάρμοστα άτομα, λόγω απαράδεκτης συμπεριφοράς, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, εμφανώς όμως για «πόλεμο» ή «σπάσιμο νεύρων» του οφειλέτη αλλά και των μελών της οικογενείας του… -αδιαμφισβήτητο και καταμαρτυρούμενο από οφειλέτες και γνωστόν σε όλους γεγονός (παρ’ ότι δεν αποδεικνύεται)-, πιθανόν είναι δυνατόν να ωθήση, ανάλογα με το πόσο «ευάλωτος» είναι ο εν λόγω πολίτης-, τον κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο που καταπιέζεται τόσον ανορθόδοξα και παράλογα, σε ανεξέλεγκτες ενέργειες, μη αντέχοντας την τόση πίεση, επιλέγοντας την αυτοχειρία ως λύση!..

Εμφανώς και γνωστόν πλέον τοις πάσι, οι εισπρακτικές τραπεζών επεμβαίνουν ενοχλητικά καταπιέζοντας την ιδιωτική ζωή αυτών και των μελών της οικογενείας τους, πολλές φορές και προσβάλοντας εάν τύχη και θελήσουν να δικαιολογηθούν απαντώντας στις κλήσεις τους οι όποιοι οφειλέτες, θίγοντας ακόμη και την αξιοπρέπειά τους, απευθυνόμενοι ανεξαιρέτως προς όλους ίσα και όμοια, ωσάν σε κοινούς «μπαταξήδες» και αδιαφορώντας για το πραγματικό αίτιο («την τράπεζα δεν την ενδιαφέρει» εάν έχεις άρρωστο, γέρο ή παιδιά με ανάγκες, ή έκλεισες την επιχείρηση, ή έμεινες άνεργος κ.ο.κ., διότι «η τράπεζα είναι απρόσωπη» κ.ά.), και την γενική κοινωνική κατάσταση δυσπραγίας του μεγαλυτέρου μέρους του Ελληνικού λαού από κρατικές φοροεισπρακτικές διατάξεις κ.ά.π…

Κανείς όμως, δεν επιτρέπεται να υποστεί -υπενθυμίζοντας και βάσει του ΑΡΘΡΟΥ 12 περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Καθένας έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.

Όμως.. ποιός καταρρακωμένος και εξουθενωμένος πολίτης θα προσφύγη (έξοδα, χρόνος, αδυναμία κ.ά.) στο δικαστήριο εναντίον ή απέναντι της όποιας εταιρείας ή τράπεζας; Δεν θα πρέπει λοιπόν κάποιοι νόμοι να προστατεύουν ειδικά για την περίπτωση αυτή τον πολίτη από τέτοιες επεμβάσεις και προσβολές και δη επεμβαίνοντας και τιμωρώντας αυταπάγγελτα τους υπαιτίους;; Κι αν όχι, δεν θα έπρεπε να θεσπισθούν, για να προστατεύουν τα δικαιώματα του πολίτη που καταπατούνται εν ψυχρώ, προστατεύοντας τουλάχιστον την ιδιωτική ζωή του καταπιεσμένου πολίτη που λαμβάνει την χαριστική βολή από αυτές, κάνοντάς τον υποχείριό τους και εν τέλει πολλάκις αυτόχειρα;;

Ο Συνήγορος του Πολίτη -από ιδία γνώμη συγγενούς-, «περί πολλών πλην τούτου τυρβάζει», και «ου παντός πλειν εις Κόρινθον», όταν χρειασθής την βοήθειά του και είναι φυσικόν αφού είναι και αυτός μέρος των κρατικών υπηρεσιών υπερασπιζόντων κατά πρώτον τις τράπεζες!..

 

Συνεπώς οι ως άνω εταιρείες, κατά τα δεδομένα, με την ανέχεια του κράτους, με την ευλογία των τραπεζών και την γνωστή πλέον σε όλους «φρενίτιδά» τους προς είσπραξη ή κατασχέσεις και άλλα πολλά που ήδη το «απρόσωπο» επίσης κράτος έχει επιτρέψει… κρυφά και φανερά,  αυταπόδεικτα καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ενός εντελώς ανυπεράσπιστου πολίτη, ο οποίος έχει ήδη χάσει την ψυχραιμία του λόγω κακής οικονομικής κατάστασης, επιτείνοντας έτσι την ήδη κακή ψυχική ισορροπία του, με αποτέλεσμα την πιθανή οδήγησή του σε πλήρες αδιέξοδο και καταλήγοντας στο γνωστό ως άνω τραγικό παρεπόμενο… Κι από ό,τι φαίνεται το θέμα πάει από το κακό στο χειρότερο, κατά τα σχόλια του διαδικτύου πάντα..

Εκτός κι αν -κάτι απίθανο προς το παρόν-, το κράτος αποφασίσει να βάλη.. «φρένο» στην «φρενίτιδα» αυτή! Με κάποια διάταξη ή νόμο άλλο, ίσως θα πρέπει να μπη φρένο στις «απρόσωπες» και αρκετές κρυπτόμενες (γιατί άραγε;) «εταιρείες», που πιέζουν παράνομα και αντιδεοντολογικά τον «κοσμάκη» οδηγώντας τον πλην σε οικονομικό και σε ψυχολογικό αδιέξοδο!  

   

26 ΜΑΪΟΥ 2014

Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε στο τεύχος μας αρ. 702, Απρ.-Μαΐου 2014                                           

 Ε.Τ.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια…

 

Υ.Γ. Δημοσιογραφικές πηγές πληροφορούν επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τα πιο πάνω, πως όντως καταναλωτικά δάνεια πωλούνται από τις Τράπεζες σε ξένες ή μη εταιρείες εισπράξεως ή άλλες και σε τιμή ίση με το 15-30% της αρχικής τιμής συνάψεως του δανείου!..

 Αντί να αφήνη η πολιτεία να συμβαίνουν τα ως άνω ανεξέλεγκτα και καταστροφικά εις βάρος των δανειοληπτών,  θα μπορούσε να θεσπίση κάποιες διατάξεις για τα κόκκινα ή άλλα δάνεια που διατίθενται προς πώληση, όπως, να γίνεται η πώληση απ’ευθείας ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ προς τον έρημο δανειολήπτη που τον αφορά και που στενάζει αδυνατώντας να αποπληρώση τα υπέρογκα ποσά που συσσωρεύονται με τα υπερβολικά (έως παράνομα) τόκους και επιτόκια που δεν λένε να μειώσουν το υπόλοιπό τους…

Εάν έχη την δυνατότητα βέβαια μετά από όλα όσα έχει υποστή.. κάτι που πρέπει να γνωρίζη με στοιχεία του και το κράτος και η Τράπεζα, ενώ σε αυτήν την περίπτωση της πλήρους αδυναμίας του δανειολήπτη, να απαγορεύεται η.. μεταπώληση του δανείου του παντελώς… και να γίνεται ΑΥΤΟΜΑΤΑ "κούρεμα" του όποιου δανείου ή χρέους του.. Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα, υπάρχουν στοιχεία που εμφανίζουν την πραγματική κατάσταση του δανειολήπτη;;

 Όσο και να υπερηφανεύεται ο Υπουργός Εργασίας και πάλαι ποτέ άξιος βουλευτής κ. Βρούτσης ότι "νοικοκύρεψε" τα εργασιακά, Ή ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ότι κυβερνούν σωστά την πολύπαθη Χώρα μας, εμφανώς ΔΕΝ έχουν ακόμη κατορθώσει να βρουν πλήρη στοιχεία και να κατηγοριοποιήσουν, διαχωρίζοντας ΟΣΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ τα όποια χρέη τους βάσει των δηλώσεων ή άλλων στοιχείων τους… από τους "μπαταξήδες".

Το κράτος πρέπει να κάνη οπωσδήποτε "κούρεμα" ΟΛΩΝ των χρεών των πραγματικά αδυνάτων και δεινοπαθούντων συνανθρώπων μας.. αντί να τους αφήνη έρμαιους και "μπαλλάκι" στην βορά των όσων όποιων επωφθαλμιούν το μοναδικό σπιτάκι που έχουν…

Εκτός κι αν τα μνημόνια τους… απαγορεύουν τέτοιες διατάξεις, αλλά και τους υπαγορεύουν όρους… για την ολοσχερή καταστροφή του Ελληνικού λαού!…

 

 20.10.2014                             Ε.Τ.

"Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ"

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΡΝΙΚΟΥ*

 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ

* Ο Γ. Βερνίκος είναι συνιδρυτής και Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΣΕΤΕ)

15 Οκτωβρίου 2014

O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δημιουργήθηκε πριν από 23 χρόνια προκειμένου να στηρίξει και να προωθήσει τον κλάδο του τουρισμού, με βασικό άξονα την ποιότητα.  Ήταν περίοδος μεγάλων αλλαγών, κατά την οποία γινόταν φανερό ότι για ν’ αξιοποιήσει η Ελλάδα το συγκριτικό της πλεονέκτημα στον τουρισμό, θα έπρεπε να σταματήσει η άναρχη δόμηση και οι χαμηλού επιπέδου αισθητικές παρεμβάσεις και υπηρεσίες.

Παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν αρχικά, ο ΣΕΤΕ, στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, κατάφερε να ενώσει τον τουριστικό κλάδο και συγκεκριμένα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ ένα ευρύτατο φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας: Ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, εταιρείες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, κλπ, σε μια ενιαία και σύγχρονη εκπροσώπηση ώστε:

 

α) Ν’ αναδειχθούν οι δυνατότητες και η σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας.

 

β) Ν’ αναδειχθεί η στενή σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την τοπική παραγωγικότητα.

 

γ) Να καταστεί κοινά αποδεκτό ότι, παρά τα όποια φαινομενικά αντικρουόμενα συμφέροντα, τελικά αυτά που ενώνουν όλους όσους δραστηριοποιούνται στον ποιοτικό τουρισμό είναι περισσότερα και έχουν διάρκεια. Στην ποιότητα δεν υπάρχει διαχωρισμός μικρών και μεγάλων. Καθαριότητα, διάθεση εξυπηρέτησης, σωστές υποδομές, σεβασμός στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους αποτελούν τις πρωταρχικές επιδιώξεις.

 

Στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης επιβεβαιώθηκε ότι ο τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον συνεισφέρει στο 20% του ΑΕΠ, καλύπτει άνω του 20% της απασχόλησης και δημιούργησε 120.000 νέες θέσεις εργασίας στη διάρκεια του 2014.  Γύρω στα 20 εκατ. τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας συν 2 εκατ. από την κρουαζιέρα, με άμεσο τουριστικό συνάλλαγμα περίπου 14 δις. Ευρώ, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2013.  Εισόδημα που διαχέεται σε χιλιάδες, κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τη διαμονή, την εστίαση, τις μεταφορές, το εμπόριο, τον πολιτισμό, κλπ.  Το τουριστικό συνάλλαγμα δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση στην εθνική οικονομία της τάξης των 35 δις. Ευρώ, συμπαρασύροντας πλήθος άλλων κλάδων και παραγωγικών τάξεων.

 

Η αναγνώριση του τουρισμού ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου μέσω του ΣΕΤΕ ήταν μια δίκαιη και αυτονόητη εκπλήρωση ενός καθολικού αιτήματος πολλών ετών, που έτυχε ευρείας πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής.  Μάλιστα ο ΣΕΤΕ ήταν από εκείνους τους κοινωνικούς εταίρους που συνυπέγραψαν το 2013 την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε μία προσπάθεια να διασωθεί το βασικότερο στοιχείο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Είναι επομένως απορίας άξιον το γιατί σε μία τόσο κρίσιμη κοινωνική και οικονομική συγκυρία και σε μία περίοδο που βάλλεται ποικιλοτρόπως ο κοινωνικός διάλογος και η συλλογική εκπροσώπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ (και μάλιστα σε πρόταση νόμου για την κατάργηση αντιλαϊκών και αντιμνημονιακών διατάξεων) προτείνει την κατάργηση της διάταξης που αναγνωρίζει τον ΣΕΤΕ ως κοινωνικό εταίρο, συντασσόμενος πλήρως με τις αντιλαϊκές πολιτικές και με όσους επιθυμούν την συρρίκνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος προστέθηκε και σχετική αρθρογραφία του Συντονιστή του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άρη Τόλιου στην εφημερίδα σας.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η όλη υπόθεση πρόκειται περί μιας παρεξήγησης και δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η δυναμική των πραγμάτων. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σύνολο, μπορεί να έχει μια τέτοια τοποθέτηση.

 

Για να συμβάλω στο διάλογο, αναφέρομαι σε ορισμένα επιχειρήματα, όπως αυτά έχουν προβληθεί. Τίθεται ένα θέμα ότι ο ΣΕΤΕ πρέπει ν’ αντικατασταθεί από ενός είδους Τουριστικό Επιμελητήριο. Μία τέτοια πρόταση φαίνεται όμως ότι δεν γνωρίζει ότι:

 

1.       Άλλος είναι ο ρόλος και ο χαρακτήρας των Επιμελητηρίων, τα οποία θεσμικά συμβουλεύουν το κράτος και η συμμετοχή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, είναι υποχρεωτική και άλλος είναι ο χαρακτήρας του ΣΕΤΕ, που η συμμετοχή είναι εθελοντική και ο ρόλος του είναι συνδικαλιστικός και διεκδικητικός.  Ο ρόλος των δύο αυτών θεσμών δεν πρέπει να συγχέεται.

 

2.       Ένα Επιμελητήριο έχει δύναμη όταν η εγγραφή είναι υποχρεωτική και έχει υποχρεωτικούς πόρους. Είναι γνωστό ότι τελευταία συζητείται να καταργηθεί η υποχρέωση συνδρομής στα Επιμελητήρια. Επομένως τι ακριβώς προτείνεται; Nα δημιουργηθεί ένα άλλο διαφορετικό Επιμελητήριο με υποχρεωτική συνδρομή;  Να δημιουργηθεί Επιμελητήριο ανταγωνιστικό με τα τοπικά Επιμελητήρια, που τα περισσότερα μέλη τους είναι τουριστικές επιχειρήσεις;  Να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να είναι εγγεγραμμένες σε δύο Επιμελητήρια;

 

Κατηγορείται  ο ΣΕΤΕ ότι δεν εκπροσωπεί καταστατικά τα συμφέροντα του κόσμου του τουρισμού.  Με τι κριτήρια και ποιος το κρίνει αυτό;  Άποψή μου είναι ότι ο μόνος αρμόδιος είναι ο κόσμος του τουρισμού και οι τουριστικοί φορείς και κανείς άλλος. Στο ΣΕΤΕ συμμετέχουν 14 Πανελλήνιες Κλαδικές Ενώσεις Επιχειρήσεων, με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.  Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να το πετύχουμε, έχοντας ως κοινό στόχο να προωθούμε τα συμφέροντα του τουρισμού, χωρίς να υποκαθιστούμε την όποια συνδικαλιστική διεκδίκηση οποιουδήποτε άλλου Σωματείου ή Ομοσπονδίας. Υπάρχει στο χώρο του τουρισμού κάποιος άλλος φορέας που να διεκδικεί ότι αυτός εκπροσωπεί καλύτερα τις τουριστικές επιχειρήσεις ή ότι εκπροσωπεί περισσότερους εργαζόμενους;

 

Σε τελική ανάλυση, σε ποιο εγχειρίδιο κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού αναγράφεται ότι επειδή δεν μας αρέσει ένας φορέας, ζητούμε να δημιουργηθεί ένας άλλος, όπως εμείς θέλουμε, για να εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντα ενός κλάδου στον οποίο δεν ανήκουμε και δυστυχώς όπως φαίνεται δεν γνωρίζουμε;  Και όποιος προτείνει κάτι τέτοιο, μήπως τελικά αναπαράγει ξεπερασμένα πρότυπα, όπου ο τουρισμός εθεωρείτο παρακατιανή δραστηριότητα και θα έπρεπε ν’ αποτελεί ουρά μιας βιομηχανικής πολιτικής;

 

Αγωνιστήκαμε να ενώσουμε τη φωνή μας για να προωθήσουμε οτιδήποτε είναι καλό για τον ελληνικό τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας.  Να υπάρχει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.  Να διατηρείται το περιβάλλον και ν’ αξιοποιούνται με βιώσιμο τρόπο οι φυσικοί πόροι της χώρας.  Οι θέσεις εργασίας να διατηρούνται και να είναι ποιοτικές. Το ανθρώπινο δυναμικό να εκπαιδεύεται συνεχώς και να είναι συμμέτοχο στην προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.  Να μένουν ανοικτά τα μουσεία και να υπάρχουν λογικές χρεώσεις στα αεροδρόμια και τις μαρίνες. Ν’ αυξηθεί η τουριστική συνείδηση και η ευαισθησία όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ή εμπλέκονται με οιονδήποτε τρόπο στον τουρισμό:  Ο επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, η γνώση γύρω από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και η καινοτομία.  Να ενισχυθούν η δυναμική του τουρισμού με την ανάπτυξη νέων μορφών του, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ανάδειξη νέων τουριστικών περιοχών.

 

Από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα, ο ΣΕΤΕ παρέμεινε μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις. Γνωρίζοντας βέβαια ότι πάντα σε μία δημοκρατία υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις και απόψεις, επιθυμούμε το δημιουργικό διάλογο με βασική όμως παραδοχή ότι ο τουρισμός είναι από τους πλέον δυναμικούς τομείς της οικονομίας μας και πρέπει να τον αναπτύξουμε σεβόμενοι τις αρχές της αειφορίας.  Ο τουρισμός ενώνει.  Θέλουμε τα κόμματα και το ΣΥΡΙΖΑ συμμάχους για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς μας:  Αυτής της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμβολής του τουρισμού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και στη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. 

(Αποστολή του ιδίου)

"ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΑΣ"

 

Οι Εκλογές 2014 έγιναν πλέον παρελθόν. Σταθμίζοντας την όλη πορεία τους, είναι αλήθεια πως όλοι είχαν το μερίδιό τους σε αυτές τις εκλογές στην επιτυχία ή στην αποτυχία, αφού σε όλα τα σκέλη τους ήλθαν «τα πάνω κάτω»..

Μερίδιο λοιπόν και στα συγχαρητήρια και δη στις Κυκλάδες μας… αφού οι περισσότεροι από τους υποψηφίους που συμμετείχαν είτε εξελέγησαν είτε όχι, είχαν και έχουν συμμετοχή στα κοινά των νησιών μας, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά ως μονάδες -αυτό για το νέο δυναμικό που έκανε την εμφάνισή του με μεγάλη επιτυχία στα νησιά μας-, ενδιαφέρονται, εργάζονται γι’ αυτά, τα αγαπούν και θέλουν να τα βλέπουν στην κορυφή της ανάπτυξης της ευημερίας και της γενικής προόδου, ει δυνατόν στο «ζενίθ» τους…Γι’ αυτό, είτε εξελέγησαν είτε όχι, ανήκουν σε όλους συγχαρητήρια, τα πρώτα βεβαίως στους εκλεγέντες, τα περισσότερα όμως στον λαό των Κυκλάδων μας, αφού όπως και να το δούμε, κάτι περισσότερο συνέβαλε και συμβάλλει διαχρονικά, πλην στο ότι τους έδωσε με σύνεση -προσωπική γνώμη-, τις ψήφους ..

 

Το εάν πράγματι ψήφισαν σωστά οι Κυκλαδίτες μας στα νησιά μας, θα φανή στο άμεσο μέλλον, όμως, τα συγχαρητήρια τους ανήκουν πλην άλλων και για τις αρκετές «αλλαγές» προσώπων, δίδοντας την ευκαιρία σε όσους απεχώρησαν να εντοπίσουν τυχόν λάθη τους και στους «νικητές» των εκλογών να αναλάβουν κάνοντας μεγαλύτερη προσπάθεια οι επανεκλεγέντες και οι νεοεκλεγέντες για να διορθώσουν τα πιθανά προηγούμενα «κακώς κείμενα» και να αναβαθμίσουν τα «καλά» που άφησαν οι προκάτοχοί τους και τα οποία όλα, γνωρίζει καλά ο ψηφοφόρος λαός…

 Συγχαρητήρια λοιπόν και σε όλους τους εκλεγέντες για την «πρωτιά» την οποία γνωρίζουν πως οι νησιώτες μας την έδωσαν για να δουλέψουν ακόμη περισσότερον από τους προκατόχους τους, για να μην κάνουν τα πιθανά ίδια λάθη και για να προσπαθήσουν, προς όφελος των νησιών μας για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής και το κυριώτερο για να πείσουν με ενέργειές τους το κεντρικό κράτος να προσέξη τα ακόμη παραγκωνισμένα νησιά μας δίνοντας περισσότερα κονδύλια σε πρωτεύοντες βασικούς άξονες απαραίτητους για την καλή βιωσιμότητα των κατοίκων των νησιών μας που δυστυχώς εκλείπει, αλλά και χειροτερεύει μέρα τη μέρα… Οι κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Χώρα μας αυτό απαιτούν και μάλιστα χωρίς άλλα λάθη!…

Όπως έχει αποδειχθή «η ιστορία επαναλαμβάνεται», αλλά και «έχει ο καιρός γυρίσματα» για όλους, βεβαίως και για τις αρχές αυτού του τόπου. Πιστεύω πως γνωρίζουν το ότι ο λαός των Κυκλάδων μας επαγρυπνεί και δίδει «τα του Καίσαρι τω Καίσαρι», σε όποιους κάνουν λάθος να πιστεύουν πως ο όποιος θώκος ή «καρέκλα» είναι μόνον για πανηγύρια και χαρές δίδοντας «άρτον και θεάματα», ενώ ανταμείβει στις εκάστοτε αναμετρήσεις τον άξιο, αποπέμποντας πολλούς προς… ανάπαυση, περισυλλογή και «γνώθι σεαυτόν», τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές!..

 

26 ΜΑΪΟΥ 2014

Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε στο τεύχος μας αρ. 702, Απρ.-Μαΐου 2014                                                 Ε.Τ.

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ

2014: ΕΤΟΣ «ΑΛΑΛΟΥΜ»

 

Την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας, την ζούμε καθημερινά όλοι οι Έλληνες και τη βλέπουμε, παρατηρώντας τους συνανθρώπους μας που παραπονούνται για τα κάθε λογής οικονομικά «φιρμάνια» που κυριολεκτικώς τους «εγκλωβίζουν» σε ένα αδιέξοδο. Τα πενιχρά έσοδα είναι φύσει και θέσει αδύνατον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που προστίθενται παραλόγως από το κράτος, αφού δεν υπάρχει λογική επί των δεδομένων τους –περισσότεροι φόροι γαρ με ολιγότερα έσοδα–, οπότε καταλήγεις στην λέξη «αλαφιασμένοι».

 

Αυτή την εικόνα βλέπει κανείς καθημερινά. Άνθρωποι άλλοι νευριασμένοι, αγενείς, άλλοι κατηφείς ή αμίλητοι, αναζητούν τρόπο για να βρουν τον ιθύνοντα αλλά και την λύση και, τέλος, με υποταγή και «ευπειθώς αναφέροντες», προσπαθούν να υπακούσουν, μη τυχόν και τους «αρπάξει» –αν προσπαθήσουν να «σηκώσουν το κεφάλι»–, κάποιο από τα «δόκανα» που έχουν τοποθετημένα γύρω τους, κάποιοι «Μωϋσήδες», εφαρμόζοντας τις… εντολές «Θεών». Προσπαθούν παρ’ ό,τι βλέπουν και νοιώθουν, πως ολοένα το αδιέξοδο έρχεται όλο και πιο κοντά και πιέζει… πιέζει…

Αγωνιωδώς κοιτάνε με ορθάνοιχτα αυτιά και μάτια τα μέσα ενημέρωσης μέχρις υπνωτισμού και «αποχαύνωσης», ελπίζοντας ότι η ελπίδα θα πεθάνη τελευταία και μην τυχόν γίνει κάτι και τους δώσει μια…ψευδαίσθηση, πως θα βγουν από τον εφιάλτη της πραγματικότητας! Και βέβαια, όλα αυτά, που με υστερικό τρόπο τούς παρουσιάζουν –πλην της τραγικότητας των συμβάντων– , για το τι συμβαίνει γύρω από τη χώρα τους (αναταραχές κρατών, κατακλυσμοί, εγκλήματα, αυτοκτονίες και τόσα άλλα που όντως συμβαίνουν στην σφαίρα της γης μας), καταλήγουν πως είναι πολύ χειρότερα από τα δικά τους…

 

Έτσι, «αποσυντονισμένοι», πέφτουν στο υπάρχον «αλαλούμ» της καθημερινότητας, σε συζητήσεις κενές και χωρίς νόημα ή αποτέλεσμα, ασυνεννοησίες, αντιμαχίες και άλλα παρόμοια, ενώ οι αλλοδαποί «Θεοί» πανηγυρίζουν για τον «μακιαβελιστικό» τρόπο σκέψης που εμπαίδωσαν οι ντόπιοι «Μωϋσήδες» και που εφαρμόζοντάς τον, μετέτρεψαν τον κόσμο σε μία παγκόσμια Βαβέλ, μοιράζοντας πότε υποσχέσεις και πότε απειλές στους δούλους τους, μέσα σ’ ένα ατέρμονο και αέναο «αλαλούμ».

 

Όσο και να προσπαθή ο καθένας, να βρη τα αίτια ή τον «υπεύθυνο» της όλης κατάστασης, πάντα συναντά κάποιον που είναι «άνετος» με τα γεγονότα, «βολεμένος» από την δική του σκοπιά –αφού είναι φοβισμένος ή δειλός ή αδιάφορος–, που θα του αναπτύξη θεωρίες περί του «συμβαίνει κι αλλού», «άδικη κοινωνία», τι να κάνη κανείς «έτσι όπως είναι η κατάσταση» κατακρίνοντας τις πράξεις των όποιων «κακών» ή επαίροντας των «καλών»… Και άντε να βρη ο αναζητών τον υπεύθυνο μετά από όλα αυτά για να συνέλθη από το αλαλούμ!

Και το αδιέξοδο σφίγγει, συνεχώς ΜΑΣ σφίγγει…

Μας «μικραίνει», μας αφαιρεί τα πάντα από την εργασία, την πίστη, την εκπαίδευση, το ήθος, την τιμή, την αξιοπρέπεια, το είναι ΜΑΣ, την δική μας οντότητα και από την Χώρα μας, υλικά και ηθικά.

 

Τελικά ξέρει κανείς τι θα μείνη από εμάς; Ένα 25%(κατά την non-paper οδηγία του 2005 από το Landtag, που έχει σταλεί μέσω των οικείων τραπεζών σ΄ όλες τις Γερμανικές επιχειρήσεις) συν… το «ΑΛΑΛΟΥΜ»!

ΕΤΟΣ 2014. ΕΤΟΣ ΑΛΑΛΟΥΜ… Ας συντονισθούμε επιτέλους, εάν μας θέλουμε ολόκληρους!…

E.T.

Υ.Γ. Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο φύλλο μας υπ’ αρ. 701  που εκυκλοφόρησε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ

 

Mε το τελευταίο φύλλο μας του 2013 που εκυκλοφόρησε, το “Κυκλαδικόν Φως” συμπληρώνει τα 700 τεύχη από ιδρύσεώς του και κλείνει ταυτοχρόνως τα εξήντα τέσσερα (64) έτη του, εισερχόμενο εις το 65ο έτος με την ανατολή του 2014. Κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό, δεν θα έλεγα αισίως, αφού η κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Χώρα μας έχει αγγίξει εδώ και αρκετόν χρόνο και το φύλλο αυτό, που αγωνίζεται, όπως όλοι, ενάντια στην λαίλαπα των και-

ρών μας..

 

ΑΥΤΟΣ όμως ο μικρός απολογισμός είναι λιγώτερο οδυνηρός αφού η μεγάλη ιστορία του φύλλου τούτου με το πλούσιο περιεχόμενο και τις βαθειές ρίζες κι έναν ολόκληρο κόσμο ενωμένο, τον κόσμο των Κυκλαδιτών μας που πέρασαν και περνούν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις σελίδες του, κυριολεκτικά δεν “κινδυνεύει”, αφού θα παραμείνη σήμα κατατεθέν προσφέροντας πάντα στις επόμενες γενιές όλων των Κυκλαδιτών μας, ακόμη και εάν πάψη να εκδίδεται το φύλλο αυτό…

 

Άφοβα λοιπόν θέτω και αυτήν την εκδοχή, αφού κάπου εδώ υπάρχει και το τεράστιο, το δυσβάστακτο οικονομικό εμπόδιο, το οποίον επί ημερών μας θεωρείται ο κύριος λόγος αναστολής ή και παύσης πάρα πολλών εντύπων και όχι μόνον ανά την επικράτεια..

 

Εξήντα τέσσερα (64) χρόνια όμως, ΔΕΝ είναι τόσο απλό ωσάν να βάλης μία τελεία και να πης σταματώ εδώ!.. Και μόνον οι εκατοντάδες σελίδες του με συνεργασίες πλείστων όσων εκλεκτών επωνύμων και μη Κυκλαδιτών από κάθε νησί μας, πολλές δε ανέκδοτες ακόμη, τα εκατοντάδες γράμματα, κάρτες, φωτογραφίες -πολλά πρόσωπα άγνωστα και σε μένα ακόμη-, μηνύματα, πλείστα όσα το μεγάλο αρχείο του, οι ευχαριστήριες επιστολές, αλλά και τα μηνύματα ικανοποίησης που ακόμη καταφθάνουν, καταμαρτυρούν την 64ετή προσφορά παγκυκλαδικού Έργου και αυτό είναι υπεραρκετό για να συνεχισθή η έκδοσή του έχοντας μια τεράστια και αιώνια ηθική ανταμοιβή που είναι και η πιο μεγάλη!.. Αλλά και η προσφορά των αναγνωστών-συνδρομητών-συνεργατών από όλα τα νησιά μας, επίσης..

 

Όντως πολλοί προσέφεραν και προσφέρουν στο φύλλο αυτό και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και με αιώνια μνήμη σε αυτούς που τώρα πια δεν βρίσκονται κοντά μας.. Οι πιο παλιοί αναγνώστες γνωρίζουν το Έργο του προσφορά στην Παράδοση, την Ιστορία, την Λαογραφία, τον Τουρισμό, την Πρόοδο των Κυκλάδων και Κυκλαδιτών μας, αυτά που πρέπει να ζουν αιώνια και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίζη ακούραστα να «ταξιδεύη», σαν το πλοίο που με έναν πάντα μόνο καπετάνιο ξεκίνησε και ακόμη ταξιδεύει στα νησιά μας, γεμάτο από αυτά και από την αγάπη των Κυκλαδιτών μας… Πώς να μην συνεχίση την πορεία του με τέτοιο “φορτίο”, παρά το ότι πολλοί το εγκατέλειψαν λόγω της τωρινής φουρτούνας… Μια ακόμη είναι, ίσως η μεγαλύτερη, μα θα περάση!..

Προς το παρόν, κάθε χρόνος που προστίθεται στην ιστορία του και την ιστορικότητά του το ενδυναμώνει και του δίνει την βαθειά ικανοποίηση της συνέχισης των στόχων με τους οποίους εγεννήθη, να προσφέρη όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του ανιδιοτελώς με αγάπη σε όλα τα νησιά μας..

 

Όλοι εμείς οι Κυκλαδίτες έχουμε ανάγκη από αυτά τα στοιχεία που μας κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την ιστορία των νησιών μας. Οι Κυκλάδες, αυτός ο μοναδικός, πανέμορφος τόπος πρέπει να ζη, ζωντανός, δυνατός και παρά την ιδιομορφία του ενωμένος, για να προοδεύη όσες φουρτούνες κι αν απαντά..

 

Οι Κυκλαδίτες, ζούν δεν ζουν στα νησιά, πρέπει να συνεχίζουν τον δικό τους ταξείδι ενάντια στα δεινά που συναντούν. Όμως, ΕΝΩΜΕΝΟΙ, σφιχταγκαλιασμένοι, γιατί έχουν κοινή ιστορία, κοινόν αγώνα επιβίωσης των νησιών, κοινό μέλλον… και τώρα κοινά δεινά!

 

Αγαθά και προνόμια ευνόητα για τον μέσο πολίτη, τείνουν πλέον να (εξ)αφανισθούν γιατί τα

παίρνουν με διάφορες μεθόδους και τρόπους. Ακόμη και η προσφορά και αλληλεγγύη, που πολλές φορές μοιάζουν μακρινές, αφού υπάρχουν μεν, αλλά στο μέτρο του δυνατού.

 

Και το “δυνατόν” σιγά σιγά μετατρέπεται σε “αδύνατον”, αφού οι συνθήκες εξαναγκάζουν, πολλές φορές αθέμιτα, να ξεχωρίζη κανείς το κριθάρι απ’ το σιτάρι που γίνεται όλο και πιο λιγοστό… Έτσι ο καθένας από το “μετερίζι” του, προσπαθεί να εύρη τρόπους για να ξεπεράση τις πολλές και απανωτές δυσκολίες και βέβαια ένας από αυτούς είναι η περικοπή εξόδων που αφαιρεί τα ολιγώτερον αναγκαία, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιογόνο για όλους σαν φαύλος κύκλος…

 

Συμπέρασμα. Η αισιοδοξία, ελπίδα, προσπάθεια, κουράγιο, δύναμη, δεν πρέπει να εξαλειφθούν από το λεξιλόγιό μας, συνυπάρχοντας όμως με αυτά που θα φέρουν την πραγματική λύση στην κατάσταση που έχουμε περιπέσει: την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, την

ΑΛΛΗΛΟΣΤΗΡΙΞΗ και την ΣΥΜΠΝΟΙΑ μεταξύ των Κυκλαδιτών, με δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, αγανάκτηση, τόλμη, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε όλοι «ζωντανοί» από αυτή την δίνη που θέλει να μας ρουφήξη σε ένα αχανές χωνευτήρι όπου όλοι θα βαρυγκομούν σιωπηλώς…

 

Στην αρχή του χρόνου ας κάνουμε όλοι έναν απολογισμό μέσα μας, τι κάναμε, τι δεν κάναμε και κυρίως τι θα κάνουμε και πώς. Με έργα και όχι λόγια και όλοι μαζί άρρηκτα ΕΝΩΜΕΝΟΙ στο δικό μας χώρο, στις Κυκλάδες μας! Ας είναι ευχή και πράξη μας μαζί!.. Μόνον τότε θα έχουμε την ανατολή μιας νέας Καλής Καλής Χρονιάς στα Κυκλαδονήσια μας!

Ε.ΤΕΡΖ.

 

Υ.Γ. Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο φύλλο μας υπ’ αρ. 700  που εκυκλοφόρησε.

Επετειακά

Του Νίκου Κουτρουμπή

 

Υπάρχει ένα σημαδιακό, ακατάρριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ, στη μεγάλου μήκους, χρονική πορεία που διανύει παγκυκλαδικά το «Κυκλαδικόν Φως», αφού με την αυγή του 2014, «εισέρχεται στο 65ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας» (το φύλλο που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας, έχει αριθμό 700!!). Κι όλ’ αυτά, σε συνδυασμό με την ποιότητα, την σφαιρική ειδησεογραφική κάλυψη της δύσκολης Κυκλαδικής πολυνησίας, με ταυτόχρονη τήρηση αυστηρής αμεροληψίας, σε τοπικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο και με μοναδικό πάντοτε γνώμονα και στόχο, το γενικότερο συμφέρον όλων των Κυκλαδονήσων, αλλά και όλων των Κυκλαδιτών.

 

Έχοντας ηλικία μεγαλύτερη απ’ αυτή της συγκεκριμένης εφημερίδας, την πρωτοδιάβασα μαθητής, την «ξεψάχνισα» φοιτητής και πρωτοσυνεργάστηκα μαζί της ως νέος δικηγόρος που σήμερα έχει παλιώσει. Αντίθετα, το «Κυκλαδικόν Φως» διατηρεί το νεανικό του σφρίγος, την πληρότητα και τη μαχητικότητά του αγκαλιάζοντας όλα τα Κυκλαδονήσια και μάλιστα το καθένα υπεύθυνα και  χωριστά.

 

Εγνώρισα, συνεργάστηκα, αλλά κι εθαύμασα για την εργατικότητα και τη συνέπειά του τον ιδρυτή Ιωάννη Τερζόπουλο στο τότε ταπεινό τυπογραφείο της Πλατείας Βάθη. Μετά τον θάνατό του άφησε «σε βαθειά νερά» διάδοχο την θυγατέρα του Ελένη Τερζοπούλου που με πραγματική αυταπάρνηση συνεχίζει, εδώ και 34 χρόνια στον ίδιο «καμβά» και με τις ίδιες πάντοτε αρχές, το δυσκολότερο έργο της εκδοτικής συνέχειας, και συνέπειες μέσα στη σύγχρονη οικονομική κρίση και συγκυρία. Όμως, η Ελένη πορεύεται ακάθεκτη, στοχεύοντας να φθάσει τον αριθμό φύλλου χίλια (1000), με τις ευχές όλων μας. Τι άλλο; απ’ το να τα χιλιάσει!

Υ.Γ. Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο φύλλο μας υπ’ αρ. 700  που εκυκλοφόρησε.

Είσαι φτωχός;

 Άλλαξε επάγγελμα και γίνε Βουλευτής!

 

Αλγεινήν εντύπωσην προκάλεσε η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Βουλευτών. Κάθε χρόνο δίδονται στην δημοσιότητα, αλλά φέτος κατέστησαν πιο προκλητικά λόγω της δεινής οικονομικής κρίσεως που πλήττει την Ελλάδα και τους…ψηφοφόρους των Βουλευτών!! Ο  «κυρίαρχος Λαός» πένεται αγρίως και οι ορισθέντες υπ’ αυτόν εκπρόσωποί του θησαυρίζουν!

Τα  μεγάλα οικονομικά αποθέματα, οι μεγάλες και πολυάριθμες κτήσεις ακινήτων και γαιών, οι μετοχές, τα ομόλογα, οι κατά μυριάδες καταθέσεις χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, όταν η Ελλάδα στενάζει και έχει απόλυτη ανάγκη και το τελευταίο Ευρώ, προκάλεσαν βαθύτατα το συναίσθημα των πολιτών. Η  πρόκληση ήταν ραγδαία και εκνευριστική, γιατί τα εισοδήματα των Βουλευτών δεν μειώθηκαν ουδ’ επ’ ελάχιστον κατά την περίοδον της οικονομικής κρίσεως, την στιγμήν κατά την οποίαν των Ελλήνων και δη των μικρομεσαίων και συνταξιούχων αφανίσθηκαν! Όταν οι φόροι μαστίζουν αγρίως το σύνολον του πληθυσμού, όταν πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών,  όταν πλείστοι ζουν με συσσίτια και κάποιοι αναζητούν ίχνη τροφής στα απορρίμματα!!

Οι δημοσιοποιήσεις των τεραστίων χρηματικών ποσών αποτέλεσαν πρόκληση.  Διακόσες και  κάπου τριακόσιες πενήντα φορές  περισσότερες ετήσιες αποδοχές λαμβάνουν οι Βουλευτές, απ’ όσες λαμβάνει ο φτωχός πολίτης, ο οποίος και καλείται από το υστέρημα αυτό να εξασφαλίζει την δόση των επαχθών δανείων!!

Εκτός από τα χρηματικά ποσά εκπλήσσουν  και  τα ακίνητα , τα σκάφη, τα πολυτελή  αυτοκίνητα,  οι καταθέσεις.

Πως πραγματοποιούνται  και πως αποκτούνται αυτά από τους Βουλευτές; Είναι απορίας άξιον.  Ποτέ δεν εφαρμόσθηκε αυτό που συνέβαινε στην Αρχαίαν Αθήνα, δηλαδή η καταγραφή της περιουσίας εκάστου πριν γίνει Βουλευτής. Πολλοί όπως ακούστηκε από τηλεοπτικόν σταθμόν, μπήκαν ξυπόλυτοι στην Βουλή και βγήκαν πλούσιοι! Όχι  απλώς πλούσιοι αλλά πάμπλουτοι!  Και η συνεισφορά τους στα δημόσια βάρη, ίση με με τους φτωχούς πολίτες, μισθωτούς και συνταξιούχους. Από τις εκατόν χιλιάδες (100.000) Ευρώ της μισθοδοσίας μόνον, φορολογούνται για τις τριάντα  χιλιάδες (30.000).  Φορολογική απώλεια τους Κράτους μεγάλη αλλά και  ψήφιση μέτρου υπέρ αυτών. Κανένα Κόμμα και κανείς πολυλογάς πολιτικός δεν ζήτησε να καταργηθεί αυτή η διάταξη και να φορολογούνται οι Βουλευτές σ’ ολόκληρο  το ποσόν που εισπράττουν! Και το επαχθές αυτό μέτρο επεκτείνεται με διαφόρους τρόπους στους πλουσίους! Να μη κακοκαρδίσομεν τους «φτωχούς» φίλους μας, σκέπτονται και πράττουν!

Το Βουλευτικόν αξίωμα είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Κακώς αντιμετωπίζεται  έτσι. Αυτό  οφείλεται στην φαυλότητα των κυβερνήσεων που διαχρονικώς  όριζαν τις τύχες αυτού του τόπου, με γνώμονα όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα το ίδιο όφελος των αιρετών και την ατιμωρησία σε βαρειές περιπτώσεις. Και επειδή η αναρρίχηση στον βουλευτικόν θώκον εξαρτάται   από τους κομματικούς μηχανισμούς  ή  την προσήλωση στον αρχηγόν και όχι πάντα  από τις αξίες, αν γίνεις Βουλευτής θα απαλλαγείς από την αφόρητην πείνα και δυστυχία που σε μαστίζει.

Μιχαήλ  Στρατουδάκης

«ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΖΥΓΟ ΔΕΝ ΥΠΟΜΕΝΕΙ…»

ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ για την κάθε νέα διάταξη και άλλα παρεμφερή που φορτίζει οικονομικά τον λαό μας επί καθημερινής σχεδόν βάσεως και έχουν προγραμματισθή, αποδεδειγμένα πλέον, κατευθυνόμενα από την γνωστή λαομίσητη Τρόϊκα…

ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ για τα νέα μέτρα πάνω σε αυτό που απέμεινε στον φτωχό πλέον λαό μας.. Στο δικό του σπίτι. Στην πρώτη κατοικία του…που αποτελεί τον ιερό χώρο του, την προστατευμένη «εστία» από αρχαιοτάτων χρόνων και άρρηκτα συνδεδεμένος ως όρος και όχι μόνον, με τον της οικογένειας, που αποτελεί τον γνώμονα και την συνισταμένη όλων των ηθικών αξιών του…

Τα όσα επαναλαμβάνουν τα ΜΜΕ με τον κάθε προσκεκλημένο τους αρμόδιο ή μη επί κυβερνητικών μέτρων κ. ά., μηρυκάζοντας και μάλιστα «αγανακτώντας» για όλα αυτά και πως ο λαός μας βαρυγκομά και κανένας από τους υπεράνω ισταμένους δεν βρίσκει λύση… πως ο λαός είναι γνώστης πλέον της όλης καλοστημένης παγίδας, ενός οργανωμένου σχεδίου, που έχει στηθή εδώ και αρκετά χρόνια κομμάτι-κομμάτι…

ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ πως στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν και αρκετά ή λίγα ΜΜΕ που τρομοκρατούν τον απλό πολίτη, αφού δέχονται ομιλητές (αρμοδίους επί παντός μέτρου και νόμου) καταπιέζοντας εμμέσως την ήδη καταρρακωμένη ψυχολογία του, παρά την δημοσιογραφική δεοντολογία και το υψηλό καθήκον της άμεμπτης και έγκυρης πληροφόρησης που ορίζει το λειτούργημα του δημοσιογράφου προς όφελος του όποιου κοινού που παρακολουθεί αγωνιωδώς την δυσχερή αυτή κατάσταση της Χώρας μας… ενώ για όσα έχει με κάθε τρόπο εκφράσει για όλα αυτά δεν έχει εισακουσθή..

ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΠΩΣ Η ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων τα ψηφίζει, αφού η πλειονότητά της τα επιβάλλει, ακόμη και παραβιάζοντας από τους ίδιους τους νομοθέτες νόμους, όπως οι συμφωνίες που υπέγραψαν με την γνωστή παρέα του Μνημονίου περί προθεσμιών, περί αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2012…και για τους πλειστηριασμούς που πειθήνια θα υπακούση για την ελεύθερη είσοδό τους επιτρέποντας στον αιμοσταγή «πέλεκυ» της Τρόϊκας να ριφθή «επί δικαίων και αδίκων» από αρχές του 2014 για τα γνωστά κόκκινα (λόγω του αίματος;) δάνεια που θα σκορπίσουν το αίμα και τον ιδρώτα του κάθε βιοπαλαιστή άνεργου που έχει βάλη το κεφάλι του κάτω από το δικό του κεραμμύδι… μετατρέποντας τον οικογενειάρχη σε επαίτη και τον νοικοκύρη σε δουλοπάροικο…

ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ποιόν μου θυμίζουν όλα αυτά και την προ ετών δήλωσή του*, κάποιον γεννημένο στην Γερμανία από γονείς εβραϊκής καταγωγής… για τις νοσηρές παρόμοιες σκέψεις, όποιοι κι αν τις είχαν και έχουν, με σκοπό να εξολοθρεύσουν τις ηθικές αξίες του λαού μας, παράλληλα με τις όποιες άλλες οι οποίες κοντεύουν να εξαφανισθούν στους τομείς της παιδείας, της θρησκείας και βέβαια όλων όσων άλλων  κρατούν υψηλά τις αξίες αυτές, χτυπώντας ή παγιδεύοντας τις ρίζες μας με σκοπό την ισοπέδωσή του…

ΘΑ ΠΩ ΟΜΩΣ, ΠΩΣ εδώ και τρία περίπου χρόνια «έπεσαν οι μάσκες» (βλ. λινκ Άρθρα ιστοσελίδας μας) και είναι γνωστό στον ελληνικό λαό πως κάθε «νέο» κυβερνητικό μέτρο καθοδηγούμενο από την Τρόϊκα βγαίνει από σκοπού αφανισμού του λαού μας και πως το καθένα το έχει προσκυνήσει σιδηροδέσμια από αυτήν και όχι ψηφίσει κατ’ευφημισμόν του όρου, η πλειονότητα της Βουλής των Ελλήνων (και το βουλή κατ’ ευφημισμόν αφού η θέληση του λαού δεν αντιπροσωπεύεται πλέον εκεί)!…

ΘΑ ΠΩ πως στον εσωτερικό και αφανή πόλεμο αυτό λαμβάνουν μέρος και πάρα πολλά καλά «στοιχεία» που αποτελούν «ανάσες» προσπαθώντας πραγματικά να βοηθήσουν τον λαό μας, είτε σαν πολιτικοί είτε σαν δημοσιογράφοι, είτε ως υψηλά ισταμένων θέσεων πολίτες…και πλήθος άλλων που αντιδρούν στοχευμένα και μεθοδικά…

ΘΑ ΠΩ πως όλος ο λαός μας ΔΕΝ ΠΤΟΕΙΤΑΙ και στέκεται ολόρθος με βαθειά ριζωμένες μέσα του τις ηθικές αξίες που προσπαθούν να του τις ξερριζώσουν, κάτι αποδεδειγμένα και από την Ιστορία μας αδύνατον!..

ΘΑ ΠΩ να μην αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι ή γεννήτορες των μέτρων της Τρόϊκας πώς ο λαός μας αντέχει, γιατί αυτοί που αναρωτιούνται δεν πρόκειται ποτέ να το μάθουν αφού  δεν ένοιωσαν ποτέ μέσα τους το ρίζωμα αυτό, ούτε και το ψυχικό μεγαλείο απ’ όπου πηγάζει η δύναμη του λαού των Ελλήνων!…

ΘΑ ΠΩ πως ήδη το σχέδιο αυτό έχει αποτύχει αφού παρά την έμμεση υποδούλωση του Ελληνικού λαού ΔΕΝ έχουν υποδουλώσει την ψυχή του και μάλιστα,  

ΘΑ ΠΩ πως πρέπει να τον φοβούνται… Να φοβούνται την όποια έκρηξή του… αφού αυταπόδεικτα επί έτη και έτη ο λαός μας απέδειξε περίτρανα σε όλους πως «του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό ΔΕΝ υπομένει..»!!..

  Ε.Τ.

*Αμφισβητούμενη από πολλούς δήλωση που ο Κίσινγκερ έκανε το 1994 σε μια συνάντηση υψηλά ισταμένων σε ένα ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Η πηγή της ήταν άρθρο της Turkish Daily News.  Η διαβόητη δήλωση ήταν:

"Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασσευθή. Γι’ αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας".

 

Υ.Γ. Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε στο φύλλο μας (αρ. 699 σελ. 3η) που εκυκλοφόρησε.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ,

ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ!

 

Δεν είναι δυνατόν  να απαριθμήσουμε τις πολυάριθμες ποικίλες εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν όλες με επιτυχία στα νησιά μας το καλοκαίρι που έφυγε.

Eίναι δυνατόν όμως να βγάλουμε τα ενθουσιώδη συμπεράσματά μας όπως και πολλοί άλλοι που έμειναν και έζησαν έστω και λίγες ημέρες το καλοκαίρι στα Κυκλαδονήσια μας…

Οι νησιώτες μας από τους Δήμους τους μέχρι και τα πιο μικρά πανηγυράκια στο κάθε νησί, έχουν αποδειχθή άριστοι γνώστες αλλά και λάτρεις των ποιοτικών και επιτυχών διοργανώσεων.

Η εμφανής αγάπη τους και προτίμησή τους στην κάθε είδους καλλιτεχνία σε κάθε είδος πνευματικών εκδηλώσεων, η επιθυμία για προσφορά σε ό,τι καλύτερο που θα χαροποιήση, θα ξεκουράση, θα αναζωογονήση θα ικανοποιήση υλικά και πνευματικά τον κάθε ντόπιο ή επισκέπτη τους κατά την διάρκεια των διακοπών και όχι μόνον, με  γνώμονα την πατροπαράδοτη φιλοξενία με τα απαραίτητα ντόπια φιλέματά τους σε κάθε γιορτή ή εκδήλωση, αντικατόπτρισαν -για άλλη μια φορά-, μια πλήρη εικόνα των χαρισματικών νησιωτών μας, οι οποίοι εφέτος συνέθεσαν ένα μοναδικό και αξιοζήλευτο παζλ που απετέλεσε τον καλύτερο πόλο έλξεως ελλήνων και ξένων που δεν θα μπορούσε τουλάχιστον για εφέτος, καμία χώρα να παραβληθή με αυτό.

Οι απανταχού Κυκλαδίτες μας και οι κάτοικοι των νησιών μας παρά τους χαλεπούς καιρούς, πρωτοστατούν σε πολλούς τομείς, αποδεικνύοντας ότι έχουν «κότσια» και όταν θέλουν να πετύχουν κάτι δεν τους φοβίζουν οι εσκεμμένες προπαγάνδες και οι παράλογοι εκβιασμοί που επωφθαλμιούν την μοναδική σε ομορφιά και χάρες Ελλάδα μας και ό,τι άλλο αρνητικό που θα μπορούσε να σταθή εμπόδιο στην επισκεψιμότητά τους από άποψη τουριστών αλλά και των αποδημούντων μακράν της πατρώας γης.

Μια ευνοϊκότερη μεταχείριση των νησιών μας από το κράτος τον χειμώνα, με  ευνόητες μεταρρυθμίσεις και μέσα που θα τα έβγαζαν από την απομόνωση και θα διευκόλυναν την επικοινωνία τους και θα συνέδεαν τα νησιά μας με τα πέριξ αυτών, κυρίως την ακτοπλοϊκή, θα τους έδιδε την ευκαιρία να αποδείξουν ότι αξίζουν επί παντός καιρού, έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη σε πολλούς τομείς όλης της Χώρας, αφού όλα ξεκινούν από το μεγαλείο της κυκλαδίτικης ψυχής που πρωτοστατεί και στα νησιά μας παρά τα φυσικά και άλλα εμπόδια με τα άξια τέκνα της σε όλους τους τομείς…

Αγαπητοί εκπρόσωποι και όσοι αρμόδιοι επ’αυτών και κυρίως Κυκλαδίτες, προσέξατε τα νησιά μας και τους Κυκλαδίτες μας!..

Υ.Γ. Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο φύλλο μας αρ. 699 που εκυκλοφόρησε.

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ

ΣΙΦΝΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΟΥΛΛΟ

Δύο χρόνια μετά την τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Αντωνίου Γ. Τρούλλου, ήλθε αιφνίδια το άγγελμα του μεγάλου και χωρίς γυρισμό ταξειδιού του να με λυπήση αφάνταστα. Ας με συγχωρήσει ο Αείμνηστος Δάσκαλος που η καθυστέρηση της εφημερίδας μου δεν μου άφησε περιθώρεια για αυτήν την έκφραση της μεγάλης μου λύπης μου.  Λύπη για τον χαμό ενός των αρίστων παλαιών συνεργατών της, αλλά και ενός αναντικατάστατου σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε αφιερώνοντας το είναι του στην πατρίδα του την Σίφνο. Mελετώντας, διδάσκοντας, ερευνώντας, συγγράφοντας, για την ιστορία, την παράδοση, την ανάδειξη και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας του και τόσα άλλα που τον συνέθεταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα γεμάτη από πληθωρικό συγγραφικό ταλέντο.

Ο Αντώνης Τρούλλος ήταν –για όσους τον εγνώρισαν είναι και θα είναι-, μια γεμάτη από ενεργητικότητα και δραστηριότητα συγγραφική και στιχογραφική μορφή μ’ έναν ιδιαίτερο πηγαίο λόγο ακατάπαυστο, με οξυτάτη μνήμη για το κάθε τι που συνέθετε την παλαιά Σίφνο με την νέα,  υποκινούμενος από την μεγάλη αγάπη του προς αυτήν και κάθετι που είχε σχέση με την ιστορία, τη λαογραφία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του.

Υ.Γ. Στη μνήμη του δημοσιεύθηκε σχετικό με το ως άνω κείμενο, στο φύλλο μας (αρ. 699 σελ. 2α) που εκυκλοφόρησε, ενώ το ανωτέρω το αναρτήσαμε με συνοδεία του κατωτέρω αποσπάσματος βίντεο (από το Αρχείο της εφημερίδας μας) και στα Επίκαιρα Θέματά μας. Σε αυτό ο Αείμνηστος Δάσκαλος απαγγέλει ποίημά του για την νεολαία μας σε εκδήλωση του Πανελλ. Συλλόγου «Οι Φίλοι των Κατακομβών της Μήλου» (2008).

Ας είναι αιωνία η Μνήμη του.

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΝΤ. ΤΡΟΥΛΛΟΥ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΕΙΜΝ. ΣΙΦΝΙΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΤΩΝ. ΤΡΟΥΛΛΟΥ

Οι «διαθέσιμοι» ή οι ναυαγοί

της «Μέδουσας»


Του Γιώργου Μαργαρίτη

πηγή : Εφημ. των Συντακτών 

Αποστολή: ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων

Στις 2 Ιουλίου του 1816 ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, η φρεγάτα «Μέδουσα» ναυάγησε στα ανοιχτά των ακτών της Μαυριτανίας. Το πλοίο βρισκόταν σε επίσημη αποστολή και μετέφερε αξιωματούχους και επιβάτες –παλαιούς και νέους έποικους- προς τη Σενεγάλη, η οποία μόλις είχε επιστραφεί από τους Βρετανούς στη Γαλλία μετά το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων. Ο κυβερνήτης του πολεμικού ήταν ένας αριστοκράτης, ένας κόμης, εξόριστος στα ξένα από τον καιρό της Επανάστασης και του Ναπολέοντα, από το 1789. Ηταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του νέου μοναρχικού καθεστώτος, της αριστοκρατικής Παλινόρθωσης, αλλά ολότελα άσχετος με την τέχνη της ναυσιπλοΐας. Με τη νεοαποκατασταθείσα αριστοκρατική του αυταρέσκεια ο καταστροφικός αυτός καπετάνιος απέκοψε το πλοίο από τον υπόλοιπο στόλο και το οδήγησε στις ξέρες της αφρικανικής ακτής.
Από τους περίπου 400 επιβαίνοντες στο πλοίο –πλήρωμα και επιβάτες- οι 147, μέλη του πληρώματος και επιβάτες, επιβιβάστηκαν σε μια αυτοσχέδια σχεδία που κατασκεύασαν από τα κομμάτια του ναυαγίου. Μέσα στην ταραχή των στιγμών και την απόλυτη ανικανότητα του άρχοντα-καπετάνιου ανοίχθηκαν στη θάλασσα χωρίς τρόφιμα και χωρίς νερό. Η σχεδία βρέθηκε από ένα άλλο πολεμικό στις 17 Ιουλίου. Μόλις 17 από τους επιβαίνοντες σε αυτήν ήσαν ακόμα ζωντανοί. Και γι’ αυτούς όμως ήταν αργά. Οι περισσότεροι πέθαναν τις επόμενες ημέρες βαριά αφυδατωμένοι και με καταστρεπτικές τις επιπλοκές της ηλίασης. Στο παραλήρημά τους, πριν πεθάνουν, είπαν πράγματα φρικτά για όσα έγιναν στη σχεδία τις 15 ημέρες που περιπλανιόταν στην απέραντη θάλασσα.

Το απολυταρχικό καθεστώς θέλησε να ξεχαστεί ετούτη η δυσάρεστη υπόθεση και εξέδωσε και τα σχετικά διατάγματα και τις σχετικές ερμηνείες για τις πράξεις των αρχόντων. Αντίθετα με τις επιθυμίες του ηγεμόνα και των υποτακτικών του όμως, το ναυάγιο της «Μέδουσας» έγινε η πιο διάσημη ναυτική τραγωδία στα παγκόσμια χρονικά. Καθώς οι πράξεις του καθεστώτος απαγορευόταν να σχολιαστούν στις εφημερίδες ή στους δρόμους, η τέχνη ανέλαβε το δύσκολο μέρος. Ο μεγαλύτερος ίσως των ζωγράφων της εποχής, ο Ζερικό, φιλοτέχνησε έναν αριστουργηματικό πίνακα που από το μέγεθός του μόνο (7 επί 5 μέτρα) έδειχνε την πρόθεσή του να κραυγάσει για τις ανομίες του καθεστώτος. Πρόκειται για τη «Σχεδία της Μέδουσας», που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Επειτα την υπόθεση ανέλαβε ο λαός. Ολοι μας θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια το παιδικό αθώο τραγουδάκι που μιλά για ένα μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο. Στο οποίο, όπως λέει η ελληνική μετάφραση των γαλλικών στίχων, σε πεντ’-έξι εβδομάδες σωθήκαν «όλες, όλες, όλες οι τροφές». Και η τρομερή επωδός: «Και τότε ρίξανε τον κλήρο… να δούνε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί…» Στα ανέμελα παιχνίδια όποιας ή όποιου ακουγόταν το όνομα -«και ο κλήρος πέφτει στην ή στον…»- περνούσε μια μικρή δοκιμασία ολότελα δυσανάλογη με την ανάλογη περιπέτεια των ναυαγών της σχεδίας, αυτούς όντως τους έτρωγαν οι απελπισμένοι πλησίον τους…

Και έτσι για δύο ολόκληρους αιώνες κραυγάζουν –χωρίς ίσως να το γνωρίζουν- τα παιδιά όλου του κόσμου για τον άδικο χαμό των μακρινών συνανθρώπων τους, για τον πλήρη ευτελισμό της κοινωνικής λειτουργίας και της ανθρώπινης ζωής που ξεπήδησε από τη ματαιοδοξία του τυραννικού καθεστώτος. Στίγμα ανεξίτηλο για τα καθεστώτα που υπηρετούν τον πλούτο και την αυταρέσκεια των ολίγων σε βάρος της αξιοπρέπειας και της ζωής των πολλών.

Μέρες του Οκτωβρίου 2013 που ζούμε, όπως τις ζούμε, στη ναυαγισμένη Ελλάδα. Στα νοσοκομεία, στους δήμους, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στους παιδικούς σταθμούς, στην καθαριότητα, στην κοινωνική πρόνοια, οι εργαζόμενοι ρίχνουν τον κλήρο να «δούνε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί». Στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα μαγαζιά, στις επιχειρήσεις ο κλήρος πέφτει καθημερινά, αφήνοντας ολοένα και λιγότερους για τις αυριανές κληρώσεις.

Ποιος ασήμαντος, δουλικός στους ισχυρούς, αγέρωχος στους αδύναμους, κυβερνήτης μάς φόρτωσε όλον τον ελληνικό λαό σε μια σχεδία και μας εγκατέλειψε στον ωκεανό χωρίς τρόφιμα και νερό; Ποιο ασήμαντο βρόμικο καθεστώς, υπερφίαλο χάρη σε ξένες εξουσίες και ξένες τράπεζες, ολότελα αδιάφορο για τα πάθη του λαού του μας γύρισε πίσω σε καιρούς κανιβάλων; Ποια άρχουσα τάξη που ενδιαφέρεται μόνο για τη δική της παρουσία και παραμονή στα σαλόνια του ευρωπαϊκού κεφαλαίου έκανε την τραγική ιστορία της «Μέδουσας» μέρος της δικής μας ζωής; Γιατί ηχεί επίκαιρα, άλλοτε αφιερωμένος στις διακοπές και τη σχόλη, ο στίχος «Και τότε ρίξανε τον κλήρο…/να δούνε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί…»;

Τι θα έχουμε να πούμε στα παιδιά μας αύριο όσοι επιζήσουμε από ετούτη τη δοκιμασία; Οτι τάχα μου, σε αντίθεση με τους ναυαγούς της «Μέδουσας», εμείς ρίξαμε τον κλήρο με «κριτήρια» και «μόρια» – πολιτισμένα δηλαδή; Οτι δεχτήκαμε τη μοίρα μας σκυφτά όπως θα έκανε ο κάθε ηττημένος; Οτι χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, αποδεχτήκαμε τον ανίδεο καπετάνιο και το βρόμικο καθεστώς που κρυβόταν πίσω από αυτόν;

Ετούτο το καθεστώς που μας έλαχε, ετούτη η άρχουσα τάξη που μας κυβερνά ολοένα και φέρνει πιο κοντά το απόλυτο δίλημμα: ο θάνατός σου, η ζωή μου. Εάν είναι έτσι, ας μη ζήσει λοιπόν. Ετούτο το φθινόπωρο, την άνοιξη που ακολουθεί, ας προετοιμάσουμε, ας ζήσουμε και εμείς το δικό μας 1830. Την εξέγερση η οποία θα σαρώσει τους άθλιους που εμφανίζονται ως ηγέτες της χώρας μας και ταγοί του λαού μας αλλά και όσους βρίσκονται πίσω από αυτούς –κρυμμένοι– και κανοναρχούν από τα ευρωπαϊκά σαλόνια τους τη μοίρα του λαού μας.

Δεν μας αξίζει η τύχη των ναυαγών της «Μέδουσας».

ΕΛΜΕ Α ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

Η αγανάκτηση του Λαού είναι μεγίστη

 για τον φόρο στα ακίνητα όπως σχεδιάζεται. Οι μικροαλλαγές είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρειάζονται μεγάλες τροποποιήσεις.

Μικρή απήχηση των κινδύνων

σκιαγραφεί το πιο κάτω άρθρο.

 

ΟΧΙ κύριοι Βουλευτές !!

 

Οι τριακόσιοι της Βουλής οφείλουν,

σήμερα 28η Οκτωβρίου, όχι να ανέλθουν στις εξέδρες των παρελάσεων και να επαίρονται ότι γύρω από αυτούς κινείται η Ελλάδα που βροντοφώναξε ΟΧΙ στον πολεμικό κατακτητή,

αλλά να φωνάξουν και αυτοί με στεντόρεια φωνή

ΟΧΙ στον οικονομικό κατακτητή!!  Και δεν εννοούμε μόνο τα Μνημόνια, γιατί από αυτά ποδοπατήθηκε και ποδοπατείται η Ελλάδα, χωρίς καμμία αντίδραση από το σύνολο των τριακοσίων.

 

Δεν υπάρχει εξαίρεση ποιός ψήφησε και ποιός όχι. 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρει. «Κυρούμεν τον παρακάτω  Νόμο που ψήφισε η Βουλή». Δεν κάνει διάκριση λέγοντας ότι κυροί τον Νόμον που ψήφισε η Κυβέρνηση.

 

Γι’ αυτό απαιτούμεν από τους τριακοσίους της Βουλής να πούνε όχι ομοθυμαδόν στον νέο  επαχθή και προσβλητικό αλλά και επικίνδυνο για την Ελληνική οικογένεια και περιουσία Νόμο φορολογίας ακινήτου περιουσίας.

 

Είναι δραματικές οι επιπτώσεις στα σπίτια

που μας φορολογείτε ήδη με  35 διαφορετικής ονομασίας φόρους!

Τώρα θέλετε να επιβάλετε και σκληρούς φόρους στα ακίνητα, τα πάσης μορφής, χωράφια, βοσκοτόπια, ερημωμένες πλαγιές,  στάβλους τσιγκοσκεπείς στάνες, ασκεπή αφοδευτήρια κοινώς χεζουριά!!

Πρόκειται για παραλογισμό.

 

Πρόκειται για δεινό πλήγμα στο εξαγωγικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων, καθώς θα εξαφανισθεί πλήρως η δυνατότητα ανταγωνισμού! Θα αφανισθεί δε και η εσωτερική αγορά  γιατί η δύναμη Ελληνικών προϊόντων στον ανταγωνισμό  θα μειωθεί, αφού τα εισαγόμενα θα γίνουν πάμφθηνα, εφ’ όσον εκεί δεν φορολογούνται οι απόπατοι των παραγωγών!!

Είναι παραλογισμός!!

 

Η  φορολογία πρέπει να εκλείψει παντελώς  από κάθε μορφής καλλιεργήσιμη έκταση. Επιβάλλετε φόρους στα προϊόντα, θέλετε να πάρετε και από την γή;; Φυσικά για βοσκοτόπους και λοιπά δεν έπρεπε καν να το  είχατε βάλετε στο μυαλό σας. Είναι προσβλητική και άκρως ταπεινωτική πράξη για τον  Έλληνα  αγρότη ή μη.

 

Πείτε ΟΧΙ στο νέο Νομοσχέδιο το οποίο δε γνωρίζομε ποιοί το ενεπνεύστηκαν και ποιοί το υλοποίησαν και το  έφεραν έτοιμο για ψήφιση. Το Νομοσχέδιο αυτό αποβλέπει στον πλήρη αφανισμό της ακινήτου περιουσίας από τα χέρια των Ελλήνων. Είναι οφθαλμοφανές.

 

Αν θέλετε πόρους είναι οι φοροφυγάδες που οφείλουν 50 δις Ευρώ στο Δημόσιο. Μέρος αυτών οφείλουν και κάποιοι από εσάς!!

 

Πείτε ΟΧΙ στον φόρο ακινήτων διότι θα το πει ο Λαός σε σας με πάθος την κατάλληλη στιγμή.

 

Μιχαήλ Στρατουδάκης

(Αποστολή του ιδίου)

 Αναρτήθηκε από το The best στις 28/10/13

 

Με μένος…

ΣΧΟΛΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Αφήστε τα νησιά ήσυχα κε Βαρβιτσιώτη

Τα νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν μετανάστες

ούτε για λίγο. Ούτε φυσικά χώρους προσωρινής διαμονής. Οι συνθήκες ασφαλείας είναι ανύπαρκτες. Επομένως δεν είναι λογικόν ούτε πρέπον να επιβαρύνεται η θέση των κατοίκων και η ήρεμη ζωή που διάγουν.

Αρχικώς έπρεπε να προστατευθούν τα θαλάσσια σύνορα ώστε να αποφεύγονται οι ανεξέλεγκτες

αφίξεις λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα υπέκυψε από τους παράνομους μετανάστες και η Ευρώπη που ουσιαστικώς καταπατείται από αυτούς δεν αντιδρά!! Άρα δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χωρισμένη…. Ένωση. Δεν έχει βοηθηθεί καθόλου η Ελλάδα από τις τεράστιες ζημιές λόγω των λαθρομεταναστών. Και έρχεται τώρα ο Υπουργός Ναυτιλίας να επιβαρύνει περισσότερο την δύσκολη οικονομική αλλά και κοινωνική κατάσταση που διάγουν οι νησιώτες με την  πλημμελή κρατική φροντίδα.

«Σκοπεύω να κάμω χώρους προσωρινής παραμονής των μεταναστών στα νησιά»!! είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας! Καλέ τι μας λέτε; Ποιος είστε εσείς που θα αλλοιώσετε την κατάσταση στα νησιά και θα τα μετατρέψετε σε υπαίθρια κρατητήρια; Άλλα θέματα δεν απασχολούν το Υπουργείο Ναυτιλίας; Οι καταυλισμοί που θέλετε να φτιάξετε θα γίνουν κατακλυσμοί για τα νησιά!! Το αντιλαμβάνεσθε ή όχι;; Από την άλλη πλευρά με τους καταυλισμούς στα νησιά υποθάλπετε την λαθρομετανάστευση και τους δουλεμπόρους που αυτομάτως έμαθαν  τις προθέσεις σας και ετοιμάζονται να δράσουν αστραπιαίως. Θα τους κάμετε το χατήρι;;;

Και κάτι σημαντικό. Χθες στο Κέντρο λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής, επαναστάτησαν οι ένοικοι και έγινε «μάχη» για να ηρεμήσει η κατάσταση. Αν κάτι τέτοιο γίνει στα νησιά φαντάζεσθε τις συνέπειες;; Φυσικά όχι, διαφορετικά δεν θα τολμούσατε να εκφέρετε τέτοια ανεπιτυχή και επικίνδυνη πρόταση.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

 

Γεγονότα, γεγονότα, γεγονότα στην κυβέρνηση, στους Ο.Τ.Α., στην κοινωνία γύρω μας, και η «κυρία» Μέρκελ ετοιμάζεται για τις εκλογές. Δεν την ξέρετε; Την Τρόϊκα την ξέρετε; Ποια είναι, ακόμη και τον πιο τεμπέλη μαθητή να ρωτήσης που δεν ξέρει να σου πη, πότε είχαμε την γερμανική κατοχή ή την ελληνική επανάσταση, αυτήν την γυναίκα την γνωρίζει… και την Τρόϊκα μαζί, ναι… Αν δεν τους ξέρετε, είναι κάτι πλάσματα, που σαν νυχτερίδες πετάνε γύρω μας, νύχτα-μέρα όμως, και …τσιμπάνε ρουφώντας το αίμα όποιου βρουν.. Και νάταν μόνον λίγες.. Έτσι λέει ο λαός… Όμως εγώ πιστεύω πως «ό βούλεται ο Θεός…» και τα περαιτέρω, πως θα φανούν λίαν προσεχώς. Όχι δεν μελλοντολογώ.. τα γεγονότα φίλοι μου, τα γεγονότα…

Αυτό που δεν έχουμε δη όμως μέχρι τώρα, είναι το «τάξιμο» των πολιτικών μας για μια αναπτυξιακή πορεία. Στο δρόμο προς τα εκεί βρισκόμεθα… Έτσι λένε. Κι εμείς κοιτάμε, ξανακοιτάμε, βάζουμε τα γυαλιά μας, παίρνουμε τα κυάλια μας, μα … τίποτα! Μα που βρίσκεται πια αυτός ο δρόμος, να μπούμε επί τέλους στο αυτοκίνητο, στη βάρκα, στο πλοίο να …ξεκινήσουμε! Ένα δρόμο «σίγουρο», έτσι ακούγεται, ένα δρόμο προς την ανάπτυξη της Ελλαδίτσας μας, που πια δεν την

πονούν, δεν την αγαπούν, γιατί υποφέρει και «κομμάτι-κομμάτι» ξεπουλιέται…

«Ο δρόμος προς την ανάπτυξη», η αλήθεια είναι πως ακούγεται πολύ ωραία, και το άκουσμα ωραίων φράσεων πολλάκις σε παραπλανεί… και περιμένεις πότε θα μπης στον δρόμο αυτό… Μα πώς να μπης; Έχεις τα προσόντα που χρειάζεται; Σου άφη-

σαν τίποτα; Έχει η πολτοποιημένη Ελλάδα μας την δυνατότητα, τόσο που πιέζεται έξωθεν και αργολυώνει μέχρι να αφανισθή; Κι όμως σου λένε πως υπάρχει… Και ψάχνεις… και περιμένεις…

Ακούγονται φωνές από ψηλά, μα σαν την Βαβέλ δεν υπάρχει συνεννόηση, άλλα λένε και άλλα κάνουν… Μόνον ο λαός μας γνωρίζει να συνεννοήται, κατανοεί και συμπαραστέκεται ο ένας τον άλλον, μα απ’ ό,τι φαίνεται, είναι τόσο αδύναμος, που δεν μπορεί να μιλήση… Αλλά, και να μιλήσω, σου λέει, δεν θα με ακούσουν… Οι πολιτικοί, σου λέει, λες και έχουν βάλη ωτοασπίδες και κοιτούν μόνον προς μία κατεύθυνση… Στον δρόμο προς την Ανάπτυξη; Ρωτάω εγώ…

ΓΕΛΑΣΤΗΚΕΣ! Είναι ένας δρόμος διάφανος, που εμείς δεν τον βλέπουμε, μα και δεν έχουμε την δύναμη πια να ψάχνουμε, νησάφι πιά, μας εξουθένωσαν, σου λέει ο λαός. Μα που είναι αυτός ο δρόμος αναρωτιέμαι, γιατί δεν τον βλέπουμε; Μήπως είναι έκπληξη;

Ανοίγω την τηλεόραση, και λέω, εκεί θα μάθω… Κανάλι ΕΡΤ… χάλασε, λέω, ΝΕΤ τίποτα… μαύρη η οθόνη, Ερτ 3 πάλι μαύρη, μα να, τα άλλα κανάλια μιλάνε και δείχνουν! Τι λένε; Λένε για τον δρόμο προς την ανάπτυξη, μα κι αυτοί λένε πως δεν τον βλέπουν και τους λένε κάποιοι πως θα τον δουν!.. Να ο δρόμος προς την πρόο-

δο, στην ανάπτυξη, λένε οι κυβερνώντες! Δεν μπορεί έτσι είναι, λένε τα κανάλια και επαναλαμβάνουν τα λόγια τους… Στο άλλο κανάλι… πάλι τα ίδια!.. Μα τι γίνεται, μόνον εγώ δεν βλέπω τον δρόμο; Γιατί δεν τον βλέπω; Ψάχνω τις τσέπες μου, ψάχνω το ψυγείο, τίποτα… Κοιτώ γύρω μου, φτώχεια και μιζέρια, αυτοκτονίες, εγκληματικότητα… Κοιτώ τις συνοφρυωμένες φάτσες των πλαϊνών μου που δεν σε κοιτούν πια, δεν σου χαμογελούν, προχωρούν σαν χλωμά «ζόμπι»… και λέω, λάθος θα κάνω. Κάπου εδώ είναι αυτός ο δρόμος.

Προσπαθώ να δω… Και… Ναι, τον βλέπω επί τέλους! Είναι ένας περίεργος δρόμος, που σε ανεβάζει σ’ένα καράβι μα δεν ξεχωρίζω τι γράφει επάνω.. Προσπαθώ να διαβάσω.. Όχι μην πας, λέει… ο κόσμος γύρω μου. Εγώ συνεχίζω… Αυτός είναι, εκεί θα με πάη… Διαβάζω… Μέ…λ-λ-ον, Μέ…ρ-λιν, Μέρ-κελ! Αυτός είναι ένας

δρόμος προς την υποδούλωση, προς την καταστροφή!.. μου φωνάζει όλος ο λαός τώρα, μ’ όση δύναμη του απέμεινε. Όχι, λέω εγώ… Είναι ακόμη χειρότερος..

Είναι ένας δρόμος προς το ΠΟΥΘΕΝΑ!!..

Ε.Τ.

ΣΗΜ. «Κ.Φ.»: Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο φύλλο μας αρ. 697.

Στην Τήνο

AΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑ;

http://kykladikonfos.gr/oikologika-zwa/oikologika-zwa.htm

 

ΠΑΣΧΑ. Η μεγάλη αυτή γιορτή για τους χριστιανούς, είναι εδώ. Κατά την διάρκεια του χρόνου, έρχονται φορές που είμαστε πιο ευάλωτοι σε ανθρώπινα πάθη, σε αδυναμίες και άλλα πολλά… Αυτές τις Άγιες Ημέρες των Παθών του Χριστού μας και της Αγίας Ανάστασής του, λαβόντες Αγάπη, υπομονή και δύναμη από τον Θεάνθρωπο και από την πίστη μας, αλλάζουμε. Αισθανόμαστε πιο αγνοί πιο φιλεύσπλαχνοι, πιο συναισθηματικοί και θέλοντας να προσφέρουμε πλησιάζομε περισσότερο τον ταλαιπωρημένο, ίσως και όμοιο με εμάς πλησίον μας. Η Αγάπη είναι το κλειδί που μας έδωσε ο Θεάνθρωπος και πρέπει να το έχουμε πάντοτε… και για όλους… Όμως την έχουμε για όλους;

Το νόημα της πραγματικής Αγάπης είναι πολύ πλατύ, αγκαλιάζει τα πάντα γύρω μας χωρίς επιλογές… Δεν επιλέγεις να αγαπήσης τον λευκό και όχι τον κίτρινο, τον άνθρωπο και όχι το ζώο, τον σκύλο σου και όχι τον αδέσποτο σκύλο που σε πλησιάζει γιατί πεινάει και αυτός, όπως ο δικός σου, όπως εσύ…

Τα ζώα είναι και αυτά σαν και μας, υπάρξεις γήινες που συγκατοικούμε στον ίδιο πλανήτη. Πεινούν, διψούν, πονούν, ευχαριστούνται, φοβούνται, χαίρονται. Σαν και μας. Δίνουν αγάπη στον άνθρωπο, κάτι που δεν γίνεται πάντα εξ αντιθέτου και τα μόνα που δεν έχουν τα ζώα και αποτελούν «προνόμια» του ανθρώπου, είναι η κακία και όσα παρεπόμενά της και η τάση για κυριαρχία στη γη και επάνω στα υπόλοιπα γήϊνα πλάσματα, που τα θεωρεί και τα μεταχειρίζεται ως αντικείμενα, παρ’ότι πλάσματα σαν και αυτόν…

ΑΝ ΤΟ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ λίγο, τα αρνάκια που το Πάσχα κατά κόρον θυσιάζονται στον βωμό της κοιλίας μας, μόνος λόγος πλέον που το αρνί μπαίνει στην σούβλα, δίχνει μιαν ακόμη κακομεταχείριση με την απεχθή στην πραγματικότητα εικόνα ενός σουβλισμένου ζώου σαν λάφυρο αγρίων της Αφρικής…

Περιορίζω το θέμα στην «αγάπη προς τα ζώα» και στο νησί μου, γιατί πανελλαδικά, υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνον δεν αγαπούν τα ζώα, αλλά τα κακομεταχειρίζονται παντοιοτρόπως και για όποιον λόγο και ακόμη προσπαθούν με τον όποιο τρόπο να τα αφανίσουν…

Στο νησί μου. Την πανέμορφη ΤΗΝΟ. Στο Ιερό Νησί, της Παναγίας, της Τέχνης, του Πνεύματος, των Καλλιτεχνών, της πολιτισμένης Τήνου… που όμως, κατά τα δεδομένα ΔΕΝ αγαπά τα ζώα… ή ακριβολογώντας, τα αδέσποτα ζώα…

Το θέμα δεν είναι μόνον θρησκευτικό.. Αφορά και τον πολιτισμό, όλα τα ορατά και αόρατα που υπάρχουν πέριξ και εντός.

Πώς μπορεί να υπάρχη πολιτισμός με αγάπη στα Γράμματα, στην Τέχνη, στην Καλλιτεχνία, στην Παράδοση, στην Λαογραφία, στα ήθη και έθιμά της και σε τόσα άλλα που την κάνουν μοναδική, ένα Ιερό Νησί με αγάπη και σεβασμό στον πλησίον, στον κατατρεγμένο, μα όχι στα αδέσποτα ζώα;; Πως αλλιώς να εκληφθή όταν, για το μοναδικό Φιλοζωϊκό Σωματείο της δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε ο Δήμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, ούτε οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Οργανώσεις εκτός και εντός νησιού, ούτε οι χορηγοί πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, ούτε και εμείς ως μεμονωμένα και καλλιεργημένα άτομα;

 ΔΕΝ είναι υπερβολή.

ΝΑΙ. ΠΟΛΛΑ μα πάρα πολλά τα φιλοζωϊκά σωματεία που προσπαθούν και περιθάλπουν αδέσποτα ζώα, σκύλους, γάτες και όποιο άλλο ζώο ή πτηνό χρειάζεται ανθρώπινη βοήθεια για να επιβιώση στον ακόμη άγριο, ανθρώπινο κόσμο μας… ΝΑΙ. Το κακό ξεκινάει από βαθειά, από την ίδια την πολιτεία που δεν έχει οργανώσει ωρισμένες υπηρεσίες που θα έπρεπε να λειτουργούν και να συνεργάζονται με αυτά τα σωματεία και όχι μόνον. Πολλοί δήμοι έχουν επιδείξει ευαισθησία οργανώνοντας και την προστασία των αδέσποτων. Άλλοι όχι, με την αναπόδεικτη αιτιολογία ότι δεν έχουν πόρους γι’ αυτό… μεταξύ των τελευταίων και της Τήνου.

Όμως και εμείς που γεμίζουμε τους χώρους με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις αυλές στα πανηγύρια μας, τα τραπέζια με πλούσια τα εδέσματα, πλούσια όπως η αγάπη και προσφορά για όλους γύρω μας. Ναι. Αγάπη, Αγάπη και προσφορά παντοίως στο νησί μας και έτσι πρέπει. Άραγε, από όλα αυτά, δεν περισσεύει κάτι για τα αδέσποτα ζώα του νησιού μας;

Εμείς τι κάνουμε; Αφήνουμε τους… άλλους να ενδιαφερθούν γιατί είμαστε απασχολημένοι …με όλα αυτά συν.. τα δικά μας;… Ο καθένας στην κρίση που διερχόμεθα όλοι και με τα προσωπικά προβλήματά μας, είναι πολύ φυσικό να μην έχουμε καιρό και χρήμα να ασχοληθούμε με αυτά…, ενώ πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα παραμέριζαν την βολή τους και την ησυχία τους για να ασχοληθούν με οιονδήποτε τρόπο με αυτά τα άμοιρα και αγαθά πλάσματα που γνωρίζουν να μας αγαπούν, κάτι που εμείς παρ’ ότι με Αγάπη στην καρδιά, ΔΕΝ τους την προσφέρουμε…

Αλήθεια, δεν έχουμε κάποιο ελάχιστο υλικό ή ηθικό περίσσευμα, ακόμη και όταν προσφέρουμε εκεί που πρέπει, για το αδέσποτο του νησιού μας; Άλλωστε είναι πολύ λίγα αυτά που χρειάζεται από εμάς…Το θελήσαμε;

Χωρίς να μας δίνω «άφεση αμαρτιών», καταλήγω σε εκείνους που επιλέγουν ποιόν αγαπάνε… και ακόμη περισσότερο σε εκείνους που έχοντας την «ανωτερότητα» της «κυριαρχίας» τους, τα τρομάζουν, τα κατατρέχουν, τα διώκουν και μάλιστα λοιδωρούν και αποστρέφονται όσους προσπαθούν να τα περιθάλψουν, όσους τα αγαπούν.. Τέλος, αυτούς που βρίσκουν φυσιολογικό και «υγιές» ακόμη και να ΤΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ… Ναι και στην Τήνο, αλλά… χωρίς αποδείξεις! Μα δεν χρειάζονται, το γνωρίζουν οι περισσότεροι…Ίσως παλαιότερα, ή και μόνον παλαιότερα…

ΤΟ ΦΙΛΟΖΩΪΚΟ Σωματείο της Τήνου έχει επί πολλά χρόνια αποδεδειγμένα, στην πράξη, ΕΝΑΝ μόνον  προστάτη των αδέσποτων ζώων του και νυχθημερόν αγωνιστή λειτουργό. Πρωτοφανής αδιαφορία, παρά τις εκκλήσεις του, τουλάχιστον οικονομικά, για να μπούνε εργατικά χέρια και να καλύψη τις μεγάλες, πολύ μεγάλες ανάγκες του. Και δεν φτάνει μόνο αυτό…

Τώρα το Πάσχα στον τόπο που εδρεύει, εκεί ψηλά στο χωριό, από Μ. Παρασκευή κι έπειτα, οι κροτίδες, τα «τρομπόνια» και τα βαρελότα θα «βροντήξουν» από κάποιους δίπλα στα άμοιρα ζώα, έτσι όπως έγινε και πέρυσι –για «πλάκα» (;)- λες και δεν τρομάζουν σαν και μας και αυτά, ίσως και για να κάνουν μερικοί… ασυνείδητοι «χάζι» με τη λαχτάρα τους… Έτσι, για να γιορτάσουν το Πάσχα, να γιορτάσουν τις Ημέρες Αγάπης!..

Μερικοί άνθρωποι τις Ημέρες αυτές δεν αλλάζουν… Άραγε εάν τύχαιναν της ίδιας «λαχτάρας», θα καταλάβαιναν την πράξη τους και πώς νοιώθουν αυτά τα ανυπεράσπιστα πλάσματα;

Καλό Πάσχα, αλλά, με Αγάπη προς όλους!…           

Μ. Τετάρτη 2013                                             ΕΛΕΝΗ Ι. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ

http://kykladikonfos.gr/oikologika-zwa/oikologika-zwa.htm

 

ΤΗΝΟΣ

Για την Μονάδα αφαλάτωσης Τήνου που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο και ταυτόχρονα παράγει τόνους αλατιού

«Ελληνική Καινοτομία

ΤΗΝΟΣ

ΞΕΔΙΨΟΥΝ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

Το πρόβλημα της λειψυδρίας ηου αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά φιλοδοξεί να λύσει μια νέα, καινοτόμος μονάδα αφα­λάτωσης, προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες ακόμη έναν πολύτιμο πόρο, εκτός από το πόσιμο νερό. Οι επιστήμονεςτης Μονάδας Περιβαλ­λοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίαςτου Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της πιλοτικής λεπουργίας μιας μονάδας που αναμένεται νο υδροδοτεί περίπου το 20% της Τήνου, παράγοντας παράλληλα περισσότερο από έναν τόνο καθαρό αλάτι κάθε μήνα!

Η υπερσύγχρονη και 100% ελληνική μονάδα αφαλάτωσης βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Φωκά. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στο μέγιστο της δυναμικότητάς της στα τέλη του μήνα. Από εκεί και έπειτα, η τεχνολογικά εξελιγμένη μονάδα θα παράγει καθημερινά 1.000 κυβικά μέτρα νερό αλλά και 35 κιλά αλάτι, τα οποία θα απορροφώνται από τα τυροκομεία της Τήνου.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η υλοποίηση της πρωτότυπης πατέντας του Πολυτεχνείου στοίχισε συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ, πο­σό που απορροφήθηκε από το πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής΄Ενωσης, καθώς η λειτουργία της αφαλάτωσης τηςΤήνου παρουσιάζει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Πέρα από την καινο­τομία της παραγωγής αλατιού, πρόκειται για την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης παγκοσμίως η οποία μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το νερό της θάλασσας που επεξεργάζεται. Οι μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν σήμερα μετατρέπουν σε πόσιμο μόλις το 30% με 35% θαλασσινού νερού που επεξεργάζονται απορρίπτοντας την υπόλοιπη ποσότητα πίσω στη θάλασσο. Αντιθέτως, η μονάδα της Τήνου έχει δυνατότητα να μετατρέπει σε πόσιμο το 100% του αλμυρού νερού που απορροφά, ενώ εξαιτίας του διαχωρισμού του αλατιού δίνει λύση στο ζήτημα της ρύπανσης της θάλασσας από τις μο­νάδες αφαλάτωσης.

«Η ιδέα για τη δημιουργία της μονάδας ήταν να γλιτώσουμε τη ρύπανση που προκαλούν οι αφαλατώσεις οι οποίες αξιοποιούν μόνο το 1/3 του νερού. Τα υπόλοιπα 2/3 επιστρέφουν στη θάλασσα, επιφορτισμένα με χημικά στοιχεία και έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε άλμη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να μας χρηματοδοτήσει, καθώς τα απόβλητα των αφαλατώσεων αποτελούν ένα ολοένα αυξανόμενο και δυσεπίλυτο ηρόβλημα», δηλώνει η Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Πράγ­ματι, λόγω της συμπύκνωσης των ιχνοστοιχίων που έχει το θαλασσινό νερό, τα υγρά απόβλητα των αφαλατώσεων προκαλούν αλλοίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αυξάνοντας τη θερμοκρασία της θάλασσας από 3 έως και 15 βαθμούς Κελσίου στο σημείο που απορρίπτονται.

Μια δεύτερη μορφή ρύπανσης που προκαλούν οι αφαλατώσεις είναι οι αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η μονάδα της Τήνου δεν θα προκαλεί καμία επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα του νησιού, καθώς θα λειτουργεί σε ποσοστό 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Υπάρχει ήδη εγκατεστημένη μια σειρά από παραβολικά κάτοπτρα που μας δίνουν τη θερμική ενέργεια που χρειαζόμαστε αξιοποιώντας τη σύγχρονη μέθοδο της ηλιοθερμίας. Εκτός από αυτό, τις επόμενες εβδομάδες θα εγκατασταθούν και φωτοβολταϊκά, ώστε όταν ξεκινήσει να λειτουργεί στο μέγιστο της δυναμικότητάς της η μονάδα, να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον», λέει ο Δημήτρης Ξεύγενος υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου.

Μικρό κόστος

Μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας της Τήνου η παραγωγή αλατιού από μονάδες αφαλάτωσης ήταν παγκοσμίως εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς απαιτούσε είτε ογκωδέστατες δεξαμενές είτε τεράστιες εκτάσεις για τη δημιουργία αλυκών. Στο νησί της Παναγίας η παραγωγή αλατιού σε μεγάλη κλί­μακα από τη διαδικασία της αφαλάτωσης γίνεται για πρώτη φορά εφικτή και με μικρό κόστος. «Αφού περάσει από την αρχική διαδικασία αφαλάτωσης το νερό με την υψηλή περιεκτικότητα σε άλμη περνά από μια αλυσίδα διεργασιών, όπως η εξάτμιση, η συμπύκνωση και η ξήρανση. Αυ­τή η διαδικασία παράγει ένα αλάτι το οποίο θα είναι αρκετά ποιοτικό για να χρησιμοποιηθεί οε τρόφιμα», αναφέρει η Μ. Λοιζίδου.

Μέχρι σήμερα οι μικρές ποσότητες αλατιού που έχουν παραχθεί βρίσκονται στα εργαστή­ρια του Πολυτεχνείου, ώστε να ελεγχθεί η ποιό­τητά τους. Μόλις ξεκινήσουν τα προβλεπόμενα επίπεδα παραγωγής οι ποσότητες που θα πα­ράγονται θα δώσουν πραγματική τόνωση στην οικονομία της Τήνου.Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμ­ματος είναι ευχής έργον για το νησί μας. Θα έχουμε παραπάνω από 1 τόνο αλάτι τον μήνα, ποσότητα που αναμένεται να ρίξει πολύ το κό­στος παραγωγής των τυροκόμων. Εκτός αυτού, θα έχουμε και μεγάλες ποσότητες καθαρού και πόσιμου νερού, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος», τονίζει ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς.»

Η υπερσύγχρονη ελληνική Μονάδα Αφαλάτωσης που υπόσχεται την τέλεια λύση της συνεχούς εξασφάλισης  νερού και οικονομικής αναβάθμισης του νησιού της Τήνου (φωτό από την εφημερίδα)

ΣΗΜ. "Κ.Φ.":

Το ανωτέρω άρθρο είναι του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ στην εφημερίδα Real News ( ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κυριακή 3 Μαρτίου, 5η σελίδα του Realplanet). Μας το απέστειλε ο πρ. Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός μαζί με το παραπλεύρως άρθρο του με αναφορά στο θέμα και το οποίον μας το έστειλε, όπως το ετιτλοφόρησε, «Έτσι για την ιστορία».

Τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέση για μας κίνητρο προς ανάρτηση (αλλά και δημοσίευση στο προσεχές φύλλο μας), αφού το θέμα «νερό» της Τήνου έγραψε και γράφει ιστορία επί έτη και στο φύλλο μας;

Έτσι  για  την  ιστορία.

 

 

Αφορμή για τούτη την ενημέρωση μου έδωσε δημοσίευμα της εφημερίδας REAL NEWS της 03.03.2013 στο ένθετο REAL PLANET με τίτλο «Ελληνική καινοτομία», «ΤΗΝΟΣ  – Ξεδιψούν με κέρδος το αλάτι».

Περίμενα βέβαια επί δεκαήμερο ένα ενημερωτικό Δελτίο Τύπου από τον Δήμο μας, αλλά και για να γίνω λίγο δεικτικός, φαίνεται ότι η εν λόγω δράση είναι  υποδεέστερη της τοποθέτησης μιας λάμπας!

 

Θα θυμάστε λοιπόν τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις που υπήρχαν από αρκετούς συμπολίτες μας σχετικά με τα απόβλητα των αφαλατώσεων όταν τις πρωτοεγκαταστήσαμε στο νησί μας.

Ο προβληματισμός είχε μεταφερθεί στην τότε Δημοτική αρχή που προσπαθούσε από την πλευρά της  να βρει λύση. 

 

Όταν πλέον ήμουν Δήμαρχος και είχαμε ξεκινήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης της 3ης μονάδας αφαλάτωσης (των 1.000 m 3 / ημέρα), "έπεσε στο τραπέζι" η πρόταση για την εκτέλεση ενός ερευνητικού προγράμματος για την επεξεργασία άλμης από τα επιστρεφόμενα των αφαλατώσεων.

Είδα ευκαιρία και άμεσα έδωσα τη σύμφωνη γνώμη μου.

Έτσι λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Δήμος Τήνου κατέθεσε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (υπεύθυνη καθηγήτρια κα Μαρία Λοϊζίδου) και την εταιρία Culligan A.E, πρόταση με το πρόγραμμα :“Ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ενεργειακά αυτόνομου συστήματος, για την επεξεργασία της άλμης που παράγεται στις μονάδες αφαλάτωσης  για ένταξη στην Κοινοτική Δράση LIFE + Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση και Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την πρόταση στο πρόγραμμα ο Δήμος Τήνου είναι συντονιστής και οι άλλοι δύο συνεργάτες εταίροι. Το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι 1.209.689,00 € και η χρηματοδότηση από την επιτροπή LIFE είναι 50 % ήτοι 604.844,50 € .

 

Με το από 11-06-2010 έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερωθήκαμε ότι η πρόταση έγινε δεκτή για συγχρηματοδότηση από την επιτροπή LIFE . Στη συνέχεια υπογράφτηκε το συμφωνητικό μεταξύ του Δήμου Τήνου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .To πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου του 2010 καταβλήθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Τήνου η πρώτη προπληρωμή, ίση με το 40% της τελικής χρηματοδότησης, ήτοι 241.937,60 € και η πρώτη συνάντηση του συντονιστή με τους εταίρους έγινε στις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου 2010 στην Τήνο.

 

Με την εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής (01.01.2011) δυστυχώς και προφανώς από άγνοια, ο Δήμαρχος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσπάθησε να στήσει στον τοίχο τόσο τον γράφοντα όσο και την υπεύθυνη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και τον τρίτο συνεργάτη με διάφορες ακατάληπτες καταγγελίες. Σήμερα βέβαια που η υλοποίηση της πρωτότυπης αυτής πατέντας έχει προκαλέσει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, δηλώνει ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι «ευχής έργον για το νησί μας» .

 

Για να μη σας κουράζω όμως και επαναλαμβάνομαι παρακαλώ διαβάστε με προσοχή το επισυναπτόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας REAL NEWS και τότε ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το μέγεθος και την ωφέλεια του εν λόγω έργου.

 

Υ.Γ  Σημειώστε ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσει η υλοποίηση και ενός άλλου ανάλογου  περιβαλλοντικού προγράμματος με εταίρους το Δήμο Τήνου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Βερόνας (Ιταλία).

Το έργο είναι «Ανάπτυξη και Υλοποίηση ενός συστήματος επίδειξης για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων  για την Τήνο σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα» (καθιερώθηκε  απλά να το λέμε “παραγωγή compost”) και καταχωρήθηκε   υπό τον αριθμόν:

 ENV/GR/000610/LIFE 10.

Η πρόταση για  χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE + 2010 υποβλήθηκε το καλοκαίρι του 2010 και με απόφαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό του Πύργου.

Έτσι για την Ιστορία……..

 

Τήνος  14 Μαρτίου 2013

 

ΣΙΜΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

τ. Δήμαρχος Τήνου

Εγκλημάτησαν σε βάρος της Ελλάδος

 

Ούτε είναι εύκολο να συλλάβει κάποιος το μέγεθος του λάθους αλλά ούτε είναι και εύκολο να αντιληφθεί την οικονομική συμφορά που επέφερε στην Ελλάδα ο λανθασμένος συντελεστής για την οικονομία των Κρατών.  Δεν ήταν και δύσκολο να το αντιληφθούν. Μελέτη  κορυφαίου παράγοντα του χαυλιόΔοΝΤα, που έφερε στην δημοσιότητα Γαλλικό περιοδικό, δείχνει περιτράνως  ότι χρησιμοποίησαν λάθος πολλαπλασιαστή και οδήγησαν στην καταστροφή την Ελλάδα (πρωτίστως) και την Πορτογαλία.

Οι ευθύνες τεράστιες. Η τιμωρία ανύπαρκτος. Η ζημία που επέφεραν στην Ελλάδα εγκληματική. Η επανόρθωση δύσκολη και εξ ίσου επικίνδυνη. Δεν είχαμε αξίωση από τους ευρισκόμενους στα Γραφεία αλλοδαπούς, δήθεν ερευνητές να διαπιστώσουν την συμφορά που επέρχεται και δη ραγδαίως στην Ελλάδα από τετραετίας και εφεξής. Είχαμε απόλυτη αξίωση να το διαπιστώσουν οι δικοί μας πολιτικοί και  οικονομικοί αναλυτάδες και να το δημοσιοποιήσουν ευρέως αλλά και να ζητήσουν την επιβολή του ήτοι την αλλαγή πορείας. Δεν το έπραξε κανείς.  Και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αντελήφθηκαν τίποτε;; Ή μήπως τους συνέφερε ο όλεθρος  των χωρών του Νότου;;

 

Η διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι κάναμε λάθος σε συντελεστή και εφαρμόσαμε σκληρή λιτότητα  είναι τώρα πλέον κυνική και άνευ περιεχομένου. Μία μορφή στοιχειώδους επανορθώσεως, έναντι των συμφορών που υφίσταται  η Ελλάδα και  ο Λαός της είναι να διαγραφεί απολύτως  και αμέσως τώρα  το χρέος προς τον χαυλιόΔοΝΤα.

Τα λάθη πληρώνονται. Η Ελλάδα πληρώνει  χωρίς να έχει κάμει λάθος. Καιρός να πληρώσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  για το εγκληματικό λάθος σε βάρος της. Και ακολούθως να πληρώσουν και οι αδιόρατοι Πολιτικοί. Ακόμα επιβάλλεται όπως προωθηθεί  ραγδαίως η ανάπτυξη, δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυξηθούν συντάξεις αλλά και ημερομίσθια. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει τα χρέη της με δικά της χρήματα και όχι με δανεικά. Δεν πρέπει να έχει την ανάγκη κανενός. Γιατί όλοι επιδιώκουν τον αφανισμό της.

Είπε για την εποχή τότε αλλά προφητικώς για σήμερα ο Γ. Σεφέρης όταν έπαιρνε το Βραβείο Νόμπελ στις 11 Δεκεμβρίου 1963.

« Εδώ και μήνες η Ελλάδα είναι στο πραιτόριο.  Χλευάζεται και κατασυκοφαντείται.  Αναίσχυντοι αργυραμοιβοί την παίζουν στα ζάρια. Προσβάλλουν τους ανθρώπους της, αμφισβητούν την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Είναι απ’ τα κοράκια που έχουν στοιχηματίσει

 στην πτώχευσή μας και ανησυχούν μήπως και χάσουν τα λεφτά τους!» 

Μέχρι πότε θα αφήσομε αυτά τα κοράκια  να ξεσχίζουν τις σάρκες μας;;;

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Σημ. "Κ.Φ.": Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα και στο φύλλο μας αρ. 696 που ήδη εκυκλοφόρησε.

Γιατί συνθλίβουν την Ελλάδα;

Του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Άκρως απογοητευτικές και δραματικές είναι οι συμπεριφορές των Ευρωπαίων παραγόντων, αναφορικώς με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος. Τα όσα συμβαίνουν καθημερινώς, τα άρχισαν από τις βουλευτικές εκλογές του 2009 και κορυφώνονται έκτοτε συνεχώς μέχρι σήμερα Ιούνιος 2012, δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν.

Η Ελλάδα συνήψε κάποιο δάνειο  μεταξύ κρατών – αδελφών στην Ευρώπη, λόγω αδυναμίας εξευρέσεως οικονομικών πόρων από την ελεύθερη αγορά και αυτή η πράξη έριξε τις μάσκες.

Αποδείχθηκε ότι κανείς από την Ευρώπη ιδίως από τους Ηγέτες της Ενώσεως δεν διάκειται ευμενώς προς την Ελλάδα, χωρίς να αφήνει να διαφανεί το αίτιο αυτής της εναντιώσεως. Όλοι μετά την υπογραφή του δανείου στο οποίο ενέπλεξαν δυστυχώς και τον χαυλιόΔοΝΤα οι δύο άλλοι χρηματοδότες, ήτοι Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχώς πιέζουν ασφυκτικώς την Ελλάδα, να προβεί σε περικοπές μισθών και συντάξεων, για να έχουν την ευκαιρία να προβούν στην εκταμίευση της κατά περίπτωση δόσεως χρημάτων. Έδιναν 3 – 4 δόσεις τον χρόνο και ταπείνωναν την Ελλάδα ως Κράτος, εξαθλίωναν δε τον Λαό της οικονομικώς. Διέλυσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από την  ανυπαρξία κινήσεως χρημάτων στην αγορά  περισσότερες από 1.800.000 απ’ αυτές έκλεισαν!!

Πρόκειται για οδυνηρή μαχαιριά στην πλάτη της Ελληνικής Οικονομίας, στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, στην αναπτυξιακή δυνατότητα προόδου. Δεν είναι δυνατόν όταν εγώ έχω κάποιο δάνειο να το αποπληρώνω καθήμενος!! Πρέπει να εργασθώ σκληρά για να καταβάλω τις δόσεις μου.

Εδώ οι δανειστές μας     επιβάλλουν  αυτό το αρνητικό πρότυπο. Ζητούν να  μη  εργάζονται ο9ι Έλληνες, να μη παράγεται τίποτε, να μη γίνεται πρόοδος εργασιών και έργων, να υπάρχει πλήρης καθεούδουσα κατάσταση σε σημείο ναρκώσεως και τα χρήματα να διατίθενται αμέσως μόλις ζητηθούν !! Μάλλον είναι παραλογισμός.

Και δεν είναι μόνο αυτό το φρικτό και ασύλληπτο που εφεύραν οι δανειστές, εκτός από τους λογιστές επόπτες, ανάλγητους που στέλνουν κατά περιόδους στην χώρα μας, να διαπιστώσουν αν μειώθηκαν οι συντάξεις στο ναδίρ, αν μειώθηκαν οι μισθοί στα 500 Ευρώ μικτά τον μήνα, αν απολύθηκαν 50.000 υπάλληλοι, αν έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και Δημόσιοι Οργανισμοί. Ήταν και η  απερίγραπτη ειρωνεία των διαφόρων εντύπων και τηλεοπτικών σταθμών των χωρών αυτών που έβαλαν και βάλλουν καθημερινώς κατά της Ελλάδος με τους πλέον ιταμούς τρόπους εκφράσεως.

Μίσος αβυσσαλέο δείχνουν αυτές οι δημοσιεύσεις. Μίσος δείχνουν οι καθημερινώς εναλλασσόμενες απόψεις των Ηγετών της Ευρωζώνης, της καγκελαρίου, του αντικαγκελαρίου, του υπουργού οικονομικών, των λοιπών υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, του προέδρου της Κομισιόν και χιλιάδων αναρίθμητων υπεύθυνων και ανεύθυνων.

Όλοι μιλούν κατά της Ελλάδος και όλοι φωνάζουν να φύγει από το Ευρώ και να υπαχθεί στην Δραχμή. Πόσα δις εισπράττουν τον χρόνο αυτοί   από τον οικονομικό πνιγμό των Ελλήνων και τις αποστραγγίσεως του Κράτους;Έχουν μια σημαντική πηγή εσόδων. Άρα τους συμφέρει να πιέζουν σκληρά  την Ελλάδα, για να εισπράττουν αυτοί. Γιατί δεν την βοήθησαν στην ανάπτυξη ώστε να εισπράττουν περισσότερα και ανέτως; Εδώ ακριβώς είναι το μοναδικό των στόχων τους. Ο αφανισμός της Ελλάδος και η συνεχής εφόρμηση ληστεύσεως αυτής.  Επειδή όλοι γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά ή μάλλον τον Ελληνικόν Πολιτισμό από τον οποίον μορφώθηκαν και στα ίχνη του  οποίου κινούνται, έχουν υπόψη τους και το ρητό «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται».

 Κι έτσι χαράσσουν το πρόγραμμα. Να πέσει η δρυς, ώστε να την υλοτομήσομε για να έχομε τα χρειώδη προς ανθράκευση κατά τας δυσκόλους ημέρας που έρχονται. Πράγματι η δυσκολία θα πλήξει αγρίως αυτούς πρωτίστως, ενώ  Ελλάδα θα βρει τον καλό της δρόμο.

Οι δανειστές μας και η παρέα τους είναι πολύ πιο υπερχρεωμένες από την Ελλάδα, η οποία θα είχε εισέλθει σε τροχιά ομαλής και ανεμπόδιστης αποπληρωμής του χρέους, αν την άφηναν να δημιουργήσει παραγωγικές μονάδες και όχι να ζητούν χρήματα από τις συντάξεις και τους μισθούς των εξαθλιωμένων πλέον Ελλήνων. Και η ασυδοσία δεν σταματά εδώ, αλλά κάθε φορά που έρχονται οι λογιστές στην χώρα μας, ζητούν και άλλη μείωση των ανύπαρκτων πλέον συντάξεων και μισθών. Το ύψος αυτών των αποδοχών δεν επαρκεί  ούτε για δέκα (10) ημέρες, προμηθείας στοιχειωδών αγαθών, όχι για πληρωμές τελών οργανισμών κοινής ωφελείας, ούτε για έξοδα φαρμάκων και προστασία της υγείας. Η περιορισμένη μέριμνα για την υγεία εξ αιτίας της κακής πολιτικής, έχει οδηγήσει σε συνεχείς θανάτους τους ανήμπορους ασθενείς !! Πρόκειται για πράξη απάνθρωπη καταδικασμένη και από τους Νόμους και από την θρησκεία όλων των κρατών της Υφηλίου.

Πρώτα η υγεία. Οι λογιστές λένε. Πρώτα τα λεφτά! Οι Σάϋλωκ του Μολιέρου. Γι’ αυτό θέλουν να συνθλίψουν την Ελλάδα. Για να αφανισθεί από προσώπου της Γης, να αφανισθεί ως Κράτος, να χαθεί κατά την γνώμη τους η παγκόσμιος αίγλη της, ως καθηγετικός πόλος στον πολιτισμό, τις Τέχνες,  τα Γράμματα, την πολιτική και τα πλεονεκτήματα της ευκράτου ζώνης όπου βρίσκεται.

Δεν αντελήφθησαν όμως ότι χωρίς Ελλάδα δεν μπορούν να ζήσουν όχι μόνον αυτοί αλλ’ ούτε τα σκυλιά τους!!

Και οι δύο πιο κάτω αναφορές, στην ίδια αρχή κατατείνουν. Στον αφανισμό της Ελλάδος.

Ο Νίτσε

Δεν μπορούν οι δυτικοευρωπαίοι να συνειδητοποιήσουν ότι η επιστημονική τους κατάρτιση και ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα έφτασαν  σ’ αυτούς από την Ελλάδα, την μικρή σε έκταση χώρα και την απέραντη σε πνευματικότητα.

 Ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε στο βιβλίο, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένως  στο κεφάλαιο 15 κάνει μία ιδιαίτερη… μνεία στο Ελληνικό Έθνος και αποτυπώνει αυτά που μέχρι σήμερα ισχύουν και είναι και  ο στόχος Αμερικανού διπλωμάτη κατά της Ελλάδος. Όλοι ψάχνουν να βρουν το κώνειο που θα απαλλαγούν από την Ελλάδα!  Μήπως το βρήκαν τώρα με τους επαίσχυντους δανεισμούς και την τάση εξαθλιώσεως των Ελλήνων αλλά και την μηδενικότητα στην ανάπτυξη;

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του Νίτσε:
«Αποδεδειγμένως σε κάθε περίοδο της εξελίξεώς του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το Ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.

Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».

Από το βιβλίο «Οι Σκυλάνθρωποι»

Μήπως τα εύσχημα που ακούσαμε από τους μέχρι πρότινος πολέμιους πάνω στις δανειακές διαπραγματεύσεις, έχουν στο βάθος και αυτό το αίτιο, πέραν του οικονομικού;

Σ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Σκυλάνθρωποι» είναι καταγεγραμμένη η ενδιαφέρουσα αφήγηση μίας Ελβετίδας, η οποία εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι ξένοι, συμπεριφέρονται με ελεεινό τρόπο κατά των Ελλήνων. «Τα ζώα δεν συγχωρούν ποτέ στον άνθρωπο την βελτίωση της συμπεριφοράς τους, γιατί νιώθουν ότι αυτή η βελτίωση τ’ απομακρύνει από την φύση τους. Και όποτε δίνετε η ευκαιρία το μίσος εκρήγνυται».

Για να κατανοήσει ο αναγνώστης την δήλωση, η Ελβετίδα κάνει τον εξής εκπληκτικό παραλληλισμό: «Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει μ’ εμάς τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες! Αν υπάρχει μια φυλή στον κόσμο που κυριολεκτικά την μισώ αφόρητα, αυτή η φυλή είναι οι Έλληνες»! Και τεκμηριώνει την άποψή της λέγοντας ότι στα γυμνασιακά της χρόνια ένιωθε "ψυχικά καταπιεσμένη" γιατί "Οι Σοφοί μας Δάσκαλοι δεν μας δίδαξαν τίποτα που να μην το είχαν ήδη Ανακαλύψει, Εξηγήσει,  Τεκμηριώσει, να μην το είχαν Τελειοποιήσει οι Αρχαίοι Έλληνες"! Κι αν κάποτε ανέφεραν κανένα άλλον συγγενή της Γνώσης και της Σοφίας, που δεν ήταν Έλληνας, στο τέλος πάντα κατέληγαν ότι η Γνώση του και η Σοφία του ήταν βασισμένη επάνω στη Σοφία κάποιου Έλληνα Φιλόσοφου! Σιγά σιγά ένιωθα πως οι Γνώσεις μου, οι Σκέψεις μου, τα Αισθήματά μου, η Προσωπικότητά μου, ο Κόσμος μου, η Ύπαρξή μου ως το πιο έσχατο κύτταρό μου ήταν όλα επηρεασμένα, ήταν ταγμένα σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε "Η Φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων"!
Αυτά όλα καταστάλαζαν στα βάθη της ψυχής της Ελβετίδας «ένα φλογερό μίσος για καθετί το Ελληνικό»! Και η συνέχεια: «Αργότερα στο πανεπιστήμιο, η κατάσταση έγινε δραματική. Ο Ασκληπιός από την μια, ο Ιπποκράτης απ’ την άλλη, ο Γαληνός την μια μέρα, ο Ορειβάσιος την επομένη, ο  Αέτιος το πρωί, Αλέξανδρος Τραλλιανός τ’ απόγευμα! Παύλος ο Αιγινίτης από ‘δω, Στέφανος ο Αθηναίος από ‘κει. Δεν μπορούσα ν’ ανοίξω βιβλίο χωρίς να βρω μπροστά μου την Ελληνική παρουσία. Δεν τολμούσα να πιάσω στα χέρια μου λεξικό για να βρω μια δύσκολη, σπάνια, μια χρήσιμη, μια έξυπνη, μια όμορφη, μια μεστωμένη λέξη. Όλες Ελληνικές! Και άλλες αμέτρητες σαν την άμμο των θαλασσών και των ποταμών, Ελληνικής κι αυτές προελεύσεως! Πρόκειται για φαινόμενο ομαδικό! Έτσι αισθανόμαστε λίγο πολύ όλοι μας απέναντι στους Έλληνες. Τους μισούμε όπως τα ζώα τους θηριοδαμαστές. Και μόλις μας δίνεται η ευκαιρία χιμάμε, τους δαγκώνουμε και τους κατασπαράζουμε. Γιατί στο βάθος ξέρουμε ότι κάποτε είμαστε ζώα μ’ όλη την σημασία της λέξεως κι είναι αυτοί, οι Έλληνες, πάλι οι Έλληνες, πάντα οι Έλληνες, που μας εξώσανε από την ζωώδικη υπόσταση και μας ανεβάσανε στην ίδια με τους εαυτούς τους ανθρώπινη βαθμίδα! . Δεν αγαπάμε κάτι που θαυμάζουμε. Ρίξε μια ματιά στην ιστορία και θα διαπιστώσεις ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, με αρχηγούς τους Λατίνους και το Βατικανό, λυσσάξαμε να  εξαφανίσουμε τους Έλληνες από το πρόσωπο της γης! Δεν θα βρεις και δεν θα φανταστείς συνδυασμό και εγκλήματος, πλεκτάνης και παγίδας που δεν το σκαρφιστήκαμε και δεν το πραγματώσαμε για να τους εξολοθρεύσουμε! Η ιστορία με το μίσος κατά των Ελλήνων δεν ξέφτισε. Ο σύγχρονος πολιτισμένος άνθρωπος είναι ο ίδιος και χειρότερος. Δεν θα επιτρέψει ποτέ το Βατικανό, να επιβιώσει στην αυλόπορτα της Ευρώπης, στα πλευρά της Ασίας και στο κατώφλι της Αφρικής ο Ελληνισμός γιατί θεωρούν ότι τους αφαιρούμε Σεβασμό και Κύρος! Γι’ αυτό παρόλο που τους μισώ, γιατί δεν προέρχομαι από την φυλή τους, δεν μπορώ να μη τους θαυμάζω και να μη τους σέβομαι και θα συνεχίσω να μελετώ τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Περικλή όσο θα ζω, διδάσκοντας στα παιδιά μου την Δύναμη της Σοφίας τους και την επιρροή της στην Ζωή μας και στην Ευτυχία μας!»

Έτσι βλέπουν όλοι την Ελλάδα. Και προσπαθούν να την αφανίσουν, εξασφαλίζοντας ερείσματα από την ιδία την χώρα. Μηδίσαντες  ψευτοπολιτικοί, που επιθυμούν την αναρρίχηση όπως ο σαλίγκαρος του Πύργου του Άϊφελ. Και εμείς τους ολετήρες του Πολιτισμού και της Γλώσσης μας, τους επικροτούμε, αντί να τους στείλομε άπαξ και διαπαντός στα τάρταρα του πολιτικού Άδου.

Σημ."Κ.Φ.":Το ανωτέρω άρθρο δημοσιεύθηκε και στο τεύχος μας υπ’ αρ. 694

«Φωνή βοώντος…»

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

 

Μέγιστο λάθος η διατήρηση

της λιτότητας στην Ελλάδα

 Γράφει Αμερικανική εφημερίδα

Μπορεί να μη μας συμπαθούν όλοι στην υφήλιο, μπορεί να μας συκοφαντούν να μας κατηγορούν, να αδιαφορούν για την χρεοκοπία μας, αλλά πότε πότε λένε και μεγάλες αλήθειες. Ο λόγος σήμερα για την εφημερίδα ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ της Νέας Υόρκης που υποστηρίζει πως το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα ήταν  ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του Ελληνικού χρέους από την συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας. Και αυτά κατεχωρίσθηκαν σε  κύριο άρθρο της, στο φύλλο της 2ας Δεκεμβρίου τ.έ. Αναγνωρίζει όμως  ότι αυτό που συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί «σαφή βελτίωση», σε σχέση με προηγούμενες συμφωνίες.
Όπως επισημαίνεται, στην συμφωνία επιστρατεύονται χρήσιμα μέσα για την μείωση του Ελληνικού χρέους, αναγνωρίζει όμως  ότι οι τρέχουσες και προβλεπόμενες αναλογίες στην Ελλάδα για την έξοδο από το χρέος δεν είναι βιώσιμες. Η εφημερίδα θεωρεί ότι μέτρα όπως το πραγματικό "κούρεμα" του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά κι αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Απαιτούνται επιθετικά μέτρα για την ανάπτυξη
Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η Ελληνική οικονομία, ώστε να καταστεί βιώσιμη μακροπροθέσμως, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της αναπτύξεως. Μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.
Στο άρθρο,  αναφέρεται ότι η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα οικονομικώς φερέγγυα για τους επόμενους μήνες, αλλά το τίμημα μπορεί ν’ αποδειχτεί πολύ μεγάλο για να το αντέξουν η Ελληνική οικονομία και Κοινωνία. Συμφώνως πάντα με το κύριο άρθρο των "New York Times", η καταστροφή μπορεί ν’ αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κυρία Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, έναντι των εκλογικών υπολογισμών της.

 Σ.Σ.  Είναι δυνατόν το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ελλάδος εν προκειμένω να εξαρτώνται από το αν θα κερδίσει η Μέρκελ τις εκλογές στην χώρα της; Γιατί την άφησαν οι δήθεν ηγέτες να έχει τόσες εξουσίες σε μία Ένωση όπου όλοι πρέπει να κινούνται επί ίσοις όροις;

Μειώθηκε η αγοραστική

δύναμη των μισθωτών

 Σε ποσοστό 50% την τελευταία διετία

Στην αυτήν θέση και  οι συνταξιούχοι 

Φθίνουσα  και ανησυχητική πορεία ακολουθούν οι μισθοί στην χώρα μας, συμφώνως με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθώς, ο βασικός μισθός κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στην δεύτερη ταχύτητα της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ, δείχνει να διολισθαίνει προς τα επίπεδα των χωρών της τρίτης ταχύτητας, όπως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Κατά την τελευταία διετία, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.

Ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα για το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση  των 15 (21,4%), μετά την Ισπανία.

Ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ.

Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011, αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008, ενώ, το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010, από 37,9% το 2008.

Ακόμη, το 2011 αυξήθηκε στο 20,1% (από 12% που ήταν το 2008), το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω εγκλημάτων, βίας ή βανδαλισμών στην γειτονιά του.

Στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15 βρίσκεται, συμφώνως με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Και οι συνταξιούχοι   στις αυτές εισοδηματικές απολαβές κατέπεσαν. Πρόκειται  για ολίσθημα στην ευμάρεια των Ελλήνων με δυσμενείς επιπτώσεις για την επερχομένη κατάσταση.

Φορολογικά ποσοστά

Πνιγμός φτωχών  — σωσίβιο πλουσίων!!

Το ποσοστό φορολογήσεως των εισοδημάτων με 42%,για εισοδήματα άνω των 42.000 Ευρώ ετησίως, αποτελεί πράξη πρωτοφανούς ευνοίας προς τους πλουσίους και τους κεφαλαιοκράτες.  Γι΄ αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα, επαύλεις εκατομμυρίων, θαλαμηγούς, καταθέσεις στο εξωτερικό και άλλα εμφανή και αφανή εισοδήματα.

Όλοι αυτοί θα φορολογηθούν με ποσοστό 40%.

Έλληνας Μεσαίας Τάξεως που έχει πόρους και από άλλες πηγές, τις οποίες απέκτησε εργαζόμενος σκληρώς, για να έχει καλό γήρας,(χριστιανά τα  τέλη της ζωής ημών, ή καλά ύστερα όπως λέει ο Λαός μας), θα πληρώσει τεράστια ποσά στο Δημόσιο.

Αν έχει  43.000 ετήσιο εισόδημα, θα φορολογηθεί με ποσοστό 42%. Αν έχει 70.000 με το ίδιο ποσοστό. Αν έχει 200.000 πάλιν με το ίδιο ποσοστό.

Ο Συνταξιούχος μέχρι 21.000 θα φορολογηθεί με 25% και μέχρι τις 40.000 με 32%.

Η αδικία της φορολογικής αυτής  κλίμακος, δεν περιγράφεται. Έπρεπε να υπήρχαν τρεις τουλάχιστον κλίμακες μέχρι τις 50.000 Ευρώ ετησίως και απ’ εκεί άνω άλλες δύο.

Γιατί συμπιέζουν τις κλίμακες με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πληρωμές φόρων των χαμηλών εισοδημάτων;

Η φορολόγηση με 32% σε μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι άκρως δυσβάστακτος, αλλά και ενάντια στην έννοια που λέγεται κοινωνική ευαισθησία.

 Εξανεμίζουν τα ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών και αδιαφορούν για τα υπερκέρδη των πλουσίων. Αυτούς  δεν  τους  αγγίζουν σε τίποτε. Φυσικά στην ευνοϊκή κατηγορία  του ποσοστού 42% υπάγονται Υπουργοί και  Βουλευτές. Το ποσοστό πριν λίγο ήταν 45% για μεγάλα εισοδήματα και εμείς οι φτωχοί που το ακούγαμε το θεωρούσαμε υπέρογκο, με τα αξιόλογα τότε, συγκριτικώς με σήμερα, έσοδά μας. Τώρα με αφανισμένα έσοδα πλησιάσαμε αυτό το ποσοστό!! Ποία λογική διέπει τους τεχνοκράτες που τα εισηγούνται, τον Υπουργό που τα παρουσιάζει και την Κυβέρνηση που τα αποδέχεται;

Πρέπει να μειωθεί αισθητώς το ποσοστό για χαμηλά εισοδήματα μέχρι 20.000 Ευρώ και για εισοδήματα 30.000  –  35.000 Ευρώ. Προς εξισορρόπηση να αυξηθεί αισθητώς το ποσοστό για τα πέραν αυτών των εισοδημάτων.

Η κρατική αναλγησία στον τομέα της φορολογήσεως των μισθωτών και συνταξιούχων, δεν περιγράφεται. Ο Υπουργός Οικονομικών δεν υποχωρεί σε προτάσεις ελαφρύνσεως, λέγοντας χαρακτηριστικώς. «Δεν ιδρώνει τ’ αυτί μου. Δεν είμαι πολιτικός». Και επειδή δεν είναι πολιτικός, πρέπει να πεθάνουν  όλοι οι Έλληνες;; Όμως αυτήν την στιγμήν ενεργεί ως πολιτικός και πρέπει να του κάνουν παρατήρηση οι συνεργάτες του. Και οι τριακόσιοι της Βουλής. Αφανίζει με τα φορολογικά μέτρα τα ¾ των Ελλήνων. Εκείνος θα φορολογηθεί με ποσοστό 42%!!

Τους φόρους τους πληρώνουν οι άνθρωποι και για να καταστεί δυνατόν αυτό πρέπει να εργάζονται.

Όταν η ανεργία καλπάζει, όταν οι υπόχρεοι για φορολογία δεν έχουν χρήματα να καλύψουν φως και  νερό, όταν δεν επαρκούν τα λίγα έσοδα να εξασφαλίσουν κάποιο φαγητό ή την υγεία τους, πως θα πληρώσουν τους φόρους; Και τι προηγείται; Η επιβίωση του φορολογουμένου ή η καταβολή του παράλογου φόρου;

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεκέμβριος 2012

 

ΑΡΘΡΟ

«Ανυπόστατες και επικίνδυνες οι “τηλεοπτικές σκέψεις” των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία»

Γράφει ο Γιάννης Βρούτσης

Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ.

Αθήνα, 22 Μαΐου 2012

Σε μια βαθύτατα τραυματισμένη οικονομία, με τις πληγές της να παραμένουν ακόμη ανοιχτές και τους πολίτες να έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και η ακυβερνησία ήρθαν να επιδεινώσουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Τα παραδείγματα προβάλουν ζωντανά μπροστά μας:

Πρώτο θύμα ο Τουρισμός που δέχτηκε καίριο πλήγμα και καταρρέει, καθώς οι ακυρώσεις των κρατήσεων αγγίζουν σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 40%. Θυμίζεται, ότι η συμβολή του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει το 18%.

Ακολουθεί, η πρωτοφανής υστέρηση των φορολογικών εσόδων – κατά 15% – που συνδέεται άρρηκτα – εκτός της ύφεσης – και με τη χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, γεγονός που οφείλεται στην απουσία πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στον πλήρη εκτροχιασμό των εσόδων του Προϋπολογισμού.

Η ζοφερή αυτή εικόνα ολοκληρώνεται με τις αόριστες, ανυπόστατες και επικίνδυνες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώσεις, που εκτός των άλλων είναι αντιφατικές και κλονίζουν το αναγκαίο ψυχολογικό κλίμα που χρειάζεται η οικονομία μας, ειδικά σήμερα.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, μεταβάλλονται κάθε φορά ανάλογα με τον εκπρόσωπο της συνιστώσας του κόμματος που τις παρουσιάζει.

Άλλα υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας, άλλα ο κ. Σταθάκης, άλλα ο κ. Στρατούλης, άλλα ο κ. Μηλιός, άλλα ο κ. Παπαδημούλης και άλλα ο κ. Γλέζος. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι οι πολίτες χρειάζονται ερμηνευτικό λεξικό προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τα αόριστα και διαφορετικά νοήματα των προτάσεών τους.

Επίσης, σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που μιλούν τρομοκρατούν, φοβίζουν και τελικά βλάπτουν την οικονομία.

Προτάσεις που ακούστηκαν πρόσφατα σε τηλεοπτικά πάνελ περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, περί δήμευσης καταθέσεων, περί νέου φόρου στις καταθέσεις, περί επιβολής έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 20.000 € και περί νέου φόρου 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, αποδεικνύουν ότι οι εκφραστές τους βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.

Επιπλέον, οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση του μνημονίου, όπου άλλοι μιλούν για ανατροπή, άλλοι για ακύρωση, άλλοι για καταγγελία και άλλοι για συνολική επαναξιολόγηση του σχεδίου, επιβεβαιώνουν ότι το ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από σύγχυση θέσεων και κρίση ταυτότητας.

Το παράδοξο είναι, ότι αυτό το κόμμα που πριν από λίγες μόλις μέρες αρνήθηκε να διαχειριστεί κυβερνητικές ευθύνες, σήμερα επιθυμεί εκ νέου από τους πολίτες να διευρύνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την Οικονομία. Απλά, παρουσιάζει αποσπασματικά σκέψεις αντιφατικές και αόριστες.

Σκέψεις, που από τη μια προετοιμάζουν νέες φορολογικές επιδρομές με έκτακτα χαράτσια σε επιχειρήσεις, καταθέσεις και νοικοκυριά με πρόσχημα τη γνωστή καραμέλα με μπόλικη ρητορική λαϊκισμού περί φορολόγησης πλούτου και αναδιανομής του.

Και από την άλλη, υπόσχονται μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο με 100.000 νέες θέσεις, αναδιάρθρωση (κούρεμα) του 28% των δανείων, κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και επιστροφή του, άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών στα 1.300 € το μήνα, αναδρομικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους 300 € μηνιαίως από το 2009 μέχρι σήμερα, αύξηση της κύριας σύνταξης στο 80% των συντάξιμων αποδοχών, επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ντόπιους και μετανάστες ώσπου να βρουν εργασία, αποστρατικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας (Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα), αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), επανακρατικοποίηση των οργανισμών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και υδάτινων πόρων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ), δημιουργία κοινωνικού φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου σε λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, τουριστικές εγκαταστάσεις που «έχουν ξεπουληθεί» σε ιδιώτες, κρατικοποίηση όλων των τραπεζών, σχολεία ανεξίθρησκα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, χορήγηση πολιτικού ασύλου στους λαθρομετανάστες και νομιμοποίησή τους. Προτάσεις που αποτελούν ένα ανεφάρμοστο και ανέφικτο κείμενο δημοσίων σχέσεων, που το μόνο που δεν λένε, είναι που θα βρεθούν τα χρήματα.

Μπροστά σε αυτή την ακατάσχετη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, το «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» του Παπανδρέου φαντάζει ως αθώο ψέμα.

Αυτές είναι συνοπτικά μερικές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάζονταν στο πρόγραμμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Πρόγραμμα, το οποίο κατά δήλωση του κ. Τσίπρα, θα τροποποιηθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Στο μεταξύ, οι πολίτες θα πρέπει υπομονετικά να περιμένουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν και να συνεννοηθούν (αν τελικά τα καταφέρουν) για το πρόγραμμά τους.

Οι πολίτες, θα πρέπει να αξιολογήσουν με μεγάλη προσοχή τα προγράμματα των κομμάτων (σε όσα τελικά διαθέτουν), καθώς και το πόσο εφαρμόσιμα και  ρεαλιστικά είναι.

Περιθώρια για πειραματισμούς, πλέον δεν υπάρχουν.

Στις 17 Ιουνίου, ο χρόνος μας τελειώνει οριστικά. Είτε η Ελλάδα θα παραμένει στο ευρώ και την Ε.Ε., είτε θα επιστρέψει στη δραχμή, την απομόνωση και στην απόλυτη εξαθλίωση. Και όχι μόνο αυτό, επιπλέον θα μετατραπούμε από χώρα θωρακισμένη πολιτικά και γεωπολιτικά μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., σε μια χώρα τριτοκοσμική, αδύναμη και ευάλωτη.

Όσοι κάνουν λόγο για καταγγελία του μνημονίου, ουσιαστικά μας οδηγούν κατευθείαν στη δραχμή. Αυτό, όμως, που αποκρύπτουν επιμελώς είναι ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ένα νέο μνημόνιο, αφού θα αναγκαστεί να δανειστεί υποχρεωτικά συνάλλαγμα για την εισαγωγή πρώτων υλών (πετρέλαιο κτλ), καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει παραγωγική βάση.

Το μνημόνιο που σήμερα ζούμε, θα μοιάζει με όαση μπροστά στο εφιαλτικό νέο μνημόνιο και στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που θα ακολουθήσει.

Η χώρα μας, θα έχει υποστεί μια νέα εθνική τραγωδία…

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας,

βουλευτής  Κυκλάδων, κ. Ι. Βρούτσης, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ κ.ά.

1.      

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α (Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) στα κεντρικά τους γραφεία:

 «Η κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια αντιμετώπισε με τον πιο εχθρικό και εξοντωτικό τρόπο την ακίνητη περιουσία.

Με την επιβολή αυστηρότατων φορολογικών επιβαρύνσεων, ισοπέδωσε την αγορά των ακινήτων και εξάντλησε την φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων ιδιοκτητών.

Η κατάσταση αυτή, είναι άνευ προηγουμένου και ουσιαστικά οδηγεί σε μια «οιονή δήμευση» περιουσίας.

Σήμερα, προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε η αναγκαιότητα να αλλάξει άμεσα ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων και να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων.

Να απλουστευθεί ο τρόπος φορολόγησης και να δημιουργηθεί ένα διαχρονικό φορολογικό περιβάλλον, με σταθερούς κανόνες.

Η φορολογική πρόταση της Ν.Δ. κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε την οικοδομική δραστηριότητα – που σήμερα έχει τελματωθεί – ως έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας.

Η Ν.Δ., όπως έχει άλλωστε δεσμευτεί και στο πρόγραμμά της, προτίθεται να καταργήσει το επαχθέστατο «χαράτσι» της ΔΕΗ (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και από 1/1/2013 θα αλλάξει ριζικά το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία.

Πιο συγκεκριμένα, θα προχωρήσουμε σε:

·         Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

·         Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

·         Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

·         Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %.

·         Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία –  για 3 χρόνια (2011 έως και 2013), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).

·         Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

·         Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.

·         Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.

·         Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

·         Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).

·         Καθολική καθιέρωση – από 1/1/2013 δια μέσου Συμβολαιογράφων – της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας – για πρώτη φορά – ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου».

2.Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012: Αναφερόμενος στη δήλωση της κ. Γεννηματά:

“Αν η κα Γεννηματά ρωτούσε τον κ. Λοβέρδο, θα μάθαινε ποιο είναι το κόμμα του λαϊκισμού, και ποιος βεβαίωνε τον κόσμο πως “λεφτά υπάρχουν”.

Αν ρωτούσε τον κ. Βενιζέλο, θα της έλεγε ότι είναι ο ίδιος που απέκλειε το ενδεχόμενο να μπει το τελευταίο χαράτσι στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ. Ότι είναι ο ίδιος που βεβαίωνε πως θα ήταν προσωρινό. Και ότι είναι ο ίδιος που τελικά το έκανε μόνιμο.

Αν “διάβαζε” ή “άκουγε” τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, θα καταλάβαινε γιατί με την εφαρμογή τους τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερα.

Αν, τέλος, ρωτούσε τους πολίτες, θα καταλάβαινε τις τεράστιες ευθύνες του κόμματός της για όσα σήμερα περνά ο Τόπος και η κοινωνία».

 3. Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012:

 «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει  προφανώς υπογράψει αλλά ούτε και έχει λάβει κανένα πόρισμα από το διάλογο που διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό σύστημα.

Αυτό που έπραξε η Νέα Δημοκρατία ήταν να καταθέσει και να συζητήσει τις προτάσεις της, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί αναλυτικά στο φορολογικό πρόγραμμά της, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Πρότεινε δίκαιο σταθερό και αναπτυξιακό σύστημα απέναντι στην πρακτική ΠΑΣΟΚ που, για 2,5 χρόνια, επέβαλλε εξοντωτικούς φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ζήτησε, επίσης, με επιμονή, από το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για τη φορολογία, στο πλαίσιο του διαλόγου.

Δυστυχώς τέτοιες προτάσεις το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έδωσε.

Περιμένουμε – όπως περιμένουν όλοι οι Έλληνες – να δούμε τι, επιτέλους, το διαφορετικό προτείνουν».                                                         ΑΠΟ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΝΕΧΕΙΑ, Η ΘΕΩΡΙΑ, ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΚΑΙ ΟΙ… ΔΡΑΚΟΙ

 

Καμιά φορά τα λόγια είναι περιττά…Ακόμη και όταν θέλης να αποτυπώσης την Ιστορία… Όταν όμως καθημερινά βλέπεις μια κατάσταση αλλοφροσύνης των συνανθρώπων σου και ταυτοχρόνως μιας περίεργης βουβής καταστολής, όταν βλέπης το σύστημα να απλώνη ένα τεράστιο μηχανικό και αρπάζει μερίδες από το πλήθος, από την μάζα των συνανθρώπων μικρομεσαίων και κάτω, γιατί πρέπει να «εκτελεσθούν» κάποιες διαταγές, τότε δεν πρέπει να μένη κανείς βουβός…

Η Ελλάδα αυτό το χαρισματικό όσο και πολύπαθο κομμάτι γης που από καταβολής της την επιβουλεύονται και προσπαθούν να την έχουν ηθικά και σωματικά δέσμια, δεν περνάει απλά στις ημέρες μας μια «κρίση».  Ο νεομεσοέλληνας υφίσταται έναν πρωτοφανή εκβιασμό και εκφοβισμό, νέων μεθόδων «όπλα» για μια αόρατη κατοχή, της Ελλάδας, και αιφνιδιασμένος από όλα που έμαθε και από τα απανωτά «χτυπήματα» που τον στοχεύουν, έχει ήδη και μάλιστα «οικειοθελώς» κατά την δεδομένη τακτική, εξαντληθή…

Πιστεύω πως υπάρχει μια εξελισσόμενη συνοχή σε όλη την γενική συμπεριφορά του Έλληνα τελευταίως, απαράδεκτη για μένα, που την αποδίδω, όχι μόνο στη μεγάλη επιρροή που βιώνει από την πίεση που δέχεται από όλες τις πλευρές, κράτους και ιδίως των τραπεζών, αφού δεν βρίσκει άκρη με αυτές λόγω της γενικής συρρίκνωσης που έχει υποστή, οι οποίες μάλιστα περιμένουν να αρπάξουν τα «υπολείματά» του, παρά την «μερίδα του λέοντος» ή αλλιώς το «μερτικό» που λαμβάνουν από το κράτος, «ξεζουμίζοντας» και την τελευταία ρανίδα αίματος από τον στιμμένο σαν πορτοκάλι πολίτη…

 Η ροή των τελευταίων γεγονότων με τα εκάστοτε «πακέτα» συνοδευόμενα από εκβιαστικές «φόρμες», ήταν το επιστέγασμα στο αδιέξοδό του που τον έρριξε στην πλήρη αδράνεια και ψυχική παραλυσία…

Υπάρχει γύρω μας μια διάχυτη «παγωμένη» συμπεριφορά,  που ομοιάζει με μια στάση ανέχειας έως και αδιαφορίας, ένα είδος παραλυσίας ας μου επιτραπεί, που άλλωστε θα το έχουν παρατηρήσει πολλοί… Ίσως σε κάποιον χώρο ή ακόμη και στο σπίτι εξελίσσεται σε μια θεωρητική εκτόνωση επιβεβαίωσης της κακής κατάστασης και των «χτυπημάτων» που δέχεται ο Έλληνας πολίτης συνεχώς «κάτω από την ζώνη», μιλώντας πάντα εναντίον των πολιτικών κυβερνόντων και μη και αφού εκτονωθή, έτσι απλά, ξαναπέφτει σε… νάρκη, ίσως εμπρός από την τηλεόραση και «απολαμβάνει», μισοκοιμισμένος από κούραση, «παραμύθια»!…

ΠΟΙΟΙ; ΜΑ ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα σε συνεργασία με τους «μπροστάρηδες» της ΤΡΟΪΚΑ και τους κυβερνώντες που διοχετεύουν –τώρα τελευταία με αγαθό, σχεδόν μισοκακόμοιρο και μετανοίας λόγο και ύφος-, τη γνωστή «γραμμή» τους, ενώ ήδη οι ανακοινώσεις που μετρούν τα πολιτικά «γκάλοπ» θέλουν  -κατά πως τους βολεύει- να βρίσκονται με υψηλά ποσοστά κυρίως όσα ΑΡΧΙΖΟΥΝ ή όσα κάνουν ΕΚΚΙΝΗΣΗ στις προκείμενες εκλογές ακολουθώντας την ήδη προ πολλού συνήθη προδιαγεγραμμένη πορεία τους …

Συνειδητοποιώντας πως η κάθε μέρα που περνά εφεξής είναι πολύτιμη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος ακόμη πιστεύει σε συνέχεια των ως άνω πως θα ζήση το παραμύθι που του «πουλάνε» – και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο-, πιστεύω πως το μεγάλο λάθος μας θα είναι να αφήσουμε την ροή των ως άνω να καταλήξη, γιατί εκεί κατευθύνεται, από το παραμύθι στους… δράκους…

 Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός ακόμη πιστεύει στο παραμύθι… Θέλεις γιατί είναι από φύση αισιόδοξος και φιλότιμος, θες γιατί τον βομβαρδίζουν καθημερινά με αλλαγές που δεν προλαβαίνει να τις αντιληφθή καν και δεν αναγνωρίζει τι να πιστέψη ή πώς να φερθή, θες γιατί παρέλυσε ήδη και κουράστηκε από όλα, το πιστεύει, όλοι το πιστέψαμε…

Το παραμύθι δεν είναι απλό και δεν είναι εύκολο να το ξεπεράση κανείς… Έρχεται από βάθη δεκαετιών, καλά πλεγμένο και στρωτό για να αρέση και να γίνεται πιστευτό, όμως δεν παύει να είναι ΠΑΡΑΜΥΘΙ…Η κατακλείδα αυτού, ως επιστέγασμα, το γνωστό «Πρέπει να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο και να ανεχτούμε τις εφιαλτικές συνέπειες των μέτρων του γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε.» Ο φόβος παρέλυσε τις αντιδράσεις μας, ακούγοντας αυτή την εκφοβιστική έως τρομοκρατική πρόταση. Εμπρός μας ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑ-ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ μας είπαν… Μόνο από εκεί περιμένουμε την «σωτηρία» της Ελλάδας μας!.. Το πιστέψαμε και παραλύσαμε!…

Αυτό που δεν ξέρουμε ή δεν καταλάβαμε ίσως ακόμη, είναι πως ο βρεγμένος δεν πρέπει να φοβάται την βροχή, ότι η «σωτηρία» της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως αποδεικνύουν τα οικονομικά μεγέθη, τουλάχιστον από όσα διαβάζω καθημερινά, έχει οδηγήσει ήδη στις εφιαλτικές συνέπειες και εξαθλίωση την Ελλάδα και τον λαό μας ώστε η «διάσωσή» μας βρίσκεται σε κατώτερα σημεία από αυτά που είχε η Αργεντινή όταν είχε… χρεοκοπήσει!!! Όχι αυτό δεν είναι παραμύθι αφού απ’όσα τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζουμε οι αριθμοί δεν επιδέχονται διάψευση.

Εν ολίγοις, έχουμε ήδη χρεοκοπήσει και δεν το ξέρουμε! ΤΟΤΕ; Περιμένουμε μια «σωτηρία», αλλά από πού; Ποιόν;

Ποιοί θα μπορέσουν να του δώσουν πίσω ποτέ όσα του πήραν με το «έτσι θέλω» και του έχουν αφαιρέσει όσα επί χρόνια και αγώνες είχε καταφέρει να αποκτήση; Ποιοι θα του δώσουν την ηρεμία του, την ίδια την ζωή του που του παίρνουν λίγο-λίγο;

Πιστεύω πως εμπρός μας υπάρχει μια και μόνο ευκαιρία-μονόδρομος για «σωτηρία»… Μόνο που δεν είναι αυτή που μας υποδεικνύεται εκβιαστικά για «να ανεχτούμε τις εφιαλτικές συνέπειες…». Αρκεί να επιλέξουμε ή να την αδράξουμε εύστοχα και γερά, ή, για μια ακόμη φορά να πιστέψουμε στο παραμύθι κόβοντας το νήμα της ζωής μας εμείς οι ίδιοι…

Οι δράκοι είναι προ των πυλών και μόνο στα παιδικά παραμύθια σκοτώνονται…

Όμως, είμαστε αρκετά μεγάλοι για να πιστεύουμε σε παραμύθια, και τα παραμύθια αν όχι άμεσα για πολλούς θα τα πληρώσουμε με την ίδια μας την ζωή από εδώ και εμπρός. Τι θα κάνουμε είναι επιλογή του καθενός… Ο μονόδρομος που μας υπέδειξαν βαδίζει κατ’ευθείαν εκεί… Υπάρχει όμως και ο δικός μας, αρκεί να τολμήσουμε βάζοντας τέλος στα παραμύθια.

Υπάρχει λοιπόν και η δική μας επιλογή…

Δεν νομίζετε;

Ε.Τ.

ΣΗΜ. "Κ.Φ.": Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε και εις το τεύχος μας αρ. 691 (Ιαν.-Φεβ.2012).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ*

ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

«ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

 

Έκκληση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας να χαράξει εθνική στρατηγική ανάπτυξης του ελληνόκτητου στόλου στο Αιγαίο, ώστε να μην κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια οι ανταγωνιστές, έκανε ο Γιώργος Βερνίκος, με αφορμή την επανεκλογή του στο Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.  Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μείωσης των υψηλών τεκμηρίων κατοχής σκάφους, της ψήφισης του σχετικού νόμου για το θαλάσσιο τουρισμό και της δημιουργίας ισχυρού και ενιαίου Υπουργείου Ναυτιλίας. 

Ο Γιώργος Βερνίκος επανεξελέγη εκπρόσωπος των τουριστικών σκαφών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, στο οποίο εκπροσωπούνται όλοι οι κλάδοι της ναυτιλίας.

 

Με την ευκαιρία της επανεκλογής του προέβη στην εξής δήλωση:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και ψήφο εμπιστοσύνης για μένα η επανεκλογή μου στο Δ.Σ του Ν.Ε.Ε.  Τη στιγμή αυτή όμως η σκέψη μου σκιάζεται από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου μας, αλλά και τη συνεχή υποχώρηση της παρουσίας των ελληνικών σκαφών στο Αιγαίο.

Στη θάλασσα οι Έλληνες έχουμε παράδοση αιώνων στο να είμαστε πρωτοπόροι.  Ενώ όμως στην ποντοπόρο ναυτιλία εξακολουθούμε να κυριαρχούμε, στα ελληνικά χωρικά ύδατα χάνουμε συνέχεια έδαφος.  Ο ανταγωνισμός, ιδιαίτερα από το γειτονικό λαό της Τουρκίας, είναι δυσβάσταχτα μεγάλος σε βάρος μας, ενώ σε λίγα χρόνια τα τούρκικα σκάφη και άλλοι ανταγωνιστές θα κυριαρχήσουν πλήρως στο Αιγαίο. 

Κάνω έκκληση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας να χαράξει εθνική στρατηγική που να σταματήσει, αν όχι να αντιστρέψει, αυτήν την κατηφορική πορεία, παρά τα οικονομικά μας προβλήματα. 

 

Απαιτούνται πέντε βήματα:

1.   Nα χαράξουμε και να συμφωνήσουμε την εθνική στρατηγική ανάπτυξης του ελληνόκτητου στόλου στο Αιγαίο.

2.   Να μειωθούν τα υψηλά τεκμήρια κατοχής σκάφους, που εκτός του ότι είναι εξωπραγματικά, συμβάλουν στην ανεργία σε όλα τα παρελκόμενα επαγγέλματα και περιορίζουν τα έσοδα του κράτους.

3.   Να ψηφιστεί άμεσα και να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος του θαλάσσιου τουρισμού, που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ολοκληρώσει την κοινωνική διαβούλευση από τις 30/1/2012, σαν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

4.   Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, είναι απαραίτητο το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση νέων αναπτυξιακών μέτρων που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν την εξάλειψη της αναχρονιστικής γραφειοκρατίας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, επιπρόσθετο εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, ολοκλήρωση δικτύου μαρινών και καταφυγίων και να δοθεί έμφαση στη ναυτική εκπαίδευση.

5.   Το Υπουργείο Ναυτιλίας, ή όπως αλλιώς λέγεται ή θα λέγεται, να έχει σαφή δομή και αρμοδιότητες -όχι όπως είναι σήμερα κατακερματισμένο- και να σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία της θάλασσας για τους Έλληνες.  Ένα Υπουργείο που να στηρίζει με συνέπεια και αποτέλεσμα τη ναυτιλία των ελληνικών χωρικών υδάτων, η οποία έχει ανάγκη από ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εθνικό κέντρο, που να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παίρνει συνεχείς και άμεσες αποφάσεις για την ανάπτυξή της.  Αλλά και ένα Υπουργείο Ναυτιλίας που να είναι αντάξιο της ποντοπόρου ναυτιλίας, με σοβαρή εκπροσώπηση στους διεθνείς Οργανισμούς και στους λιμένες όλου του κόσμου, συμμετέχοντας ενεργά στα παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων για τις μεταφορές.»

 

* Ο Γιώργος Βερνίκος είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, Επίτιμος Πρόεδρος της ΕNΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,

Πρόεδρος της VERNICOS YACHTS.

ΣΗΜ. "Κ.Φ.": Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε και εις το τέυχος μας αρ. 691 που εκυκλοφόρησε.

ΠΕΙ(ΙΕ)ΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ!

 

Το θέμα άπτεται όλου του ελλαδικού χώρου, σύνηθες τώρα σε όλη τη Χώρα μας.

Διανύω τον τέταρτο μήνα μιας περίεργης «αρρώστιας», αυτοάνοσης (ITP), που έχει επιρρεάσει όλο τον οργανισμό με προβλήματα  και άλλα αυτοάνοσα πλην παρενεργειών φαρμάκων κλπ. Το νόσημα είναι κυρίως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ «ΣΤΡΕΣ» ή αλλως πως του συνήθους όλων άγχους…

Παρόμοιες ή χειρότερες καταστάσεις άγχους και «στρες» περνούν όλοι οι Έλληνες λόγω των πολλών οικονομικών πιέσεων που τελευταίως υφιστάμεθα (με αποτέλεσμα διαφορετικό από άτομο σε άτομο, έντονες συμπεριφορές, ψυχικές διαταραχές, εμφράγματα, καρδιοπάθειες, μέχρι και αυτοκτονίες και πάει λέγοντας..) 

Ο λαός της Ελλάδος μας έχει αφάντασθα πιεσθή. Άλλος λίγο και άλλος πολύ, «βομβαρδίζεται» καθημερινά από οικονομικές και άλλες καταστάσεις που του επιβάλλονται αναγκαστικά κυρίως, από το κράτος λόγω της κρίσης που κυριαρχεί στην Χώρα μας (το εξιλαστήριο θύμα και πειραματικά, που δεν θα αποτρέψη όμως την ολίγον κατ’ολίγον αναπόφευκτα επερχόμενη κρίση σε όλη την Ευρώπη)…

Παρά ταύτα ο Έλληνας έχει επιδείξει αυτοθυσία για την πατρίδα του, παρ’ότι δεν ώφειλε να πληρώνη τα «σπασμένα» κάποιων άλλων.. Στα  «παιχνίδια τακτικής και  ασκήσεις εγωισμού, ιδιοτέλειας και διάσωσης κεκτημένων» -βλ. κατωτέρω άρθρο , προστίθενται και οι εν ψυχρώ «ρεμούλες» εδώ και χρόνια των όποιων πολλών ή ολίγων πολιτικών ή μη προσώπων, που φορτώθηκαν στους ώμους του εξουθενώνοντας κάθε όριο της υπόστασής του οικονομικά και ψυχικά.. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τους μεσο-Έλληνες στην απόγνωση, αφού εγκαλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα «χαράτσια» που αδυνατούν να τα εξοφλήσουν και που δεν τους ανήκουν, αλλά και το πλέον άδικο που πολλά δεν ευσταθούν…

ΟΜΩΣ. Για να υπάρχη υγιές κράτος πρέπει και οι πολίτες του να είναι υγιείς. Όταν οι υγιείς μέσοι πολίτες συνθλίβονται ολίγον κατ’ ολίγον συστηματικά και εξουθενώνονται υπό τοιαύτες συνθήκες χωρίς όρια, το αποτέλεσμα είναι η τελεία καταστροφή του υγιούς πληθυσμού και κατά συνέπεια ο αφανισμός του..

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ εδώ και καιρό να τους «ΠΕΙΣΟΥΝ», με διάφορες πολιτικές ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι πρέπει να μην ανησυχούν και πως οι συμπλιγάδες πέτρες με τις οποίες όλο και περισσότερο τους πιέζουν έξωθεν, δια χειρός κυβερνήσεως είναι εις όφελος της Ελλάδος! Μπορεί ο λαός μας να έχη «υπακούσει» επιδεικνύοντας σύνεση, υπομονή και εγκαρτέρηση, όμως οι κυβερνώντες, -όποιας παράταξης ή σχήματος-, έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και βεβαίως ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΙΘΟΥΝ!..

Παντού οι μεγαλοστομίες, επαρκής θεωρία για ευκολόπιστους, εξειδικευμένη και έντεχνη σε φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ,  επαρκής και για τους επαΐοντες προσπάθεια για να πεισθούν επάνω στο «αλαλούμ» της επικράτειας και ακόμη μια νέα τελική ίσως προσπάθεια, μέσα και έξω από την Ελλάδα, μια νέα Κυβέρνηση συναίνεσης κατά το δυνατόν «πάτσγουερκ» τη «συνεργασία» όλων των πολιτικών (;) και των κομμμάτων, με ολιγόχρονη θητεία και υπόσχεση εκλογών. Η ίδια προσπάθεια και με την παραίτηση ενός αποτυχημένου (μεταφέροντας τα ειπωθέντα), και με παραγγελία ενός ολοκαίνουργου τεχνοκράτη πρωθυπουργού, που από τις πρώτες ημέρες εκλογής, ή μάλλον «τοποθέτησης», όπως ανέφερε, έγινε κάποιο «θαύμα» δια της νέας πολιτικής γραμμής ως κυβέρνηση, και που θέλει «ντε και καλά» να πείση πως θα γίνη και το ακατόρθωτο!..

Αναμένοντας, τώρα, τα υποσχεθέντα αυτής «θαύματα» (παρεπιπτόντως τέρμα οι επιβαρύνσεις πλην των ήδη προδεδιαγεγραμμένων (;) προσφάτως δια στόματος Αντ/δρου Κυβερνήσεως κ. Βενιζέλου), εγώ προσωπικά δεν πιστεύω πως μπορούν πλέον οι όποιες νέες αλλαγές και κυβερνήσεις ή «θαύματα», να πείσουν τον ελληνικό λαό να συνεχίση να υποφέρη μέχρι εξουθενώσεώς του…

Τότε για ποια Ελλάδα μιλούν ότι πρέπει να σωθή;;

Noέμβρ. 2011                                         E.T.

 «Κ.Φ.», αρ.φ.689

Το λυκαυγές μιας νέας εποχής

 

ΑΡΘΡΟ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ

Βουλευτή Ν. Κυκλάδων – ΠΑΣΟΚ

 

Ο πρώτος στίχος από το ποιηματάκι των παιδικών μας χρόνων «που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό» ήρθε πολλές φορές στη σκέψη μου τις τελευταίες μέρες.

 

Η πατρίδα μας, σαν ένα μικρό καρυδότσουφλο στο κέντρο ενός τεράστιου κυκλώνα έδινε την μάχη της ύπαρξής της με μοναδικό της όπλο την ελπίδα, ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει η λογική, η σωφροσύνη και η σύνεση.

 

Η σύγχρονη ιστορία μας δυστυχώς δεν ήταν σύμμαχός μας. Στο σύνολό τους σχεδόν οι προηγούμενες εθνικές κρίσεις (1897,1920,1932,1945,1967) είχαν καταλήξει σε εθνικές τραγωδίες. Το εθνικό σύνδρομο της αυτοκαταστροφής έμοιαζε να επιβάλλεται και η «λογική της παράνοιας» να κυριαρχεί παντού.

 

   Το κουτί της Πανδώρας είχε ανοίξει και οι συλλογικές μας αδυναμίες και «κακίες» είχαν διαχυθεί παντού καταλαμβάνοντας όλο το εύρος της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

 

   Ο επιθετικός προσδιορισμός «μικρός» χαρακτήριζε όλες τις κυρίαρχες συμπεριφορές. Μικροψυχία, μικροϋπολογισμοί, μικροπολιτικές, μικροσυμφέροντα με τρόπο εμφανή και απροκάλυπτο υπονόμευαν το πρωτόγνωρο -για τα ελληνικά δεδομένα- εγχείρημα της εθνικής συνεννόησης.

 

Ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης αλλά και πριν από αυτή, όπου το πολιτικό σύστημα δομήθηκε στη βάση της ακραίας κομματικής αντιδικίας και σύγκρουσης, της    «ιδεολογικής» περιχαράκωσης, των   κομματικών στεγανών και του άκρατου λαϊκισμού,   της λογικής του «άσπρου-μαύρου», των αρχηγικών κομμάτων, των εθνικών ψευδαισθήσεων        και των ζωτικών μύθων.

 

     Εγχείρημα πρωτόγνωρο για ένα πολιτικό σύστημα αλλά και για μια κοινωνία που οι λέξεις «συνεννόηση», «συνεργασία», «συναίνεση»  εννοιολογικά ισοδυναμούσαν με βρισιά και κατάρα.

 

Εγχείρημα καινοφανές για ένα πολιτικό σύστημα, μια χώρα και ένα λαό που – όσο και αν ξενίζει- δεν έχουν απαντήσει σε βασικά και θεμελιώδη ερωτήματα «ποιοι είμαστε», «τι θέλουμε», «προς τα πού πορευόμαστε»;

 

Η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα βάθυνε ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση και τελικά λειτούργησε ως εμβρυουλκό της νέας πραγματικότητας και ως επιταχυντής των πολιτικών εξελίξεων.

 

Το πολιτικό σύστημα βρέθηκε αντιμέτωπο με την ανάγκη να υπερβεί τον εαυτό του. Δυστυχώς αυτή η υπέρβαση δεν έγινε με γνήσιο, τολμηρό και ειλικρινή τρόπο.

 

Οι πάντες επιδόθηκαν σε παιχνίδια τακτικής και σε ασκήσεις εγωισμού, ιδιοτέλειας και διάσωσης κεκτημένων.

 

Ελπιδοφόρο στοιχείο αυτής της απαξιωτικής για το πολιτικό μας σύστημα εικόνας  υπήρξε η δυναμική παρέμβαση πολιτικών παραγόντων –κυρίως βουλευτών– που κυριολεκτικά απαίτησαν και ουσιαστικά επέβαλαν την πλέον ενδεδειγμένη διέξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η χώρα.

 

Η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεννόησης που δημιουργήθηκε υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι κυρίως αποτέλεσμα συμφωνίας σε «ανομολόγητες» παραδοχές και ρήξεων με εικονικές πραγματικότητες που διάφοροι προσπαθούσαν να διαμορφώσουν στη χώρα.

 

Παραδοχή πρώτη: Τόσο η βαθειά πολύμορφη κρίση όσο και οι τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας ως χώρα, καθιστούν αδύνατη τη διαχείρισή τους από το ισχύον μέχρι σήμερα μοντέλο της εναλλαγής μονοκομματικών κυβερνήσεων στην εξουσία.

 

Παραδοχή δεύτερη: Η εθνική συνεννόηση δεν πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα αδιεξόδου ή ως αναγκαίο κακό, οφείλει να αποτελεί μόνιμη σταθερά της εθνικής μας πορείας με την μορφή αδιατάρακτης συμφωνίας σε εθνικούς στόχους και επιδιώξεις.

 

Παραδοχή Τρίτη: Το πολιτικό σύστημα υπό την ευρεία του έννοια, οφείλει να ανασχεδιαστεί ώστε να ανακτήσει την χαμένη του αξιοπιστία και να οικοδομήσει νέες στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τους πολίτες.

 

Είναι φανερό ότι απαιτείται ριζική αναμόρφωση του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας των κομμάτων, εγκαθίδρυση νέων σύγχρονων θεσμών πολιτικής αντιπροσώπευσης, ισχυροποίηση και νομιμοποίηση στη συνείδηση των πολιτών, όλων των συνταγματικά προβλεπόμενων θεσμών οι οποίοι αποτελούν βασικούς πυλώνες μιας σύγχρονης και ευνομούμενης δημοκρατίας(Κράτος, Βουλή, Δικαιοσύνη).

 

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεννόησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο δεν πρέπει να αποτελέσει ένα σύντομο διάλλειμα της εθνικής μας πορείας αλλά την απαρχή μιας νέας διαδρομής που θα την διανύσουμε με αυτογνωσία, ειλικρινή διάθεση για αλληλοκατανόηση και με πυξίδα το εθνικό μας συμφέρον.

 

Το έργο αυτής της κυβέρνησης είναι τυπικά οριοθετημένο από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, την οποία καλείται να εφαρμόσει με τον καλύτερο και επωφελέστερο για την Ελλάδα τρόπο.

Έργο εξαιρετικά δύσκολο αλλά και εξαιρετικά κρίσιμο για την μελλοντική πορεία της χώρας στα πλαίσια της ευρωζώνης.

 

Έτσι και αλλιώς ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η κυβέρνηση σε 4 ή 5 μήνες θα ολοκληρώσει την αποστολή της και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, όπως επιβάλλει η δημοκρατική τάξη.

 

Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήρθε για να φύγει. Το πνεύμα της όμως και η λογική που τη δημιούργησε ήρθαν για να μείνουν.

 

        Αν δεν είναι έτσι, τότε και μετά τις εκλογές, που υποχρεωτικά αργά ή γρήγορα θα γίνουν, τα «μικρά» μεγέθη θα έρθουν και πάλι για να διαχειριστούν τα τεράστια σύνθετα προβλήματα που άπτονται της ύπαρξης και του μέλλοντος της χώρας.

Και τότε μαζί με το ποιηματάκι των παιδικών μας χρόνων «που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό» θα έρθει αυθόρμητα στη σκέψη μας το επιτυχημένο «μότο» μιας σύγχρονης διαφήμισης «που πας ρε Καραμήτρο».

Αθήνα 14/11/2011

 

Παναγιώτης Ρήγας

Βουλευτής Κυκλάδων

 

Noέμβρ. 2011, «Κ.Φ.», αρ.φ.689

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Βουλευτής Κυκλάδων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2012

 

 «Κοντόφθαλμη και μονοδιάστατη “ταμειακή αντίληψη” που αγνοεί τα εθνικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας, η πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

που προτείνει το ΔΝΤ»

 

 

Στην τελευταία έκθεση (Οκτώβριος 2011) της Τεχνικής Επιτροπής του Δ.Ν.Τ., μεταξύ άλλων, προτείνεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου” (σ.σ. 46-48), ως μέτρο άμεσης εφαρμογής με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κατ’ επέκταση της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Όμως, η επιχειρηματολογία της Τεχνικής Επιτροπής στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές, γεγονός που φανερώνει ότι είτε ότι αγνοεί, είτε ότι δε γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στην πράξη, είναι εκτός πραγματικότητας.

Στη σύντομη εισήγηση τους, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, έφθασαν αβίαστα σε ένα καθαρά λογιστικό συμπέρασμα, υπογραμμίζοντας ότι το «προνομιακό» αυτό καθεστώς που απολαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί κίνητρο για “φορολογικό αρμπιτράζ” και αποτελεί “φαινόμενο ασυνήθιστης κατάχρησης”. Συμπέρασμα, ένα τέτοιο καθεστώς δεν παράγει ένα καλά στοχευμένο όφελος, οπότε και κρίνεται σκόπιμη η κατάργησή του…..

 

Απύθμενο θράσος ή ανείπωτη ευήθεια ;

 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια κοντόφθαλμη και μονοδιάστατη «ταμειακή αντίληψη», που δείχνει να αδιαφορεί για κυρίαρχα εθνικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας, καθώς:

 

·                                Παραβλέπει, το γεγονός ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης της Χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981 – και μάλιστα κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή – και αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας.

 

·                                Δεν αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα -εδαφική ασυνέχεια- και τα πολλά προβλήματα που απορρέουν από  αυτές.

 

·                                Παραβιάζει στην πράξη την εφαρμογή του άρθρου 101, παρ.4 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την έννοια της νησιωτικότητας.

 

·                                Αγνοεί το γεγονός ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στο Αιγαίο, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική βιωσιμότητα των νησιών του αρχιπελάγους, καθώς και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.

 

·                                Παραγνωρίζει, ότι το εν λόγω καθεστώς παραχωρήθηκε ως μέτρο δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, καθώς οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά και δημόσια αγαθά του κράτους (π.χ. υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ακτοπλοΐας κ.α.). Δηλαδή, δημόσια αγαθά που είναι αυτονόητα για όλους τους άλλους Έλληνες.

 

·                                Δεν αντιλαμβάνεται, ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, λειτουργούν ενισχυτικά στις αδύναμες επιχειρήσεις (λόγω οικονομίας κλίμακος) και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος

·                                και τελικά δεν βλέπει το αυτονόητο, ότι δηλαδή εκτός όλων των άλλων λειτουργεί και αντισταθμιστικά απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα νησιά.

 

Σήμερα, τα νησιά του Αιγαίου απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κατά 30%. Δηλαδή, οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής: από 23% σε 16%, από 13% σε 9% και από 6,5% σε 5%. Σε περίπτωση κατάργησής του καθεστώτος, θα μιλάμε για πλήρη εξίσωση των συντελεστών με την ηπειρωτική Ελλάδα και άρα για αύξηση του κόστους ζωής στα νησιά από 4% έως 7%.

Συνεπώς, το ειδικό αυτό καθεστώς ΦΠΑ στο Αιγαίο που με τόση ευκολία ζητά το ΔΝΤ στην έκθεσή του να καταργηθεί, αποτελεί για την Ελλάδα αδιαπραγμάτευτο θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας.

 

Μέχρι σήμερα, κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοϊκών ρυθμίσεων στον τομέα του ΦΠΑ πόσο μάλλον όταν αυτό έχει παραχωρηθεί μέσω των Συνθηκών Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, πολλά κράτη-μέλη επιζητούν επέκταση της εφαρμογής του δικαιώματος, αίτημα που συνήθως αντιμετωπίζεται αρνητικά και τελικά απορρίπτεται. Κατά συνέπεια μόνο ως παραλογισμός μπορεί να χαρακτηρισθεί η απώλεια του δικαιώματος διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, καθώς εκτός όλων των άλλων ενδεχόμενη απεμπόλησή του καθίσταται οριστικά και μη αναστρέψιμη.

 

Από την άλλη πλευρά, οι ευθύνες του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του είναι τεράστιες, αφού δέχθηκαν χωρίς την παραμικρή διαπραγμάτευση να ενσωματωθεί στο Μνημόνιο η κατάργηση του.

 

Το ακόμη χειρότερο, όμως, είναι όπως αποκαλύπτεται και από το κείμενο των εκπροσώπων του ΔΝΤ, ότι υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήταν αυτά που με ιδιαίτερα μεγάλη προθυμία υπέδειξαν προς την Τεχνική Επιτροπή, ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι χρήσιμη, καθώς θα αποφέρει 250 εκατ. € ετησίως.

Μέγεθος, που ακόμη και η τρόικα τελικά εκτίμησε γύρω στα 130 εκατ. € !

Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Βουλευτή Κυκλάδων

Γιώργου Παπαμανώλη στον Κυκλαδίτη

 

Συνέντευξη παραχώρησε στον Κυκλαδίτη ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης μια μέρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για την νέα δανειακή σύμβαση και την καταψήφισή της από το ίδιο. Η Συνέντευξη έχει ως εξής:

-Κύριε Παπαμανώλη η καταψήφιση 
του άρθρου 1 στη χθεσινή ψηφοφορία στην ουσία του ισοδυναμεί με καταψήφιση του Μνημονίου ΙΙ, μιας και τα άρθρα 2,3,4 ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα. Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση μιας και μέχρι τώρα είχατε στηρίξει όλα τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και Παπαδήμου;

-Η απόφασή μου να καταψηφίσω το Μνημόνιο ΙΙ έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε εκτός από άδικα και σκληρά δεν οδηγούν σε αποτελέσματα επιθυμητά τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας όσο και για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Είναι μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, σμπαραλιάζουν τον ιδιωτικό τομέα, ενδέχεται να μειώσουν ακόμα περισσότερο το Δημόσιο και μειώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων. Δεν μπορούμε να ζητάμε παραπάνω από αυτούς που δεν μπορούν να δώσουν. Επιπλέον, στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπεται με σαφήνεια η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Ό, τι και αν βγουν να πουν, ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ξεκάθαρα στη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιέχεται στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο. Όπως είχα δηλώσει, κάτι τέτοιο δεν θα το ψήφιζα ποτέ, σε καμία περίπτωση. Αυτό και έκανα. Άλλοι, συνάδελφοι μου βουλευτές, πήραν διαφορετική απόφαση. Ψήφισαν "ναι" παρά τις εξαγγελίες τους.

-Κύριε Παπαμανώλη τι άλλαξε ανάμεσα στη ψήφιση του Μνημονίου Ι και στο Μνημόνιο ΙΙ. Γιατί στο πρώτο ψηφίσατε Ναι και όχι στο Δεύτερο;

-Μου δίνετε την ευκαιρία να εξομολογηθώ κάποια πράγματα στους συμπολίτες μου, όχι για να απολογηθώ ούτε για να δικαιολογηθώ. Ποτέ δε λέω πολλά λόγια. Ότι κάνω το κάνω πάντα μετά από πολύ σκέψη και πάντα αφού το μελετήσω.

Εκλέχτηκα Βουλευτής τον Οκτώβριο του 2009. Το Μάη του 2010, μόλις επτά μήνες μετά, κληθήκαμε να στηρίξουμε το Μνημόνιο Ι με γνώμονα την Σωτηρία της Χώρας από τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας αφού ο δανεισμός από τις αγορές ήταν απαγορευτικός. Το Μνημόνιο, ο μηχανισμός στήριξης, φαινόταν μια λύση, παρά τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που επέφερε στην κοινωνία μας. Αποδείχτηκε όμως, πως αυτά που ψηφίσαμε με πόνο καρδιάς, μόνο οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα εφαρμόσει, θέλετε υποκύπτοντας στις πιέσεις κάποιων συντεχνιών; Θέλετε γιατί ήταν πρωτόγνωρα σκληρά μέτρα και οι Υπουργοί δεν μπορούσαν να τα πάρουν; Το αποτέλεσμα είναι ότι ο δισταγμός αυτός επέφερε νέα και ξανά νέα μέτρα για να καλύψουμε αυτά που δεν μπορούσαν να καλύψουν με τη διστακτικότητα και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Πρώτου Μνημονίου. Παρόλα αυτά δύο φορές σε νομοσχέδια που αφορούσαν και έπλητταν ακόμα περισσότερο τους Κυκλαδίτες και εννοώ τους νόμους του κ. Σηφουνάκη για τις κλίσεις και για τους παραδοσιακούς οικισμούς εγώ δεν δίστασα να καταψηφίσω τα συγκεκριμένα άρθρα πηγαίνοντας κόντρα στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα. Βλέποντας λοιπόν, για να ολοκληρώσω το ερώτημά σας, ότι τα νέα μέτρα καλούνται και πάλι να τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, επειδή δεν μπορεί η Κυβέρνηση να υλοποίηση τις αποφάσεις που παίρναμε π.χ. αποκρατικοποιήσεις, κ.λ.π. αποφάσισα να μην στηρίξω το Μνημόνιο ΙΙ.

-Κύριε Παπαμανώλη η στάση σας αυτή, σας κόστισε τόσο την έξοδό σας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και την στέρηση να συμπεριληφθείτε εκ νέου στα ψηφοδέλτια του Πα.Σο.Κ. στις επερχόμενες εκλογές. Ποια τα σχέδια σας; Θα εκτεθείτε ξανά και με ποιους; Ή θα αποσυρθείτε;

-Πρώτα από όλα και μέχρι της εκλογές θα παραμείνω ενεργός βουλευτής, ανεξάρτητος και θα είμαι κοντά στα γεγονότα. Θα αγωνιστώ για το συμφέρον των Κυκλάδων με βασικό στόχο από δω και πέρα να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και χαθεί ακόμα ένα κεκτημένο των νησιών μας.

Για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο και πρόσθεσε ότι «θα δούμε τι θα γίνει με την νέα ηγεσία μέχρι τέλος Μαρτίου». Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος ούτε «δεξιά» ούτε «αριστερά» αφού ανήκει στον κεντρώο χώρο, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει και στις επόμενες εθνικές εκλογές ως υποψήφιος, εάν δημιουργηθεί νέος κεντρώος πολιτικός φορέας.

Πηγή: Κυκλαδίτης

Επιμέλεια Νίκος Φώσκολος

Aποστολή: Η Τηνιακήonline – www.tiniaki.gr

Ο Υ Τ Ε   Λ Ε Ξ Η ! . . .

Ο Έλληνας “φόρτωσε”. Άκουσε, άκουσε, λόγια “φουσκωμένα”και “ξεφούσκωτα”

από όλα τα μέσα πληροφόρησης και κυρίως -ο μέσος Έλληνας πάντα-, από την τηλεόραση, απ’όπου όλοι, μα όλοι οι όποιοι ομιλητές, παρουσιάζονται σε ρόλο πρωταγωνιστού

κάποιου “show”, από τα τελευταία που μας “σερβίρουν”, που θέλει δεν θέλει κάθεται και βλέπει “για να ξεχαστή”κι όταν τελειώσουν έχει ζαλισμένο τον εγκέφαλό του,

ή καλύτερα άδειο… κάτι σαν “πλύση εγκεφάλου”!

Κατέληξα, ότι από τα πολλά λόγια που ακούει, ο ίδιος, στην πλειονότητα του λαού, …“βουβάθηκε”! Ή για να ακριβολογήσω “φόρτωσε” και δεν μιλάει..

Με όλα αυτά που τραβάει -γνωστά σε όλους μας-, πότε-πότε διαμαρτύρεται, διαμαρτυρίες όμως που μοιάζουν σαν απόηχοι κάποιων…ναυαγών που αρπάζουν κάποια μικρά

ως προς το μέγεθος της φουρτούνας, σωσσίβια,

τ’αρπάζουν και σιγά-σιγά βουλιάζουν,

μέχρι που οι φωνές γίνονται ψίθυροι και σταματούν…

Έχουμε βέβαια εκπροσώπους στην Βουλή που διαμαρτύρονται, μιλούν και αποφασίζουν

για εμάς και για την λύση των τόσων αιφνιδίων προβλημάτων

που ήλθαν.. απ’ το“πουθενά”κι έπεσαν σαν συμπλιγάδες πέτρες

πάνω στα κεφάλια όλων των Ελλήνων!..

Μιλάνε και εκτός Βουλής, όπου βρεθή “παράθυρο”-με λίγες εξαιρέσεις-,

ξαναμπαίνουν στην Βουλή και τανάπαλιν! Κι εμείς οι Έλληνες… πάντα με ανοιχτά

την τηλεόραση και τα ώτα, ακούμε και… τίποτα άλλο…

Μα είναι βέβαιον ότι και σκεπτόμαστε!

Αυτά σκεπτόμουν εγώ, όταν “νάσου”σε ένα “παράθυρο”και αυτός, κάποιος νιος,

 -ΘΟΔΩΡΑΚΗ θαρρώ τον είπαν-, ένας νέος 80 ετών και «βάλε», άρχισε να μιλά,

και όχι για πολύ, για πράγματα που δεν είχε ακούσει κανείς μας κατά πρόσωπο, λόγια που ήσαν σαν χαστούκι στο πρόσωπο μερικών, ίσως μόνο των πιο πάνω εξαιρέσεων, μα είπε ΟΛΑ μια κι έξω, όσα κανείς δεν μας είπε μέχρι στιγμής, και δη

εκ των εντεταλμένων μας, που μας εκπροσωπούν!…

Μας είπε κανείς για το τεράστιο κλουβί που σήκωσαν παράνομα γύρω από τον Ελληνισμό,

και μένει μόνο… το καπάκι να κλείσουν για να μας κάνουν ό,τι θέλουν μετά,

οι όποιοι αυτόβουλοι "δαμαστές";

Μας είπε κανείς τόσα πολλά για τον πατριωτισμό, την Ελλάδα μας και τους Έλληνες

που κοντεύουμε με τα Μνημόνια -αληθινά ή ψεύτικα-, την όλη παγκοσμιοποίηση

και τα προβλήματά της,

να ξεχάσουμε τις αξίες μας, την ιστορία μας και τα ιδανικά μας;

Ούτε λέξη!

Γιατί άραγε δεν μιλούν οι εντεταλμένοι μας γι’αυτά; Μήπως μέρες που είναι (Μ.Εβδομάδα 2011 για την ιστορία), ήδη μέσα στα άδυτα των αδύτων των ψυχών τους, πλην κάποιας μερίδας αυτών, έχει στηθή ένας σταυρός, όπου σταυρώνουν κάποιον, -ποιόν άραγε-,

και δεν μιλά κανείς;

Μήπως οι γύρωθεν και κάτωθεν του σταυρού, πάντα πλην μερικών εξαιρέσεων, παίζουν το παιχνίδι του “ντόμινο”και δεν βγάζουν “άχνα”μήπως συμβή κάποιο “στράϊκ”;

Ή μήπως ΟΛΟΙ πιστεύουν ότι ο “εσταυρωμένος” δεν θα “αναστηθή” πια;

Ή τέλος, οι πιο πολλοί ίσως, σαν τον Ιούδα έχουν παραδόσει τα κλειδιά του κλουβιού

και θα πάνε “σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη”;

Μα κανείς δεν μιλάει γι’αυτά;

                                              Ούτε λέξη; ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ;                                      Ε.Τ.

ΣΗΜ."Κ.Φ.": Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο τεύχος μας αρ. 686 που κυκλοφόρησε τις ημέρες του Πάσχα ή λίγο μετά με ημερ/νία εκτυπώσεως18/04/2011.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ!..

Πλησιάζει η Άνοιξη…

Μόλις προλάβαμε και κόψαμε τις πίττες μας, που ήσαν ομολογουμένως πολλές..

Ίσως μόνον αυτές… απ’ ό,τι φαίνεται τώρα πια..

Ειδωθήκαμε, χαμογελάσαμε και ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλον… Κι ύστερα, στο γυρισμό, πάλι το βλέμμα το σκυθρωπό, το σκεπτικό, τα σφιγμένα δόντια, το σκυφτό κορμί, που δεν προλαβαίνεις να το ξεκουράσης… Γιατί;

Φταίμε εμείς!

Έτσι δεν μας είπαν και μας το λένε ακόμα; Εγώ γιατί να τ’αρνηθώ;

Φταίμε λένε, γιατί δανειστήκαμε, ξοδέψαμε, γίναμε υπερκαταναλωτικοί και… καλά παθαίνουμε, ό,τι παθαίνουμε!

Kι από πάνω μας έβρισαν και μας εξευτέλισαν γιατί εμείς φταίμε!Να μην ακούω τρελλά πράγματα!

Αυτό, ίσως, αφορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων!..

Οι πιο πολλοί Έλληνες δανείσθηκαν γιατί ΔΕΝ τα έβγαζαν πέρα! Tους ώθησαν να δανεισθούν! Ξεκάθαρα πράγματα. Γιατί;

Το ίδιο το κράτος με την βάναυση αφαίμαξη μερικών (έως πολλών) που υφίστατο επί έτη και έτη σε άφησε στην κυριολεξία ΑΚΑΛΥΠΤΟ και ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟ… Απροστάτευτο στην βορά των αιμοσταγών θηρίων που φορώντας γλυκανάλατες ή σκληρές ή και χαμογελαστές ακόμη μάσκες, επί έτη (μήπως αιώνες;) περιτριγυρίζουν δαγκώνοντας και όχι μόνον, αιμορραγώντας παντοιοτρόπως την Ελλάδα μας!…Και μαζί με αυτήν ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ!

 

Ήρθε κανείς από αυτούς που λένε πως φταίμε να δουν ότι δεν έφταναν -ναι και τότε-, τα λεφτά σου για να πληρώσης κάποιο δημόσιο νοσοκομείο που (πάντα) υπολειτουργούσε, ή κάποιον ιδιωτικό γιατρό που αναγκαστικά κατέφευγες αλλιώς θα πέθαινες (ή πεθαίνεις); Ήρθε να σου δώση τα απαιτούμενα σε στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειας, που θα έπρεπε να σου παρέχη η πολιτεία; Με το στοιχειώδες ποσόν που σου έδινε (κι ακόμη;) το κράτος, ούτε το φέρετρο μιας κηδείας δεν έφτανε να αγοράση κανείς!.

Γιατί δανείστηκες και δεν τον (ή την) πέταγες στο χωνευτήρι; Στο παρείχε το κράτος!

Λένε πως έφτασε “ο κόμπος στο χτένι” για την Πατρίδα, που πατρίδα ίσον όλοι εμείς… Όλοι εμείς πρέπει να φτύνουμε το αίμα από τις πληγές που έκαναν άλλοι και να κυκλοφορούμε γοργά -σκυφτοί πάντα-, και να τρέχουμε, να τρέχουμε να προλάβουμε!..Τί;

Κουλάρισε” σου λένε τα παιδιά σου… και ίσως έχουν δίκιο! Τα Ελληνόπουλά μας έχουν γνώμη!

 

Θέλεις να προλάβης να φτάσης εκεί που όταν πης “έφτασα”, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ απ’όπου ήσουν; Και χειρότερο; Βέβαιον, αφού τα πάντα γύρω σου στα αφάνισαν!

Τώρα προσπαθούν να σου πάρουν τους στόχους, τις ιδέες σου, ακόμη και τα όνειρά σου που θέλουν να τα κάνουν δικά τους!.. Και το περισσότερο, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ!…

Αν το καλοσκεφθής ΝΑΙ ΤΡΕΧΑ, καλό είναι να τρέχης συνεχώς. (Κρατάς και “σιλουέττα”!) Ναι τρέχα!

Θα ξέρης όμως πως θα τρέχης για σένα και την πατρίδα σου για να φτάσης στο δικό σας τέρμα,

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΟΥ!

Θα ξέρης πως σε αυτήν την πορεία σου, όλο και κάτι θα προσπαθούν να σου παίρνουν! Χιλιάδες οι οφθαλμαπάτες που θα προσπαθούν να σε κάνουν να παρεκκλίνης και χιλιάδες οι υποδείξεις που θα ακούς συνέχεια από όλα τα φερέφωνα γύρω σου, που θέλουν να σε φοβίσουν και να σε οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο πουθενά!

Το κατάλαβες όμως, επί τέλους! Και είσαι στα μισά του δρόμου ακόμη!

Γι’ αυτό, μην δειλιάσεις, μην φοβηθείς, μην σταματήσεις! Τώρα πια ξέρεις!
 

Ξέρεις από ποιον πρέπει να φυλαχτής! Περπάτα για σένα με ψηλά το κεφάλι!

Προφύλαξε το μυαλό, την ψυχή και τους στόχους σου και μην ακούς τις σειρήνες και τους καλικάντζαρους , τα ανδρείκελα και όποιον προσπαθεί να σε παρασύρη ψυχικά και σωματικά στην Άβυσσο, όπου θα είσαι το παιχνιδάκι των ολίγων, πέντε μήπως ή πιο πολλών; Μη δειλιάζεις την ώρα που περπατάς μέτρα τους με την μία παλάμη στραμμένη προς αυτούς, ή και με τις δυο! Και… ΚΟΙΤΑ γύρω σου!

 

Ο Θεός σου έδωσε την πιο όμορφη χώρα!..ΘΥΜΙΣΟΥ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥ! ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!

Κι αν ξένοι την εποφθαλμιούν, αν ξένοι την θαυμάζουν, την αγνοούν, αν ξένοι την εξευτελίζουν κι αν θέλουν να την πάρουν, τους φτάνει ως εδώ! Εσύ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ, περπάτα ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

 

Περπάτα με σιγουριά, χαράζοντας την δική σου πορεία με όποιον τρόπο διαλέξεις εσύ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ και δώσε τους να καταλάβουν ότι, τώρα ξέρεις , ΞΕΡΕΙΣ πως ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ και δεν μπορούν κι ας προσπαθούν και συνεχίζουν να σε ξεγελούν -απ’ όλες τις μεριές-, με ψεύτικα και φτιασιδωμένα προσωπεία!

ΞΕΡΕΙΣ πως πίσω από τις μάσκες, αν τις τραβήξης θα είναι μόνον σκουλίκια με ανοιχτό το στόμα! Τράβηξέ τες, πάτησε όσα μπορείς και προχώρα με αισιοδοξία και δύναμη! Και που ξέρεις, με κάτω τις μάσκες τους, μπορεί να αλληλοκοιταχτούν και… να αρχίσουν να τρώνε το ένα το άλλο!…

Συμπληρωματικά: ΘΥΜΙΣΟΥ ΤΟ! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΓΗΣΗ ΛΙΓΟ… ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΗ ΚΑΠΟΤΕ…

ΟΜΩΣ,ΕΣΥ, ΘΑ ΕΧΗΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ!

ΣΗΜ. "Κ.Φ.":Το ανωτέρω δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα -με ελάχιστες παραλλαγές λόγω πιέσεως χώρου και όχι μόνον- στο προηγούμενο φύλλο μας αρ.685.

ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Βουλευτής Κυκλάδων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για την ανάληψη

των νέων καθηκόντων του

 στον Τομέα των Οικονομικών

 

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα ο νέος ρόλος του Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών, με υπεύθυνο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά.

 

Τα νέα μου καθήκοντα, συνδέονται άμεσα με το πιο κρίσιμο θέμα της περιόδου που διανύουμε, την Οικονομία.

 

Η Οικονομία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κοινωνία και την Ευημερία των Πολιτών και αυτή η σχέση είναι κυρίαρχη στην πολιτική της Ν.Δ.

 

Στην πολιτική μας δεν βλέπουμε μόνο τους αριθμούς και τα μεγέθη της κρίσης, αλλά κυρίως ανθρώπους που βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση, πιέζονται και αναζητούν έξοδο από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Την Ελπίδα και την Προοπτική για έξοδο της χώρας από την κρίση, είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε σαν παράταξη.

 

Οι πολιτικές μας στοχεύουν στην Ανάπτυξη, στην έξοδο από την κρίση και προσπαθούν να εξασφαλίσουν την Ευημερία και την Κοινωνική Συνοχή.

Χρέος μου είναι, να υπηρετήσω αυτές τις πολιτικές και να συμβάλω στη διεύρυνση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στη Ν.Δ.

Χρέος μου είναι, να τιμήσω και από αυτή τη θέση την εντολή του Προέδρου και να αγωνισθώ για να ξανακάνουμε τη Ν.Δ. κόμμα ελπίδας του ελληνικού λαού.

Το μεγάλο αυτό στόχο, θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις».

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2010

 

• Για το Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο    

                                               

 Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

 

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση, σήμερα εξαγγέλλει το 9ο κατά σειρά – μέσα σε 15 μήνες – Νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις.

Για ακόμη μια φορά, στη λογική του «ράβε – ξήλωνε», προωθεί με αποσπασματικό τρόπο πιο επώδυνα φορολογικά μέτρα.

Μέτρα, που επιβεβαιώνουν αφενός την αδυναμία της να χαράξει μια σταθερή, απλή και αποτελεσματική Φορολογική Πολιτική και αφετέρου την αποτυχία της στην υλοποίηση των εσόδων του Προϋπολογισμού για το 2010.

 

Συγκεκριμένα:

 

·                                 Παραμένει προσηλωμένη σε εμμονές υπερφορολόγησης

·                                 Δημιουργεί νέους θεσμούς αμφίβολης αποτελεσματικότητας

·                                 Επανασυστήνει τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών, με αδιαφανή και ασαφή κριτήρια

·                                 Δημιουργεί ασυμμετρία στο Ποινικό Δίκαιο, με την ετεροβαρή σχέση που δημιουργεί μεταξύ ποινής για φοροδιαφυγή και ποινής για σοβαρά εγκλήματα.

·                                 Διευρύνει το πεδίο αναζήτησης φορολογικών εσόδων, ακόμη και σε πάρα πολύ μικρά ποσά (το κόστος βεβαίωσης και είσπραξης μεγαλύτερο από το έσοδο).

Καλούμε την κυβέρνηση, να σταματήσει επιτέλους τους πειραματισμούς και να χαράξει μια σοβαρή, αναπτυξιακή και αποτελεσματική φορολογική πολιτική».

 

Για την μη δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών των 24 δισεκ.  ευρώ   

    

  Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

 

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την μη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών της λίστας των οφειλετών των 24 δισ. Ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση,  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Είναι έκθετη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από την απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να δημοσιοποιήσει τη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου, όπως είχε πρόσφατα δεσμευτεί ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή.

 

Μόλις χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς δήλωσε στη Βουλή ότι η δημοσιοποίηση τελικά δεν θα γίνει!

Μήπως ο κ. Κουσελάς αδειάζει τον υπουργό του;

Ή μήπως ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε ψέματα από την αρχή;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει τον Ελληνικό λαό.

Όπως συνειδητά το έκανε και ο Πρωθυπουργός, όταν έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», επικαλούμενος αυτές τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο, που λίγους μήνες μετά επιχείρησε να τις διαγράψει».

 

• Με αφορμή την επιβολή

 νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις

 

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

 

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις,  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις αποτελεί ακόμη ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, που βλάπτει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Σήμερα, στην Ελλάδα ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων έχει φορολογικό συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη 24%, στα διανεμόμενα 40%, ενώ ο ΦΠΑ ανέρχεται, από τον περασμένο Ιούλιο, στο 23%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες για επενδύσεις.

 

Απαιτείται εκλογίκευση της φορολογικής πολιτικής, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, με ταυτόχρονη λήψη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (άμεση και έμμεση), που επιβάλλεται με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής κεφαλαίων και επιχειρήσεων.

 

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, που απαιτεί αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Αντί αυτών, ανακοινώνει μια νέα έκτακτη εισφορά για 16.922 επιχειρήσεις, προσδοκώντας να αντλήσει περίπου 1,21 δισ. €.

 

Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα φορολογική επιδρομή στις επιχειρήσεις που φαίνεται να αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, διευρυμένο πεδίο εφαρμογής (η προηγούμενη αφορούσε μόνο 304 επιχειρήσεις), επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

 

Η οικονομική αυτή πολιτική έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, ασφυξία στην αγορά, Ύφεση και Ανεργία.

 

Ας κατανοήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση ότι η αύξηση των εσόδων – που είναι τόσο αναγκαία – επιτυγχάνεται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από αναπτυξιακά κίνητρα, όπως είναι η μείωση της φορολογίας, που συμβάλλει καθοριστικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων».

 

Σχετικά με τα τελικά στοιχεία

για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού,

το δωδεκάμηνο του 2010

 

 Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, σχετικά με τα τελικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, το δωδεκάμηνο του 2010, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων της πορείας των εσόδων του Προϋπολογισμού για ολόκληρο το 12μηνο του 2010, αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την απόκλιση στόχων και την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά, η περίοδος αυτή ταυτίζεται με την πρώτη ολοκληρωμένη θητεία της κυβέρνησης του Μνημονίου. Περίοδος, μέσα στην οποία ελήφθησαν μέτρα άδικα για τους πολλούς.

Μέτρα που έφεραν βίαιες ανατροπές στη ζωή όλων.

Μέτρα που αύξησαν τους φόρους.

Μέτρα που, δυστυχώς, δείχνουν ότι οι θυσίες πηγαίνουν χαμένες.

Παρά το γεγονός ότι το 12μηνο του 2010:

§                     Eπιβλήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις εμμέσων φόρων από ποτέ (ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων, καπνού κλπ).

§                     Συμπεριλήφθηκε μεγάλο τμήμα της διαδικασίας της περαίωσης.

§                     Μειώθηκε η επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις.

§                     Συμπεριλήφθηκε η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

Η υστέρηση των εσόδων, έναντι των στόχων είναι αποκαλυπτική.

Συγκεκριμένα:

§                     Τα τακτικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 4% (δηλαδή 2,08 δισ. €).

§                     Τα έσοδα από τους Άμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 5,4% (δηλαδή 1,16 δισ. €), έναντι στόχου αύξησης στο Μνημόνιο περίπου 2%.

§                     Τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 9,6% (δηλαδή 2,7 δισ. €), έναντι στόχου αύξησης στο Μνημόνιο περίπου 19%.

§                     Τα έσοδα του Προϋπολογισμού για το 2010 έκλεισαν, τελικά, με αύξηση μόνο 5,5% (περίπου 2,7 δισ. € επιπλέον έσοδα από τον Προϋπολογισμό του 2009), παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για αύξηση των εσόδων κατά 9% και ο αρχικός στόχος, με βάση το Μνημόνιο, προέβλεπε ετήσια αύξηση 13,7%.

 

Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει. Οι συνεχείς αποκλίσεις από τους στόχους, που θέτει η ίδια ή το Μνημόνιο, επιβεβαιώνουν τη θέση της Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την οικονομική της πολιτική».

 

• Με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου

 από το Υπουργείο Οικονομικών

 για την αυστηροποίηση των ποινών

 μη απόδοσης μικρών ποσών ΦΠΑ

 (ΠΟΛ 1002/03-01-2011)

 

 Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

 

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου από του Υπουργείο Οικονομικών για την αυστηροποίηση των ποινών μη απόδοσης μικρών ποσών ΦΠΑ (ΠΟΛ 1002/03-01-2011), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Μετά την οριζόντια και κοινωνικά άδικη περικοπή μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση επανέρχεται εξαντλώντας την αυστηρότητά της με οριζόντια ποινικοποίηση (μηνυτήριες αναφορές και φυλακίσεις) επί μη απόδοσης ΦΠΑ, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

Ενώ, η Ν.Δ. με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Σεπτέμβριο του 2009, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης, θεσμοθέτησε μηχανισμό διευκολύνσεων για τις επιχειρήσεις, όπως η καταβολή σε τρεις δόσεις του ΦΠΑ, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τις ποινές σε ιδιαιτέρως μικρά ποσά, απειλώντας με φυλάκιση ακόμη και οφειλέτες των 100 €!

 

Ακυρώνει, ουσιαστικά, τις κυβερνητικές διαρροές για επαναφορά της τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ (ως μέσο ανακούφισης των επιχειρήσεων), δηλαδή του νόμου της Ν.Δ. που η ίδια κατήργησε πριν από ένα χρόνο.

 

Αποδεικνύει ότι επιμένει σε μια πολιτική οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη.

Η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδίου αποτελούν κακό σύμβουλο για την κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και με όλες εκείνες τις χαριστικές ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ προς οφειλέτες διαφόρων κατηγοριών (περαίωση).

 

Η μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεν υπηρετείται αποτελεσματικά από ρυθμίσεις ποινικού χαρακτήρα, για παραβάσεις μικρών ποσών από πολύ μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Στόχος, δεν πρέπει να είναι η φυλάκιση, αλλά η είσπραξη.

 

Η κρίση, απαιτεί προσαρμογή των εισπρακτικών μέτρων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, ώστε να είναι συνεπείς, καθώς και στην αποτροπή των παραβάσεων που επαναλαμβάνονται και στερούν από το δημόσιο κρίσιμους πόρους για την αντιμετώπιση του Χρέους και των Ελλειμμάτων.

 

Καλούμε την κυβέρνηση, να επαναφέρει το μέτρο της Ν.Δ. για την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ και να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά αντίθετα θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις».

 

ΑΠΟ ΔΕΛΤΙA ΤΥΠΟΥ

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ:

Ιωάννης Β. Βρούτσης | Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Κυκλάδων

 

Κατερίνα Παπακώστα

– Σιδηροπούλου

Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων

πρ. Βουλευτής β΄Αθηνών Ν.Δ.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ., ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ‘’Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ’’                            

Δευτέρα, 24/1/2011

 ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΤΗΣ Ν.Δ.,

ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ,

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ‘’Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ’’ & ΘΕΜΑ ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ’’

       

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Ο ρόλος της κοινωνικής πολιτικής γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, καθώς η κοινωνία και οι μορφές συμβίωσης μεταβάλλονται. Η κοινωνική πολιτική οφείλει να προσαρμόζεται και να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την ενίσχυση των ενηλίκων και ανηλίκων μελών της οικογένειας, τη διόρθωση των ανισοτήτων και των έμφυλων διακρίσεων, αλλά και την πρόληψη των καταστάσεων, που δημιουργούνται σε διάφορα επίπεδα.

Η διαμόρφωση πολιτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών καθίστανται, σήμερα, αναγκαίες, προκειμένου οι διαφορετικές μορφές οικογένειας να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και στις νέες ανάγκες και να αμβλυνθεί το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

           ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

– ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η κοινωνική πολιτική για την οικογένεια διαφοροποιείται σημαντικά στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία θεωρείται η χώρα, που έχει εφαρμόσει μια κατεξοχήν δημογραφική πολιτική και είναι το λύκνο των οικογενειακών επιδομάτων με δημογραφικό χαρακτήρα. Στη Γαλλία, προβλέπεται μια ευρύτατη  ποικιλία  πολιτικών ενίσχυσης των οικογενειών: 15 διαφορετικά επιδόματα για την ενίσχυση των οικογενειών που αφορούν όλες τις φάσεις της οικογενειακής ζωής: επίδομα μετακόμισης, επίδομα για την έναρξη του σχολείου, επίδομα για μικρό παιδί, επίδομα για φύλαξη, επίδομα σπουδών, στεγαστικό επίδομα φοιτητών  κ.λπ.

Στην πιο πάνω χώρα, μέχρι τη δεκαετία του ‘80 η φύλαξη των παιδιών από τις εργαζόμενες μητέρες αποτελούσε μια ιδιωτική υπόθεση του ζευγαριού. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η προσοχή δόθηκε στην  επιδότηση  της φύλαξης των παιδιών και στην εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων και μοντέλων: φύλαξη από τη μητέρα που μπορεί να διακόψει την εργασία της, λαμβάνοντας ως αμοιβή κάτι λιγότερο από τον ελάχιστο μισθό, φύλαξη στο σπίτι ή σε μια βρεφοκόμο κ.λπ., ενώ όλες αυτές οι δαπάνες εκπίπτουν από τη φορολογία εισοδήματος. Παράλληλα, όλοι οι δημόσιοι φορείς διπλασίασαν τις θέσεις για φύλαξη μικρών παιδιών μέσα σε μια δεκαετία.  Έτσι, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στη Γαλλία, σήμερα, μπορούν να δεχτούν το 16% των βρεφών, το 40% των παιδιών κάτω των 2 χρόνων και σχεδόν το σύνολο των παιδιών 3 χρόνων και πάνω. Όλα αυτά τα μέτρα, βέβαια, είχαν θετικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και, όπως αναφέρεται, μειώθηκαν οι περιορισμοί της γονιμότητας εξαιτίας οικονομικών λόγων.

Στις περισσότερες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., χορηγούνται καθολικά επιδόματα παιδιού, δηλαδή, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και μεγάλες διαφοροποιήσεις για όλα τα παιδιά, από το πρώτο μέχρι τα τελευταίο ως την ενηλικίωση τους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 

Η αναμόρφωση της οικογενειακής πολιτικής, στη χώρα μας, θα πρέπει να ενισχύει όλες τις οικογένειες, με καθολικά επιδόματα. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι μια οικογένεια με παιδιά, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, είναι φτωχότερη από μια οικογένεια χωρίς παιδιά.

 Για την αναμόρφωση του συστήματος των οικογενειακών παροχών προτείνεται η ορθολογικοποίηση και ο αναπροσανατολισμός των οικογενειακών παροχών.

 Ειδικότερα προτείνονται:

–    Η υιοθέτηση του συστήματος καθολικών επιδομάτων

 παιδιού-ών μέχρι την ενηλικίωση τους.

– Η διεύρυνση των δικαιούχων ( οικογένειες με 1,2 παιδιά).

– Η αύξηση του ποσού των χορηγούμενων ποσών των επιδομάτων.

– Η επιμήκυνση του χρόνου της επιδότησης.

– Η υποστήριξη των νέων οικογενειών στο ξεκίνημά τους.

– Μέτρα ενίσχυσης ειδικών κατηγοριών δικαιούχων:

 των μονογονικών οικογενειών (μετά από διαζύγιο, χωρισμό,  ανύπαντρες μητέρες κ.λπ.).

     – Η μεταβολή των εισοδηματικών κριτηρίων στις  φοροαπαλλαγές.

–  Η επικράτηση των νέων αντιλήψεων

για τον ρόλο της γυναίκας.

–          Ο σχεδιασμός μέτρων για τη διευκόλυνση

 των εργαζόμενων γυναικών με οικογενειακές υποχρεώσεις, ώστε  να μη διακόπτουν την απασχόλησή τους και να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στην απασχόληση. 

 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

 Η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών για την ισότητα των φύλων και αφορά τους εργαζόμενους γονείς στο σύνολό τους. Μόνο με την εφαρμογή υπηρεσιών και πρακτικών συμφιλίωσης θα μπορέσουν οι γυναίκες με οικογενειακές υποχρεώσεις να ενταχθούν στην αμειβόμενη εργασία και να συμμετάσχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων αυτών,

οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στα εξής:

· Εισαγωγή του θεσμού της ‘’βοηθού μητέρας’’,

 όπως π.χ. στη Γαλλία.

· Αύξηση αριθμού και βελτίωση ποιότητας δημόσιων

 δομών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών προσχολικής ηλικίας. Επέκταση των ωραρίων λειτουργίας.

       · Διεύρυνση και ευελιξία των δομών φύλαξης και φροντίδας παιδιών και στήριξης άλλων ομάδων εξαρτώμενων ατόμων, όπως των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ κ.ο.κ. (π.χ. βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί, προσχολική αγωγή, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων  κ.λπ.,

·  Θέσπιση γονικών αδειών και στους δυο γονείς, με κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αναπλήρωση των αμοιβών και στον ιδιωτικό τομέα. 

·  Χρονική επέκταση των αδειών πατρότητας.

·  Ιδιαίτερη μέριμνα για γονείς φοιτητές-τριες.

· Ανάπτυξη μορφών απασχόλησης, φιλικών προς την οικογένεια.

· Ποιοτική αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων,

τόσο στην προσχολική αγωγή, όσο και

στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

· Λειτουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης

 για παιδιά  προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

 Άδειες Μητρότητας

· Να καταργηθούν οι διακρίσεις στη νομοθεσία για την προστασία της μητρότητας και τη γονική άδεια  στον δημόσιο και στον  ιδιωτικό τομέα.

· Να ουσιαστικοποιηθεί η γονική άδεια

στον ιδιωτικό τομέα, με αναπλήρωση των αμοιβών

και με αμοιβή και των δύο γονέων, διαμέσου παροχών

 του ΟΑΕΔ, εφόσον και οι δυο γονείς επιθυμούν

να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων αδειών.

 Για τις μονογονικές οικογένειες θα πρέπει  να θεσπιστούν μέτρα, που να στοχεύουν:

· στη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου

διαβίωσης των οικογενειών αυτών,  

· στη μείωση φόρου εισοδήματος και ελαφρύνσεις

για τη φύλαξη του παιδιού στην άγαμη μητέρα,

· σε προγράμματα κατάρτισης, ένταξης και επανένταξης

στην αγορά εργασίας, ψυχολογική υποστήριξη.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Στη χώρα μας, για ποικίλους λόγους η οικογενειακή πολιτική δεν αναπτύσσεται μεταπολεμικά αυτόνομα, αλλά περιλαμβάνεται και εντάσσεται, έμμεσα, σε διάφορες κοινωνικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί, σε διάφορες μελέτες, παρά τις αρνητικές πληθυσμιακές εξελίξεις και την πολύ χαμηλή γεννητικότητα, που παρατηρείται, μετά τη δεκαετία του ’80, στη χώρα μας, δεν σχεδιάστηκε και δεν εφαρμόστηκε, μέχρι σήμερα, μια σαφής και αποτελεσματική οικογενειακή πολιτική.

 Μόνον, έμμεσα, κάποιοι νόμοι και κάποιες ρυθμίσεις για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση περιέχουν στοιχεία, που μπορούν να θεωρηθούν ενισχυτικά της οικογένειας. Τα χαρακτηριστικά αυτών των μέτρων είναι η πολυπλοκότητα, η απουσία ομοιογένειας και συντονισμού και η ανισότητα των παροχών ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. 

 Η οικογενειακή-δημογραφική πολιτική, στη χώρα μας, οριοθετείται στα πλαίσια ενός κοινωνικο-ασφαλιστικού πλέγματος, που αφορά τους εξής τομείς:

A. Εργασιακή πολιτική

(μειωμένο ωράριο εργασίας, γονική άδεια, άδεια μητρότητας,

εξασφάλιση μητρότητας, απαγόρευση απολύσεων).

B. Κοινωνικο-εκπαιδευτική πολιτική

(βρεφονηπιακοί σταθμοί, απασχόληση παιδιών στο σχολείο).

Γ. Στεγαστική πολιτική  (στεγαστικά δάνεια).

Δ. Εισοδηματική πολιτική (φορολογικές απαλλαγές).

Ε. Ασφαλιστική πολιτική (επιδόματα μητρότητας, βοηθήματα τοκετού).

           ΣΤ’.Οικογενειακά επιδόματα τέκνων

(Προβλέπονται: ενίσχυση εισοδημάτων εργαζομένων, 

 Προνοιακά Επιδόματα: επιδόματα ενίσχυσης απροστάτευτων

 παιδιών, πολυτεκνικά επιδόματα, προνοιακό-δημογραφικό

 επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα-ισόβια σύνταξη,

επιδόματα ΕΟΠ-ΠΙΚΠΑ).

 Τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων  διακρίνονται:

 Α) Σε προνοιακά επιδόματα, που χορηγούνται στο σύνολο του πληθυσμού εργαζόμενου ή μη και ανεξάρτητα αν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικά επιδόματα και στοχεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων

΄Οπως τα:

– Τα πολυτεκνικά επιδόματα, που χρηματοδοτεί το Υπ.Υγείας Πρόνοιας και χορηγεί ο ΟΓΑ: α) το μηνιαίο πολυτεκνικό επίδομα σε οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά για κάθε άγαμο παιδί μέχρι το παιδί να γίνει 23 χρόνων.

β) Η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας χορηγείται σε μητέρες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, τα οποία είναι έγγαμα ή άγαμα και έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 23 χρόνων.

γ) Το προνοιακό επίδομα τρίτου παιδιού.

δ) Επιδόματα ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών.

 Β) Σε ασφαλιστικά επιδόματα, που αφορούν την ενίσχυση των εισοδημάτων  των εργαζομένων  και την ενίσχυση των παιδιών  για εξασφάλιση ίσων ευκαιριών κοινωνικής-εκπαιδευτικής ανέλιξης.

Τα επιδόματα εργοδοτών, που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις (Τράπεζες, ΔΕΚΟ κλπ.)

-Τα οικογενειακά  επιδόματα σε μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ.

Τα επιδόματα, όμως, που χορηγούνται στους δικαιούχους, στη χώρα μας, είναι πολύ χαμηλά και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το κόστος ανατροφής, ενώ η συγκριτική διερεύνηση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έδειξε ότι η Ελλάδα παρέχει τα χαμηλότερα επιδόματα.

 Επίσης, η «εσωτερική λογική» της χορήγησης των επιδομάτων είναι διαφορετική. Στις περισσότερες χώρες το ύψος της παροχής για κάθε παιδί είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια ή αυξάνεται λίγο για τις πολυμελείς οικογένειες. ΄Οσον αφορά τον ελάχιστο αριθμό παιδιών στην οικογένεια που απαιτείται, προκειμένου να καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα, στο σύνολο των χωρών, καταβάλλονται από το πρώτο κιόλας παιδί. Οι επιδοτήσεις έχουν, συνήθως, καθολικό χαρακτήρα, είναι μακράς διάρκειας και χορηγούνται μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού (και όχι όπως στην Ελλάδα το επίδομα τρίτου παιδιού μέχρι  να γίνει 6 χρόνων). Επίσης, το ύψος της παροχής κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, ενώ, σε μερικές χώρες, προβλέπονται προσαυξήσεις στα βρέφη, στα παιδιά μικρής ηλικίας κ.λπ.

 Με βάση όσα επισημαίνονται, σχετικά με τα προνοιακά οικογενειακά συστήματα,  θα μπορούσε να κάνει λόγο κανείς για μια «σύγχρονη» και μια «παραδοσιακή» αντίληψη για την οικογενειακή πολιτική. Η πρώτη αντιμετωπίζει την ανατροφή των παιδιών ως εν μέρει κοινωνική (άρα όχι αυστηρά ιδιωτική) υπόθεση, αναγνωρίζει το πρόσθετο κόστος, που συνεπάγεται για την οικογένεια και η Πολιτεία συμμετέχει στα οικογενειακά βάρη. Η δεύτερη, η πιο «παραδοσιακή» καθυποτάσσει την κοινωνική πολιτική για την οικογένεια στα προστάγματα της δημογραφικής πολιτικής και συγκεντρώνει τη δημόσια αρωγή μόνο στις οικογένειες, που διαθέτουν την «πολυτεκνική ιδιότητα».    

 Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ – ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)

Αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Στο σύνολο της χώρας λειτουργούν 1.577 δημόσιοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς και 5.559 νηπιαγωγεία, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες: 4% μόνον των παιδιών κάτω των τριών χρόνων πηγαίνουν σε δημόσιους σταθμούς και 65-70% στα νηπιαγωγεία. Το βασικό πρόβλημα είναι το ωράριο λειτουργίας τους  δεν ανταποκρίνεται στο ωράριο εργασίας των γονέων. Επίσης, το προσωπικό είναι ανεπαρκές  και οι  περισσότεροι γονείς δεν εμπιστεύονται τους δημόσιους σταθμούς.

 Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπ. Παιδείας, θα λειτουργήσουν, από εφέτος, σε μεγαλύτερη κλίμακα και όχι πιλοτικά τα ολοήμερα σχολεία και νηπιαγωγεία, που αναμένεται να διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς και ειδικότερα τις γυναίκες.

Μετά τη δεκαετία του ’70, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στα δημογραφικά οικογενειακά δεδομένα, γεγονός που επιφέρει αλλαγές στη μορφή, στις λειτουργίες και στους κοινωνικούς ρόλους των μελών της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, παρατηρούνται μεταβολές:

στη γαμηλιότητα, δηλαδή γίνονται λιγότεροι γάμοι, περισσότεροι γάμοι συνάπτονται σε μεγαλύτερη ηλικία και πολλοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο,

στην αναπαραγωγική συμπεριφορά των ατόμων. Παρατηρείται μείωση των γεννήσεων και απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία. Παράλληλα η εκτός γάμου γεννητικότητα αυξάνεται σημαντικά.

Οι πιο πάνω τάσεις στα δημογραφικά δεδομένα συνεπάγονται την επικράτηση νέων σχημάτων οικογενειακής ζωής, που αφορούν την αύξηση των ατόμων που ζουν μόνοι, των μονομελών νοικοκυριών, των οικογενειών με ένα μόνον γονέα «μονογονικές οικογένειες» – στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούμενες από μητέρα και παιδί/α – των ατόμων που συμβιώνουν χωρίς να έχει προηγηθεί γάμος, των οικογενειών, που δημιουργούνται μετά από το διαζύγιο και των συζύγων-γονέων (οικογένειες σε ανασύνθεση), οι οποίες επικρατούν σε ευρεία κλίμακα. 

Αυτές οι μεταβολές είναι αποτέλεσμα σημαντικών κοινωνικο-οικονομικών μετασχηματισμών στη μεταπολεμική Ελλάδα, και έχουν σχέση με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την άνοδο του επιπέδου εκπαίδευσης των ανδρών και των γυναικών, την υιοθέτηση νέων καταναλωτικών και αξιακών προτύπων που έχουν επικρατήσει. Αυτές αποτελούν διεθνώς  παράγοντες που προσδιορίζουν τις αλλαγές στη γονιμότητα και στους τρόπους ζωής των ατόμων.

Οι νέοι και οι νέες, σήμερα, στη χώρα μας, παντρεύονται (ή συμβιώνουν) πιο αργά, αποκτούν λιγότερα παιδιά, τα οποία γεννιούνται, όταν οι γονείς τους είναι σε μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις και οι δυο σύντροφοι-γονείς συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, παρά τις σημαντικές έμφυλες ανισότητες, που εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο στις επαγγελματικές διαδρομές, όσο και στον ιδιωτικό βίο.

                                                     

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η κοινωνική ατζέντα, που διαπραγματευόμαστε, στοχεύει σε κρίσιμα, κοινωνικά ζητήματα (όπως δημογραφικές εξελίξεις & διάσταση φύλου, δημογραφικές εξελίξεις & σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συμφιλίωση οικογενειακής & επαγγελματικής ζωής, ισότητα στις αμοιβές, διαγενεακή αλληλεγγύη, γυναίκα & εθελοντισμός), επιδιώκοντας την ώσμωση με τους πολίτες και τις συνέργειες με επιστημονικούς συλλόγους, επιμελητήρια, ιδίως στις περιφέρειες, ώστε να διαμορφώσουμε αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, τον οποίο θα κληθούμε ως Κυβέρνηση να υλοποιήσουμε, αυτή την ώρα, κατά την οποία η Πατρίδα μας βρίσκεται σε βαθειά οικονομική ύφεση, το διακύβευμα είναι η ανάπτυξη. Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνουμε αυτόνομη και αποτελεσματική οικογενειακή πολιτική, που στοχεύει ακριβώς στην αξιοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων πόρων της χώρας στην παραγωγική διαδικασία. Και ακριβώς επειδή οι γυναίκες είναι πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι, είμαστε πεισμένοι στη Ν.Δ. πως μόνο με τέτοιες στοχευμένες πολιτικές μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε στην ανάπτυξη, τους πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, που είναι οι γυναίκες. Πράγμα που σημαίνει ότι, μ’ αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί το προϊόν της ανάπτυξης και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, που προτείνουμε, τελικώς, θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά.

 

ΑΠΟ ΔΕΛΤΙA ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ:

 

AΡΘΡΟ-ΟΜΙΛΙΑ

 

 

«ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΚΙΝΕΙΤΑΙ

ΣΤΗ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

ΜΙΑΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΗΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ,

ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ,

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:          

Αθήνα,15 Απριλίου 2010

Διαχρονικά  σε όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έγιναν νόμοι του Κράτους απ όλες τις Κυβερνήσεις υπήρχαν πολιτικές προτεραιότητες και πολιτικές στοχεύσεις .

Όλα όμως κρίθηκαν τελικά από την αποτελεσματικότητά τους.

Σας θυμίζω το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο Σημίτη δηλ. επί της δικής σας Κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε με τον βαρύγδουπο τίτλο

 «θα φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες».

Ένα νομοσχέδιο που σήμερα γνωρίζουμε ότι απέτυχε, αφού απείχε σημαντικά από τον κεντρικό του σκοπό.

 Έτσι λοιπόν και αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο θα κριθεί στο τέλος από την αποτελεσματικότητά του. Θα κριθεί από τη δικαιοσύνη ή τις αδικίες που το διαπνέουν. Θα κριθεί  για το πόσα έσοδα θα φέρει στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από ποιους θα τα φέρει.

Θα κριθεί  για την αναπτυξιακή ή την αντιαναπτυξιακή του διάσταση. Θα κριθεί για την ευαισθησία ή την αναλγησία του. Αλλά και για το πόσο θα επιτύχει να μειώσει στο τέλος τη φοροδιαφυγή.

Η Ν.Δ. σήμερα, αντιμετωπίζει το φορολογικό νομοσχέδιο με υπευθυνότητα, όπως άλλωστε, αντιμετωπίζει όλες τις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες.

Δεν μηδενίζουμε την αξία οποιασδήποτε πρότασης πριν την αξιολογήσουμε μέσα από την δική μας οπτική, μέσα από τη δική μας πολιτική αντίληψη σχετικά με τη χρησιμότητά της ή όχι.

Με άλλα λόγια δεν ακυρώνουμε το σύνολο του νομοσχεδίου, ήδη ψηφίζουμε διατάξεις που βλέπουμε τη θετική τους διάσταση.

Και αυτό γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί εμείς δεν απαντούμε με το όχι σε όλα. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε και εκτιμούμε

 για το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι ότι κινείται δυστυχώς στη μονοδιάστατη αντίληψη μιας σκληρής και ανελέητης φοροεισπρακτικής πρακτικής. Συγκεκριμένα :

1.      Ποινικοποιεί την κατοικία και την ιδιοκτησία. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο γίνεται διώκτης του κατεξοχήν αναπτυξιακού πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, που είναι ο κατασκευαστικός κλάδος.

Είμαι δυσάρεστος αλλά καταθέτω την πρόβλεψή μου. Μία πρόβλεψη  που δυστυχώς από τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου θα θέτει  δίπλα στις  λέξεις «οικοδομή» και «κατοικία» τη λέξη τέλος.

2.      Δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αδικίες. Τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία κινούνται σύμφωνα με τη δική σας λογική στη φορολόγηση εισοδημάτων που μέχρι τώρα διέφευγαν της φορολόγησης , αντιμετωπίζουν ενιαία και οριζόντια χωρίς διακρίσεις και το ίδιο εξοντωτικά ανέργους , συνταξιούχους και  χαμηλόμισθους. Κάτω από το ψευδοεπιχείρημα του μαχητού τεκμηρίου επιβάλλεται επί δικαίου και αδίκου μια εξοντωτική φορολογία ιδιαίτερα επαχθής. Προβλέπω, ότι όταν του χρόνου θα έρθουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα εισοδήματα του  2010, με βάση αυτό το νόμο, όλοι θα λυγίσουν.

3.      Παρότι τα φορολογικά νομοσχέδια είναι κατεξοχήν αναπτυξιακά εργαλεία, στο νομοσχέδιό αυτό  δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής διάστασης.

Αντίθετα μέσα από την εμμονή για αύξηση της φορολογίας θα προκαλέσετε ύφεση σε ολόκληρη την αγορά.

 Θα συνθλίψετε τα μεσαία εισοδήματα, θα αυξήσετε κατακόρυφα την ανεργία σκοτώνοντας ταυτόχρονα  την επιχειρηματικότητα.

Ενδεικτικά σας λέω, ότι με τα τεκμήρια διαβίωσης

στερείτε από τον οικογενειακό προϋπολογισμό

κάθε δυνατότητα συσσώρευσης κεφαλαίου

για μελλοντική επένδυση από τη στιγμή που τα τεκμήρια διαβίωσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι μεγαλύτερα ή ίσα των  πραγματικών εισοδημάτων.

Αποτέλεσμα: Πλήρης αδυναμία για κάθε οικογένεια μελλοντικής επένδυσης ή αγοράς.

4. Δεν κάνετε την παραμικρή διάκριση και φορολογείτε με τον ίδιο επαχθή τρόπο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ενδεικτικά πάλι σας λέω, ότι  έχετε λάβει

τα έντονα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες

των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Δεν έχετε ανταποκριθεί και δεν έχετε δείξει ίχνος ευαισθησίας γι’ αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων μας.

Για τη ιστορική αλήθεια, η δική μας Κυβέρνηση όχι μόνο είχε δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό, αλλά κάθε φορά που νομοθετούσε τα ΑΜΕΑ ήταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής της.

5. Χρησιμοποιείτε τερτίπια για να παραπλανήσετε

 την κοινή γνώμη. Είναι η πρώτη φορά ιστορικά που σε φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται δραματική μείωση στο αφορολόγητο.

Κάτω από το ψευτοδίλημμα της συλλογής των αποδείξεων μειώνετε το αφορολόγητο από 12.000 σε 6.000 €.

6.      Ως νησιώτης βουλευτής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών ζήτησα επίμονα από τον υπουργό να λάβει υπόψη του το άρθρο 101 του συντάγματος. Πρόκειται για το άρθρο, που στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση αναγνώρισε την νησιωτικότητα ως ιδιαιτερότητα και που κατά την ψήφισή του το ΠΑΣΟΚ ήταν απών. Ζήτησα επίμονα από τον υπουργό να αναγνωρίσει αυτή την ιδιαιτερότητα και να συμπεριλάβει στο χτίσιμο του αφορολογήτου τις δαπάνες μεταφοράς των νησιωτών. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

7.  Σε μία περίοδο που συζητούμε με σοβαρότητα

και προβληματισμό για τη βιωσιμότητα του

ασφαλιστικού μας συστήματος, έρχεστε με το άρθρο 62 του παρόντος νομοσχεδίου και επιβάλλετε ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες κάθε μορφής που παρέχονται από τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στους ασφαλισμένους.

Παρότι και γι’ αυτό έγινε έντονη κριτική από τη Ν.Δ. κατά τη συζήτηση στην επιτροπή. Παρότι σας δείξαμε ότι με αυτό τον τρόπο επιβαρύνετε κατά 10% όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, εσείς ούτε αντίδραση, ούτε ενημέρωση.

Είστε σίγουρος κ. Υπουργέ για αυτό που κάνετε;

Συμφωνεί ο Υπουργός Εργασίας με αυτή τη διάταξη;

Μήπως, υπάρχει κάτι που δε γνωρίζουμε και πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή κ. Υπουργέ;

8.  Στο ξεκίνημα της ομιλίας μου, έβαλα ως προαπαιτούμενο για την επιτυχία ενός φορολογικού νομοσχεδίου το κριτήριο της αποτελεσματικότητας.

 Γι’ αυτό, το νομοσχέδιο το τόσο πολύπλοκο,

πολυδαίδαλο, αλλά και υπέρμετρα γραφειοκρατικό, εγείρονται ερωτηματικά.

Γνωρίζετε κ. Υπουργέ

ότι ο υπάρχων φοροεισπρακτικός μηχανισμός

έχει σοβαρές αδυναμίες ;

Γνωρίζετε κ. Υπουργέ

ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

έχει αρρυθμίες, είναι γερασμένος  και θέλει ανανέωση;

Επειδή προσωπικά γνωρίζω τις αδυναμίες του,

σας κάνω την πρόβλεψη ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα ελεγκτικά και υπηρεσιακά του καθήκοντα, σύμφωνα με τα νέα φορολογικά αντικείμενα που του ανατίθενται.

Γι’ αυτό λοιπόν το νομοσχέδιο, εκτός των υπολοίπων,  θα είναι και αναποτελεσματικό, έξω από στόχους και σκοπούς,  

γι’ αυτό δεν το ψηφίζουμε.

Και μια συμβουλή.

Καλού κακού κρατήστε τις προτάσεις μας.

Αργά ή γρήγορα θα σας φανούν χρήσιμες,

όπως ακριβώς και με τους ημιυπαίθριους χώρους.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ν.Δ.

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

Αποσπάσματα ομιλίας

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΡΝΙΚΟΥ*

στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων στα πλαίσια διοργάνωσης συνεδρίου με αφορμή την πρόσφατη σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού σε ένα Υπουργείο με θέμα

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

5 Ιουνίου 2010

 

Ο τουρισμός είναι ένα σύνολο υπηρεσιών που συνδέεται με ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η διαμονή, η μεταφορά, η διατροφή, οι διάφορες δράσεις, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, η ικανοποίηση των αισθήσεων, κλπ.  Συγχρόνως ο τουρισμός εξαρτάται από τις υποδομές, τη φορολογική πολιτική, το δίκτυο πωλήσεων του προϊόντος, τις ακτοπλοϊκές, οδικές και αεροπορικές μεταφορές, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τη συμπεριφορά των κατοίκων και την αντίληψη που έχουν για την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών και τον πολιτισμό.   Ο τουρισμός διαπερνάει λοιπόν οριζόντια όλες τις επιμέρους πολιτικές του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και στα πλαίσια αυτά δεν είναι τυχαίο ότι από τον τουριστικό κόσμο, που θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο τομέα, διεκδικεί τη δημιουργία ενός υπερ-Υπουργείου Τουρισμού, που να περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους θέματα που διαμορφώνουν το τελικό τουριστικό προϊόν.   Στα πλαίσια αυτά, κατά καιρούς έχει υποστηριχθεί όπως δημιουργηθεί φορέας στα πλαίσια του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα έχει στόχο την ανάδειξη, την προβολή και την καλύτερη προώθηση και εκμετάλλευση του προϊόντος «πολιτισμός».

O πολιτισμός από πλευράς Πολιτείας θεωρείται αντίστοιχα μια δράση που διατρέχει οριζόντια όλες τις πολιτικές της.  Η προτεραιότητα ανάδειξης του φυσικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου της χώρας αποτελεί προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της ποιότητας της ζωής μας.

Με αφορμή τη δημιουργία κοινού Υπουργείου για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, τίθεται ένα άμεσο θέμα κατά πόσο αυτή είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.  Σε επίπεδο καθαρά οικονομικό, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο τουρισμός θα προτιμούσε ένα κοινό Υπουργείο με αναπτυξιακές και οικονομικές δραστηριότητες, όπως τις υποδομές, τις μεταφορές, το χωροταξικό, κλπ.  Με δεδομένο όμως ότι σήμερα έχουμε μια δηλωμένη κυβερνητική απόφαση για τη σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού σ’ ένα Υπουργείο -και μάλιστα με διάθεση να κρίνει τα αποτελέσματα των πολιτιστικών δράσεων με ποσοτικά-οικονομικά κριτήρια- για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα νοήματά μας, στις αντιθέσεις που υπάρχουν, στο τι επιδιώκουμε και πως θα το πετύχουμε.

Αναφέρομαι σε τέσσερα επίπεδα ιδιαίτερης σχέσης τουρισμού και πολιτισμού:  

α) Στην ποιότητα και τη συντήρηση των υποδομών, την καθαριότητα, την ηχητική και οπτική ρύπανση, την αισθητική των αρχιτεκτονικών μορφών, την ποιότητα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, κλπ.

β) Στην ιστορία, στο αρχαιολογικό, βυζαντινό και νεότερο μνημειακό περιβάλλον.

γ)   Στη σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία και δραστηριότητα σε κάθε μορφή τέχνης, μουσικής, αισθητικής και σύγχρονης πολιτιστικής δραστηριότητας.

δ) Στη συμπεριφορά των κατοίκων και τη συνείδηση που έχουν για την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών, στην έννοια της φιλοξενίας, του χαμόγελου, της ποιότητας υπηρεσιών. 

Είναι προφανές ότι η σχέση πολιτισμού και τουρισμού δεν είναι απλά στενή, αλλά ο πολιτισμός είναι προϋπόθεση ώστε να υπάρχει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Η δημιουργία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού καλείται όμως, πέρα από το να βοηθήσει στη σωστή και οικονομική σύζευξη λειτουργίας των σχέσεων πολιτισμού-τουρισμού -που αναβαθμίζουν και εμπλουτίζουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν- να συμβάλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων τουριστικών προβλημάτων όπως:  α) Στη χάραξη τουριστικής πολιτικής.

β) Στη μετεξέλιξη του ΕΟΤ σε Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ.

γ) Στη στρατηγική αερομεταφορών και γενικότερα δικτύου μεταφορών. 

δ) Στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών όπως γκολφ, μαρίνες, ποιοτικές τουριστικές κατοικίες, κλπ. 

ε) Στη συμβολή της δημιουργίας του ειδικού τουριστικού χωροταξικού σχεδίου. 

στ) Στο θέμα της διαρκούς επιμόρφωσης των εργαζομένων. 

ζ) Στην προσέλκυση επενδυτών με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της αειφορίας και του περιβάλλοντος. 

η) Στη διαρκή αναβάθμιση του τουρισμού, αναδεικνύοντας και τον πλούτο των επιμέρους τουριστικών περιοχών, προϊόντων και επιλογών.

Ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό.  Ενώ όμως ο τουρισμός είναι οικονομικό μέγεθος, που μετράει αφίξεις, απασχόληση, συνάλλαγμα, κλπ, ο πολιτισμός εμπεριέχει αξίες και άϋλα αγαθά που έχουν άλλη διάσταση από την καθαρά οικονομική. 

 Η σύζευξη των εννοιών και των λέξεων δεν είναι εύκολη και πολλές φορές  υπάρχει μεγάλη αδυναμία να δούμε το βάθος και την ουσία, ερμηνεύοντας ο καθένας τα νοήματα από τη δική του σκοπιά..  Ενδεικτικά αναφέρω ότι, όταν μια τουριστική επιχείρηση ζητά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ένα έγγραφο, ο χρόνος έχει τελείως διαφορετική σημασία για την επιχείρηση, που χρειάζεται άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, από την έννοια του ιστορικού χρόνου που έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.  Η αδυναμία ξεκάθαρων σκέψεων και έλλειψης στρατηγικής για τους επιμέρους τομείς, ιδιαίτερα όταν συγχέεται η οικονομική δραστηριότητα με νοοτροπίες, συναισθήματα και ιδέες, είναι ένα σημαντικό θέμα.  Στη χώρα μας έχουμε παράδοση να θεωρούμε το συμβιβασμό αρνητική έννοια όταν αναζητούμε σημεία ισορροπίας, με αποτέλεσμα συνήθως να επικρατούν ακραίες απόψεις, ανομία, αυθαιρεσία και απραξία, πνίγοντας κάθε υγιή δημιουργία.  Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα ισχύει τις περισσότερες φορές ταυτόχρονα και για τις επιχειρήσεις και για τον πολιτισμό και για το περιβάλλον. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ν’ αντιμετωπίσει ένα πολύπλευρο έργο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, με αντιτιθέμενες απόψεις, συμφέροντα και πολλαπλές αγκυλώσεις.  Ένα έργο που επεκτείνεται από την προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλους, μέχρι την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με τη διαμόρφωση πλαισίου μακρόχρονης και αποτελεσματικής τουριστικής πολιτικής.  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω μία συμβουλή για τις προτεραιότητες του Υπουργείου: 

 Να προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει το τουριστικό προϊόν.  Να συμβάλλει ώστε η κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι, έχοντας αυξημένη τουριστική συνείδηση και ευαισθησία, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους. Να προσπαθήσει να συμπτύξει την έννοια χρόνου, όπως την εννοεί ο τουριστικός επιχειρηματίας, με τη βαθύτερη ράθυμη, νωχελική, συντεχνιακή και εγωιστική νοοτροπία μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης.

Αυτό είναι το σημαντικότερο και για τους τουριστικούς επιχειρηματίες και για όσους συμβάλουν στη σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία.

Με βάση τα παραπάνω, αναφέρω ενδεικτικά μία σειρά από σκέψεις και θέματα για συζήτηση επιγραμματικά, για να μη μακρηγορήσω:

Κατερίνα Παπακώστα

– Σιδηροπούλου

Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων

πρ.Βουλευτής β΄Αθηνών Ν.Δ.

Παρασκευή, 16/4/2010

  Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων,

Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου,

με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας,

 κας Αννας Διαμαντοπούλου,

σχετικά με το πολυνομοσχέδιο

για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση,

θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

•  Το Υπουργείο Παιδείας, με δεδομένη

την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας,υπέρ της αναστολής της εφαρμογής του νόμου 3653/2008 (ο οποίος αφορά και την εφαρμογή ποσόστωσης 1/3 για κάθε φύλο και στις Επιστημονικές Επιτροπές για την Έρευνα και την Τεχνολογία),

προτίθεται, τελικώς, να αναστείλει ή να τροποποιήσει

 τον συγκεκριμένο νόμο στο σύνολό του και προς ποια κατεύθυνση;

Tο Υπουργείο Παιδείας, εν όψει της επικείμενης συγκρότησης του ΕΣΕΤ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας) προτίθεται να εφαρμόσει ποσόστωση

 κατ’ ελάχιστον 1/3 για κάθε φύλο, βάσει του άρθρου

 116 του Συντάγματος, εφ’ όσον οι υποψήφιοι

διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για την κάλυψη

 της σχετικής, κατά περίπτωση, θέσης ή όχι;

Με το άρθρο 1 του νόμου 3549/07, όπου επαναπροσδιορίζεται η αποστολή των ΑΕΙ, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ότι αυτά πρέπει να ‘’συμβάλλουν στην εμπέδωση της ισότητας των φύλων και της ισοπολιτείας μεταξύ ανδρών και γυναικών’’.

Επίσης, εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε,

 στα ΑΕΙ άλλων προηγμένων χωρών θεσπίστηκαν

 κανόνες και διαδικασίες για την προσέλκυση και τη διευκόλυνση συμμετοχής γυναικών στο Διδακτικό – Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) όλων των επιστημών και, ιδίως, στους τομείς των Νέων Τεχνολογιών.

Γνωστό είναι επίσης ότι τόσο το άρθρο 116 του Ελληνικού Συντάγματος, όσο και Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η CEDAW, προβλέπουν τη λήψη μέτρων για την ίση μεταχείριση

και τις ίσες ευκαιρίες  των γυναικών στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με το άρθρο 1 του νόμου 3549/07 θα έπρεπε, κατ’ αρχήν,

 να υλοποιείται η διάταξη αυτή με την ισάριθμη

ή τουλάχιστον σημαντική παρουσία των γυναικών επιστημόνων στα μέλη του ΔΕΠ. Όπως, όμως,

 διαπιστώθηκε από έρευνα, στις εισηγητικές επιτροπές και τα εκλεκτορικά σώματα η συμμετοχή γυναικών είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Για παράδειγμα:

Ø       Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ από τα 93 μέλη ΔΕΠ

μόνο οι 9 είναι γυναίκες.

Στον Τομέα Τεχνολογίας / Πληροφορικής και Υπολογιστών υπάρχουν 20 μέλη ΔΕΠ, στα οποία δεν περιλαμβάνεται καμία γυναίκα.

Ø       Στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

από τα 22 μέλη του ΔΕΠ οι 3 είναι γυναίκες, μεταξύ των οποίων 1 είναι καθηγήτρια.

Ø       Στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπάρχουν 38 μέλη ΔΕΠ εκ των οποίων μόνο 2 είναι γυναίκες.

Ø       Στο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το σύνολο των 46 μελών ΔΕΠ

 οι 5 είναι γυναίκες και απ’ αυτές καμία δεν είναι καθηγήτρια ή αναπληρώτρια καθηγήτρια, που μπορεί να συμμετάσχει σε διαδικασία εκλογής· και πλείστα άλλα παραδείγματα.

Από τα στοιχεία αυτά, σαφώς, συνάγεται ότι το γυναικείο

διδακτικό και ερευνητικό στελεχιακό δυναμικό

αποτελεί ελάχιστη μειονότητα.

Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων επισημαίνει

ότι η έμφυλη οπτική στις πολιτικές και στον νευραλγικό τομέα του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύεται αναγκαία

 και ικανή συνθήκη, για να σταματήσει η ανισότητα

σε βάρος του διδακτικού, επιστημονικού και ερευνητικού

γυναικείου δυναμικού. Και πρέπει ν’ αναληφθεί

 η πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, τώρα!

ΑΠΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  1.Τις σχέσεις αγωγής, παιδείας, θεσμικού πλαισίου, πολιτισμού, περιβάλλοντος και τουρισμού.  Μπορούμε να έχουμε φιλοδοξίες για τον τουρισμό μας χωρίς ένα πολιτισμικό υπόβαθρο και χωρίς αντίστοιχη παιδεία των ανθρώπων που τον προσφέρουν και τον υποδέχονται;  

2.Ποιος ο ρόλος του πολιτισμού σε μία

κοινωνία όπου στην κλίμακα αξιών το χρήμα

και η κατανάλωση είναι ιδιαίτερα υψηλά, παρουσιάζει παρακμιακά φαινόμενα και συγχρόνως ψάχνει να αγκιστρωθεί από σταθερά σημεία αναφοράς;

3.Υπάρχει σήμερα ομογενοποίηση στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και πολιτισμική υποβάθμιση;  Μπορούμε να προσεγγίσουμε τον πολιτισμό με άλλο τρόπο;

  4.Το αποστεωμένο αρχαιολογικό περιβάλλον -που ίσως είναι αναγκαστικά περιχαρακωμένο- πως μπορεί να γίνει κομμάτι της περιήγησης και της καθημερινής ζωής;

5.Πως μεταλαμπαδεύεται  η εμπειρία  και πως συνδέεται ο μύθος με το σήμερα;

6.Ποια είναι η σχέση μεταξύ βραχυχρόνιου

και μακρυχρόνιου σχεδιασμού για τις τουριστικές επιχειρήσεις και ποια για τον πολιτισμό;   Υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα;  Πως ορίζεται ο ρόλος της ποιότητας και της ισορροπίας στον πολιτισμό;

7. Οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει

να είναι ανταγωνιστικές και να επιδιώκουν το κέρδος.  Λειτουργούν σωστά;  Λειτουργεί ο ανταγωνισμός;  Ποια είναι η σχέση των τουριστικών επιχειρήσεων με τον πολιτισμό;  Ποια είναι η σχέση του χρόνου ανάμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της ανάγκης ανταγωνιστικότητας των σημερινών επιχειρήσεων;

     8. Στις τουριστικές επιχειρήσεις συχνά υπάρχει «ανάλωση» του περιβάλλοντος.  Ισχύει αυτό για τον πολιτισμό;  Υπάρχει η έννοια της αειφορίας στον πολιτισμό;

9. Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην αμφισβήτηση, τη διαβούλευση και την αποτελεσματικότητα της δημοκρατίας, που είναι ζητούμενα της κοινωνίας, με την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων;  Πως λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις;  Ποιος ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών;

10. Ποια είναι η σχέση εξουσιαστικών μηχανισμών και οικονομίας της αγοράς, που έχουν κυρίως να κάνουν με τον τουρισμό και της Κοινωνίας των Πολιτών, που έχει κυρίως να κάνει με τον πολιτισμό;

11. Πως ο πολιτισμός συμβάλει στον εμπλουτισμό, στην αναγέννηση και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης;  Πως συνδέεται με την παραγωγή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο;

12. Εγκλωβίζει ο ιστορικός πολιτιστικός πλούτος το σημερινό άνθρωπο στην αδράνεια όταν λαμβάνεται σαν δεδομένος;  Έχουμε αναπτύξει τον πολιτισμικό μας πλούτο όσο μπορούμε;  Μπορεί να υπάρξει ποιότητα ζωής και ισορροπίας στον άνθρωπο χωρίς πολιτιστική δραστηριότητα;

Ανεξάρτητα από την κύρια ομιλία, για την εξειδικευμένη συζήτηση και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, είναι σκόπιμο να ληφθούν υπόψη και οι εξής σκέψεις και σημειώσεις:

Ο πολιτισμός παρουσιάζει θεμελιακό πρόβλημα ορισμού και το ίδιο συμβαίνει με το συγγενή όρο «κουλτούρα».  Ο πολιτισμός εκφράζει κυρίως την ανάγκη παγκοσμιοποίησης του διαφωτισμού και την πίστη του ανθρώπου σε μια συνεχή προσπάθεια προόδου και ολοκλήρωσης της ανθρωπότητας, με τις κοινωνίες να οφείλουν, η καθεμία με το δικό της τρόπο, να γίνουν συμμέτοχες του ενιαίου πολιτισμού, ακολουθώντας το παράδειγματων πιο προχωρημένων μεταξύ τους κοινωνιών.Στον 19ο αιώνα ο όρος πολιτισμός συνδέεται με την έννοια της προόδου, της τελειοποίησης και της κριτικής αξιολόγησης. Σήμερα, με τον όρο «πολιτισμό» έχουμε την τάση να συμπεριλαμβάνουμε τις διάφορες κουλτούρες.

Μ’ αυτό το πρίσμα ο πολιτισμός αντιπροσωπεύει την ενότητα και η κουλτούρα τη διαφοροποίηση.

Στην αναθεωρημένη στρατηγική της Λισσαβόνας προτείνεται η επιτάχυνση της βασικής επιδίωξης για προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού.  Επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την οικονομία της γνώσης, την έρευνα και την ανάπτυξη, την ίδρυση ευρωπαϊκού ινστιτούτου τεχνολογίας, τη ψηφιακή επανάσταση και παράλληλα αναγνωρίζει ότι ο τομέας του πολιτισμού συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή καθώς:  α) αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο β) συμβάλει σημαντικά στον ευρωπαϊκό Α.Ε.Π  γ) δημιουργεί θέσεις εργασίας, κυρίως υψηλής κατάρτισης δ) συμβάλει στην ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας ε) προωθεί την ευρωπαϊκή συνοχή συνθέτοντας τα διαφορετικά στοιχεία των λαών της σ’ ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πολιτισμό.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συνολικές πωλήσεις στον τομέα του πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003 ήταν 654 δις Ευρώ, ενώ στην αυτοκινητοβιομηχανία ήταν 271 δις Ευρώ και στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας 541 δις Ευρώ.  Ο τομέας του πολιτισμού αναπτύχθηκε την περίοδο 1999 – 2003 κατά 20%, τρεις φορές ταχύτερα από την ανάπτυξη της υπόλοιπης ευρωπαϊκής οικονομίας.  Το 2004, 5,8 εκατ. εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στον τομέα του πολιτισμού.   Επιπρόσθετα, εκτός από την άμεση συμβολή του πολιτισμού, υπάρχει και η έμμεση, όπως η συμβολή του πολιτισμού στην ψηφιακή επανάσταση, την περιφερειακή ανάπτυξη και την ανάπτυξη του τουρισμού.  Η συμβολή του τομέα πολιτισμού στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ  έφτασε το 2,6%. Ο τομέας του τουρισμού εκπροσωπεί το 5,5% του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π. και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλεξιμότητα περιοχών ως τουριστικών προορισμών.  Σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού τα προηγούμενα χρόνια, αυτές ήταν:  Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, οι δράσεις του προγράμματος «Παιδεία-Πολιτισμός», η προώθηση νέων θεσμών διεθνούς εμβέλειας όπως ευρωπαϊκά βραβεία, Bienale αρχιτεκτονικής, κλπ., δραστηριότητες συντήρησης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, ίδρυση και εκσυγχρονισμός μουσείων, αγορά διατηρητέων κτιρίων για πολιτικές χρήσεις.  Το Υπουργείο Πολιτισμού, στα πλαίσια ποιοτικής βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος, κάθε χρόνο πραγματοποιεί εκατοντάδες έργα, όπως αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών αρχαιολογικών χώρων, κλπ.

Ενώ ο πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, που παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα παγκόσμια, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την ταχύτητα της τεχνολογικής και οικονομικής εξέλιξης και για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

Άρθρο 2008

Οι εμπνευσμένοι ιεράρχες:

Παράδειγμα και υπόδειγμα αντίστασης

                                      

Του Νίκου Κουτρουμπή 

 

Στην προσπάθεια να ξεφύγω από τη σύγχρονη «καλά κρατούσα» γενική σήψη, υποβάθμιση, κατάπτωση και παρακμή που όλο κι εντονότερα μαστίζει και κατακαίει την ενημέρωση (με πρώτη την τηλεόραση), αλλά και ολόκληρη την πολιτική και οικονομική σκηνή αυτής της Χώρας, διακρίνω, σαν φως στο τούνελ, σημαντικές φωτεινές εξαιρέσεις που όμως δεν προβάλλονται γιατί «δεν πουλάνε»! Κι αυτό γιατί το καλό, το σωστό και το ωραίο, φαίνεται να μην ενδιαφέρει τη σύγχρονη κοινωνία. Αυτή της «αρπαχτής», της κομπίνας, του εκβιασμού και του εύκολου πλουτισμού. Αυτή που εξαντλεί το ενδιαφέρον της στο στρεβλό, το ανώμαλο και το ρηχό, αφού μόνο για αυτοκίνητα «πόρσε καγιέν», σκάφη και σκαφάρες, καταθέσεις «εύκολων και άκοπων» εκατομμυρίων ευρώ και λοιπά ανούσια, χαμερπή και επιδεικτικά, μοιάζει να «κόπτεται» και να νοιάζεται. Με τούτα και μ’ εκείνα, το πολίτευμά μας κατρακυλάει προς την Τηλεδικτατορία, όπου τα πάντα επιλύονται μέσω τηλεοπτικών εκπομπών πάσης φύσεως, μηδέ της «ζούγκλας» εξαιρουμένης, των τηλεπαραθύρων, του σαρδόνειου ρεπορτάζ, των αλληλοκατηγοριών και των πάσης φύσεως και μορφής παγιδεύσεων που όλα μαζί υποβαθμίζουν και αλλοιώνουν την πραγματική είδηση. Κι αυτό γιατί, δεν αφήνουν περιθώρια αξιολόγησής της σ’ αυτόν που απευθύνονται, δηλαδή στον θεατή και στην απόλυτη κρίση του.

Μέσα σ’ αυτές τις φωτεινές εξαιρέσεις, ανήκουν, ευτυχώς ορισμένοι εμπνευσμένοι ιεράρχες και κληρικοί. Σταχυολογώ αυτούς που δόνησαν τη συνείδησή μου και μαλάκωσαν την καρδιά μου, παρόλο που είμαι βέβαιος πως παραλείπω άλλους, εξίσου σημαντικούς και αθόρυβους. Σεβόμενος την περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, προτιμώ προς το παρόν να σιγήσω, παρόλο που τον θεωρώ, όπως ελπίζω θα τον καταγράψει και η ίδια η «ιστορία» ως Μεγάλο Ιεράρχη, πρωτοπόρο για τη γενιά του στο σύγχρονο κοινωνικό και εκκλησιαστικό γίγνεσθαι. Έτσι, αναφέρω:

1) Τον Αλβανίας Αναστάσιο που με το έργο και τη συμπεριφορά του, σ’ αυτό το μέχρι τότε άθεο κομμάτι της γης, στάθηκε και έπεισε, έχοντας ως δόγμα τη ρήση του Αποστόλου Παύλου πως η Εκκλησία αγκαλιάζει τους πάντες, ανεξαρτήτως εθνικότητος, δόγματος, πολιτεύματος, χρώματος κλπ. Μ’ αυτή τη βασική του Αρχή, κατάφερε να προσεγγίσει εθελοντές υπηρεσιών, δωρεών και χρήματος, που με σωστή διαχείριση, αξιοποίηση και καθοδήγηση αποδίδουν στον βασανισμένο γειτονικό μας λαό, ένα μοναδικό σε ευρύτητα και σύλληψη έργο: Νοσοκομεία, ναοί, συσσίτια, Ακαδημίες κι ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φαντασθεί. Κι όλ’ αυτά, με ορθάνοιχτες τις πόρτες σε όλους. Έχω την τύχη να  με τιμά με τη φιλία του Έλληνας, Καναδοαμερικάνικα σπουδασμένος και εκπαιδευμένος πλαστικός χειρουργός, με εξειδίκευση στις βλάβες του προσώπου και της κεφαλής που ταξιδεύει δυο φορές το μήνα στα Τίρανα για να χειρουργήσει εκεί, εντελώς δωρεάν, ασθενείς. Κι αυτό γιατί το νιώθει ως υποχρέωση συμπαράστασης σ’ ένα τεράστιο, εν πολλοίς εθελοντικό έργο που όλο και ενδυναμώνεται, χάρη στον εμπνευστή του, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Αυτόν που με τη συμπεριφορά και την πολιτεία του αλλά κυρίως με το έργο του εμπόδισε την τροποποίηση του αλβανικού Συντάγματος που στόχο είχε να τον διώξει από τη Χώρα. Κι όμως έμεινε. Έμεινε γιατί έπεισε και καταξιώθηκε, με το λόγο του και τις πράξεις του.

2) Την «Κιβωτό» και τον πατέρα Αντώνιο που τη διευθύνει σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, στον Κολωνό. Εκεί αγκαλιάζει, ανατρέφει, διαπαιδαγωγεί και βοηθά στη μελέτη τους παιδιά μεταναστών, όταν εμείς δεν αντέχουμε να προσφέρουμε τα ίδια στα δικά μας τα παιδιά, γιατί δήθεν δεν προλαβαίνουμε ή ακριβέστερα περί άλλα μεριμνάμε και τυρβάζομε! Κι όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη επένδυση από το να αφιερώνεις χρόνο στα παιδιά σου ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους.

3) Άφησα τελευταίο, μήπως και «περάσει ξέσκουρα» από τη γνωστή του μετριοφροσύνη του, τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο τον Β΄, ο οποίος «ταράζει λιμνάζοντα εκκλησιαστικά ύδατα», όχι μόνον με το γενικότερο κοινωνικό του έργο, τις άριστες σχέσεις που σ’ αυτή την ευαίσθητη Μητρόπολη καλλιεργεί με το χριστιανικό καθολικό στοιχείο, αλλά κυρίως τη διαρκή προσπάθειά του να βρίσκεται μέσα στη σημερινή κοινωνία, να αφουγκράζεται τις αγωνίες και αδυναμίες της και να ενισχύει χειμαζομένους. Παράδειγμα, τα ανοίγματά του και η βοήθειά του και στον Αθλητισμό. Η Μητρόπολη Σύρου, διαβάζω στην Καθημερινή της 26-1-2008, ημερομηνία που γράφονται αυτές οι αράδες, έχει αναλάβει ως χορηγός την προετοιμασία του Συριανού σφαιροβόλου Γιάννη Βασιλόπουλου για τους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. Παράλληλα αγόρασε το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Ερμούπολη» του Συριανού πρωταθλητή μας Αντώνη Μπουγιούρη που κι αυτό «ανοίγει πανιά» για το Πεκίνο, ενώ βοηθάει και τον ελπιδοφόρο νεαρό ιστιοπλόο Τζώρτζη. Αιτιολογώντας αυτές τις πράξεις της Μητροπόλεώς του ο Σεβασμιώτατος σε πρόσφατη επίσκεψή του μέσα από τον στίβο του προπονητηρίου, δήλωσε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ξύπνησαν μέσα στις καρδιές των Ελλήνων αυτό το αθάνατο αρχαίο πνεύμα του αθλητισμού, το οποίο δίδαξε η Ελλάς στην Οικουμένη. Το πνεύμα δεν μπορεί να είναι υγιές, αν δεν είναι και το σώμα υγιές. Και έτσι δημιουργείται μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Η Εκκλησία, στα ιερά βιβλία της οποίας οι λέξεις άθληση και αθλητής αναφέρονται δεκάδες φορές, στηρίζει τα νέα παιδιά, που όταν, όπως ο Γιάννης (Βασιλόπουλος), συνδυάζουν το υγιές αθλητικό πνεύμα με το φρόνημα του σωστού ανθρώπου, είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες».

Αυτό το κήρυγμα, βγαλμένο μέσα από το στίβο της ζωής και του ευ αγωνίζεσθαι, αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη οπτική, αλλά και πραγματική χριστιανική και κοινωνική πεμπτουσία. Αυτή, που ευτυχώς αντιστέκεται και αντιπαλεύει την άθλια σημερινή κατάντια, όπως αυτή μεγεθύνεται από την ελληνική τηλοψία και «τα παράθυρά της». Όμως, όσο υπάρχουν τέτοιες φωνές και τέτοια παραδείγματα, «υπάρχει πάντοτε ελπίδα».

Νίκος Κουτρουμπής

Υ.Γ. Επί του πιεστηρίου: Καθ’ οδόν, ακούω στο ραδιόφωνο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, εκοιμήθη σήμερα 28-1-2008 και ώρα 05:15΄. Είναι πρόδηλο ότι ένας Αρχιεπίσκοπος με το εκκλησιαστικό και εθνικό ανάστημα του Χριστόδουλου «δεν χωράει» σ’ ένα υστερόγραφο.                

 

 Σ’ αυτό το πλαίσιο οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στη διατήρηση και την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και τρόπου ζωής.

Τα πολιτιστικά προϊόντα διαφοροποιούνται σημαντικά από τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως ήδη ανέφερα.  Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά προϊόντα, τα πολιτιστικά προϊόντα δεν καταναλώνονται ανά μονάδα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά κάθε μονάδα σχεδιάζεται για να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από αρκετούς καταναλωτές, με αποτέλεσμα να αποκτούν μεγαλύτερη αξία κατά τη χρήση τους.  Ενώ η προσέγγιση του πολιτισμού μπορεί να είναι αισθητική, ανθρωπολογική και εμπορική, πρέπει να παρατηρηθεί ότι το σημαντικότερο θέμα που αφορά τον πολιτισμό δεν είναι η κληροδότηση του παρελθόντος αλλά οι εφευρετικές και δημιουργικές δυνατότητες του παρόντος.  Είναι η δυνατότητα που παρέχεται στα μέλη της κοινωνίας να συμμετάσχουν στη δημιουργία νέων μορφών πολιτισμού στο παρόν και το μέλλον.

Με τον όρο «πολιτιστικός ή πολιτισμικός τουρισμός» εννοούμε τη μορφή τουρισμού όπου ο πολιτισμός αποτελεί τη βάση για προσέλκυση τουριστών, αλλά και δημιουργεί και τη διάθεση για να ταξιδέψουμε.   Οι χώρες με πολιτιστική κληρονομιά θεωρούν ευκαιρία να διαφοροποιούν το τουριστικό τους προϊόν και να διεκδικούν μερίδιο αγοράς παρουσιάζοντας ολοκληρωμένες τουριστικές υπηρεσίες.  Συνήθως στον πολιτιστικό τουρισμό ενός τόπου περιλαμβάνουμε:  Την ιστορία και την αρχαιολογία, το λαό και τον τρόπο ζωής του, την πολιτιστική εξέλιξη, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική, το φαγητό, το κρασί και την τοπική παραγωγή, την κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή, τη μορφολογία της περιοχής, τα διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις.  Ο πολιτιστικός τουρισμός παρουσιάζεται ως μια βιώσιμη εναλλακτική προοπτική από κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής σκοπιάς. Απαιτεί όμως σοβαρή προετοιμασία με αντίστοιχες επενδύσεις, έρευνα, σωστή επικοινωνία και στενή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο περιηγητικός τουρισμός που περιλαμβάνει και τον πολιτιστικό τουρισμό με έμφαση τους αρχαιολογικούς χώρους, ήταν η κυρίαρχη αιτία ταξιδιού.  Σταδιακά υποχώρησε από τον τουρισμό διακοπών με έμφαση τον ήλιο, την αμμουδιά και τη θάλασσα, ο οποίος με τη σειρά του έχει δώσει τη θέση του στον τουρισμό των αισθήσεων και της δράσης.  Συγκεκριμένα ο περιηγητικός τουρισμός εκπροσωπεί σήμερα το 16%, ο τουρισμός των δράσεων, χόμπι και αισθήσεων το 52% και το υπόλοιπο το μοιράζονται οι λοιπές μορφές, όπως ο επαγγελματικός, ο συνεδριακός, κλπ.  Βέβαια υπάρχει μία μίξη των διαφόρων αυτών κατηγοριών.  Έτσι με πρόσφατα στοιχεία, ο λεγόμενος πολιτιστικός τουρισμός σήμερα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από το μαζικό τουρισμό και θεωρείται ότι το 37% όλων των διεθνών ταξιδιών περιλαμβάνει και ένα πολιτιστικό στοιχείο.   Όλο και περισσότερο η παθητική προσέγγιση μνημείων και έργων τέχνης δεν είναι πια ικανοποιητική.  Ο σημερινός πολιτιστικός τουρίστας είναι αυτός που θέλει να καταλάβει ένα τόπο, που θέλει να νοιώσει την ιστορία του.  Θέλει να αισθανθεί ότι ζει μέσα σ’ έναν άλλο πολιτισμό και θέλει την εμπειρία της πολιτιστικής «περιπέτειας».  Είναι αυτός που θέλει να συγκρίνει το σήμερα με το χθες, να κατανοήσει τους λόγους των αλλαγών και της εξέλιξης. 

Στον πολιτιστικό τουρισμό το παλιό και το καινούργιο θα πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά στο συνολικό πολιτιστικό τουριστικό προϊόν.  Η παράδοση, στην πιο γνήσια και αυθεντική της μορφή χωρίς παραχαράξεις αλλά και έξυπνα επιλεγμένα αξιοπρόσεκτα στοιχεία της σύγχρονης ζωής και τέχνης.   Η σωστή αναλογία μεταξύ διασκέδασης και πολιτιστικής ψυχαγωγίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων και συναισθημάτων που θα καταλάβουν προνομιακή θέση στην μνήμη. 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην προστασία του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της χώρας.  Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει προδημοσιεύσει την πράξη «πράσινος τουρισμός», που αποτελεί μία επιμέρους πρωτοβουλία του Υπουργείου στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013 (ΕΠΑΕ).  Η συγκεκριμένη πράξη αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχεία ή λοιπά τουριστικά καταλύματα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκομένων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων, στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών επιδόσεων και στη δημιουργία υποδομών που πληρούν κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.

Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα «η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού»:

α)Οι ελληνικοί προορισμοί σε σύγκριση με βασικούς μεσογειακούς ανταγωνισμού βρίσκονται κάτω του μέσου όρου στις περισσότερες κατηγορίες που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα, τους ανθρώπινους πόρους, τις συνεργασίες και την περιβαλλοντική συνείδηση.

β)Το 90% των εθνικών σχεδίων

τουριστικής ανάπτυξης διεθνώς είτε εφαρμόζονται ελάχιστα είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου.  Ο κύριος λόγος είναι ότι το εκάστοτε αρμόδιο Υπουργείο δεν επηρεάζει σχεδόν ποτέ περισσότερο από το 20% των παραγόντων που διαμορφώνουν την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής οικονομίας.

γ)Στο άμεσο μέλλον οι τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να προσαρμοστούν σ’ ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου η βιωσιμότητα και η κερδοφορία των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι περισσότερο από ποτέ πολύπλοκη και δυσκολότερη.

δ)Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού είναι η επανατοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στον τουρισμό και η αντίστοιχη προσαρμογή της κυβερνητικής δράσης.

*Ο Γιώργος Βερνίκος είναι Πρόεδρος της VERNICOS YACHTS, Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.  Είναι Πρόεδρος του ελληνικού γραφείου της GREENPEACE και συμμετέχει στη διοίκηση του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΣΗΜ." Κ.Φ.":Το ανωτέρω άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας αρ. φ. 682.

Η ΠΑΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο πρώτο φύλλο του Κυκλαδικού Φωτός μας (παρελθόντος έτους 2009), τεύχος αρ. 673, 30 Ιανουαρίου 2009, έτος 60όν.

 

«ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» για τον Τειρεσία…Ακούστηκε προσφάτως. Ως αστείο και μάλιστα «μαύρο» θα μπορούσε κανείς να το πιστέψη… Προσφάτως, ο βουλευτής μας κ. Βρούτσης ασχολήθηκε (βλ.προηγ. φύλλο σελ.3η), ζητώντας από τον πρ. Υπουργό Οικονομικών, την μεταβολή -υπέρ των οφειλετών-, των κριτηρίων διατήρησης των στοιχείων τους στην «μαύρη λίστα» του, που -κατά την γνώμη μας- δυστυχώς δεν αρκεί για την βελτίωση της αφόρητης καταστάσεως που έχει προκύψει στον ελληνικό λαό εξ αιτίας του Τειρεσία…

Το «τί εστί» Τειρεσίας το έχουν μάθη πλέον σχεδόν όλοι οι Έλληνες…

Απορούμε γιατί αναρωτιούνται οι όποιοι κρατικοί φορείς για τους λόγους που δεν προσέρχονται οι «μικρομεσαίοι», – όσοι ανεμένοντο από το κράτος αλλά και τις Τράπεζες (που μάλλον δεν αναρωτιούνται)- για να δανειοδοτηθούν από την μεγάλη «δωρεά»του κράτους προς… τις τράπεζες με αρκετά εκατομμύρια ευρώ, για να «ρεύση», όπως λένε, το χρήμα…προς ανακούφιση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών (και προς πιθανή νέα «τέρψη» των εισπρακτικών εταιρειών)!

Η απάντηση στο «γιατί» -κατά την γνώμη μας- είναι απλή! Οι όποιες «διατάξεις»  μοιάζουν  «σταγόνα εν τω ωκεανώ», του Τειρεσία φυσικά, όπως θα δούμε πιο κάτω, όπου έχουν «πνιγή» ή θα «πνιγούν» σε λίγο, όλοι σχεδόν οι Έλληνες! Το λένε οι σφιγμομετρήσεις, ο κόσμος ο ίδιος που σταμάτησε να το «κρύβη» πιά..Ο Τειρεσίας έχει αποκλείση τον «κοσμάκη» από κάθε δανειοδότηση, αφού είτε για μικρό είτε για μεγάλο χρέος, με την παραμικρή καθυστέρηση, έχει γραφτή στην «μαύρη λίστα»του…Κι ας μην θέλουν να το παραδεχθούν ευθέως οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, που λένε και ξαναλένε για μεγάλα επιτόκια -τα οποία βεβαίως και υπάρχουν ακόμη και που ήταν και είναι ή άγουσα και κύρια αιτία για την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων- αλλά και για τον «φόβο» των τραπεζών να δώσουν δάνεια, λόγω μη υπάρξεως πιστοληπτικής ικανότητας… Και να ο φαύλος κύκλος!

Ο «κοσμάκης» υπό «ομηρεία» καταδικασμένος να μην «ορθοποδήση» ποτέ, αφού ΜΙΑ ΕΠΤΑΕΤΙΑ χρειάζεται για να σβηστούν από την «λίστα» τα εξωφλημένα του, και οι τράπεζες να αρνούνται να δώσουν δάνεια, ακόμη και σε αυτούς που ναι μεν πέρασαν κάποιες μικρές ή μεγάλες κακοτυχίες, αλλά έχουν τα ανάλογα δικαιολογητικά  και  θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν π.χ. με κάποια «άρση βαρών» συγκεντρώνοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους!..

«Εξ απαλών ονύχων» τόλμησαν ωρισμένοι να μιλήσουν δημοσίως για τις «παρατυπίες» των Τραπεζών και ακόμη λιγώτερο για τα «λάθη» του Τειρεσία (δημοσιογράφοι, κρατικοί φορείς, αλλά και πολύς κόσμος). Το περίεργο είναι πως εκεί ακριβώς που πήγαιναν να γίνουν τα θέματα δύσκολα, σαν να πατούσαν «κουμπάκι» και το θέμα άλλαζε! Ο ασφυκτικός «κλοιός» τους είτε τα πουν είτε όχι όμως, είναι γεγονός…

Μαζί με την «παράνομη» μεταχείρηση πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες (και τις εισπρακτικές εταιρείες που έχουν αναλάβη να εισπράττουν αντί αυτών) κατά τις μαρτυρίες πολλών ανθρώπων στην τηλεόραση και αλλαχού, (όπως ότι έχασαν τα σπίτια τους για μικροποσά, ή παρά το ότι ήταν «πρώτη κατοικία»τους, ή γιατί το ποσόν ήταν ανεβασμένο λόγω των -τώρα αποδειχθέντων- παρανόμων προμηθειών, ή παρά το ότι το χρέος ήταν κατώτερο της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού τους, η και κατώτερο των 20 χιλ. ευρώ, -υπάρχουσες διατάξεις που δεν τηρούσαν, ούτε τηρούν ίσως ακόμη οι τράπεζες), ταυτοχρόνως ο Τειρεσίας άπλωνε τα μαύρα «γρανάζια» του, άρπαζε όλους αυτούς τους «φουκαράδες» εγκλωβίζοντάς τους για επτά χρόνια ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ ΤΟΥ! (Θυμίζει κάτι αυτός ο συνδυασμός;)

ΑΛΛΑ και αυτούς ακόμη, που κρατούν «με τα δόντια» το σπίτι τους, ή την επιχείρησή τους, που δεν έχουν «εκπνεύσει» εντελώς, και παλεύουν να ξεχρεώνουν και υπάρχει ακίνητο για υποθήκευση, – πολλοί ξεχρέωσαν μα όχι εντελώς -, έρχεται ο Τειρεσίας και τους καταδικάζει (δις) εις θάνατον! Γιατί πώς αλλιώς να το πούμε, όταν έχουν χάσει κάθε ελπίδα για να βοηθηθούν; Και μη μου πείτε πως όλοι αυτοί τα δάνεια τα πήραν «για την πάρτη»τους έτσι στα καλά καθούμενα (ελάχιστοι ίσως) όπως ψυχρά εννοήθηκε από τον εκπρόσωπο του Τειρεσία και ακούσθηκε στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ να λέη πως, «τα πήραν; χρωστάνε; έ, να πληρώσουν»! Ναι, να πληρώσουν! Πως όμως, αφού δεν τους δίνουν οι τράπεζες την δυνατότητα λόγω Τειρεσία; Ούτε να δανειοδοτηθούν συμμαζεύοντάς τα και μόνον προς αποπληρωμή δεν τους δίνεται η δυνατότητα. Οι πιο πολλοί πήραν δάνεια εξαναγκαζόμενοι από τα τόσα «πλεονεκτήματα» που προσφέρει το κράτος μας, όπως στον τομέα της Υγείας (ξέρω από προσωπική πείρα πώς πηγαίνει ένα δάνειο -και όχι μόνο ένα δυστυχώς πολλές φορές-, κατ’ευθείαν στην …τσέπη παραγόντων υγείας για να σου προσφέρουν τα υποχρεωτικώς κεκτημένα ενός αρρώστου του δημοσίου, πολύ μεγάλο το θέμα αυτό), αλλά και στον τομέα της ιδιοκτησίας, χτισίματος (στα ύψη όλα μαζί και οι άδειες) της ασφαλίσεως, και τόσα άλλα…Έ, αφού όλα τα έχει ο «κοσμάκης», τί πήγε και χρεώθηκε; «Να πληρώση» λοιπόν…και όχι όσο υπόλοιπο χρωστάει…. αλλά με υπέρογκους τόκους και..ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ως μακρόθεν ληξιπρόθεσμο και προ-πλειστηριασμού!!.Και μπες και στον Τειρεσία «κοσμάκη» για να μάθης να μην το ξανακάνης!!.

Κι έτσι, περνάει ο καιρός, διογκούνται τα ποσά και τρίβουν τα… «χέρια» τους οι εισπρακτικές ή οι τράπεζες -όπως και να το πείτε το ίδιο αποτέλεσμα-, που βλέπουν να έρχονται όλο και πιο κοντά στις αντικειμενικές για να είναι «εντάξει» και με τις σχετικές διατάξεις..περί πλειστηριασμών κ.ο.κ.

«Να πληρώση» γιατί οι δικαιολογίες δεν μετράνε εδώ, ότι, σε κυνηγούσαν μέσα στις τράπεζες κοριτσόπουλα για να σου δώσουν «ντε και καλά» δάνειο και με «δωράκια» και δωρεάν συνδρομές για… Πότε και πώς; Την ώρα που ΕΊΧΕΣ ΑΝΑΓΚΗ γιατί  ξεψυχούσε ο πατέρας σου κι έπρεπε να βρης λεφτά «ντε και καλά» για να τον θάψης, αφού τα λεφτά του ταμείου του δεν έφταναν να πληρώσουν ούτε και από φτηνό «σανίδι» το φέρετρό του! Δεν τους ενδιέφερε να ρωτήσουν περαιτέρω, σπίτι είχες, άρα…Όχι δεν παραφέρομαι ούτε υπερβάλλω. Είναι αληθινές ιστορίες του «κοσμάκη». Ιστορίες που ο καθένας έχει κάποια ή κάποιες να διηγηθή πικρά-πικρά κι ας μοιάζσυν με «μελό» του παλιού κινηματογράφου…

Το «μετά» δεν το γνώριζε ο οφειλέτης «κοσμάκης», ούτε τα τεράστια επιτόκια, ούτε τα «ψιλά» γράμματα – «παγίδες» κατ’άλλους και ούτε βεβαίως την αναδουλειά και την παγκόσμια οικονομική κρίση… Ήλπιζε πως θα ξημερώση ένα καλύτερο αύριο, δουλεύοντας και αγωνιζόμενος..χωρίς τον Τειρεσία και την «μαύρη λίστα»του, χωρίς να «σπάνε» και να εξευτελίζουν το ηθικό του οι «μπράβοι» των τραπεζών, τουτ’εστίν εισπρακτικές εταιρείες εν είδει «μπαμπούλα» παντοίω μεθόδω και τρόπω προκειμένου να εισπράξουν τα των τραπεζών…

Ανεξέλεγκτα για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα (έπρεπε να «πλουτίσουν» μερικοί ακόμη με σπιτάκια πλειστηριάζοντας και το 50% πρώτης κατοικίας παρακαλώ), αφού μετά τις τόσες οιμωγές, το κράτος…ξύπνησε και ήρθε να… «μαζέψη»  -και πάλι «εξ απαλών ονύχων»- τον… «εκτραχυνσμό» τους – πώς αλλιώς να το πης με όλα αυτά που έκαναν στον «κοσμάκη»-, (παραδείγματα και μαρτυρίες πάμπολλες), μετά από την τεράστια ΠΑΛΗ που είχαν (αλλά και έχουν για να μην ξεχνιόμαστε) με όλα αυτά τα «θεριά» αλλά και με την επιβίωσή τους, τόσοι και τόσοι άνθρωποι της βιοπάλης, ή «μικρομεσαίοι» αν θέλετε… Άνθρωποι που τρέμουν ακούγοντας και μόνον τα ανώνυμα τηλέφωνα από «τις τράπεζες», όπως αυτοχαρακτηρίζονται  αλλά και ως «απρόσωπες» καλυμμένες έτσι ως προς την απάνθρωπη έως ξεδιάντροπη συμπεριφορά τους, που παραμένει ατιμώρητη κι ας είναι και καταστρεπτική, αφού μη τολμώντας πια να σηκώνουν πολλοί τα τηλέφωνά τους- που παραμένουν εντέχνως νόμιμα- ανώνυμα-, καταστρέφουν και την εργασία τους και τον κοινωνικό περίγυρό τους!

Παλεύει ο «κοσμάκης», παλεύει για να πάρη ανάσα, προσπαθώντας να γλυτώση το σπίτι του, την επιχείρησή του. Οικονομική κρίση λένε όλοι. Ποιός φταίει άραγε;

Όχι ο κόσμος βέβαια, που με τα μικρομάγαζά του και τις μικροεπιχειρήσεις του κρατούσε την οικονομία του κράτους στα χέρια του, (κατά την γνώμη μας πάντα για να μην παραγνωριζόμαστε)! Και να και ο Τειρεσίας να κάνη τον…μπαμπά του κράτους, για να μην «πέση έξω» η οικονομία του (των τραπεζών επιμένουμε εμείς, αλλά ποιός μας λογαριάζει, και μεις στον «κοσμάκη» ανήκουμε), και τέλος πάντων, όμορφου κράτους, «αγγελικά πλασμένου» έχοντας στην αγκαλιά του τις τράπεζες..μέσα στου Τειρεσία την…αγκαλιά σφιχτά-σφιχτά         πιασμένοι (για να μην το …αρπάξει και το καταπιή, κατά λάθος και αυτό;)…

Η πάλη με τον Τειρεσία, όπως είναι ευνόητο μετά από αυτά, είναι άκαρπη και μάταιη…

Τί κι αν εξωφλήθηκαν λίγα ή πολλά από τα χρέη σας; Δεν αξιολογείστε «παλληκάρι» στον αγώνα σας για επιβίωση, γιατί ο Τειρεσίας δεν το επιτρέπει και ας γράφη ανορθόγραφα στη λίστα το «εξοφλημένο»!

Ο μέγας κριτής αφήνοντάς σας εκτεθειμένο, σας ονομάζει για επτά χρόνια αφερέγγυο, αναξιόπιστο, μαυρισμένο…εντελώς αφανισμένο από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που θα σε έκανε να σταθής ξανά στα πόδια σου…Και βέβαια, μην πιστεύετε τον τραπεζικό δια-μεσο-λαβητή που σας λέει πως αυτά …δεν πρέπει να σας απογοητεύουν και πως δεν πρέπει να νοιώθετε αναξιοπρεπής!.. Και καλά να βρίσκης τη δύναμη να παλεύης -παρά τα όσα περνάς εσύ «κοσμάκη»,(πόσοι -στο εξωτερικό προς το παρόν-, δεν αυτοκτόνησαν) άλλοι την έχουν ;;

Ακόμη πιο εξωφρενική, η «γραφειοκρατία» του Τειρεσία ..

Όταν γίνη καταγγελία από την τράπεζα για ένα καθυστερημένο δάνειο, μπαίνεις «μέσα», όταν βγη διαταγή του …σε ξαναγράφουν αλλά σε …άλλο «κουτάκι», όταν προ-αναγγέλεται πλειστηριασμός του, ξανά, αλλά…αλλού (τρεις μεριές), αλλού αν -συν Θεώ-καταφέρεις να γλυτώσης το σπίτι σου και μοναδική κατοικία σου παρακαλώ και πολλές φορές και εξ αδιαιρέτου μαζί με άλλα δυο τρία αδέλφια (τέταρτη το «ανεβλήθη») αλλά και…αλλού όταν φύγη «το βάρος» από το σπίτι σου (πέμπτη-τέλος- η άρση)!

Ύστερα; Τραβάς τα μαλλιά σου!

Άντε τώρα να πάρης τα χαρτιά -ένα προς ένα-, ή να βρης άκρη μεταξύ δικαστ. κλητήρα, συμβολ/φου και  τράπεζας να στα δώση ή να τα στείλουν (πολλές φορές πάνω από δύο έτη η διαδικασία αποδεδειγμένα)…και όχι για να βγης από εκεί!  Απλά για να φαίνεσαι στη λίστα (που σε «κομματιάζει» αφού δεν μπαίνουν στον κόπο να σε «συναρμολογίσουν» σε μια μεριά) ότι το έχεις εξωφλήσει και δεν χρωστάς…άλλα τέσσερα (!) που μπαίνουν πολλές φορές με διαφορετικούς κωδικούς από την τράπεζα ανάλογα το…παράπτωμα του δανείου σου! Το γλυτώνεις-δεν το γλυτώνεις το εγκεφαλικό…

Όταν είναι για να σε βάλουν όμως, μπαίνεις…σε δευτερόλεπτα, όπου  και όπως νάναι!

Ξέρετε πως ακόμη κι αν πεθάνης και έχεις ξεχρεώσει προσφάτως, δεν βγαίνεις από εκεί  παραμένοντας «θαμμένος» για επταετία, με σπιλωμένη την μνήμη σου (που είναι η τριετία του τάφου και το «ο νεκρός δεδικαίωται»);; Αν βεβαίως μετά από επτά χρόνια υπάρχη κάποιος συγγενής σου και σε θυμηθή για να κάνη την Αίτηση!…

Δεν προλαβαίνουμε να πούμε τα τόσα που έχουν πέσει στην αντίληψή μας και δεν θα πούμε ούτε για τους «κατά λάθος» στη λίστα του, ούτε για την πολύ σημαντική περίπτωση που εγκαλούνται όσοι χάνουν την ταυτότητά τους να το δηλώνουν στον Τειρεσία (μην τυχόν και βρεθούν υπόδικοι από κάποιον που την χρησιμοποίησε παράνομα ίσως), και…σε βάζουν εις διπλούν στην λίστα,  εάν ήδη είσαι «μέσα» λόγω χρέους (και με την παλιά και με την καινούργια ως κοινός απατεώνας), ούτε ότι «ξετινάζουν» τα προσωπικά «δεδομένα» σου μέχρι και πριν από εικοσιπενταετία ( αν έκανες το λάθος και χώρισες, τρεις φορές μέσα και με του «πρώην» το επίθετο παρά το διαζευκτήριο που ήδη έχουν) και τόσα άλλα που δεν θα έφτανε ολόκληρο βιβλίο γι’αυτά! Και να φαντασθή κανείς ότι τα ευκόλως εννούμενα παρελείφθηκαν…

Είπατε τίποτα για τα «σφάλματα» του Τειρεσία; Για κάποιες «διατάξεις» που ακούσατε; Ειναι βεβαιωμένο πως με κάτω των…500 ευρώ χρέος δεν θα «μπαίνουν» στη «μαύρη λίστα»…από εδώ και στο εξής!! Αλλά και για τα «παλιά» να γινόταν, ποιό δάνειο μένει μόνο με τόσο μικρό υπόλοιπο, αφού οι τόκοι δεν αφήνουν να το «κατεβάσης» όσο κι αν αγωνίζεσαι, κι αν έχης παρά πάνω…πιο λίγα θα σου στοίχιζε αν δανειζόσουν από…τον τοκογλύφο της περιοχής σου (που τον αρπάζει η «δαγκάνα»του νόμου)!.. Αλήθεια τις τράπεζες και τον Τειρεσία τους ελέγχει κανείς ;;

Η πάλη  με τον Τειρεσία ; Άνιση…εκτός κι αν συνειδητοποιήσει το κράτος το μέγεθος όλων αυτών και τολμήσει! Το τί, το γνωρίζει μόνον αυτό, όπως και τις λύσεις στο αδιέξοδο αυτό…

Αρκετά όμως ως εδώ…κι αν δεν κατάλαβε ακόμη το κράτος…δεν φταίμε εμείς…

Εμείς ακόμη πρέπει να υπενθυμίσουμε μέσα σε όλο αυτό το χάος που διακατέχει τους περισσότερους από εμάς τους «μικρομεσαίους», το σημαντικώτερο. Πως υπάρχει και Θεός! Για όσους τουλάχιστον ακόμη τον πιστεύουν.. «Άφρων πλούσιος!» Κάτι έλεγε αυτή η παραβολή, μα ποιός τη θυμάται;

Όμως το προ τετραετίας πρωτοσέλιδο άρθρο μας ( αρ.φ. 649, της 30ής Απριλίου 2005, ήτοι ΠΡΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ και αυτό λέει πολλά,-αναρτήθηκε παραπλεύρως για όσους ενδιαφερομένους ), απευθυνόμενο «προς τους Αξιότιμους Διοικητές Τραπεζών και αρμοδίους Υπουργούς και Βουλευτές» με αναφορά στον Τειρεσία και πάλι, είναι εύκολο να το βρήτε για να το διαβάσετε.. Θα ξαναθυμίσουμε, μόνο την τελευταία παράγραφό του, στην οποία λέγαμε:

«Αγαπητοί κ.κ. Διοικητές τραπεζών και σύμβουλοι και όποιοι αρμόδιοι των όρων σας. Ο πόλεμος των οικονομικών μπορεί να θέλη να υποδουλώση τον «κοσμάκη», όμως η Ελλάδα μας θα πρέπη να μείνη ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ. Λίγοι ΔΙΚΑΙΟΙ ΟΡΟΙ (Σημ.: ή «Διατάξεις», εφ’όσον το θέλετε έτσι), αλλά καίριες, εφαρμόσιμες και πραγματικά ανακουφιστικές), υπέρ των ως άνω (των οφειλετών-δανειοληπτών), θα οφελήσουν και εσάς. Ο οικονομικός «δράκος» κάποτε θα μας «φάη» όλους, αλλά δεν θα εξαιρέση ΚΑΝΕΝΑΝ στην οικουμένη…».

Μήπως άρχισε ήδη να γίνεται;;

Βιαστείτε Αγαπητοί Αρμόδιοι του κράτους και -όσο είναι ακόμη λίγος καιρός-βοηθείστε τον «κοσμάκη»..Ας μην αυταπατώμεθα, μόνον αυτός μπορεί να σώση την Ελλάδα μας!…

Ε.Τ.

Υ.Γ. Άραγε ο αρχαίος μάντης Τειρεσίας (το Τι με ει και όχι με ι (γιώτα) απ’ όσα είδαμε εκεί τουλάχιστον), είχε προβλέψει το δικό του μέλλον;;;

 

*******************************************************************

Υ.Γ. (τωρινό)

ΚΑΙ ΞΑΝΑΡΩΤΑΜΕ ΤΩΡΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2010: ΜΉΠΩΣ ΗΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ;

Μήπως πρέπει να βάλουν "νερό στο κρασί" ΄-εις όφελός τους θα βγη πάλι-, για να μην συμπαρασυρθούν αναπόφευκτα κατά τα σημερινά πια δεδομένα και όσοι εκ του ασφαλούς πιστεύουν πως δεν θα "φαγωθούν" από τον οικονομικό "δράκο" μαζί με τους οφειλέτες;;;

Αλήθεια είναι τόσο δύσκολο στην πράξη να σκεφθούν τρόπους-και βεβαίως με την αποδοχή των τραπεζών- να βοηθηθή ο ελληνικός λαός;;

Π.χ. όπως, να βγη μια διάταξη-μέτρο για να βοηθηθούν οι τόσοι πολυχρεωμένοι με ληξιπρόθεσμα χρέη, που να ενώνη τα χρέη τους ΣΕ ΕΝΑ συνολικό* -και μόνο σε ένα-, ώστε να γίνεται η αποπληρωμή ανθρώπινα,  με νόμιμες διαδικασίες και όχι τοκογλυφικά, ανεξέλεγκτα και συν τοις άλλοις άκρως πιεστικά! Δηλαδή λέγε ΠΟΤΕ!

*Είναι γνωστό πως η κάθε μηνιαία δόση κάποιου χρέους, όπου και να χρωστάη κανείς, ΔΕΝ πέφτει κάτω από 150 ευρώ. Πώς να ξεχρεώση κανείς όταν π.χ. θέλει 4,5,6,7 ή 8 ή και παραπάνω επί 150 -συν τόκους και επιτόκια- που και αυτά ακόμη "βγαίνουν" δύσκολα από την τσέπη του "κοσμάκη";;

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΘΕΝΟΣ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ

ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΥΤΌΝ,

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Ή ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΤΕΡΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΗ ΝΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΝ "ΔΡΑΚΟ" ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ ΕΛΛΗΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΤΟΣΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΤΡΙΓΥΡΙΖΟΥΝ…

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;