Ο Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» της Τήνου: Η ΕΤΗΣΙΑ -49η- ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΤΗΣ 16-3-2024 – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ


απεστ. 21-03-2024 | Δελτίο Τύπου | Τήνος 16.03.2024

«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» της Τήνου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1975

Η ΕΤΗΣΙΑ -49η- ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ,
ΤΗΣ 16-3-2024 – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

Η ΕΤΗΣΙΑ -49η- ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ,
ΤΗΣ 16-3-2024 – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 49ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΝΟΥ, σήμερα 16 Μαρτίου 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε, στην φιλόξενη Συνεδριακή αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Η Γ.Σ. ασχολήθηκε με το απολογισμό του έργου του Συλλόγου και έλαβε αποφάσεις, για τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει το νησί της Τήνου, και αφορούν την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του νησιού, όπως είναι: ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των ανεπιτήρητων ζώων, τα πέδικλα, η διάνοιξη «νόμιμων» και παράνομων γεωτρήσεων, οι πισίνες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στο άνυδρο νησί μας και η ανεξέλεγκτος ροή των αποβλήτων των αποχετεύσεων των χωριών στους χειμάρρους, με αποτέλεσμα παντού να κυκλοφορεί μολυσμένο νερό (χημικά και μικροβιολογικά). Στο τέλος η Γ.Σ. συνέταξε ομόφωνα ΨΗΦΙΣΜΑ, που θα σταλεί προς τον Δήμο, την Περιφέρεια, τα Υπουργεία και το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Την Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών κ.κ. Ιωσήφ, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Μάρκος Καφούρος , η Έπαρχος Τήνου κα. Αναστασία Δεληγιάννη, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ο πρώην Δήμαρχος κ. Σάββας Απέργης, πρωην και νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Γεωπόνοι της Τήνου κ.κ. Ιωάννης Ασπρόμουγκος, Ματθαίος Βίλλας και Γεώργιος Παγανέλης, οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Ματθαίος Καρδαμίτσης και Μάρκος Σανταμούρης, εκπρόσωποι Συλλόγων και σύσσωμος ο Τηνιακός Λαός. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι tinosnews.gr.

Ο Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Γκίζης, διάβασε, τους Θερμούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς που έστειλαν, ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου-Μυκόνου κ. Δωρόθεος ο Β’, δια του πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Μαραγκού, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών πρώην Νάξου-Τήνου κ.κ. Νικόλαος Πρίντεζης, o Βουλευτής κ. Φίλιππος Φόρτωμας και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων.

Η έναρξη της Συνέλευσης ολοκληρώθηκε, με την οπτικοακουστική παρουσίαση του θέματος «το πράσινο και η επιρροή του στον άνθρωπο», με τη συμμετοχή των εκλεκτών συμπολιτών μας, Γεωργίου Αλβέρτη φιλόλογου καθηγητή, πρώην Δ/ντη του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, του Γεωργίου Γρηγοράκη Δ/ντη της Μονάδας ηλικιωμένων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και της Γαρουφαλιάς Πλυτάς Προέδρου της Μονάδας ηλικιωμένων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ..

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Ψάλτης, στη συνέχεια, παρουσίασε το έντυπο των 40 σελίδων, το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους, με τις δράσεις του Συλλόγου, με τίτλο «49 χρόνια προσφοράς στην Τήνο», σταχυολογώντας 4 από τα μεγάλα και διαχρονικά έργα του Συλλόγου.

Δενδροφυτέψαμε“, είπε ο Πρόεδρος, σχεδόν όλες τις παραλίες του νησιού μας, αναπαλαιώσαμε 148 περιστεριώνες από τους χίλιους που υπάρχουν στο νησί, παρέχουμε κάθε χρόνο περισσότερα από 10.000 δενδρύλλια, που παράγουμε μέσα στο φυτώριο- θερμοκήπιο του Συλλόγου, στα Ν.Π και φυσικά πρόσωπα και τέλος εκπαιδεύουμε τους νέους της Τήνου, κάθε χρόνο, στο Σχολείο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και το θερμοκήπιο, χωρίς καμιά βοήθεια ή υποστήριξη από την πολιτεία και την Τ.Α. μέχρι σήμερα – με μόνη εξαίρεση το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. που είναι ο ΜΕΓΑΣ ευεργέτης της Τήνου.

Στην συνέχεια ο Αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Δεσύπρης, έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε επί μακρόν στα πέδικλα και τα ανεπιτήρητα ζώα. Για την συντελούμενη καταστροφή και αποψίλωση του νησιού από τα ανεπιτήρητα ζώα και τον διωγμό που δέχονται οι κτηνοτρόφοι για το πέδικλο. Χαρακτηριστικά είπε πως οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού είναι πικραμένοι και αγανακτισμένοι. Έδειξε προς το πλήθος ένα πακέτο εγγράφων διαμαρτυριών κατοίκων προς τους αρμόδιους που είναι όλες αναπάντητες και έδειξε τις αφίσες που δείχνουν φαγωμένα τα δέντρα του και τα κατσίκια σκαρφαλωμένα πάνω στα δένδρα. Στηλίτευσε δε την αδιαφορία των δημοσίων υπηρεσιών και των πολιτικών προσώπων γιατί δεν ευαισθητοποιούνται, ενώ γνωρίζουμε τα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν.

Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παραγιώτης Κροντηράς είπε στη προσφώνησή του, ότι συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, για την ανάγκη να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού και δήλωσε ότι αγωνίζεται για τη επιβίωση των μονάδων Σφαγείου-Ελαιοτριβείου και ότι προχωρεί η Δημοτική Αρχή, στην ίδρυση εγκεκριμένης (αδειοδοτημένης) κτηνοτροφικής μονάδας, παραπλεύρως του Σφαγείου προκειμένου να ξεκινήσει η συλλογή των ανεπιτήρητων ζώων. Για τα άλλα θέματα είπε, ότι, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά νοιώθει ότι έχει ευθύνη ο Δήμος, για ότι συμβαίνει στο νησί.

Μεγάλη βαρύτητα είχεν ο λόγος, του επίσημα καλεσμένου της Γ.Σ., Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μάρκου Καφούρου, Γεωπόνου στο επάγγελμα, ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο με τον επιστημονικό και μεστό σε νοήματα λόγο του. Έδωσε απαντήσεις με θετικό τρόπο σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους της Τήνου αλλά και των 24 νησιών των Κυκλαδων που είναι κοινά. Κατέθεσα, είπε ο κ. Βουλευτής, ήδη ερώτηση, στον αρμόδιο Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης, ζητώντας να αναθεωρηθούν όλες εκείνες οι (συγκεκριμένες) διατάξεις νόμων, που ενώ δεν προσφέρουν τίποτε, βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα το νησί της Τήνου. Οφείλουμε αντί μνημόσυνου είπε, για την εξελισσόμενη κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, να δράσουμε δυναμικά για την ανατροπή της κατάστασης και τη βελτίωση των όρων παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Τελειώνοντας συμβούλεψε την τοπική ηγεσία και όλους τους παρευρισκόμενους, να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν στα νησιά Μύκονο και Σαντορίνη και να πάρουμε έγκαιρα αποφάσεις, στο “τι θέλουν” οι Τηνιακοί για το νησί τους , να χαράξουμε δηλαδή μια στρατηγική ισόρροπης ανάπτυξης, άλλως θα παραδώσουμε αργά ή γρήγορα τη γη μας, σε άλλο ξένο στρατηγικό επενδυτή.

Από το βήμα, ο Γεωπόνος της Περιφερειακής Ενότητας κ. Ασπρόμαγκος, κατέθεσε με εύγλωττο τρόπο, τις εμπειρίες των 13 χρόνων παραμονής του στο νησί μας και επεσήμανε τα σημεία εκείνα των νόμων, που πρέπει να αναθεωρηθούν, με συγκεκριμένο περιεχόμενο ώστε να υπάρξει ανάκαμψη στην γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων και με την συμμετοχή των κ.κ. Ματθαίου Βίλλα , Ιωάννη Ασπρόμουγκου Γεωπόνων, του Ιωάννη Ψάλτη Γεωλόγου και Σάββα Απέργη φιλόλογου, συντάχτηκε το ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, το οποίο Ψηφίστηκε πανηγυρικά και ομόφωνα -και θα σταλεί στους αρμόδιους Φορείς.

Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του Ι.ΤΗ.Π., τον Δ/ντη του κ. Μάρκο Βιδάλη και το λοιπό Υπαλληλικό Προσωπικό του, για την αγάπη τους τη στήριξη που παρέχουν στον ιστορικό μας Σύλλογο και τη φιλοξενία τους.


ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
“ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ” ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Για την ιστορία, Τήνος 16-3-2024