1995 – 1981 | ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 63ΕΤΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ (από τη παλαιότερη ιστοσελίδα μας)

Αποσπάσματα από το 63ετές αρχείο μας

Kαλωσήλθατε στα ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 63ΕΤΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΦΩΣ»

Ντοκουμέντα, ιστορικά γεγονότα, επιστολές, θέματα, ομιλίες κ.ά.

Ζωντανές μνήμες για τους παλαιούς και γνώση για τους νέους μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

(πατείστε εδώ)

 

ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ-ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 1950 Αρ. φ. 1

 

Από το Αρχείον της Εφημερίδος μας

Έτος 46ον, Αρ. φ. 557- 558
 Ιαν.-Φεβρ. 1995

 

ΒΙΓΛΑΤ0ΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης

ΕΜΜ. Α. ΛΥΓΝΟΥ

Του ΜΑΡΚΟΥ ΑΒ. ΡΟΥΣΣΟΥ

 

Κάποτε, πριν από την τουριστική καταιγίδα, που ισοπέδωσε τα πάντα, λέγανε ότι:

«Η Σαντορίνη είναι το νησί του Διαβόλου, που το κατοικούν Άγγελοι».

Πάνω σ’ αυτό το νησί με την άγρια ομορφιά, δημιούργημα της φωτιάς,

κατοικούσαν άνθρωποι καλωσυνάτοι, πρόσχαροι, φιλόξενοι, άνθρωποι φτωχοί,

αλλά πλούσιοι σε αισθήματα και αρετές.

 

 

Εκείνοι οι αγιασμένοι πρόγονοι μας άφησαν μιαν ιερή κληρονομιά, τη γνήσια λαϊκή σαντορινιά παράδοση, αυτή που είναι δεμένη με το λαϊκό βίο, την απλότητα και την καλαισθησία εκείνων που έφυγαν.

Αυτή η παράδοση κινδυνεύει να χαθεί μέσα στη θύελα των νέων καιρών, ανάμεσα στους εκκωφαντικούς θορύβους μιας ξενόφερτης ψυχαγωγίας από ντίσκο, παμπ κ.ά, που με ασύδοτη ευκολία στήνονται σε παραδοσιακούς χώρους, όπως σε κάναβες και σε παλαιά αρχοντικά.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη μερικοί βιγλάτορες της παράδοσης, που κρατούν άμυνα στις επάλξεις, για να διατηρήσουν ζωηρή και άσβυστη τη φλόγα των εθίμων και των παραδόσεων του νησιού μας.

Ενας από τους φρουρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ο γνωστός Θηραίος δικηγόρος και δημοσιογράφος κ. Εμμανουήλ Αντ. Λυγνός, διευθυντής της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα», που πίστεψε σε κάποιες άλλες αξίες, πέραν από τον πλουτισμό και τον καταναλωτισμό και τα δολάρια του τουρισμού. Η αγάπη του για την παράδοση τον έκανε να ιδρύσει ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα σε παραδοσιακό υλικό Λαογραφικό Μουσείο της Ελλάδας.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης – Εμμ. Α. Λυγνού βρίσκεται στο Κοντοχώρι, κοντά στα Φηρά, και στεγάζεται στο κτήμα του Κωνσταντή Εμμ. Λυγνού, θείου του ιδρυτή. Το κτιριακό συγκρότημα έχει επισκευασθεί και συμπληρωθεί με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική του ισορροπία και συντηρείται και εμπλουτίζεται με αντικείμενα, σκεύη και εργαλεία.

Η εσωτερική διακόσμηση δεν έχει την ψυχρότητα ενός συνηθισμένου μουσείου, αλλ’ αντίθετα ο επισκέπτης αισθάνεται μια ζεστασιά, καθώς περιφέρεται στα δωμάτια και βλέπει το γνήσιο σαντορινιό λαϊκό σπίτι με τα παραδοσιακά έπιπλα και το σκεύη, που ενώ τα παρατηρείς έρχονται στο νου σου μορφές ήρεμες, που σε κοιτάζουν από τις παλιές φωτογραφίες με απορία. Στην κάναβα βλέπεις με τη φαντασία σου το πάτημα των σταφυλιών στο πατητήρι και το μούστο να τρέχει στο λινό και πιο κει τον τραβετζαριστή να γεμίζει τα τουλούμια με το κρασί για να φορτωθούν στο ράθυμα μουλάρια που θα τα μεταφέρουν στο Γιαλό των Φηρών για άλλους τόπους με τα καΐκια. Στο χώρο του μουσείου υπάρχει μια σπηλιά με ζώνες λάβας και άλλων ηφαιστειακών πετρωμάτων πολύχρωμων, όπως σχηματίστηκαν από την τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου πριν χιλιάδες χρόνια. Το ξυλουργείο, το υποδηματοποιείο, το καλαϊτζίδικο, το ρακιδιό, οι μηχανές για τον τοματοπολτό, το φάβα, το αλεύρι, τα καζάνια για την πανήγυρη , τα γεωργικά εργαλεία, τα στρωσίδια των ζώων και άλλα εκθέματα από τη ζωή των προγόνων μας, πολλά από τα οποία είναι προσφορές ευαίσθητων συμπατριωτών μας, συνθέτουν μια πλήρη εικόνα της λαϊκής ζωής. Το αρχείο με γκραβούρες, χειρόγραφα, βιβλία και παλιές φωτογραφίες προβάλλει την ιστορία του νησιού. Η πινακοθήκη με τους πίνακες, που είναι εμπνευσμένοι από τη Σαντορίνη, συμπληρώνει με τον καλαίσθητα διακοσμημένο χώρο της το μουσείο. Οι αυλές με τα καθιστικά και τις αλιτάνες με τα λουλούδια, οι λεμονιές, οι αχλαδιές, η μανταρινιά, η ροδιά και οι βουκαμβίλλιες τελειοποιούν τη σύνθεση του όλου χώρου, στον οποίο δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, δείγμα της σύγχρονης λαϊκής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Το τέμπλο, ο θρόνος, το ψαλτήρι, το εικονοστάσι, οι πόρτες είναι δημιουργήματα ντόπιων λαϊκών μαστόρων, ενώ το καμπαναριό είναι ένα λαϊκό καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Για το μεράκι, τους κόπους και τα έξοδα προβάλλει παράδειγμα για μίμηση ο βιγλάτορας της παράδοσης κ. Εμμ. Α. Λυγνός.

Μάρκος Αβ. Ρούσσος

 

Από το Αρχείον της Εφημερίδος μας
Έτος 32ον, Aρ.φ. 396,
ΙΟΥΝΙΟΣ 1981

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 
«ΠΟΛΕΜΠΡΟΣ»

ΟΙ  κ.κ. ΣΠΥΡΟΣ  ΚΑΙ   ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ     ΠΟΛΕΜΗΣ,     ΕΦΟΠΛ1ΣΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ  ΤΗΝ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Του εν Λονδίνω συνεργάτου μας 
κ. ΔΗΜ. ΣΙΒΥΛΛΗ

Χρόνια τώρα τό «Κυκλαδικόν Φως» φέρνει κάθε μήνα νέα από τα νησιά μας. Ενημερώνει πάνω σε γεγονότα επίκαιρα, προσφέρει επικοινωνία, δίνει έμφαση στην πραγματικότητα της καθημερινής ζωής των Κυκλαδιτών. Οι πολλοί συνδρομητές του είναι σπαρμένοι όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και πέρα από αυτόν όπου υπάρχουν Κυκλαδίτες στο  εξωτερικό.

Οι συμπατριώτες αυτοί, μακρυά από τον τόπο τους, όχι όμως ξεριζωμένοι, συμβάλλουν στην κοινω­νία της χώρας πού τους δέχτηκε, μα πρώτα από όλα φροντίζουν να κρατούν την καταγωγή τους βαθειά στην συνείδηση της μικρής Ελληνικής κοινότητας που δημι­ούργησαν.  Δεν ξεχνούν  το νησί τους, και αν οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν, το βοηθούν όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα.To Λονδίνο είναι ένας από τους τόπους όπου ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας έφτιαξαν το σπιτικό τους. Μερικά ονόματα είναι γνωστά, άλλα όχι

 Οι κ.κ. Σπύρος και Αδαμάντιος Λεων. Πολέμης, εφοπλισταί.

Μέσα στην Αγγλική κοινωνία σχημάτισαν μία δική τους κοινότητα, Ελληνική. Εκεί έφτιαξαν μία καινούργια ζωή σαν εφοπλιστές, υπάλληλοι ή εργάτες.

Είναι η επιδίωξη του «Κυκλαδικού Φωτός» να μπορέσει στο μέλλον να προσφερθή σαν ένας ακόμη συνδετικός κρίκος μεταξύ των Κυκλαδιτών αυτών του εξωτερικού και τόπου της καταγωγής τους. Να μας ενημερώνη για τις   δραστηριότητές τους και για την ζωή τους φέρνοντάς τους κοντά μας, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην συνειδητοποίηση της σημασίας που έχει για την Ελλάδα η ύπαρξη και η λειτουργία της Κοινότητός τους.

Ευχόμαστε ότι η προσπάθειά μας θα επιτύχη και ότι η καθιέρωση της στήλης αυτής θα αποτελέση μέρος της επικοινωνίας της τόσο απαραίτητης στην εποχή μας.  

                

Λονδίνο, Μάϊος1981

 

Μέσα στην καρδιά του Μάηφέαρ, της πιο ακριβής και αριστοκρατικής συνοικίας του κεντρικού Λονδίνου, βρίσκονται τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας «Πολεμπρός». Το όνομα αυτό αποτελείται από την συντομία δύο λέξεων που στα αγγλικά σημαίνουν: Αδελφοί  Πολέμη.

 

Ο Σπύρος και ο Αδαμάντιος Πολέμης κατάγονται από την Άνδρο.

Από το γραφείο τους στο Λονδίνο, και από άλλα δύο στην Νέα  Υόρκη   και στον Πειραιά χειρίζονται τις υποθέσεις   οκτώ   καραβιών.   Ο Αδαμάντιος  Πολέμης  είναι  παντρεμένος   και  η οικογένειά  του βρίσκεται  στο  Λονδίνο.   Τα   παιδιά του μεγαλώνουν στην Αγγλία, πάντα όμως   μέσα σε μία ατμόσφαιρα ελληνική.

Η οικογένεια    Πολέμη ασχολείται επί γενεές με  την Ναυτιλία. Ήταν μέσα στην δεκαετία του ’20 που  ο  Σπυρίδων Πολέμης,  μηχανικός, αγόρασε το πρώτο καράβι και ξεκίνησε την οικογενειακή εταιρεία  που υπάρχει σήμερα. Οι τρεις γιοί  του, ο Μιχάλης, ο Λεωνίδας  και ο Αυγουστής συνέχισαν την παράδοση. Οι δυό πρώτοι έγιναν  πλοίαρχοι. Ο  μικρότερος, ο Αυγουστής,   πήγε στο πανεπιστήμιο. Τα  τρία  αδέλφια χειρίζονταν μαζί   την   εταιρεία   μέχρι  προ δεκαετίας περίπου. Τότε η εταιρεία επεκτάθηκε καθιστώντας  τους ανεξάρτητους,    καθένας διευθύνοντας   μια  δικιά   του   εταιρεία που είχε  προέλθει   από την αρχική.

Ο Σπύρος Πολέμης, ο μεγαλύτερος γιος του Λεωνίδα, γεννήθηκε στην Άνδρο και ο Αδαμάντιος στην Αθήνα. Ήταν στην Αθήνα που τα δυό αδέλφια μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο. Έκαναν τις σπουδές τους στην Αμερική.

Ο Σπύρος πήρε το δίπλωμα Μάστερς στα οικονομικά δουλεύοντας κατά την διάρκεια των σπουδών του στα γραφεία της εταιρείας στην Νέα Υόρκη  και  ο Αδαμάντιος  έγινε μηχανολόγος. Γύρισαν και οι δύο στην Ελλάδα όπου έκαναν την θητεία τους στο ναυτικό.

Μετά από τον πρόωρο θάνατο του πατέρα τους ανέλαβαν την διεύθυνση των οικογενειακών υποθέσεων πράγμα το οποίο οδήγησε στην δημιουργία της «Πολεμπρός» όπως υπάρχει σήμερα. Πρώτος ο Σπύρος ήρθε στο Λονδίνο το 1972 και το 1975 τον ακολούθησε ο Αδαμάντιος. Σήμερα η εταιρεία έχει επτά δεξαμενόπλοια και ένα φορτηγό. ΄Οταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πετρέλαιο στη Βόρειο Θάλασσα στο πεδίο Εκυφιάκ στις αρχές του 1970 ίδρυσαν την εταιρεία Πολέμη που πρώτη μετέφερε με τα καράβια τους το πετρέλαιο. Όταν δημιουργήθηκαν οι 3 εταιρείες  τα φορτία πετρελαίου συνέχισαν να μεταφέρονται από την «Πολεμπρός» που είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία που εκτελεί μεταφορές στην Βόρειο Θάλασσα, την ραχοκοκαλιά της Βρεταννικής οικονομίας, με τέσσερα καράβια. Ένα άλλο δεξαμενόπλοιο είναι δεσμευμένο σε μεταφορές για την Εθνική Βραζιλιανή πορεία πετρελαίου και τα άλλα δύο, μαζί με το φορτηγό, εκτελούν μεταφορές ελεύθερα ανά τον κόσμο. Τα πλοία, από 60 έως 100. 000 τόννων, όπως και τα γραφεία της εταιρείας επανδρώνονται κατά το δυνατόν περισσότερο από Κυκλαδίτας ναυτικούς. Είναι η πρόθεση των αδελφών Πολέμη να μισθώνονται από την εταιρεία όσο τό   δυνατόν    περισσότεροι   πατριώτες τους.

«Μητέρα μας γη» λέει  ο Αδαμάντιος Πολέμης,

«είναι η Ελλάδα. Από μικροί κάθε Πάσχα και καλοκαίρι το περνάμε στην Άνδρο. Είναι μία παράδοση για μας που ποτέ δεν έχει σπάσει. Το ότι ζούμε στο εξωτερικό δεν έχει επηρεάσει καθόλου την αγάπη μας για την πατρίδα που μας μεταβίβασαν οι γονείς μας. Προσπαθώ να κάνω το ίδιο και για τα παιδιά μου. Αν και μεγαλώνουν στην Αγγλία θα πάνε στο ελληνικό σχολείο που ιδρύθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο. Στην Άνδρο κτίζουμε δύο σπίτια δίπλα στο πατρικό μας. Κάθε χρόνο το Πάσχα γίνεται γλέντι στο κτήμα ψήνονται αρνιά και όλοι είναι προσκεκλημένοι. Ζώντας στο εξωτερικό, μπορώ να πω ότι όταν επιστρέφει κανείς γιά λίγο στην Άνδρο μπορεί να βλέπει και να χαίρεται τις ομορφιές που είναι βαθειά ριζωμένες  στην θύμηση».

Το μέλλον φαίνεται ανθηρό για την εταιρεία «Πολεμπρός» και αυτό θα έχη οπωσδήποτε αντίκτυπο και στην πατρίδα των πλοιοκτητών γιατί όπως κάθε έλληνας δεν ξεχνούν την καταγωγή τους, δεν  επηρεάζονται από ξένους πολιτισμούς και συστήματα παρά μαθαίνουν να ζουν μαζί και να δημιουργούν.

0ι αδελφοί Πολέμη όπως και τόσοι άλλοι Έλληνες του Λονδίνου είναι μέλη της εδώ Ελληνικής Κοινότητος. Μιας κοινότητας δυνατής με πολλές εκδηλώσεις, οι δραστηριότητες της οποίας χρειάζονται ένα ξεχωριστό άρθρο το οποίο ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να σας φέρουμε.

Από το Αρχείον της Εφημερίδος μας

Έτος 32ον, Αρ. φύλλου 401,

Νοέμβριος 1981

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Υπό της Διοικούσης Ερανικής Επιτροπής  Κατακομβών Μήλου μας εστάλη προς δημοσίευσιν το κατωτέρω κείμενον, το οποίον απεστάλη υπ’ αυτής εις απάντησιν δημοσιεύματος εις την ημερησίαν εφημερίδα “Αυριανή”:

 

Κύριε Διευθυντά,

Αναφέρομαι στο δημοσίευμα του κ. Βασ. Βαλαμβάνου, που δημοσιεύτηκε στο 425/18.8.1981 φύλλο της «Αυριανής» με τίτλο: «Θάβονται οι Χριστιανικές Κατακόμβες της Μήλου».

Επειδή το δημοσίευμα αυτό απευθύνεται και στην Εκκλησία της Ελλάδος και την καλεί να σπεύση ΑΜΕΣΑ να σώση το ιερό Μνημείο των Κατακομβών από την καταστροφή, κατηγορώντας την συνάμα για αδιαφορία, που είχε σαν συνέπεια το κλείσιμο των Κατακομβών και επειδή ακόμη με το έτσι θέλω αγνοεί όλο το έργο, που η Εκκλησία, είτε σαν Ι. Μητρόπολη Σύρου – Μήλου, είτε σαν Ιερά Σύνοδος εργάστηκε σαν πρωτεργάτης και πρωτοπόρος της διάσωσης του σεπτού Μνημείου των Κατακομβών, σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε για την αληθινή πληροφόρηση των αναγνωστών σας το έγγραφο αυτό. Εάν δεν θέλετε να το δημοσιεύσετε επικαλούμαι τον Νόμο και ζητώ να δημοσιευθή στην ίδια σελίδα και στην ίδια θέση όπως το δημοσίευμα του κ. Βαλαμβάνου.

 

1) Το 1977 ιδρύθηκε από την Μητρόπολη Σύρου -Μήλου, σαν όργανο, με Πρόεδρο τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο η «Εκτελεστική Επιτροπή Κατακομβών Μήλου».

2) Το 1978 ιδρύθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, σαν όργανό της, με Πρόεδρο τον Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Σεραφείμ η

“Μεγάλη Ερανική Επιτροπή Κατακομβών Μήλου και

3) Τον ίδιο χρόνο 1978 ιδρύθηκε με σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ο “Πανελλήνιος Σύλλογος οι Φίλοι των Κατακομβών της Μύλου», με έδρα την Αθήνα και σαν όργανο της συνεργαζόμενης με την Εκκλησία ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι τρεις αυτοί οι οργανισμοί αλληλοβοηθούνται και φροντίζουν ο καθένας στον τομέα του να συνεργάζονται με τα αρμόδια Υπουργεία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, καθώς και με την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον “Κοινωφελή Οργανισμό Κυκλάδων Νήσων”, τα Κυκλαδικά Σωματεία, τον Κυκλαδικό Τύπο κ.ά. για την διάσωση και αξιοποίηση των Κατακομβών.

4) Με ενέργειες της Εκτελεστικής Επιτροπής το Μετσόβειο Πολυτεχνείο με επίσημη ανακοίνωση της Έδρας της Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας – Γεωλογίας την 12.3.1980 ενημέρωσε την Πανελλήνιο και Παγκόσμιο κοινή Γνώμη για τον κίνδυνο άμεσης και ολοκληρωτικής καταστροφής του Σεπτού Μνημείου των Κατακομβών.

5) Με και ενέργειες της Εκτελεστικής Επιτροπής ο τέως Υπουργός Συντονισμού κ. Ιωάν. Παλαιοκρασσάς έχει θέσει στη διάθεση των αρμοδίων κρατικών φορέων τα παρακάτω ποσά:

α) 14.900.000 δρχ. για την υποστύλωση και διάσωση των Κατακομβών.

β) 1.700.000 δρχ. για την απαλλοτρίωση των κτημάτων, που βρίσκονται επάνω από το Σπήλαιο των Κατακομβών.

γ) 2.000.000 δρχ. για την συνέχιση και την αποτελείωση του δρόμου προσβάσεως προς τις Κατακόμβες.

δ) 150.000 δρχ. σαν πρώτη δόση για την αποχωμάτωση των Κατακομβών από τις χωματοπτώσεις, που δημιούργησαν τα νερά των βροχών. Και

ε) 5.000.000 δρχ. για τη μελέτη που θα συντάξουν οι αρμόδιοι Καθηγητές του Πολυτεχνείου. Δηλαδή συνολικά δραχ. 23.750.000.

6) Με πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής επετεύχθηκε ο πρώην Υπουργός Συντονισμού κ. Ιωάν. Παλαιοκρασσάς να δεχθή να απευθυνθή το Υπουργείο Συντονισμού στον Πρύτανη και την Σύγκλητο του Εθν. Μετσοβείου Πολυτεχνείου, για την συγκρότηση ειδικής Επιτροπής από Καθηγητές του ΕΜΠ, που σε συνεργασία μαζί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού

και Επιστημών θα εκπονήσει την σχετική με την διάσωση του Μνημείου προμελέτη (1981).

7) Με ενέργειες της Ιεράς Συνόδου επετεύχθηκε να εκδοθή το 910/1980 Προεδρ. Διάταγμα, με το οποίο αναγνωρίζεται η Μεγάλη Διοικούσα Επιτροπή των

Κατακομβών Μήλου σαν Ερανική Επιτροπή και στη συνέχεια με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Επιστημών και Κοινωνικών Υπηρεσιών χορηγήθηκε η άδεια διενέργειας εράνου για την διάσωση των Κατακομβών (1981).

8) Με ενέργειες της Ερανικής Επιτροπής Κατακομβών Μήλου στο Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος στην Αθήνα ανοίχτηκε ειδικός λογαριασμός με Νο 40/8/482606-00, στον οποίο καταθέτουν οι Μητροπόλεις, οι Ναοί, άλλα Νομικά Πρόσωπα και οι ιδιώτες. Η Ακαδημία Αθηνών π.χ. κατέθεσε 200.000 δρχ. σαν πρώτη δόση.

9) Η υλοποίηση των προσδοκιών της Εκκλησίας και η αξιοποίηση των επιτευγμάτων των ενεργειών της εξαρτώνται κυρίως και υπευθύνως από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία του Κράτους, με την οποία και συνεργάζεται η Εκκλησία.

10) Και ενώ το ενδιαφέρον και η προσπάθεια του κ. Βαλαμβάνου είναι άξια επαίνου, όμως η προχειρολογία και περισσότερο η πολιτική σκοπιμότητα που παρουσιάζει το δημοσίευμά του, όπως και το γεγονός ότι ηθελημένα αγνοεί την

Εκκλησία, την οποία και κατηγορεί για αδιαφορία, μειώνουν στο ελάχιστο την αξία της προσφοράς του.

Το πρόβλημα των Κατακομβών μακριά από κάθε ετσιθελισμό και από κάθε πολιτική σκοπιμότητα παραμένει για πάντα θέμα αποκλειστικά εθνικό και εκκλησιαστικό.

Ο Γραμματεύς

της Μεγάλης Διοικούσης Ερανικής Επιτροπής Κατακομβών Μήλου

+ Αρχιμ. ΑΘ. ΣΦΟΥΓΓΑΤΑΚΗΣ

Σημ. “Κ.Φ.”: Το ανωτέρω άρθρο αναρτήθηκε και στο σχετικό με τις Κατακόμβες της Μήλου “λινκ” της ιστοσελίδας μας http://kykladikonfos.gr/katakomves/katakomves.htm