Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ: Η ΓΙΑΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΟΓΛΟΥ ΤΣΑΚΟΥ «ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΠΛΩ» | άρθρο από την Ειρήνη – Φάνια Παπιδά


παρελήφθ. 20-03-2024

Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Η ΓΙΑΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΟΓΛΟΥ ΤΣΑΚΟΥ
«ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΠΛΩ»

– 8 Μαρτίου 2024, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ. Επέλεξε σ’ αυτή τη στήλη, να τιμήσει τη μνήμη της Ειρήνης Σαρόγλου – Τσάκου. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα που έχει αφήσει το προσωπικό της στίγμα στην Ελληνική Ναυτιλία, απλά ως ένα μέλος μιας εφοπλιστικής οικογένειας, αλλά και ως γιατρός των Ελλήνων Ναυτικών και γενικώς της Ναυτιλίας μας και συνιδρύτρια του Ομίλου Τσάκου.

– Η Ειρήνη Σαρόγλου Τσάκου ήταν γέννημα – θρέμμα Πειραιά με καταγωγή Μικράς Ασίας, από την γνωστή στρατιωτική οικογένεια Σαρόγλου Σμύρνης, με μητέρα από τα Καρδάμυλα της Χίου. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πειραιώς και διακριθείσα  για το ήθος της και την αριστεία της, εισήλθε στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών με υψηλή βαθμολογία. Η εξέλιξη της Ειρήνης Σ. Τσάκου ήταν συνεχής. Πήρε την ειδικότητα Παθολογίας και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία, ανακηρυχθείσα διδάκτωρ, στη συνέχεια, με άριστα. Το επίκεντρο των ενδιαφερόντων της ήταν οι άνθρωποι της Ναυτιλίας. Η «Γιατρίνα των Ναυτικών» έτσι αποκαλέστηκε, εργάστηκε ως παθολόγος – καρδιολόγος επί πολλά χρόνια στο Ταμείο Ασφαλίσεως Λιμενεργατών Πειραιώς και σε διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτοχρόνως στο ιδιωτικό της ιατρείο συνεργαζόταν με ναυτιλιακές εταιρείες και εξέταζε τους ναυτικούς πριν μπαρκάρουν αλλά και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα οι ναυτικοί και οι οικογένειες τους.

– Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΟΓΛΟΥ ΤΣΑΚΟΥ αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου προσηλωμένου στην ιατρική επιστήμη, ως πρωτοπόρος της Ναυτικής Ιατρικής. Επιδόθηκε με πάθος στη συγγραφή βιβλίων ιατρικού περιεχομένου, στρέφοντας την προσοχή της στην φροντίδα των ανθρώπων της Ναυτιλίας σε στεριά και θάλασσα, παράλληλα και των οικογενειών τους.

– Η «Γιατρίνα της Ναυτιλίας» πρωτοστάτησε και στην καλλιτεχνική κατασκευή και τοποθέτηση του αγάλματος της «Καρδαμυλίτσας» στη Χίο, το οποίο κατευοδώνει και καλωσορίζει τα παιδιά του ναυτότοπου της Καρδαμύλης και της Ναυτομάνας Χίου, εις «ένδειξη σεβασμού και οφειλομένου φόρου τιμής προς όλες τις μητέρες – συζύγους, αδελφές και γυναίκες των ναυτικών.

Βιβλία της τιμώμενης Ειρήνης Σ. Τσάκου, κυκλοφόρησαν από το 1950. Ενδεικτ. αναφ. τα παρακάτω: “Το Καρδαμυλίτικο Εμπορικό Ναυτικό 1850–1950. Η Καρδαμυλίτισσα.” (1997), Μνήμες Ιατρού (1999), Ναυτικό Ιατρικό Βοήθημα (2001), Σεμινάρια 2001-2003 (έντυπα & βιντεοσκοπήσεις), “Turkish Policy against Greek education” (2004), “Υγεία εν Πλω” (2011)(*), “Απανθίσματα και Στοχασμοί” (2012), “Μινωϊκή Θαλασσοκρατία (2014), και η τετραλογία: “Αι πολύχρυσαι Μυκήναι” (2015), “Κυκλαδικός Πολιτισμός” (2015), “Αιγαίο – Άνθρωποι και Πολιτισμός” -Τόμος Α’- (2016), “Αιγαίο – Άνθρωποι και Πολιτισμός” -Τόμος B’- (2017).

(*)Ουσιαστικό βοήθημα, το βιβλίο οδηγός για ανθρώπους της θάλασσας, ν’ αντιλαμβάνονται αμέσως τα συμπτώματα ασθενειών τους για την διάγνωση της σωστής θεραπείας, της τιμωμένης ιατρού παθολόγου – καρδιολόγου Ειρήνης Σαρόγλου Τσάκου. Δυστυχώς ο χώρος δεν επαρκεί να αναφέρουμε όλα της τα έργα. Θα επανέλθουμε και άλλη φορά δοθείσης ευκαιρίας.

– Η Τιμωμένη γιατρίνα συν τοις άλλοις, δεν παρέλειψε να φροντίσει για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ναυτικών στα πλοία. Ήδη από το 1990, διαβάζουμε ότι με πρωτοβουλία της όλα τα πλοία του Ομίλου εφοδιάζονται με απινιδωτές! Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε μιμιτές και σε άλλες ναυτικές εταιρείες.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, η «Γιατρίνα των Ναυτικών», τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, επίσης της απονέμεται, για την συγγραφική και κοινωνική της προσφορά της, ο τίτλος της επιτίμου διδάκτορος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας & Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τιμήθηκε επίσης, με χρυσούν μετάλλιο και με πολλαπλούς επαίνους στην καλλιέργεια ανθρωπιστικών σπουδών από το EUROCLASSIKA. Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΟΓΛΟΥ ΤΣΑΚΟΥ κλείνει τον κύκλο της επίγειας δραστηριότητας της στις 5 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 87 ετών.

ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΟΥ ΓΙΑΤΡΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ,
ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΝ. ΠΟΤΕ.


Ειρήνη – Φάνια Παπιδά
(του “Κύκλου των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών”)