Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ | άρθρο από την Ειρήνη – Φάνια Παπιδά


παρελήφθ. 24-11-2023

Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΦΟΝΟΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ κλπ. στη Ζούγκλα της Θάλασσας; Εμείς όμως δεν είμαστε δικαστές να δικάσουμε ολ’ αυτά που συμβαίνουν και αμαυρώνουν τη Ναυτιλία μας. Θα περιοριστούμε να σχολιάσουμε την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στο βασίλειο της Θάλασσας:

  • Η Ναυτιλία στην Ελλάδα, είναι το καμάρι όλων. Είναι ένας χώρος που φέρνει παγκοσμίως νίκες και φυσικά πολλά κέρδη στους εφοπλιστές. Μάλιστα πρόσφατα, έγινε γνωστό πως Έλληνες, Ιάπωνες και Κινέζοι διαγωνίζονται πλέον στις ναυπηγήσεις πλοίων παγκοσμίως. Ιδιαίτερη όμως τους τελευταίους 12 μήνες είναι η κόντρα μεταξύ Ελλήνων και Ιαπώνων πλοιοκτητών, σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων, αφού οι «δουλειές» ανοίγουν περισσότερο, και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έκθεση του ναυλομεσιτικού ομίλου Allied οι Έλληνες πλοιοκτήτες έδωσαν παραγγελίες για τη ναυπήγηση 36 bulk carriers, ενώ οι Ιάπωνες για τη ναυπήγηση 35. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στα υγραεριοφόρα πλοία. Σύμφωνα με την Allied, εντός των τελευταίων 12 μηνών, Ιάπωνες πλοιοκτήτες τοποθέτησαν παραγγελίες για 28 gas carriers έναντι 23 των Ελλήνων.
  • Ωστόσο, μέσα σε αυτή την λαμπερή εικόνα, υπάρχουν και γεγονότα που στιγμάτισαν την ελληνική Ναυτιλία, όμως τα πάντα είτε «διορθώθηκαν» στην πορεία είτε προσπεράστηκαν με ευκολία από τα ΜΜΕ, αποκρύβοντας τρανταχτά σκάνδαλα και υποθέσεις π.χ ναρκωτικών που έσκασαν με κρότο αλλά στη συνέχει εξαφανίστηκαν.
  • Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…
  • Τώρα οι εφοπλιστές μας εκπαιδεύουν (εκτός απ’ τα κατώτερα πληρώματα που είναι πλέον τα 95% αλλοδαποί) και ξένους για να εκτοπίσουν τους Έλληνες αξιωματικούς και καπεταναίους με μικρότερους μισθούς και τα πληρώματα πια να γίνουν αμιγώς αλλόθρησκα και ξενόφερτα από τον μούτσο έως τον πλοίαρχο.
  • Η Ελληνική ναυτιλία περνάει, με γνώμονα το συμφέρον των πλοιοκτητών, σε ανειδίκευτους και ανθέλληνες ναυτικούς. Δεν μιλάμε πια για ρατσισμό, αλλά για αφανισμό μιας Ελλάδας από ξηράς και θαλάσσης.
  • Οι συνταξιούχοι ναυτικοί μας θα κοιτάζουν με τα κιάλια τα Ελληνικά καράβια να πηγαινοέρχονται στα δικά μας λιμάνια μέσα στα οποία ανδρώθηκαν κι έφτιαξαν οικογένειες, δόξασαν τη χώρα τους σ’ όλο τον κόσμο, και αλμυρά δάκρυα θ’ αναβλύζουν απ’ τα κουρασμένα μάτια τους. Η υπερηφάνεια τους θα ποδοσύρεται, οι συντάξεις τους θα συρρικνώνονται, τα φυλλάδια τους θα τα χρησιμοποιούν άλλες φυλές, το ταμείο τους να μην μπορεί πια να τους βοηθήσει, και θα αναθυμούνται, στα καφενεία, το μεγαλείο της Ελληνικής Ναυτιλίας που έζησαν και καμάρωναν την Ελληνική Σημαία όταν κυμάτιζε στην είσοδο των λιμανιών που πλεύριζαν, της κάθε χώρας.
  • Τώρα οι νέοι μας απονευρωμένοι, πίνουν φραπέ στις πλατείες και σκέπτονται σε ποια χώρα να μεταναστεύσουν μόλις πάρουν το πτυχίο τους. Η ανεργία έφερε ορδές ξένων μεταναστών στη χώρα μας, να βρουν δουλειά, η ανεργία διώχνει τους ημεδαπούς πτυχιούχους μας στο εξωτερικό να βρουν δουλειά.
  • Ας δοθούν κίνητρα στους νέους μας να αγαπήσουν την θάλασσα, να πάρουν στα χέρια τους πάλι τα πηδάλια, να παραμερισθούν οι άσχετοι κι ανειδίκευτοι, να σταματήσει ο αφελληνισμός των πλοίων μας και οι σημαίες του εμπορικού στόλου να κυματίζουν πάλι όπως πρώτα υπερήφανα κι ελληνικά.

Ειρήνη – Φάνια Παπιδά
(εκπρόσωπος του “Κύκλου των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών”)