Ο Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» της Τήνου: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΤΗΝΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ


απεστ. 03-07-2022 | Δελτίο Τύπου | Ανακοίνωση | Τήνος 01.07.2022

«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» της Τήνου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1975

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΤΗΝΟΥ
ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»
Μεταφύτευση Μηδίκης
Μεταφύτευση Μηδίκης
Βλάστηση Μηδίκης
Σπόροι Μηδίκης

Ολοκληρώθηκε ο έβδομος κύκλος των ετήσιων μαθημάτων της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΕΠΑ.Λ. Τήνου, Σχολικού έτους 2021-2022, τα οποία πραγματοποιήθηκαν  στις εγκαταστάσεις του Φυτωρίου-Θερμοκηπίου του Συλλόγου, με κύριο θέμα: «Διάδοση και Διάσωση παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών – Έτος αφιερωμένο στην Συκιά».

Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου, οι μαθητές κάθε Τετάρτη 12-2 μ.μ., από την αρχή της χρονιάς, παρακολούθησαν θεωρητικά μαθήματα μορφολογίας-φυσιολογίας και ανατομίας των φυτών και έκαναν πρακτική εφαρμογή, στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και τη δημιουργία νεαρών φυτών.

Δόθηκαν στους μαθητές σημειώσεις με έγχρωμο υλικό, διαδικτυακά, για τα παραπάνω, από τους καθηγητές Γιάννη Ψάλτη και Κώστα Καραγιώργο,  που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν μια άριστη συνεργασία, για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το έργο των δυο εκπαιδευτικών συνέδραμαν και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, ιδιαίτερα δε οι κ.κ. Στέλιος Δεσύπρης και Εμμανουήλ Πλυτάς.

Η παρουσία και η συμμετοχή των μαθητών της Π.Ο. του ΕΠΑΛ Τήνου στο Φυτώριο – Θερμοκήπιο του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» χαρακτηρίζεται άριστη από κάθε πλευρά.

Μέσα από μια σοβαρή εκπαιδευτική διαδικασία δεκάδων ωρών, δημιουργήθηκαν:

Α) εκατοντάδες νεαρά φυτά λαχανικών, από παραδοσιακούς σπόρους, που: 1ον, άλλα παραδόθηκαν στους συμπολίτες μας ΔΩΡΕΑΝ, για τη δημιουργία λαχανόκηπων, κατά την παρουσίαση του έργου των παιδιών (στις 9-5-2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΕΠΑ.Λ.) και 2ον, άλλα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία πρότυπου σχολικού κήπου μέσα στο φυτώριο, προς επίδειξη στα εκατοντάδες παιδιών των σχολικών μονάδων της Τήνου που επισκέφτηκαν και φέτος τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου μας.

Β) Παράχθηκαν  εκατοντάδες νεαρά φυτά  Δενδρώδους Μηδικής, ενός μελισσοκομικού φυτού, που θα δοθούν στους μελισσοκόμους το ερχόμενο χειμώνα, για την ενίσχυση της Μελισσοκομίας.

Γ) Έγινε πρώτη απόπειρα παραγωγής ποικιλιών συκιάς από την Τήνο (με καλά αποτελέσματα), για τη διάσωση του είδους, που εξαφανίζεται εξαιτίας των ανεπιτήρητων-αδέσποτων ζώων (αιγοπροβάτων) που λυμαίνονται τον τόπο μας.

Δ) Τέλος, συνεχίστηκε η  παραγωγή  νέων φυτών  χαρουπιάς, για τη διάδοση του δένδρου που μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην κτηνοτροφία του νησιού μας.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάζουν ανάγλυφα, τη σημασία της βιωματική εκπαίδευσης και μάθησης, για τη γνώση  και για την ευαισθητοποίηση των νέων, για την προστασία του περιβάλλοντος, την γεωργική οικονομία του νησιού και  την ανάπτυξη του πρασίνου στο νησί μας, αλλά κυρίως, το ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

Θερμά συγχαρητήρια στους νέους και τις νέες  του ΕΠΑΛ που έλαβαν μέρος σε αυτό το ταξίδι …

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή και το Σύλλογο των καθηγητών του ΕΠΑΛ αλλά και τους γονείς των παιδιών για την εμπιστοσύνη τους.

Περιμένουμε τη νέα Π.Ο. του ΕΠΑ.Λ. του σχολικού έτους 2022-2023.

Προτείνουμε στους Συλλόγους διδασκόντων  όλων των σχολείων, να δημιουργήσουν Περιβαλλοντικές Ομάδες. Εμείς θα είμαστε εδώ στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που δημιουργήσαμε και θα περιμένουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και για να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε κάποιους, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κανένας Φορέας δεν χρηματοδοτεί το έργο του Συλλόγου μας – εκτός από το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και τη Δ.Ε. του, που μας παρέχει τη γη, το νερό και την ενέργεια για το έργο μας.

Τα όσα συμβαίνουν στο Φυτώριο-Θερμοκήπιο του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» καθημερινά από εμάς, είναι αποτέλεσμα της αγάπης μας για τον τόπο και τα παιδιά του νησιού μας.


Για το Δ.Σ.
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Μ. Ψάλτης

Ο Γραμματέας
Νικόλαος Γκίζης


Φακελάκια Σπόρων
Βλάστηση
Έτος αφιερωμένο στη Συκιά
Εξαγωγή σπόρων Χαρουπιάς
Βλάστηση Χαρουπιάς
Βλάστηση Χαρουπιάς