Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟ 2021 ΣΗΜΕΡΑ | άρθρο της Ειρήνης – Φάνιας Παπιδά


παραλήφθ. 04-02-2021

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟ 2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η Αναγέννηση της Ελλάδας που γιορτάζεται φέτος, είναι τεράστια προσπάθεια, συσσωρευμένη δυναμικά, να ταρακουνήσει συνθέμελα τον Ελληνισμό με αφετηρία την Ελληνική Γη, τη χώρα των ηρώων και του πολιτισμού, την Ελλάδα των δοξασμένων προγόνων μας, να στείλει το μήνυμα σε όλον τον κόσμο, ότι δεν διεκδικεί ξένα εδάφη, δεν επιτρέπει όμως ξένα χέρια να καταπατούν και να μολύνουν τα δικά της. Είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη της ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ.

Η Χώρα μας, με αυτή την αισιόδοξη και σθεναρή πορεία για τον πανηγυρισμό της ολοκλήρωσης των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας, καταδεικνύει, κρατώντας αναμμένη τη δάδα της Ελευθερίας, σε όλους τους λαούς της Γης, ότι στέκεται στο πλευρό τους υψώνοντας φωνή στεντόρεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες και όχι μόνον. Η ενίσχυση των παγκοσμίων αξιών, από τη μια μεριά, προϋποθέτει την πλήρη αναβάθμιση και εξύψωση ηθικών και πολιτιστικών αξιών, από την άλλη, απαιτείται η καταδίκη της αναγωγής των βασικών υλικών αναγκών σε εξουσιαστικές αντικοινωνικές αξίες, (χρήμα, δύναμη, εγωισμός και απληστία) που στις μέρες μας έχουν εξαπλωθεί και κατακυριεύσει τη ΓΗ, αποπροσανατολίζοντας την ανθρωπότητα και οδηγώντας την σε ηθική κατάπτωση.

Όπως γίνεται φανερό, ο εορτασμός της Παλιγγενεσίας της Ελλάδος, συμβολίζει παγκοσμίως για τους λαούς, για τη φύση, για το σύμπαν ολόκληρο, μια αλλαγή πορείας για τις ζωές όλου του κόσμου. Είναι μια πλεύση ρώτας που πορεύεται μπροστά στο κοντινό και στο απώτερο μέλλον και προτείνει αφύπνιση και εγρήγορση, για να πάρουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε την επιδείνωση των κακών που απειλούν την ανθρωπότητα.

Συνολικά, αποσκοπεί στο να διαμορφώσει για την ανθρωπότητα την περιρρέουσα πνευματική ατμόσφαιρα που χρειάζεται ώστε να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις, τα ανθρώπινα πάθη, και την διαπλοκή και: στηριζόμενη στη γνώση, στις αξίες και στη συλλογική συνείδηση να ζει ΕΙΡΗΝΙΚΑ, να ευημερεί και να ανθίζει και προπαντός να γίνεται κάθε μέρα πιο ανθρώπινη.

Αν το πετύχωμε αυτό, τότε η ανθρωπότητα θα ιδεί ημέρες δόξας, και μεγαλείου, που ποτέ μέχρι σήμερα, στο διάβα της, δια μέσου των αιώνων, δεν είχε ούτε καν ονειρευταί. Θα ιδεί την υλοποίηση του προορισμού της που είναι μια ζωή με ανθρώπινη ουσία.

Το νόημα της παλιγγενεσίας, ήτοι «Το Κέρας της Αμαλθείας», περιέχει υψηλούς στόχους και ακριβά δώρα (όχι μόνον χορούς και πανηγύρια). Θα πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια, να τα βγάζουμε όλα στη φόρα, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς συμπάθειες και αντιπάθειες προς κανέναν, παρά μόνον με αγάπη προς όλους και με στόχο να φιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο από όλους μας και για όλους.


Ειρήνη – Φάνια Παπιδά
(Του Κύκλου Των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών)