200 Χρόνια | 25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2021: ΜΝΗΜΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ – πυρπολητού


απεστ. 19-03-2021

200 Χρόνια | 25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2021
ΜΝΗΜΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ – πυρπολητού

Γεννήθηκε στην Χώρα της Αμοργού. Συμμετέσχε εξ αρχής στον Απελευθερωτικό Αγώνα, ως υπαξιωματικός σε πλοία του Ψαριανού Απόστολου Ν. Αποστόλη (1821-1823) και κατόπιν στα πυρπολικά του Κωνσταντίνου Κανάρη. Διακρίθηκε για την ανδρεία του.

Από τις γνωστές στον γράφοντα γραπτές πηγές (πιστοποιητικό Κ. Κανάρη έτους 1846, Μητρώον Ναυτικών κ.ά.) προκύπτει μία αμφισβήτηση ως προς τον ακριβή τόπο του ηρωϊκού θανάτου του. Πάντως ο Κωνσταντίνος Κανάρης στο σχετικό πιστοποιητικό που χορήγησε στον αδερφό του Γεώργιο (1797-1882, υπηρέτησε και αυτός σε πυρπολικά κσι δτο πλοίο «Άρης» του Αναστ. Τσαμαδού) για τον Θεόδωρο το 1846 αναφέρει, ότι «… υπηρέτησεν εις τα υπ’ εμού διευθυνόμενα πυρπολικά ως πυρπολιστής, μέχρι της εν Τρικέροις ναυμαχίας, ότε σφαίρα εχθρικού τηλεβόλου τον αφήρπασεν από την πυρπολικήν λέμβον και τον αναπέτασεν εις τον αέρα εκτός των ποδών του, οίτινες μόνοι έμειναν εντός της λέμβου. Καθ’ όλας τας μεταξύ ναυμαχίας, καθώς και εις εκείνην την εν Τρικέροις, ανεδείχθη εις εκ των ικανότερων πυρπολιστών και υπηρέτησεν με πολύν ζήλον, πίστιν, τιμιότητα και με μέγαν πατριωτισμόν …»

Θεωρείται ότι ο Θεόδ. Πάσσαρης παρενεβλήθη μεταξύ της σφαίρας και του Κωνστ. Κανάρη, για να τον σώσει.

Σημειώνεται ότι σε Μονή της Τήνου φυλάσσεται ως πολύτιμο κειμήλιο η εικών της Παναγίας την οποία έφερε πάντοτε στο πλοίο του ο Κωνσταντίνος Κανάρης.


Γεώργιος Κ. Γιαγκάκης