ΤΗΝΟΣ | Δήμος Τήνου: Πνευματικό Εκπ/κο Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς” – Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της “La bella Greca”


Δελτίο Τύπου | 17-07-2021

Δήμος Τήνου
Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια
της “La bella Greca”

“La bella Greca” ή ό,τι απέμεινε

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση καλωσορίσαμε την 1η μας εκδήλωση για το έτος 2021. Τα εγκαίνια αυτής πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 Ιουλίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, στον Πύργο της Τήνου.

To 2021 είναι μία χρονιά συναισθηματικά φορτισμένη, μία χρονιά που ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά αντιστεκόμενοι στις δυσκολίες θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης με σειρά ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Οι Έλληνες, άντρες, γυναίκες και παιδιά επαναστάτησαν, όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε μια αυτοκρατορία και κατάφεραν κάτι αδιανόητο, κάτι που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο. Πολέμησαν σθεναρά με περίσσιο θάρρος και πάλεψαν για κάτι που ήξεραν ότι είναι δικό τους. Σημαντικότατο ρόλο σε όλο αυτό τον αγώνα έπαιξαν οι γυναίκες όπου έδωσαν δυναμικό παρόν.

Ανάμεσα τους μια αρχοντοπούλα η Μαντώ Νικολάου Μαυρογένους, συνδέθηκε με τα νησιά μας την Τήνο, τη Μύκονο και την Πάρο. Η Μαντώ μπορεί να μην πολέμησε με το ξίφος στο χέρι, όμως δαπάνησε όλη την προσωπική της περιουσία και μέρος της οικογενειακής για τον αγώνα.

Μπορεί να ξεχάστηκε από την ελληνική ιστοριογραφία, όμως σπουδαίοι καλλιτέχνες μας άφησαν εξαιρετικά πορτραίτα, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και για την παρούσα έκθεση.

Η Ειρήνη Τσιράκη εικαστικός και η Φροσω Ζαγοραίου performer με μια εικαστική εγκατάσταση παρουσιάζουν μέσα από την έκθεσή τους την ηρωίδα, στα μέρη που έζησε και έδρασε, ως εικόνα – σύμβολο, φορέα και εκφραστή διαχρονικών αξιών και μηνυμάτων.

Το ταξίδι της έκθεσης τους, ξεκίνησε, με πρώτο σταθμό το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» του Δήμου Τήνου και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Μύκονο και στην Πάρο με την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που θα φιλοξενήσουμε την έκθεση “La bella Greca” ή ό,τι απέμεινε μέχρι τις 30 Ιουλίου στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου στον Πύργο.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος
Νικολέτα Τριανταφύλλου


πηγή άρθρου: Δήμος Τήνου
www.dimostinou.eu