«ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΤΗΝΟΥ» | 02.08.2021 (στήλη της Εφημερίδος μας)


παρελήφθ. 02-08-2021

«ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΤΗΝΟΥ»
  • Ο συντάκτης της στήλης αυτής έχει και άλλοτε γράψει ότι τα μελισσοτροφικά πεδία είναι ο χρυσός της Τήνου και ότι η συστηματική εκμετάλλευσή τους παρέχει μία ευχάριστη απασχόληση μέσα στην φύση και ένα ικανοποιητικό εισόδημα, προβάλλοντας συγχρόνως το όνομα του νησιού στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Σε αντίθεση όμως με άλλες περιοχές, λίγοι είναι οι νέοι που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Αποτελεί επομένως μία ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι, όπως πληροφορούμεθα, ένας δραστήριος νέος από τον Σκαλάδο, ο Νίκος Ξενόπουλος ασχολούμενος για δεύτερη χρονιά (το 2020) με την μελισσοτροφία και ασκώτας αυτή με συστηματικό και νομαδικό τρόπο επέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα στην παραγωγή αυτού του εξαιρετικού προϊόντος. Ευχόμαστε και άλλοι νέοι μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και να γεμίσει η τηνιακή ύπαιθρος από νέους μελισσοκόμους, παραβλέποντας την ατυχή μελισσοκομική περίοδο του 2021.
  • Ένας ακόμη παλαιός Κωμητιανός έφυγε για το χωρίς επιστροφή ταξείδι, ο Πέτρος Πρελορέντζος, ο οποίος είχε διατελέσει προ ετών και Πρόεδρος της τότε Κοινότητος Κώμης. Υπήρξε άτομο πολύ εργατικό και ευγενικό με ευαισθησία στα κοινά. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέσθηκε, λόγω της πανδημίας, στις 15 Απριλίου στο ναό του κοιμητηρίου του χωριού, όπου ακολούθησε και η ταφή. Τους οικείους του, την Χριστίνα, την Ελένη και τον Αντώνη συλλυπούμεθα θερμώς. Ας αναπαύεται εν ειρήνη!
  • Οι καιρικές συνθήκες είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή της αγκινάρας. Επιπλέον, οι παραγωγοί μας δεν επέτυχαν ικανοποιητικές τιμές του προϊόντος στην αγορά των Αθηνών.
  • Μία ευγενική και πρόσχαρη Καλλονιάτισσα, η Άννα Νικ. Ρουγγέρη, έφυγε και αυτή για το χωρίς επιστροφή ταξείδι στις 4 Ιουνίου στο νοσοκομείο της Σύρου. Η κηδεία της έγινε αυθημερόν στο ναό του Αγίου Ζαχαρία Καλλονής. Το χαμόγελο της θα λείψει σε πολλούς και όχι μόνο στα παιδιά, στα εγγόνια και στα δισέγγονά της. Ας αναπαύεται εν ειρήνη!
  • Δημιουργήθηκε από την CARITAS Νάξου-Τήνου κοινωνικό καφενείο στον χώρο της ιστορικής Μονής των Ουρσουλινών στα Λουτρά, προς εξυπηρέτηση των θερινών επισκεπτών των μουσείων του χωριού.
  • Τον πρώτο Εσπερινό, μετά την σε επίσκοπο χειροτονία του, τέλεσε το βράδυ της 23ης Ιουνίου στον ιστορικό ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννου της Αετοφωλεάς (ο οποίος εόρταζε την επομένη) ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου π. Ιωσήφ.
  • Πέθανε στην Σύρο, λίγους μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του Μαρίνας, στις 25 Ιουνίου, ο Ιάκωβος Ραφιόπουλος, που είχε διατελέσει προ πολλών ετών Πρόεδρος της τότε Κοινότητος Κώμης. Μεταφέρθηκε αυθημερόν στην Τήνο και η κηδεία του έλαβε χώρα το απόγευμα στον ενοριακό ναό Αγίου Ιωάννου Κώμης. Ακολούθησε η ταφή του στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου. Ο Ιάκωβος και η Μαρίνα ήταν ένα πολύ αγαπητό ζευγάρι. Τις κόρες τους Αγγέλα και Αντωνία συλλυπούμεθα θερμώς. Ας αναπαύεται εν ειρήνη!
  • Εντυπωσιάζει πράγματι το αναπαλαιωθέν ογκώδες οίκημα στην είσοδο του οικισμού έναντι της εκκλησίας της Κάτω Κώμης. Στεγάζει πλέον ξενώνα και κέντρο εστιάσεως.

Γ. Κ. Γ.