ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ | άρθρο του Στέλιου Δεσύπρη


παρελήφθ. 16-10-2021

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ

Ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας στη συνάντηση που είχε (και πάλι) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Νάξου κ. Μανώλη Πολυκρέτη συζήτησε πολλά θέματα που απασχολούν τους γεωργοκτηνοτρόφους μας και γενικότερα τους κατοίκους των νησιών μας, όπως διάβασα τελευταία στην εφημερίδα «Κυκλαδικόν Φως».

Ο κ. Φόρτωμας μεταξύ των άλλων δήλωσε, ότι ο πρωτογενής τομέας έπαιξε και παίζει πάντα πρωτεύοντα ρόλο στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας. Οφείλουμε να στηρίζουμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους και να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα τους και τις ανησυχίες τους, με σκοπό την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, και την εναρμόνηση του με τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η δε ηγεσία του Υπουργείου βαθιά ευαισθητοποιημένη, σε τέτοιου είδους ζητήματα δεσμεύθηκε για την επίλυση τους.

Μεταξύ των διαφόρων θεμάτων έγινε λόγος και για τα «εγκαταλελειμμένα» ζώα, δηλ. τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα, όπως συνήθως λέγονται, που καταστρέφουν κάθε είδους βλάστηση και ρημάζουν τον τόπο. Οι αγρότες μας στην Τήνο είναι κατααγανακτησμένοι απογοητευμένοι και απελπισμένοι παντελώς μ’ αυτά τα ανεπιτήρητα ζώα. Εάν δε συμμαζευτούν αυτά τα χίλια λόγια να λέμε και να δεσμευόμαστε μάλιστα, δε μπορεί να γίνει τίποτα, χωρίς τη σοβαρή αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Εδώ αναγκάζονται άνθρωποι να εγκαταλείπουν τα κτήματα τους και τις καλλιέργειες, εξαιτίας αυτής της μάστιγας των «ανεπιτήρητων» που πληθαίνουν συνεχώς, και να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις μετατρέποντας μάλιστα τα στάβλα των οικόσιτων ζώων σε αγροτουριστικές κατοικίες.

Ό,τι και κίνητρα να δοθούν στους νέους ανθρώπους των νησιωτικών περιοχών είναι «δώρο άδωρο» και λόγια του αέρα εάν δε λυθεί το πρόβλημα των «εγκαταλελειμμένων» ζώων.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες και αυτοί ακόμη οι πολιτευόμενοι που ζητούν την ψήφο των γεωκτηνοτρόφων μας, αντί να κωφεύουν πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και απαντήσεις στις γραπτές και προφορικές αναφορές απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιώτες!

Τα λόγια είναι περιττά. Οι πράξεις έχουν σημασία και αυτό θέλουν οι άνθρωποι για να εμπιστεύονται την πολιτική των κυβερνώντων και τους πολιτικούς.


Στέλιος Δεσύπρης
Συν/χος Δάσκαλος