«ΜΥΚΟΝΟΣ ΗΜΕΡΕΣ – MYKONOS DAYS» | Δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμα | άρθρο του Γεώργιου Κ. Γιαγκάκη


απεστ. 28-12-2021

«ΜΥΚΟΝΟΣ ΗΜΕΡΕΣ – MYKONOS DAYS»
Δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμα

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνεγερσία του 1821 και υπό την αιγίδα της “Επιτροπής 200 χρόνια μετά την Επανάσταση – Ελλάδα 2021” εκδόθηκε το καλοκαίρι το ανωτέρω δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) φωτογραφικό λεύκωμα από τον Δήμο Μυκονίων σε πολυτελή ογκώδη εκτύπωση 250 σελίδων.

Την έκδοση προλογίζουν ο Δήμαρχος Μυκονίων Κωνσταντίνος Π. Κούκας και η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ενώ ακολουθεί σύντομο εισαγωγικό σημείωμα του Βαγγέλη Πελέκη, ο οποίος προσέφερε τις εξαιρετικές φωτογραφίες (έργο ζωής 35 ετών) πολλών όψεων -ενίοτε άγνωστων- της νήσου.

Ο τίτλος αδικεί την έκδοση. Γιατί πρόκειται ασφαλώς περί ενός υπέροχου λευκώματος που ενσωματώνει 230 περίπου εξαιρετικού κάλλους φωτογραφίες, σπάνιους χάρτες και σχεδιαγράμματα με τις ανάλογες υποσημειώσεις αλλά αγνοεί τα εύστοχα πολυσέλιδα κείμενα που το συνοδεύουν, συνδυάζοντας λίαν επιτυχώς την ανάδειξη της ομορφιάς του τόπου με την έγκυρη παρουσίαση της ιστορίας του.

Στο σύντομο αυτό ενημερωτικό σημείωμα περιοριζόμαστε, προς ενημέρωση των αναγνωστών, στην μνεία των τίτλων των κεφαλαίων του λευκώματος και των συντακτών τους:

  • Συνοπτική ιστορία της Μυκόνου – Μιχάλης Ασημομύτης, Βαγγέλης Πελέκης.
  • Σταθμοί στη Χαρτογραφία της Μυκόνου – Γιώργος Τόλιας.
  • Το Κάστρο της Μυκόνου – Δ. Αθανασούλης και Μαρία Κονιώτη.
  • Ανεμόμυλοι – Βαγγέλης Πελέκης.
  • Πέτρος ο πελεκάνος – Βαγγέλης Πελέκης.
  • Μαντώ Μαυρογένους – Βαγγέλης Πελέκης.
  • Δήλος – Π. Χατζηδάκης.
  • Άνω Μερά – Βαγγέλης Πελέκης.

Το λεύκωμα συνοδεύει δισέλιδη επιλεγμένη βιβλιογραφία, ενώ ο σχεδιασμός και η σελιδοποίηση πραγματοποιήθηκαν από την Λίλα Παλαιολόγου.

Πρόκειται για μία άψογη και τυποτεχνικώς έκδοση των Pelpal productions.

Ελπίζεται ότι ο Δήμος Μυκονίων θα συνεχίσει την εκδοτική παραγωγή του, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό και στους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού την “άλλη” Μύκονο. Προέχει, κατά την ταπεινή μας άποψη, η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της, της πανίδος και της χλωρίδος της, του πλούτου των ναών και του διακόσμου τους, αλλά και των λησμονημένων λογίων της, σε πρώτη φάση.

Το «ΜΥΚΟΝΟΣ ΗΜΕΡΕΣ» αποτελεί χωρίς αμφιβολία μνημειώδη έκδοση που προβάλλει τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Μυκονίων. Θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθεί σε μεγάλες Δημόσιες Βιβλιοθήκες προς χρήση των ενδιαφερομένων, λόγω και των πολλών έγκυρων στοιχείων που περιέχει.


Γεώργιος Κ. Γιαγκάκης