Κόμμα για τα Ζώα: Ακόμα δέκα ημέρες για να ψηφίσουμε την απαγόρευση του εμπορίου πτερυγίων καρχαρά στην ΕΕ


απεστ. 11-01-2022 | Δελτίο Τύπου

Κόμμα για τα Ζώα

Ακόμα δέκα ημέρες για να ψηφίσουμε την απαγόρευση
του εμπορίου πτερυγίων καρχαρά στην ΕΕ




Απαγόρευση του εμπορίου πτερύγιων καρχαρία στην ΕΕ:
δέκα ημέρες έμειναν για την υπογραφή σας

Μόνο στη Μεσόγειο ζουν περίπου 47 είδη καρχαριών, πολλά από τα οποία συναντώνται πολύ σπάνια, καθώς προτιμούν τα απομακρυσμένα βάθη της θάλασσας από τις πολυσύχναστες ακτές. Κάθε χρόνο σκοτώνονται παγκοσμίως από 63 έως 273 εκατομμύρια καρχαρίες (7-30 χιλιάδες καρχαρίες κάθε ώρα!), ενώ πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι καρχαρίες θηρεύονται για το κρέας τους και το λάδι από το συκώτι τους. Η μεγαλύτερη απειλή τους όμως είναι η αφαίρεση των πτερυγίων τους, η οποία γίνεται με ανήθικες και αποκρουστικές πρακτικές, αφού το πτερύγιο ακρωτηριάζεται και το ζώο ρίχνεται πίσω στον ωκεανό, πολύ συχνά ζωντανό, όπου πεθαίνει από ασφυξία καθώς δεν μπορεί να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος.

Η Ευρώπη είναι ένας από τους κυριότερους «παίκτες» στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία παγκοσμίως, τόσο με την ενεργή συμμετοχή της σε αυτές τις πρακτικές όσο και σαν εμπορικός κόμβος των πτερυγίων, εξάγοντας 3,500 τόνους πτερυγίων κάθε χρόνο, κυρίως προς την Ασία.

Οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι για έναν υγιή ωκεανό

Η απότομη εξαφάνιση πληθυσμών καρχαριών παγκοσμίως έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πολλοί καρχαρίες είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και παίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας.

Η ταχύτατη μείωση των καρχαριών παγκοσμίως προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους μας.

Ευκαιρία για αλλαγή

Η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών «Stop Finning- Stop the Trade» έχουμε σκοπό να συλλέξουμε έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ένα εκατομμύριο ψήφους. Εάν το πετύχουμε θα συζητηθεί στα όργανα της ΕΕ πώς θα μπει ένα τέλος στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ακόμα δέκα ημέρες για να ψηφίσουμε, στο https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home

O Συντονιστής της Πρωτοβουλίας Πολιτών
στην Ελλάδα: Sea Shepherd

Οι «Ποιμένες της Θάλασσας» (Sea Shepherd Conservation Society – SSCS) είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός, θαλάσσιος οργανισμός συντήρησης της άγριας φύσης, με αποστολή τη διατήρηση και προστασία των ωκεανών από τη περιβαλλοντική καταστροφή και την παράνομη εκμετάλλευση.

Ο στόλος των Sea Shepherd, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 12 σκάφη και αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος στον κόσμο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των αποστολών της οργάνωσης παγκοσμίως, από την Ανταρκτική ως την Αφρική. Το 2019 εδραιώθηκε επίσημα και αναγνωρίστηκε η κοινωνία «Ποιμένες της Θάλασσας Ελλάδας».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ SEA SHEPHERD
Θάρρος, πάθος και άμεση δράση στην ανοιχτή θάλασσα

Οι Sea Shepherd είναι παγκόσμιος περιβαλλοντολογικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός άμεσης δράσης με σκοπό την προστασία των ωκεανών. Αποστολή μας είναι να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε τους ωκεανούς και την θαλάσσια ζωή του πλανήτη από την παράνομη αλιεία, την εκμετάλλευση και την καταστροφή.

Οι ωκεανοί ενεργούν ώς «πνεύμονες», αποτελού ν ζωτικό μέρος του οικοσυστήματος του πλανήτη μας και είναι το σπίτι εκατομμυρίων ειδών ζωής. Στους ωκεανούς κατοικούν από τα μικρότερα έως και τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη μας. Δυστυχώς οι ωκεανοί μας και οι θαλάσσιοι οργανισμοί τους πεθαίνουν από την υπεραλίευση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι λαθροθήρες λεηλατούν τα θαλάσσια καταφύγια αδειάζοντας τους ωκεανούς από ζωή χωρίς να τιμωρούνται αφού η παράνομη, λαθραία και αδήλωτη αλιεία δεν ελέγχεται στην ανοικτή θάλασσα γιατί γίνεται μακριά από τα «μάτια» των διεθνών αρχών και του δημόσιου ελέγχου. Οι διεθνείς νόμοι και συμφωνίες για την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής και των θαλάσσιων βιότοπων είναι δύσκολο να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, ανεπαρκών οικονομικών πόρων και θολών διακρατικών ορίων δικαιοδοσίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται το απαραιτητο κενό για την δράση των λαθροθήρων. Οι Sea Shepherd ενεργούν εκεί όπου η επιβολή του νόμου είναι δύσκολη, καλύπτοντας αυτό το κενό.

Από το 1977, οι Sea Shepherd με καινοτόμες άμεσες δράσεις εκθέτουν και να αντιμετωπίζουν την παράνομη δραστηριότητα στα θαλάσσια καταφύγια στην ανοικτή θάλασσα αλλα και σε διεθνείς και εθνικά χωρικά ύδατα.

Οι παθιασμένοι εθελοντές μας συμμετέχουν στις εκστρατείες που πραγματικά κάνουν την διαφορά μέσα από τα πλοία μας αλλά και μέσα από τις δράσεις άμεσης παρέμβασης. Μπορείτε να μας δείτε ως ένα ”πειρατικό” με τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο στόλο στον πλανήτη, που αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία των ωκεανών.

Με τα χρόνια, πολλά σκάφη έχουν υπηρετήσει στον στόλο των Sea Shepherd για την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής με εκστρατείες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ο διεθνής στόλος μας περιλαμβάνει δώδεκα πλοία, αλλά και αρκετά μικρότερα περιπολικά και ερευνητικά σκάφη που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκστρατείες σε όλο τον κόσμο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας των ωκεανων.

Μέσω των εκστρατειών μας, ως Sea Shepherd έχουμε υπερασπιστεί φάλαινες, δελφίνια, φώκιες, καρχαρίες, πιγκουίνους, χελώνες, ψάρια, κριλ και υδρόβια πτηνά από τη λαθροθηρία, τη μη βιώσιμη αλιεία, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την αιχμαλωσία για σκοπούς εκμετάλλευσης. Από το 1977 έχουμε ξεκινήσει πάνω από 150 εκστρατείες σε όλο τον πλανήτη.

Όποτε μπορούμε, συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές. Οι δράση μας εκτείνεται μεταξύ άλλων από το αδιάκοπο κυνήγι περιβόητων σκαφών λαθροθηρίας που καταζητούνται από την INTERPOL έως τη συνεργασία με κράτη για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας στα εγχώρια ύδατά τους. Αλλά και όταν δεν υπάρχει κανένας άλλος πρόθυμος να μπει μπροστά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σηκώνουμε τη σημαία μας και πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα για να υπερασπιστούμε, να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα και την θαλάσσια ζωή των ωκεανών.

Οι Sea Shepherd Greece αναγνωρίστηκαν επίσημα από τους Sea Shepherd Global το 2019.

Sea Shepherd. For the Ocean.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Επίσημος ιστότοπος Sea Shepherd

Facebook/Instagram Sea Shepherd Greece