Δήμος Αμοργού: Η Αμοργός πενθεί για τον ιερέα Μάρκο Δεσποτίδη | συλλυπητήριο άρθρο από τον Μιχαήλ Στρατουδάκη


απεστ. 09.02.2022

Δήμος Αμοργού

Η Αμοργός πενθεί
για τον ιερέα Μάρκο Δεσποτίδη

Αμοργιανά Πένθη

Μάρκος Δεσποτίδης ιερεύς

«Εκ του θανάτου εις την ζωήν», εκ του θανάτου του ακορέστου τούτου και αδιαλλάκτου εχθρού του ανθρωπίνου γένους σε ανεκάλεσε στις 6 Φεβρουαρίου τ.έ. σεβάσμιε Πάτερ Μάρκο Δεσποτίδη ο χορηγός της ζωής για να βραβεύσει τις αρετές σου και να σε κατατάξει «στας αιωνίους Αυτού Μονάς».

Η προσωπογραφία είναι έργο
του Αμοργιανού καλλιτέχνη
Μιχάλη Ν. Οικονομίδη.

Μία σπουδαία λευιτική προσωπικότητα έφυγε από την κόσμον τούτο, 97 ετών, και γέμισε θλίψη ολόκληρον το Νησί.

Ήταν πολύ αγαπητός αλλά και άκρως αυστηρός στην τήρηση των θρησκευτικών και ηθικών κανόνων αλλά και των παραδόσεων του τόπου. Η αυστηρότης του ανησυχούσε κάποιους. Τελικώς όμως όλοι των δυσφορούντων αντελήφθησαν ότι βάδιζε σε ορθόν δρόμον και πρέπει να τον ακολουθούν οι πάντες βασικώς οι νέοι.

Πολλοί νέοι που φιλοξενήθησαν στο Οικοτροφείον στην Πρωτεύουσα της Αμοργού ευρίσκοντο υπό την καθημερινήν παρακολούθηση και διδαχήν του μακαριστού ιερέως, όστις πολλές ώρες της ημέρας ήτο κοντά τους, δίδοντας διδακτικές- εκπαιδευτικές διευκολύνσεις αλλά και άριστες θρησκευτικές διδαχές. Οι πάντες ωφεληθήσαν τα μέγιστα.

Ο παπά Μάρκος κατάγεται από την καθ΄ όλα αρίστην, προοδευτικήν και παραγωγικήν αγροτοσυνοικίαν των Λευκών δυτικώς των Καταπόλων. Ήταν πολυπληθής περιοχή και όλοι οι εξ αυτής προερχόμενοι ήσαν υποδείγματα εργατικών και ευγενών ανθρώπων. Οι Λεύκες ήταν και παραμένουν ένας επίγειος παράδεισος. Το είχε διαπιστώσει και ο Μηλιαράκης αποκαλώντας την «τερπνήν περιοχήν».Οι προερχόμενοι εξ αυτής δεν είχαν τα ελαττώματα που ανακύπτουν στα χωριά. Έτσι και ο παπά -Μάρκος εγαλουχήθη με τις αρχές της αγνής ζωής.

Τόσον ως Λαϊκός αλλά περισσότερον ως θρησκευτικός παράγων ήταν εξαιρετικός και αγαπητός αλλά και ωφέλιμος. Οι συνεχείς διδαχές του δημόσιες και κατ΄ ιδίαν έσωσαν πολλούς από τυχόν παραβάσεις ή παρανομίες. Ασκούσε το λειτούργημά του με ζήλον και ήτο πάντα πειστικός. Η βαθειά του πίστη ήταν αυτή που τον κατηύθυνε πάντα προς τον ορθόν και επωφελές.

Στην ιδιωτικήν του ζωήν, και εδώ υπόδειγμα. Από τον γάμον του με την Μαρίαν Θεολογίτου απέκτησε έναν υιόν τον Παρασκευάν όστις ηκολούθησε την πατρικήν πορείαν, ενεδύθη το σχήμα του Κληρικού και είναι εφημέριος των Καταπόλων με ζηλευτήν δράση.

Οι αρετές του παπά-Μάρκου ήταν ονομαστές αλλά και υποδειγματικές για όλους. Αυτές τις αρετές και την προσφοράν του στην παιδείαν των νέων εξετίμησε ο Δήμος Αμοργού και τον εβράβευσε επ’ ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 έτη από την Επανάσταση της Ελλάδος προς αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Ήταν μεγάλη η απόδοση του «Ευχαριστώ» από τον Δήμον και δη την συγκεκριμένην χρονικήν στιγμήν.

Στην σύζυγον και τον υιόν του απευθύνομεν εγκάρδια συλλυπητήρια και να είναι βέβαιοι ότι η μνήμη του θα μείνει ες αεί άσβεστος.


Μιχαήλ Στρατουδάκης