Επισημάνσεις | Τήνος | άρθρο του Αργύρη Παγίδα


απεστ. 16-02-2022

Επισημάνσεις

Στην αρχή θέλω να γράψω λίγα λόγια για τα άγρια κατσίκια. Λίγα γιατί έχουν γραφτεί αρκετά γι’ αυτά. Γιατί, τόσα χρόνια δεν γίνεται κάτι ώστε να μην καταστρέψουν τη χλωρίδα του τόπου αλλά και τις προστατευόμενες ξερολιθιές, που ελπίζω να γνωρίζεται ότι δεν υπάρχουν τόσες σε άλλο μέρος της πατρίδας μας. ‘Η μήπως τα προστατεύουμε θεωρώντας τα σαν τα κρι-κρι της Κρήτης που είναι μοναδικά. Πρέπει όλοι μας, αγρότες και μη, να πιέζουμε γιατί κάποιοι κουφαίνουν και είναι κρίμα πια αυτός ο τόπος.

Δεύτερο θέμα, που θέλω να επισημάνω, είναι πως έχουν αρχίσει κάποιοι να κόβουν τους βελάνους. Δέντρα τόσων χρόνων και το μόνο πράσινο μαζί με άλλα λίγα, που έχουν μείνει. Μην τους αφήσουμε να το κάνουν, ας γίνουμε όλοι εμείς φύλακες, αφού οι υπεύθυνοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου απάνω στις καρέκλες των γραφείων τους. Γιατί Τήνος  είναι και τα βουνά και η φύση.

Τρίτο θέμα, που θέλω να αναφέρω είναι οι εργολάβοι που έρχονται και σκάβουν τους δρόμους για να κάνουν την δουλεία τους και μετά όταν έρθει η ώρα να τους φτιάξουν ρίχνουν πρόχειρα λίγο μπετό ή πίσσα όταν βρέχει και δεν τους νοιάζει να φύγει. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πονάνε τον τόπο γιατί θα φύγουν όταν τελειώσουν. Οι δικοί μας που είναι υπεύθυνοι για τον τόπο μας που είναι; Τους ελέγχουν; Δεν νομίζω γιατί τα χάλια τα βλέπουμε. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε. Πιστεύω να έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι για την προστασία και σωτηρία αυτού του τόπου.


Τήνος, 16/2/2022


Με εκτίμηση,
Αργύρης Παγίδας