ΗΠΑ και τουρκία στέρησαν επαρκές καυσίμου την Ευρώπην | άρθρο του Μιχαήλ Στρατουδάκη


απεστ. 05-04-2022

ΗΠΑ και τουρκία στέρησαν επαρκές καυσίμου την Ευρώπην

Η πρώτη λέγεται υπερδύναμις (γιατί;) και η δευτέρα υπερδιπλωμάτις! Και τούτο δικαίως γιατί κατορθώνει και ανατρέπει τις απόψεις τρίτων χωρών αλλά και επιβάλει τις δικές της ομαλώς, δια της διπλωματικής και σκοπίμου οδού.

Μερικά  περίπου χρόνια πριν επηύξησε  την έξοδον ερευνητικών της πλοίων προς Αιγαίον, Κύπρον και  Ανατολικήν Μεσόγειον. Δημιούργησε οξύτατες αντιθέσεις μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Οι αντιθέσεις έφθασαν στο σημείον ώστε να θεωρούν οι πάντες δεδομένην την πολεμικήν σύρραξη! Και η Ελλάδα έσπευδε να εξοπλίζεται αμυντικώς σε βαθμόν άκρως υπερβολικόν.  Υποβοηθούσαν και οι ΗΠΑ τεχνηέντως, οι δε Έλληνες Πολιτικοί δεν αντελαμβάνοντο τίποτε!

Κυρίαρχος στόχος της τουρκίας ήταν να μη γίνει ο αγωγός μεταφοράς αερίου από Ισραήλ μέσω Κύπρου Ελλάδος προς Ιταλίαν και Ευρώπη ο γνωστός East Med. Με την αναγγελίαν αυτού κορύφωσε τις ερευνητικές της εξόδους. Ο αγωγός ήταν στερητικόν για την τουρκίαν στο ρόλον που θέλει να κατέχει ως η μοναδική γεωπολιτικώς χώρα για μεταφοράν καυσίμου προς Ευρώπην!.Για τον λόγον αυτόν «οργίαζαν» οι έρευνες στην Ανατολικήν  Μεσόγειον, περιοχήν στην οποίαν δεν έχει καμμίαν απολύτως αρμοδιότητα. Ένεκα των συνεχών παραβιάσεών της στο Διεθνές Δίκαιον, σκέφθηκε η Ανένωτος Ευρώπη να τις επιβάλει κυρώσεις. Τις σχεδίασαν και έπρεπε να αποφασισθούν από την Ευρωπαϊκήν Σύνοδον Κορυφής. Περίπου δύο χρόνια διήρκεσαν οι απειλές ώσπου τελικώς έσβησαν τελείως! Σ’ αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα  οι ΗΠΑ οι οποίες με τον παρόντα πρόεδρον είπαν ότι αναστείλουν τυχόν οικονομικήν βοήθειαν για την κατασκευήν του αγωγου γιατί είναι ασύμφορος! Μετά την αγγελιαν αυτήν η τουρκία σταμάτησε τις έρευνες στην περιοχήν. Ο στόχος της πέτυχε. Ήθελε να μη γίνει αυτός ο αγωγός! Και το πέτυχε!

Μετά  από ολίγον ήλθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίαν και με τις υποκινήσεις των ΗΠΑ επεβλήθηκαν σωρείαν κυρώσεων στην Ρωσίαν εντός ολίγων εβδομάδων! Για την καταπάτηση της Βορείας Κύπρου τι έκαμαν ΗΠΑ και Ευρώπη;  Τρωγοπίνουν με τον κατακτητήν!

Στις κυρώσεις ήταν και η  μη προμήθεια πετρελαίου από την Ρωσίαν ως και φυσικού αερίου. Θύμα της κυρώσεως αυτής η Ευρώπη η οποία είναι πειθήνιον όργανον των ΗΠΑ! Δεν έχει αυτήν δικήν της πρωτοβουίιαν. Από που θα προμηθευτεί τώρα καύσιμον;  Και ήλθε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ευρώπην και είπε στους αρχηγούς . Θα σας δώσω εγώ υγροποιημένον αέριον . Διώξτε μακρυά την Ρωσίαν!

Το δικόν της αέριον είναι πολύ ακριβό και στην αγοράν  αλλά και στην μεταφοράν. Πόσον θα αρκέσει; Και πόσον οι τσέπες των Ευρωπαίων (και των Ελλήνων φυσικά) θα αντέξουν  την συνεχιζομένην άνοδον του φυσικού αερίου;; Οι ΗΠΑ που εξωθούν την Ευρώπην σε πόλεμον δεν κινδυνεύουν από τίποτε αλλά ούτε και από ελλείψεως καυσίμου. Η Ευρώπη κινδυνεύει από όλα και ακούει πιστώς τις εντολές των ΗΠΑ!!!

Το 1998 επρόκειτο να αρχίσουν έρευνες στον Πατραϊκόν Κόλπον για εξόρυξη πετρελαίου. Έγιναν οι προετοιμασίες και εξηγγέλθη με ενθουσισμόν το θέμα. Σε ολίγες ημέρες σταμάτησε με πρωθυπουργικήν εντολήν!  Σήμερα θα είχαμε δικήν μα; εξαγωγήν. Τώρα που τα  πράγματα είναι δυσκολότατα για την Ελλάδα, λένε οι κυβερνώντες ότι θα αρχίσουν έρευνες για τους υδρογονάνθρακες από Κρήτην έως Κέρκυραν! Τώρα το σκεφθήκατε;;;;;;;;; Τόσα χρόνια σας το απαγόρευε η τουρκία και σας έπιανε πανικός. Πως ανεθαρρύνθητε τώρα;;


5/4/2022


Μιχαήλ Στρατουδάκης