Αδάπανος εξασφάλιση ή συμπλήρωση ζωοτροφών | άρθρο του Μιχαήλ Στρατουδάκη


απεστ. 18-04-2022

Αδάπανος εξασφάλιση ή συμπλήρωση ζωοτροφών

Με τις ολέθριες πυρκαγιές του 2007 στην Ηλείαν, για τις οποίες δεν ευρέθη ένοχος ενώ μάλλον  ήταν σκόπιμες, είχαμεν αναφερθεί στο θέμα των ζωοτροφών και δίδαμεν ουσιαστικήν λύση. Το πρόβλημα για τις βοσκήσεις των ζώων ήταν μέγα. Αφορμήν για την επισήμανση του θέματος έδωσε αναφορά κτηνοτρόφων   στις Τηλεοράσεις, οι οποίοι έλεγαν  ότι οι τιμές έφθασαν στα ύψη  και ενώ τις αγόραζαν με 3 Ευρώ το κιλόν έφθασαν  στα 17 Ευρώ το κιλόν μετά τις πυρκαγιές. Φυσικά είχε εμφιλοχωρήσει και η απόλυτη κερδοσκοπία, όπως γίνεται τώρα με την ακρίβεια της ενέργειας! Οι τυχοδιώκτες πάντα υπάρχουν αλλά κανείς δεν διώκεται και δεν δημοσιοποιείται ώστε να τον αποφεύγουν οι λοιποί.

Για περιορισμόν της ελλείψεως και ακριβείας τροφών τότε είχαμεν κάμει τις προτάσεις μας. Δυστυχώς δεν ενδιεφέρθη κανείς, αν και το θέμα παρουσιάσθη από Τηλεοράσεως.  Ο τρόπος  εξευρέσεως τροφής δεν ήταν πρόχειρος, αλλά διαρκής και συν τοις άλλοις παραγωγικός για τον  κτηνοτρόφον, γιατί τα γαλακτοφόρα ζώα του, θα του έδιδαν περισσότερον  γάλα.  Απλή περιέργεια δεν παρουσίασθη, αλλά συνέχιση της πανάκριβης αγοράς  τροφών  και απαίτηση από το Κράτος για  οικονομικήν ενίσχυση.

Το μέσον που προετεναμεν ηδύνατο  να παραχθεί και από ορισμένους  κτηνοτρόφους που  θα είχαν τεραστίαν οικονομίαν στην αγοράν ζωοτροφών, αλλά και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας αν αυτοί δεν είχαν άμεση δυνατότητα. Δυστυχώς ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος υπέστη μίαν  αδιαφορίαν για την αύξηση της παραγωγής του δια της εργασίας του, αφού ατόνησε  στην έντονη ενεργόν δράση και στοχεύει στην επιδότηση από την  Ευρώπην! Οι προσφορές του είναι περιορισμένες στον τομέα που κατέχει.

Αν ενδιεφέρετο για την πρόταση που δημοσιοποιήσαμεν, θα ήταν κατωχυρωμένος από απρόοπτες και έκτακτες συνθήκες δυσκολίας διατροφής των ζώων του. Δυστυχώς δεν ενδιεφέρθη. Το πλήγμα γι’ αυτόν μέγα.  Τώρα προσπαθεί για κάποιαν κρατικήν ενίσχυση ή για περιορισμόν του πληθυσμού του ποιμνίου του ένεκα αυξημένων οικονομικών αγοράς ζωοτροφών. Σκόπιμον ήταν να επεδίωκεν αύξηση του ποιμνίου του. Από όλες τις πλευρές θα ήταν ωφελημένος. Και χαμηλήν τιμήν να είχε το κρέας θα ανεπλήρωνε τα έσοδα από την ποσότητα.

Τελικώς επανερχόμεθα στο θέμα και συνιστούμεν την άμεση κτηνοτροφικήν καινοτομίαν. Δεν θα χάσουν. Ωφελημένοι θα είναι, αν το επιθυμούν! Τα ζώα θέλουν τροφήν. Δεν νηστεύουν!


18/4/2022


Μιχαήλ Στρατουδάκης