Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΗΡΕΑ (ΧΡΥΣΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ) | άρθρο από την Ειρήνη – Φάνια Παπιδά


παρελήφθ. 27-05-2022

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΗΡΕΑ (ΧΡΥΣΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ)

  • Η Ναυμαχία του Κάβο ΝΤΟΡΟ έλαβε χώρα στις 4 Ιουνίου, 1825, κατά τους χρόνους του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ήταν μια γιγαντιαία αναμέτρηση των Τούρκων με τον Ελληνικό στόλο της Επανάστασης του 1821.

  • Όταν ο Κιουταχής άρχισε την πολιορκία του Μεσολογγίου, χρειαζόταν πολλά εφόδια. Τότε εμφανίστηκε στο Αιγαίο, υπό τον Ναύαρχο Γεω. Σαχτούρη ο οποίος καταναυμαχώντας τον οθωμανικό στόλο του Χοσρέφ Πασά, τον έτρεψε εις άτακτο φυγή. Η μάχη άρχισε στις 9 το πρωί και κράτησε έως τις 6 το απόγευμα, μεταξύ του Ακρωτηρίου του Καφηρέα και της περιοχής του Γεραιστού, κάτω από τις εντολές του Ανδρέα Μιαούλη με την Ελληνική Μοίρα υπό τον Γεώργιο Σαχτούρη και άλλων ναυτών. Η συνάντηση έγινε στις 23 Μαΐου, έξω από το ερημονήσι Γερακούλι, στη θαλάσσια περιοχή. Μεταξύ Εύβοιας και ΑΝΔΡΟΥ, Κέας, Αττικής και Ακρωτηρίου Κάβο Ντόρο, δόθηκε σκληρή μάχη. 35 ελληνικά πλοία με πυρπολικά αντιμετώπισε πάνω από 50 τούρκικα που συνόδευαν 40 φορτηγά, τα περισσότερα με ξένες σημαίες. Κατά τις τρεις μετά το μεσημέρι, οι Έλληνες διάσπασαν την παράταξη και αμέσως 2 πυρπολικά με τον Γιάννη Ματρόζο και τον Σπετσιώτη Λάζαρο Μουσούν, και άλλων, όρμησαν εναντίον της τούρκικης ναυαρχίδας, δικρότου φρεγάτας 66 κανονίων. Το πυρπολικό του Υδραίου Μανόλη Μπούτη τίναξε μια κορβέτα 36 κανονίων. Μαζί με την φρεγάτα χάθηκαν 800 άνδρες, πάμπολλα πολεμοφόδια και μαζί με την κορβέτα, άλλοι, 300 με τους οποίους πολλοί ήταν Κοζάκοι, Αυστριακοί και Αρμένιοι. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν μόνο 3 νεκροί και 4 τραυματίες. 20 τουρκικά βρίκια και γολέτες κατέφυγαν στον κόλπο της Ερέτρειας και μια κορβέτα καταδιωκόμενη από 7 ελληνικά πλοία ρίχτηκε και πυρπολήθηκε από τους ίδιους τους άνδρες της στην Δελλαγράτσια της Σύρας. Πολλά μεταγωγιά έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων. Μετά τη ναυμαχία του Καφηρέα, ο τούρκικος στόλος του Χοσρέφ Πασά, με 35 πλοία που του απέμειναν κατευθύνθηκε προς το νότο, ενώ οι Έλληνες, μην έχοντας άλλα πυρπολικά για να του επιφέρουν νέα πλήγματα, τον άφησαν πλέον να φύγει.

  • Η έκβαση της Ναυμαχίας συνέθεσε μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ναυτική ιστορία της Ελλάδος.
    Η ΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΠΥΡΠΟΛΗΤΩΝ ΕΔΡΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΤΗ ΦΗΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΩΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ.

  • Πολύ μελάνι χύθηκε για την ιστορική αλήθεια των νικηφόρων Ναυμαχιών μας. Περήφανη κι αλώβητη η Σημαία μας κυμάτιζε τροπαιοφόρα στα πεδία των μαχών. Δυστυχώς όμως, εμείς οι Έλληνες δεν θα σταματήσωμε να κρατάμε εσαεί το Εθνικό μας Λάβαρο σε έπαρση, νυχθημερόν, Φυλάσσοντες Θερμοπύλες, εναντίον όσων επιβουλεύονται τα εθνικά μας σύνορα.

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Ειρήνη – Φάνια Παπιδά
(Του Κύκλου Των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών)