«ΚΥΚΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ» (Στήλη της Εφημερίδος μας): ΦΑΕΘΩΝ ΓΡΥΠΑΡΗΣ


απεστ. 07-06-2022

«ΚΥΚΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»

ΦΑΕΘΩΝ ΓΡΥΠΑΡΗΣ

Γλύπτης, Ζωγράφος, Σκηνογράφος, Καθηγητής Τέχνης

Γεννήθηκε στην Τήνο.

Έχει πτυχίο  στην  Μνημειώδη Γλυπτική  από την Ανώτατη Σχ. Καλών Τεχνών Παρισίων, πτυχίο  Φιλοσοφίας- Ψυχολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθν. & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών  και μεταπτυχιακό τίτλο Φιλοσοφίας -Αισθητικής κ Ψυχανάλυσης Τέχνης από το Παν/μιο Paris I της Σορβόννης Παρισίων.

Κώστας Βάρναλης, ορειχάκλινη προτομή η οποία βρίσκεται στην Πλ. Βάρναλη στην Αργυρούπολη – Έργο του Φαέθωνα Γρυπάρη

Ορειχάλκινα γλυπτά – Έργα του Φαέθωνα Γρυπάρη
“Δήλος, Νησί του Απόλλωνα” (ορείχαλκος) – Έργο του Φαέθωνα Γρυπάρη

Ως καλλιτέχνης δημιουργεί στο χώρο της Γλυπτικής, της Ζωγραφικής, της Σκηνογραφίας, της Διακόσμησης και της Γραφιστικής. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές. Έχει παρουσιάσει έργα του σε δεκαέξι ατομικές εκθέσεις και πάνω από 120 ομαδικές. Το ύφος των έργων του τα πρώτα χρόνια παραστατικό, εξελίχθηκε σε αφαιρετικό μετά τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου αναγνωρίστηκε ως εξαιρετικό ταλέντο από τον καθηγητή D. Chauvenet , που τον αξιοποίησε ως βοηθό καθηγητή (σε ηλικία 24 ετών) για να διδάσκει τους νεότερους.

Ως σκηνογράφος έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (για παραστάσεις σε Αθήνα, Επίδαυρο και Ηρώδειο) και πολλά θεατρικά σχήματα (για σκηνικά, μάσκες και κοστούμια). Έχει δημιουργήσει σε Δήμους εργαστήρια τέχνης και έχει διδάξει για πολλά χρόνια σε παιδιά και ενήλικους. 

Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Εφορείας Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος κ.ά..

Έχει διδάξει Εικαστική και Αισθητική αγωγή σε πανεπιστημιακές  Σχολές Δασκάλων και Νηπιαγωγών, έχει δημιουργήσει προγράμματα εικαστικής αγωγής για την πρωτοβάθμια κυρίως εκπαίδευση, έγραψε βιβλία και άρθρα σχετικά και πραγματοποίησε ενημερωτικά  σεμινάρια για νηπιαγωγούς και δασκάλους στην Αθήνα και στην επαρχία.  Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις για την Τέχνη και την Εικαστική αγωγή σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστ. Τεχνών Ελλάδος. 

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει Μουσείο Υπαίθριας Γλυπτικής έργων του, πολλών στρεμμάτων, μπροστά στη θάλασσα στην περιοχή Βρυόκαστρο της Τήνου (απέναντι από Δήλο και Μύκονο), όπου εργάζεται σε διάφορα υλικά. Ο χώρος είναι ανοικτός πάντοτε σε επισκέψεις με ελεύθερη είσοδο και αποτελεί έναν ακόμα πόλο έλξης για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού.


Τα έργα του μπορείτε να τα δείτε: