Ιερά Μητρόπολις Ναυκρατίδος: “Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου, οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη…”


απεστ. 19-07-2022

Ιερά Μητρόπολις Ναυκρατίδος

“Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου,
οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη…”

Κηρύττοντας επ’ αυτού του Κυριακού χωρίου και διδάσκοντας το μικρό ποίμνιο της Αλεξάνδρειας στο Καθολικό της πολυαιωνίου Πατριαρχικής Μονής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την Κυριακή, 17η Ιουλίου 2022, κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ετέλεσε ο πολιός Θεοφιλ. Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Μονής.

Τούτο το Μοναστήρι από το 318 μ.Χ. είναι ο μοναδικός χριστιανικός χώρος στον οποίο οι αιώνες υπεκλίθηκαν ακόμα και κατά την Αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου. Αυτός ο αγιασμένος τόπος δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί και να καθαγιάζει γενεές γενεών χριστιανών που πλέον αναπαύονται στην αγκάλη του Παντεπόπτη Θεού.

Σε τούτο το ιερό Θυσιαστήριο -του Ναού που ακόμη στηρίζουν οι φαραωνικές κολώνες με τους λωτούς στην κορυφή τους- κάποτε ιερουργούσε ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εδώ κάποτε χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως της Λιβύης ο Άγιος Νεκτάριος, εδώ φυλάσσεται η μαρμάρινη στήλη επι της οποία απεκόπη η κεφαλή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, σε αυτήν την Αγία Τράπεζα τοποθετείται ακόμη το Άγιο Ποτήριο, μέσα στο οποίο οι Συνοδικοί αρχιερείς προσευχητικώς ρίχνουν την ευθυνοφόρο ψήφο τους για να εκλέξουν τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, εδώ το “μικρό ποίμνιο” (Απ. Λουκ.) συνεχίζει αφοσιωμένα τους Αποστολικούς βηματισμούς των πρώτων χριστιανικών αιώνων με ακλόνητη την πίστη στην πρόνοια του Θεού και στα μελλοντικά Του σχέδια για τις επερχόμενες γενεές…

https://www.patriarchateofalexandria.com/el/monastery-of-saint-savvas