Καλοκαιρινές απόψεις και παρατηρήσεις | άρθρο του Στέλιου Δεσύπρη


απεστ. 02-12-2022

Καλοκαιρινές απόψεις και παρατηρήσεις

Αισίως τελείωσε η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος στο νησί μας κι αυτή φορά, παρά, το γεγονός, ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού πλήθαιναν καθημερινά αντί να μειώνονται αλλά ευτυχώς με ελαφρές παρενέργειες.

– Παρά ταύτα οι πολιτιστικοί τηνιακοί σύλλογοι πραγματοποίησαν, μετά από δύο χρόνια, τις χοροεσπερίδες τους στα χωριά μας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αψηφώντας, βέβαια, τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού! Η νεολαία, κυρίως, χόρεψε και τραγούδησε με το παραπάνω, εν αντιθέσει με τους ενήλικες, που ήταν περισσότερο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δε μπήκανε κι αυτοί στο χορό.

Όμως, για τα ανεπιτήρητα ζώα, που καταστρέφουν το νησί μας, κανένα απολύτως σοβαρό ενδιαφέρον δεν έχει μέχρι τώρα επιδειχθεί από μέρους αυτών των Συλλόγων, πλην ορισμένων μεμονωμένων εξαιρέσεων. Άραγε δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, ή αδιαφορούν τελείως γι’ αυτό!

Ο Σύλλογος «Οι φίλοι του πράσινου» ζήτησε τη συνεργασία τους για τη διάδοση και ανάπτυξη του πρασίνου και για άλλα ζητήματα που αφορούν το νησί μας, χωρίς όμως την παραμικρή ανταπόκριση από μέρους τους.

– Οι λιγοστές και μετρημένες παραλίες μας γεμίσανε κι εφέτος από κόσμο, ντόπιους και ξένους, που απόλαυσαν τα θαλάσσια μπάνια τους, όσο τους ήταν δυνατόν. Η Λειβάδα όμως και η Σάντα Μαργαρίτα αδικήθηκαν κι εφέτος από την τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού η πρόσβαση σ’ αυτές τις παραλίες δεν ήταν και τόσο εύκολη, λόγω της κάκιστης κατάστασης τμημάτων των δρόμων και το μη καθαρισμό τους από τ’ αγκάθια και τα φρύγανα. Ιδιαίτερα δε η παραλία της Σάντα Μαργαρίτα ήταν εφέτος η χειρότερη από κάθε άλλη φορά με τα φύκια να σκεπάζουν τη μισή επιφάνεια της άμμου. Και γι’ αυτό καμιά μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία για την απομάκρυνση τους. Το ίδιο και για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων παρά το γεγονός, ότι πολύ ενωρίς λόγος για να εξασφαλισθεί ο κατάλληλος χώρος.

Σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα, καλό θα ήταν να «ξηλωθούν» οι υπάρχοντες εκεί «παλιοδεραφιές», που έχουν καλύψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον παλιό ημιονικό δρόμο και να φυτευθούνε στην άκρη αλμυρίκια, που θα ομορφύνουν μαζί με τ΄ άλλα ακόμη περισσότερο την παραλία.

Ο Δήμος ας το λάβει αυτό σοβαρά υπόψη του και να το κάνει, αφού αυτή η ενέργεια θα είναι σχεδόν ανέξοδη (ο ίδιος διαθέτει το κατάλληλο εργαλείο) και το κυριότερο θα διπλασιασθεί ο εκεί υπάρχων ελεύθερος χώρος για το άνετο παρκάρισμα περισσότερων αυτοκινήτων.  Οι Ο.Τ.Α. έχουν την υποχρέωση και οφείλουν να προσφέρουν, όσο το δυνατόν, περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες και κυρίως στους επισκέπτες του νησιού μας.

– Στην παραλία του Αγίου Φωκά και συγκεκριμένα στην περιοχή ελικοδρομίου έγινε στις 3 Απριλίου ε.έ.  η δενδροφύτευση 170 φοινικοειδών δένδρων, προερχόμενα από το φυτώριο του Συλλόγου «Οι φίλοι του πράσινου» με εθελοντική εργασία και με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία μικρού άλσους δεξιά και αριστερά του παραλιακού δρόμου, κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με το Δήμο Τήνου, για τη διάθεση της αναγκαίας ποιότητας νερού για το πότισμα τους. Σημειωτέων δε ότι ο Σύλλογος του πρασίνου ανέλαβε εξ ολοκλήρου τις απαραίτητες υδροτεχνικές εγκαταστάσεις (πλαστικοδεξαμενές, λάστιχα κ.α.) με έξοδα δικά του, παρά τις μικρές οικονομικές του δυνατότητες! Δυστυχώς, όμως, μετά από δύο μήνες διεκόπη η χορήγηση του νερού, λόγω της ανάγκης ύδρευσης των χωριών με το βυτιοφόρο του Δήμου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση το Σύλλογο για την συνέχιση του ποτίσματος και την επιβίωση των δέντρων. Η αύξηση του πράσινου στο νησί μας, δυστυχώς, αντί να ενδιαφέρει τους πολλούς και ιδιαίτερα την τοπική Αυτοδιοίκηση, ενδιαφέρει πολύ λίγους και αυτό είναι πολύ λυπηρό!

Ο Δήμος αν και έχει στο οργανόγραμμα του Υπηρεσία πρασίνου, δεν έχει προσωπικό και τα δέντρα θέλουν προστασία και φροντίδα μέχρι να αναπτυχθούν και κλάδεμα αφότου μεγαλώσουν με τα παρεπόμενα τους! Και αυτοί που αγαπούν το πράσινο και ενδιαφέρονται, αποφεύγουν να φυτέψουν δέντρα, όπου μπορούνε, γιατί απογοητεύονται και πικραίνονται όταν κάποια μέρα τα βρίσκουν φαγωμένα και κατεστραμμένα από τα αδέσποτα ζώα.

Γι’ αυτό, εμείς που είμαστε στο Σύλλογο «Οι φίλοι του πρασίνου», συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεπιτήρητων ζώων κι ας γινόμαστε «γραφικοί» όπως μας αποκάλεσαν υπεύθυνα χείλη, όταν έγινε η αφισοκόλληση σε όλο το νησί για μια παντηνιακή διαμαρτυρία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τηνιακών και την ανάδειξη του προβλήματος. Και αν, η ισχύουσα νομοθεσία δε βοηθάει στην επίλυση του να τροποποιηθεί, όπως γίνονται και τόσες άλλες τροποποιήσεις και να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στην τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να παίρνει ανάλογες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, που να είναι όχι μόνο εφικτές αλλά και αποτελεσματικές.  

Και στις δημοτικές και εθνικές εκλογές, τότε, οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι ψηφοφόροι-εκλογείς, ας ρωτήσουν να μάθουν τι έκαναν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος (και όχι μόνον) που καταστρέφεται από τα «ανεπιτήρητα» και αναλόγως ας αποφασίσουν να ρίξουν στην κάλπη την ψήφο τους.


Τήνος 2/12/2022


Στέλιος Δεσύπρης
Συν/χος Εκπαιδευτικός