«ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΤΗΝΟΥ» | 24.05.2023 (Στήλη της Εφημερίδος μας)


παρελήφθ. 24-05-2023

«ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΤΗΝΟΥ»
  • Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου εόρτασε πανηγυρικώς ο περίοπτος ιστορικός ναός στο ερειπωμένο σήμερα χωριό Μοναστήρια με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου, του ιερέως της Κώμης π. Ιγνατίου και άλλων ιερέων. Εντυπωσίασε το πλήθος του κόσμου που έδωσε το παρόν στην λειτουργία του εορτάζοντος ναού του Αγίου Ιωσήφ, το οποίο προήρχετο από κατοίκους των γειτονικών οικισμών αλλά και από την Χώρα. Εξάλλου το όνομα Ιωσήφ είναι συνηθισμένο στο νησί και έτσι όσοι προσήλθαν στην λειτουργία απήλαυσαν στην συνέχεια τα πλούσια κεράσματα όσων έφεραν το όνομα Ιωσήφ ή Ιωσηφίνα! Βοήθησε στην κοσμοσυρροή και ο καλός καιρός, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε πολύ κρύο.
  • Την Μεγάλη Πέμπτη επαναλήφθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου της Κώμης το έθιμο της “ρεβιθάδας” που είχε ατονίσει κατά τα τελευταία χρόνια. Πολλοί Κωμητιανοί συγκεντρώθηκαν στην ενοριακή αίθουσα και πέρασαν ευχάριστα αρκετές ώρες.
  • Τελέσθηκαν τα πανηγύρια που έχουν καθιερωθεί μετά το Πάσχα: Της Περάστρας και των Αγίων Αναργύρων στο Λιντάδο, τη Δευτέρα, της Αγίας Άννας (των Αετοφωλιανών) στης Κόρης τον Πύργο, την Τρίτη, και της Κολυμπήθρας την Τετάρτη.
    Στην Περάστρα ο Σύλλογος προσέφερε τα καθιερωμένα παϊδάκια στους φιλέορτους. Στην Κολυμπήθρα όλα τα κέντρα εστίασης ήσαν κλειστά, αλλά 100 περίπου άτομα τίμησαν τον εορτάζοντα Άγιο Φύλακτο, που δεσπόζει επί της κορυφής του λόφου.
  • Καθώς ο Άγιος Ιωσήφ τιμάται ως προστάτης των εργατών, τελέσθηκε στον ομώνυμο επιβλητικό ναό στα Μοναστήρια λειτουργία την Πρωτομαγιά με την προσέλευση πολλών πιστών από τα γειτονικά χωριά και την Χώρα.
  • Πραγματοποιήθηκε την πρώτη Κυριακή του Μαΐου η καθιερωμένη από πολλών ετών λειτουργία στο Προσκύνημα της Παναγίας στο Βρυσί που συνδέεται με το αγιασμό των οχημάτων, με ικανοποιητική προσέλευση των οδηγών/αυτοκινητιστών.

Γ. Κ. Γ.