ΤΗΝΟΣ: Η ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ Π.Ι.Ι.Ε.Τ. – ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ | άρθρο του Ιωάννη Μ. Ψάλτη


απεστ. 01-06-2023

ΤΗΝΟΣ
Η ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
– ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ

Την Κυριακή που μας πέρασε (28.5.2023), στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών, ένοιωσα ιδιαίτερη χαρά, γιατί και στα δυο ψαλτήρια του Ιερού Ναού, έψελναν τους ύμνους τα εκκλησίας μας νέοι άνθρωποι, σχεδόν παιδιά.

Από δεξιά ο Λευτέρης Αποστολόπουλος με τους δυο βοηθούς του και από αριστερά ο Μάρκος Βιδάλης με τις κόρες του.

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, που πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., και να ενισχύσει οικονομικά, ακόμη περισσότερο τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και τον Σύλλογο της Αγίας Ελεούσας Εξωμβούργου που ιδρύθηκε το 1988-1990, με ειδικό σκοπό, καθιερώνοντας ακόμη και ειδικές υποτροφίες για τους σπουδαστές της ιερής τέχνης.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε πρέπει  να δημιουργηθεί  μόνιμη χορωδία Βυζαντινής Μουσικής,  η οποία να παρουσιάζει σε τακτά διαστήματα το έργο και τις προόδους των Σπουδαστών του Ωδείου και των Αποφοίτων του που τώρα απαξιώνονται.

Οι καθηγητές τους, ο Αρχιδιάκονος Αντώνιος Τζανουλίνος και ο θεολόγος & μουσικός κ. Αλέξανδρος Χατζίρης αποτελούν εγγύηση,  για κάθε επιτυχία, αρκεί η Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και ο Σύλλογος Ελεούσας Εξωμβούργου, να τους προσφέρουν τα αναγκαία μέσα..

Αυτή η δραστηριότητα εμπίπτει στις κύριες πνευματικές επιδιώξεις της εκκλησίας μας, δηλαδή την προστασία και  τη διάδοση της εκκλησιαστικής μας μουσικής.

Ας μη ξεχνάμε ότι από το 1838 λειτουργεί επίσημα στο Ιερό μας Ίδρυμα Σχολή «Εκκλησιαστικής Μουσικής», η οποία κατά καιρούς ανέδειξε πολλούς άριστους μουσικούς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο Ωδείο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. διδάσκονται ΔΩΡΕΑΝ, τόσο η Βυζαντινή όσο και η Ευρωπαϊκή μουσική προς όφελος όλων των Τηνίων.


Ιωάννης Μ. Ψάλτης
Πρώην Επίτροπος & Αντιπρόεδρος
της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. (1983-1996)