Μιχαήλ Στρατουδάκης: † Ελένη Ι. Τερζοπούλου


† Ελένη Ι. Τερζοπούλου

Εκ του θανάτου εις την ζωήν.

Από τον θάνατον, τον ακόρεστον αυτόν
και αδιάλλακτον εχθρόν του ανθρωπίνου γένους,
ανεκλήθης  την 26ην Μαρτίου τ.έ, στην ζωήν,
περίλαμπρη εκδότις Ελένη Τερζοπούλου,
από τον χορηγόν της ζωής.

Ανεκλήθης δια τας Ουρανίους μονάς, ώστε να βραβευθούν οι μεγάλες και περίπυστες αρετές σου. Εκεί το βραβείον είναι άϋλον και αιώνιον.
Οι δε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνες όλων ημών προς σε δια το επωφελές έργον που προσέφερες καθ΄ όλην σου την  ζηλευτήν δράση μέσω της εφημερίδος «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΦΩΣ», ήσαν στιγμιαίες και πρόχειρες,  όπως πρόχειρη είναι και η ζωή επί της Γης,  άνευ στερεάς και αιωνίου πακτώσεως.

Ατυχής η συγκυρία δι’ εμέ, όστις σε γνώρισα από μαθητριούλαν του Δημοτικού Σχολείου, να γίνω εκφάντωρ των αρετών σου καίπερ  λίαν βαρυαλγών, τώρα που μεταβέβηκες  εξαίφνης εκ του θανάτου εις την ζωήν! Δυστυχώς το ανακόλουθον αυτό  επί  της Γης είναι κανόνας άνευ εξαιρέσεως!

Οι μόχθοι σου υπέρ της πλήρους ενημερώσεως του Κυκλαδικού Λαού, για τα συμβαίνοντα στον Νομόν, για τα δέοντα γενέσθαι, για την πολιτιστικήν ανέλιξη και οικονομικην άνοδον, την πνευματικήν ανάταση, την Ιστορικήν και Λαογραφικήν ανάμνηση και διάσωση, για τα ωφελούντα τους κατοίκους, ήσαν άτρυτοι.

Η χριστιανική σου οσιοτροπία και  η ευαγγελική σου διαγωγή τα οποία  έδωσαν  εις σε γενναιοδώρως οι ευσεβείς γονείς σου, διεχέοντο ανελλιπώς εκ των στηλών του περιλάμπρου δημοσιογραφικού οργάνου το οποίον διηύθυνες, προς πάντα αναγνώστην, γενόμενα  πηγή καλού καγαθού. Υφίστασο ανεκφράστους μόχθους και δυσβαστάκτους δαπάνας, αλλά η ηθική πατρική εντολή, αυτό επέτασσε.

Δεν χρειάζεται να τα εξάρει η ταπεινότης μου, διότι πάντα ταύτα επεβραβεύθησαν υπό του Κυκλαδικού Λαού. Η  άμεση επιβράβευση διήρκεσε 70 έτη η έμμεση είναι αιωνία!

Συνέχισες πιστώς τις  δημοσιογραφικές αρχές του αειμνήστου Πατρός σου Ιωάννη, μέντορος της δημοσιογραφίας και μεγάλου οραματιστή αλλά και καθοδηγητή για την ευμάρειαν των Κυκλαδιτών. Στο πρώτον  φύλλον του «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ» έτος 1950 και στην πρώτην σελίδα εντός πλαισίου συνιστούσε.

«Το «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΦΩΣ» είναι ανεξάρτητος εφημερίς.
Εκδίδεται δια την τουριστικήν ανάπτυξιν  των Κυκλάδων.
Ο Τουρισμός είναι  πλουτοφόρος πηγή,
ώστε με κατάλληλον προσπάθειαν θα αποφέρει
αστείρευτα πλούτη στα όμορφα νησιά μας».

Πρόταση προφητική, τότε που η λέξη Τουρισμός ήταν άγνωστη ακόμα και ηχητικώς στην Ελλάδα!! Πρόταση για τα νησιά μας να έχουν αστείρευτα πλούτη, όταν εκείνη την εποχήν, η πενία ήταν κυρίαρχη, τα συσσίτια στα σχολεία ενεργά, η ανταλλακτική οικονομία  σε δράση, το ρευστόν χρήμα αόρατον, ακούγεται (η πρόταση) σαν κάτι απολύτως φανταστικόν, εξωπραγματικόν και αβάσιμον!

Και όμως ήταν σοφή. 

Τα Νησιά μας με τον Τουρισμόν έφθασαν σήμερα να αποτελούν την πλουσιωτέραν οικονομικώς περιοχήν της Ελλάδος, οι κάτοικοι να αποζούν από τον Τουρισμόν και να έχουν πολλές εισπράξεις,  να αναδειχθούν δε σε παγκόσμιον πόλον.

Η συμβολή του «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ» υπήρξεν μεγίστη,  καθοριστική και αποφασιστική. Η αρθρογραφία  ενημέρωνε το κοινόν και  ταυτοχρόνως επίεζε τους υπευθύνους.

Από την γραμμήν αυτήν δεν παρεξέκλινε η επί τα ίχνη του Πατρός εκδότις Ελένην Τερζοπούλου, την οποίαν και ευγνωμονούμεν ες αεί.

Αγαπητή μου ΛΕΛΑ

Εμόγησες δεινώς για να συνεχίσεις την Πατρικήν γραμμήν, έχουσα ως ικανοποίηση την γηθοσύνην εκ του ευκλεούς αποτελέσματος.

Κοιμήθητι ηρέμα εν ψυχική ευφορία.


Μιχαήλ Στρατουδάκης