ΤΗΝΙΑΚΑ ΠΕΝΘΗ: π. Αντώνιος Φόνσος & Αδελφή Τερέζα


απεστ. 05-10-2020

ΤΗΝΙΑΚΑ ΠΕΝΘΗ
π.Αντώνιος Φόνσος & Αδελφή Τερέζα

Ο π.Αντώνιος Φόνσος, γεννημένος στον Κρόκο το 1942, έφυγε την περασμένη άνοιξη απο κοντά μας για το χωρίς επιστροφή ταξείδι, μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία της υγείας του.

Χειροτονημένος κληρικός στα Λουτρά το 1966, υπηρέτησε πολλές δεκαετίες σε πολλές ενορίες του νησιού και για κάποιο χρονικο διάστημα ως υπεύθυνος του Προσκυνήματος της Παναγίας στο Βρυσί, για το οποίο κυκλοφόρησε και την έκδοση “Ιστορία της Βρυσιώτισσας”.

Επί τέσσερις συνεχόμενες δεκαετίες υπήρξε εφημέριος της Καλλονής, του Καρκάδου, του Κάτω Κλείσματοςκαι της Αετοφωλιάς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεολαία.

Δημοσίευσε εργασίες του στα “Τηνιακά Ανάλεκτα” και στα “Τηνιακά”, ενώ το σημαντικό σύγγραμμα του “Τα Κάτω Μέρη της Τήνου – ταξίδι σ’ έναν κόσμο ξεχωριστό” κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις της Αδελφότητος Τηνίων.

Η κηδεία του και η ταφή του, λόγω της πανδημίας, έγινε με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων στον Κρόκο. Μετά την άρση των περιορισμών τελέσθηκαν σε όλα τα χωριά που υπηρέτησε Λειτουργίες για την ανάπαυση της ψυχής του.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, τον ακολούθησε στην αιώνιο ζωή η αδελφή του Μοναχή Τερέζα, ευρύτερα γνωστή και αυτή στην Τήνο για την κοινωνική δράση της. Είχε προηγηθεί την ίδια ημέρα, στο ναό του Αγίου Νικολάου των Καθολικών, στην Χώρα, τιμητική εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 ετών από τότε που έδωσε τους μοναχικούς όρκους της.

Στη συνέχεια η ίδια, καταφανώς συγκινημένη, παρέθεσε γεύμα στους ιερείς και στους συγγενείς της στην Μονή των Ουρσουλίνων της Χώρας, παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας της και κατόπιν επήλθε το μοιραίον …

Η κηδεία της έγινε στην Ξινάρα και η ταφή της στο νεκροταφείο του Κρόκου, όπου και ο αδελφός της.

Ας αναπαύονται αμφότερα κατά τα πλούσια έργα τους!


Γεώργιος Κ. Γιαγκάκης