ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ: Αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση


απεστ. 10-03-2021

ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ
Αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση

Το ημερολόγιο-ατζέντα της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας, πάντοτε πολυσέλιδο (120 σελ.) και άψογο τυποτεχνικώς, εφέτος εκπλήσσει ευχάριστα με την διπλή αφιέρωση και το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που συνδέεται με την επέτειο των 200 χρόνων και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Ι. Μητρόπολη στα τρία μονίμως κατοικούμενα νησιά της περιφέρειας της.

Το αφιερωματικό πολυσέλιδο κείμενο είναι δισυπόστατο:
1) αφενός σκιαγραφείται ο βίος και η προσφορά του κατά τον Εθβεγρσία Μητροπολίτου Παροναξίας Ιερόθεου Αρίσταρχου (1785-1851), ο οποίος ύψωσε στις 6 Μαΐου του 1821 την σημαία της Επαναστάσεως στη Νάξο και στην συνέχεια συγκρότησε στρατιωτικό σώμα με άνδρες της επαρχίας του, το οποίο συντηρούσε με προσωπικούς πόρους. Ηγήθηκε αυτού αυτοπροσώπως και έλαβε μέρος σε μάχες στην Αθήνα (Ακρόπολη) και στην Πελοπόννησο και απέθανε συκοφαντημένος και πάμπτωχος.
2) αφ’ ετέρου τιμάται η Παριανή από πατέρα και Μυκονιάτισσα από μητέρα πασίγνωστη ηρωΐς Μαντώ Μαυρογένους (1796 – 1840), η οποία έζησε πολλά χρόνια στην Πάρο, διέθεση όλη την περιουσία της στον Αγώνα, πέθανε πάμπτωχη και ετάφη με τιμές και στολή Αντιστράτηγου στην Εκατονταπυλιανή.

Τα σχετικά κείμενα επιμελήθηκαν αντίστιχα ο πρωτοπρεσβύτερος π. Οδυσσέας Κυρόσιμος και η φιλόλογος καθηγήτρια Μπέτη Μπιζά. Την επιμέλεια της εκδόσεως είχε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κοττάκης της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, στην περιφέρεια της οποίας υπάγονται 44 ενοριακοί ναοί, 260 παρεκκλήσια, 880 εξωκκλήσια, 20 ναοί κοιμητηρίων και 33 μοναστηριακοί και μετοχίων.


Γεώργιος Κ. Γιαγκάκης