Ο Σύνδεσμος Απανταχού Μηλίων στηρίζει και επικροτεί την προπάθεια για παρουσίαση Αρχιτεκτονικής Εκθεσης με σκοπό την τουριστική και πολιτιστική προβολή της Μήλου


απεστ. 18.05.2021 | Δελτίο Τύπου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΗΛΙΩΝ
«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Ο Σύνδεσμος Απανταχού Μηλίων στηρίζει και επικροτεί την προπάθεια για παρουσίαση Αρχιτεκτονικής Εκθεσης με σκοπό την τουριστική και πολιτιστική προβολή της Μήλου

Η έκθεση “Μήλος: Προσεγγίζοντας εναλλακτικά αρχιτεκτονικά τοπία” / “Milos: Approaching alternative architectural landscapes”, αφορά την παράθεση τριών αρχιτεκτονικών μελετών που επεξεργάζονται αξιόλογα τοπία του νησιού της Μήλου, φυσικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.

Αποτελούν κοινό πνευματικό τόπο των σχολών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, και πραγματεύονται τον σχεδιασμό της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, με υπερτοπικό χαρακτήρα που θα προσεγγίσει τη φύση και το πολιτισμό του με το πιο κατάλληλο τρόπο.

Έχοντας το όραμα να προστατέψουμε και να προωθήσουμε με γόνιμο τρόπο το νησί μας στον παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη, ασχοληθήκαμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας με το νησί και τις δυνατότητες που προσφέρει σε αυτούς τους τομείς. Οι τρεις μελέτες που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της έκθεσης, αφορούν έργα μεγάλης κλίμακας, σε τοποθεσίες με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, σε νεκρά ορυχεία και άγονους τόπους, που θα αξιοποιήσουν τους υπάρχοντα βιομηχανικά κελύφη και θα αναβιώσουν την δραστηριότητα εκεί, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την σύνδεσή τους με υπερτοπικής εμβέλειας εγχειρήματα και δραστηριότητες.

Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί επίσης στην δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ της επιστημονικής αρχιτεκτονικής κοινότητας με τον δήμο Μήλου και τους ανθρώπους του νησιού, καθώς και την μεταφορά των περιεχομένων των σπουδών αρχιτεκτονικής και δη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε δημόσιο προσκήνιο, επιθυμώντας την πρόκληση συζητήσεων και προβληματισμών. Θα είναι και μία ευκαιρία για τους νεαρούς μαθήτες και μελλοντικούς φοιτητές να γνωρίσουν το αντικείμενο σπουδών μας.

Η καλοκαιρινή έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στον πολύ ενδιαφέρον χώρο των ανακαινισμένων καταφυγίων του Αδάμαντα, για την καλοκαιρινή περίοδο του 2021. Οπτικοακουστικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες θα χρησιμοποιηθούν για να “διηγηθούμε” την ιστορία μας. Επισυνάπτουμε και μία σύντομη περιγραφή των έργων προς παρουσίαση. Αυτή η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν όχι μόνο οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες.




Οι μελέτες που θα αποτελέσουν
το περιεχόμενο της έκθεσης είναι οι ακόλουθες:

  • Η ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΙΣ ΕΝ.Α.Λ.ΙΑ. Εναλλακτική Αναζωογόνηση δια Λουτρικής Ίασης – Νίνου Αικατερίνη, Επιβλέπων: Λάββα Σταυρούλα, Σύμβουλοι: Αλεξάνδρου Ελένη, Μιλτιάδου Ανδρονίκη
  • Το ορυχείο Βάνι. Μια πρόταση αναβίωσης – Σπανέλλη Ευτέρπη, Ζούλια Αννα, Επιβλέπων: Ανδριανόπουλος Τηλέμαχος, Σύμβουλοι: Βασιλάτος Παναγιώτης, Μιλτιάδου Ανδρονίκη, Μωραϊτης Κωνσταντίνος
  • Η αναβίωση των υπόγειων στοών. Οινοποιώντας τα θειωρυχεία της Μήλου – Κουτρουμπά Δήμητρα, Επιβλέπων: Δούση Μαρία, Σύμβουλος: Φράγκος Δημήτρης.

Στοιχεία έργου:

  • Τίτλος: “Μήλος: Προσεγγίζοντας εναλλακτικά αρχιτεκτονικά τοπία”
  • Τυπολογία: Αρχιτεκτονική έκθεση
  • Τοποθεσία: Καταφύγια Αδάμαντα, Μήλος, Κυκλάδες
  • Διάρκεια: Καλοκαίρι 2021
  • Συντελεστές: Άννα Ζούλια, Δήμητρα Κουτρουμπά, Κατερίνα Νίνου, Ευτέρπη Σπανέλλη
  • Συντονισμός & διαχείριση: Δήμητρα Κουτρουμπά, Κατερίνα Νίνου
  • Γραφιστική: Άννα Ζούλια, Ευτέρπη Σπανέλλη
  • Οικονομική διαχείριση: Δήμητρα Κουτρουμπά, Κατερίνα Νίνου