Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ: BΡABΕΥΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ


Δελτίο Τύπου – 5 Ιουνίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ

BΡABΕΥΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
– ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ













Σήμερα, 5 Ιουνίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στον κήπο του ΜΓΦΙ η εκδήλωση βράβευσης του “Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής Νίκη Γουλανδρή” με θέμα τα “Ελληνικά Αγριολούλουδα”.

Στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της συνιδρύτριας του Μουσείου μας, Νίκη Γουλανδρή, βραβεύτηκαν συνολικά δώδεκα τυχεροί αλλά και ταλαντούχοι μαθητές Δημοτικού – τέσσερα παιδιά από τρεις ηλικιακές κατηγορίες (Α’-Β’, Γ’-Δ’ και Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού).

Οι νικητές, που προέρχονται από σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Βοιωτίας, της Λέσβου, της Σαντορίνης και της Λευκάδας, έλαβαν τα βραβεία τους από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός ξεναγήθηκε στις Εκθέσεις και τα Εργαστήρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από την Υπεύθυνη των συλλογών, Δρ. Μαρία Δημάκη και τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βοτανικής Δρ. Διονύση Μέρμυγκα. Ενημερώθηκε επίσης, από την υπεύθυνη Εκπαίδευσης κέντρου ΓΑΙΑ, κ. Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, για την Νέα μόνιμη Έκθεση ΓΑΙΑ, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, την ΣΦΑΙΡΑ και τον Θόλο προβολών.

Οι μαθητές με τις οικογένειές τους, ξεναγήθηκαν επίσης, στις Εκθέσεις και τα Εργαστήρια του Μουσείου από την Υπεύθυνη Εκπαίδευσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Υπεύθυνη για τον Διαγωνισμό, κα. Λίλυ Ιακωβίδου-Αλευρά, τον Υπεύθυνο του Βοτανικού Εργαστηρίου Δρ. Διονύση Μέρμυγκα και την κα. Κατερίνα Γιαταγανάκη, στέλεχος του τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών περιορισμών, συμμετείχαν οι μαθητές-νικητές του διαγωνισμού με τη συνοδεία μελών των οικογενειών τους, μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, την οργανωτική και κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, καθώς και στελέχη του ΜΓΦΙ.

Τα βραβεία ήταν τα εξής:

1οι Νικητές κάθε κατηγορίας:  καλαίσθητος, πολυτελής τόμος της συλλεκτικής έκδοσης  “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ” της Νίκης Γουλανδρή και ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ στο Μουσείο έως την ενηλικίωσή τους

2οι, 3οι και 4οι Νικητές κάθε κατηγορίας: ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ στο Μουσείο έως την ενηλικίωσή τους και ΠΟΡΣΕΛΑΝΙΝΗ ΚΟΥΠΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Η Υπουργός προσέφερε επίσης στους νικητές αναμνηστικά δώρα!

Ο διαγωνισμός είχε ως σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν τα αγριολούλουδα της χώρας μας, με ιδιαίτερους στόχους:

  • να εντοπίσουν τα αγριολούλουδα της περιοχής που ζουν και να αποτυπώσουν την ομορφιά της ελληνικής φύσης
  • να παρατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους
  • να εξοικειωθούν και να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στην χλωρίδα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου
  • να ανακαλύψουν τη βιοποικιλότητα των Ελληνικών αγριολούλουδων

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής  Διοργάνωσης του Διαγωνισμού ήταν οι:

  • Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά,  Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος ΜΓΦΙ
  • Διονύσης Μέρμυγκας, Υπεύθυνος Βοτανικού Τμήματος ΜΓΦΙ
  • Λάμπης Θεοδωρόπουλος, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Τμήματος ΜΓΦΙ
  • Βάσω Κούσουλα, Επιμελήτρια Βιβλίων Νίκης Γουλανδρή

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής συνετέλεσαν οι:

  • Μαρίζα Φασιανού
  • Μιρείγ Μπέσση, Εικαστικός, Μέλος Καλλιτεχνικού Τμήματος ΜΓΦΙ 1974 – 2019
  • Τζένη Αντωνοπούλου, Εικαστικός
  • Δήμητρα Λαμπρέτσα, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός ΥπΠΕΘ
  • Ελένη Δραγούμη, Εικαστικός, εθελόντρια του ΜΓΦΙ

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πριν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς από το σχολείο τους Βεβαίωση Συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Θα επαναληφθεί “Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής Νίκη Γουλανδρή” και την επόμενη σχολική χρονιά με διαφορετικό θέμα!


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΓΦΙ
ΦΑΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση»
(Reimagine. Recreate. Restore).

Με το σύνθημα αυτό, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θέτει στο επίκεντρο τα οικοσυστήματα και την ανάγκη αποκατάστασης της δομής, των λειτουργιών και των υπηρεσιών τους, προβάλλοντας τον καθοριστικό ρόλο τους για την υγεία, ευεξία και ανθρώπινη ευημερία.

Όπως χαρακτηριστικά προτάσσει ο φετινός εορτασμός:
Η στιγμή είναι τώρα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Μπορούμε όμως να φυτέψουμε δένδρα, να «πρασινίσουμε» τις πόλεις μας, να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να καθαρίσουμε τις λίμνες, τα ποτάμια, τις θάλασσες. Είμαστε η γενιά που μπορούμε να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση. Να αναλάβουμε δράση. Να τολμήσουμε.


Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ
Πληροφορίες: www.gnhm.gr


ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ κ. ΦΑΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΔΡΗ»
Απονομή Βραβείων – 5 Ιουνίου 2021

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αγαπητή κυρία Μενδώνη,
Αγαπητοί μας μαθητές και γονείς,
Αγαπητοί φίλοι,

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά η παρουσία σας εδώ σήμερα. Τιμάτε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τιμάτε το Μουσείο μας, τιμάτε τη μνήμη της Νίκης Γουλανδρή. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζουμε, έχει στόχο να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και τη δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο έχει ξεχωριστό θέμα. Φέτος το θέμα είναι «Οικοσυστήματα, Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση».

Ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί τα οικοσυστήματα δηλ. ωκεανοί, δάση, υγρότοποι, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος, απορροφώντας περίπου τις μισές ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.  Επομένως είναι πολύ σημαντικό να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση.

Για να τιμήσει τη μνήμη της αείμνηστης προέδρου του Νίκης Γουλανδρή το Μουσείο αποφάσισε να οργανώνει κάθε χρόνο έναν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με το όνομά της: «Διαγωνισμός Νίκη Γουλανδρή» και στις 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, να βραβεύει τους επιτυχόντες μαθητές.

Έτσι σήμερα ανακοινώνουμε και απονέμουμε τα βραβεία  του πρώτου διαγωνισμού που έχει θέμα τα ελληνικά αγριολούλουδα.

Η Νίκη Γουλανδρή ήταν πολύ σημαντική βοτανική ζωγράφος. Ζωγράφισε περί τα 800 ελληνικά αγριολούλουδα και αφιέρωσε τη ζωγραφική της στην προστασία της ελληνικής χλωρίδας.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 1600 μαθητές δημοτικών σχολείων από όλη τη χώρα, και 12 βραβεία θα απονεμηθούν σε 3 ηλικιακές κατηγορίες.

Τα έργα που έστειλαν οι μαθητές ήταν εξαιρετικά. Φρέσκα, καλαίσθητα, με τα χρώματα της ελληνικής φύσης, δεν ήξερες ποιο να πρωτοδιαλέξεις!

Θέλω να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή για το δύσκολο έργο της διαλογής, καθώς  και την Υπεύθυνη Οργάνωσης του Διαγωνισμού Λίλη Αλευρά –Ιακωβίδου και την ομάδα της.

Παρακαλώ την κ. Υπουργό να απονείμει τα βραβεία του πρώτου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού «Νίκη Γουλανδρή»

Κυρία Μενδώνη γνωρίζοντας πόσο σας εκτιμούσε και σας αγαπούσε η Νίκη χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε σήμερα κοντά μας!