Σύνδεσμος Σικινητών: Νέα του Συνδέσμου Σικινητών


απεστ. 14.06.2021

Σύνδεσμος Σικινητών

Νέα του Συνδέσμου Σικινητών

Σε μια περίοδο, εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε μία νέα καθημερινότητα, με πολλές αλλαγές. Η υγεία όλων είναι φυσικά το πιο πολύτιμο αγαθό που πρέπει όλοι μας να διαφυλάξουμε. Υγεία σωματική, αλλά και ψυχική.

Σε αυτές τις δύσκολες λοιπόν συγκυρίες, ο Σύνδεσμος Σικινητών προσπαθεί να εκπληρώσει τον σκοπό του και να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των μελών του, πάντα με γνώμονα την αγάπη για τη Σίκινο. Δυστυχώς, οι περιορισμοί λόγω Covid-19 δε μας επέτρεψαν φέτος να πραγματοποιήσουμε την ετήσια κοπή της πίτας μας, όπου ανταλλάσαμε τα νέα μας και θέταμε νέους στόχους. Σε μία μικρή ανασκόπηση της χρονιάς που διανύουμε, ο Σύνδεσμός μας έχει καταφέρει να κάνει μικρά, αλλά σημαντικα βήματα.

Ξεκινώντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στη σημαντική χορηγία 500 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης που εξασφάλισε ο Σύνδεσμος για τις ανάγκες του ιατρείου της Σικίνου για τον φετινό χειμώνα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σικινητών κ. Βάχος και το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστούμε θερμά τα Ελληνικά Πετρέλαια για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας, αλλά και για την ευαισθητοποίηση που επέδειξαν, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του νησιού μας. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος προέβη στην αγορά δυο αφυγραντήρων, καθώς τα επίπεδα της υγρασίας στο χώρο του ιατρείου είναι ιδιαίτερα υψηλά, δημιουργώντας άσχημες συνθήκες τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς που το επισκέπτονται. Η κίνηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει, μαζί με άλλες, το ενδιαφέρον του Συνδέσμου για την καλύτερη λειτουργία του Π.Π. Ιατρείου Σικίνου, τον σημαντικότερο ίσως πυλώνα φροντίδας της υγείας των κατοίκων. Μία σειρά από βοηθητικές δράσεις που θα βοηθήσουν την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του ιστρείου, είναι ακόμα στο πλάνο, και ο Σύνδεσμός μας ευελπιστεί να υλοποιηθούν σύντομα.

Ο Σύνδεσμος Σικινητών
μοίρασε Χριστουγεννιάτικα δώρα
σε όλα τα παιδιά της Σικίνου.

Στα τέλη του 2020, ο Σύνδεσμος Σικινητών συνεχίζοντας την παράδοση των Χριστουγεννιάτικων δώρων για τα παιδιά του σχολείου της Σικίνου, αγόρασε και μοίρασε 25 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια σε παιδιά, ηλικίας 5 μηνών – 17 ετών.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με ιδιαίτερες δράσεις σε περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς είναι πεποίθησή μας ότι η παιδεία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς δραστηριοποίησης του Συνδέσμου Σικινητών.

Ο Σύνδεσμος είχε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” που εδρεύει στους Λειψούς, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών του δημοτικού σχολείου Σικίνου, σε θέματα βιοποικιλότητας και προστασίας της θάλασσας του Αιγαίου.

Διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών
του δημοτικού Σικίνου με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Μέσα από μία σειρά φωτογραφιών και αφισών, αλλά και με τη διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του Ινστιτούτου, τα παιδιά έμαθαν για την πανίδα και τους οικότοπους του Αιγαίου και συνομίλησαν για τα ψάρια, τα θηλαστικά, τα θαλασσοπούλια και τα λιβαδια Ποσειδωνίας που φιλοξενούνται στα νερά του. Η διευθύντρια του Ινστιτούτου κ. Αναστασία Μήλιου ενημέρωσε τα παιδιά για τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα το Αιγαίο, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά.

Σαν Σύνδεσμος ευχαριστούμε θερμά το Ινστιτούτο “Αρχιπελαγος” Archipelagos – Institute of Marine Conservation αλλά και το Δημοτικό Σχολείο Σικίνου για την ανταπόκρισή του σε αυτή την πρωτοβουλία, ενώ θα θέλαμε να παραθέσουμε ένα μικρό απόσπασμα από την ομαδική έκθεση που έγραψαν τα παιδιά, μετά το τέλος της συνάντησης:
“…Τότε διαπιστώσαμε πως οι κίνδυνοι για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι αρκετοί. Οι πετρελαιοκηλίδες από τα θαλάσσια ατυχήματα, τα σκουπίδια που καταλήγουν στο βυθό, η υπεραλίευση, τα δίχτυα των ψαράδων και οι άγκυρες των σκαφών. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είμαστε εμείς οι άνθρωποι.
Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που θα οργανώνει συναντήσεις για να μαζεύει τα σκουπίδια από τις παραλίες, θα ενημερώνει, θα κάνει συστάσεις και θα δίνει συμβουλές σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας του Περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τα ξενικά είδη που συναντάμε στα νερά μας, αξιοσημείωτες πληροφορίες που αφορούν στη θαλάσσια ζωή, κανόνες που ακολουθούμε για τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και γενικότερα όλες τις δράσεις της ομάδας μας…“. Μακάρι τα λόγια των παιδιών να αποτελέσουν έμπνευση για τους μεγάλους!

Πλησιάζοντας προς τον Μάρτιο και τη γιορτή της Παντάνασσας, η πανδημία είχε επιφέρει ακόμα ένα lockdown, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε φέτος να κάνουμε την καθιερωμένη μας γιορτή στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, Παρόλα αυτά, η τελετή παράδοσης-παραλαβής της εικόνας πραγματοποιήθηκε κανονικά από την οικογένεια της Μάναλη Αικατερίνης του Ιωάννη στην οικογένεια της Μάναλη Μαργαρίτας του Ιωάννη, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα που ήταν σε ισχύ, ενώ ο Σύνδεσμος γιόρτασε την προστάτιδα του νησιού, με γλυκό κέρασμα, μετά το πέρας της λειτουργίας στη Σίκινο.

Εικόνες από τη μονοήμερη εκδρομή στο ηφαίστειο της Νεας Καμένης.

Λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων και το τέλος της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία σημαντική διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών του σχολείου της Σικίνου, με την κα. Έυη Νομικού (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), με θέμα τα ηφαίστεια, το ελληνικό ηφαιστειακό τόξο και φυσικά το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ηφαιστειότητα του ελλαδικού χώρου, ενώ είχαν την ευκαιρία μέσα από γραφήματα και εικόνες να μάθουν πολλές πληροφορίες για το γειτονικό στο νησί μας ηφαίστειο της Σαντορίνης. Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση επισφραγίστηκε με την εκδρομή μας προς το ηφαίστειο της Νέας Καμένης.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαίου και είχε μεγάλη απήχηση σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις εικόνες και τα χρώματα του ηφαστείου, ενώ γυρίσαμε στο νησί μας με όμορφες αναμνήσεις που ελπίζουμε να συσφίξουν τις σχέσεις των παιδιών με τον Σύνδεσμο Σικινητών.

Για αυτήν την εκδρομή, ευχαριστούμε θερμά τη Συνένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, το πλήρωμα του σκάφους “Νεφέλη”  για την άψογη μεταφορά μας προς και από τη Σαντορίνη και τον κ. Νίκο Κανακάρη από τη Συνένωση Λεμβούχων Σαντορίνης γιατί από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με θέρμη την ιδέα της εκδρομής. Επίσης, ευχαριστούμε τη “Σικιναγορά” για την προσφορά των μικρών μπουκαλιών νερού που χρειαστηκαμε κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

Τέλος, ο Σύνδεσμός μας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα και ιδιαίτερα σε θέματα ανακύκλωσης, οργάνωσε με τη βοήθεια της “Μεταφορικής Σικίνου” την ανακύκλωση χαρτιού, σχολικών βιβλίων, τετραδίων και φυλλαδίων κατά τη λήξη του σχολικού έτους. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πήραν μέρος στην ανακύκλωση, κλείνοντας τη σχολική χρονιά με ένα περιβαλλοντικό μήνυμα.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Σικινητών εύχεται ολόψυχα καλή δύναμη σε όλους. Ας ελπίσουμε ότι οι Κυκλάδες μας θα βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητες από την πανδημία και τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ας προσπαθήσουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι και θετικοί, ευελπιστώντας ότι αυτή η δοκιμασία θα τελειώσει σύντομα.