Η Υφυπουργός Παιδείας Στη Σίφνο. | άρθρο του Γεώργιου Νικ. Θεοδώρου


απεστ. 23-06-2021

Από την τριήμερη επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας, Κας Ζέττας Μακρή, στη Σίφνο,
και η αναγνώριση μίας Σιφνέικης πρωτιάς πανευρωπαϊκά.-

Η Υφυπουργός Παιδείας Στη Σίφνο.

Το τριήμερο Παρασκευή/11, Σάββατο/12 και Κυριακή/13.6.2021 βρέθηκε στη Σίφνο η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κα Ζέττα Μακρή, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς  και ειδικής αγωγής. Πρόκειται για τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης, που αποτελούν μικρογραφία και κύτταρο της κοινωνίας ,  ιδίως της νησιώτικης κοινωνίας μας. Είναι αυτονόητο, ότι, επηρεάζοντας τις βαθμίδες αυτές θετικά, μπολιάζεις θετικά και ποιοτικά την κοινωνία ολόκληρη.

Επισκέφθηκε τα Νηπιαγωγεία Αρτεμώνα και Απολλωνίας, το Δημοτικό Σχολείο Σίφνου, το Γυμνάσιο και Λύκειο και το ΕΠΑΛ Σίφνου, δηλαδή όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού μας. Είχε δε συνεργασία με το διευθυντικό και  το διδακτικό προσωπικό μας. Τη συνόδευαν ή Δήμαρχος Σίφνου, Κα Μαρία Εμμ. Ναδάλη και ο Βουλευτής Κυκλάδων, κος Φίλιππος Φόρτωμας, που παρέμεινε στη Σίφνο μετά το Πανηγύρι της Πολιούχου Παναγίας Χρυσοπηγής επί πενθήμερο.

Η Υφυπουργός είχε συνεργασία και με μέλη του Δημοτικού και των Κοινοτικών μας Συμβουλίων, με τα στελέχη των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, όπως και με μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν όλοι, όσοι  συμμετείχαν στις απευθείας συναντήσεις τους με την κα Μακρή, εκπαιδευτικοί και μή, είναι μόνο θετικές.

Αξίζει να επισημάνομε εδώ την αφορμή της υφυπουργικής επίσκεψης, που αποτελεί μιά Πανευρωπαϊκή Σιφνέικη πρωτιά: Είναι η αναγνώριση της Σίφνου, ως του μοναδικού τόπου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αύξησε την πρόσφατη δεκαετία τον αριθμό των μαθητών στα Σχολεία του.

Είναι ή πρώτη φορά που η κα Ζέττα Μακρή βρέθηκε στη Σίφνο και έμεινε έκπληκτη όχι μόνο από την αρχοντιά των κατοίκων, αλλά  και από το ανυπέρβλητο Σιφνέικο τοπίο. Η έκπληξή της κορυφώθηκε, όταν οι Σιφνιοί φίλοι της τήν ενημέρωσαν ότι ο πρώτος Υπουργός Παιδείας του Απελευθερωμένου Ελληνικού Κράτους υπήρξε Σιφνιός, ο Φωτιστής του Γένους, Νικόλαος Χρυσόγελος, την προτομή του οποίου επισκέφθηκε στην ομώνυμη μικρή πλατεία στον Αρτεμώνα.

Οφείλομε να αναγνωρίσομε ότι η κα Υφυπουργός επέδειξε σπάνια αφοσίωση στα θέματα της εποπτείας της και μεγάλη πολιτική και κοινωνική ευαισθησία, αφού με υπευθυνότητα αναλώθηκε επί τριήμερο για να ενημερωθεί «από πρώτο χέρι» για τα εκπαιδευτικά, μαθησιακά και κτηριακά ζητήματά μας και να αξιολογήσει την προτεραιότητά τους. Έτσι, δίπλα στην Υπουργό Παιδείας,  κα  Νίκη Κεραμέως, την πιστή φίλη της Σίφνου, που περνά ένα μέρος των θερινών της διακοπών στο νησί μας, η Σίφνος κατέκτησε και την Υφυπουργό Παιδείας, κα Ζέττα Μακρή, που φιλοξενήθηκε στο αρχοντικό της κας Τέτας Διαμαντοπούλου στον Άη-Λούκα  [στο Φλεϊ]. Τίς συνδέει μακρά φιλία και συνεργασία σε ερευνητικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ελληνικά, ευρωπαϊκά και διηπειρωτικά.

Μαζί με τις Ευχαριστίες μας στην ίδια την κα Ζέττα Μακρή, αξίζουν ιδιαίτερες Ευχαριστίες και στην εξαίρετη επιστήμονα και Καθηγήτρια της Ιατρικής, φίλη κα Τέτα Διαμαντοπούλου, που μάς εκπλήσσει συχνά, βρίσκοντας τρόπους να εκπληρώνει στην πράξη το ενδιαφέρον της για τους Σιφνιούς και τη Σίφνο. Περιμένομε τον αιφνιδιασμό της επόμενης πρωτοβουλίας της.


Γεώργιος Νικ. Θεοδώρου


Μαρμάρα Πουλάτης, Δευτέρα | 14η Ιουνίου 2021