ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΦΝΟΥ – Άξιος Εστίν. [1982-2021] | άρθρο του Γεώργιου Νικ. Θεοδώρου


απεστ. 11-07-2021

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΦΝΟΥ – Άξιος Εστίν.
[1982-2021]

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου [Π.Σ.Σ.] ιδρύθηκε το 1982 και για 40 χρόνια προσφέρει τα μέγιστα, τόσο στην ανάδειξη και προβολή των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της Σίφνου, όσο και στην προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί μας. Οι πρωτοποριακές κινήσεις του αποτελούν παράδειγμα για μίμηση και εξομοιωτική βάση πολλών πρωτοβουλιών, που απευθύνονται σε όλους τους Σιφνιούς και καλύπτουν όλη τη Σίφνο. Αυτό ακριβώς το παράδειγμα ακολούθησαν προφανώς και οι μετέπειτα εξωραϊστικοί ή οικολογικοί σύλλογοι σε κάθε χωριό ή παραλία μας, γεγονός πλήρως επαινετό: Η αγάπη του γενέθλιου τόπου και το ενδιαφέρον για την πρόοδό του είναι θεμιτό και συχνά επιβεβλημένο από τις γρήγορες εξελίξεις του μεταβαλλόμενου κόσμου γύρω μας, κυρίως όμως εντός μας.

Η πρωτοπορία των δράσεων του Π.Σ.Σ. δεν είναι κάτι γενικό ή αόριστο. Έχει ονομασίες και υποστάσεις. Από τα πρώτα χρόνια κυκλοφόρησε διπλή εγγραφή με Σιφνέικη μουσική και τραγούδια. Λειτούργησε ραδιοφωνικό σταθμό, τον «Σίφνος- 101 FM». Προχώρησε σε έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας, «Τα Σιφνέικα». Συνεχίζει να οργανώνει συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, χορευτικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές. Λειτουργεί χορευτικά τμήματα παιδιών , μαθητών και ενηλίκων. Έχει εκδώσει -2- βιβλία: «Διφίλου του Σιφνίου» του αλησμόνητου Ν.Γ. Προμπονά το 2003, και «Ο πειρατής της Σίφνου» του Μίμη Ντ. Λεμονή το 2009. Έχει επανεκδώσει την «Ιστορία της Σίφνου» του Σ.Μ.Συμεωνίδη το 2014, και συνέχισε με το «Χρηστικό Σιφν. Γλωσσάριο» του Ν.Γ. Προμπονά το 2019 ως συνεκδότης του, μαζί με το Δήμο Σίφνου και το «Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου-Μαριάνθη Σίμου». Επί -35- χρόνια λειτουργεί τη «Σιφνέικη Τράπεζα Αίματος» σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Νίκαιας : Είναι η πιο αλληλέγγυη δράση του με την ευρύτερα πανανθρώπινη έννοια, και που δικαιώνει επαρκώς την πολιτισμική στόχευση όλης της Σίφνου. Διοργανώνει την τριήμερη «Γιορτή Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας-Νίκος Τσελεμεντές» κάθε Σεπτέμβριο με την ενίσχυση του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, και με τη σύμπραξη Σιφνέικων σωματείων και επιχειρήσεων, όπως και πολλών εθελοντών, και με τη συμμετοχή πάνω από -30- νησιών Αιγαίου και Ιονίου και άλλων πόλεων από όλη την Ελλάδα και πρεσβειών ή αντιπροσωπειών του εξωτερικού.

Ο Π.Σ.Σ. ταξιδεύει σε όλη τη νησιωτική και στεριανή χώρα για να προβάλει τα Σιφνέικα έθιμα, τις παραδόσεις και την Ιστορία μας. Τις αξιόλογες προτάσεις και δράσεις του υιοθετούν και φιλοξενούν με τη συμμετοχή τους ο Δήμος Σίφνου, το «Πολιτιστικό Κέντρο», η ΔΗΚΕΣ και το «Ίδρυμα Πρόκου», μαζί με τα σωματεία, τους συνδέσμους, τις επιτροπές, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες του νησιού μας. Τακτική είναι η συνεργασία του με όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες  της  Σίφνου. Είναι ευνόητο ότι σε ένα σύντομο σημείωμα, όπως καλή ώρα, δεν χωρούν να περιγραφούν όλες οι πολυσύνθετες δραστηριότητες του Π.Σ.Σ.

Εδώ δεν έχομε να κάνομε με ένα ακόμη σύλλογο  στη νησιώτικη βιοτή μας. Ο Π.Σ.Σ. αποτελεί ένα δυναμικό οργανισμό κύρους και αξιώσεων, πασίγνωστο για τις επιτυχίες του στις Κυκλάδες, στο Αρχιπέλαγος και πανελλαδικά, αναγνωρισμένο και εκτός της πατρίδας μας. Το αποκορύφωμα των επιτυχιών και την εξακτίνωση της δράσης του βίωσε ο Π.Σ.Σ. και μαζί του όλοι οι Σιφνιοί, την περίοδο που στο τιμόνι του είχε καπετάνισα τη σημερινή Δήμαρχο, την αξιότιμη Κυρία Μαρία Εμμ. Ναδάλη-Καράβου. Πρόκειται για τη χρυσή εποχή του Π.Σ.Σ., καθόσον με τις πρωτοβουλίες της τού προσέδωσε το άριστο πρόσημο, με μίαν ανυπέρβλητη καινοτομικότητα, που δεν έχει προηγούμενο στη νησιώτικη πραγματικότητα. Η Μαρία Ναδάλη προσέφερε στον Π.Σ.Σ. από το 2002 έως και το 2018, ως εξής : α] 2002-2006, δραστήριο μέλος, β] 2006-15.12.2018, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Χρησιμοποιώντας ως πρωταρχική ουσία την ενοποιό δυναμική της συναίνεσης και της συγκατάβασης, του σεβασμού και της συνεργατικότητας, που μάς  κληρονόμησε ως κυρίαρχη τακτική η Κατερίνα Ιωάν. Θεολόγου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Π.Σ.Σ., η Μαρία Ναδάλη πέτυχε το ακατόρθωτο: Κινήθηκε στο όνομα του συνόλου του Σιφνέικου κόσμου, εκφράζοντας μεν τον εαυτό  της, αλλά εκφράζοντας και το σύνολο της Σιφνέικης κοινωνίας, μέσα από την έμπνευσή της. Μακάρι όσοι ακολουθούν να σεβαστούν το όραμά της και να μάθουν από τις δραστηριότητές της.

Για την ιστορία, επιτρέψτε μου μία ενδιαφέρουσα αναφορά. Το έμβλημα του Π.Σ.Σ., πούναι σχέδιο και προσφορά του συμπατριώτη μας μακετίστα και ζωγράφου, κ. Γιώργου Ν. Προμπονά, συμβολίζει το Πανσιφνέικο μήνυμα: «Ανθρώπινη-Χαρούμενη-Καρποφόρα Συνεργασία για τον Πολιτισμό».

Το ανωτέρω αφιέρωμα στον Πολιτιστικό μας Σύλλογο συντάσσεται με -2- αφορμές:
Α.-Τη συμπλήρωση -40- χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας και πολυδιάστατης προσφοράς στον κόσμο του νησιού μας και στους φίλους ή επισκέπτες μας [1982 – 2021]. Το ερχόμενο έτος 2022, πρώτα ο Θεός κι η Χρυσοπηγή, ο Π.Σ.Σ. εισέρχεται στην 5η δεκαετία παρουσίας του στο Σιφνέικο βίο.
Β.-Τις πρόσφατες εκλογές της Δευτέρας | 14.6.2021, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την  ανάληψη της Προεδρίας από τον κ.Κωστή Λουκατάρη και τις|τους Συμβούλους του, που είναι Σιφνιωτόπουλα νεαρής ηλικίας, κυρίως όμως νέα πρόσωπα  σε όρεξη και σε οράματα για δημιουργία και άνοιγμα στο κοινωνικό σύνολο του  νησιού μας. Τί πιο ελπιδοφόρο; Τούς ευχόμαστε και από αυτή τη θέση καλές επιτυχίες και τούς διαβεβαιώνομε ότι είμαστε δίπλα τους, για όσα καλά προγραμματίζουν για την ανάδειξη της Σιφνέικης ιδιοπροσωπείας και για το δυνάμωμα του βιοτικού επιπέδου στο νησί της καρδιάς και της αγάπης μας.-


Γεώργιος Νικ. Θεοδώρου


Άη-Λούκας Σίφνου, Τετάρτη | 7η Ιουνίου 2021