ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΥΡΟΥ: Προσκύνημα νεολαίας στη Φανερωμένη 2021


αναρτ. 22-09-2021

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΥΡΟΥ

Προσκύνημα νεολαίας στη Φανερωμένη 2021



Τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιείται από την Καθολική Εκκλησία του νησιού μας, το Οκταήμερο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης στα Χρούσσα.

Το βράδυ της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα 4η του οκταημέρου, έφηβοι και νέοι των ενοριών μας, αλλά και φοιτητές, συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία της Παναγίας Φανερωμένης για το δικό μας προσκύνημα. Ένα προσκύνημα που έφερε τους εφήβους της Ε.Κ.Ν.Ε. ένα βήμα πιο κοντά στην Παναγία μητέρα μας, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους… καθώς η συνάντησή τους, σήμανε και την έναρξη της νέας χρονιάς των τμημάτων τους!

Όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία στο χώρο αυτό να γνωριστούν μεταξύ τους, να γνωρίσουν τους μελλοντικούς εμψυχωτές τους και να αναδείξουν συνεργατικά το βαθύτερο νόημα της ημέρας αυτής, μέσα από τις δραστηριότητες που ακολούθησαν.

Αυτό που χρειάστηκε να κάνουμε στην αρχή της συνάντησης, ήταν να χωριστούμε όλοι σε 3 μεγάλες ομάδες. Η καθεμία, ασχολήθηκε με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο (Μαριάμ, Ιωσήφ και Ιησούς) πραγματοποιώντας 3 επίσης δραστηριότητες γύρω από αυτό, με την καθοδήγηση ενός εμψυχωτή.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη δραστηριότητα, κάποια μέλη από την ομάδα κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό θεατρικό με τη μορφή παντομίμας, που θα φανέρωνε στις υπόλοιπες το κεντρικό πρόσωπο το οποίο μελέτησαν. Στη δεύτερη, κάποιοι άλλοι ξεδίπλωσαν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο ζωγραφίζοντας και διακοσμώντας μία εικόνα του προσώπου αυτού, ενώ στην τρίτη τα υπόλοιπα μέλη έγραψαν μια δέηση που απευθυνόταν σε αυτό.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες σε κάθε ομάδα, συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί και πάλι στο κέντρο της πλατείας για να παρουσιάσουμε αυτά που δημιουργήσαμε. Σιγά σιγά, καταλάβαινε κανείς ότι τα πρόσωπα τα οποία μελετήθηκαν, είναι και τα πρόσωπα της Αγίας Οικογένειας. Μήπως εδώ κρύβεται το βαθύτερο νόημα;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, χρειάστηκε να σκεφτούμε και τις δικές μας οικογένειες, και να καταλάβουμε το εξής: ότι αυτή η μέρα, δεν αναφέρεται μόνο στην Παναγία την οποία επικαλούμαστε… αλλά και στη μητέρα του καθενός μας. Δεν αναφέρεται μόνο στον Άγιο Ιωσήφ, προστάτη της Αγίας Οικογένειας, αλλά και στον πατέρα της κάθε μας οικογένειας… που όπως κάθε παιδί, έτσι και εμείς επιθυμούμε να μας έχουν υπό τη σκέπη τους.

Έτσι, με τη βοήθεια των εμψυχωτών και ιερέων μας, αναγνωρίσαμε τη σύνδεση ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία μελετήσαμε και προσευχηθήκαμε να μας βοηθούν και να αποτελούν ένα στήριγμα για μας στη ζωή μας. Διότι με τον ίδιο τρόπο και σε μια οικογένεια, η μητέρα αγκαλιάζει το παιδί της, το θρέφει στη διάρκεια της ζωής του και ο πατέρας αντίστοιχα το προστατεύει και το βοηθά να μεγαλώσει σωστά.

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, το παράδειγμα της Αγίας Οικογένειας και στις δικές μας οικογένειες, και ας επιτρέψουμε στην Παναγία Μητέρα μας να φωτίζει τις καρδιές μας και να καθοδηγεί τα βήματά μας.

Κατερίνα Ρούσσου


πηγή άρθρου: Καθολική Επισκοπή Σύρου
www.episkopisyrou.gr