Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ – Δ’ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΚΛΑΔΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – “Κυκλάδες: Αειφορία Πολιτισμού” – Τήνος 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021


24.09.2021

Ἑταιρεία Κυκλαδικῶν Μελετῶν
Βραβεῖον Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν

 Δ’ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΚΛΑΔΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
“Κυκλάδες: Αειφορία Πολιτισμού”
Τήνος 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

Με ιδιαίτερη χαρά η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών
ενημερώνει ότι άρχισε τις εργασίες του Δ’ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου στην Τήνο.

Οι εργασίες άρχισαν στις 22 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, σε μια γεμάτη και θερμή αίθουσα. Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου κου Δημητρίου Κορρέ προχώρησαν στις ανακοινώσεις της 1ης ημέρας. Στο τέλος της ημέρας έγινε η παρουσίαση των αναρτημένων ανακοινώσεων και η συζήτησή τους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κος Γεώργιος Πολυδωράκης της Υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου έκανε τα εγκαίνια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με θέμα: «Η Ελλάδα ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων».


ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ – Δ’ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΚΛΑΔΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
“Κυκλάδες: Αειφορία Πολιτισμού” – Τήνος 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021










Στην Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου της 24ης Σεπτεμβρίου παρευρέθησαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου-Άνδρου-Κέας-Μήλου-Δήλου-Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου κ. Ιωσήφ Πρίντεζης, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος, η Έπαρχος Τήνου κα. Νατάσα Δεληγιάννη, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Πρόεδρος της Εταιρέιας Κυκλαδικών Μελετών & της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής κ. Δημήτριος Στ. Κορρές, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κουτρουμπής (Νομικός), ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος I. Γαβαλάς (Δρ. Αρχαιολόγος), τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής & Μέλη της Εταιρείας Κυκλαδολογικών μελετών κ. Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης (τ. Δήμαρχος Κιμώλου, Δημοσιογράφος), κ. Ιάκωβος Ι. Ρήγος (Επιχειρηματίας), κα. Μαρία Γρυπάρη (Αρχιτέκτων), τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αλέκος Φλωράκης (Δρ. Εθνολογίας), και κ. Κωνσταντίνος Δανούσης (Ιστοριοδίφης), κ. Μανώλης Σκαρής (Πρόεδρος της Αδελφότητος των Εν Αθήναις Τηνίων), τα Μέλη της Εταιρείας Κυκλαδολογικών Μελετών κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου (πρ. Βουλευτής Κυκλάδων), κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος (Καθηγητής), κ. Στέφανος Προβελέγγιος (Ιατρός), οι Εταίροι κ. Στέφανος Λέπουρας (πρ. Έπάρχος Κέας), κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος (Νομικός), κ. Δημήτριος Θεοφίλου (Πολ. Μηχανικός) και άλλοι πολλοί. Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Οργανωτική Επιτροπή και τον κ. Ιάκωβο Ρήγο για την ιδιαίτερη προσπάθεια τους.

Επίσης παρευρέθησαν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, ο Πρόεδρος και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, Μέλη του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και άλλοι πολλοί και εκλεκτοί συμπολίτες μας.


Ακολουθεί ο χαιρετισμός
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Δωροθέου Β’.

«Ελλογιμώτατε κ. Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, Εκλεκτοί Εισηγητές και Σύνεδροι, Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Το Αιγαίο, η αγέραστη μνήμη της παράδοσης και η ταυτότητα της μοίρας του ελληνισμού. Μια περιοχή ιερή, φορτισμένη με πανάρχαιους μύθους με θεούς, με ημίθεους, γοργόνες, με έναν κόσμο γοητευτικά μυθικό, αλλά και ρεαλιστικό ταυτόχρονα, με τους μεγάλους φιλοσόφους και τους μεγάλους ποιητές του.

Στα ανατολικά του παράλια, τις Ιωνικές ακτές, ο Χριστιανισμός συνάντησε τον Ελληνισμό, εκεί στις σβησμένες πλέον επτά λυχνίες της Αποκάλυψης, στο πρόσωπο και το έργο των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας και τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων.

Και στο κέντρο του οι Κυκλάδες, ένας ευλογημένος χώρος, κατάσπαρτος από νησιά, που το ήπιο κλίμα, η γεωγραφική και στρατηγική του θέση και η καθημερινή επαφή με τη θάλασσα, τον κατέστησαν γέφυρα γεωγραφικής και πολιτιστικής συνδέσεως ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία και θέατρο αναπτύξεως του μοναδικού Κυκλαδικού Πολιτισμού.

Κάθε νησί και η Χώρα του, με την Αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, την αρμονία των ασύμμετρων κάτασπρων σπιτιών, τά κάστρα, τις αρχαιότητες, τις θαυμάσιες ακρογιαλιές, τα πολυαιώνια μοναστήρια, τις πολυάριθμες εκκλησίες καί τά εξωκκλήσια, τα ανθρωποσωτήρια Προσκυνήματα, στα οποία τιμάται η πολυώνυμη Παναγιά του Αιγαίου και τα οποία προστατεύονται με το νοτισμένο από την αρμύρα των κυμάτων Ωμοφόριο του Αγίου Νικολάου …

Τον πολυαιώνιο αυτό Πολιτισμό, στις διαχρονικές του προεκτάσεις, διακονεί με απόλυτη επιτυχία, από το 1958 η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, ένας καταξιωμένος θεσμός υψηλού κύρους, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη συγκροτήσεως μίας πανκυκλαδικής πνευματικής ενώσεως και σφυρηλατεί την κοινή νησιωτική συνείδηση, συσπειρώνοντας όλους τους Κυκλαδίτες, συμβάλλοντας στην επιστημονική και πολιτιστική πρόοδο των Κυκλάδων, γι` αυτό και δίκαια τιμήθηκε το 1996 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Με ιδιαίτερη χαρά, κατά ταύτα, και τιμή ξεχωριστή, καλωσορίζουμε στην ιερά νήσο Τήνο και στους πάντοτε φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού τους Ελλογιμωτάτους Εισηγητές και τους εκλεκτούς Συνέδρους του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου και συγχαίρουμε για την επιλογή ως τόπο διεξαγωγής του την Τήνο, υπό τη σκέπη της Μεγαλόχαρης, η θαυματουργική εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Οποίας σηματοδότησε τον Αγώνα για την εθνική ελευθερία, αξιοπρέπεια καί ανεξαρτησία και θεωρήθηκε, όχι άδικα, η υπογραφή του Θεού για την τελική του επιτυχία.

Λυπούμεθα, μόνο, διότι ανυπέρβλητες ποιμαντικές μας υποχρεώσεις και προς την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, ως Τοποτηρητού αυτής δεν μας επέτρεψαν να παραστούμε και να παρακολουθήσουμε τις ενδιαφέρουσες Συνεδρίες του.

Με τη βεβαιότητα, όμως, ότι οι ενδιαφέρουσες Εισηγήσεις, που θα κατατεθούν και τα πορίσματα, που θα εξαχθούν, κατά τη διάρκεια του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου θα συμβάλουν τα μέγιστα στη γνώση πολλών πτυχών του ιστορικού παρελθόντος των Κυκλάδων και στην περαιτέρω πολιτιστική και κοινωνική των Κυκλάδων νήσων και των κατοίκων τους, μεταφέροντας και τις ευχές των δύο γειτόνων μου αδελφών Αρχιερέων, Θήρας και Αμοργού Επιφανίου και Παροναξίας Καλλινίκου, ευχόμεθα πλήρη επιτυχία στις εργασίες του αλλά και στους ευγενείς και φιλογενείς στόχους σας!»