Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού: “Η Συνέχεια…” – συλλογή έργων του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού


αναρτ. 09.11.2021 | Δελτίο Τύπου

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
(Ι.ΤΗ.Π.)

“Η Συνέχεια…”
– συλλογή έργων του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

Η Συνέχεια…

Η νέα συλλογή έργων του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

Στην Τήνο η γλυπτική ασκείται αδιατάρακτα από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα σαν θαύμα της Τέχνης! Πρόκειται δηλαδή για το νησί εκείνο που αποτελεί την αναμφισβήτητη κιβωτό της γλυπτικής μας, της γλυπτικής των Ελλήνων.

Στην παρούσα ενότητα εκτίθενται έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν προσφερθεί αφιλοκερδώς στο Ι.ΤΗ.Π. Με σημείο αναφοράς την επιβλητική καθισμένη μορφή από την πολυπρόσωπη «Δίκη» του Λάζαρου Λαμέρα (1911-1998), παρατίθενται γλυπτά του Δημήτρη Αρμακόλα (1939-2009), του Μπάμπη Κρητικού (1948-2013), του Γιάννη Μανιατάκου (1935-2017), του Φαέθωνα Γρυπάρη, του Μάρκου Αρμάου, του Αργύρη Φόρτωμα, του Αργύρη Μαραβέλλια, του Πραξιτέλη Τζανουλίνου, του Θοδωρή Ποκαμισά και του Δημήτρη Σκαλκώτου, ως αυτονόητη συνέχεια της ανυπέρβλητης αίθουσας του Γιανούλη Χαλεπά στο δεύτερο όροφο του μεγάρου.

Την ενότητα συμπληρώνουν ενδεικτικά γλυπτικές κατασκευές του χαράκτη Χρήστου Σανταμούρη, τα 2 χαρακτικά με τις γλυπτικές φόρμες του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου (1940-2002) και η ταπισερί του Λευτέρη Κρητικού, αφιερωμένη στο φως του Αιγαίου. Προστέθηκαν επίσης και οι ευγενείς προσφορές ζωγράφων, ούτως ώστε η εικόνα να καταστεί πληρέστερη. Έτσι, πλάι στην τρυφερή ξυλογραφία του Γιώργου Βαρλάμου (1922-2013) με θέμα την Τήνο, εντυπωσιάζει το διαδραστικό έργο του Μάνθου Σαντοριναίου, αλλά και η συμβολική ζωγραφιά της Αναστασίας Χατζίρη, ο πίνακας του Νικολάου Κοντογεώργη, η σύνθεση της Κωνσταντίνας Συλίκου και η φωτογραφία του Στέλιου Παπαδόπουλου. Το αποτέλεσμα εκπλήσσει ευχάριστα.

Στους φιλόξενους χώρους του Ι.ΤΗ.Π. το ταξίδι της Τέχνης συνεχίζεται…

Μάνος Στεφανίδης


πηγή άρθρου: Ι.ΤΗ.Π.
www.itip.gr