Προβυζαστόν | άρθρο του Μιχαήλ Στρατουδάκη


απεστ. 04-06-2022

Προβυζαστόν

Εντύπωση προκάλεσε σε κάποιους στην Μήλον, το γεγονός ότι κάποιον κάτοικον του νησιού ακολουθούσε ένα αρνί μικρόν. Σε όλα τα βήματα και τις κινήσεις του κοντά και το αρνάκι. Ακόμα και σε εισόδους σε καταστήματα. Προξένησε δε μεγίστην εντύπωση ώστε πολλοί το φωτογραφισαν και το ανήρτησαν στο διαδίκτυον όπου έγινε αντικείμενον ενδιαφέροντος. Και Ελληνικές ηλεκτρονικές σελίδες το ανήρτησαν με την σχετικήν απορίαν.

Το θέμα δεν είναι καινοφανές αλλά; σύνηθες στον κτηνοτροφικόν χώρον. Σύνηθες στις αγροτικές περιοχές. Δυστυχώς όμως σήμερα οι πλείστοι έχουν άγνοιαν από την ζωήν στην ύπαιθρον. Γνωρίζουν τα περί Υπερκαταστημάτων, όπου προμηθεύονται τα χρειώδη, τα περί Τηλεοράσεων και Ραδιοφώνου όπου διέρχεται το υπόλοιπον της ώρας των,  οι άνεργοι και επιδοτούμενοι νέοι και μεσήλικες. Καμμία επαφή με την ύπαιθρον την οποίαν μάλλον θεωρούν και υποτιμητικήν!  Πριν πολλά έτη είχα γνωρίσει λογίστριαν σε ακτοπλοϊκόν πλοίον και γενομένης συζητήσεως ανέφερα ότι αυτός είναι σαν  πρόβατον αφελής. Και η συζήτηση κατέδειξε ότι η κυρία δεν γνώριζε τι είναι το πρόβατον. Το είχε ακούσει όπως είπε αλλά δεν το είχε ιδεί ποτέ! Εξεπλάγην από την αναφοράν της κυρίας. Δεν είχε ιδεί πρόβατον στην ζωήν της!

Με ομοίας συνθήκας πως είναι δυνατόν να είναι κάποιος γνώστης της περιπτώσεως που παρουσιάσθη  στην Μήλον και εθεωρήθη λίαν αξιοπερίεργον; Προσωπικώς δεν μας παρεξένεψε διότι  έχομε ζήσει ομοίας κατασταστάσεις.  Το αρνάκι που ακολουθούν τον κάτοχόν του λέγεται «Προβυζαστόν» στην Αμοργιανήν διάλεκτον ( Βλ. Λαογραφικόν Λεξικόν Αμοργού Μιχαήλ Στρατουδάκη). Αν χαθεί κατά τον τοκετόν η μητέρα, ο ιδιοκτήτης φροντίζει  το αρνάκι στα πρώτα του βήματα και το τρέφει με γάλα. Το έχει δε κοντά του και όχι μαζί με τα λοιπά ζώα. Έτσι η μοναδική συντροφιά του είναι ο ιδιοκτήτης του. Και στα πρώτα του βήματα τον ακολουθεί κατά πόδας, αρχικώς εντός της οικίας ακολούθως δε έξω . Κατ’ αυτόν τον τρόπον γίνεται ο στενός συνοδός του ιδιοκτήτη  και εκτός οικείου χώρου.

Η λέξη Προβυζαστόν έχει και μεταφορικήν έννοιαν. Εννοεί τα άτομα που προσκολλώνται και ακολουθούν άλλους, χωρίς την συγκατάθεσή τους. Κολλητήρια. Προβυζαστά έχομεν πολλά στην πολιτικήν την οποίαν ακολουθούν ακουσίως για να εξασφαλίζουν το «γαλατάκι» τους, ενώ δεν προσφέρουν πάντα τις ανάλογες εργασίες.

Πόσον θα διαρκέσει αυτή η τροφοδοσία;;;


3/6/2022


Μιχαήλ Στρατουδάκης