Σύνδ. των Απανταχού Μηλίων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» & Παν. Σύλλογος «Οι Φίλοι των Κατακομβών της Μήλου»: Οι δύο σύλλογοι συμμετείχαν στον Παμηλλιακό εορτασμό εις μνήμη των κεκοιμημένων στις Ιερές Κατακόμβες της Μήλου


απεστ. 27-06-2022 | Δελτίο Τύπου

Οι δύο σύλλογοι συμμετείχαν
στον Παμηλλιακό εορτασμό εις
μνήμη των κεκοιμημένων στις
Ιερές Κατακόμβες της Μήλου

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
&
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΗΛΙΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Οι δύο σύλλογοι συμμετείχαν στον Παμηλλιακό εορτασμό
εις μνήμη των κεκοιμημένων στις Ιερές Κατακόμβες της Μήλου.

Στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής τελέσθηκε στις 18/6/2022 τρισαρχιερατικός εόρτιος Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστ. Επισκόπου Κεράμων Βαρθολομαίου, συγχοροστατούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών, Μάνης κυρίου Χρυσοστόμου, -και- Μήλου κυρίου Δωροθέου Β’, με αρτοκλασία που προσέφεραν οι σύλλογοί μας.


Προ του εσπερινού πραγματοποιήθηκε υποδοχή ιερών λειψάνων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα οποία διεκομίσθησαν εις προσκύνηση από την Ιερά Μονή Θεοτόκου Τουρλιανής Μυκόνου.

Συγχαίρουμε τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Σώρρο ο οποίος με πολλή σύνεση και ευπρέπεια επιμελήθηκε της Ιεράς Ακολουθίας (του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας.

Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου πολιτιστική εκδήλωση με χορευτικό συγκρότημα από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο και καταχειροκροτήθηκε, από μουσικό συγκρότημα παραδοσιακών τραγουδιών και από το νεανικό χορευτικό του πολιτιστικού Συλλόγου Μήλου, εκδήλωση η οποία αφιερώθηκε στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Κατά την εκδήλωση οι σύλλογοί μας προσέφεραν σε όλους φάκελο που περιείχε την ιστορία των Κατακομβών.

Με κέρασμα, το οποίο προσέφερε η φιλοπρόοδος Αδελφότης Τρυπητής και την καύση πυροτεχνημάτων έλαβε πέρας και η πολιτιστική εκδήλωση.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου το πρωί τελέστηκε η Θεία λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, πλησίον του χώρου των ιερών Κατακομβών,  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα και με την εγνωσμένη ρητορική του ευγλωττία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, αναφερθείς στην καθιέρωση της μνήμης των Αγίων Πάντων αμέσως μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και στη θεολογική σχέση που συνδέει αυτές τις δύο Κυριακές

Τέλος, απεκαλύφθη αναμνηστική πλάκα της ολοκλήρωσης της επισκευής του Ναού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ΄, τον Αρχιμ. Νεκτάριο Σώρρο και την Πρόεδρο της Φιλοπρόοδου Αδελφότητος Τρυπητής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς κατήλθον στις ιερές Κατακόμβες, όπου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, και ακολούθως ξεναγήθηκαν από τις Υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εκεί τους περίμεναν οι Πρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ των συλλόγων μας και μετά το τρισάγιο τους προσέφεραν γλυκό κουφέτο και νερό. Παρόντες ήταν η Πρόεδρος και η Ταμίας του Συλλόγου Ανω Μεράς Μυκόνου.

Ευχαριστούμε την κα. Φραντζέσκα Κουνάνη και τον κ. Φοίβο Παρασκευόπουλο, εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Μικρων Κυκλαδονίσων (ΟΣΥΜΙΚ), για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Επίσης ευχαριστούμε όλους όσους μας χορήγησαν και βοήθησαν στην εκδηλωση.
Τα γλαρονήσια,  τον κ. και την κα Βετσάνου, την οικογένεια Χανιώτη, τον κ. Δημήτριο Πουλάκη, τον κ. Φιλίππου, και τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους ταξίδευσαν για την παραπάνω εκδήλωση.

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη των Αγίων Πάντων στις Κατακόμβες της Μήλου.