Ιερά Μητρόπολις Ναυκρατίδος: ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΗΣ ΝΙΤΡΙΑΣ


απεστ. 15-07-2022

Ιερά Μητρόπολις Ναυκρατίδος

ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΗΣ ΝΙΤΡΙΑΣ

Μεταβαίνοντας κάποιος από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο και αντιστρόφως, διασχίζει υποχρεωτικά την έρημο της Νιτρίας (Γουάντι Νατρούν).

Η ερημική κοιλάδα της Νιτρίας όχι μόνο είναι η καρδιά του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο, είναι επίσης ο τόπος γέννησης του μοναχισμού, διότι εδώ είναι που η πρώτη μοναστική παράδοση στον κόσμο αναπτύχθηκε περί το 300 μ.Χ. Στους Έλληνες η περιοχή είναι γνωστή ως οι Σκήτες της Αιγύπτου, δλδ ο χώρος καταφυγής των ασκητών. Είναι εδώ, σε αυτό το μέρος της αιγυπτιακής ερήμου που χιλιάδες χριστιανοί ανεχώρησαν για να αποφύγουν τις διώξεις από τους Ρωμαίους τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ο χριστιανισμός έφθασε στη περιοχή με τον Όσιο Μακάριο, ο οποίος ασκήτευσε εδώ περί το 330 μΧ. Χιλιάδες άλλοι θρησκευόμενοι άνδρες ακολούθησαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Ζούσαν αρχικά ως αναχωρητές και ασκητές σε σπηλιές, αργότερα συνέπτυξαν μοναστικές κοινότητες, όπου ανέπτυξαν τη μοναστική παράδοση, που σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη την χριστιανική Ανατολή και που αργότερα υιοθετήθηκε από τους χριστιανούς της Δύσης.

Όταν ο χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία του αιγυπτιακού κράτους, το Γουάντι Νατρούν είχε ήδη εδραιωθεί ως ένα σημαντικό χριστιανικό κέντρο και τόπος ευλάβειας. Η κοινότητα μεγάλωσε σε αριθμό και έγινε πιο οργανωμένη. Έτσι, ένα ανθηρό μοναχικό σύστημα δημιουργήθηκε. Από τα 60 μοναστήρια που ήταν κάποτε κτισμένα σε ολόκληρη την κοιλάδα, σήμερα μόνο 4 απομένουν. Τα υπόλοιπα καταστράφηκαν από τις καταστρεπτικές επιδρομές των Βερβέρων και των Αράβων προς στην πορεία τους για την κατάκτηση της Βόρειας Αφρικής.

Τα τέσσερα μοναστήρια, τα οποία σήμερα ανήκουν στην Κοπτική Εκκλησία, το Μοναστήρι του Οσίου Παϊσίου, το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου, το μοναστήρι Αλ Μπαράμους (Μονή τους Ρωμαίους) και το μοναστήρι Αλ Σουριάν (Μονή των Σύρων), όλα κτίστηκαν τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. και είναι η μαρτυρία για την αντοχή του πρώιμου χριστιανισμού. Η έρημος ήταν ο προστάτης της πίστης.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης των Κοπτών εξακολουθεί να επιλέγεται μεταξύ των μοναχών του Γουάντι Νατρούν, και ο μοναχισμός γνωρίζει μια αναβίωση με νεότερους Κόπτες να βάζουν και πάλι τα ράσα με τα κεντημένα κουκούλια στο κεφάλι (μοναχικό σχήμα) και να ζουν μέσα σε αυτά τα αρχαία τείχη στην έρημο. Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από ασκητές μοναχούς που ζουν σε σπηλιές που είναι διάσπαρτες γύρω από την κοιλάδα της Νατρούν.