ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ | άρθρο από την Ειρήνη – Φάνια Παπιδά


παρελήφθ. 30-06-2022

ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Το επιταχυνόμενο λιώσιμο των πάγων τα τελευταία χρόνια δημιουργεί πρόσβαση στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Αρκτικής, που μέχρι τώρα βρίσκονταν στα βάθη των ωκεανών.

Η Αρκτική είναι ένα πραγματικό ELDORADO ενεργειακών πόρων και ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ. Ο βυθός κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό εκτιμάται ότι περιέχει πετρέλαιο και υπολογίζεται περίπου το 13% των ανεξερεύνητων πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου και το 30% του ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου του πλανήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε ορυκτούς πόρους ενώ φιλοξενεί επίσης τεράστια αποθέματα ψαριών που είναι πολύτιμα, λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία αυξανόμενη επισιτιστική κρίση στον κόσμο. Οι οκτώ χώρες της Αρκτικτής λοιπόν (Καναδάς, Φιλανδία, Δανία, ΗΠΑ, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ρωσία) θέλουν μερίδιο από τον τεράστιο αυτόν πλούτο. Η κλιματική αλλαγή, παράλληλα, δημιουργεί νέα δεδομένα. Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, οι πάγοι θα έχουν λιώσει μέχρι το 2040! Θα έχουμε ένα νέο ωκεανό στην κορυφή του κόσμου σύμφωνα με τους ειδικούς του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αμυντικών Σπουδών.

Το μήνυμα της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη αναπτύξει ισχυρό οπλοστάσιο με υποβρύχια και πλοία με πυραύλους, ανθυποβρυχιακά, αεροσκάφη, αεροπλανοφόρα, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή βάσεων σε νησιά και χερσονήσους στην γειτνιάζουσα αρκτική περιοχή κλπ προηγμένα συστήματα, είναι ξεκάθαρο το μήνυμα και μας λέει: ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΕΥΣΕΤΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΣΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ Ή ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΑΤΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΜΑΣ.

Επίσης η Αρκτική αποτελεί έναν πολύτιμο μελλοντικό κόμβο μεταφορών. Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή που εκτείνεται κατά μήκος της Βόρειας Ακτής της Ρωσίας, είναι προς το παρόν αποκλεισμένη από πάγο το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αλλά θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικά κερδοφόρο κανάλι ναυτιλίας. Για παράδειγμα, οι χρόνοι αποστολής και το κόστος των καυσίμων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, θα μειώνονταν δραστικά, εάν μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσω της Αρκτικής αντί της τρέχουσας διαδρομής μέσω της Νότιας Ασίας και της Διώρυγας του Σουέζ.

Αυτά τα σενάρια έχουν αυξήσει εδώ και χρόνια το διεθνές ενδιαφέρον για την Αρκτική.

Τα βαθύτερα αίτια που σίγουρα θα αλλάξουν το μέλλον του Πλανήτη μας, είναι η τήξις των πάγων και η εν συνεχεία εκμετάλλευσις της Βόρειας Θάλασσας από τους πλέον ισχυρούς που γειτονεύουν συνοριακώς μ’ αυτήν, φυσικά και οι μικρότερες χώρες θα δικαιούνται μερίδιο ανάλογα με την έκταση των συνόρων τους, και η συνέχεια…. ο νοών, νοήτω.

Οι Ναυτικοί μας θα υποχρεωθούν ν’ αλλάξουν κι αυτοί τη ρώτα τους κερδίζοντας ναυτικά μίλια και συντομεύοντας τις πλόες σε νέους προορισμούς και άγνωστα λιμάνια.

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Ειρήνη – Φάνια Παπιδά
(Του Κύκλου Των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών)


Υ.Γ. Μετάφραση & σχόλια κειμένου από την υπογράφουσα το παρόν κείμενο