«ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»: Νήσος Δονούσα – 2022


παρελήφθ. 31-08-2022

«ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»:
Νήσος Δονούσα – 2022
  • Μετά από διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας, υλοποιήθηκε στην υπεραπόκεντρη Δονούσα για έκτη χρονιά με επιτυχία η πρωτοποριακή για τη χώρα μας δράση «Λογοτεχνία & Τουρισμός».
    Σε δύο ξενώνες του νησιού στον Σταυρό (studios “Δελφίνια”) που συμμετέχουν στην σχετική προσπάθεια από το 2015, κάθε διαμένων και ενδιαφερόμενος επισκέπτης μπορεί να διαβάσει βιβλία Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών (τοποθετημένα σε εμφανές σημείο σε κάθε δωμάτιο) με την δυνατότητα αυτος να τα συναποκομίσει κατά την αποχώρηση του από την Δονούσα (χωρίς καμία επιβάρυνση).
    Και κατά την εφετινή περίοδο πο εκδόσεις που διατέθηκαν στους φιλαναγνώστες ήσαν κυρίως ευγενική προσφορά του παλαιού εκδοτικού οίκου «Βιβλιοπωλείο της Εστίας» (ιδρύθηκε το 1885 από τον Τηνιακό Γ. Κασδόνη), ο οποίος με την ενέργεια του αυτή αποσκοπεί στην ευρύτερη διάδοση του έργου των Ελλήνων λογοτεχνών.
  • Καθώς κατά το τρέχον έτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922), την μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός στην μακραίωνη ιστορία του και καθώς η Δονούσα είναι νησί, κρίθηκε σκόπιμο να προσφερθούν, παράλληλα, στους φιλαναγνώστες μικρές ευσύνοπτες αλλά ουσιαστικές περιεχομένου εκδόσεις που αφορούν τα Μικρασιατικά Νησιά. Έτσι, διατέθηκαν και μερικές δεκάδες έντυπα, τα οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα Μοσχονήσια, στα Εγγλεζονήσια της Σμύρνης, στο σύμπλεγμα της Απολλωνιάδος, το μεγαλύτερο λιμναίο πολύνησο του Ελληνισμού, μαζί με τα λογοτεχνικά βιβλία.
    Η ανταπόκριση των ενοίκων-επισκεπτών υπήρξε εντυπωσιακή.
  • Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία «Λογοτεχνία & Τουρισμός», η οποία ήδη συμπλήρωσε εξαετία, υλοποιείται από εθελοντες και αποκλειστικό σκοπό έχει την σύζευξη της ελληνικής λογοτεχνίας με τους επισκέπτες τουριστικών περιοχών της χώρας. Έτσι συμβάλλει στην διάχυση της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας, στην προβολή ταλαντούχων νέων συγγραφέων και στην πρόκληση ενδιαφέροντος προς ανάγνωση σε ένα κοινό που επιζητεί χαλάρωση αλλά συγχρόνως και πνευματική διασκέδαση.

31/8/2022


Γ. Κ. Γ.