ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ: Με Λαμπρότητα και την Παρουσία της Α. Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας τελέσθηκαν χθες τα Θυρανοίξια του μνημειακού Ναού της Επισκοπής Σικίνου, ο οποίος και παρεδόθη στη δημόσια λατρεία


αναρτ. 04.09.2022 | Δελτίο Τύπου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ

Με Λαμπρότητα και την Παρουσία της Α. Ε.
της Προέδρου της Δημοκρατίας τελέσθηκαν χθες τα Θυρανοίξια
του μνημειακού Ναού της Επισκοπής Σικίνου,
ο οποίος και παρεδόθη στη δημόσια λατρεία




Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε χθες τα Θυρανοίξια του αποκατασταθέντος Ρωμαϊκού Μαυσωλείου και μετέπειτα διαμορφωθέντος σε Χριστιανικό Ναό Μνημείου της Επισκοπής, στη Σίκινο, ο οποίος είχε να λειτουργήσει επί εξηκονταετία και αναστηλώθηκε ύστερα από πενταετή συστηματική εργασία των Υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την εποπτεία του Προϊσταμένου κ. Δημ. Αθανασούλη.

Το έργο χρηματοδότησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τη μελέτη του χορήγησε το φιλογενές ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Στην τελετή παρέστησαν η Εξοχωτάτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, οι Βουλευτές Κυκλάδων κα Αικατ. Μονογυιού και κ.κ. Ιωάννης Βρούτσης, Φίλιππος Φόρτωμας και Νικ. Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Λεονταρίτης, οι Δήμαρχοι Σικίνου, Μυκόνου, Φολεγάνδρου, Νάξου και Θήρας, ο Έπαρχος Θήρας , ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημ. Αθανασούλης, ο Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός, η κα Άννα Παναγιωταρέα, ο Πλοιοκτήτης κ. Μάριος Ηλιόπουλος, ο οποίος προσέφερε δωρεάν το υπερταχύπλοο πλοίο «World Champion”, για τη μεταφορά των επισήμων προσκεκλημένων σήμερα και αύριο, ο κ. Γ. Προκοπίου και η Προϊσταμένη της «Europa Nostra», η οποία απένειμε και το βραβείο για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου κα Μιχαήλοβιτς και η διατελέσασα Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου κα Αικατ. Δελαπόρτα.

Μετά την τέλεση των Θυρανοιξίων, ομίλησαν καταλήλλως η Εξοχωτάτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημ. Αθανασούλης και ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασίλειος Μαράκης.

Ακολούθησε προβολή ενημερωτικής ταινίας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή συναυλία κλασικής μουσικής.