Δήμος Πάρου: Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Πάρου με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων


Δελτίο Τύπου | Πάρος, 20.02.2024

Δήμος Πάρου

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Πάρου
με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Την Παρασκευή 16-02-24 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του Δήμου Πάρου αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Εικαστικών Τεχνών κα Άννα Κάγκανη-Κορτιάνου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Τάσο Κασαπίδη τον προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριο Αθανασούλη και τους συνεργάτες του, αρχαιολόγους και μηχανικούς. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου κ. Βαζαίος Πετρόπουλος.

Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας και τονίστηκε η σημασία που έχει για την Πάρο και τους κατοίκους της η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα μνημεία κάθε εποχής υλικά και άϋλα.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για τη  διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της Πάρου.

Ο πολιτισμός υπήρξε διαχρονικά και παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της ταυτότητας της. Ωστόσο παρόλη την πληθώρα των μνημείων και των σπουδαιότατων αρχαιολογικών χώρων το νησί δεν έχει καταφέρει να τα προβάλλει σε ανάλογο βαθμό. Κοινός στόχος είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι πολιτιστικοί και αρχαιολογικοί θησαυροί της Πάρου να αναδειχθούν μαζί με το περιβάλλον ως κεντρικός πυλώνας του τουριστικού της προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Αρχαία Λατομεία – Μαράθι. Η Εφορεία αναφορικά με τα Αρχαία Λατομεία ανέλαβε να ασχοληθεί με το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ψηφιακή περιήγηση και τέθηκε εκ νέου το θέμα των απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών.
  2. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το αρχαιολογικό μουσείο Πάρου και τις δυνατές επεκτάσεις.
  3. Η ίδρυση νέου Βυζαντινού Μουσείου Πάρου στα κελιά του Φραγκομονάστηρου.
  4. Συναποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δήμου και Εφορείας για την συντήρηση και την καθαριότητα αρχαιολογικών χώρων.
  5. Αποφασίστηκε μεταξύ Εφορείας και Δήμου η συνδιοργάνωση συνεδρίου τον ερχόμενο Μάιο για το έργο της ΕΦΑ Κυκλάδων σε Πάρο–Αντίπαρο-Δεσποτικό.
  6. Τέλος συζητήθηκαν μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς στο πλαίσιο της συνάντησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του Δήμου Πάρου και του Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δήλωσε ότι:

«Η τουριστική ανάπτυξη επηρεάζει σε κάθε επίπεδο και διογκώνει τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες και στον πολιτισμό. Κοινή επιδίωξη όλων μας είναι να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε συνοδοιπόρο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριο Αθανασούλη και τους συνεργάτες του για το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε. Ελπίζουμε ότι, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εφορείας, θα αποτελέσει την έναρξη μιας εποικοδομητικής και ουσιαστικότερης συνεργασίας στο άμεσο μέλλον, τέτοιας που θα συμβάλλει στην ανάδειξη του τόπου μας στο σημείο που του αξίζει».


Το Γραφείο Τύπου