ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ – «Ceramic journey around Greece: SIFNOS» στο χώρο του MON COIN Studio στο Μοναστηράκι


απέστ. 23.09.2022 | Δελτίο Τύπου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

«Ceramic journey around Greece: SIFNOS»
στο χώρο του MON COIN Studio στο Μοναστηράκι

Η έκθεση σύγχρονης κεραμικής «Ceramic journey around Greece: SIFNOS» που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο στο MON COIN Studio και μας ταξίδεψε όλο το καλοκαίρι στην πλούσια κεραμική παράδοση της Σίφνου, παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω της μεγάλης προσέλευσης και του ενδιαφέροντος του κοινού για την ελληνική κεραμική.

Κάθε χρόνο, το Mon Coin Studio θα παρουσιάζει στον χώρο του στο Μοναστηράκι, παράλληλα με τις θεματικές ομαδικές εκθέσεις, μια περιοχή της Ελλάδας με έντονη κεραμική δραστηριότητα. Η Σίφνος, ως ένα από τα νησία με τη σημαντικότερη αγγειοπλαστική παράδοση στη νεοελληνική ιστορία και με μια δημιουργική κοινότητα από ταλαντούχους κεραμίστες και καλλιτέχνες που ασχολούνται αδιάλειπτα με την κεραμική, επιλέχθηκε ως το σημείο εκκίνησης αυτού του πολιτιστικού ταξιδιού.

19 κεραμίστες και εργαστήρια της Σίφνου παρουσιάζουν σύγχρονα είδη οικιακής χρήσης, μαγειρικά σκεύη, δοχεία για μεταφορά υγρών και άλλα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, προσκαλώντας τον θεατη να ανακαλύψει την σπουδαία δουλειά τους και να συνδεθεί με ένα από τα πλέον παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ελλάδα.

Στον χώρο της έκθεσης, ο επισκέπτης θα βρει ακόμα παλαιά παραδοσιακά αγγεία και έναν παραδοσιακό τροχό που αρμονικά συγχρονίζονται με καινούργιες καλλιτεχνικές δημιουργιές, χειροποίητα υφαντά και φωτογραφίες της Ελλάδας, δημιουργώντας μια γνώριμη Κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, υπό την έμπειρη ματιά του interior designer Κωστή Παπάζογλου.

Ακόμη, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Mon Coin Studio επίδειξη κατασκευής κεραμικών σε τροχό, από τον κύριο Κώστα Ψαραύτη.

Όπως αναφέρει η δημιουργός του MON COIN Studio, Eleonore Trenado – Finetis, «αυτό που έχει βαθιά απήχηση στην ελληνική κεραμική και την ιστορία της, είναι αυτό το αίσθημα συνέχειας και ενότητας, που εκτείνεται από την αρχαιότερη εποχή μέχρι σήμερα. Η «ΣΙΦΝΟΣ» είναι η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων αφιερωμένη στις περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται για την κεραμική τους. Aυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστή την κεραμική της είναι η λιτή ομορφιά των σχημάτων και η κομψή διακόσμηση, που προκαλούν μια αίσθηση διαχρονικότητας στα απλά καθημερινά αντικείμενα και τη χρήση τους».

Στην έκθεση συμμετέχει η πλειοψηφία των εργαστηρίων του νησιού από τον Αρτέμωνα, το Βαθύ, τον Πλατύ Γυαλο και τις Καμάρες, και συγκεκριμένα οι:

  • Αποστολίδης Γιάννης, Ατσόνιος Αντώνης & Γιάννης, Ατσόνιος Γιώργος Bairamis, Δεπάστας Βασίλης, Δεπάστας Κωνσταντίνος, Εξυλζές Γιώργος, Καλογήρου Αντώνης, Καλογήρου Κατερίνα, Λεμονής Αλέξανδρος, Λεμονής Φραζέσκος – Ζαμπέλη Μαρία, Λεμπέσης Γιάννης & Νίκος, Μαμίδας Κωνσταντίνος, Ναρλής Γιάννης, Ποδότας Γιάννης, Ραβιόλος Νίκος, Τζαννή Τζούλι, Ψαραύτης Κωνσταντίνος, ART CERAMIC NARLIS, Peristeriona
  • Visual Artists: Γιώργος Βενιός, Βάνιας Ξυδάς
  • Υφαντά: Ζ&Υ

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 10:00-17:00


MON COIN STUDIO
ART SPACE DEDICATED TO GREEK CONTEMPORARY CERAMICS
Διεύθυνση: Θησείου 7, Μοναστηράκι, Αθήνα