ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΑΝΔΡΟΣ | άρθρο από την Ειρήνη – Φάνια Παπιδά


παρελήφθ. 04-03-2023

Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΑΝΔΡΟΣ

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΑΝΔΡΟΣ: «Η Άνδρος δεν διαθέτει μέχρι σήμερα Ναυτική Ακαδημία», μας γράφει στο διαδίκτυο πρώην ανώτατο Δημοτικό στέλεχος της Άνδρου. Έγινε κάτι; Μια κίνηση, μια ομιλία σε δημοτικά συμβούλια; ΟΧΙ. Η απουσία ενός τέτοιου έργου έμεινε γραπτό και άλυτο πρόβλημα, κεκλεισμένο σε φωριαμούς, ατελέσφορο.
  • Η Σχολή αυτή που πολλοί ονειρεύοντο να ιδρυθεί κάποτε, δεν έγινε ΑΚΟΜΗ. Πόσα θετικά προνόμια και ωφέλιμες δραστηριότητες θα μπορούσαν να προκύψουν στο νησί μας…φοιτητές απ’ όλον τον κόσμο θα έφθαναν στην ΥΔΡΟΥΣΣΑ να σπουδάζουν μαζί με τους δικούς μας νέους. Συμφιλιωτική και αντιρατσιτσική κοινωνία ανάμεσα τους και πολιτιστική συμπόρευση έρευνας στα θαλάσσια βάθη των ωκεανών. Θετικό επίσης για τα ανδριωτόπουλα η εκπαίδευση τους θα συντελείται στον τόπο τους. Ήξεις – Αφίξεις ακόπλοιων με αύξηση τουρισμού, θα αυξάνετο ο τζίρος των καταστημάτων και ένα σωρό άλλες ποικίλες δραστηριότητες θα αναφύονταν για τις ανάγκες των κατοίκων και εκδρομέων.
  • Η θαλάσσια διαδρομή δύο ωρών από Ραφήνα – Άνδρο είναι ανταλλάξιμη με χρυσάφι. Συγγενείς παιδιών που θα φοιτούν, θα έφτανε μια μέρα να ταξιδέψουν να ιδούν τους φοιτητές και το νησί. Πολλά τα προνόμια της ίδρυσης μιας τέτοιας σχολής.
  • Ναυτικές Ακαδημίες υπάρχουν στα νησιά: Ύδρα, Κύμη, Ασπρόπυργο, Οινούσες, Χίος, Σύρος, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Κάλυμνος και όχι μόνον. Η ΑΝΔΡΟΣ τιμωρείται από πολιτικές αντιπαλότητες, ΓΙΑΤΙ;; Ως πότε;
  • Η Ελλάδα προμηθεύεται τα πληρώματα της από την Ασία, οι μισθοί των οποίων φεύγουν ανεπιστρεπτί στις χώρες τους. Τα πλοία μας δεν προσλαμβάνουν εύκολα Έλληνες πια. Το ΓΙΑΤΙ είναι γνωστό τοις πάσι.
  • Αν τελικά ιδρυθεί αυτή η Ακαδημία Ναυτικών και στην Άνδρο, πολλά νέα παιδιά θα σκεφθούν σοβαρά να κάνουν καριέρα στη θάλασσα παρά να χάνουν τον καιρό τους στις καφετέριες και στα BAR ως αιώνιοι φοιτητές.
  • Μην ξεχνάμε ότι η ζωή μας, ο πολιτισμός μας, η δόξα της Ναυτιλίας μας πηγάζουν από τα ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. Όλοι εμείς οι Ανδριώτες υπήρξαμε ναυτικοί με  φυλλάδιο και οι συντάξεις μας, στηρίξανε το νησί μας και τη χώρα μας. Δεν εννοώ τις σημερινές συντάξεις που τις «πετσόκοψαν» οι Σωτήρες μας θέλημα αγνώστων βουλών.
  • Ας ελπίσουμε ότι οι σημερινές συντάξεις των ναυτικών, δεν θα επιρρεάσουν τους αυριανούς ναυτο-φοιτητές μας ν’ αλλάξουν ρώτα στην επαγγελματική τους κατεύθυνση. Όσο αυξηθεί ο αριθμός των πληρωμάτων θαλάσσης, τόσο θα δυναμώσει η φωνή για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Όσο λιγοστεύουν οι ναυτικοί μας, τόσο αποδυναμώνεται η διεκδίκηση των απαιτουμένων μισθών και συντάξεων.
  • Για τη μειωμένη προσέλευση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, ας μην κρυβώμαστε, οι αιτίες πηγάζουν από κρατικο-πλοιοκτητικές τροποποιήσεις. Εάν υπάρξει θέληση να χρηματοδοτηθεί η ίδρυσις Ναυτικής Ακαδημίας στην Άνδρο, θα λυθούν και στις αμφότερες πλευρές τα προβλήματα. Η Ελλάδα θα συμφιλιωθεί με τον Ποσειδώνα να ταράξει και πάλι όλους τους ωκεανούς του Πλανήτη και οι Ναυτικές Σημαίες να κυματίζουν ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ σε όλα μήκη και πλάτη. Πιστεύω όλοι οι Ανδριώτες θα υπερψηφίσουν αυτούς που νοιάζονται και εύχονται να ιδούν στο σύντομο μέλλον την ποθητή Ακαδημία των Ναυτικών στο νησί μας.

ΟΛΟΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΞΥΔΕΡΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ
ΠΟΥ ΘA ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ


Ειρήνη – Φάνια Παπιδά
(Του Κύκλου Των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών)