Η κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Άνδρου «Παναγία η Θεοσκέπαστη»


ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΗΣΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
«ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ»








Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 τα μέλη και οι φίλοι του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Νήσου Άνδρου «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ» ξεκίνησαν για την καθιερωμένη ετήσια εκδρομή για την κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας στην παραλία Κορίνθου και ακολουθώντας τον δρόμο Κορίνθου – Άργους κατέληξαν στο πολυτελέστατο “CHALET MANTAS”.

O καιρός όλη την εβδομάδα ήταν βροχερός και κρύος, αλλά όπως λέμε κάθε φορά μέσα στο πούλμαν -όταν ταξιδεύει η Παναγία μας η Θεοσκέπαστη- ως εκ θαύματος η ημέρα εξελίσσεται πάντα σε λαμπερή και ηλιόλουστη, μία από αυτές τις γλυκιές χειμωνιάτικες μέρες που μόνο στην Ελλάδα μας βρίσκει κανείς.

Ήρεμη, μελωδική μουσική συνόδευε το ταξίδι μας, αποδιώχνοντας τις φροντίδες και τα άγχη της καθημερινότητας από τον νου μας. Η ατμόσφαιρα στο πούλμαν ήταν χαρούμενη και γιορτινή λόγω της προσδοκίας της ωραίας αυτής εκδρομής αλλά και πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου βρέθηκαν πάλι μαζί και ανανέωσαν τους δεσμούς φιλίας που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια αυτών ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών.
Η πρόεδρος Κυρία Κίρκη Λογοθέτη έκανε όπως πάντα τις τιμητικές προσφωνήσεις για έναν έκαστον, ακολούθησαν πολλά θερμά χειροκροτήματα και δεν έλειψαν τα «ολέ ολέ!».
Πάρα πολλοί εκλεκτοί Αθηναίοι αλλά και Ανδριώτες έδωσαν το παρόν, άλλοι στο πούλμαν και άλλοι που ήλθαν με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους διότι η διαδρομή μέχρι την Κόρινθο ήταν σύντομη.

Έτσι κοντά μας είχαμε υπέροχους ανθρώπους και φίλους της καρδιάς από την Χώρα, τις Στενιές, τα Λάμυρα, το Κόρθι, την Μεσσαριά, την Κουμανή, το Μπατσί, τον Άγιο-Πέτρο, το Ζαγανιάρι, τον Πιτροφό και γενικά αντιπροσωπευτικά από όλη την επικράτεια της αγαπημένης μας Άνδρου.

Ο φιλόξενος Φιλανθρωπικός Σύλλογος αγκάλιασε όπως πάντα όλους τους εκδρομείς με την αγάπη του, την ζεστασιά του και τα εξαιρετικής ποιότητος κεράσματά του.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την Ελευσίνα όπου οι διακεκριμένη ξεναγός κυρία Βασιλική Ζουγανέλη μας μίλησε για την αρχαία αυτή πόλη της Ελλάδας, έδρα των Ελευσινίων Μυστηρίων που ακόμη και σήμερα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ιστορικών και αρχαιολόγων λόγω του συμβολισμού και της μυστικότητας που τα περιέβαλαν.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το όνομα της Ελευσίνας προέρχεται από τη λέξη «Έλευσις» που σημαίνει ερχομός και δηλώνει άφιξη κάποιου σημαντικού γεγονότος δηλαδή την έλευση της περιπλανώμενης Δήμητρας (Δημήτηρ = Γη Μήτηρ) δηλαδή της μάνας μας Γης για να φέρει το Φως και την Άνοιξη. Γι’ αυτόν τον λόγο και τα Ελευσίνια Μυστήρια, γνωστά μόνον στους φωτισμένους μύστες της αρχαιότητας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θεά Δήμητρα.

Στο πέρασμά μας από τα Μέγαρα σταματήσαμε για να επισκεφθούμε το «ΚΑΣΤΑΝΕΙΟ» λαογραφικό μουσείο. Το καταπληκτικό αυτό μουσείο προσφέρει υπηρεσίες ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας αφού οι συλλογές, το αρχειακό του υλικό και η δραστηριότητα του εμπνευστή του, Σπύρου Μπερδελή, τεκμηριώνουν ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μεγάρων αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Η αγροτική ζωή, η κατοικία, η υφαντική, ακουαρέλες με θέματα από τα τοπικά ήθη και έθιμα, ο αργαλειός και αριστουργηματικές χρυσοκέντητες φορεσιές συνιστούν ένα μονάχα μέρος των όσων είδαμε. Μας υπεδέχθη ο ίδιος ο Κύριος Σπύρος Μπερδελής, μας ξενάγησε στο μουσείο, ενώ η ευγενεστάτη σύζυγός του κέρασε όλους μας. Στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε τις εξαιρετικές εντυπώσεις της η Πρόεδρος και ακολούθησαν και άλλα μέλη μας.

Επόμενος σταθμός μας ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, στην παραλία Κορίνθου χτισμένος πάνω στη θάλασσα, καταφυγή και παρηγοριά των ναυτικών και των οικογενειών τους, αυτών που φεύγουν και αυτών που μένουν και περιμένουνε όπως λέει και το τραγούδι. Ένα κεράκι, μία σιωπηλή προσευχή για τους δικούς μας και την βασανισμένη μας Πατρίδα.

Η βόλτα που ακολούθησε στην παραλία απέναντι από το γνωστό και αγαπημένο Λουτράκι και η κατάληξη στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου με τις καφετέρειες, τα στολισμένα εστιατόρια, μας χαλάρωσε και μας έδωσε την ευκαιρία για τις γνωστές φιλικές κουβεντούλες. Δεν παραλείψαμε να περιπλανηθούμε και στα γραφικά σοκάκια της πόλης που έσφιζαν από ζωντάνια και νεολαία.
Εκτός από το αγέρωχο κάστρο της Ακροκορίνθου που δεσπόζει στην περιοχή, η σημερινή πόλη έχει περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο που μας θυμίζει το σπουδαίο ιστορικό παρελθόν της. Ξεχωρίζουν το Ιερό του Απόλλωνα και η Ρωμαϊκή Αγορά. Εδώ το 52 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος αγόρευσε στο Βήμα του κτηρίου των δημοσίων αγορεύσεων θεμελίωσε την Πρώτη Χριστιανική Εκκλησία.

Γεμάτοι ενδιαφέρουσες εμπειρίες πήραμε το δρόμο Κορίνθου – Άργους για το πολυτελέστατο Chalet Mantas όπου μας περίμενε ζεστή υποδοχή στον άνετο και πολύ καλόγουστα διακοσμημένο χώρο του Chalet. Ο διάχυτος απαλός φωτισμός αναδείκνυε τα στολισμένα τραπέζια με τα κρυστάλλινα ποτήρια και πορσελάνινα σερβίτσια. Μετά από ένα ποτό καλωσορίσματος καθήσαμε στα τραπέζια μας παρέες παρέες για να απολαύσουμε τα νοστιμότατα εδέσματα που αποτελούνταν από ορεκτικά, κυρίως πιάτο, δροσερές σαλάτες, πλατώ με τυριά και γλυκά. Τα εδέσματα συνοδεύονταν από εκλεκτό άσπρο και ροζέ κρασί. Μετά το γεύμα και τις κουβεντούλες με τους φίλους στα τραπέζια, η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Κίρκη Λογοθέτη στην καθιερωμένη ομιλία της έκανε αναδρομή του χρόνου που πέρασε και έθεσε καίρια ερωτήματα για τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ανθρωπότητα όπως οι πόλεμοι, οι μετακινήσεις προσφύγων, η φτώχια και η πείνα στον κόσμο, η αδικία και η αδιαλλαξία των Μεγάλων.

Και τελείωσε με ευχές και ελπίδες τονίζοντας τη σημασία που έχει η Πίστη στο Θεό και η Χριστιανική Αγάπη για μια πιο αρμονική συμβίωση των ανθρώπων στον πλανήτη γη.
Ακολούθησε κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος με την ωραία και κομψή εμφάνισή της άνοιξε τον χορό με ένα μελωδικό βαλς με καβαλιέρο το στενό φίλο και συνεργάτη της κύριο Χάρη Μπαδικιάνο και κατόπιν με μια ρυθμική ρούμπα με τον επίσης φίλο και συνεργάτη κύριο Ευάγγελο Μανωλά αποδεικνύοντας ότι εκτός από τις οργανωτικές ικανότητές της και την υπέροχη φωνή της είναι και πολύ καλή χορεύτρια. Ακολούθησε χορός από τους παρευρισκόμενους στους ήχους της μουσικής του εξαιρετικού DJ που έδωσε τη μουσική νότα που ταίριαζε στα γούστα των συναδαιτημόνων και την όλη ατμόσφαιρα.

Στην λαχειοφόρο αγορά που έγινε για τους σκοπούς του συλλόγου προσφέρθηκαν ως δώρα ένας πίνακας της gallery Λεφάκης από τον ευεργέτη του συλλόγου μας κύριο Ζήνωνα Λεφάκη καθώς και ένας πίνακας από την προσωπική συλλογή της κυρίας Ειρήνης Λογοθέτη μητέρας της προέδρου μας. Οι τυχερές ήταν οι κυρίες Π. Γουλανδρή και Λ. Τσιρίκου στις οποίες προσεφέρθηκαν οι πίνακες. Τα φλουριά της Αγιοβασιλειόπιτας τα κέρδισαν οι κυρίες Γ. Λάβδα και Ε. Παπαηλιού.

Ευχόμεθα σε όλους τους τυχερούς του 2020 υγεία αγάπη και προκοπή στις οικογένειές τους. Όπως όμως όλοι έχουμε διαπιστώσει ο χρόνος κυλάει αλύπητα και έτσι γεμάτοι γλυκές αναμνήσεις και νέες ενδιαφέρουσες εμπειρίες πήραμε τον δρόμο της επιστροφής αφού υποσχεθήκαμε να συναντηθούμε πάλι στην ανοιξιάτικη εκδρομή της 20ης Μαρτίου 2020 για την στάση των Γ’ Χαιρετισμών αφού επισκεφτούμε πρώτα το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου μόνασε ο Άγιος Πορφύριος στο Μήλεσι, κατόπιν επίσκεψη στο μουσείο της Θήβας, γεύμα στην ταβέρνα «Το τζάκι» και τέλος στο Βαθύ της Αυλίδας.

Σας ευχόμεθα καλή ειρηνική χρονιά γεμάτη έργα ευποιίας.

Μαρίτα – Λάμπρου Μαργέλη
Φιλόλογος – Γλωσσολόγος

Συν: φωτογραφίες