Νίκος Χρ. Αλιπράντης: † Ελένη Ι. Τερζοπούλου


† Ελένη Ι. Τερζοπούλου

Με πολλή θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία της Ελένης Τερζοπούλου, στις 26 Μαρτίου 2020, της Λέλας, όπως την προσφωνούσαμε όταν ήταν μικρούλα, αλλά και μετέπειτα, αφού συναναστρεφόμεθα χρόνια τον αείμνηστο πατέρα της Ιωάννη Σπυρ. Τερζόπουλο (1910-1993), από τους κορυφαίους Κυκλαδίτες δημοσιογράφους, και συνεργάτη Αθηναϊκών εφημερίδων («Έθνος»), ιδρυτή, εκδότη και διευθυντή της πρωτοποριακής και πολυσέλιδης εφημερίδας «Κυκλαδικόν Φως» (1950-1980) όπου ο υπογράφων υπήρξε συνεργάτης της μεγάλης αυτής εφημερίδας. Τον διαδέχτηκε η κόρη του, αξία διάδοχος του (1980-2012) και από το 2012-2020 ο σύζυγος της Στυλ. Ι. Κιούκης.

Η αείμνηστη φίλη και συνάδελφος, Τηνιακής καταγωγής, είχε διακριθή ως δημοσιογράφος. Με πολύ ζήλο και αφοσίωση στο έργο της είχε υπηρετήσει και υπερασπίσει τα ποικίλα συμφέροντα του Κυκλαδικού λαού. Και όπως έγραψε ο συνάδελφος Μιχάλης Στρατουδάκης, συγγραφέας και παλαιότερα εκδότης-διευθυντής της εφημ. «Αμοργιανά Νέα» στο τελευταίο φύλλο του «Κυκλαδικού Φωτός», 71ο, φ. 727, Νοέμβριος 2019 – Ιαν. – Απρίλιος 2020, σ. 7, νεκρολογώντας την:
«Οι μόχθοι σου υπέρ της πλήρους ενημερώσεως του Κυκλαδικού Λαού για τα συμβαίνοντα στον Νομό, για τα δέοντα γενέσθαι, για την πολιτιστικήν ανέλιξη και οικονομικήν άνοδον, την πνευματικήν ανάταση, την Ιστορικήν και Λαογραφικήν ανάμνηση και διάσωση για τα ωφελούντα τους κατοίκους, ήσαν άτρυτοι».

Όσα και να γράψει κανείς για πρόσωπο αγαπημένο, γεμάτο χαρίσματα και αρετές, δεν θα είναι αρκετά για να το εξυμνήσει. Αρκούμαι στα όσα έγραψε, αρχίζοντας τη νεκρολογία στην αείμνηστη μητέρα του το ένα από τα δύο παιδιά της, ο Άκης Τραγόπουλος, στο εν λόγω φύλλο του «Κυκλαδ. Φωτός» «Υπήρξε μια παλαίμαχος υπεραξιέπαινη δημοσιογράφος, αξιαγάπητη και αξιολάτρευτη σύζυγος και πανάξια υπέροχη μητέρα».

Για τον αδόκητο θάνατο της στα 64 χρόνια της (γενν. 1955) έστειλαν στους οικείους, και δημοσιεύθηκαν στην παγκυκλαδική αυτή εφημερίδα, συλλυπητήρια ψηφίσματα και Δελτία Τύπου, το Δ.Σ. της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων [«ως εκδότρια ξεχώρισε για το ήθος της και την εργατικότητα της (…) Η απώλεια μιας τέτοιας σημαντικής προσωπικότητας αποτέλεσε πλήγμα για τον χώρο της ενημέρωσης»], ο Δημ. Στυλ. Κορρές ως πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, τα Δ. Σ. Συλλογών της Τήνου και των Κυκλάδων, και η Ένωση Κυκλαδικού Tύπου (Ε.ΚΥ.Τ.) [«Ή θανούσα (…) κατόρθωσε να διευθύνει αδιαλείπτως και με επιτυχία ένα ιστορικό έντυπο (ιδρ.1950), στις σελίδες του οποίου είναι καταγεγραμμένος μέγας πλούτος της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής των νησιών μας. Θα αποτελέσει ως εκ τούτου, μεγάλη απώλεια για τις Κυκλάδες μας, ενδεχόμενη παύση της κυκλοφορίας τον πολύτιμου αυτού εντύπου»].

Ας είναι η μνήμη σου αιωνία, αγαπητή μας Λέλα.
Το όνομα σου θά γραφή μέ χρυσά γράμματα

στις δέλτους της Ιστορίας της Κυκλαδικής Δημοσιογραφίας,
θα μένει δε φωτεινό και παντοτεινό στη θύμησή μας,
όπως και του αξέχαστου πατέρα σου Ιωάννου Τερζόπουλου.


ΝΙΚ. ΧΡ. ΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣ


Το άρθρο ανέδειξε το έγκριτο περιοδικό “ΠΑΡΙΑΝΑ”, ιδιοκτ. – εκδότη Νίκου Χρ. Αλιπράντη,
στο τεύχος 158, Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, στις σελ.295-296, τον οποίο και ευχαριστούμε.