Λεόντειος Σχολή: ΤΑ ΛΕΟΝΤΕΙΑ ΓΙΑ 30η ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ


απεστ. 19-04-2022 | Δελτίο Τύπου

Λεόντειος Σχολή

ΤΑ ΛΕΟΝΤΕΙΑ ΓΙΑ 30η ΧΡΟΝΙΑ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Η παράδοση, που ξεπέρασε ήδη το ένα τέταρτο του αιώνα, συνεχίζεται….

Οι Μαριανοί Αδελφοί, γεννημένοι στην πλειονότητά τους στην Τήνο, πήραν στα 1990 μια πρωτοβουλία που όχι μόνο πέτυχε, αλλά έγινε θεσμός αγαπημένος.

Επί 30 χρόνια, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου των δύο Λεοντείων, της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, επισκέπτονται λίγες ημέρες πριν από τις διακοπές του Πάσχα, την Τήνο στο πλαίσιο μιας διήμερης εκδρομής, συνοδευόμενοι από Αδελφούς και εκπαιδευτικούς των σχολείων τους. Η εκδρομή δεν είναι μόνο ψυχαγωγική, αλλά αποβλέπει κυρίως στην πραγματοποίηση ενός προσκυνήματος στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, αλλά και στη γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον και τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πανέμορφων χωριών του νησιού.

Κάθε μαθητική γενιά μεταφέρει στις επόμενες τις αλησμόνητες στιγμές που έζησε στο νησί, με αποτέλεσμα η προσδοκία για την εκδρομή να αρχίζει ήδη από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και να γίνεται αδημονία όσο πλησιάζει ο Απρίλης … Το ίδιο συνέβη και εφέτος. Όλοι στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών περιμέναν με ανυπομονησία τη Δευτέρα 11 Απριλίου και την Τρίτη 12 Απριλίου· το ίδιο ίσχυσε και για τους συμμαθητές τους της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, που επισκέφθηκαν το νησί την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.

Κάθε χρόνο, το ταξίδι και η πορεία στο νησί έχουν τόση ομορφιά: η χαρούμενη αναχώρηση από τη Ραφήνα, η απόλαυση της αιγαιοπελαγίτικης αύρας, παραπλέοντας την Άνδρο και αντικρίζοντας από μακριά τα Υστέρνια και την Καρδιανή, η άφιξη και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο στα Κιόνια… Οι εμπειρίες της εκδρομής διανθίζονται με γεύμα πλούσιο σε τοπικές λιχουδιές και με διασκέδαση το βράδυ στο ξενοδοχείο…

Μετά την άφιξη στο νησί, ο κύριος Ψάλτης μάς ξενάγησε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου ξεναγηθήκαμε σε έργα μεγάλων Τηνίων καλλιτεχνών. Το απόγευμα, προσκυνήσαμε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και ενημερωθήκαμε από τον κ. Ιωάννη Ψάλτη για την εύρεση της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για την κατασκευή του Ναού, καθώς και για ορισμένα από τα θαύματα της Θεοτόκου στο ευλογημένο αυτό νησί. Μετά την επίσκεψή μας στον Ναό, ακολούθησε περιπλάνηση στα γραφικά σοκάκια της Τήνου με την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Την επόμενη μέρα, αφού παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας, γνωρίσαμε την Τήνο της φυσικής ομορφιάς και της ανθρώπινης δημιουργίας:

Επισκεφθήκαμε τα παραδοσιακά σπίτια και τους περιστεριώνες στον γραφικό Κουμάρο, καθώς και τους μοναδικούς στρογγυλούς ογκόλιθους στο χωριό Βωλάξ. Και τα δύο παραδοσιακά χωριά θέλησαν να μας προσφέρουν, όχι μόνο θαυμάσιες εμπειρίες, αλλά και μία εικόνα της ζωής στο νησί. Ειδικά στον Βωλάξ, μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι γνωστά σε όλους ποιήματα διακοσμούν τις πόρτες και τους τοίχους σπιτιών και δημόσιων χώρων.

Η διαμονή μας στην Τήνο υπήρξε ιδιαίτερα ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, γι’ αυτό και ελπίζουμε η συγκεκριμένη εκδρομή να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Άλλωστε, παρόλο που η εκδρομή ολοκληρώθηκε, αποτέλεσε όμως την αρχή της γνωριμίας των μαθητών μας με το ξεχωριστό αυτό νησί. Και αυτό γιατί όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες λένε με βεβαιότητα ότι, τώρα που γνώρισαν την Τήνο, θα την επισκέπτονται ξανά και ξανά ως ενήλικοι πολίτες …….!!

Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Ψάλτη και τον κ. Μάρκο Λεβαντίνο, μόνιμους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους επί 30 χρόνια για την επίτευξη των στόχων των επισκέψεων των μαθητών μας στον πανέμορφο αυτό τόπο.