Παναγία Μεγαλόχαρη της Τήνου – 15αύγουστος 2022 – Εορτή «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας»


Τήνος, 15 Αυγούστου 2022

Παναγία Μεγαλόχαρη της Τήνου
15αύγουστος 2022

Εορτή «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου
και Αειπαρθένου Μαρίας»

Προς Τιμήν «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας», μιας από της μεγαλύτερες Χριστιανικές μας εορτές, από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες, όπως και κάθε χρόνο, χιλιάδες Χριστιανοί προσκυνητές επισκέπτονται την Παναγία, τη Μεγαλόχαρη της Τήνου.

Στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας την παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε εφέτος Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Θηβών κ. Γεωργίου, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, Λαγκαδά κ. Πλάτωνος και του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος τους προσκάλεσε.

Συμμετείχαν επίσης ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, Εφημέριοι και Διάκονοι του Πανίερου Ναού, του νησιού και Ιερείς και Διάκονοι από άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε τους Σεβ. Αρχιερείς με λόγους ευγενείς και φιλάδελφους και ο Σεβ. Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος κήρυξε τον Θείο λόγο, αναπτύσσοντας τη θεολογία του απολυτικίου της Εορτής της Κοιμήσεως, ευχηθείς η Παναγία να καταπαύσει τους πολέμους, να ειρηνεύσει τον κόσμο, να στηρίξει την πατρίδα μας και όλους. Ευχαρίστησε κι εκείνος με λόγους φιλάρετους και ευγενικούς εκ μέρους και των άλλων Αρχιερέων τον προσκαλέσαντα Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’.

Την ίδια ημέρα (παραμονή) προ του Εσπερινού τελέσθηκε η καθιερωμένη Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μαυσωλείο της «Έλλης» από τον Σεβ. κ. Δωρόθεο Β’, με τη συμμετοχή του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη (ΠΝ), του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου κ. Γεώργιου Αλεξανδράκη, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ρ/Καθολικών Τήνου-Νάξου κ. Ιωσήφ, της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού, Αξιωματικών ανδρών και γυναικών του Πολεμικού Ναυτικού, τιμητικού αγήματος. Εν συνεχεία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφ. Ενότητας Κυκλάδων κα. Αναστασία Δεληγιάννη, τον Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτο, τον Σεβ. κ. Δωρόθεο Β’ ως Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας και από τον Αρχηγό του Στόλου. Η τελετή έλαβε πέρας με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και το προσκλητήριο των πεσόντων.

Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι εψάλησαν από τους ιεροψάλτες του Ιερού Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλιανού Κοντακιώτη. Της εκκλησιαστικής τάξεως επιμελήθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φανερός.

Ανήμερα της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου παρευρέθη ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι και παραστάθηκαν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη».

Στο παλαιό λιμάνι της Τήνου, είχε ελλιμενιστεί η τορπιλάκατος “Μυκόνιος”, την οποία και επιθεώρησε ο Πρωθυπουργός και όταν μετέπειτα ανοίχτηκαν στο λιμάνι, γύρω στις 9:30 π.μ., έριψε στη θάλασσα δάφνινο στεφάνι, φόρο τιμής στον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη». Κατά τη διάρκεια της ρίψης στεφάνου ανήμερα της εορτής, τιμητικοί κανονιοβολισμοί ερίφθησαν από το «Κανονάκι της Έλλης» το οποίο διεσώθη και κατόπιν συντήρησης λειτουργεί έως και σήμερα, προερχόμενο από το κουφάρι του καταδρομικού «Έλλη» (οι Ιταλοί το τορπίλησαν και βύθισαν στις 15 Αυγούστου του 1940 σε περίοδο ειρήνης). Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας για τη Δοξολογία.

Εν συνεχεία, ακολούθησε η λιτανεία της Ιερής Εικόνας, μεταφερόμενη από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμές απέδωσαν από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η Σχολή Λιμενοφυλάκων, η Φιλαρμονική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η Φιλαρμονική του Δήμου Τήνου.

Η λιτανεία της Ιερής Εικόνας, συνοδευόμενη από τους Αρχιερείς, Ιερείς και Διακόνους, τα σώματα του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού, του Λιμενικού, την Ελλ. Αστυνομία, τις ως άνω μπάντες, τους Επισήμους και το μεγάλο πλήθος κόσμου πιστών, κατέληξε κατά το έθιμο στη μαρμάρινη εξέδρα, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Πλατεία Παντανάσσης του παλαιού λιμανιού, όπου τελείται η Δέηση και εκφωνούνται οι Πανηγυρικοί. Μετά τη λήξη τους, η λιτανεία ολοκληρώθηκε με την επάνοδο της Ιερής Εικόνας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

Στη διάρκεια των εορταστικών ημερών παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις, η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Μονογυιού, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του Α.Τ. Τήνου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τήνου, οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών της Ελλ. Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος στις Κυκλάδες και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου κα. Ευγενία Αλοιμόνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Γενικός Γραμματέας και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, ο Πρόεδρος και μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, Πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και Φορέων, ευλαβείς Χριστιανοί προσκυνητές και ευσεβείς συμπολίτες μας.

Πρώτα ο Θεός,
ευχόμαστε και του χρόνου!