Παναγία Μεγαλόχαρη της Τήνου – 15αύγουστος 2023 – Εορτή «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας»


Τήνος, 15 Αυγούστου 2022

Παναγία Μεγαλόχαρη της Τήνου
15αύγουστος 2023

Εορτή «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου
και Αειπαρθένου Μαρίας»

Προς Τιμήν «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας», μιας από της μεγαλύτερες Χριστιανικές μας εορτές, από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες, όπως και κάθε χρόνο, χιλιάδες Χριστιανοί προσκυνητές επισκέπτονται την Παναγία, τη Μεγαλόχαρη της Τήνου.



Στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας ολοκληρώθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Συμμετείχαν επίσης Εφημέριοι και Διάκονοι του Πανίερου Ναού, του νησιού και Ιερείς και Διάκονοι από άλλες Ιερές Μητροπόλεις. Εν συνεχεία, ακολούθησε η λιτανεία της Ιερής Εικόνας, μεταφερόμενη από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στης Μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου παρευρέθησαν, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ μαζί με τον πρωθυπουργό βρισκόταν και η κόρη του Δάφνη, οι οποίοι ακολούθησαν τη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας και παραστάθηκαν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη».

Ανήμερα της εορτής, κατά τη διάρκεια των πρωϊνών εκδηλώσεων, στο παλαιό λιμάνι της Τήνου, είχε ελλιμενιστεί η πυραυλάκατος «Ξένος», στην οποία και επιβιβάστηκαν ο Πρωθυπουργός, μετά της συνοδείας του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, από όπου και έπλευσαν προς το σημείο βύθισης του «Έλλη», για να αποδώσουν φόρο τιμής με τη ρίψη δάφνινου στεφανιού στη θάλασσα. (Το καταδρομικό «Έλλη» βυθίστηκε άνανδρα από τους Ιταλούς -σε περίοδο ειρήνης- κατά τη τότε διάρκεια αυτών των Εορτασμών, στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940)

Η λιτανεία της Ιερής Εικόνας, συνοδευόμενη από τους Αρχιερείς, Ιερείς και Διακόνους, τα σώματα του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού, του Λιμενικού, την Ελλ. Αστυνομία, τις ως άνω Φιλαρμονικές μπάντες, τους Επισήμους και το μεγάλο πλήθος κόσμου πιστών, κατέληξε κατά το έθιμο στη μαρμάρινη εξέδρα, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Πλατεία Παντανάσσης του παλαιού λιμανιού, όπου τελέσθηκε η Δέηση και εκφωνήθηκαν οι Πανηγυρικοί -κατά τη διάρκεια της λιτανείας, το πλήθος πιστών έψαλε τον Εθνικό μας Ύμνο και ολοκλήρωσε -βροντοφωνάζοντας-: “Ζήτω το Έθνος!”. Η λιτανεία ολοκληρώθηκε με την επάνοδο της Ιερής Εικόνας της Παναγίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας (Μεγαλόχαρη).

Πρώτα ο Θεός,
ευχόμαστε και του χρόνου!